Szerző Téma: Napi lelki morzsák  (Megtekintve 814323 alkalommal)

0 Felhasználó és 5 vendég van a témában

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7290 Dátum: 2019 Február 16, 08:42:26 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 16 Ki a világ Világossága?

„Én vagyok a világ Világossága:
aki Engem követ, nem jár sötétségben,
hanem övé lesz az Élet Világossága."
(Ján. 8. 12 )

Ezt Jézus Krisztus mondta Magáról. Szomorúan tapasztaljuk, hogy ezen a világon milyen sötétség uralkodik. Gyakran sötét erők irányítják az eseményeket, sötét szándékok húzódnak meg szépnek látszó törekvések mögött, sötétben tapogatnak tömegek - néha meglepően nagy önbizalommal -, és sokan élnek tudatlanságban Isten Dolgait illetően. Aki őszinte, az magát is rajta kapja, hogy olykor milyen sötét indulatok és gondolatok mozdulnak meg benne, s néha olyan sötét cselekedeteken is tetten érjük magunkat, amelyeket nem szeretnénk Világosságra hozni (Ján. 3. 19 - 21 ). Jézusról azt írja a Biblia, hogy Vele „az Igazi Világosság" jött el a világba. Az, Ami leleplezi a sötét dolgokat, Aminél lehet helyesen tájékozódni, ráadásul Jézus nem azt mondta, hogy van nála világosság, hanem hogy Ő Maga a Világosság, tehát Belőle árnyékmentes Fény árad. A hegyi beszédben azonban elhangzott egy másik állítása is. A Benne hívőkről ezt mondta: „Ti vagytok a világ Világossága." (Mát. 5. 14 ) Ez nem ellentmondás a Bibliában, hanem Örömhír a számunkra. Jézus a világ Világossága, de aki hisz Benne, vagyis szoros Lelki Közösségben él Vele, annak az Életére kiárad Jézus Világossága, s mint másodlagos fényforrás, tükrözi Azt a világban. Jézus pontosan ezt tette tanítványai küldetésévé. Aki enged az Ő Hívásának, az kilép a sötétségből, megtanul Világosságban járni, elkezd világítani másoknak is. Isten Országát képviseli ebben a világban, s mutatja az Utat a világ Világosságához: Jézushoz. Teszi ezt nemcsak szavakkal, hanem Megszentelt, Tiszta Életével is. Az ilyenekről írja Pál apostol: „romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban" (Fil. 2. 15 ). Világít - e így az életünk?"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7291 Dátum: 2019 Február 17, 08:17:40 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 17.

„Az írástudók és a farizeusok pedig egy
asszonyt vittek hozzá, akit házasságtörésen
értek, és középre állítva ...” (Ján. 8. 3 )

A farizeusoknak ez a cselekedete jellemző. Egyrészt az, hogy próbára teszik az Urat, másrészt az is, hogy a bűnöst a nyilvánosság elé állítják. A világ mindig így tesz. Hazug, képmutató, ítélkező, saját erkölcse szerint ítél, és ítéletével megbélyegzi a bűnöst. A világ csak a kegyelem nélküli ítéletet ismeri. Az ő sorrendje: Ítélet és halál. Középre állítani azt, aki vétkezik, felfedni, megbélyegezni, nem kegyelmezni. Megdöbbentő, hogy az emberek mégis ebben a világban keresik a megnyugvást. Kínálják életüket a világnak, odaadják ifjúságukat kegyelmet remélve, vágyakat, álmokat tesznek az oltárra békét keresve, de hiába. Emberek ítéletétől félve, templomba járnak, jó cselekedeteikért ellenszolgáltatást várnak, mindhiába. A világ nem hazudtolja meg magát. Csak ítélni tud, Békét adni nem. Csak kinevetni, kigúnyolni, a gyengeségeket kipellengérezni, a békéltető beszédet durván elutasítani. Miért koldulsz tetszést a világtól? Miért rohansz hazug kegyei után? A Kegyelmet, s a Békét csak az Úrnál találod meg. A megbocsátás drága Igéit csak a Keresztnél, a Vér mosta Szégyenfánál találod, csak egyedül ott találsz Kegyelmet ítélet nélkül.

KEGYELEM * Miért sietett haza a tékozló fiú? Mert már nem bírta a világot, a nyomorúságot. Mire számított amikor hazatért? Ítéletre. És mit talált? Kegyelmet!

„Ó bízd magad e Kegyelemre,
Mely gazdagon árad feléd,
Váltságát tedd a magadévá,
Hidd ez számodra is elég.”

* Ítélet és Kegyelem – Luk. 23. 39 – 49”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7292 Dátum: 2019 Február 17, 08:26:54 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 17 Hallgató vagy tanítvány?

