Szerző Téma: Öngyilkosság  (Megtekintve 3540 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Antee

 • Admin
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 22847
  • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Öngyilkosság
« Dátum: 2019 Február 28, 09:22:17 »
Kérésre a topikot megnyitottam.
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Sofia

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 341
Re:Öngyilkosság
« Válasz #1 Dátum: 2019 Február 28, 10:09:09 »
Minden öngyilkosság tragédia, de ha az élet igenlését hirdető lelkész vet véget napjainak, az egy egész keresztény közösség számára trauma. Márpedig nemrég a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyürében ez történt: november elején a település fiatal, családos papja dobta el életét. Tette felkavarta a református egyházat, s rámutatott nemcsak a kálvinisták, hanem a minden keresztény felekezet lelkipásztorait érintő lelki válsághelyzetekre. (válasz.hu 2017. december 21.)

Az ószövetség egyik legnagyobb prófétája Illés, akinek a neve az evangéliumokban is gyakran elhangzik. A Királyok első könyve meséli el azt a diadalmas történetet, ahogyan Illés a Kármel hegyén teátrálisan bizonyítja a hitszegő Acháb király és több száz Baál próféta előtt, hogy egyedül Isten az Úr. Fantasztikus jelenet: ő is és a pogány próféták is építenek egy-egy oltárt, és imádkoznak, hogy gyulladjon meg a tűz. Míg Baál követői naphosszat hiába fohászkodnak (Illés még bíztatja is őket, gúnyolódik rajtuk), addig Isten igaz emberének elég egy röpke fohász, és tűz hullik az égből, megemésztve az áldozati állatot. Fényes győzelem! Ám ha tovább olvasod, valami nagyon furcsa dolog történik. A hős, a szent, akin keresztül Isten épp most művelt hatalmas csodát,  kivonul a pusztába, és a saját halálát kívánja: "Elég most már, URam! Vedd el az életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél!" (777blog.hu)

És mi a helyzet a hétköznapi, kis emberekkel? A világiakkal és a keresztényekkel. Egy 2016-s statisztika szerint 2000 ember lett öngyilkos Magyarországon. A pszichiátria egyértelműen a kezeletlen depressziót tartja az öngyilkosság legfőbb okának. A depresszió egy olyan állapot, amelyben az élet sivárnak, terhei nyomasztónak tűnnek. Gondolkodhat-e így, érezhet-e így egy keresztény akinek már reménysége van az örök életre, aki már tudja, hogy a földi élet megpróbáltatásai hamar véget érnek!?
Én úgy gondolom, hogy rossz napjai mindenkinek vannak, próbák, gondok mindíg voltak, vannak, lesznek. Előfordult már mindnyájunkkal biztosan, hogy kétségbeejtőnek és kilátástalannak éreztük az életünket, de tudjuk és számtalanszor tapasztaltuk már, hogy Isten a legnagyobb mélységből is képes kiemelni. Mi már tudjuk, hogy szerető égi Atyánknál nincsenek lehetetlen dolgok. Ezért is állok értetlenül a fiatal lelkész öngyilkossága előtt. Hová kerülnek az öngyilkosok, a kárhozatra vagy az örök életre? Mit erről a Biblia? Ír egyáltalán valamit?

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7213
Re:Öngyilkosság
« Válasz #2 Dátum: 2019 Február 28, 12:22:29 »
Kedves Sófia!

Először is Isten az élet Istene! Ő azt akarja, hogy az életünk teljes legyen kegyelemmel és szeretettel.
De!!! Isten nem magányos farkasnak teremtette az embert, hanem társas lénynek, akik egymásért is felelősek: ”Szeresd embertársadat, mint magadat!”

Nos, a mai világot az elszigeteltség, az individualizmus jellemzi. Nemrégen meséltem unokáimnak gyermekkoromról. 10 lakásos házban laktunk, mindenki ismert mindenkit a házban. Ha kellett segítették egymást. Ha lent a kertben játszottunk mint gyerekek, sokszor hozott nekünk a legalsó lakásból a szomszéd néni zsíros kenyeret kakaóval. És mi van ma, amikor többlakásos házban már nem is ismerik egymást? Talán sohasem volt annyi magányos ember, mint ma. A statisztika szerint Karácsonykor, a Szeretet ünnepén megnövekszik az öngyilkosságok száma. Sokaknak szinte elviselhetetlen ezen az ünnepen a magányosság. Igen, Jézus azért jött, hogy ne legyünk egyedül, de nem azért, hogy mi, az Ő gyermekei közömbösek legyünk másokkal szemben.

