Szerző Téma: Szelídség  (Megtekintve 8062 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7213
Re:Szelídség
« Válasz #15 Dátum: 2011 November 20, 13:32:46 »
Idézet
Szerintem fontos az, hogy ha valaki temperamentumos, ne rakjunk rá címkét, hogy ő ilyen és olyan. Ne könyveljük el, mert a gyümölcsözésünk folyamatos. Aki elkezdte bennünk a jó dolgot, az el is végzi az Úr Jézus ama napjáig.

Teljesen egyetértek, kedves Pilgrim!

Elgondolkoztam kiket mond az Íge szelídnek.

Arra gondoltam itt, hogy mint a szeretetnél: van emberi szeretet, létezik-e emberi szelídség.

Tulajdonképpen az Jézus Krisztusra gondoltam elöször. Töle kell tanulnunk a szelídséget. Mégis:

13. Közel volt a zsidók húsvétja, Jézus is felment Jeruzsálembe. 14. A templomban találta az ökrök, juhok és galambok árusait, és az ott ülő pénzváltókat. 15. Ekkor kötélből korbácsot csinált, és kiűzte őket, valamint az ökröket és a juhokat is a templomból. A pénzváltók pénzét pedig kiszórta, az asztalokat felborította, 16. és a galambárusoknak ezt mondta: “Vigyétek ezeket innen: ne tegyétek az én Atyám házát kalmárkodás házává!” 17. Ekkor tanítványainak eszébe jutott, hogy meg van írva: “A te házad iránt érzett féltő szeretet emészt engem.”
Jn 2,13-17

Az Írásokban még olvasunk két embberröl, akiket szelídnek nevez az Íge:
Jákób és Mózes.

És felnevekedének a gyermekek, és Ézsaú vadászathoz értő mezei ember vala; Jákób pedig szelíd ember, sátorban lakozó.
1Móz 25,27

Az az ember pedig, Mózes, igen szelíd vala, minden embernél inkább, a kik e föld színén vannak.
4Móz 12,3    

Jákob küzdött Istennel és lett Izrael a neve. Mégis szelídnek tartja az Íge.

Mózes, aki “rendet rakott a veszekedök között”, aki széttöri a parancsolatok kötábláit stb. Mégis szelídnek tartja az Íge.

Úgy érzem, hogy létezik egy emberi szelídség (pl. könnyen összekeverhetö, ha valaki igen diplomatikus) és létezik az Isten szerinti szelídség.

Az Isten szerinti szelídség Jézus Krisztusban csodálatos módon nyilvánul meg:
“Ime, az Isten Báránya”

Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg. 6. Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az ÚR őt sújtotta mindnyájunk bűnéért. 7. Amikor kínozták, alázatos maradt, száját sem nyitotta ki. Mint a bárány, ha vágóhídra viszik, vagy mint a juh, mely némán tűri, hogy nyírják, ő sem nyitotta ki száját. 8. Fogság és ítélet nélkül hurcolták el, de kortársai közül ki törődött azzal, hogy amikor kiirtják a földön élők közül, népe vétke miatt éri a büntetés?!
Ézs 53,5-8

32.    Az írásnak helye pedig, melyet olvasott, ez vala: Mint juh viteték mészárszékre, és mint a bárány az ő nyírője előtt néma, azonképen nem nyitotta fel az ő száját. 33. Az ő megaláztatásában az ő ítélete elvétetett, az ő nemzetségét pedig kicsoda sorolja el? mert elvétetik a földről az ő élete. 34. Felelvén pedig a komornyik Filepnek, monda: Kérlek téged, kiről mondja ezt a próféta? Magáról-é, vagy más valakiről? 35. Filep pedig száját megnyitván, és elkezdvén ezen az íráson, hirdeté néki a Jézust.
Apcsel 8,32-35

Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető ditte

 • Segítő
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4504
Re:Szelídség
« Válasz #16 Dátum: 2011 November 21, 11:38:12 »
Szerintem, mivel az ember Isten képmására lett teremtve, megvan benne minden olyan tulajdonság, amely Istenben is. Tudunk szeretni, örülni, haragudni, és lehet bennünk szelídség is.

A mérce különbözik ember és Isten között. Jézus Krisztus előttünk példa mindenben, ő tükrözi nekünk az Atyát. Isten útjai és gondolatai nagyobbak a miénknél. De ahogy Jézus is mondta a szelídség tanulható tőle.

Ján 15,5 Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni. 

Tudjuk, hogy a szelídség a Szent Szellem gyümölcse és így a végtelenségig lehet benne gyümölcsözni. Ahogy a fenti ige is mondja, ha rajta vagyunk a szőlőtőn sok gyümölcsöt teremhetünk. De ami mégfontosabb, ahogy Jézus is mopndta: nálam nélkül semmit sem cselekedhettek. A növekedést az Úr adja.

