Szerző Téma: Napi lelki morzsák  (Megtekintve 814405 alkalommal)

0 Felhasználó és 12 vendég van a témában

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7455 Dátum: 2019 Május 03, 09:38:22 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 03.

„... úgy lesz az Én Beszédem is, amely Számból kijön.
Nem tér vissza Hozzám üresen, hanem megcselekszi,
amit akarok, és eredményes lesz ott ahova küldtem.”
(Ézs. 55. 11 )

Isten ma és Örökké Ugyanaz, és az Ő Szava ma is azzal az Erővel bír, mint amikor a föld „kietlen és puszta volt, sötétség volt a mélység színén”, és Isten azt mondta: „Legyen világosság!” és az Ő Szavára világosság lett. Csodálatos megfigyelnünk az egész Bibliában, hogy Istent mindig a teremtési szándék készteti szólásra. Ha Ő szól, mindig teremteni akar. Amikor kijelenti Magát, akkor is ez a szándék vezeti. Mivel az első teremtés a bűneset következtében megromlott, ezért az Újjáteremtés munkáját végzi. Fia által is azért szólt nekünk az utolsó időkben, hogy tudtunkra adja: „ha valaki Krisztusban van, Új teremtés az”. Engem és téged, a bennünk levő bűn által megromlott természetű embereket, akik elidegenedtünk az Isteni Élettől, Krisztusban, az Ő Áldozatában, Halálában és Feltámadásában újból az Isteni Természet részeseivé akar tenni. „Tulajdon Fiát nem kímélte”, csak hogy a mi megromlott természetünket Újjáteremtse. Van Szabadulás, van Örök Élet! Hallelujah! Ő mondta: „Íme, mindent Újjá teszek!” Te is ott leszel – e, amikor az a nap eljön?

MEG VAGYUNK MENTVE! * Egy férfi elkezdte olvasni a Bibliát. Néhány nap elteltével így szolt a feleségéhez: „Asszony, ha ennek a Könyvnek Igaza van, akkor mi el vagyunk veszve!” Tovább folytatta az olvasást, mígnem újból felkiáltott: Asszony, ha ennek a Könyvnek Igaza van, akkor meg vagyunk mentve!” Ezután már ketten olvasták tovább a Bibliát, és bizonyosságot nyertek a Szabadulásról.

* Ha valaki Krisztusban van,
Új teremtés az – 2Kor. 5. 11 – 21”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7456 Dátum: 2019 Május 03, 09:45:42 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„05. 03 Egészen Jézusig

„Engedjétek Hozzám jönni a kisgyermekeket, és
ne tiltsátok el Tőlem őket..." (Márk Ev. 10. 14 )

Timóteus édesanyja nem félt attól, hogy gyermeke egészen Jézus Krisztus szolgálatára szánta magát. Tudta, hogy Jézus közelében van a legjobb helyen. Nem magának akarta nevelni és megtartani, hanem örült, hogy Istent, és így sok ember javát szolgálja. Vannak szülők, akik megijednek, ha gyermekük komolyan veszi a Szentírást, és Istennek Engedelmes életet kezd élni. Féltik őt a „túlzásoktól", ha mindennap olvas Bibliát, minden vasárnap elmegy Istentiszteletre, amit ott hall, azt meg is akarja valósítani a hétköznapokban, sőt másokat is hívogat erre az Útra. Valaki ezt mondta: én csak azt akartam, hogy tanítsák egy kis erkölcsre, hogy könnyebben bírjak vele itthon. A gyermek azonban megismerte Jézus Krisztust, és elkezdett az Ő Tanítása szerint Élni. Ezt túlzásnak tekintették, és el akarták őt szakítani Jézustól. Amikor a Mester itt járt a földön, akkor is voltak már ilyen emberek. Szokás volt, hogy édesanyák oda vitték gyermekeiket egy rabbihoz, hogy áldja meg őket. A tanítványok akadályozták ezt. Akkor mondta Jézus: engedjétek Hozzám jönni a gyermekeket, és ne tiltsátok el Tőlem őket! Ne féltsük Jézustól a gyermekeinket és magunkat se! Egyedül Ő tud minden gyermeket (a nehéz természetűeket is) formálni. Egyedül Ő az, Akitől csak jót kapnak. Egyedül Ő tudja minden helyzetben megőrizni őket, a szülő keze sok helyre nem ér el, s ha jelen van is, gyakran tehetetlen. Egyedül Jézus tud nekik Tartalmas és Örök Életet, Üdvösséget adni. Mert ennek az Árát egyedül Ő fizette meg. Tőle eltiltani egy gyermeket: Lélekgyilkosság. Menjünk hát el mi is egészen Jézusig (ne csak a templomig vagy a Bibliáig )! És engedjük gyermekeinket is Ővele találkozni, Őt követni, Neki Élni!"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7457 Dátum: 2019 Május 04, 20:11:01 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 04.

