Szerző Téma: Az igazi Talmud  (Megtekintve 68653 alkalommal)

0 Felhasználó és 7 vendég van a témában

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
Re:Az igazi Talmud
« Válasz #285 Dátum: 2012 Július 23, 11:56:56 »
R. Chanina b. Júda kérdezte: mért hasonlitják a tórát a vizhez, amint irva van: (Józs. 55 1): Minden szomjazó jőjjön vizért. Azért, mert miként a viz otthagyja a magaslatot és leszáll az alacsony helyekre, a tóra szavai is elhagyják a gőgös embert, hogy fölkeressék azt, aki alázatos. u.o. Taanit 7 /a

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #286 Dátum: 2012 Július 23, 11:59:37 »
Raba igy tanitott: Irva van (Én. Én. 6 11): A diós kertbe mentem, hogy a patak gyümölcsét megtekintsem. Mért hasonlitják a tóra szavait a dióhoz? Azért, mert miként a dió héja, ha sáros és pizskos is, tartalma nem undoritó, úgy a bölcs is, hibái mellett sem vetendő meg a tanitása. u.o. 16 a

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #287 Dátum: 2012 Július 23, 12:02:23 »
Rav Samuel b. Nachman mondta: Irva van (Péld. 17 16) Minek is értéket adni a balga kezébe, hogy bölcsességet vásráoljon érte, ha nincs szive, - ez azokra vonatkozik, akik tanulnak, de nincs bennük istenfélelem. Jóma 72 a

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #288 Dátum: 2012 Július 23, 12:05:57 »
R. Eleázár mondta: Aki titokban gyakorol jótékonyságot, nagyonbb (érdemű) mesterünk Mózesnél. Baba Batra 9 b

Nem elérhető E.Edit

• Testvérünk
  • *
« Válasz #289 Dátum: 2012 Július 23, 12:08:30 »
Kedves Dafna!
Elottem teljesen ismeretlen a Talmud (eddig meg),de nagyon erdekesnek talalom es szivesen olvasom. Koszonom,hogy irsz belole ide be. Ahogy az idod engedi,ossz meg velunk minnel tobbet belole. Nagyon elgondolkoztatoak!
 :thanks: :026: :027:

"Ne félj, csak higgyj!"  Márk ev.5:36/b

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #290 Dátum: 2012 Július 23, 12:09:53 »
Sávtáj, R. Marinos fia Babiloniába jött és (az ottani zsidóktól) pénzsegélyt kért, hogy foglalkozás után nézhessen, de nem adtak neki. kért eledelt, azt sem adtak. Erre azt mondat: Ezek az egyiptomi vegyüléknek az utódai, mert irva van (V. 13 18) És adni fog neked irgalmat és irgalmaz neked és megsokasit, amint megesküdött őseidnek. Aki tehát embereknek irgalmaz, annak Isten is irgalmaz és aki nem irgalmaz az embereknek, annak Isten sem irgalmaz. Aki embereknek irgalmaz, arról tudva van, hgoy Ábrahám magzatából való és aki nem irgalmaz az embereknek, arról tudva van, hogy nem Ábrahám nemzedékéből való. Éruvin 86 a

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #291 Dátum: 2012 Július 23, 12:11:07 »
Kedves Dafna!
Elottem teljesen ismeretlen a Talmud (eddig meg),de nagyon erdekesnek talalom es szivesen olvasom. Koszonom,hogy irsz belole ide be. Ahogy az idod engedi,ossz meg velunk minnel tobbet belole. Nagyon elgondolkoztatoak!
 :thanks: :026: :027:

Köszönöm. Megtisztel a figyelmed, de elsősorban a Mi Urunkat. Tudod valóban sok bölcs gondolatot lehet felfedezni bennük és én is sokat szoktam gondolkodni rajtuk.

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #292 Dátum: 2012 Július 23, 12:13:50 »
Bar Kapra azt tanitotta: Melyik az a kis szakasz, amelyben a tóra egész lénye sarkallik (Péld. 3 6) : Minden útadon ismerd meg Őt és Ő egyenesiteni fogja ösvényeidet. Berachót 63 a

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #293 Dátum: 2012 Július 23, 12:15:21 »
R. Lévi mondta: Nagy a megtérés, mert a dicsőséges trónig eljut. Jóma 75 a

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #294 Dátum: 2012 Július 23, 12:16:18 »
R. Jóchanan mondta: Nagy a megtérés, mert ez hozza a megváltást. u. o. 75 a

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #295 Dátum: 2012 Július 23, 12:20:37 »
Valaki R. Chanina előtt igy imádkozott:
"Oh Te mindenható, nagy hős, fenséges, magasztos, erős, hatalmas, igaz, félelmetes és tisztelt."
Várt, amig az illető imádságát befejezte. Mikor kész volt, azt mondja: No, hát már végére jutottál az isteni dicséreteknek? Minek annyit? Mi csak hármat mondunk és azt sem mondanók, ha már Mózes nem alkalmazta volna és utána  nem használják a nagy gyülekezet férfiai. Olyan ez az eset, mintha valaki egy király nagy vagyonát emlitvén, egy millió ezüst denárt emlitene, amikor a király kincsei egy millió arany denárnál is többet tesznek ki. Berachót 33 b

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #296 Dátum: 2012 Július 23, 12:22:08 »
Mit imádkozott (a Főpap)? Raba bar Ráv Ida azt mondta:  "Örökkévaló Istenünk, legyen meg a Te akaratod, hogy ebben az esztendőben eső és napsugár legyen." Jóma 53 b

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #297 Dátum: 2012 Július 23, 12:25:07 »
Mikor az ember fölkel álmából a következő imádságot mondja:
"Istenem, a lélek, melyet nekem adtál, tiszta. Te teremtetted, te lehelted belém és Te őrződ bennem és Te fogod elvenni tőlem és visszadni nekem a messze jövőben. Mindaddig, mig a lelkem bennem van, hálát mondok Neked,  oh Örökkévaló Istenem és őseim Istene, mestere az egész világnak, ura minden léleknek! Dicsértessél, oh Örökkévaló, aki visszadod a lekeket a meghatl testeknek." Berachot 60 b

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #298 Dátum: 2012 Július 23, 12:27:56 »
Ez a hajnali ima, minden izraelita számára. Itt hozom énekben. Jedid Nefes

http://www.youtube.com/watch?v=hhT90xW5-DQ#

"Istenem, a lélek, melyet nekem adtál, tiszta. Te teremtetted, te lehelted belém és Te őrződ bennem és Te fogod elvenni tőlem és visszadni nekem a messze jövőben. Mindaddig, mig a lelkem bennem van, hálát mondok Neked,  oh Örökkévaló Istenem és őseim Istene, mestere az egész világnak, ura minden léleknek! Dicsértessél, oh Örökkévaló, aki visszadod a lekeket a meghatl testeknek." Berachot 60 b

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #299 Dátum: 2012 Július 23, 12:37:16 »