Szerző Téma: Izraeli receptek  (Megtekintve 7779 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7142
Re:Izraeli receptek
« Válasz #30 Dátum: 2012 Március 20, 19:38:13 »
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető DöNdIkEeE

  • Admin(n)é :)
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1627
  • Mrs :D
Re:Izraeli receptek
« Válasz #31 Dátum: 2012 Április 14, 23:46:02 »
Köszönöm Elisabeth! :2smitten: Nagyon szeretem a salátát mindenféle formában  :2smitten: :2smitten:
A Kereszt Tény, ezért vagyok Keresztény! :)

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7142
Re:Izraeli receptek
« Válasz #32 Dátum: 2012 Április 14, 23:54:02 »
 :afro:

 :031: :026:

 :2smitten: :2smitten: :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető ditte

  • Segítő
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4504
Re:Izraeli receptek
« Válasz #33 Dátum: 2012 Április 15, 00:09:50 »
Köszönöm drága Elisabeth. nagyon finomnak néz ki.
 :2smitten:
"Társuk vagyok mindazoknak,akik félnek téged,és akik határozataidat megtartják."Zsoltárok 119,63

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7142
Re:Izraeli receptek
« Válasz #34 Dátum: 2012 Április 15, 00:23:38 »
 :030: :thanks: :027:

 :016:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7142
Re:Izraeli receptek
« Válasz #35 Dátum: 2012 Május 25, 10:04:23 »
Szokások Sávuotkor

A sávuot megtartásához nem szükséges különleges szertartásokat, ceremóniákat betartani, mint mondjuk a széder estéjén. Ilyenkor a külsőségek helyett a belső, a szellem és lélek ünnepel elsősorban. Az ünnepen egész éjjel tanulmányozzák a Torát (Mózes öt könyvét)
A nap központi eseménye a tizparancsolat felolvasása, melyet a tisztelet jeleként állva hallgatnak végig.  Az ünnepen Hállél (HalleluYAH) -mondással is hálát adnak Istennek. A Shavuot a törvényadás ünnepe is.

Általánosan elterjedt azonban ilyenkor az otthonok és zsinagógákat virágokkal, friss lombbal való díszítése, ezzel emlékeznek arra, hogy az isteni kinyilatkoztatáskor virágba borult a Szináj hegy. Az ünnep napján, illetve a diaszpórában napjaiban a tejes, túrós ételeket esznek, amivel a Tora friss, éltető, tápláló erejét kívánják kifejezni. A Tóra az a tej, amellyel Izraelt, mint gyermekét táplálja Isten.

Szokás sávuotkor az adakozás, hogy mindenkinek teljes lehessen az öröme.

Túrótorta Sávuotra:

HOZZÁVALÓK

50 dkg túró (lehetőleg puha, krémes)
1 zacskó vaníliás pudingpor (főzős)
1 db citrom
3 db tojás
15 dkg cukor v. 30 g édesítőszer
3 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉSE

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral. A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a tojássárgájába. Habosra keverjük. Utána beletesszük a pudingport és a citrom reszelt héját, valamint a fél citrom levét. Jól elkeverjük. Végül belekeverjük a túrót.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan az előző masszához keverjük.
Kivajazott, lisztezett tepsibe/tortaformába tesszük és 50 percig 180 °C-on sütjük

 :2smitten:


Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7142
Re:Izraeli receptek
« Válasz #36 Dátum: 2012 Október 29, 09:23:52 »
Mézes mustáros csirke

Izraeli recept

2 nagy csirkecomb
2 csirkeszárny
2 evőkanál méz
1-2 evőkanál mustár
mustármag
3-4 gerezd fokhagyma áttörve
1 citrom leve
őrölt bors
szerecsendió
fahéj
kurkuma

A csirkén kivül a hozzávalókat összekeverjük, majd belemártjuk a csirkéket, és megforgatjuk többször, hogy a pác mindenhol jól bevonja. Két órát hagyjuk állni a hütőben, de szerintem lehet több is.
A csirkéket a pácból kivéve tepsibe rakjuk, ráöntötjük a maradék levet, és 180 fokon sütjük egy órát. (Köretnek mellé raktam kockára vágott krumplit is, amivel együtt sült.)

