KITŐL FÉLJ?
Nagyon szomorú vagyok, amikor a televízióban és máshol is olyan panaszokat hallok, hogy némely keresztyén embereket az elmúlt rendszerben hátrányosan megkülönböztettek. Mi bajuk lehet ezeknek az embereknek? Nem mondta meg ezt az Úr Jézus előre?
„Ha engem követtek, mindaz megtörténhet veletek, ami velem történt”. „Mert nem nagyobb a szolga az ő Uránál!” Miért kell ezért panaszkodni és reklamálni, különösképpen utólag? Azután azok, akik a televízióban méltatlankodnak, mindannyian élnek! Egyik sem halt meg, egyik sem lett mártírja Jézusnak. Akkor pedig mi a bajuk? Bizony furcsa dolog ez.
Az igazi keresztyének nem panaszkodnak. Az igazi keresztyének szenvedhetnek is az Úrért. Sőt, hálát adnak, ha szenvedhetnek őérette, ahogyan azt az apostolok is tették.
Óriási dolog, ha szenvedhettem az Úrért és nagy dicsőség ez – mondja az igazi keresztyén –,
mert ebből megtudom, hogy Jézus barátja vagyok. Csak az igazi keresztyének tudnak az apostol szavaival imádkozni:
„Most azért, Urunk, tekints az ő fenyegetéseikre: és adjad a te szolgáidnak, hogy teljes bátorsággal szólják a te beszédedet!” (Cselekedetek könyve 4:29) Aztán jöjjön aminek jönnie kell. Ha szenvedés, akkor is bátorsággal tesznek hitvallást. Az apostolok nem azért könyörögnek, hogy ne kelljen szenvedniük. Azért mi szoktunk könyörögni. Ígérte-e valahol Jézus, hogy az övéit a földi nyomorúságoktól meg fogja óvni? Nem ígérte. Akkor, ha nem ígérte, mire föl reklamálunk? Amit Isten nem ígért, azt nem is kell tőle elvárni.
„Ne féljetek azoktól, akik a testet ölik meg, és azután többet nem árthatnak.” Jézus valódi vigaszt ad ebben az Igében. Azt mondja a mi Urunk: Ne féljetek, a testet megölhetik ugyan, de azután többé nem árthatnak! Ezt ígéri az Úr. Azt, hogy hitvallóit a Sátán és földi csatlósainak támadása eléri ugyan, de ez a hatalom a fejünk fölött csak ideig-óráig tart. Mert ellenségeink uralma korlátozott. Csak a földi életre korlátozódik. Ez a vigasz. Erre néz előre minden keresztyén mártír.
„De megmondom néktek, kitől féljetek – Féljetek attól, aki minekutána megöl, van arra is hatalma, hogy a gyehennára vessen. Bizony mondom néktek, ettől féljetek.” És az ki lehet? Ki lehet az, akinek van hatalma arra is, hogy a gyehennára vessen? Megvallom, hogy én évekig arra gondoltam, hogy Jézus itt a Sátánról beszél. Elkezdtem vizsgálni a Bibliát, s különös dolgot fedeztem fel. A Sátántól való félelmet sehol nem tanítja a Biblia! A Sátánnak nincs hatalma az ember élete fölött. A Sátán, Isten engedélye nélkül semmit nem tehet. Pláne a hitvallók fölött nincs hatalma. Az Ige azt mondja, hogy kapaszkodjunk az Istenbe,
álljunk ellen az ördögnek, nem pedig azt, hogy féljünk az ördögtől.
És így győzhetünk a gonosz felett? Isten népe igen. Ez Isten népéről, a hitvallókról szóló igehirdetés. Az természetes, hogy Istennek csak a hitvallók engedelmeskednek, és kizárólag azok képesek ellenállni ellen az ördögnek. Teljhatalma egyedül Istennek van! Ember az emberi lelket meg nem ölheti, de a Sátán sem. Ám Isten megölhetné az ember lelkét is. De Isten ezt nem teszi, hanem elveti, (és ez az a bizonyos pokol, Istentől elvetve lenni). Bibliai nyelven ezt így mondjuk, hogy kárhozatra vetve lenni. Tehát ez az igeszakasz hajszál pontosan azt jelenti, hogy csak Istentől féljetek! Egyedül neki van hatalma arra, hogy a gyehennára (pokolra) vessen. Ez azt jelenti ám, hogy Istennek szolgái rettenthetetlen emberek lesznek. Olyanok, akikre furcsán néznek az emberek, akiket talán normálisnak sem tartanak. Mert ezek az emberek, akik az Úrban bíznak, az embertől nem félnek! Akikben viszont az Istenfélelmet az embertől való félelem legyőzi, azok az emberek még nem Istenéi.
John Knox Skócia reformátora. A skót hitvallás megfogalmazójának sírboltjára ez van felírva: „Itt nyugszik annak teste, aki jobban félt az Istentől, mint az emberektől.” S őt valóban ez jellemezte, akármit tettek vele, akárhogy fenyegették, hirdette az Igét, mert jobban félt az Istentől mint az emberektől.
Az eddigiekből az következik, hogy: az a természetes, hogy Istennek hitvallóit ezért gyűlöli a világ . Esetenként meg is öli. Ezért mondja a fentieket Jézus. Mindenképpen rágalmazás, rágalomözön és gáncsoskodás közepette él az, aki az Urat követi. Ám a hívő emberek számára ez teljesen természetes, mert így van kijelentve az Igében. A hívő embereket előbb vagy utóbb gyűlölni fogja a világ.
Hogy lehet így élni? kérdezheti valaki. Hogyan lehet gyűlöletben, gáncsok közepette élni? Nos, egyrészt minden gyülekezetben vagy faluban akad egy-két hitvalló testvér, s mivel azokkal jó a lelki közösség, az erősíti a hívő embert. Másrészt tudjuk az Igéből, hogy ez a nyomorúság csak a földi élet végéig tart, azután mehetek innen az Úrhoz. Akkor ezek meg fognak szűnni. Harmadsorban pedig, Jézus az övéinek többszörös vigaszt ad. Ebből is látjuk, hogy ez az ígéret-sorozat csak a hitvallóinak szól. Mert más erre nem szorul rá. Ugyanis,
aki nem tesz bizonyságot az Úrról, annak erre nincs is szüksége.