Szerző Téma: Napi lelki morzsák  (Megtekintve 814634 alkalommal)

0 Felhasználó és 15 vendég van a témában

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7305 Dátum: 2019 Február 23, 06:08:05 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 23 Bizonyságtételünk módja

„...legyetek készen mindenkor számot adni
mindenkinek, aki számon kéri tőletek a
bennetek Élő Reménységet. ...Szelíden és
Tisztelettudóan..." (1Pét. 3. 15 - 16 )

Hogyan kell Jézus Krisztus tanítványának számot adnia a Hitéről? Isten Igéje ehhez is nyújt hasznos szempontokat. A tanítvány ne vegye rossz néven, ha számon kérik! Egyáltalán semmilyen helyzetben, semmi miatt ne sértődjön meg! Jó az, ha rákérdeznek: te mit is hiszel, és miért hiszed azt? Hitvallásunk lényegét hasznos előre megfogalmazni, hogy világosan és egyszerűen tudjuk összefoglalni. Aztán lehet, hogy nem azt kell elmondanunk, de ne a számonkéréskor kelljen kapkodni és rögtönözni! Legyetek készen - ez arra utal, hogy nem kell provokálni, nem kell kényszernek éreznem a bizonyságtételt, de ha megkérdeznek, ha úgy alakul egy beszélgetés, akkor Krisztus tanítványaként legyek kész megszólalni! Mégpedig szelíden és tisztelettudóan. Vagyis nem kioktatóan, nem fölényesen, nem magamat különbnek tartva. A hívő semmiben sem „különb", mint az, aki számon kéri. Pusztán arról van szó, hogy ő már ismeri azt a Krisztust, Aki segíteni tud mindnyájunkon. Valaki ezt mondta: a Bizonyságtétel azt jelenti, hogy egyik koldus megmutatja a másiknak, hol lehet kenyeret kapni. De nem erőszakosan akarunk „megetetni" másokat, csak Szeretettel megmutatjuk a lelőhelyet, s bemutatjuk a Megváltót. Pál apostol még kiegészíti ezt két szemponttal: „hogy bátran ismertessem meg az Evangélium Titkát..., hogy bátorságom legyen Azt úgy hirdetni, ahogyan kell." (Ef. 6. 19 - 20 ) „Bölcsen viselkedjetek a kívülállók iránt, a kedvező alkalmakat jól használjátok fel. Beszédetek legyen mindenkor kedves, Sóval fűszerezett, hogy így mindenkinek helyesen tudjatok felelni." (Kol. 4. 5 - 6 ) Eközben pedig ne feledjük az Ígéretet: aki titeket hallgat, Engem hallgat. Jézus Célba tudja vinni a legügyetlenebb Bizonyságtételt is."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7306 Dátum: 2019 Február 24, 06:11:19 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 24.

„Boldogok azok, akik a Bárány Menyegzőjének
Vacsorájára hivatalosak.” (Jel. 19. 9b )
„Mind Boldog az, aki az Urat féli,
aki az Ő Útjain jár!” (Zsolt. 128. 1 )

Nincs a világon senki, aki ne akarna Boldog lenni. Ez az a kincs, amelyet oly kevés ember mondhat magáénak ezen a földön és Odaát. Bármennyire is furcsán hangzik, így igaz: aki ezen a földön nem találta meg az Igazi Boldogságot, az Odaát sem jut a birtokába. Van nem igazi boldogság is. Amit Isten kínál az Igazi. A másik, a tetszetősebb, a kézzelfoghatóbb a hazugság atyjától, Sátántól származik. Mégis emberek milliói vakon futnak ez után. A gondtalan életben, a vagyonban, a pénzben, a tisztségekben, a testi élvezetekben keresik a boldogságot. Ezekért bűnözni is képesek, ezekért a becsület, s az erény sem drága. Csak a végén döbbennek rá, hogy lidércfény után szaladtak. Pedig Isten egyértelművé teszi: Igazi Boldogságot csak Nála találhat az ember, ha Őt féli és az Ő Útjain jár. Testvérem, higgy Istennek, hogy a boldogan eltöltött földi élet után hivatalos lehess a Bárány Menyegzőjének Vacsorájára, és megtalálhasd az Örök Mennyei Boldogságot Odafenn.

