Szerző Téma: Napi lelki morzsák  (Megtekintve 814602 alkalommal)

0 Felhasználó és 18 vendég van a témában

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7260 Dátum: 2019 Február 02, 09:28:10 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 02 A kereső ember

„Szerette volna látni, hogy Ki az a Jézus,
de kis termetű lévén, nem láthatta a
sokaságtól. Ezért előrefutott és felmászott
egy vadfügefára, hogy lássa Őt, mert arra
kellett elmennie." (Luk. 19. 3 - 4 )

Aki keresni kezdi Jézust, bizonyos lehet benne, hogy Jézus már előbb kereste őt. Zákeus látni akarja a Megváltót. Hallott Róla, s ez Bizalmat ébresztett a szívében. Hallgatnunk kell az Evangéliumot, mert a Hit mindig az Isten Igéjének hallása során születik (Róm 10. 17 ). Aki hallotta, hogy Jézus Krisztus milyen Tetteket vitt véghez mások életében, maga is vágyakozni kezd Őutána. A kereső ember előtt azonban mindig vannak akadályok. Zákeust a termete és az emberek ellenszenve akadályozta abban, hogy lássa Jézust. A mi esetünkben gyakran előítélet, kételyek, képmutató vallásos emberekben való csalódás nehezíti a találkozást. Ezeket azonban le lehet győzni. Zákeus előkelő ember létére is felmászott egy fára, hogy segítsen magán. Vállalta a szégyent, áldozatot is kész volt hozni azért, hogy lássa Jézust. Mi milyen áldozatra vagyunk készek, hogy találkozzunk Vele? Ott kereste az Urat, ahol Megtalálható volt: „arra kellett elmennie". Hol lehet ma leginkább találkozni Jézussal? Ő maga mondta: ahol emberek Őérte jönnek össze, ahol a Róla szóló Evangélium hangzik. De Zákeus mégsem találta még Őt meg. Miért? Mert aki csak látni kívánja, de nem akarja nyíltan elkötelezni magát mellette, az nem találja meg. Aki úgy gondolja, hogy majd saját maga megoldja lelki hiányának pótlását, kudarcot vall. S aki elbújik Jézus Elől a lombok közé, az nem találkozhat Vele. Vele csak lent lehet találkozni, magunkat megalázva, bűneinket megvallva. Ne nézegessük, méregessük Őt, hanem boruljunk le Előtte, és mondjuk el saját imádságunkként:

„Jöjj, Királyom, Jézusom!
Szívem, íme, megnyitom...
Élet Útját megmutasd,
Én meg nem találom Azt."
(Finn népi ének,
ford. Podmaniczky Pál)"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7261 Dátum: 2019 Február 03, 09:48:39 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 03.

„Megváltottalak ...” (Ézs. 43. 1a )

Nem tudom, ennek a szónak a hallatán felujjong – e a szíved, s egész valódat nagy, bensőséges öröm járja – e át? De azt tudom, hogy számomra és sok – sok  testvérem számára ez egy olyan boldogságforrás, amely a legnagyobb próbák és szenvedések között sem apad ki, sőt még az Örökkévalóságban sem fogjuk tudni kimeríteni. Megváltott ember – mennyi mindent fejez ki ez a két szó! Elmondja, hogy ki voltam: nyomorult, tehetetlen, kárhozatra ítélt, megváltásra szorult bűnös. Beszél Istennek Jézus Krisztusban aláhajló nagy Szerelméről, Amellyel megszánt és felemelt. Megváltott ember – micsoda méltóság, mekkora dicsőség! Így szól Isten a megváltott emberhez: „drága vagy az Én Szememben, becses vagy és szeretlek”. Nagy dicsőség megváltottnak lenni, ugyanakkor alázatra intő tény. Nem önmagamért vagyok kedves Isten Szemében, nem önmagamért vagyok becses, hanem azért a drága Vérért, Amely rám hullott, azért a Váltságdíjért, Amelyet Krisztus fizetett érettem a Kereszten.

