Szerző Téma: Olvasónapló  (Megtekintve 64258 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
Re:Olvasónapló
« Válasz #420 Dátum: 2024 Május 27, 08:32:17 »
"Hinni nemcsak Istenben, hanem embertársamban és saját magamban is azt jelenti: remélem, hogy mind őbenne, mind önmagamban több van, mint amit most látok."
Mustó Péter (intefnetről - parokia hu)

*

Nagyon érdekes, elgondolkoztató a fenti mondat.
Én viszont másképp fogalmazom meg a saját látásomat:
csak Istenben hiszek, embertársaimban és saját magamban nem.
Az I.Kor.13:7, hogy "a szeretet mindent elfedez, mindent hisz, mindemt remél, mindent eltűr",
szerintem azt jelenti, hogy az Istenbe vetett hit folyományaként a szeretet optimista: az Úr csodára képes, és az Övé a megoldás, az utolsó szó.
Abban hiszek, hogy az Úr meg tud változtatni engem is, embertársaimat is: ezért nincs reménytelen eset.
Minden ember számára jó hírem van. De csak egy jó hírem van:
meg lehet térni, van bűnbocsánat.
A Lukács 24:47 szerint az Úr Jézus Krisztus ennek a hirdetésére adott megbízást:

"Jézus így szólt nekik:
-- Így van megírva: Krisztusnak szenvednie kell (miattunk, helyettünk, értünk), de a harmadik napon fel kell támadnia a halálból, és hirdetni kell az Ő nevében a megtérést és a bűnbocsánatot minden nép között..."

(Ui.: Jézusnak azért kellett meghalnia, mert bűnösök, elveszettek voltunk ill. vagyunk. És fontosak voltunk/vagyunk a számára. Aztán feltámadt a megigazulásunkért, hogy megváltoztasson, új emberré tegyen. Nem bennem volt több, hanem Ő tud engem más emberré tenni. Újjászületés. A régiek elmúlnak, újjá lesz minden.)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #421 Dátum: 2024 Május 29, 06:59:53 »
"... A keresztyén etika tanulmányozása által Isten akaratát ismerhetjük meg egészen konkrét kérdésekben, ami előfeltétele az engedelmességnek. Ezáltal térhetünk vissza az emberi lét bibliai eredetéhez, hogy Istennek engedelmeskedve, az Ő dicsőségére éljünk.
Maga Jézus mondja, hogy az követi Őt, aki megtartja parancsolatait (Mt 28,19–20; 1Kor 7,19; 1Jn 2,3–4).
Éppen ebben van a keresztyén etikai állásfoglalás szépsége és nehézsége. A szépsége, hogy az örök tökéletesség irányába mutat, a nehézsége pedig, hogy ennek személyes vállalása az ember részéről önmegtagadást kíván és megtérést Istenhez..."

Molnár Ambrus  (internetről, reformatus hu)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #422 Dátum: 2024 Május 29, 12:00:15 »
Keresztyén forradalom:

https://axioma.hu/a-szexualis-forradalom-ami-atalakitotta-romat/

(Megj.: maradjunk forradalmárok, konzervatívok!)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #423 Dátum: 2024 Június 06, 08:32:18 »
"... A legfontosabb, hogy az örökkévalóságra megmentsünk egy lelket. És ha húsz évig dolgozol vagy imádkozol, az semmiség az örökkévalósághoz képest..."

"... Sok mindent megtanultam az elmúlt években, de egyvalamit különösen: az Úrtól kapott iga könnyű és gyönyörűséges. Bármi is lesz a jövőben, ott akarok lenni, ahol az Úr akarja, hogy legyek, és nem ott, ahol én gondolom, hogy jobb lenne nekem...”

Kovács László - internetről, parokia

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #424 Dátum: 2024 Június 07, 06:43:09 »
"Evangéliumi lelkület röviden: a másik ember fontosabb, mint én."

https://parokia.hu/v/jaratlan-utak-uttoro-plantalasok/

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #425 Dátum: 2024 Június 21, 17:00:38 »
Lackfi János író gondolatai:
(részletek egy interjúból)

"... Egyszerű és normális emberi igény, hogy kipanaszkodd magad, ám létezik egyfajta mérgező panaszáradat, amely lehúz negatív spirálban, nos, ezt szeretném kerülni.
Az első naptól tele vagyok hálával, csak mert élek. Első fali infarktus, ha nem kerülök időben kórházba, mostanra rég eldőlt volna, tekint-e valaki saját halottjának..."