MESE TANULSÁGGAL * Az egyszeri király boldog akart lenni. „Akkor leszel csak boldog, király urunk – mondták az udvari bölcsek –, ha magadra veszed egy igazán boldog ember ingét.” Hosszú évekig tartó keresés után végre ráakadtak egy koldusra, aki igazán boldognak vallotta magát. Jókedvűen énekelgetett. „Add az ingedet a királynak” – fordultak hozzá, mire a koldus így válaszolt: „Szíves örömest odaadnám, csakhogy nincs ingem.”

* A Boldogság titka – Zsolt. 1”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7307 Dátum: 2019 Február 24, 06:18:34 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem harmatja"

„02. 24 Ki nem lehet Jézus tanítványa?

„Ha valaki nem hordozza a maga keresztjét, és nem jön
Utánam, az nem lehet az Én tanítványom." (Luk. 14. 27 )

Egy alkalommal Jézus nagyon szigorúan beszélt arról, hogy mi tesz valakit alkalmatlanná arra, hogy az Ő tanítványa legyen. Három okot említett:
1. Aki jobban szereti a számára legfontosabb embereket vagy önmagát, mint Jézust, az nem lehet a tanítványa (Mát. 10. 37 ). Nem „meggyűlölni" kell őket, hanem átsorolni. Aki Jézus követője lett, annak az életében Ő legyen az első helyen, s mindenki utána következzen! Az Ő Személye legyen meghatározó minden tekintetben! Ettől nem kell félni, mert mindenki így jár jól. Hiszen akinek Jézus Krisztus Abszolút Tekintély, aki csak Őt hajlandó imádni, az tudja helyesen szeretni a szüleit, házastársát, gyermekeit, önmagát s még az ellenségét is.
2. Aki nem hordozza a keresztjét, az sem lehet tanítvány. A kereszt mindig a Krisztusért vállalt lemondás, szenvedés, önmegtagadás. (A betegség, rossz szomszéd, kellemetlenség „tövis", nem kereszt. ) A kereszt az áldozat jelképe. Krisztust követni áldozatvállalást, folyamatos önmegtagadást is jelent. Az Érte vállalt gúny, mellőzöttség, a magam kényelméről, hiúságáról való lemondás: kereszthordozás. Mire vagyok kész Jézusért? Mibe kerül nekem a kereszténységem?
3. „...aki közületek nem mond le minden vagyonáról, nem lehet az én tanítványom." (Luk. 14. 33 ) „Vagyon" az, ami az életünkben Jézus mellé vagy az Ő helyére kerülhet. Ami olyan vagy csaknem olyan fontos lesz, mint Ő. Amiben bízik valaki, ami lefoglalja, betölti, és így visszatartja attól, hogy kövesse Krisztust. Az erényeink, jótetteink, tehetségünk, képességeink, mindaz, ami büszkeséggel tölti el az embert. Ábrahám számára Izsák lett a „vagyon", a legfontosabb. Ezért kellett volna feláldoznia, de nem kellett, mert kiderült, hogy Istent Izsáknál is jobban szereti. Hol van Jézus az értékrendünkben? Ő - e a Legfontosabb?"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7308 Dátum: 2019 Február 25, 08:16:19 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 25.

„Azt mondta nekik Mózes: „Várjatok, amíg megértem,
hogy mit parancsol az ÚR felőletek.” (4Móz. 9. 8 )”