Jak 1,5 Ha pedig valakinek nincs bölcsessége, kérjen bölcsességet  Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.

Ha kenyeret kérünk, ő kenyeret ad! Ugyanígy a szelídséggel.

Szerintem fontos az, hogy ha valaki temperamentumos, ne rakjunk rá címkét, hogy ő ilyen és olyan. Ne könyveljük el, mert a gyümölcsözésünk folyamatos. Aki elkezdte bennünk a jó dolgot, az el is végzi az Úr Jézus ama napjáig.
Igen. Mindannyiunknak vannak hibái, de ha engedelmesek vagyunk az Úrnak, akkor Ő megtisztít minket, mint az ezüstöt és minél inkább Krisztusivá formál minket. Fontos az engedelmesség.
"Társuk vagyok mindazoknak,akik félnek téged,és akik határozataidat megtartják."Zsoltárok 119,63

Nem elérhető Antee

 • Admin
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 22847
  • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:Szelídség
« Válasz #17 Dátum: 2011 November 21, 13:56:37 »
Amen
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Sándor

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1214
Re:Szelídség
« Válasz #18 Dátum: 2012 Április 05, 09:59:19 »
A szelidseg a lelek gyumolcsei kozul az egyik legosszetettebb termes, egy olyan allapot, ahol az elveszettseget jol latja az ember, nem itelkezni akar, hanem a mento szeretetet vezeti. Tudja, hogy hiaba mondja a santanak, hogy fusson, es azt nezi, mit lehet tenni, hogy is lehetne Isten eszkoze, hogy elinduljon a halalbol az eletre. Istenrefigyeles alazata is nelkulozhetetlen, tudja, hogy hiaba szorja a magot, ha nincs eso - nem kezdi verni a foldet, hogy teremjen mar. A leleknek egy olyan melyen termo gyumolcse, ami erthetove valik meg abban a helyzetben is, mikor Jezus korbacsot ragad. A szeretet vezeti abban is, mivel az igazi megoldast hamisitjak - es a hamissagnak nem orul a szeretet. A szeretet nem valtozik, mivel a lenyege az, hogy szeretet. Nem relativ, hanem a helyzetek adta lehetosegek szerint nyilatkozik meg. Ne sajnald a botot a gyerektol peldaul, de ne ingereld a gyereket. A szelidseg egy mely alazat, de nem alazatossag, hanem Istentol fuggoseg teljes megadasa. Az elet Uratol varom, mint eszkoz, hogy konyoruljon. Jakob is megharcolta a Jabbok revenel es botjara tamaszkodva aldotta az Urat - de minden lepeseben emlekeztetve van arra, hogy harcolt. Szelid lett, mint Mozes is a probaktol. Ne vigy minket tovabb, ha orcad nem jon velunk. Megertette, hogy a semmibe, minden cel es remeny nelkul mennenek. Megtanult imadsagban Istenhez konyorogni az ertetlen kemennyaku nepert, hogy tegye oket alkalmassa az igazi ELET-re. A szelidseg egy allapot, lelkulet - a lelek munkalja ki, emberileg, az Ordog deformalta, torzult vilagban teljesen erthetetlen. Nekunk nem is a vilag eszkozeivel kell harcolni, mivel abban a vilag sokkal jobb de nem is old meg semmit. Harag sem munkalja Isten ugyet. A lelek gyumolcsei egy olyan kosar, ami felulrol valo.
szeretettel
Sandor
Bizony hittel jegyeztelek el téged magamnak, és megismered az Urat.

Nem elérhető bacsipista

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 5969
  • Keresztény kincskereső
Re:Szelídség
« Válasz #19 Dátum: 2012 Április 05, 14:04:17 »

A viseljétek el szavakban benne foglaltatik a szelídség. Nem háborodunk fel, nem veszítjük el türelmünket, hanem békességes szeretetben élünk közösséget embertársainkkal.

Efézus 4,2
"teljes alázatossággal, szelídséggel és türelemmel; viseljétek el egymást szeretettel,"
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7213
Re:Szelídség
« Válasz #20 Dátum: 2013 Április 20, 09:47:30 »
Így van, kedves Pista Testvérem!


Mint pásztor, úgy legelteti nyáját, karjára gyűjti a bárányokat, ölébe veszi őket, az anyajuhokat szelíden terelgeti.
Ézs 40,11    

Mint Krisztus apostolai élhettünk volna tekintélyünkkel, mégis olyan szelíden léptünk fel közöttetek, mint ahogyan az anya dajkálja gyermekeit.
1Thessz 2,7    
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető bacsipista

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 5969
  • Keresztény kincskereső
Re:Szelídség
« Válasz #21 Dátum: 2013 Április 20, 12:08:56 »
A szelidség egyik szinonimája a jóindulat.
Ezt láthatjuk Ruth és Boáz találkozásakor is.