"... A szív- és érrendszeri betegségek háttérokai egyrészt a genetika, másrészt a mozgás, harmadrészt a táplálkozás, negyedrészt a stressz. A genetikára nincs ráhatásom, a többire viszont igen..."
"... Most kimondottan ügyelek rá, hogy tízezer lépés meglegyen naponta..."

"... A Jordán Jézusnak a küldetés-helye, hiszen előtte egy 'noname' ács volt, aki még nem tett le semmit az asztalra. Odamegy a Jordánhoz, ahol még minden teljesítmény nélkül kimondja felette az Atya, hogy Ő a Fiam, akiben kedvem telik.
Vagyis Isten egyszerűen azért szeret, mert élsz, mert az vagy, aki vagy. Hiába nem tettél még nagy dolgokat, ez nem is számít, mert Ő szereti a gyermekeit..."

"... Sok valláskárosult van, akiket sajnos mi, kedves tesók teszünk azzá, és nem maga Isten.
Régi vesszőparipám az a mondás, hogy „Ki a farizeus? Mindig a másik”. De ha megnézzük, hogy kik voltak a farizeusok, azok a Jóisten kis cukikái voltak. Ha most jönne el Jézus, akkor mi lennénk azok.
Jézus remekül elvolt az adócsalókkal, a prostikkal, az akkori politikusokkal, nekünk meg ugye vannak kis istenkalitkáink, és Ő nem fér bele egyikbe sem. Megmondjuk a tutit Neki: „Főnök, majd én jobban tudom, hogy mit tehetsz, és mit nem”.
A farizeus az az akkori szuperhívő, aki igyekszik az egész életét úgy rendezni, hogy az Istennek tetsző legyen. Ebből adódik a gőgje..."

"... Ha ma is keresni szeretném az Istent, az már önmagában döntés, hiszen azt jelenti, ma még nem akarom megtalálni..."

"... Állítólag mintegy tíz komoly lelki érintés kell ahhoz, hogy valaki megtérjen. Ezt hajlamos vagyok elhinni, nem mintha lehetne statisztikákat vezetni erről, de a lényeg, hogy aki evangelizál, csak egy a sorban.
Ha kicsordul egy pohárból a víz, az nem az utolsó csepp érdeme csupán..."

"... Karinthyról van egy anekdota, hogy megy hazafelé, és ott egy hölgy árulja magát az utca sarkán. „Jó estét kolléga, hogy megy a bolt?” – mondja Karinthy. Kérdezi a prostituált: „Miben vagyok én magának kollégája?” Karinthy így válaszol: „Ugyan, maga a testét árulja, én a lelkemet”.

"... Azt mondta valaki, hogy a szeretet mértékegysége a figyelem, és ez nagyon igaz, mert simán el lehet úgy létezgetni, hogy csak egymás mellett vagyunk, mindenki csinálja a maga dolgát, és nem annyira szólunk egymáshoz, nincs közös idő...
... Mindennap el kell tudni indulni egymás felé..."

"... Elfeledjük, hogy Isten a legjobb pszichológus..."

(internetről, 777blog)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #426 Dátum: 2024 Július 04, 08:54:56 »

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #427 Dátum: 2024 Július 06, 06:52:03 »
Kevin T. Jones, amerikai ev. püspök:

"... (kutatás szetint) sok az olyan fiatal, akik hisz Jézusban, de nem hisz az egyházban. A kérdés az, hogyan változtathatunk ezen. A városunkban néhányan éppen ezen dolgoznak, teret nyitnak a közös gondolkodásnak: hogyan érjük el az embereket? Mit tegyünk, ha nem szívesen jönnek be a templomba?
Van például egy gyülekezetünk Iowa északkeleti részén, amelynek elkerülhetetlen a megszűnése – a legfiatalabb tagja is éppen most ment nyugdíjba. A lelkész megkérdezte a legidősebb gyermekét, hogy ő mit kezdene egy üres gyülekezeti épülettel. A gyerek azt válaszolta: „Kivinném az összes padot és mindent, amitől templomnak látszik, asztalokat tennék bele, meghívnám az embereket vacsorára, és beszélgetnénk a hitről.” Elkezdték ezt csinálni, és a hely megtelt. Olyan embereket hívtak meg, akik nem szívesen mennek vasárnap reggel templomba. Aztán egyre több asztal és szék kellett. Szerda esténként tartalmas beszélgetéseket folytatnak a hitről a művészet, az irodalom és a Szentírás segítségével..."

