Szerző Téma: Keresztyén pletykák!?  (Megtekintve 2331 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Antee

 • Admin
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 22846
  • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Keresztyén pletykák!?
« Dátum: 2011 Július 04, 20:00:32 »
Sziasztok Testvéreim.

Engem igen elszomorít, mikor Testvérek között pletykálkodás folyik. Nem a tények megosztása a pletyka, hanem az, amikor "csak hallott" róla, vagy hiteltelen a forrás és mégis továbbadják. Vajon bűn-e? Ti mit gondoltok erről?
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Irma

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1935
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #1 Dátum: 2011 Július 04, 20:20:54 »
A pletyka? Bűn.
 És hogy mit gondolok róla, hogy ennek ellenére nagyon szaporán terjed.
 Az emberek meg sem gondolják, hogy amikor tovább adnak egy-egy ilyen homályos eredetű dolgot, hogy akár az életét is tönkretehetik az illetőnek. Én nagyon sok pletykának voltam a falunkban a céltáblája, és sokat szenvedtem miatta. De mégsem az fájt, hanem amikor a gyülekezetemben / a régiben/ beszéltek valami olyat, ami közel sem járt az igazsághoz.
Van erről egy tanmese. Egy pletykás asszony ráébredt, hogy milyen súlyos következményekkel is járhat a pletyka és elmegy a lelkészhez és megkérdi, hogy hogyan tehetné jóvá az eddigieket, és a lelkész a következőket mondja neki: Nyiss meg egy párnahuzatot és engedd szét a tollpelyheket és utána próbáld meg összeszedni. Azt mondja az asszony : de azt nem lehet. Hát igy van a pletyka is, a következményeit összeszedni maradéktalanul nem lehet. Ezért vigyázni kell, hogy mit adunk tovább.
„Én, én vagyok vigasztalótok! Miért félsz halandó embertől, olyan embertől, aki a fű sorsása jut?”

Ézsaiás könyve 51:12

Nem elérhető Antee

 • Admin
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 22846
  • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #2 Dátum: 2011 Július 04, 20:30:18 »
Egyetértek!
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető h.isro

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 887
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #3 Dátum: 2011 Július 04, 20:34:16 »
Testvéreim!

Sokáig én is ezek közé az emberek közé tartoztam, aztán szembesültem vele, mekkora bajt képes okozni a nyelvem. Amikor látom kívülállóként, hogy milyen rombolásra, képes a pletyka, vagy a nem megfelelő időben történő, jelentéktelen, véget nem érő vitatkozás, ami legalább annyira fájdalmas, és visszataszító a egy kívülálló számára! Aztán egyszer valakin keresztül szembesített az Úr, hogy mit jelent a pletyka. Minden olyan negatív dolgot akár igaz, akár nem, amit felhatalmazás nélkül mondasz el valakinek egy olyan személyről, aki nincs jelen.

Elmesélek egy velem megtörtént konkrét esetet, ami talán tanulságos is lesz valaki számára. Egyik alkalommal beszélgettem valakivel, aki rám bízott valakit, hogy imádkozzak érte. Természetesen lehettem volna annyira tapintatos, hogy ez bizalmas, de uralkodni kezdett rajtam a kétségbeesés, az aggodalmaskodás, és annak ellenére, hogy csak én lettem felhatalmazva, mindenki másnak elmondtam a környezetemben, hogy ezért a személyért imádkozni kell.

Nagyon csúnya dolgot tettem, és nem telt bele egy félóra, hogy ezt meg is vallottam az Úrnak. A lehető legrosszabb, amit tehet az ember, amikor úgymond az imádkozás, a közbenjárás köntösébe bújva (jaj! imádkozzunk ezért a valakiért, mert ez és az a baj van vele), egy olyan bizalmas esetet közlök másokkal egy személyről, akivel kapcsolatban az illető személyesen engem bízott meg a közbenjárásra, rám bízta ezt az ügyet, és nem a barátaimra. De én az "imádkozzunk érte..." köntösbe bújva, elfecsegtem először 1, aztán még pár embernek, hogy mi is a helyzet azzal az illetővel. Aztán egyikőjükön keresztül az Úr megláttatta velem, hogy amit csináltam az pletyka, és azonnal megvallottam az Úrnak.

De sajnos volt már más esetem is, amikor én voltam a pletykás, és természetesen többet ártottam, mint használtam. Az illető megbocsátott, de a sebek még ott maradtak.

Most kívülállóként látom, amikor mások pletykálkodnak egy gyülekezetben, és már régen felismertem, hogy Uram, szörnyű visszagondolni rá, hogy én is voltam ilyen, és ráadásul az a típus voltam, aki csendben, meghúzódva és álszenteskedve vétkeztem a nyelvemmel.