Friss salátával és friss pitakenyérrel (lehet bagett kenyér) tálajuk

 :086:


Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokkarol

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 445
Re:Izraeli receptek
« Válasz #37 Dátum: 2012 Október 29, 10:44:15 »
 :igen: :igen:
ez nagyon finom ! Ildikó is csinált ilyet!
:afro: :afro:
Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm.
Fűves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem.
23 zsolt.

Nem elérhető torokkarol

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 445
Re:Izraeli receptek
« Válasz #38 Dátum: 2012 Október 29, 10:49:52 »
SÓLET

A SÓLET az az étel, amit nem tudok megunni, hasonlóan a tojáshoz, no de egy jó sólethez főtt tojás is dukál, így aztán már körbe is értem. Szeretem a sóletet, ezért aztán amikor azt hallottam, hogy Bauer Éva, az Interpress Magazin – ahová magam is havi rendszerességgel írok – főszerkesztője sóletfőző versenyt nyert, nyomban el is kértem tőle a receptet, s a fotókat.


A „lassú főzés” évezredek óta népszerű. Valamennyi konyhának megvannak az így készült tradicionális fogásai. Franciaországtól (cassoulet, Coq au vin) Olaszországon át (Osso buco) Indiáig (curry), a Távol-kelettől Észak-Afrikáig (tajine) nagyszámú jellegzetes ételt találhatunk. Az askenázi zsidó konyha legnépszerűbb étele a pörköltünkkel rokonságban álló sólet, cholent. Ugyanennek az ételnek az észak-afrikai szefárd zsidóság körében hamin a neve. (A hamin elnevezés a héber ham – forró – szóból származik.)

Kemencében legalább 12 óra főzéssel nyeri el fenséges zamatait. Szabályozható hőmérsékletű konyhai elektromos eszközben akár 20-24 órán át is készülhet. Ezek a lassú főzéshez használt edények jellemzően 80-95°C közötti hőmérséklet-tartományban, légköri nyomáson működnek. :05: :05:

A mai konyhában az egész éjszakán át történő főzés kemence híján már nehézkesebb, így aztán maradnak a “rövidebb”, 4-6 órás főzések, mint a következő receptben is. (A főzési idő hossza a vallási előírások felöl nézve lényegtelen.)

Bauer Éva sólet receptje (4-5 főre)

0,5 kg tarkabab (nem nagy szemű)
5 dkg árpagyöngy
0,5 kg füstölt libacomb, mell (lehet kacsa, vagy marhaszegy is, de pulyka ne legyen! )
1 kg marha rostélyos, vagy szegy
1 evőkanál libazsír
néhány szem szemes bors
egy fej vöröshagyma
kevés pirospaprika
6-8 tojás
A babot, árpagyöngyöt, hagymát, pirospaprikát, szemes borsot egy nagy hagyományos fazékban összekeverjük a libazsírral. A tetejére tesszük a megmosott húst és tojást. Felöntjük vízzel és felforraljuk. Ezután betesszük a sütőbe és lassú tűzön 4-6 órát sütjük. Én 3 óra elteltével kiveszem a húst és a tojást belőle, hogy ezek ne égjenek meg. A végére a leve besűrűsödik.
Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm.
Fűves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem.
23 zsolt.

Nem elérhető DöNdIkEeE

  • Admin(n)é :)
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1627
  • Mrs :D
Re:Izraeli receptek
« Válasz #39 Dátum: 2012 Október 29, 19:58:09 »
Szokások Sávuotkor

A sávuot megtartásához nem szükséges különleges szertartásokat, ceremóniákat betartani, mint mondjuk a széder estéjén. Ilyenkor a külsőségek helyett a belső, a szellem és lélek ünnepel elsősorban. Az ünnepen egész éjjel tanulmányozzák a Torát (Mózes öt könyvét)
A nap központi eseménye a tizparancsolat felolvasása, melyet a tisztelet jeleként állva hallgatnak végig.  Az ünnepen Hállél (HalleluYAH) -mondással is hálát adnak Istennek. A Shavuot a törvényadás ünnepe is.

Általánosan elterjedt azonban ilyenkor az otthonok és zsinagógákat virágokkal, friss lombbal való díszítése, ezzel emlékeznek arra, hogy az isteni kinyilatkoztatáskor virágba borult a Szináj hegy. Az ünnep napján, illetve a diaszpórában napjaiban a tejes, túrós ételeket esznek, amivel a Tora friss, éltető, tápláló erejét kívánják kifejezni. A Tóra az a tej, amellyel Izraelt, mint gyermekét táplálja Isten.