"... Ha valami nem működik, akkor nem azt mondjuk, hogy ezért kár volt, hanem azt, hogy megtanultuk: nem ez volt a helyes út.
Amikor Thomas Edison a villanykörte kifejlesztésén dolgozott, vagy száz próbálkozása eredménytelen volt, mielőtt sikerült megalkotnia azt a villanykörtét, amely valóban működik.
Ez tetszik nekem. Megtanulod. Összeszeded magad. Újrakezdheted..."

(internetről, evangelikus hu)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #428 Dátum: 2024 Július 06, 19:09:10 »

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #429 Dátum: 2024 Július 09, 07:06:13 »
UNOKA TÖRTÉNET
Jó hír nagyszülőknek

Jóél
Sámuel próféta elsőszülött fia.
Sámuel öregkorában fiait tette bírákká, akik Beérsebában bíráskodtak. Megvesztegetést fogadtak el, és elferdítették az igazságot. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy Izráel királyt kívánt (1Sám 8,1-5).

Hémán
Jóél fia, Sámuel unokája, énekes lévita (I.Krón 6:18).
Ismert bölcs (1Kir 5,11). A Krónikák könyvében Ászáffal és Jedútúnnal együtt van említve (2Krón 35,15), mint Dávid nagy énekese és dalköltője. A szövetségláda mellé rendelt énekes (1Krón 15,17.19). Hémán fiai átveszik a 24 templomi énekes csoport vezetését (1Krón 25,1.4-6).
A 88. zsoltár szerzője.

(forrás részben a Keresztyén Bibliai Lexikon)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #430 Dátum: 2024 Július 11, 07:40:15 »
"Az emberek a tetteinket mérlegelik,
Isten viszont a szándékainkat."
Kempis Tamás (internetről)

"Titokban sokan önmagukat keresik mindabban,
amit véghezvisznek,
és maguk sem tudják."
Kempis Tamás (Krisztus követése, részlet)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #431 Dátum: 2024 Július 20, 21:25:30 »

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #432 Dátum: 2024 Július 24, 16:51:23 »
Riporter:
"Több mint ötven évet töltött lelkészi szolgálatban, a református keresztyénség egyik legismertebb alakja. Mi a legfontosabb, amit hosszú szolgálata során megtanult Istenről?"

Sinclair Ferguson, skót teológus:

"Az első talán nagyon egyszerűnek tűnik, de rendkívül fontos, mégpedig az, hogy ő az Isten, nem pedig én.

Emlékszem, évekkel ezelőtt olvastam Friedrich Nietzsche néhány sorát: „Ha van Isten, hogyan bírom elviselni, hogy nem én vagyok az?” Megdöbbentett az emberi szívnek ez a megnyilvánulása. Az istentagadó német filozófus kijelentése – kétségtelenül akaratlanul! – azt tükrözi, ahogyan a Sátán megkísértette Évát az Édenkertben: „olyanok lesztek, mint az Isten...”

Keresztyénként életünk során megtanuljuk, hogy miközben Isten vezet, útjai mindig bölcsek, még ha nem értjük is őket. Ézsaiás könyvében világosan megfogalmazódik: „Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál.”

Mindennek az alapja az Istennel való kapcsolatunk. Ő a nagy „Vagyok, aki vagyok”, megismerésének nincs vége. Hiszen mindennél hatalmasabb, amit fel tudunk fogni. Ez az egyik legszebb tapasztalata a keresztyén életnek. Napról napra, hónapról hónapra, évről évre jobban megismerhetjük a Mindenhatót, és mélyebben ragaszkodhatunk hozzá..."

internetről (reformatus hu, interjú részlet)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #433 Dátum: 2024 Augusztus 06, 21:39:23 »
Ismerjük magunkat?

"Lehet, hogy alulértékeltnek érzed magad a közösségedben. Ne bánkódj, inkább örülj neki."...

https://magazin.ezazanap.hu/nemecsek-dicserete/

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #434 Dátum: 2024 Augusztus 07, 12:35:31 »
"... Talán az volt a legfontosabb, hogy magunkban kerestük a hibát, nem másokban, nem a körülményekben .  Mert ha az önértékelés megfelelő, van esély megtalálni a helyes utat..."

Bognár György edző (internetről - nemzeti sport)