„Ha egy férfi fogadalmat tesz az Úrnak, vagy esküt tesz arra,
hogy megtartoztatja magát, ne szegje meg szavát, hanem úgy
tegyen, ahogyan kimondta.” (4Móz. 30. 2 )

Isten soha nem szegi meg Szavát, hanem megtartja, amit ígért. A mi Urunk Jézus Krisztus az a Férfi, Aki ennek a Törvénynek is eleget tett. Egyedül Ő mondhatja el: „Az Úrnak tett Fogadalmaimat megadom egész népe előtt.” Megadta, mert megváltott. Neki elegendő Ereje volt ahhoz, hogy a terhet, amit Fogadalmában Magára vállalt, elhordozza azért, hogy ennek a Fogadalomnak a teljesítéséből Áldás származzon reánk, az Ő egész népére. A mi emberi fogadkozásainknak sokszor gyászos következményei vannak. Heródes fogadalma Keresztelő János életébe került. Júdás is megtette, amit a főpapnak ígért. Az Újszövetség képhasználata szerint a hívő ember fogadalma csak Krisztusban és csak Krisztusra nézve állhat meg (lásd Ef. 5. 31 – 33 – ez a magyarázata annak, hogy a fogadalmakról szóló Ószövetségi Törvény második fele szerint az asszonyi fogadalom csak feltételesen áll fenn. ) Nincs kötelező ereje a fogadalmának addig, amíg az Úr rá nem mondja az igent. Hiába fogadkozott Péter, az Úr nemet mondott rá, s így nem maradt neki más, mint a sírás és az arcpirulás. Ám amire az Úr igent mondott, arra félreérthetetlenül ez áll: „ne szegje meg szavát, hanem úgy tegyen, ahogy kimondta”. Ámen!

AZ ÚR IGENJE * Belegondoltál már, hova jutna a világ, ha minden meggondolatlan emberi fogadkozás, oktalan esküdözés számonkéretne rajta? A fogadalmak nagy része indulatokból fakad. Hány embert nyelne el azonmód a föld, hányszor nyílna meg nap mint nap a pokol kapuja! Milyen Jó, hogy a szánkból jövő szó az Úr Igenjébe vagy Nemjébe ütközik!

* Ne szegje meg szavát – 4Móz. 30”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7458 Dátum: 2019 Május 04, 20:18:56 »
„Cseri Kálmán
A kegyelem Harmatja"

„05. 04 Nevelve nevelődünk

„Legyetek a követőim, amint én is követője
vagyok Krisztusnak." (1Kor. 11. 1 )

