Jemeni marhalábszárleves
Hozzávalók:
• 0,5 kg marhalábszár
• 2 nagyobb vagy 4 kisebb velőscsont
• 3 evőkanál olaj
• 4 hagyma
• 12 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál só
• 1 evőkanál curry- vagy sáfránypor
• 1 evőkanál édes pirospaprika
• 1 kávéskanál bors
• 1 kávéskanál koriander
• 4 burgonya
• 1 húsleveskocka
• 2 dl víz
Elkészítés:
Kuktában felmelegítjük az olajat, megpirítjuk benne a csontokat, a négy darabra vágott húst, hozzáadjuk, és aranysárgára pirítjuk a megtisztított, nagy szeletekre vágott hagymákat és tíz szétnyomott fokhagymagerezdet, felöntjük a vízzel és a kevés vízben feloldott húsleveskockával, beletesszük a fűszereket. Az edényt lezárjuk, s a levest másfél óra hosszat főzzük. Akkor hűlni hagyjuk, kieresztjük a gőzt, kinyitjuk az edényt, beletesszük a levesbe a megtisztított, félbevágott burgonyákat, s nyitott fedővel még harminc percig főzzük, míg a burgonyák meg nem puhulnak. (Hagyományos fazékban a húst kb. négy órán át főzzük, míg meg nem puhul, akkor adjuk hozzá a burgonyát.) A leves tetején úszó habot leszedjük. A két megmaradt fokhagymagerezdet szétnyomjuk, és a levesben elkavarjuk. Ha szükséges, ízesítjük. Forrón tálaljuk.