„Tizenkettőt választott ki arra, hogy
Vele legyenek..." (Márk Ev. 3. 14 )

Jézusnak sok hallgatója volt, de kevés tanítványa. Ma is viszonylag sokan hallanak Róla, de kevesen ismerik Őt. Gondolkodjunk el néhány napig arról, mit jelent ma Jézus Krisztus tanítványának lenni! Egy mai tanuló és egy akkori tanítvány között jelentős különbségek vannak. Ma csupán bizonyos tananyagot kell elsajátítani, akkor a mester egész életszemléletével kellett azonosulni. Ma csupán bizonyos időt tölt együtt az ember tanítójával, akkor viszont évekig együtt élt vele, ahogyan Jézus a tizenkettővel. A folyamatos együttlét és a teljes belső azonosulás következtében a tanítvány hasonlóvá kezdett válni mesteréhez. Jézus emlékeztette is olykor tanítványait: ahogyan Én cselekedtem, ti is úgy tegyetek, erről ismerik meg, hogy az Én tanítványaim vagytok (Ján. 13. 34 - 35 ). Éppen ez volt a tanítványság egyik Célja. Amikor Jézus elhívta tanítványait, két Célt jelölt meg: hogy Vele legyenek, s hogy elmenjenek prédikálni és jót cselekedni másokkal. Ez a sorrend: előbb a Vele való Együttlét, a Lelki Egység kialakulása szükséges, hogy utána az Ő Erejével és Szeretetével tudjanak szolgálni az embereknek. A tanítvány vállalja Mesterét, nem szégyelli Őt, ha kell, viseli az ezzel járó szenvedést is. A hallgató megőrizheti függetlenségét, semlegességét vagy akár ellenkezését is. A tanítvány azonban elkötelezett ember. Ha ez mások szemében „nem éri meg", akkor is Hű marad Hozzá, mert neki mindennél többet ér a Vele való Közösség. Ki vagyok én: hallgató vagy tanítvány? Csupán ismeretekkel rendelkezem Jézusról, vagy ismerem is Őt? Csak időnként keresem a Vele való Találkozást, vagy Együtt is élek Vele? Kezd - e már hasonlítani az életem Jézuséra? Aki Sorsközösséget vállal Vele itt a földön, annak lesz majd Sorsközössége Vele a Mennyei Dicsőségében is. „Uram, segíts, hogy ne csak hallgassalak, hanem kövesselek is Téged!" Ámen!"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7293 Dátum: 2019 Február 18, 08:18:14 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 18.

„Jézus pedig lehajolt, és az ujjával
írt a földre.” (Ján. 8. 6b )

Az írástudók kimondták az ítéletet: tetten érték, halál vár rá. Mindazáltal megkérdezték az Urat, hogy Ő mit szól. Ezek után történt az, amit a fenti Igeversben olvasunk. Csodálatos, hogy Jézus nem szólt. Nem ítélte el az asszonyt. Még csak nem is kérdezősködött. Szótlanul, szelíden nézett az asszonyra, hallgatott – forró vallomása volt ez a megbocsátó Szeretetének. „Asszony, itt a Szeretettel találod magad szembe! Megtört lélek, itt nem érvényesül bűneid halálmérge”, Jézus Szeretete mindent elfedez! „Jézus pedig lehajolt, és az ujjával írt a földre.” – mennyire mutatta ez a hallgatása, hogy nem azonosította Magát az emberek ítéletével. Cselekedete szilárd tiltakozás volt az ítélet ellen, másfelől boldogító biztatás az asszonynak a Kegyelemről. Kedves testvérem, az Úr Szerelme után sóvárgó drága bűnös! Értsd meg végre, hogy az Úr szeretni akar! Hallgasd meg végre Szavát, vedd szívedbe szerető Biztatását. Egészen Újat fog neked mondani, olyat, amit még nem hallottál: bűnösen is szeret. Szerelmi vallomása elhangzott feléd már a Golgota Szégyenfáján: „ELVÉGEZTETETT!” Mit felelsz erre a Szerelmi Vallomására?

ELKÉSTÉL * Saját Üdvössége felől nyugtalankodva egy keresztyén ifjút megkérdezett egy barátja: „Mit tegyek, hogy az Üdvösséget megszerezzem?” Az ifjú így válaszolt: „Ezzel elkéstél, mert Jézus, az Isten Fia ezért mindent megtett már kétezer évvel ezelőtt. Neked csak el kell fogadnod a szabadítást, amit számodra szerzett.”