A Szentírás a gyermekek lelki nevelését elsősorban az apák feladatává teszi. Fontos Igazság: a család papja a család apja. Nagy lehetőség és nagy felelősség is kicsi kortól tanítani a gyermekeket Isten Igazságaira, felvértezni őket a rájuk váró küzdelmekre, és felkészíteni a győzelmekre. A komolyan végzett lelki nevelés azonban ránk is visszahat, mi is nevelődünk közben. Mert az Ige, amit másnak mondunk, számunkra is Igévé lesz, Isten hozzánk is Szól általa. S a szavainkat kísérnie kell a tetteinknek is, egész magatartásunkat kötelezi, amit a gyerekeknek mondunk. A tanítás csődje, ha mást lát a gyerek, mint amit hallott. Miközben tehát a gyermekek lelki nevelése folyik, maga Jézus Krisztus Neveli az egész családot - és ennek nagyon sok Áldása van. Természetesen ez érvényes az úgynevezett csonka családokra, meg azokra is, ahol csak az egyik szülő hívő. Nyilvánvaló, hogy nem mi Üdvözítjük a ránk bízottakat. De mutathatjuk nekik az Üdvözítő Jézushoz vezető Utat. Úgy is, mint egy útjelző tábla, de ennél sokkal hitelesebb, ha úgy, ahogyan Pál apostol írta: legyetek követőim, mint ahogy én is a Krisztusé. Ez nem nagyképű kijelentés, hanem a Krisztus - követés komolyan vétele. Akinek pedig nincsenek vér szerinti gyermekei, követheti szintén az apostol példáját, aki ezt írta: „gyermekeim, akiket újra meg újra fájdalmak között szülök meg" (Gal. 4. 19 ). Mert ő mindenkit Jézushoz akart vezetni, és úgy tekintett mindenkire, mint akiért Isten felelőssé tette. Így mutatta az utat, így imádkozott hűségesen, néha nagy távolságból is értük, tudván, hogy közben Jézus Krisztus munkálkodik bennük. Akkor is, ha ő erről nem hall, vagy majd csak az Örökkévalóságban tudja meg az eredményét."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7459 Dátum: 2019 Május 05, 12:31:40 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 05.

„A szél arra fúj, amerre akar, és
hallod a zúgását, de nem tudod,
honnan jön, és hova megy.” (Ján. 3. 8 )

Ezt az Igét semmiképpen sem akarjuk elhinni, amikor alaposan előkészített Evangelizációkkal, kitartó imádkozásokkal ország – világra szóló ébredést akarunk elérni, mintegy kierőszakolni Istentől. Egyes emberek megtérítésével is így vagyunk. Bizonyos jelekből gyakran arra következtetünk, hogy az, akiért imádkozunk, már megtért; hogy a várva várt ébredés már megkezdődött. Más jelekből pedig arra következtethetünk, hogy előző megállapításunkat elsiettük. Ilyenkor meglankadunk az imádkozásban, kedvetlen szőlőmunkásokká válunk. Elfelejtjük, hogy a megtérés emberi szinten csak erőtlen próbálkozás, s ha Isten nem tölti ki az Ő Szentlelkét, akkor elhal, mint a nedvesség híján kiszáradó gyenge növény. Isten ma is munkálkodik Szentlelke által. Ő választja ki az eszközt, az időt és az alkalmat, hogy senki ne dicsekedhessen Őelőtte. Az Igazi megtérések, a legnagyobb ébredések mindig váratlanul mennek végbe, és máshol, mint ahol a mi emberi igyekezetünk, áldozatunk és reményeink előkészítik. Így történt ez a finneknél is, és így történt nálunk is meg a holland gyarmatokon.

AZ INDONÉZIAI NAGY LELKI ÉBREDÉS * Egy indonéziai bennszülött fogságba került. Ott megismerte az Élő Jézust. Kiszabadulása után népe között hirdetni kezdte az Evangéliumot. Bizonyságtétele nyomán óriási tömegek tértek meg, s létrejött egy körülbelül kettőszázezer lelkes keresztyén gyülekezet azon a holland gyarmaton.

* Íme az ember tehetetlensége – Jób 38. 1 – 38”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7460 Dátum: 2019 Május 05, 12:44:40 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„05. 05 Küldetés

„Indulj, menj Ninivébe, a nagy városba,
és prédikálj ott, mert feljutott Hozzám
gonoszságának híre!" (Jón. 1. 2 )

