Evangélium > Vitás témák
Nők taníthatnak a gyülekezetben?
Antee:
A témát megnyitottam.
Anisha:
Testvéreim, hú de jó téma :311:
"Nem. A nőknek nem adatott meg hogy férfiakat tanitsanak, legfeljebb asszonyokat és gyerekeket. Ezt nem én találtam ki, van újszövetségi Ige rá. Azért van tiltva, mert Éva bukott el, ő hallgatott a kigyóra."
Igen, Éva csalattatott meg. De...
Isten Ádámhoz szólt, nem Évához : Mit tettél?
Ádám nemcsak a nőt vádolja ezzel a mondatával, hanem Istent is: Ő mondta, akit Te adtál, akit Te küldtél!
No comment....
Az Ószövetségben voltak női próféták és nő bíró is volt. Szerintem a nők abban az esetben "kerekednek felül", amikor az a rettenetes helyzet áll elő, hogy nincs alkalmas férfi. Egyébként egyetértek Pál apostol szavaival.
sogorom:
A nők a keresztény közöségekben betölthető szerepköréről van és lehet it szó.
Kérem az olvasót hogy nyugalomal elemezze az alul irtakat Mérlegelve az igazságosság áláspontjára helyezkedjen ha ugy kiváná.
Az i.e . 850- körüli időben Izraelben Aháb volt a király , felesége pedig Jzebel.
Ezekben az időkben Izraelben A tóra szerinti istentisztelet Jerusálemben volt a nagy temlomban.
Az akori egyházi vezetők és világi szinpatizásaik az álam jólétét .
A teremtő akaratának mindenek folötisége elfogadásában látták.
Nem igy a király felesége Izebel aki nem a Jerüzsálemi temlomot .És nem a j h v h - imádatot. Hanem a föniciai Baál kultuszát kivánta elfogadotá
tenni az országban. A Szamáriai baál temlomban.
Sietek elmondani hogy a föniciaiakat filiszteisusoknak is nevezték .
Ezek ellen lépet fel Illés a próféta. Aki tanuságtételre , hivta fel a Baáll kultusz papjait -prófétáit hires mágjájával.
Nemsokára elhunyt a kiráj Ahábaz után fiai követék egymás után a trónon.
Ám az igazi hatalom az anya királynő Jzebel kezében volt.
Aki halálra kerestete Illést Isten emberét.
Illés kénytelenvolt arra kérni teremtőjét hogy pusztitsa el szolgályát ne alázhaság meg ót halálában.
A teremtő elragadta Illést és ott nem találták töbé.
A 842. évben .
llés tanitványa Elizeus j h v h nevében királynak kiáltota ki Jéhut a hadsereg vezetőjét.
Jehu a király pedig ledobattatata Jzebelt az enokkaival Jezreelben .A nő lakosztályának ablakából.
A fiát Jorámot lenyilazták.
Aztán Jzebehez köthetö emberek körét 70-főt is kivégezték.
Baál temlomát is leromboltata Jéhu. "Igy irtota ki Baált Jéhu Izraelből" 2. kir 10:28
Nohát kérem az izrealiták kiirtotáK országukból a Baál kultuszt, másképen mondva a filiszteusok valását.
Ennek áldozatául eset Jzebel teljes családja és az ő segitő követői, soksok ember.
Innentől kezdődően nő nem hatalmaskodhat a teremtő iste népének körében.
Az indoklás fölett vázolva a hozáálás pedig az igazságosságon álló belátás és lelkiismeret Isten rendekkezéseivel kacsolatosan..
Isti861:
Ajánlani tudom id. Zimányi József "Istenfélők bűnbarlangja" igehirdetését.
Sofia:
Tudom, hogy Isten előtt mindenki egyforma. Pál azt írja, hogy: "Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban. " De azt is olvashatjuk, hogy "A tanítást azonban az asszonynak nem engedem meg, sem azt, hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendben." Tudom, hogy ezt mások is számtalanszor idézték már, én is csak azért teszem, mert egyet értek ezzel. A nőknek más feladatuk van, ugyanebből a Pál által írt levélből idéznék: "Ugyanígy az asszonyok is tisztességes öltözetben, szemérmesen és mértékletesen ékesítsék magukat, ne hajfonatokkal és arannyal, gyöngyökkel vagy drága ruhával, hanem azzal, ami azokhoz az asszonyokhoz illik, akik istenfélőnek vallják magukat: jó cselekedetekkel. Az asszony csendben tanuljon, teljes alázatossággal." Ebből most a jó cselekedeteket emelném ki, mert nem csak szavakkal, de tettekkel is lehet (sőt, kell is) Istent dicsőíteni.
És még egy gondolat. Úgy tapasztaltam, hogy a férfiak hitelesebb hirdetői az Igének, az ő szavaik valahogyan súlyosabbak. Jézusról is azt olvashatjuk, hogy: "mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudóik."
:273:
Navigáció
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése