Szerző Téma: A zene célja  (Megtekintve 9978 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Shomer ayin

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3064
Re:A zene célja
« Válasz #60 Dátum: 2012 Augusztus 02, 11:23:02 »
 :afro: Nagyon köszönöm Testvérem hogy kifejtetted észrevételed, és megosztottad a meglátásodat velünk. Való Igaz:HA versengés dúl a szívünkben-vagy felfuvalkodottság, esetleg bár mi ami nem egyeztethető össze az Isten tiszteletével-az Isteni szeretettel... akkor az Ének pusztán :Korinthusbeliekhez írt I. levél 13. rész

1.    
Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom.
2.    
És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.
3.    
És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.
4.    
A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
5.    
Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt,
6.    
Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal;
7.    
Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.
8.    
A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendőmondások, eltöröltetnek; vagy akár nyelvek, megszünnek; vagy akár ismeret, eltöröltetik.
9.    
Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás:
10.    
De mikor eljő a teljesség, a rész szerint való eltöröltetik.
11.    
Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat.
12.    
Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem.
13.    
Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet.

Abban egyetértek Gábor testvérrel, hogy a Dicsőítés,áldozat. Mégpedig Jóillatú áldozat! Ezen áldozás esetén pedig nem a hangunk-zenénk jut Isten elé, hanem a szívünk -lelkünk teljességében levő, és azokat átitató hála-Isten Imádat! Ha a hála-Imádat bennem van,akkor lesz jóillatú a dicsőítés! Ha nincs igaz hála-vagy Imádat, akkor pedig a plafonnál nem jut feljebb...  Az első dicsőítő is azon bukott meg, hogy nem volt benne Isten iránt sem hála-sem Isten Imádat!
Ezek helyett sokkal inkább magában kezdett gyönyörködni... Ez a veszély tehát folytonos, hiszen ha ő elbukott, akkor nekünk is nagy a veszély! (Lucifer)
Az Úr iránt pedig a szívünk állapota, felmérető-(pozícionálható) a Testvéreinkhez-felebarátainkhoz való viszonyulásunkban...
HA tehát, az Istennel való kapcsolatunk rendben van, akkor az abban látszik, hogy tudunk a Testvérekkel is rendezett kapcsolatban élni... akkor pedig az Isten Imádat is : Jóillatú Áldozat lesz az Úr előtt!   
Ézs 60,19    
Nem a nap lesz néked többé nappali világosságod, és fényességül nem a hold világol néked, hanem az Úr lesz néked örök világosságod, és Istened lesz ékességed,

Nem elérhető E.Edit

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1427
Re:A zene célja
« Válasz #61 Dátum: 2012 Augusztus 02, 12:15:13 »
Teljesen egyetertek az elottem szolo testveremmel.  :afro:

De,ha mar megszolaltam,elmondanam az en meglatasomat a temat illetoen.
Valoban szep es jo dolog enekkel dicsoiteni az Urat,biztos,hogy O is orul neki,ha gyermekei Neki zengedeznek. Viszont az a tapasztalatom,hogy mostanaban  nagyobb hangsuly lett helyezve - ezt altalanossagba mondom,nem a forumra - az enek altali dicsoitesre mint az igazi Isten tiszteletre,Isten imadatra. Elsosorban azzal tisztelem meg Istent,ha feltetel nelkuli engedelmessegben gyakorlom magam,egesszen elso helyre helyezven Ot az eletemben.
Egy masik modja Jakab 1,27 szerint:
" Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól."

Nagyon sok idevonatkozo Ige van,de nem gondolnam,hogy sorakoztatni kene oket,ugyanis a kevesebb neha tobb.

Felreertes ne essek,nem becsulom le az enekles altali dicseretet,csupan nem az elso helyre teszem. Aki talentumot kapott erre az Urtol,igenis eljen az ajandekaval csak a fontossagi sorrendet ne felejtse el. Kulonben nekem is pont az jutott eszembe,hogy a satan mennyire be tud csapni a muveszeten keresztul valakit,ha nem ovatos az ember. Sokan elbuktak mar itt. Legyen ez figyelemfelkelto szamunkra.
Viszont azon is elgondolkodtam,hogy melyik kerul nekem nagyobb aldozatba? Azt gyakorolni amit amugy is szeretek (az enekles),vagy arvakert,ozvegyekert,szegenyekert,egyaltalan egy felebaratomert tenni valamit?
Ezt mindenki maga valaszolja meg maganak!

Testverek,ugy gondolom,hogy ebben is meg kell tanuljuk a helyes egyensulyba tartast.Kulonbozosegek mindig is voltak es mindig is lesznek. Viszont ami a mi felelossegunk,hogy megmaradjon,az az egyseg.Erre torekednunk kell mindenkeppen. Meg egy Ige van amit ideznek,amit szinten jo,ha szemelott tartunk es gyakoroljuk magunkat benne:

Kolosse 3:12-15

12 Öltsetek tehát magatokra - mint Isten választottai, szentek és szeretettek - könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet.
13 Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is.
14 Mindezek fölé pedig öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent.
15 És a Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben, hiszen erre vagytok elhíva az egy testben. És legyetek háládatosak.

 :2smitten:
"Ne félj, csak higgyj!"  Márk ev.5:36/b

Nem elérhető tothg

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3053
Re:A zene célja
« Válasz #62 Dátum: 2012 Augusztus 02, 12:33:07 »
Egyetértek Edittel és Ferivel is teljesen. Jézus is mondta, hogyha valakinek panasza van ellened, akkor előbb tedd le az ajándékod, és békélj meg a te atyádfiával... A dicsőítés  (mint éneklés, vagy bármilyen más kifejezési mód) úgy lesz jó illatú, ha az ember rendezi mindig a kapcsolatait.  :2smitten:
Örülök, hogy egyetértünk.  :2smitten:
"Ha nem elégít meg ez a világ, akkor valószínű, hogy nem e világ számára lettél teremtve."
(C. S. Lewis)

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7205
Re:A zene célja
« Válasz #63 Dátum: 2012 Augusztus 03, 01:18:21 »
Kedves Edit, Petya és Shomer Testvereim!

Nagyon köszönöm a hozzászólásotokat, és tökéletesen egyetértek.

Idézlek most Benneteket:

Idézet
Voltam olyan istentiszteleten, ahol "mindössze" hálaadó zsoltárokat olvastunk fel, s fantasztikus volt Isten előtt állni. Nem volt zene, s semmi! Csak zsoltárok!

(Petya)

Idézet
Ezek helyett sokkal inkább magában kezdett gyönyörködni... Ez a veszély tehát folytonos, hiszen ha ő elbukott, akkor nekünk is nagy a veszély! (Lucifer)
(Shomer Ayin)

Idézet
Kulonben nekem is pont az jutott eszembe,hogy a satan mennyire be tud csapni a muveszeten keresztul valakit,ha nem ovatos az ember. Sokan elbuktak mar itt. Legyen ez figyelemfelkelto szamunkra.
(Edit)

Nézzük meg miért értek egyet:

A zenének, független milyen forrásból ered, van egy fajta emotionálisan oldó hatása.

A pszichológiai, mint egyébb gyógyászati területen már használják az un. “zene-terápiát”. A zene hatására könnyebben megnyílunk érzemileg, így igen javítja a közérzetet. Sokan boldognak érzik magukat.

Ám pont itt van a veszély is! Erre a happy állapotra sokan szinte függöséggel válaszolnak. Befolyásolja öket az, amit éreznek a zenén keresztül.

Ez oda is vezethet, hogy összekeverik ezt a happy érzést, a valódi értelemmel is felfogott tartalommal rendelkezö Istentisztelettel! Ne felejtsük el, a happy érzést a világiak is ismerik, azért is rajonganak annyira egy egy konzerten.

Vajon miért virágzik a keresztény zenepiac? Vajon miért lesznek egyes keresztény zenészek, énekesek úgy tisztelve, körülrajongva, mint akár egy világi sztár!

Nem, mi nem cserélhetjük fel az igazi Istentiszteletet, valamilyen érzéki megtapasztalásra. Nekünk zene és ének nélkül is ugyanolyan boldognak kell lennünk a mi Megváltónkban!

Nem kell ezt az érzést valamilyen saját stílusban kedvelt zenével elövarázsolni. Nem kell elméleteket gyártani, hogy igazoljuk a happy érzés fontosságát. Még világi nézetekkel összekevert brilliáns filozófiára sincs szükség!

Nagyon komolyan kell venni a Zsoltáríró szavait:

Nyisd meg Uram TE az ajkamat, hogy dicsérhesselek….!!!! (51Zsolt)

De amíg az életem nem olyan Istentisztelet, amely az ÚR elött kedves, akkor nem fogja zenémet, énekemet  az ÚR elfogadni, független attól, hogy tanultam-e vagy sem.

21. Gyűlölöm, megvetem a ti ünnepeiteket, és nem gyönyörködöm a ti összejöveteleitekben.
22. Még ha égőáldozatokkal áldoztok is nékem, sőt ételáldozataitokat sem kedvelem; kövér hálaáldozataitokra rá se tekintek.
23. Távoztasd el tőlem énekeid zaját, hárfáid pengését sem hallgathatom.

Ám 5,21-23

Testvéreim, senkit sem szeretnék megbántani, de kérlek gondolkodjatok el ezeken a gondolatokon.

Az imádat és a dicsöítés lényege nem abban áll, hogy saját közérzetemet javítsam, és alapjában véve nem lehet öncélú! Mi nem valamilyen zeneterápiát  folytatunk, mert a mi Orvosunk az Örökkévaló.
Ö az,  Aki gyógyít, Ö az, Aki alkalmassá tehet és meg tudja nyitni a mi ajkainkat, Ö az, aki formálja a mi éltünket, hogy Istentiszteletünk, és Istenfélelmünk, elöször a mi életünkben legyen valóság.

A langymelegséget Isten nem emészti meg és kiköpi. Égjünk az ÚRban, és akkor Ö fogja elöször életünket, majd beszédünket igaz Istentiszteletté formálni, és Ö fogja szánkat megnyitni éneklésre, akkor és ott, ahol Ö akarja!

Hogy van hát? Imádkozom a lélekkel, de imádkozom az értelemmel is; énekelek a lélekkel, de énekelek az értelemmel is.
1Kor 14,15

Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető tothg

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3053
Re:A zene célja
« Válasz #64 Dátum: 2012 Augusztus 03, 06:30:21 »
Nagyon érdekes, amit Elisabeth mond, és van benne igazság. A világban sokan használják, még tudatlanul is a zenét terápiaként (ami önmagában nem lenne még baj), hiszen annak van nyugtató hatása, vagy éppen, ha valaki mondjuk egy úszó döntőre készül (lásd olimpia (Szép volt Gyurta Dani!)), akkor előtte valami dinamikusat hallgatni jó hatással lehet az ember lelkére, és teljesítményére stb
Nyilván keresztényként is beleeshetünk ebbe a hibába, hiszen maga a zene is hatással van ránk.
Viszont érdemes megjegyezni, hogy az írás azt mondja: Szeresd az Urat teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből. Az érzelmeknek, és a testnek, és egyáltalán az egész valóknak részt kell venni a dicsőítésben, és nemcsak a hangunknak, és a szívünknek. Tudnunk kell elengedni magunkat. Ezen a téren azt láttam, hogy a zsidó nemzet sokkal előrébb jár, mert nekik ez semmilyen problémát nem jelent. Benne van a zsigereikben. Nekünk, főleg a nyugati kultúrában ez gondot jelent. Olyan visszafogottan viselkedünk, hiszen "mit gondol majd rólam a mellettem lévő, ha netán összeütöm a kezem esetleg elkezdek mozogni..." Szépen kialakul egy vallásos forma...
"Ha nem elégít meg ez a világ, akkor valószínű, hogy nem e világ számára lettél teremtve."
(C. S. Lewis)

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7205
Re:A zene célja
« Válasz #65 Dátum: 2012 Augusztus 03, 09:48:08 »
Kedves Gábor!

Úgy érzem nem egészen értetted meg a lényegét annak, amit mondtam.

Mint látom elég sokszor gondolkozol kultúrákban, pedig nem ez a feladatunk, mert ez a nagyon is testiességre utal , és elösegíti a választófalakat.  Azt sem értem egészen, ha Te azt állítod, ha testvéreink az Ige alapján meglátásukat elmondják, hogy át vannak hangolva. Habár, ha ezt a szót úgy értelmezzük, hogy nekik nem az ötletelgetések fontosak, hanem Isten Szava, akkor a helyénvaló ebben az értelemben, egyébbként, egy cinikus megjegyzés.

A Lélek által vezetett ember másképpen gondolkozik:

Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.
Róm 8,14

Márpedig akik Isten gyermekei, egyben tesvérek is, független bármely kultúrától!, és egyek Krisztusban. Nem kell nekünk egyformának lenni, mert mint ahogy a nö és a férfi sem lesz egyforma, de mégis egyek Krisztusban:

Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban.   
Gal 3,28

S ha ezt szívünkbe véste az ÚR, akkor fogunk képesek lenni arra, hogy megértéssel legyünk a másik testvértársam másságára, adott esetben imádatának más formájára. Mert meglátjuk a gyermeki öszinteséget testvérünkben Isten iránt.