"Az asszony pedig ezt mondta: Milyen jóindulatú vagy hozzám, uram, hiszen megvigasztaltál engem, és szívesen beszéltél szolgálóddal, pedig én még a szolgálód sem vagyok."

Ruth 2:13.


A szelidség nem azt jelenti, hogy soha nem gerjed haragra és mindent szótlanul eltűr. A szelidség velejárója a békesség, az önuralom és megfontoltság, a heveskedés elkerülése. Nyugalmával lecsendesíti a heveskedőket, és megfékezi az indulatoskodókat. Tanítható és többnyire jó tanító is. ( Lásd Shomer ajin testvért).


21. Ha tehát valaki megtisztítja magát ezektől, megbecsült, megszentelt edény lesz, az Úrnak is hasznos, és minden jó cselekedetre alkalmas. 22. Az ifjúkori kívánságot pedig kerüld! Törekedj viszont az igazságra, a hitre, a szeretetre, a békességre azokkal együtt, akik tiszta szívből hívják segítségül az Urat. 23. Az ostoba és éretlen vitatkozások elől térj ki, tudva, hogy ezek viszálykodást szülnek. 24. De az Úr szolgája ne viszálykodjék, hanem legyen barátságos mindenkihez, tanításra alkalmas és türelmes, 25. aki szelídséggel neveli az ellenszegülőket, hátha az Isten megadja nekik egyszer, hogy megtérve megismerjék az igazságot, 26. és felocsúdjanak az ördög csapdájából, aki foglyul ejtette őket, hogy akaratát teljesítsék.
2Timóteus 2, 21-26


"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7213
Re:Szelídség
« Válasz #22 Dátum: 2013 Április 20, 14:33:42 »
Tökéletesen egyetértek, és úgy gondolom, hogy a szelídség és az alázat szorosan összekapcsolódnak.
Jézus mondja:

Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek.
Mt 11,29

Tanuljátok meg tőlem… ez azt is jelenti, hogy ez egy tanulási folyamat. Lehet, hogy kezdetben sokszor elbukik ebben az ember, de Jézus segít megtanulni.

Ímé, én elbocsátlak titeket, mint juhokat a farkasok közé; legyetek azért okosak mint a kígyók, és szelidek mint a galambok.
Mt 10,16

A szelídség jelképe a galamb... Ez a kép sokat kifejez... A Szent Lélek  galamb formájában jelent meg...

És Jézus megkeresztelkedvén, azonnal kijöve a vízből; és ímé az egek megnyilatkozának néki, és ő látá az Istennek Lelkét alájőni mintegy galambot és ő reá szállani.
Mt 3,16

Nekem mindenképpen sokat mond ez a hasonlat.

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Jazmin

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 482
Re:Szelídség
« Válasz #23 Dátum: 2013 November 20, 14:27:46 »
Testvereim,eszembe jutott egy ige:
Máté Evangéliuma:10:16Ímé, én elbocsátlak titeket, mint juhokat a farkasok közé; legyetek azért okosak mint a kígyók, és szelidek mint a galambok.

Milyenek is a galambok? Setaloutcakon,tereken jarva lathatunk sokat beloluk.Szeliden jonnek-mennek az emberek kozott,varva,hatha leesik egy egy morzsa. Viszont ha kozeledsz felejuk,akkor elrepulnek.Mert felnek,hogy megfogod oket,esetleg bantod.Szeretik a szabadsagot. Jezus vajon ,hogy ertette itt ebben az igeben,hogy legyunk szelidek?Sokan azt hiszik ,hogy a szelidseg csupan nyajassag. Szerintetek hogy van ez?
Az Isten SZERETET. 1 Ján 4:8

Nem elérhető bacsipista

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 5969
  • Keresztény kincskereső
Re:Szelídség
« Válasz #24 Dátum: 2013 November 20, 16:12:03 »
Ha megbántják vagy rosszat tesznek ellene,  a szelíd ember nem a bosszún vagy a visszavágáson töri a fejét.
Egy vitában a szelíd, nyugodt hozzáállás csendesíti a háborgó kedélyeket.

Péld. 15:4
 Újfordítás szerint:
"A szelíd nyelv életnek a fája, a romlott pedig összetöri a lelket."


Károli fordítás szerint:
"A nyelv szelídsége életnek fája; az abban való hamisság pedig a léleknek gyötrelme."

A szelíd ember tudja, hogy mit akar, nem ijed meg a saját árnyékától.  Ura önmagának és meg tudja fékezni az indulatait.

Zsolt  37,11. Károli
"A szelidek pedig öröklik a földet, és gyönyörködnek nagy békességben. "
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12