Gyakran előfordul az ember életében, hogy tanácstalanul áll a világban. Mivel pedig elmulasztja Istentől kérni a tanácsot, sokszor kátyúba, zsákutcába jut az élete. Isten első számú Parancsa a számunkra az, hogy Tőle kérdezzük meg, és ne mástól, hogy mit cselekedjünk. Különösen kezdő keresztyének gyakori szokása, hogy ha valamilyen kérdésük akad, ahelyett hogy egyenesen Istenhez fordulnának, Igehirdetőket, Evangelizátorokat nyaggatnak tanácsért, és meg vannak lepve, ha ezek nem tudnak kielégítő módon segíteni. Magam is sokat jártam emberekhez tanácsért, és gyakran üresen, kiábrándultan jöttem el, mert nem tudták teljesen megérteni a dolgomat. Hogyan is értették volna, amikor életvezetési tanácsot nem emberektől, hanem az Úrtól kell kérni! A második Parancs, hogy addig várjunk, amíg nem kapunk a kérdésünkre feleletet. A keresztyén életben az egyik legnehezebb feladat a várakozás. Várni, várni, várni egyre, amíg az Úr szól. Nehéz lehetett Máriának és Mártának a haldokló Lázár mellett a „késlekedő” Jézusra várni, mégis Áldásul szolgált a nagy nyomorúság. Ha úgy tűnik, hogy késik az Úr, ne félj. Még sohasem késett el. Mindig időben megjön a tanács is, a segítség is. Bízd életed Jézusra, Nála jó helyen van. Ő majd gondoskodik, csak várni kell. Tekints Rá, majd Ő tanácsol és elrendez mindent.

Isten majd tanácsol – 4Móz. 9. 1 – 14”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7309 Dátum: 2019 Február 25, 08:30:29 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 25 Kié a gyermekünk?

„Legyen egész életére
felajánlva az Úrnak!"
(1Sám. 1. 28 )

A gyermeket váró, gyermeket nevelő szülők jellegzetes típusai: Az aggódó szülő így gondolkodik: jaj, mennyi veszély leselkedik rád, gyermekem. Gonosz világba érkezel, rajtunk kívül senkire sem számíthatsz, de mi sem tudunk mindentől megóvni. Annyi mindennek ki vagy szolgáltatva. Ki fog vigyázni rád? Az öntudatos szülő ezt mondja: gyermekem, te az enyém vagy. Megvédelek minden bajtól, elhalmozlak minden jóval, büszke vagyok rád, megtervezem az egész jövődet, s ha kell, helyetted is szenvedni fogok. S nem tudja még, hogy egy idő után a gyermek nem akar az övé maradni, sok nehéz helyzetben nem tud majd vigyázni rá, és lehet, hogy nem helyette, de miatta kell majd szenvednie. A fenti Ige Anna imádságából való, aki azt vallotta: a gyermekem Istené. „Teljes életére az Úrnak legyen szentelve!" Örülök, hogy ránk bízta egy időre, Tőle fogadjuk el olyannak, amilyen. De nem magunknak neveljük, hanem az Úrnak. Az Ő Terve valósuljon meg az életében! Igyekszünk megismertetni vele az Élő Istent. Sokat fogunk imádkozni érte, ez lesz számára a legbiztosabb védelem. Nemcsak mi akarunk gyönyörködni benne, legyen olyan ember, akiben Isten kedvét leli, s legyen sokak számára Áldássá! Kié a gyermekünk? Nem gazdátlan, de nem is a miénk, hanem Istené. Ezért lesz mindig biztonságban, és ezért lehetünk nyugodtak miatta. Aki komolyan veszi, hogy gyermeke az Úré, az nem büszke rá, hanem hálás érte. Nem dicsekszik vele, hanem dicsőíti érte Istent. Nem aggódik, hanem imádkozik. Nem imádja, hanem szereti. Ez nehezebb, de csak ez használ a gyermeknek."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7310 Dátum: 2019 Február 26, 07:16:21 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Február 26.

„Ha a felhő hosszabb ideig nyugodott a hajlékon,
akkor is megtartották Izráel fiai az ÚR rendelését,
és nem indultak.” (4Móz. 9. 19 )

Isten sokszor várakoztatja gyermekeit, hogy próbára tegye őket. A Hit és a gyermeki bizalom egyik legbiztosabb próbaköve a várakozás. Mózest negyven évig várakoztatta Isten, amíg parancsot adott neki, hogy Izráelt kivezesse az egyiptomi fogságból. Sault három évig tartotta Arábiában, mielőtt apostolnak küldte volna a nagyvilágba. Természeténél fogva a szívünk minden késedelem esetén türelmetlen. Éppen ilyenkor van szükség az Isten Gondviselő Hatalmába vetett Hitre, hogy bizonyosak legyünk abban, hogy a maga idejében utat mutat, s a szükséges időben előhozza a megoldást. Isten gyakran azért várat bennünket, hogy imádságra késztessen. Azért késik a meghallgatással, hogy megtanuljuk saját akaratunkat az Ő Akarata előtt meghajtani. Az ilyen várakozási idő alatt a legelhibázottabb lépés emberi megoldást keresni. Istennek különös Kegyelme, hogy ilyenkor nem enged a magunk akarata szerint cselekedni, s ha olykor kerülő úton, de visszairányít Saját Akaratához.