A vallásosság pedig nem attól függ, hogy valaki visszafogott-e, vagy tapsolva táncol a zenére, hanem annak gyökerei sokkal mélyebben van, mert tapsolhat valaki tánc közben a zenére, meg hajlonghat még oly álhatatosan, ha szeretetlenség van a másik testvére iránt. Mert hogyan szeretheti valaki Istent, ha az Ö emnbertársát megalázza? A kegyesség látszata még nem bizonyítja a szellemi hátteret, hanem sokkal inkább annak nyilvánvaló gyümölcsei teszik rá a bélyeget a kegyesség erejének igazolására..

Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek. 2. Az emberek ugyanis önzők, pénzsóvárak lesznek, dicsekvők, gőgösek, istenkáromlók, szüleikkel szemben engedetlenek, hálátlanok, szentségtelenek; 3. szeretetlenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, féktelenek, jóra nem hajlandók, 4. árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, akik inkább az élvezeteket szeretik, mint az Istent. 5. Az ilyenek a kegyesség látszatát megőrzik ugyan, de annak az erejét megtagadják. Fordulj el tehát ezektől.
2Tim 3,1-5

Timoteushoz írt levélben, nem a világiakról van szó! A világi embert nem nagyon foglakoztatja a kegyesség látszata.

Mert, láthatnak engem kegyesnek és tapsolhatok, meg táncolhatok, de ha kérhetetlen vagyok, tapsolhatok, de ha kevélység van a szívemben, tapsolhatok, de ha fösvénység uralkodik lekemben, és vak vagyok a szegények, árvák özvegyek szükségei felé, tapsolhatok, de ha felfuvalkodott  vagyok és sorolhatnám tovább, akkor a kegyesség erejét megtagadtam, és ebben az esetben arra szólít fel az Íge, forduljunk el ezektöl.

Nincs arra sem szükség, hogy az Ígét egy általad kreált szóval átértelmezzük. Isten elég bölcs volt ahhoz, hogy úgy fogalmazzon, hogy azt még egy gyermek is megértse. Az igazság fogalma alatt mindenki tudja mit kell érteni. Ne csürjük csavarjuk az Ígét, mert Isten Szava  kristálytiszta forrás, ami életet ad. Te sem tudod azt jobban megfogalmazni, mint az Örökkévaló Isten Ígéjében, Jézus Krisztusban kijelentette.  Az igazság sokkal mélyebb és átfogóbb kifejezés, mint az általad értelmezett „tényszerüség“. Ha ezt a fogalmat akarta volna használni az Örökkévaló, akkor ezt használta volna. Az Igazság szó gyökere a héberül a Caddik szó, amely legelsö sorban büntelent jelent. És most kérlek ne hivatkozz a görög eredetire, mert Jézus Krisztus nem görögül tanított, hanem a héberül.

Jézus így válaszolt nekik: "Bizony, bizony, mondom néktek, hogy aki bűnt cselekszik, a bűn szolgája. 35. A szolga pedig nem marad a házban örökre: a fiú marad ott örökre. 36. Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek."
Jn 8,34-36

Itt is látjuk, hogy a Caddik kifejezésröl van szó!

Törekedjünk inkább arra, hogy életünk ne a kegyesség látszatát mutassa, hanem a Lélek gyümölcseit teremje meg.


   

Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető tothg

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3053
Re:A zene célja
« Válasz #66 Dátum: 2012 Augusztus 03, 12:14:07 »
Kérlek kedves Elisabeth, én nem válaszoltam a hozzászólásodra, csupán egy gondolatmenetet kezdtem el, ami az egyik mondatodról jutott eszembe.
A kultúrák tekintetében pedig nem védekeznék, csak annyit, hogy az Úr mindig nézte az adott népnek a kultúráját, és valamilyen szinten teret hagyott neki. Nem véletlen, hogy Pál apostol is zsidónak zsidó lett, görögnek, meg görög, hogy közelebb kerülhessen hozzájuk.
"Ha nem elégít meg ez a világ, akkor valószínű, hogy nem e világ számára lettél teremtve."
(C. S. Lewis)

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7205
Re:A zene célja
« Válasz #67 Dátum: 2012 Augusztus 07, 09:17:22 »
Kedves Testvérek, kedves Gábor!

Mivel ez a kérdés egy alapvetö kérdés a kultúrával kapcsolatban, beidézném most ide Gábor korábbi saját kijelentését,amelyet korábban beírt, mert úgy érzem,  ellentmondás van a két kijelentés között:

Korábban írta:

Idézet
Egyáltalán nem akarok senkit lebeszélni a bizonyságtevésről, de lehet, hogy többet kellene foglalkoznunk azzal, hogy imádjuk az Urat, minthogy különféle terveket eszelünk ki, hogyan "evangélizáljuk" meg az embereket...