A MEGVÁLTOTT EMBER DICSŐSÉGE * Egy finn írótól olvastam a következő történetet: Álmomban egy angyal ragadott el, hogy megmutassa a Hatalmas Isten felséges Cselekedeteit. Repültünk az óriás világűrben. Egy sötétben csillogó fénypontocskára mutatva így szólt: „Az ott a Föld, amelyet Isten az Ő Egyetlen Fiának Vérével öntözött meg. Ott halt meg Krisztus.” Majd sugárzó arccal rám nézett, és azt kérdezte: „Ismered az embert, a Menny gyermekét, akit Isten Fia a Vérével váltott meg?” Ekkor lehajtottam a fejem az angyal ölébe, és sírtam, és boldog kiáltás röppent fel ajkamról: „Én is egy vagyok közülük.” Az angyal megremegett, meghajolt előttem, és így szólt: „szolgád vagyok!”

* A megváltott ember – Ef. 2. 8 – 22”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7262 Dátum: 2019 Február 03, 09:55:55 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 03 A megszólított ember

„Amikor Jézus odaért, felnézett, és így szólt hozzá:
„Zákeus, szállj le hamar, mert ma a te házadban
kell megszállnom." (Luk. 19. 5 )"

Magaslesből nem lehet Jézust megismerni, sem az Ajándékait átvenni.  De hogyan jön le az, aki végre felkapaszkodott már valamilyen fára? Jézus Szelíd Hívására. Az Ő Igéjének különös Ereje van. Az, hogy Zákeust nevén szólította Jézus, arra utal, hogy ismerte, mindent tudott róla, és mégis szerette. Ahogy minket is ismer és szeret. Számon tartotta, fontos volt Neki, és Zákeus vágyakozása vonzotta Őt.  Azzal, hogy a nagy tömeg előtt kedvesen beszélt hozzá, mintegy rehabilitálta őt, megtisztelte azzal, hogy kész bemenni hozzá. Zákeusnak azonban le kell jönnie a fáról. Fel kell hagynia a rejtőzködéssel, s meg kell aláznia magát Jézus Előtt, színt kell vallania és állást kell foglalnia. Amíg valaki fügefa levelekkel takargatja bűneit, nem lehet rajta segíteni. Mihelyt kész felhagyni a látszat fenntartásával, átéli: „Ha megvalljuk bűneinket, Hű és Igaz Ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól." (1Ján. 1. 9 ) Egy végzetesen megromlott házasság is úgy jött rendbe, hogy az egyik fél elkezdett őszintén beszélni arról, miben látja vétkesnek magát. Mire a másik is elsorolta, amit ő látott rossznak önmagában. S két bocsánatot nyert bűnös kezdett Új Életet. De erre csak a fa alatt kerülhet sor, a fáról hiába kiabálunk egymásnak. Mindent Jézus tesz meg életünk megoldása érdekében, de a bűnvallás a mi feladatunk.  És ezt nem szabad halogatni. Ezért mondja Jézus: hamar szállj le, ma akarok hozzád menni. Mert Ő Kész bemenni egy ilyen megvetett, gonosz emberhez is. Aki egy birkaistállóban született meg, nem fél a mi istállóéletünktől sem. És ha bejön, Templom lesz belőlünk."

„Az Úr elé, ha tárod A szív alázatát,
Őt nemhiába várod: Betér hozzád, Megáld.
A testi gőg: halál! De bűnödet ha bánod,
Szentlelke bőven árad, S a szív Üdvöt talál."
„(Thilo Bálint)"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7263 Dátum: 2019 Február 04, 07:14:39 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 04.

„Semmiféle rothadt beszéd ne jöjjön ki a szátokból,
csak ami jó, alkalomhoz illő és építő ...” (Ef. 4. 29 )

Mindenki tisztában van a szó hatalmával, milyen Áldás vagy milyen átok jöhet ki az ember szájából. Sok helyen így szokták üdvözölni a belépők a már egybegyűlt társaságot: „Hasznos beszélgetést!” Egy beszélgetés lehet hasznos, származhat Áldás a szavak nyomán. „Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott Ige.” Ezzel szemben a pletykálkodás, rágalmazás, káromkodás „rothadt beszéd”, amelyből átok származik. Rothadást eredményez. Felkavarja  A szív békességét, gyanakvást ébreszt, irigységet, gyűlölséget szül. Ellenőrizd szavaidat, hogy alkalomhoz illőek és építőek – e. Lehet, hogy egy sereg haszontalan beszéd hagyja el az ajkadat? Imádkozz az Úrhoz: „Uram, tegyél zárat a számra, őrizd ajkaim nyílását!”