Ami pedig a depressziót illeti ez egy nagyon összetett kérdés. Vannak orvosságok, szervi betegségek, amelyek depressziót válthatnak ki. Vannak depresszívek, akiknek túlzott önszeretetük van, és depresszívek lesznek ha nem minden úgy megy éppen, ahogy azt elképzelték. Egy hamis Isten és Jézuskép is vezethet depresszióhoz. De még rengeteg oka lehet.

Sok olyan öngyilkosjelölt, akit meg tudtak menteni, hálás volt, hogy megmentették. Tehát egy adott pillanatban ”elborult az agyuk”.

Én nem mernék semmiféle ítélet kimondani, mert ez egyedül az ÚR hatáskörébe tartozik. DE! Talán nem lenne annyi öngyilkos, ha a keresztények nem csak szavakban élnék meg Isten szeretetét, hanem tettekben is. Isten tölünk irgalmasságot kér, és mint ahogy a Samaritánus sem ment el a segítségre szoruló embertársa mellett, nekünk is ez a feladatunk. Itt nem csak testi szükségre gondolok, hanem a lelki sebekre is. Legyen olyan kapcsolatunk embertársainkkal, hogy legyen bátorságuk erről beszélni. Az elkeseredettség ne tudjon erőt venni a magányos embereken.

Illés... Amikor Illés elkeseredett, tett e neki valami szemrehányást az Örökkévaló? Nem! Semmit! Csupán ezt kérdezte:

Itt bement egy barlangba, és ott töltötte az éjszakát. Egyszer csak így szólt hozzá az ÚR igéje: Mit csinálsz itt, Illés?

1Kir 19,9

Az ÚR ezt mondta: Jöjj ki, és állj a hegyre az ÚR színe elé! És amikor elvonult az ÚR, nagy és erős szél szaggatta a hegyeket, és tördelte a sziklákat az ÚR előtt; de az ÚR nem volt ott a szélben. A szél után földrengés következett; de az ÚR nem volt ott a földrengésben. 12 A földrengés után tűz támadt; de az ÚR nem volt ott a tűzben. A tűz után halk és szelíd hang hallatszott. 13 Amikor Illés ezt meghallotta, palástjával eltakarta az arcát, kiment, és megállt a barlang bejáratánál. Egy hang pedig így szólt hozzá: Mit csinálsz itt, Illés?

1Kir 19,11-13

Ezután Isten szelíd hangja további feladatokkal bízza meg. Nem sajnálgatja, hanem talpra állítja és bátorítja, hogy van még hétezer ember, akik nem hajoltak meg a balálnak. Úgy mond mégsem vagy annyira egyedül...

Isten nem akarja az ember halálát, ezért is nagyon fontos, hogy a élő kapcsolatban legyünk Istennel Jézus, a Messiás által és az a szeretet legyen bennünk, amellyel Isten szeretett minket.Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Guti Tünde

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4341
  • www.gutitunde.eoldal.hu
Re:Öngyilkosság
« Válasz #3 Dátum: 2019 Március 06, 18:32:14 »
Jónás jutott eszembe. Azt kérte a hajósoktól, hogy dobják a háborgó tengerbe. Szerintem egyáltalán nem számított arra, hogy Isten ilyen módon fogja megmenteni, és visszatenni az eredeti "pályára".
Nem állítom, hogy öngyilkos akart lenni, de egy viharos tengerbe beleesni = a biztos halál.

Viszont van olyan történet, ahol valóságos öngyilkosság történt: Saul király és az apródja. De Saulról tudjuk, hogy nagyon bonyolult személyiség volt... Ráadásul engedetlen volt Istennek, és komoly ítélet sújtotta.

Sok keresztyén embert - akik terhelt lelkűek vagy túlságosan érzékeny az idegrendszerük - megkísért a depresszió, sőt bőven akad, akit az öngyilkosság gondolata is. Nagyon fontos, hogy "legyen emberük", akikkel megoszthatják lelki traumáikat, szorongásaikat, mert a kellő időben adott bölcs tanács, szeretetteljes együttérzés életet menthet. A legfontosabb pedig, hogy mindig az Élet és a Szeretet forrására, a Megtartóra mutassunk. Így találnak gyógyulást a megtérésben a mentális betegek is.
„Vezéreld utamat Igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjon rajtam!
Gyönyörködöm beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:133, 162.