* Mert szeretett – Ézs. 53. 1 – 5”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7294 Dátum: 2019 Február 18, 08:24:54 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 18 Hívő és Hitvalló

„Tizenkettőt választott ki arra, hogy
Vele legyenek, és azután elküldje
őket, hogy hirdessék az Igét..."
(Márk Ev. 3. 14 )

Jézus Krisztus nemcsak azért hív Magához embereket, hogy Üdvözüljenek, hanem azért is, hogy miután Tőle bűnbocsánatot és Örök Életet kaptak, másokat is hívjanak Őhozzá. Ennek célja, hogy minél többen kimeneküljenek az Isten nélküli állapotból. Ő így fogalmazott: „Jöjjetek Utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket." (Márk Ev. 1. 17 ) Isten már az Ószövetségben ezt a Célt tűzte ki a választott nép elé: „A pogányok Világosságává teszlek, hogy eljusson Szabadításom a föld határáig." (Ézs. 49. 6) Péter apostol pedig így bátorítja erre a hívőket: „hirdessétek Nagy Tetteit Annak, Aki a sötétségből az Ő Csodálatos Világosságára hívott el titeket" (1Pét. 2. 9). A hívőnek tehát Hitvallóvá kell válnia. Ami rajtunk segített, azt másoknak is fel kell kínálni. Azt Aki a mi életünket megmentette és gazdaggá tette, másokkal is meg kell ismertetnünk. Ez minden Hitre jutott keresztény nagy Lehetősége és Kötelessége. Tesszük ezt szavak nélkül, a megváltozott, Jézusra mutató életünkkel is, de beszéljünk másoknak Hittel és Szeretettel Jézus Krisztusról, Kereszthalálának és Feltámadásának jelentőségéről is! Az egyik németországi uszoda falán a következő felirat áll: „Wer nicht rettet, tötet." Lefordítva: „Aki nem ment, az öl." Érvényes ez a lelki Mentőszolgálatra is. Ezért mondta Pál apostol Efézusban: én nem lettem gyilkosa senkinek („mindenki vérétől tiszta vagyok"), hosszú időn át hirdettem nektek az Isten teljes Akaratát (ApCsel. 20. 26 - 27 ). Tudta, hogy az Igehirdetés Életmentő szolgálat, mert aki azt Hittel befogadja, abban az Ige Új Életet teremt és Üdvözíti. Készek vagyunk - e Jézustól kapott Feladatként végezni ezt a Mentő Szolgálatot?"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7295 Dátum: 2019 Február 19, 21:56:51 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 19.

„Én sem ítéllek el, eredj el, és többé
ne vétkezzél!” (Ján. 8. 11b )

Szegény bűnös asszony! Megbocsátott neki az Úr, de milyen súlyos paranccsal bocsátotta el!: „Többé ne vétkezzél!” Hiszen a test bűnből áll, a szív az álnokság lakóhelye, a világ kísértésekben tobzódik, az ördög szerte jár, s keresi kit nyeljen el. De figyeld csak, mi történt az asszonnyal: találkozott Jézussal, és az Úr megbocsátott neki. Tudod, ugye, hogy „Nincs tehát már semmi kárhoztatásuk azoknak, akik a Krisztus Jézusban vannak”. Ha már egyszer részesültél a bűnödet eltörlő Vér Kegyelmében, többé számodra nincs vétek. A megtérés után elkövetett bűnök már nem vétkek, amelyeket a Törvény haragja sújt. Azok egyszer s mindenkorra megbocsáttattak, még a bűnös asszonynak is. De, hogy csakugyan Valóság legyen az életedben, hogy többé ne vétkezzél, értsd meg, s tedd életed alapjává ezt a Parancsot: „Maradj meg az Én Kegyelmemben!” A bűnös nőnek is ezt mondta az Úr, hozzád is ez a Szava. Maradj szüntelen elrejtve a Kegyelem alatt, szüntelen Jézus Vére alatt, a Kereszten kívül egyébbel ne dicsekedj, Jézus Teljességén kívül ne vágyj másra! Még ma, még most kérd Őt, még most újítsd meg szíveden a bűnt eltörlő Vért! Ő megbocsátott, eltörölte bűneidet, de az Ő Kegyelmében való megmaradás az egyedüli lehetőség arra, hogy ez a Váltság érvényes maradjon.

KERESZT * Valaki keresztet metszett a tenyerébe, hogy szüntelen emlékeztesse Krisztus Váltságára. „Hát a bűneid nem elegendők arra, hogy emlékeztessenek?” – kérdezték tőle. „Elegendőek – felelte erre –, de csak ha Kegyelemből él a lélek. A bűnök csak a Kereszt által nyernek megbocsátást.”