MOSSA KI A SZÁJÁT * Samuel Hebich bázeli misszionárius, aki legfőképpen az Indiában szolgálatot teljesítő angol tisztek között munkálkodott nagy Áldással, egy alkalommal az étkezdében magához intette a pincért, és arra kérte, vigyen egy pohár vizet az éppen hangosan káromkodó kapitány úrnak, azzal az üzenettel, hogy legyen szíves, mossa ki a száját. A tiszt először nagyon feldühödött, később azonban belátta, hogy megengedhetetlenül viselkedett, és őszintén elbeszélgetett Hebichhel.

* Megértetted – e Krisztust? – Ef. 4. 17 – 32”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7264 Dátum: 2019 Február 04, 07:21:34 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 04 Az Engedelmes ember

„Ekkor sietve leszállt, és Örömmel
befogadta Őt." (Luk. 19. 6 )

Ez a történet fordulópontja. Így születik a Hit: Zákeus hallotta Jézus Szavát, bízott Benne, és megtette, amit kért tőle. A keresztény Hit nem az érzelmek mozdulása, nem is csupán értelmi belátás. Az Igazi Hit az Akarat döntése, s ezért mindig Engedelmesség is. Zákeus sok mindent nem értett még akkor, de amit megértett Jézus Szavából, azt megtette. Sokan mondják: én nem tudok hinni. Tedd azt, amit Zákeus: vágyott Jézus Után, kereste Őt, jó helyen kereste, és amikor Jézus megszólította, ő komolyan vette Azt és sietve megtette. Olyan ez, mint a pilóta munkája. Tízezer méter magasan, felhők között nem lát semmit. De hallja az irányítóközpont utasításait. És célba ér, leteszi a gépet méternyi pontossággal. Zákeusnak mindent Jézus készített elő, neki csak ezt a kis mozdulatot kellett megtennie: leszállni a fáról. Nekünk is mindent Isten készített el Kegyelemből, de ez Hit által lesz a mienk. Aki Hittel kinyújtja a kezét, megkapja az Üdvösség Ajándékát. Mit jelent befogadni Jézust? Zákeus nem futott előre, hogy rendet tegyen és eltüntessen dolgokat Jézus elől. Befogadta Jézust, és hagyta, hogy Ő tegyen Rendet az életében. Ez a Hit magatartása ma is: gyere, Uram, nézz bele a szekrényünkbe, a pénztárcánkba, a konyhánkba és a hálószobánkba, mert mától kezdve Te vagy itt az Úr! Vezess, és én kész vagyok Neked mindenben engedelmeskedni. Ez az Alázat és ez a Bizalom jellemzi a Krisztusba vetett Hitet. „Taníts Akaratod teljesítésére, mert Te vagy Istenem!" (Zsolt. 143. 10 ) Nekem vajon milyen „fáról" kellene leszállnom? S ha Jézust már behívtam, minden kulcsot átadtam Neki? "
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7265 Dátum: 2019 Február 05, 07:53:21 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 05.

„Egyesek hittek a beszédének, mások
pedig nem hittek.” (ApCsel. 28. 24 )

Az Úr Jézusról szóló beszédet az emberek nem szokták egyhangúlag elfogadni. Vannak, akik ellenkeznek, nem hisznek. Attól függ, ki beszél – szokták mondani. Itt nem a Pál beszédében volt a hiba, nem Pál személye volt az akadály, ő nagy bizonyossággal hirdette az Igét reggeltől estig. Mégis „egyesek hittek a beszédének, mások pedig nem hittek”. Igen, vannak, akik mégsem hisznek. „Uram, ki hitt a mi szavunknak?” – idézi Jézus Ézsaiás prófétát. „Fülükkel nehezen hallanak, és szemüket behunyják” – veti a szemükre Pál. Azonban nem a számot kell nézni, hanem azt, hogy voltak, akik hittek. Nem az árral úsztak. Hittek Jézus Krisztusban, amikor Pál prédikált. Az ő Hitük nem emberi bölcsességre alapozott hit volt. Igazi Hit volt. Van – e, aki a te beszédedre hisz az Úr Jézus Krisztusban? Te magad hiszel – e már minden tekintetben? Nem szoktad – e gyakran mondani, hogy neked más a véleményed? A hívő embernek az Igazat kell mondania. Ez pedig független attól, hogy tetszik – e a hallgatóknak vagy nem. Isten Igéje sokszor kényelmetlen, de Szükséges. Nem tetszetős, de Hasznos! Javadra szolgál. A hívő népet az jellemzi, hogy Igazat ad Istennek, és elismeri saját tévedését. A farizeusok, a képmutatók megvetették Isten Tanácsát saját magukra nézve. Ne tartson vissza az, hogy vannak, akik nem hisznek. Mindig akadtak azonban olyanok, akik hittek. Kérd az Úrtól, hogy ma is akadjanak!