Sajnos nekem ez az egyik gyenge pontom, amivel küzdök, mert ez egy öröklött dolog a családomból: a pletykálkodás, kritizálás, megjegyzések gyártása másokról. Sajnos a családunkat mind a mai napig ez jellemzi.

Antee, nagyon jó, hogy felhoztad ezt a témát, mert legalább őszintén elmondhatom, hogy én naponta harcolok a nyelvemmel, hogy ne szóljak átkot is, meg áldást is.

Remélem tanulságos volt az eset! Remélem, nem botránkoztattam meg senkit, de úgy gondolom, hogy testvérek vagyunk, és mindannyian Krisztus vére által tiszták, ezért megvallhatjuk egymásnak azt is, ha mi vétkeztünk esetleg egy adott területen!

Békesség, Orsi

With God All Things Are Possible= Istennel minden lehetséges!
Ki vagyok szolgáltatva Istennek. Teljesen fegyvertelen és védtelen vagyok, ezért kell, hogy a Szentlélek befedezzen.

Nem elérhető Irma

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1935
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #4 Dátum: 2011 Július 04, 20:37:51 »
Az Ige azt mondja, hogy a nyelv a legkisebb tagja a testnek mégis képes a legnagyobb tüzet gerjeszteni. Bizony ebben nekem is növekedni kell, hogy a felesleges szóharcokat kerüljem.
„Én, én vagyok vigasztalótok! Miért félsz halandó embertől, olyan embertől, aki a fű sorsása jut?”

Ézsaiás könyve 51:12

Nem elérhető B.Tünde

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 153
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #5 Dátum: 2011 Július 05, 13:43:54 »
Keresztyén pletyka  ez egy oximoron....

Félretéve a "viccet" (nem is vicc, ha csak nem a pletyka nevű cserepes növényről van, szó, de az ugye nem lehet keresztyén :06:), én világ éltemben nem szerettem, és hiszitek vagy sem nem is gyakoroltam a pletykálkodást.
Irodai munka során soszor találkoztam vele, s sajnos főleg nők körében, volt mikor egyszerűen közöltem, bocs ez engem nem érdekel, vagy abba hagytam a beszélgetést.
Persze az ember óvatlanul belekerülhet egy folyamba, ha rosszul válassza meg bizalmasát, mert egy valós tény is, amit valakivel megoszt, szóhagyomány útján terjedve átalakulhat valótlanná, sértővé.

Ez ellen én kétféle képpen "védekeztem" igyekeztem megbízható embereket találni, akár úgy is hogy "próbáratettem", vagy ami sajnos párszor előfordult, nem a női munkatársak között találtam olyat, akivel a munkaidőn belüli szabadidőmet, ebédidőmet vagy a kötelező céges rendezvényeken az időmet beszélgetéssel eltöltöttem.

T

"Vesd az Úrra terhedet, és Ő gondot visel rád." (55.Zsolt.22)

Nem elérhető B.Tünde

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 153
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #6 Dátum: 2011 Július 06, 07:24:37 »
Keresztyén Pletyka

Ezzel kapcsolatban az jött még fel bennem, hogy van pletyka "keresztyének" között is.
Sajnos ők is kiadnak bizalmasan elmondott dolgokat, előfordul sajnos, s ráadásul az már nem az ami valóban elhangzott, mert egyrészt ez a pletyka "evolúciója" miatt - hozzáköltenek, hozzá teszik saját érzéseiket stb, másrészt egy bizalmas beszélgetésen belül az elmondott információhoz mindenképpen hozzátartozik a mesélő-elmondó lelkiállapota, mimikája, a "szövegkörnyezet" stb, azt meg nem adja tovább a pletykálkodó....
Ebben az esetben a legrosszabb, ha mindez az információ átadás nem segítő szándékból történik, hanem esetleg rosszindulatból.
Régen féltem a gonosz de intelligens emberektől, de az együgyü gonosz emberek is keresztbe tehetnek..