* Nincs kárhoztatás! – Róm. 8. 1 – 4”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7296 Dátum: 2019 Február 19, 22:18:42 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 19 Közhasznú tevékenység

„...szelíden fogadjátok a belétek oltott
Igét, Amely meg tudja tartani lelketeket."
(Jak. 1. 21 )

Vannak, akik azt mondják, hogy a Jézus Krisztusról való tanúságtétel ma már nem időszerű, felesleges, haszontalan fáradozás, a 21. században másra van szükségük az embereknek. Az Igehirdetés helyett valami társadalmilag hasznosabb tevékenységet kellene folytatniuk a hívőknek. Ehhez meg kell vizsgálnunk, hogy milyen következményei vannak, ha valahol komolyan veszik, „szelíden befogadják" az Isten Kegyelméről szóló Örömhírt. Vajon társadalmilag mennyire hasznos, ha részeges emberek jó útra térnek; akik addig loptak, többé nem teszik, sőt visszaviszik, amit eltulajdonítottak; ha olyan emberek formálódnak, akik önzetlenül segítik egymást, akik egy életen át szeretik a házastársukat, gondosan nevelik a gyermekeiket; egészséges életet élnek; nem hajlandók hazudni, csalni és becsapni másokat; akkor is dolgoznak, amikor nem ellenőrzik őket, nem gyártanak selejtet; békességben élnek egymással; ha azok a fiatalok, akik komolyan veszik Isten Igéjét, nem teszik tönkre a testüket; elkötelezetten készülnek a hivatásukra; felelősen kötnek házasságot; örömmel vállalnak több gyermeket; szeretettel ápolják idős szüleiket... Ahol hangzik Isten Igéje, és Azt Hittel befogadják, ott ilyen Gyümölcsök teremnek. Mert az Igén keresztül maga Jézus Krisztus munkálkodik az emberekben, s a Benne való Igaz Hitből mindig Rá jellemző erkölcs is fakad. Az Evangélium hirdetésének tehát az egész társadalmat érintő szociális, egészségügyi, sőt gazdasági hatása is van. Mindenki maga döntse el, hogy közhasznú tevékenység - e az Igehirdetés! Nem beszélve arról, hogy Isten az Ő Igéjével hív ki minket a biztos pusztulásból, a Nélküle eltöltendő Örök kárhozatból is. Igaz tehát mai Igénk: a befogadott Evangélium menti meg a lelkünket. Hangozzék a Jézusról Szóló Hiteles Bizonyságtétel az én ajkamon is!"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7297 Dátum: 2019 Február 20, 07:50:24 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 20.

„Némely pedig jó földbe esett..." (Mát. 13. 8 )

Csak halálból támad élet. Vérontás nélkül nincs bűnbocsánat. A gyümölcsöző élet egyetlen feltétele az, hogy mint a gabonamag, meghaljunk e világ számára.. Halálra szánt, halálra adott életből lesz csak bővölködő és gazdag élet. Önmagában minden élet olyan, mint a vad olajfa, csak vad gyümölcsöt terem. Ahhoz, hogy igazán éljen és jó gyümölcsöt teremjen, szükséges, hogy beoltasson a szelíd olajfába. Krisztus keresztje teremte meg az első gyümölcsöket, és minden jó gyümölcs abból származik: az emberi szívek ott törnek össze az ítélet súlya alatt, ott találnak menedéket, ott tisztulnak meg, ott születnek újjá. A Golgota hegye a bűnbánat, a szabadulás és a megszentelődés kiindulóhelye, tápláló forrása. Kemény, köves, tövises szívünket az ég harmata, Jézus áldozata, valamint próbatételek, kísértések öntözik, porhanyósítják, készítik elő jó talajjá. A bűnbánó hívő szívbe már nem hiába hull a mag. Isten kijelentése megelevenedik benne, és életet fakaszt. Vessetek, magvetők! Fájdalom, sok mag hull az útfélre, kőre, tövisek közé, de az a néhány mag, amely jó talajba esett, meghozza termését bőségesen, százannyit, hatvanannyit terem, és ez az öröme, vigasza a magvetőnek. Vessetek bőven, mert aki szűken vet, szűken arat. Lehet, hogy könnyhullatással vetünk, de biztos, hogy vigadva aratunk. Még akkor is, ha más fogja a mi magvetésünket learatni.

GYÜMÖLCS * Egy halk szavú, nehéz beszédű ifjút Isten Lelke nyugtalanított a kárhozat útját járó barátai miatt. Elindult a lélekmentés útján. Nem hiába. Egyik lélek a másik után esett Krisztus boldog rabságába. Ébredés indult.

* A gyümölcstermő élet titka -  Ján. 15.1 - 14"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7298 Dátum: 2019 Február 20, 08:01:57 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 20 Bizonyságtételünk tartalma

„...(Jézus) így hirdette az Isten Evangéliumát:
„...elközelített már az Isten Országa, térjetek meg,
és higgyetek az Evangéliumban." (Márk Ev. 1. 14 )"