VÁRNI * Arthur T. Pierson írja Müller Györgyről szóló könyvében, hogy az ő életében is volt olyan időszak, amikor várakoznia kellett Isten parancsára. Misszionáriusnak készült, de Istentől nem kapott megerősítést erre nézve. A tapasztalt hallei testvérek azt tanácsolták, várjon Isten útmutatására, de ő képtelennek érezte magát erre. Sorsjegyet vásárolt, és eldöntötte, hogy ha kihúzzák a számát, azt jelnek fogja venni arra nézve, hogy menjen. Nem sokat ugyan, de nyert, úgyhogy azonmód jelentkezett is a berlini missziói társaságnál. Jelentkezését azonban nem fogadták el, mivel kérvénye mellől hiányzott az atyai beleegyezés.

* Isten vezetése alatt – 4Móz. 9. 15 – 23”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7311 Dátum: 2019 Február 26, 07:24:36 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 26 Tanácstalan szülők

„Mánóah ezt mondta: ...milyen legyen a gyermek
élete, és mit tegyünk vele?" (Bír 13. 12 )

Sámson szülei őszintén bevallották: nem tudnak gyermeket nevelni. Ez sok szülő tapasztalata: sok mindenre utólag jövünk rá, sok helyzetben tanácstalanok vagyunk, sok olyan hatás éri gyermekeinket, amiket nem tudunk ellensúlyozni. Amit mi szeretnénk, az nem kell nekik, ami után ők futnak, attól féltjük őket. Olyan hamar kikerülnek a kezünk alól, s nem tudjuk pótolni, amit elmulasztottunk. Sámson szülei Istentől kértek tanácsot. Ő ismeri legjobban gyermeküket, hiszen Ő alkotta és Ő szereti a legjobban. Egyedül Ő tudja, hol lesz gyermekük helye az életben, mi a küldetése. Az apa kérdezi ezt az Úrtól, s mindketten odaállnak Isten Elé alázatosan gyermeknevelést tanulni - mégpedig idejében, már születése előtt. Aki ilyen gyermeke a mennyei Atyának, az jó nevelője lesz a gyermekeinek. Egyik kérdésük: mit tegyenek a szülők? Nem akarnak semmit Isten nélkül tenni. Nem a maguk vágyait akarják mindenáron valóra váltani gyermekük életében, hanem Isten Akaratát keresik. Másik kérdésük: mit tegyen a gyermekük? Ne ő döntse el, mert nem tud jól dönteni! De ne is hitetlen kortársak tanácsolják, és ne sodorja magával semmilyen divat! Tanuljon meg ő is Tudatosan és Teljes Bizalommal Engedelmeskedni Istennek! S ha ezt nemcsak hallja szüleitől, hanem látja is a jó példát, az meggyőzően fog hatni rá. Tanuljunk meg helyesen beszélni gyermekeinknek Istenről, és Istennek gyermekeinkről! Akinek pedig nincsenek test szerinti gyermekei, annak legyenek Lélek szerintiek: vezessen Jézushoz másokat! Ahogyan a gyermektelen Pál apostol írta: „gyermekeim, akiket újra meg újra fájdalmak között szülök meg, amíg kiformálódik bennetek Krisztus." (Gal 4. 19 )"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető Sofia

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 341
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7312 Dátum: 2019 Február 26, 14:54:36 »
„Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű ember, a zsidók egyik vezető embere. 2Ő egy éjjel elment Jézushoz, és így szólt hozzá: Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul, mert senki sem képes megtenni azokat a jeleket, amelyeket te teszel, csak ha Isten van vele.” (János 3:1-2)