HIGGY * Filippibe Duplessis – Mornay, a XVI – ik század nagy protestáns harcosa írja IV – ik Henrik francia királynak: „Hűségem még egyet mondhat, felség: Isten elvárja, hogy meghallgassák, amikor Ő beszél.”

* A meg nem hallott Ige ítél – ApCsel. 28”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7266 Dátum: 2019 Február 05, 07:58:28 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 05 Az Új ember

„Zákeus pedig előállt, és ezt mondta az Úrnak:
„Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek
adom, és ha valakitől valamit kizsaroltam, a
négyszeresét adom vissza neki." (Luk. 19. 8 )"

Zákeus befogadta Jézust a házába, a szívébe, Jézus pedig feltétel nélkül bement egy ilyen bűnöshöz is. Ő nem azt mondja: szeretlek, ha megváltozol, hanem ezt: szeretlek, s majd meg fogsz változni. A fővámszedő azonban kezdi rosszul érezni magát, mert Jézus és a lopott pénz nem fér meg egy fedél alatt. S mivel Zákeus döntött Jézus mellett, szabadulni akar a bűneitől. Nem törődik vele, ki mit szól hozzá, engedelmeskedik élete Új Urának - anélkül, hogy Jézus parancsolná neki. Kilép a házából, és kárpótolja, akiket megkárosított. Mégpedig négyszeresen, mert ezt írja Mózes Törvénye, a Szentírás (2Móz. 21. 37; Károli: 2Móz. 22. 1 ). S mihelyt a Biblia szerint kezd cselekedni, Jézus kijelenti: belépett Isten Országába, ma lett Üdvössége. Tudom - e, mit ír a Szentírás szerelemről, házasságról, munkáról, pénzről, imádságról? Miben kellene Isten Igéjéhez igazodnom? Zákeus tehát látja a bűnét, megvallja azt, és Igeszerűen kezd cselekedni. Ez mind a Szentlélek munkája. Ő teremti Újjá azt, aki Jézust befogadta. Aki addig pénzt szedett, most pénzt osztogat, mégpedig a szegényeknek, s azoknak, akik miatta lettek szegényebbek. Egészen megváltozott a gondolkozása, hiszen „ha valaki Krisztusban van, Új Teremtés az" (2Kor. 5. 17 ). Ebben az egyetlen szóban benne van Új Hitvallása: „Uram." A farizeusok soha nem szólították Jézust így, mindig csak ezt mondták: Mester, tanító. Látom - e a bűneimet, kész vagyok-e néven nevezni és megvallani őket? S látom-e azokat, akik miattam lettek szegényebbek? Mit zsarolok ki szüleimtől, házastársamtól, munkatársaimtól? Kész vagyok - e pótolni, amit lehet, s kérni és hálásan komolyan venni Isten bocsánatát?"

„Az Isten Bárányára / Leteszem bűnöm én,
És lelkem Béke várja / Ott a Kereszt tövén.
A szívem mindenestül / Az Úr Elé viszem,
Megtisztul minden szennytől / A Jézus Vériben
a Jézus Vériben." (Bonar Horatius)
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7267 Dátum: 2019 Február 06, 08:52:13 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 06.

„Vegyétek számba Izráel fiainak egész gyülekezetét
nemzetségeik szerint, atyáik háza népe szerint, a nevek
száma szerint, minden férfit főről főre ...”(4Móz. 1. 2 )

Ez Isten által rendelt népszámlálás, a harcosok megszámlálása volt. Össze kellett számolni „húszesztendőstől fogva és feljebb, mindenkit, aki harcra fogható Izráelben”. Isten Országában csak a harcosok jöhetnek számításba. Ma is csak azok tartozhatnak Isten Újszövetségi népéhez, akik harcosok. Akik megharcolják a Hitnek szép harcát. Három fronton kell Isten gyermekeinek felvenniük a harcot megalkuvás nélkül: Sátán ellen, a világ ellen és a test ellen. Sátán az Ige Tanítása szerint a mi ellenségünk, ő ennek a világnak a fejedelme. „Aki tehát a világ barátja akar lenni, az Isten ellenségévé lesz.” Testünk megromlott test, a bűn teste, amelynek minden gondolata ellenségeskedés Istennel. Ezért nem lehet kedves Isten Előtt. Nemre és korra való tekintet nélkül harcban kell álljon e három hatalmasság ellen mindenki, aki Valóban Isten gyermeke. A Győzelmet azonban Jézus vívta ki. „Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa”, amiként Jézus is mondta Magáról: „Most történik e világ elítélése, most vettetik ki e világ fejedelme.” Ő az, Akit elküldött Isten „a bűnös testhez hasonló formában, és elítélte a bűnt a testben”. A Krisztus Győzelme Érdeméért, az Ő Vére alá helyezkedve lehetséges ellenállni az ördögnek, elszakadni a világtól, és odaszánni testünket élő, szent és Istennek kedves áldozatul. Isten harcosa vagy – e már?