Mi a tartalma annak, amit a hitvalló keresztényeknek hirdetniük kell? Jézus így határozta meg: az Isten Országának Evangéliuma. Ha lefordítjuk ezeket a kifejezéseket: az a Jó Hír, Ami Isten Királyi Uralmáról szól. Vagyis az a Tény, hogy Isten uralkodik. Ő, Aki létrehívta ezt a világot, nem hagyta magára, az Általa teremtett Törvények ma is működnek, erkölcsi Törvényei érvényesek, Ő mondja meg, mi jó és mi rossz, és nagy Szeretetéből lehetővé tette az embernek, hogy visszatérjen az Ő Országába, vagyis Uralma alá. Az Evangélium lényege: nyitva van a kapu, amit becsaptunk magunk mögött. Az idegenbe szakadt, lázadó ember kaphat útlevelet, hogy hazatérjen. Mi az Ára? Azt megfizette Jézus Krisztus, amikor a Kereszten helyettünk elszenvedte bűneink büntetését. Amikor meghalt, kettéhasadt a Jeruzsálemi templom vastag függönye, ami addig távol tartotta a bűnöst a Szent Istentől. Aki visszatér, visszakapja az elveszített Igazi Életet, s újra Isten Szeretetének Uralma alatt élhet. Higgyetek ennek a Jó Hírnek! A probléma abban van, hogy ez az Evangélium egyre idegenebb a mai ember számára. Mert egyre öntörvényűbben akar élni, nem Isten Törvényei szerint. Emiatt egyre több bajt zúdít magára, ugyanakkor nem Jézus hívását akarja hallani, hanem bűnei igazolását, természetellenes és életellenes tettei tudomásulvételét várja az egyháztól is. A keresztény bizonyságtétel azonban tartalmában nem az igényekhez igazodik, hanem a Megváltó Jézus Utasításához. Lehet, hogy ez nem korszerű (sosem volt az), de ma is Időszerű, mert ez segíthet rajtunk. Ne torzítsuk el, ne hallgassunk el belőle semmit, ne elegyítsük semmi tőle idegennel, így „Isten Ereje az, minden hívőnek Üdvösségére" (Róm. 1. 16 ). Higgyem és hirdessem én is teljes Meggyőződéssel!"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető Sofia

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 341
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7299 Dátum: 2019 Február 20, 09:36:08 »
"Ennek a négy ifjúnak megadta az Isten, hogy előrehaladjanak a tudományban, mindenféle írásban és bölcsességben. (…) Amikor eljött az az idő, amelyről meghagyta a király, hogy vezessék őket eléje, a főudvarmester bevezette őket Nebukadneccar elé. A király elbeszélgetett velük, de egy sem akadt több közöttük olyan, mint Dániel, Hananjá, Misáel és Azarjá. Ők a király szolgálatába álltak. Akármit kérdezett tőlük a király, bölcsesség és értelem dolgában tízszer okosabbaknak találta őket egész országa minden mágusánál és varázslójánál. Ott is maradt Dániel Círus király uralkodásának első évéig." (Dániel 1:17-21)