Ez valóban meglepő találkozás a farizeus Nikodémus és az Úr Jézus Krisztus között. Hisz épp a farizeusok támadták oly sokszor Jézust és akkor legtöbbször közösen léptek fel. De Nikodémus más volt. Ő egyedül és éjjel jött Jézushoz. Vajon azért, hogy pozícióját, mint a zsidók főembere, ne veszélyeztesse? Szavai tiszteletről tanúskodnak. Mesternek és tanítónak szólítja Jézust, vagyis Nikodémus elismeri az Úr szellemi tekintélyét, azt, hogy ismeri az Írást, ezért teljhatalmú prédikátorként fogadja el. Sőt még egy lépéssel tovább is megy, és azt is elmondja, hogy tudja, Jézus Istentől jött. Ennek indoklásaként Jézus csodatetteit említi, melyek nézete szerint azt bizonyítják, hogy Jézus Istentől jött és, hogy Isten Ővele van. De Jézus egyáltalán nem tér ki erre a megszólításra, hanem azonnal szembesíti Nikodémust ezzel a kijelentéssel: „Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát.” Az Üdvözítő nem pazarolta idejét udvariassági formulákra, amikor ott állt előtte egy ember, akit az Istenbe vetett hit kérdése foglalkoztatott. Jézus válaszai nagyon meglephették a farizeust. Ezekről van mit gondolkodnia: Nikodémus, te nem mehetsz Istenhez! Egyedül csak azzal a feltétellel, ha a bennem való hit által újjászületsz. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Nem a teológiai tudás, nem az egyéni törekvés vagy Jézusról alkotott nagyszerű vélemény vezet Istenhez, hanem egyedül csak az Isten Fiába és a golgotai kereszten véghezvitt megváltói művébe vetett személyes hit.

(A jó vetés, erőforrás minden napra)

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7313 Dátum: 2019 Február 27, 10:01:07 »

„Szikszai Béni: „Útitárs"
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára"

„Február 27.

„Azért aki azt gondolja, hogy áll, vigyázzon,
hogy el ne essék." (1Kor. 10. 12 )

„Az Úr Kegyelme, hogy még nincsen végünk”, s mégis olyan sokszor megfeledkezünk erről a Kegyelemről. Így történhet meg az, hogy igen gyakran túlságosan biztosan álló – és ilyenkor sajnos mindig a magunk erejében bízó -, vigyázatlan keresztyének vagyunk. Ilyen állapotban sajnálkozunk a „gyengék” felett, súlyos bírálatot mondunk egyik – másik testvérünkről, a közösségről, a vezetőkről. Ilyenkor elfogy belőlünk az alázatosság, és nem vagyunk elég elővigyázatosak. Pedig „az ördög mint ordító oroszlán szertejár, keresve, hogy kit nyeljen el”. Akadnak vigyázatlanok, akik elfeledkeznek arról, hogy a lelki életben saját erőből kivívott győzelem nincs, de bőségesen terem kudarc a maguk erejével harcolók számára. Sajnos igen nagy a számuk azoknak, akik minduntalan elhiszik az ördögnek, hogy már elég érett keresztyének ahhoz, hogy a maguk lábán megálljanak, és ne szoruljanak segítségre. Mindig akadnak olyanok, akik megfeledkeznek arról, hogy naponként oda kell járulnunk „a Kegyelem Trónjához, hogy Irgalmat nyerjünk”. Ámen"

„VIGYÁZZON, AKI ÁLL * Egy festő az utolsó vacsorát készült megfesteni. Hosszú ideig nem sikerült megfelelő modellt találnia Júdás arcának a megfestéséhez. Tíz hosszú év telt el, míg végre felfedezett valamelyik korcsmában egy gonosz, alattomos tekintetű, züllött csavargót. Megfestette róla Júdást. Miközben elégedetten szemlélte alkotását, a háta mögött csöndesen megszólalt a csavargó: „Tudja – e, hogy tíz évvel ezelőtt rólam mintázta Jézus arcát?”