KŐBE VÉSETT NÉV * Valahányszor márványtáblán megörökített nevet látok, vagy emlékművekben a hősi halottak kőbe vagy bronzba vésett neveit olvasom, arra gondolok, vajon van – e közöttük olyan, aki az Úr harcosa volt, akinek a neve be van írva az Élet Könyvébe.

* Ott van – e a neved az Élet Könyvében? – 4Móz. 1”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7268 Dátum: 2019 Február 06, 09:27:28 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 06 Ma lett Üdvössége

„Jézus így felelt neki: „Ma lett Üdvössége
ennek a háznak: mivelhogy ő is Ábrahám fia."
(Luk. 19. 9 )"

Úgy hangzik ez Jézus Ajkán, mint egy megfellebbezhetetlen Bírói Ítélet: Zákeusnak Üdvössége van. Gondolkozzunk el minden szaván: Ma - ez világos határ a tegnap és a holnap között. Zákeus életének egy szakasza lezárult, és egy Új kezdődött. Addig Jézus Nélkül élt, mostantól Jézusnak mint Úrnak akar engedelmeskedni. Nem mindenkinél ennyire éles a határ, van előzménye is a megtérésnek, de az bizonyos, hogy minden Igazi Újjászületés ezt jelenti: azelőtt és azóta. Lett - ez nemcsak arra utal, hogy addig nem volt, hanem arra is, hogy ez teljesen befejezett történés. Jézus mondta: „aki hallja az Én Igémet, és hisz Abban, Aki elküldött Engem, annak Örök Élete van..., átment a halálból az Életbe." (Ján. 5. 24 ) A bűnbocsánatot nyert hívő bizonyos lehet az Üdvösségében. Azután is követ még el bűnöket, de már belépett Isten Országába. Az Üdvösség azt jelenti: együtt él Jézussal, a Szentlélek irányítja. Aki visszatalált a Mennyei Atyához, annak van Üdvössége. „Akik pedig befogadták Őt, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek..." (Ján. 1. 12 ) Addig nem voltak azok, de a Jézusban való Hit által Isten gyermekeivé lettek. Nem a haláluk után, hanem már itt. A halálunk után már nincs Lehetőség erre. Ennek a háznak - ez nem azt jelenti, hogy Zákeus egész háznépe is üdvözült. Az üdvösséget mindenkinek személyesen kell Hittel elfogadnia. De az, hogy Zákeus Új Életet kapott Jézustól, családjához is közel hozta az Isten Országát. Az Újjászületett hívő túlmutat magán, mint afféle mágnesezett ember másokat is Jézushoz vonz. Van már Üdvösségem Jézusért? Hozzá vonz másokat is Neki engedelmes életem?"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7269 Dátum: 2019 Február 07, 08:21:12 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 07.

„Izráel fiai mindnyájan a maguk hadi jelvényei alatt,
háza népeik zászlai alatt táborozzanak; a bizonyság
sátra körül táborozzanak, annak oldalai mentén.”
(4Móz. 2. 2 )

Két dologra tanít ez az Ige. Először is, hogy Isten gyermekeinek a Közösségében mindenkinek megvan a maga helye; másodszor, hogy nincs szabadnap, mindig vigyázni kell, készen kell állani, hogy azonnal engedelmesen kövessük az Urat, amikor Ő mondja. Tábort kell járni szüntelen, mert bármely pillanatban megindulhat a Felhőoszlop. Mi lesz, ha valaki nincs menetkész állapotban, ha még csak akkor keresi háza népe jelvényeit? Istent a rend, a fegyelem és a józanság Lelkével lehet csak követni. Olyanokra van szüksége az Úrnak, akik határozottan, tudatosan állanak az Általa kijelölt őrhelyükön, és akkor is eligazodnak, ha az éjszaka sötétjébe kell elindulniuk. Egy Testnek, Krisztus Testének a tagjai vagyunk. Mindegyik tag végzi a maga elrendelt feladatát, de nem egymástól függetlenül, a saját szakállára, hanem közösen, egymással, a Fej, Jézus irányítása alatt. Megtaláltad – e atyáid háza népének zászlaját, azt a hívő közösséget, amelynek kötelékében elhívott az Úr, és a közösségen belül ott állsz – e a helyeden?