"Azt olvassuk a Bibliában, hogy tizenéves lehetett akkor, amikor a nagy babilóniai birodalom rettegett hadserege egészen nyugatra, a Földközi tengerig nyomult, elsöpörték a föld színéről a kis Júdát is, lerombolták Jeruzsálemet, és a nép színe-javát deportálták. Különösen ügyeltek a fiatal fiúkra. Őket afféle janicsárképzőbe vitték, más nevet kapott mindenki közülük, kiszakították a családból. Dániel is soha többet nem találkozott a szüleivel. El kellett felejteniük az anyanyelvüket, a vallásukat, a hazájukat. Nagy agymosás, teljes átnevelés folyt ott.
Dániel is bekerült ebbe az elit csapatba. És ebben a nagy szellemi földrengésben egyetlen biztos pont volt a számára, de abba két kézzel belekapaszkodott, ez pedig Isten igéje. Amit otthon a Bibliából megtanult, azt halálosan komolyan vette ott a fogságban is, és minden körülmények között a szerint akart élni.
Ez ott elég nehezen volt elképzelhető, Isten azonban különösen segítette ezt a gyereket, mert akkor még az volt, aki ragaszkodott az igéhez, és különös módon engedélyt kaptak arra, hogy ne kelljen számukra tisztátalan ételeket enniük. Négyen voltak, négy jó barát. Olvastuk a nevüket az előbb, akik összetartottak, akik ezt fontosnak találták, és Isten ezt elvégezte még a rabtartók szívében is, hogy megengedték nekik. Természetesen ellenőrzés, vizsgáztatás folyamatosan volt. Olvastuk itt az egyik vizsgát, amikor maga a király ellenőrizte, mire jutottak ezek a fiúk, és kénytelen volt megállapítani, hogy Dániel és társai tízszerte okosabbaknak találtattak, mint az összes többi közülük. Néhány hívő fiatal egy nagy pogány tengerben. Egy nagy birodalom, amelyik az erőszakra, a hazugságra és a harácsolásra épült, bekapta őket, ők pedig ott próbálnak talpon maradni és ápolni az Istennel való közösségüket. Se Biblia, se templom, se család, se kultusz — semmi nincs, ami ezt támogatná, de ők makacsul ragaszkodnak ahhoz az igéhez, ami a fejükben van, amit otthon megtanultak.
Mi lesz velük? Meg tudnak-e állni, vagy pedig eltűnnek ők is a nagy darálóban. És vajon helyes-e ez a nagy makacsság, hogy ennyire ragaszkodnak az Istenükhöz, akit rajtuk kívül ott vajmi kevesen ismernek, meg az Isten kijelentett igéjéhez. Nem kellene egy kicsit rugalmasabbnak lenniük? Egy kicsit több kompromisszumkészség nem lenne szükségesebb abban a helyzetben? Miért kell ilyen makacsul ragaszkodni a Bibliához? És egyébként is, ez magánügy, nem? Miért kell ezt hangoztatni, hogy ők az élő Istenben hisznek? Ezzel máris megsértették a többieket, akiknek sok istenük van, még szobraik is vannak, s ők bemutatni sem tudják ezt az állítólagos Istenüket, akihez ragaszkodnak. Ez magánügy, ez nem tartozik senki másra. Nem kell azzal hivalkodni! Nem hivalkodtak ők vele, csak tudták, hogy ez nem magánügy. Mert ha valaki ragaszkodik az élő Istenhez és az Ő igéjéhez, akkor az meglátszik rajta. Meglátszik a beszédén, a viselkedésén, a reakcióin — mindenen meglátszik. Észre is vették rajtuk, és mivel nem rejtették véka alá a hitüket, mert, hogy az élő hitet nem lehet véka alá rejteni, mert az világít, ha az valóban az Istennel való kapcsolat, erre figyeltek fel pontosan a felettesek: ezek mások, mint a többiek. És a pogány király állapította meg, meg később az egyik még pogányabb ledér királyné, hogy különös lélek van bennünk. Rendkívüli lélek van bennük — így mondták. Az istenek lelke van bennük. Mifélék ezek?
És számtalan helyzet adódott, amikor senki más nem tudta a rejtély kulcsát előadni, csak Dániel. Kiderült, hogy sokszor megáll az ész, és a varázslók, jövendőmondók és álomfejtők ott állnak kezüket tördelve, hogy fogalmunk sincs erről. Dániel pedig félrevonult, imádkozott, és Isten kijelentette neki. Utána előadta, nem úgy, mint a saját bölcsességét, mert ez nem magánügy, hanem a nagy nyilvánosság előtt elmondta: van Isten az égben, akit ismerek, és Ő kijelentette nekem ezt a titkot."
Részlet Cseri Kálmán 2011.február 20-i igehirdetéséből

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7300 Dátum: 2019 Február 21, 08:21:06 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 21.

„... álljatok ellene az ördögnek,
és elfut tőletek.” (Jak. 4. 7b )

Amikor az ördög hevesen támad, az azt jelenti, hogy veszítenivalója van, ébredezik a lélek, Isten munkába kezdett. A kiűzött ördög mindenáron vissza akar térni. Ravaszságot és erőszakot használ, hogy a bűnbánat könnyeivel, Krisztus Vérével megtisztított, kisepert, és szépen felékesített házba, az ember szívébe újra befészkelődjön. Miért? Mert szívünk az ördög eredeti és természet szerinti háza, „rablók barlangja”. Érthető, hogy az ördög nem találja a helyét az emberen kívül, a „víz nélküli helyeken”. Kálvin szerint, amikor újjászületünk, szívünkből – az ördög istállójából – Isten Szentlelkének a temploma lesz. Isten Kegyelméből Új Életet nyertél Jézus Vére árán? Bizonyos lehetsz benne, hogy Sátán támadni fog. Jézust is csak egy ideig hagyta el az ördög a pusztában. A fáraó még a tizedik csapás után is megbánta, hogy kiengedte a markából Izráel népét: mihelyt a leverettetésből felocsúdott, utánuk menesztette harci szekereit. Az ördög élő valóság, személyes hatalom, nagyobb és erősebb az embernél. Isten Igéje lerántja róla a leplet: ő „a hazugság atyja”, és „emberölő volt kezdettől fogva”. Mindenkit elveszít, akit Krisztuson kívül talál. Hívő emberek tanúsíthatják, hogy amikor saját bűneikkel, az akadályokkal, a világgal és annak fejedelmével maguk próbáltak szembenézni, elestek, de Jézus Vérében van Hatalom legyőzni Sátánt.

MUNKÁBAN * Az ördögfiókák gondtalanul játszadoztak a város kőkerítésén. Semmi dolguk nem akadt. Az egész város züllött, istentelen, gonosz életet élt. Ám egyszer csak csoda történt: Isten Lelke ébresztgetni kezdte a lelkeket. Akkor aztán az ördögök is munkához láttak, hogy visszaszerezzék az övéiket.