* El ne vesszetek az úton – 2. zsoltár”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7314 Dátum: 2019 Február 27, 10:06:06 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 27. Szüleink

„Tiszteld apádat és anyádat, hogy
hosszú ideig élhess azon a földön,
amelyet Istened, az Úr ad neked!"
(2Móz 20. 12 )

Mindnyájunkat fenyeget az a veszély, hogy a szüleink iránti szeretetet megelőzi valami, ami miatt nem tudunk velük igazán törődni, s elvárjuk, hogy ezt értsék is meg. A diák azt mondja: tanulnia kell, nem tud részt venni a családi tennivalókban. A pályakezdő sem ér rá az öregek régi történeteit hallgatni. A szerelem sok időt vesz igénybe, a kisgyerekek házhoz kötnek, nem tudjuk a szülőket látogatni, írni sincs időnk nekik. Aztán mi magunk is öregszünk, és fárasztanak a még idősebbek. Ők persze segítsenek kapcsolataikkal, pénzükkel, maradék erejükkel! Mindenre szükségünk van. Istenem, bocsásd meg, hogy természetesnek tartom, hogy a szüleim törődnek velem, de én alig szoktam őszintén érdeklődni hogylétük felől! Megszoktam, hogy megbocsátanak nekem, én pedig kegyetlenül szemükre vetem gyengeségeiket. Köszönöm, hogy még imádkozhatom értük. Köszönöm, hogy sok jót kaptam Tőled rajtuk keresztül. Köszönöm, ha örömet is tudtam nekik szerezni. Köszönöm, hogy az ő imádságuk által sok Áldásban van részem. Kérlek, vedd őket körül gyengéd Szereteteddel, s taníts meg engem is erre! Add, hogy észrevegyem, mire van szükségük, s azt örömmel tudjam nekik nyújtani! Segíts, hogy a tőlük kapott Szeretetet továbbadjam saját gyermekeimnek, szüleim hibáit pedig ne ismételjem meg! S könyörgök, add meg nekik a legtöbbet, amit e földön megkaphatnak: a Benned való Élő Hitet, bűneik bocsánatát és az Örök Életet, Jézusért kérlek! Ámen."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető Sofia

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 341
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7315 Dátum: 2019 Február 28, 08:02:26 »
Kedves Testvérek!
Ma reggel repeső szívvel, boldogan olvastam a 103. Zsoltárt.
Szeretném veletek is megosztani ezt a csodálatos pár sort, fogadjátok szerettel. Szeretlek Uram!

"Dávidé. Áldjad, lelkem, az URat, és egész bensőm az ő szent nevét!
Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!
Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet,
megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg.
Betölti javaival életedet, megújul ifjúságod, mint a sasé.
Minden elnyomottal igazságosan és törvényesen bánik az ÚR.
Megismertette útjait Mózessel, cselekedeteit Izráel fiaival.
Irgalmas és kegyelmes az ÚR, türelme hosszú, szeretete nagy.
Nem perel mindvégig, nem tart haragja örökké.
Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk.
Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt.
Amilyen messze van napkelet napnyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket.
Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az ÚR az istenfélőkhöz.
Hiszen tudja, hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk.
Az ember napjai olyanok, mint a fű, úgy virágzik, mint a mező virága.
Ha végigsöpör rajta a szél, vége van, még a helyét sem lehet felismerni.
De az ÚR szeretete mindörökké az istenfélőkkel van, és igazsága még az unokáikkal is;
azokkal, akik megtartják szövetségét, és arra törekszenek, hogy teljesítsék rendelkezéseit.
Az ÚR a mennyben állította fel trónját, királyi hatalmával mindenen uralkodik.
Áldjátok az URat, angyalai, ti, hatalmas erejűek, akik teljesítitek parancsát, és hallgattok parancsszavára!
Áldjátok az URat, ti, seregei, szolgái, akaratának végrehajtói!
Áldjátok az URat, ti, teremtményei, mindenütt, ahol uralkodik! Áldjad, lelkem, az URat!"

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7316 Dátum: 2019 Február 28, 10:20:12 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára"

„Február 28.