DE KERESZTYÉNNEK bíznia az Atyában kell, s nem emberekben, de vajon keresztyénekben sem?
Rá is kerestem a Bibliában: a bizalom, bizodalom szót nem találtam olyan szövegkapcsolatban, ami azt írná bizalmad legyen testvéreidben. Egyetlen egy helyen van a megbízható jelző (1. Királyok 1:42: És a mikor õ még szólana, ímé megérkezék Jonathán, az Abjátár pap fia. És monda Adónia: Jõjj be, mert megbízható férfiú vagy, és jó hírt mondasz)

Ez elgondolkodtatott
 - óvatosnak kell lennem testváreimmel (bizalom kérdésben)?? Valószínü, ők is "csak" emberek

De megnyugtatott
- Keresztyénként az Atyában kell bízni, s ő megvéd az esetleges pletykától, s remélem a pletykálkodó keresztyéntől is

Atyám, Jézus nevében megáldok minden pletykálkodó keresztyént, zabolázd meg a nyelvüket, s védd azokat is akik ellen a pletykájuk irányul.

T
"Vesd az Úrra terhedet, és Ő gondot visel rád." (55.Zsolt.22)

Nem elérhető Eva0712

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 50
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #7 Dátum: 2011 Július 29, 15:56:52 »
Ezt még régebben a konfirmátusi könyvben olvastam, de szerintem napjainkban is nagyon érvényes.  :088:

A pletyka egy akna!
"Szókratészhoz futva ment egyszer egy barátja és izgatottan kérdezte: Halld csak Szókratész! Ezt el kell neked mesélnem, hogy közös ismerősünk hogyan… Szókratész félbeszakította: Megállj! Amit mondani akarsz, átengedted a három rostán? Miféle három rostán? – kérdezte az csodálkozva. Az első rosta az igazság. Amit el akarsz mesélni, igaz? Nem, nem tudom biztosan, én is úgy hallottam mástól. A második rosta a jóság. Amit mesélni akarsz, valami jó? Nem, nem az. Éppen ellenkezőleg – mondta kedvetlenül a másik. Hm – mondta a bölcs. Akkor hadd alkalmazzunk a harmadik rostát. Szükséges-e tudnom azt, ami téged úgy izgat? Szükségesnek éppen nem szükséges. Tehát – nevetett a bölcs –, ha az, amit el akarsz mesélni, sem nem igaz, sem nem jó, sem nem szükséges, akkor ne terhelj vele!”  (A Grace of God oldalról óllózva)
Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ézs. 43,1

Nem elérhető Antee

 • Admin
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 22846
  • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #8 Dátum: 2011 Július 29, 16:01:59 »
Ez nagyon jo! :afro:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Torocko

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 273
 • kék hegyek
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #9 Dátum: 2011 Július 30, 06:43:45 »
Eva, ez tényleg nagyon jó. Utólagos engedélyeddel ki is nyomtattam, hogy továbbadjam.
Köszönöm! :2smitten:
"Vessed az Úrra a te terhedet, ő gondot visel rólad, és nem engedi, hogy valamikor ingadozzék az igaz."  Zsoltárok: 55.23

Nem elérhető Eva0712

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 50
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #10 Dátum: 2011 Július 31, 14:45:17 »
Szívesen!  :2smitten: Váljék minél több ember hasznára.  :089:
Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ézs. 43,1

Nem elérhető Kijelentes7

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 48
 • szellemi aranyásó
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #11 Dátum: 2011 Augusztus 12, 08:57:10 »
Engem igen elszomorít, mikor Testvérek között pletykálkodás folyik.

A Szent Szellemet is ...  :02:

Nem elérhető Kijelentes7

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 48
 • szellemi aranyásó
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #12 Dátum: 2011 Augusztus 12, 09:00:59 »
Van erről egy tanmese. Egy pletykás asszony ráébredt, hogy milyen súlyos következményekkel is járhat a pletyka és elmegy a lelkészhez és megkérdi, hogy hogyan tehetné jóvá az eddigieket, és a lelkész a következőket mondja neki: Nyiss meg egy párnahuzatot és engedd szét a tollpelyheket és utána próbáld meg összeszedni. Azt mondja az asszony : de azt nem lehet. Hát igy van a pletyka is, a következményeit összeszedni maradéktalanul nem lehet. Ezért vigyázni kell, hogy mit adunk tovább.

Nahát ez tényleg nagyon jellemző a pletykára ...
Talán a legjobb sztori amit e témáról hallottam 

Nem elérhető ditte

 • Segítő
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4504
Re:Keresztyén pletykák!?
« Válasz #13 Dátum: 2011 Augusztus 12, 09:04:48 »
"Ne szóljátok meg egymást atyámfiai. Aki megszólja atyjafiát, és aki kárhoztatja atyjafiát, az a törvény ellen szól, és a törvényt kárhoztatja. Ha pedig a törvényt kárhoztatod,nem megtartója, hanem bírája vagy a törvénynek."(Jakab 4,11.)
"Társuk vagyok mindazoknak,akik félnek téged,és akik határozataidat megtartják."Zsoltárok 119,63