* Fegyverbe! – Ef. 6. 11 – 18”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7301 Dátum: 2019 Február 21, 08:29:36 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 21 Bizonyságtételünk Alanya

„(Jézus mondta: ) Aki titeket hallgat,
Engem hallgat..." (Luk. 10. 16 )

Jézus Krisztus azt ígérte, hogy a Róla szóló hiteles Bizonyságtétel végső Alanya mindig Ő lesz. Vagyis Ő ad Gondolatokat, Szavakat és Szeretetet küldötteinek, hogy helyesen tudják átadni a Meghívást az embereknek. Így szoktuk - e hallgatni az Igehirdetést, hogy azt maga Jézus mondja nekünk az Ige hirdetőjén keresztül? És azzal a bizonyossággal szólunk - e mi is Róla másoknak, hogy egyszerű szavainkon keresztül Ő Maga tud megszólítani embereket? Amikor ez valóban megtörténik, egyedül Neki adunk - e Dicsőséget? Így hallgatni, így hirdetni az Ő Igéjét, és így dicsőíteni Őt - ez következik mai Igénkből. Sok kétség van Jézus mai tanítványaiban is, hogy esetleg nem tudnak jól fogalmazni, bölcsen válaszolni kérdésekre, megfelelően beszélni róla. Jézus első tanítványai közül többen írástudatlanok voltak, s néha nehéz helyzetben kellett helytállniuk. Jézus így biztatta őket: „ne aggódjatok amiatt, hogy miképpen vagy mit mondjatok, mert megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok. Mert nem ti vagytok, akik beszéltek, hanem Atyátok Lelke szól általatok." (Mát. 10. 19 - 20 ) Ez mára is érvényes, bízzunk ebben! Amikor elkezdték szolgálatukat, a következőt tapasztalták: „hirdették az Igét mindenütt, az Úr pedig együtt munkálkodott velük, megerősítette az Igehirdetést a nyomában járó jelekkel." (Márk Ev. 16. 20 ) De az igen művelt Pál apostol sem magától akart szólni, hanem azért imádkozott: „adassék nekem az Ige, ha szóra nyitom a számat" (Ef. 6. 19 ). Ne tartson tehát vissza bennünket semmi attól, hogy közöljük az Isten Szeretetéről szóló Jó Hírt másokkal! Egy meghívást kell átadnunk, s amikor ezt tesszük, mindig bizonyosak lehetünk abban, hogy Maga a Meghívó, az Úr Jézus Krisztus szól rajtunk keresztül, s Hitet is Ő tud támasztani azok szívében, akikhez küldött."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7302 Dátum: 2019 Február 22, 08:56:09 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 22.

„Fordítsa feléd Arcát az ÚR, és adjon
neked Békességet.” (4Móz. 6. 26 )

Ebben a Versben benne van a Legnagyobb Jó, amit ember a társának kívánhat. Ezt kívánom én is neked, aki csendességet tartva ezeket a sorokat olvasod: „Fordítsa feléd arcát az ÚR!” Mit ér az élet, ha az Úr elfordítja rólunk tekintetét? Semmit! Az élet csak Vele ér valamit. Keresheted a Békességet bármiben – szerencsében, vagyonban, szerelemben, társadalmi életben, tudományban, szórakozásban, felszínes vallásoskodásban –, nem találod meg. Ha minden sikerül is az életedben, szerencsés, gazdag, megbecsült, okos ember vagy, a Legnagyobb Jót nem találod meg az Úr nélkül. Az igazán Boldog ember az, akire rátekintett az Úr. Akin megkönyörült, és megnyitotta a szemeit, hogy megértse a Golgota Csodáját. Aki megértette azt, hogy Jézus Vére eltörölte bűneit, annak egyszerre Békesség költözik a szívébe. Az a gonosztevő, akit Jézussal együtt feszítettek meg, bizonyára azért esett különböző bűnökbe, mert mindenhol – talán még a gyilkolásban, rablásban, illetéktelen pénzszerzésben is – a Békességet kereste mindhiába. A Békesség utáni sóvárgás juttatta a keresztre. De egyszerre megváltozott minden, amikor Jézustól kért segítséget. Az Úr feléje fordította az Arcát: „Még ma Velem leszel ...” – hangzott a Békesség Igéje.

A BÉKESSÉGÉRT * Koi Sen Thu a megtért kínai rablógyilkos vallomásában azt mondta, minden bűnét azért követte el, mert valamire vágyott: szépre, jóra, Boldogságra, Békességre. Azt remélte, ha sok pénze lesz, ezeket is elnyeri, de tévedett. Miután bankot rabolt, sokáig volt még szabadlábon, nem tudták elfogni. Megvett magának mindent, amire vágyott. De Békességet nem talált. Ezt csak a börtöncellájában találta meg, amikor az Úr feléje fordította az Arcát és megtért.