„Minden leányra akkor került sor, hogy bemenjen
Ahasvérós királyhoz, miután az asszonyokra
vonatkozó törvény szerint letelt a tizenkét hónapig
tartó előkészület." (Eszt. 2. 12 )

Eszternek tizenkét hónapig kellett készülnie, míg a király elé engedték. Mennyi gondot fordít az ember a test szépítésére! Mennyire vigyázunk, hogy senki előtt ne mutassuk rossz színben magunkat. A külsőre igen nagy gondot fordítunk. Van – e gondunk arra, hogy egyszer miképpen állunk meg Krisztus, a Király Előtt? Ne felejtsük el, hogy mindnyájunknak meg kell jelennünk Előtte, és az Úr nem azt nézi, ami a Szeme előtt van, hanem ami a szívben van. Lehet, azt gondolod, hogy az Úr Elé menetelre egy életen át készülhetsz. Ez igaz is, csakhogy nem tudod, meddig tart az életed. Lehet, hogy még ma meg kell jelenned a Király előtt. Az Isten Beszédének Átformáló Ereje a leghatásosabb szépítőszer a világon. A Mennyei Atya Dolgaival foglalkozó gyermek Jézusról azt mondja az Írás: „gyarapodott... az Isten és az emberek előtt való Kedvességben”. Pál apostol azt írja Timóteusnak, hogy az Írás „hasznos... a megjobbításra”. Az első keresztyénekről azt olvassuk, hogy „az egész nép előtt kedvességet találtak”. Molnár Mária misszionárius is arról tett bizonyságot, hogy a legijesztőbb külsejű, vad fekete ember is megszépült az Ige hatására. Szelídséget, alázatosságot és szolgálatkészséget igazán csak Krisztustól lehet tanulni. Ruthot is ezek a lelki tulajdonságok tették kedvessé férje szemében, nem a külső szépsége. Legalább annyi gondunk legyen Lelkünk Tisztaságára, mint testünk ápolására. Ne a külsőnk legyen az ékességünk, hanem „a szívnek elrejtett embere a szelíd és csendes lélek romolhatatlanságával, amely igen becses Isten előtt”.

* A legjobb szépítőszer – 1Pt 3. 1 – 7”


" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7317 Dátum: 2019 Február 28, 10:26:56 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„02. 28 Döntések előtt

„Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik Úton kell
járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a Szemem."
(Zsolt. 32. 8 )

Többször kerülünk útelágazáshoz, ahol el kell döntenünk, merre menjünk tovább. A napi apró döntéseken túl a pályaválasztás, a párválasztás, a munkahely - és lakásváltoztatás nehéz feladat elé állít. Több szempontot kell érvényesíteni, többen adnak tanácsot, néha egymásnak ellentmondókat is. Kire hallgassunk? A jövőbe nem lát senki. A hívő ember nagy kiváltsága, hogy megkérdezheti Istent. Ő nemcsak ismeri a jövőnket, hanem alakítja is azt. És minket is Ő ismer legjobban. Tudja, hol a helyünk az életben, mi a küldetésünk, hol lesz hasznos és boldog az életünk. Hisszük - e ezt? És merjük - e Őt ezzel az alázattal és bizalommal kérdezni? Azt ígéri, hogy Tanácsot ad és Bölccsé tesz. Bölcs az, aki helyesen tud választani. Aki tud különbséget tenni jó és rossz között. Aki nem különcködik, de nem is sodródik az árral, hanem az Úrra nézve dönt. Ki érti meg Isten Akaratát? Aki nem csak akkor kérdezi, amikor már minden más lehetősége elfogyott, aki nem csak kivételesen nagy döntések előtt fordul hozzá, aki nem úgy kérdezi, hogy közben maga már eldöntötte, mit fog tenni. A Biblia rendszeres tanulmányozása és az annak való Engedelmeskedés hangolja rá gondolkodásunkat Isten Hullámhosszára. Ha Ő irányítja a gondolatainkat, akkor képesek leszünk Akaratával összhangban lévő döntéseket hozni. Utólag mindig hálásak leszünk ezért. Hisszük - e, hogy Ő tudja legjobban, melyik Úton kell járnunk? Rá merjük - e bízni magunkat és szeretteinket egészen? Készek vagyunk - e esetleg a nehezebbet választani, ha Ő arra vezet?"