Szokás sávuotkor az adakozás, hogy mindenkinek teljes lehessen az öröme.

Túrótorta Sávuotra:

HOZZÁVALÓK

50 dkg túró (lehetőleg puha, krémes)
1 zacskó vaníliás pudingpor (főzős)
1 db citrom
3 db tojás
15 dkg cukor v. 30 g édesítőszer
3 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉSE

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral. A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a tojássárgájába. Habosra keverjük. Utána beletesszük a pudingport és a citrom reszelt héját, valamint a fél citrom levét. Jól elkeverjük. Végül belekeverjük a túrót.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan az előző masszához keverjük.
Kivajazott, lisztezett tepsibe/tortaformába tesszük és 50 percig 180 °C-on sütjük

 :2smitten:




Drága Elisabeth! Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a receptet. Amint tudok veszek túrót és kipróbálom :afro: Hátha Anti is így megszereti a túrós süteményeket és közben pedig elmélkedhetünk mi is a Tóráról!  :03: :2smitten:
A Kereszt Tény, ezért vagyok Keresztény! :)

Nem elérhető DöNdIkEeE

  • Admin(n)é :)
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1627
  • Mrs :D
Re:Izraeli receptek
« Válasz #40 Dátum: 2012 Október 29, 19:59:23 »
Mézes mustáros csirke

Izraeli recept

2 nagy csirkecomb
2 csirkeszárny
2 evőkanál méz
1-2 evőkanál mustár
mustármag
3-4 gerezd fokhagyma áttörve
1 citrom leve
őrölt bors
szerecsendió
fahéj
kurkuma

A csirkén kivül a hozzávalókat összekeverjük, majd belemártjuk a csirkéket, és megforgatjuk többször, hogy a pác mindenhol jól bevonja. Két órát hagyjuk állni a hütőben, de szerintem lehet több is.
A csirkéket a pácból kivéve tepsibe rakjuk, ráöntötjük a maradék levet, és 180 fokon sütjük egy órát. (Köretnek mellé raktam kockára vágott krumplit is, amivel együtt sült.)

Friss salátával és friss pitakenyérrel (lehet bagett kenyér) tálajuk

 :086:





Nyammmm :D De jól hangzik... :igen: :igen:
A Kereszt Tény, ezért vagyok Keresztény! :)

Nem elérhető DöNdIkEeE

  • Admin(n)é :)
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1627
  • Mrs :D
Re:Izraeli receptek
« Válasz #41 Dátum: 2012 Október 29, 20:02:22 »
SÓLET

A SÓLET az az étel, amit nem tudok megunni, hasonlóan a tojáshoz, no de egy jó sólethez főtt tojás is dukál, így aztán már körbe is értem. Szeretem a sóletet, ezért aztán amikor azt hallottam, hogy Bauer Éva, az Interpress Magazin – ahová magam is havi rendszerességgel írok – főszerkesztője sóletfőző versenyt nyert, nyomban el is kértem tőle a receptet, s a fotókat.


A „lassú főzés” évezredek óta népszerű. Valamennyi konyhának megvannak az így készült tradicionális fogásai. Franciaországtól (cassoulet, Coq au vin) Olaszországon át (Osso buco) Indiáig (curry), a Távol-kelettől Észak-Afrikáig (tajine) nagyszámú jellegzetes ételt találhatunk. Az askenázi zsidó konyha legnépszerűbb étele a pörköltünkkel rokonságban álló sólet, cholent. Ugyanennek az ételnek az észak-afrikai szefárd zsidóság körében hamin a neve. (A hamin elnevezés a héber ham – forró – szóból származik.)

Kemencében legalább 12 óra főzéssel nyeri el fenséges zamatait. Szabályozható hőmérsékletű konyhai elektromos eszközben akár 20-24 órán át is készülhet. Ezek a lassú főzéshez használt edények jellemzően 80-95°C közötti hőmérséklet-tartományban, légköri nyomáson működnek. :05: :05:

A mai konyhában az egész éjszakán át történő főzés kemence híján már nehézkesebb, így aztán maradnak a “rövidebb”, 4-6 órás főzések, mint a következő receptben is. (A főzési idő hossza a vallási előírások felöl nézve lényegtelen.)