MI KELL MÉG? * Egy hitmélyítő konferencia végén az összejövetel vezetője megkérdezte a résztvevőket, hogy állnak Jézussal? Az egyik fiú nagyon bizonytalanul válaszolt, ezért további kérdéseket intézett hozzá: „Tudod, hogy meghalt a bűneidért?” „Tudom.” „Elhiszed – e, hogy ezért Örök Életed van?” „Elhiszem.” „Hát akkor mi kell még? – kérdezte a lelkész. – Ha ez nem elég, nem tudok rajtad segíteni.” Kell még valami: a Közösség. Az Üdvösséghez elég Jézus Vére, de ha nem akarsz elkallódni, akkor csatlakozz valamelyik Élő hívő Közösséghez.

* Mindenki a maga helyén – 4 Móz. 2”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7270 Dátum: 2019 Február 07, 08:29:27 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 07 Az Örök Élet: Jézus

„...add el, amid van, és oszd szét a
szegények között, akkor Kincsed lesz a
Mennyben; azután jöjj, és kövess Engem."
(Márk Ev. 10. 21 )

Zákeus gazdag volt, de mégsem volt boldog. Amikor azonban találkozott Jézussal, és befogadta Őt, megváltozott az élete. Visszatalált Istenhez, megtalálta önmagát, rendeződött az emberekkel való kapcsolata; kereső, nyugtalan emberből Üdvösséget nyert, boldog hívő lett. Mai Igénk szereplője is gazdag volt, szintén találkozott Jézussal, de nem változott meg az élete. Maradt minden a régiben, és szomorúan távozott. Miért? Mert azt gondolta, hogy az Örök Élet megvásárolható, „...mit tegyek, hogy elnyerjem az Örök Életet?" Amikor Jézus az Ő követésére hívta, s ehhez meg kellett volna szabadulnia mindattól, ami visszatartotta, „elborult az ember arca", és elment. Pedig mekkora Kegyelem, hogy érzi az Örök Élet hiányát! Sok mindene van, de nincs Üdvössége. Milyen nagy dolog, ha valaki rájön erre, és Jézustól kéri ezt az Ajándékot! Minket szorongatott - e már ez a kérdés? De úgy kellett volna neki ez a kincs, hogy megtarthassa mindazt, amit már összegyűjtött addig. Tele volt a keze saját gazdagságával, ezért nem tudta elfogadni az Örök Élet Ajándékát. Zákeus komolyan vette, amit Jézus Mondott neki, és azonnal meg is cselekedte. Ez az ember azonban nem vette komolyan, hogy az Örök Élet nem megvásárolható újabb érték a leltárban, hanem Jézus Maga: a Vele való Személyes Közösség. Csakhogy ennek az embernek az életében nem volt hely Jézus Számára. Betöltötte gazdagsága, és nem volt hajlandó semmitől megválni Jézusért. Nem hitte, hogy ha bármitől megválik, nem lesz szegényebb, mert Jézussal együtt mindent megkap, amire szüksége van. Zákeus ezt mondta: jöjjön Jézus, kerül, amibe kerül. S eltette az akadályokat az útból. Ez az ember viszont így gondolkodott: jöjjön az Örök Élet, ha nem kerül semmibe! Szorongatta a kincseit, s nem lett övé a Kincs, amit Jézus ígért neki. Vajon nem az az oka lelki szegénységünknek, hogy tele van a kezünk és a szívünk, és nincs helyünk Jézus Számára? Mit kellene elengednem, hogy Igazán Gazdag legyek?"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7271 Dátum: 2019 Február 08, 07:19:40 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 08.