* Áldás – 4Móz. 6. 22 – 27”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7303 Dátum: 2019 Február 22, 09:04:49 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 22 Bizonyságtételünk akadályai

„...Urunk, tekints az ő fenyegetéseikre,
és add meg szolgáidnak, hogy teljes
Bátorsággal hirdessék Igédet..."
(ApCsel. 4. 29 )

A Jézusról szóló Bizonyságtétel legfőbb akadálya, ha magunk sem hisszük Igazán, amit mondanunk kellene. Ha úgy akarunk Isten Szeretetéről beszélni, hogy mi sem ismerjük még azt, és nem abból élünk. Ilyenkor vizsgáljuk meg magunkat, mit hiszünk tulajdonképpen! Vegyük komolyan a bátorítást: hidd, amit hiszel! Akadály lehet az emberektől való félelem is: vajon mit szólnak hozzá, hogyan fogadják? Senki sem örül annak, ha visszautasítják vagy kigúnyolják. Márpedig az Evangélium hirdetésével ez együtt járhat, mert nagy az emberek tudatlansága, és Isten Igéjétől egyre messzebb kerül a közgondolkodás. Ezért kell nagyon szeretnünk azokat, akiknek Bizonyságot teszünk. Akiben nincs ott a Mentő Szeretet, azt könnyen megbénítja a közönye vagy a büszkesége. Ez is akadálya a Hiteles Bizonyságtételnek. Akadály lehet, ha nem vagyunk tisztában a feladatunkkal. Nem előadást kell tartanunk, hanem Isten Meghívását kell átadni: mit tett Jézus értünk, s mit végzett már el az életünkben. Ha pedig valamire nem tudunk válaszolni, őszintén megmondjuk: nem tudom. Mint a vakon született is, akit Jézus meggyógyított: „Hogy bűnös - e, nem tudom. Egyet tudok: bár vak voltam, most látok." (Ján. 9. 25 ) Aki meg van győződve arról, hogy amit másoknak mond, az Igaz, és számukra is nagyon fontos, az legyőzi ezeket az akadályokat. Aki nemcsak hallott egy gyógyszerről, hanem rajta is az segített, meggyőzően tudja ajánlani azoknak, akiket szeret. Márpedig az Evangélium Igaz, és erről nem nekünk kell meggyőznünk a hallgatókat, hanem Isten Szentlelke teszi azt. Ezért az első keresztényekhez hasonlóan mi is teljes Bátorsággal mondhatjuk bárkinek, és kérhetjük ezt a Bátorságot Istentől."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7304 Dátum: 2019 Február 23, 06:07:05 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 23.

„Amikor Mózes befejezte a sátor felállítását,
felkente és felszentelte azt minden edényével
együtt; az oltárt is minden edényével együtt.
Felkente és felszentelte azokat.” (4Móz. 7. 1 )

Te szenteltél – e sátrat az Úrnak? Amíg fel nem épült a templom, addig a Szövetség ládája a Szent Sátorban állt. A Szent Sátor mozgó templom. A mi szívünknek is egy ilyen mozgó Szent hellyé kell lennie, Jézus lakhelyévé, az Úr templomává. Akkor hát így teszem fel a kérdést: Jézus otthona – e a szíved? Odaszentelted – e már Istennek templomul, vagy bűnök háza az, amelyben a bűn uralkodik? Isten igényt tart rád! Ha eddig nem tetted volna, még ma szenteld Neki a szíved. A Szent Sátor nem csak ponyvából állt, hanem nagyon sok egyéb tartozékból is. Egyrészt sok dísze volt – szőnyegek, arany – és ezüstdíszek –, másrészt számtalan, az áldozatok bemutatásához szükséges edény volt benne, amelyeket mind odaszentelték az Úrnak. A nép komoly áldozatokat hozva gyűjtötte ezeket össze. Ki – ki odaadta, ami a legkedvesebb volt neki. Örömmel mondtak le róla, hogy az Úrnak szentelhessék. Ugyanez vonatkozik rád is: az Úr nem csak a szívedet kívánja, hanem egész valódat. Testestől – lelkestől add magad Neki. Feltétel nélkül. Csak az nyeri meg az életet, aki halálba tud adni mindent, amije csak van. Nem félig kíván az Úr, hanem teljesen, mert Ő is odaadott neked mindent, amije csak volt, és neked kívánja adni a Menny minden szépségét is, nem félig, hanem egészen.

MINDENT * Amikor ellenség szorongatta, Mária Terézia királynő összehívta a magyar nemeseket Pozsonyban, és tőlük kért segítséget. A nemesek kardjukat kirántva kiáltották: „Életünket és vérünket a királynőért!” Amikor azonban zabot kért tőlük, így szóltak: „Életünket és vérünket igen, de a zabunkat azt nem!”

* Mindent az Úrnak! – 4Móz. 7”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.