Bauer Éva sólet receptje (4-5 főre)

0,5 kg tarkabab (nem nagy szemű)
5 dkg árpagyöngy
0,5 kg füstölt libacomb, mell (lehet kacsa, vagy marhaszegy is, de pulyka ne legyen! )
1 kg marha rostélyos, vagy szegy
1 evőkanál libazsír
néhány szem szemes bors
egy fej vöröshagyma
kevés pirospaprika
6-8 tojás
A babot, árpagyöngyöt, hagymát, pirospaprikát, szemes borsot egy nagy hagyományos fazékban összekeverjük a libazsírral. A tetejére tesszük a megmosott húst és tojást. Felöntjük vízzel és felforraljuk. Ezután betesszük a sütőbe és lassú tűzön 4-6 órát sütjük. Én 3 óra elteltével kiveszem a húst és a tojást belőle, hogy ezek ne égjenek meg. A végére a leve besűrűsödik.


Igazi magyar ízek.... :060: :184:
A Kereszt Tény, ezért vagyok Keresztény! :)

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7142
Re:Izraeli receptek
« Válasz #42 Dátum: 2012 Október 29, 20:11:44 »
Drága Gyöngyike!

Remélem ízleni fog Nektek is!  :afro:

A Sólet valóban nagyon eredeti zsidó étel már a Shabbat miatt is, föleg az askenázi zsidók között.

Ez a konyhai eljárásmód - az egyetlen összekötő pont a világ sóletjei között - a zsidók egyik legfontosabb hagyományának, a szombat előírásainak a betartásában segít. Mivel Isten a világ teremtésekor hat nap után a hetediken megpihent, rengeteg előírás és szabály igyekszik rábírni a zsidókat, hogy a pihenést valóban komolyan vegyék - ezért nem szabad tüzet gyújtani, így aztán főzni sem ezen a napon. A szombat péntek napnyugtától szombat napnyugtáig tart, enni pedig akkor is kell, méghozzá más napokkal ellentétben, kötelezően háromszor. Az előírások a vallásra máskülönben is jellemző módon az élet, így az evés körülményeinek legapróbb részleteire is kiterjednek, az ételnek és az étkezési szertartásoknak is ünnepinek kell lenniük. Így találták fel a hosszú, lassú, nagyon alacsony hőfokon való párolást a sütőben, ezzel úgy készül el a szombati ebéd, hogy a háziasszony nem szeg meg egyetlen szabályt sem. Pénteken délután, mikor összekészíti a sólet alapanyagait egy nagy agyagedénybe, és beteszi a sütőbe, kályhába vagy kemencébe, be is fejezi a munkát. Tizenkét órán át hozzá sem kell nyúlnia, ráadásul a végeredmény a lassú érlelésnek köszönhetően egészen különleges lesz.

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20121019-solet.html

 :027: :031: :081:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokkarol

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 445
Re:Izraeli receptek
« Válasz #43 Dátum: 2012 November 02, 21:27:06 »
TÖLTÖTT AVOKÁDÓ
(AVOKADO IM EGOTZIM)

A Közel-Kelet fűszernövényeivel készített fogás a modern Izrael egyik specialitása. Az avokádó körtét köménnyel, korianderrel és fekete olívabogyóval töltve jóízű, elegáns előételt készíthetünk.
Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:

2 érett avokádó
1 zellerdarab
1 kis fej vöröshagyma
3 dkg dióbél
10 dkg fekete olajbogyó
1 citrom leve
4 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál koriander
1 mokkáskanál köménymag
1 csokor petrezselyemzöld
só és bors

Az avokádókat félbevágjuk és kimagozzuk.
A zellert, a vöröshagymát, a diót és kimagozott olívabogyót - pár szem kivételével - megdaráljuk, a citromlevet, az olajat, az őrölt koriandert és köménymagot összekeverjük, megsózzuk és borsozzuk. A két keveréket elvegyítjük, majd négy részre osztjuk.
A négy, félbevágott avokádó körtét megtöltjük. Meghintjük petrezselyemzölddel, feldíszítjük az olívabogyókkal és tálaljuk.
Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm.
Fűves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem.
23 zsolt.

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7142
Re:Izraeli receptek
« Válasz #44 Dátum: 2013 Február 05, 21:31:10 »
Egy kis kincses bánya: Zsidó receptek

Jó néhányat mi is szoktunk készíteni, de fogok még ismeretlent is kipróbálni.

http://myisrael.info/?cat=24

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10