„Hasonló a Mennyek Országa a királyhoz,
aki menyegzőt készített a fiának.”
(Mát. 22. 2 )

Isten Országa hasonlít az örömünnephez. Amikor a farizeusok Jézus szemére vetették, hogy tanítványai nem böjtölnek, Jézus azt felelte: „Böjtölhet – e a vőlegény násznépe, amíg velük van a vőlegény?” Jézusban élni annyi, mint lakodalomban lenni. Jézussal járni annyi, mint átörülni az életet. Jézus nem szabályokat, megnyomorító életrendet, zord aszketizmust terhel ránk, amit akaratunk ellenére nehéz szívvel hordozunk. Jézus Isten Szeretetének az Örömlakomájára hívja az Övéit. Jézus nem keserves arcokat kíván Maga körül látni. Aki Vele jár, annak legyen vidám a szíve, ragyogjon a szeme, ragyogjon koszorú a fején! Isten népe meg kell, hogy értse a Jézusi vezetés lényegét. Szent üdeség, életöröm, tiszta vidámság, lakodalmi öröm kellene, hogy betöltse Krisztus tanítványainak a lelkét, ha megértették Mesterüket, és beálltak a Jézusi Életirányba. Nem valamiféle mesterkélt, csinált ünnepélyesség ez, hanem természetes, szívből fakadó Isteni Ajándék, a Lélek Gyümölcse: „mert Isten Szeretete kitöltetett szívünkbe a nekünk adott Szentlélek által”. Kevesen vannak tisztában azzal a nagy Kiváltsággal, Amit az Úrtól nyertek. Jézusról azt olvassuk, hogy „angyalok jöttek, és szolgáltak Neki”. Istennek még a legkisebb gyermekeit is angyalok veszik körül. Lehet gonosz a világ, lehet minden sötét az Övéi körül, csillagsugaras az útjuk, és az Üdvösség Koronája ragyog a fejükön. Örvendj hát Kegyelemben fogadott lélek! Az Úr veled van, Áldott vagy te az emberek között.

* Gondold meg utadat – Ef. 5. 1 – 21”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7272 Dátum: 2019 Február 08, 07:39:13 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 08 El lehet késni

„Amikor útnak indult (Jézus), odafutott
Hozzá egy ember..." (Márk Ev. 10. 17 )

Mivel volt tele a gazdag ember keze, ami miatt nem tudta elfogadni az Örök Élet Ajándékát Jézustól? Tennivalókkal, feladatokkal, intézni valókkal. Akkor futott már Jézus után, amikor Jézus elindult onnan, ahol tanított. Késve ért oda, mert előbb még el akart intézni valamit. Nem ez az „előbb" az oka annak, hogy lemaradunk sok Jóról, amit Jézus az Őt keresőknek kínál? Mivel késve érkezett, nem hallotta azt, amire a legnagyobb szüksége lett volna, amivel Jézus befejezte Tanítását: „aki nem úgy fogadja az Isten Országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be Abba." (Márk Ev. 10. 15 ) Éppen ez volt ennek az embernek a kérdése: ki mehet be Isten Országába? Éppen ezt magyarázta Jézus: az Örök Élet Ajándék, azt nem lehet sem kiérdemelni, sem megfizetni, csak alázatos Hittel elfogadni, „...mit tegyek, hogy elnyerjem...?" Azt tedd, hogy tartsd a kezed, és hálásan fogadd el! Ezt azonban nem lehet így futtában, mellesleg, minden dolgunk után. Ez vagy fontos neked valóban, és akkor minden elé helyezed, vagy csak utólag hallod, hogy ilyen is van, de nem lesz a tied. Egyre jobban felgyorsul körülöttünk az élet, egyre több feladat terhel, és számos lehetőség csábít, túlterhelt emberek vagyunk, akiknek tele van a fejük gonddal, a naptáruk tennivalókkal, és sok fontos dologra nem szánunk időt. Még a vasárnap is úgy telik gyakran, mint a többi nap. A sürgős gyakran kiszorítja azt, ami Igazán Fontos lenne. Nehogy úgy járjunk, mint Jézus példázatában azok, akik késve érkeztek a menyegzőre, s már bezárták előttük az Ajtót (Mát. 25. 10 )! Csendesedjünk el, s inkább mást hagyjunk el, de törődjünk a Lelkünkkel és egymással, amíg lehet! "

„Siessetek, hamar lejár!
Kegyelme már régóta vár.
Ma még lehet, ma még szabad,
borulj le a Kereszt alatt!"
(Füle Lajos)
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7273 Dátum: 2019 Február 09, 07:20:18 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 09.