Beidézem az általa említett Igeverset is a pontosság miatt:

Mert bár én mindenkivel szemben szabad vagyok, magamat mégis mindenkinek szolgájává tettem, hogy minél többeket megnyerjek. 20. A zsidóknak olyanná lettem, mint aki zsidó, hogy megnyerjem a zsidókat; a törvény uralma alatt levőknek, mint a törvény uralma alatt levő - pedig én magam nem vagyok a törvény uralma alatt -, hogy megnyerjem a törvény uralma alatt levőket. 21. A törvény nélkülieknek törvény nélkülivé lettem - pedig nem vagyok Isten törvénye nélkül, hanem Krisztus törvénye szerint élek -, hogy megnyerjem a törvény nélkülieket.
1Kor 9,19-21

Miröl is van itt szó?   Nem közelebb kerülésröl testvérekhez, hanem …hogy megnyerjek….!

Kit kell megnyerni? Aki még nem ismerte fel az Evangéliumot. Tehát pontosan a bizonyságtételnél és az evangélizálásnál vesszük figyelembe a még meg nem tért személyeknél a kulturális hátteret, amit egyébbként Athénben is gyakorolt Pál apostol.

Ha viszont valaki már megtért, és Krisztusban testvérem lett, akkor leomlottak a választófalak  és egyek lettünk Krisztusban. Tehát nincs tovább különbség, nem gondolkozunk kultúrákban,  de mégegyszer hangsúlyozom, csak: KRISZTUSBAN!

Hogy ti, mondom, abban az időben Krisztus nélkül valók voltatok, Izráel társaságától idegenek, és az ígéret szövetségeitől távolvalók, reménységetek nem vala, és Isten nélkül valók voltatok e világon;
13. Most pedig a Krisztus Jézusban ti, kik egykor távol valátok, közelvalókká lettetek a Krisztus vére által.
14. Mert Ő a mi békességünk, ki egygyé tette mind a két nemzetséget, és lerontotta a közbevetett választófalat,
15. Az ellenségeskedést az Ő testében, a parancsolatoknak tételekben való törvényét eltörölvén; hogy ama kettőt egy új emberré teremtse Ő magában, békességet szerezvén;
16. És hogy megbékéltesse az Istennel mind a kettőt, egy testben a keresztfa által, megölvén ezen az ellenségeskedést.

Ef 2,13-16

Ettöl a megbékéltetéstöl kezdve Krisztusban testvérekké lettünk és tovább nem a kultúrára nézek, hanem tekintettel vagyok testvérem iránt, aki kultúrától függetlenül visszahúzódó is lehet, ám Jézus Krisztus drága vérén Isten gyermeke lett. Egy nemzetségen belül is vannak  különbségek a zenei stílust illetöleg és mentalitást tekintve.

És amiért ezt most leírtam:

Ha a zene szakadásokhoz a gyülekezeten belül, akkor biztosak lehetünk, hogy az nem az ÚRtól van!
Ha a közös énekeknél nem tud mindenki együtt énekelni teljes szívböl (mert pl. annyira komplikált a ritmus, hogy a gyülekezet nagy része “úszik” az éneklés allatt, amit számtalanszor megéletem), ott komoly gond van, mert az éneklö inkább arra koncentrál, hogy most hogy és mit  is énekeljen, mint arra, hogy mi a tartalma az éneknek.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem a zenei stílus dönt ebben a kérdésben, hanem a legfontosabb, hogy a közös énekeknél olyan énekek szólaljanak meg, amelyeket a gyermekektöl kezdve, a 70 év fölöttiek is, MINDENKI szabadon tud énekelni. Mert Krisztus akarata, hogy ebben is egyek legyünk!

Ahhoz, hogy teljes meggyözödésböl és teljes szívvel tudjon valaki énekelni, szükséges, hogy valóban tudja énekelni is az éneket.

Hogy van hát? Imádkozom a lélekkel, de imádkozom az értelemmel is; énekelek a lélekkel, de énekelek az értelemmel is.
1Kor 14,15

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7205
Re:A zene célja
« Válasz #68 Dátum: 2013 Április 12, 10:33:49 »
Mostanában igen divat lett a "dal" kifejezés testvéri körökben is.

Szerintetek daloljunk, vagy énekeljünk, ha imádkozunk, vagy dicsöítjük az Urat? Nekem kicsit fura, ha dalolva kéne imádkoznom. Ugye a Zsoltárokban is nagyon sok imát ismerünk, amiket énekeltek.

Nem kekeckedni akarok, csak elgondolkozni...

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10