Nem elérhető torokildiko46

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4531
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:Öngyilkosság
« Válasz #4 Dátum: 2019 Április 12, 16:04:11 »
Kedves  Tünde  drága Erzsike és  kedves  Sofia!
 olvasgattam amit irtatok ,  valóban Isten az élet Istene!! Ő nem akarja  a bűnös halálát,   Ő adta az életet ő veszi el  szerintem senkinek  nincs joga  még saját életét sem  elvenni kiontani ,  lássátok én itt vagyok élő példa,  volt egy   nagyon  rossz házasságom ,  évekig leuralta  volt  férjem ,  meg akartam ölni magam , ittam  a acetont , Körömlakk lemosót? mentővel vittek a kórházba      csoda  hogy még élek mondták , 20 éves  voltam , ..pár évre  rá   elvágtam az ereimet , és mindig azért imádkoztam hogy meg szeretnék halni , nem láttam más  megoldást , akkoriba azt gondoltam hogy mindenki utál , senki sem  akar és minek élek?  sokat szenvedtem amíg egy  volt munkatársam   szólt hogy inkább imádkozzak , és  ne gondoljak többet a halálra , mindig a  temetőket  jártam ha szabad időm volt, 
nehéz időszak volt ..  de  lett    megoldás   imádkoztam , Isten megsegített , elváltam , uj életet kezdtem , csodálatos  áldott férjem van  gyerekeink vannak unokánk , és  hálás  vagyok Istennek hogy  megmentett  ,
   De mit mond a Biblia az öngyilkosságról?

Istennek terve van az életeddel. Ő a saját képmására teremtett minket (1Mózes 1,26-27), egy határozott céllal. Mindenkinek egy egyedi és hasznos életet tervezett el.

"Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek." (Jeremiás 29,11)

Isten nem a halál, hanem az élet. A Biblia tanítása szerint a fizikai és a lelki halál egyaránt a bűn és az Isten iránti engedetlenség következménye, az örök élet viszont ajándék azoknak, akik elfogadják.

"Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." (Róma 6,23)

Jézus azt tanította, hogy a halál és a rombolás “a tolvaj” (a Sátán) munkája. Azt mondta: “A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson:” (János 10,10). A János 8,44 szerint a Sátán “embergyilkos” és a “hazugság atyja”. Az öngyilkossághoz vezető kétségbeesést pont ezek a hazugságok okozzák.

Jézus azt akarja, hogy életünk legyen. Azt mondta:

“A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.”
(János 10,10)

Az élet Isten tulajdona. Soha nem lesz jogunk hozzá, hogy elvegyük a saját életünket, vagy másét.

"Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben." (1 Korinthus 6,19-20)


Akkor mi a megoldás, ha az öngyilkosság nem az?

A reménytelenségre és a kétségbeesésre az Istenben való hit a megoldás, nem pedig az öngyilkosság.

"Lelkünk az URat várja, ő a mi segítségünk és pajzsunk. Benne van szívünk öröme, mert szent nevében bízunk. Maradjon velünk, URam, szereteted, mert mi is benned reménykedünk!" (Zsolt 33,20-22)

Krisztus megígérte, hogy nyugalmat ad nekünk a problémáink közepette.

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11,28)

Beszélj valakivel. Ha az öngyilkosságot fontolgatod, mondd el a szüleidnek, a testvérednek, a tanárodnak, az iskolai pszichológusnak, a lelkipásztorodnak vagy az ifjúsági lelkipásztorodnak. Ha pedig valaki hozzád jön oda azzal, hogy öngyilkos akar lenni, akkor menjetek oda egy olyan felelős személyhez, aki tud segíteni.

Ha még nem tetted meg, fogadd el Krisztus ajándékát, az örök életet és a megváltást. A Róma 10,13 így szól: "Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül." A János 1,12a pedig azt mondja: "Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek;"

Amikor elfogadjuk Krisztust, teljesen tiszta lappal indulunk Isten előtt, aki egy teljesen új életet ad nekünk, szentnek és igaznak fogad el.

"Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." (2 Korinthus 5,17)

"Mert azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne." (2 Korinthus 5,21)

Mivel Isten megváltást adott nekünk Jézus keresztfán bekövetkezett halála révén, biztosak lehetünk abban, hogy örök életünk van Istennel.

“Bizony, bizony, mondom néktek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van; sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe.” (János 5,24) Ámen!
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25