„Adj Lelkedből Erőt, hogy értsem és szeressem
Elrendelt utamat s minden Parancsodat.
Egy vágyat hagyj nekem: hogy halljam és kövessem
Szent Igazságodat..."
(Corneille Péter, ford. Áprily Lajos)
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető Sofia

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 341
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7318 Dátum: 2019 Március 01, 08:00:40 »
„Ők pedig megrettenve és csodálkozva mondogatták egymásnak: Hát ki ez, hogy a szeleknek és a víznek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki?” (Lukács 8:25)

Rembrandt híres festményét, Krisztus a viharban a Genezáret-tavon, valamint másik 12 mesterművet 1990-ben ellopták a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumból és mindmáig nem került elő. Ezen a képen Rembrandt két részletet emel ki mesterien, bal oldalon néhány tanítvány erejét megfeszítve küzd a hajóba benyomuló vízzel, jobb oldalon pedig néhányan  kétségbeesetten költögetik Jézust, miközben ezt kiabálják neki: „Mester, Mester elveszünk!”
Milyen is volt egy vihar a Genezáret-tavon? Három tulajdonságát emelhetjük ki. Először is ezek a viharok hirtelen, meglepetésszerűen keletkeztek. Aztán olyan erősek és kiszámíthatatlanok voltak, hogy nagyon komoly veszélyt jelentettek. Harmadsorban pedig senki sem tudta, meddig tart.
Önmagától adódik itt a párhuzam a mi életünkkel. Hiszen ránk is bármely pillanatban lecsaphat a kiszámíthatatlan vihar vagy szerencsétlenségek, rémhírek, egy váratlan diagnózis és még sok ijesztő dolog. Hirtelen benyomulnak életünk hajójába és rémülettel töltenek el. Mit teszünk ilyenkor? Mi is szemrehányást teszünk az Úrnak, mint akkor a tanítványok? „Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?”
Nem, aki az Úr Jézushoz tartozik, az a dühöngő vihar közepette is teljes biztonságban van, és bízhat az Úr szavaiban: „ Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből. Az én Atyám, aki nekem adta őket, mindennél nagyobb, és senki sem ragadhatja ki őket az Atya kezéből.” (János 10:27-29)

(A jó vetés, erőforrás minden napra)

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7319 Dátum: 2019 Március 01, 10:53:49 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Március 01.

„Oltalmazzon meg engem az Úr attól,
hogy ilyen dolgot cselekedjem az én uram,
az Úr felkentje ellen...” (1Sám. 24. 7 )

Isten találkoztat bennünket ellenségeinkkel. Nem lehet kikerülni őket. Amikor nem is gondoljuk, az Úr elénk hozza őket. Így járt egyszer Dávid is. Abba a szerencsés helyzetbe került, hogy azt tehette volna ellenségével, amit akar. Kísértés volt ez a számára, és úgy érezte, hogy Istennél kell Oltalmat keresnie, nehogy az emberi indulatok elhatalmasodjanak rajta. Ezért imádkozik így: „oltalmazzon meg engem az Úr attól, hogy ilyen dolgot cselekedjem”. Pedig Saul az ellensége volt, halálra kerestette. Dávid még meg is sajnálja Sault kiszolgáltatott helyzetében. Istenre bízza az Igazságszolgáltatást, nem emel kezet ellenségére. Saját embereinek sem engedi meg, hogy bántsák Sault. Mekkora lelki nagyság kell ahhoz, hogy az ellenségemet még mások által se engedjem bántani! Ehhez csak Isten adhat Erőt. Krisztus Keresztjéről árad felénk ez az Erő. Csak Ő tudott így imádkozni ellenségeiért: „Atyám, bocsásd meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” Erre azóta is csak azok voltak képesek, akik számára Krisztus nemcsak elmélet, hanem Élet. Csak Általa lehet még az ellenséget is szeretni, áldani azokat, akik átkoznak bennünket, jót tenni azokkal, akik gyűlölnek bennünket. Ez nem dogma, ezen nincs mit vitatkozni, ezt csak élni lehet. Jézus Vérében nagy Erő, csodás Erő van. Kérd ezt az Erőt, hogy te is eszerint cselekedhess.

RÓLUNK MIT MONDANAK? * Az őskeresztyének leginkább Szeretetükkel győzték meg a pogányokat. „Nézzétek, ezek mennyire szeretik egymást!” – mondták róluk.

* Az Igazi Szeretet – Mát. 4. 43 – 48”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.