„Vigyázzatok, álljatok meg a hitben,
legyetek férfiak, legyetek erősek!”
(1Kor. 16. 13 )

A Bibliai keresztyén Hit férfias Hit. Erő, keménység, helytállani tudás kell hozzá. Mit vetnek sokszor ellene a mi Élő Hitünknek a gúnyolódók? Azt, hogy asszonyoknak és gyermekeknek való csak a hívő Élet. A gyermek imádkozik, a férfi cselekszik – mondják. Az Igazság azonban az, hogy a valósággal szembenézni, az előttünk álló veszedelemmel számolni, gondolni a jövőre saját magunk és gyermekeink tekintetében – mindez nagyon is bölcs, okos, férfias dolog. Kell – e férfiasság ahhoz, hogy valaki szakítani merjen a közvéleménnyel, és Krisztus útjára lépjen? Kell – e bátorság a Hit nemes Harcához? Kell – e férfiasság, hogy végig megálljunk, és megnyerjük a nagy tusát a pokollal szemben? Igen! Kemény helytállásról van itt szó. Csak aki mindvégig megáll, az nyer koronát. Szép harcos élet a keresztyén Élet. Bátorság, Hűség, Erő, keménység kell hozzá. A gyávák, a puhák, a hitetlenek vége a kénkővel égő tóban lesz, amely az ördögnek és az ő követőinek készíttetett. A mi imádságos, Jézusos, Bibliás Hitünk férfias Hit, a mi dicsőségünk kemény dicsőség!

MIHEZ KELL TÖBB ERŐ? * Illés Gergelyt, az öreg malomsoki hívő gályarab prédikátort kétszer is bedobták a folyóba, és csak akkor húzták ki, amikor már félholt volt; heteken keresztül rabságban tartották egy deszkabódéban dermesztő téli hidegben, s mindössze egy szavába került volna, hogy megszabaduljon a gyötrelmektől. Mégsem volt hajlandó megtagadni Megváltóját: „Tehettek velem bármit, Jézusé vagyok!”

* Lelki Fegyverzet nélkül a harc esélytelen – Ef. 6. 11 – 24”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7274 Dátum: 2019 Február 09, 07:26:21 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 09 Önmegváltás?

„Mester, mindezeket megtartottam
ifjúságomtól fogva." (Márk Ev. 10. 20 )

Mivel volt még tele a gazdag ember keze? A teljesítményeivel. Jó nevelést kapott, gyerekkorától komolyan vette a Tízparancsolatot. Vallásos családban nőtt fel, ismeri a Szentírást, és erkölcsös életet él. És még sincs Üdvössége? Nem meglepő ez? Márpedig ez gyakran előfordul. Ne becsüljük le azt, ha valaki ismeri a Bibliát, igyekszik megtartani a Parancsolatokat, szokott imádkozni, és erkölcsösen él! Az Ige azonban arra figyelmeztet, hogy ez kevés az Üdvösséghez. Mint ahogyan annak az írástudónak is kevés volt, aki egyetértett Jézussal a Parancsolatok kérdésében, Jézus mégis ezzel zárta beszélgetésüket: nem vagy messze az Isten Országától. Közelebb vagy Hozzá, mint akik semmit sem tudnak Róla, de ugyanúgy kívül vagy Rajta, mint ők. Miért? Mert minden emberi és vallásos jó teljesítményhez feltétlenül szükséges a Krisztussal való Személyes Összetartozás. Az, hogy összeköltözzön a hívő Krisztussal, ahogyan azt Zákeus tette. Ez a gazdag ember Krisztus nélkül szeretné az Örök Életet. Zákeus befogadta Krisztust, s utána rádöbbent, hogy az Örök Életet is megnyerte. Úrnak vallotta Jézust, s ezért engedelmeskedett is Neki. Ez hiányzott ennek az embernek az életéből. Neki Jézus csak Mester, akitől szívesen hallgatja a tanítást. De arra nem hajlandó, hogy elkötelezze magát Mellette, hogy Sorsközösséget vállaljon Vele, hogy tegye is azt, amit Jézus Mondott neki: hogy kövesse Őt. Semmit nem hajlandó letenni a kezéből, s így hiába nyújtja felé Jézus az Örök Élet Ajándékát. Ki nekem Jézus: Úr vagy csak Mester? Csak hallgatni szoktam Őt, vagy teszem is azonnal, amit Mond? Engedelmesség nélkül csak Ítélet lesz rajtunk mindaz, amit tudunk Róla."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.