A Bibliai Jónás története sok fontos tanulsággal szolgál, vegyük ezeket sorra most néhány napig! Az ókori Asszíria gonoszsága, kegyetlen, harácsoló telhetetlensége közismert volt. Isten is látta ezt, és Ő minden bűnt Megítél, de előbb figyelmezteti a bűnöst. A megtérésre hívó Ige mindig Isten Kegyelmének a jele. Jónást választotta ki arra, hogy a fővárosban, Ninivében hirdesse ezt az Igét. Jónás azonban nem ért egyet Istennel, mert nem tudja megbocsátani Ninivének, amit az ő népe ellen is elkövetett, és nem akar elmenni oda. Ma ezen gondolkozzunk el: olyan Istenünk van, Aki a gonosz miatt is bánkódik. Nem nézi közönyösen az emberek gonoszságát, Ő Igazságos és bűnt gyűlölő Úr. De ad Lehetőséget a Megtérésre, nem akarja a bűnös halálát, s ha az Megtér, nem hajtja végre az Ítéletet. Mindennek a közlésére viszont követekre van szüksége. Jónást Akarja küldeni, hogy képviselje Őt Ninivében, legyen a szószólója. A Biblia azt tanítja, hogy Isten minden embernek készített valami szép küldetést. Nem kötelező azt teljesíteni, de az az életünk Értelme, hogy Istentől kapott feladatunkat elvégezzük. Ebben az Engedelmességben valósul meg mindenki. Az Istentől elszakadt ember azonban alkalmatlan erre, így előbb Isten Jónást hozza rendbe, hogy utána használhassa őt mások megmentésére. Aki nem önmagát akarja megvalósítani, hanem végzi Istentől kapott küldetését, az Isteni Áldásokat tud közvetíteni másoknak. Az ember életének Értelme ez a közvetítő szolgálat. Aki Istennel Kapcsolatba kerül, annak nem marad üres az élete, hanem Tőle kap olyan Értékeket, Amelyekkel gazdagítani tud másokat. Ennek sokféle változata van. Történik - e ez az én életemben?"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7461 Dátum: 2019 Május 06, 13:34:58 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 06.

„Készítsetek fel férfiakat magatok közül a harcra,
és induljanak Midján ellen, hogy bosszút álljanak
az Úrért Midjánon.” (4Móz. 31. 3 )

Mózes Istentől kapott utolsó feladata, hogy számolja fel a Bálám álnok tanácsából következő lelki paráznaságot. Sérelem esett az Úr Ügyén. A Törvény kiadása után Baal – Peór volt az első idegen isten, az első bálvány, amelyért Izráel népe hajlandó volt az engedetlenség útjára térni. Az Ítélet két dolgot foglalt magában: először is meg kellett ölni a csábítót, másodszor pedig el kellett pusztítani azokat, akikkel olyan édes volt együtt lenni a bűnben. A bűnhődve büntetés nehéz feladatának végrehajtásához egybe kellett gyűjteni a harcra alkalmas embereket. A pusztai vándorlás hatalmas tisztító munkája ezzel az Úrért való harccal ér véget, hogy ezt követően kezdetét vegye a harc az ígéret földjéért. A férfiak közül csak azok voltak alkalmasak a viadalra, akik többre tartották az Úr Akaratát a bűn édességénél, akik szakítani tudtak Baal – Peórral. Aki elnéző a bűnnel szemben, nem alkalmas a küzdelemre. Csak a teljesen odaszentelt szív képes küzdeni és leigázni az ellenfelet anélkül, hogy vesztesként végezze. A harcra alkalmas emberek közül ugyanis egy sem veszett el, míg a midjániakból minden férfit megöltek. Te alkalmas vagy – e a viadalra? El tudod – e mondani az Ige Szavaival, hogy »nem vagyunk a meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem a Hitéi, hogy Életet nyerjünk«?

VÁLOGATOTT CSAPAT * A »hervadó koszorúért« küzdő versenycsapatok tagjait nagy gonddal válogatják ki egy – egy nemzetközi versenyre. Pál apostol is említést tesz róla, hogy az úgynevezett »kiválasztottak« testüket megzabolázva mekkora erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a győztesnek járó koszút elnyerjék. Mennyivel nagyobb kiváltság az Úr válogatott csapatába bekerülni! Te vágysz – e erre?

* Az Úrért – 4Móz. 31. 1 – 24”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7462 Dátum: 2019 Május 06, 13:43:18 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„05. 06 Isten Elől is Istenhez

„El is indult Jónás, de azért, hogy Tarsísba
meneküljön az Úr Elől." (Jón. 1. 3 )

Az „indulj", „kelj fel" kifejezés ezt is jelenti: jöjj létre, valósulj meg! A teremtő Isten Megbízása ez. Mert miközben egy ember életében megvalósul Isten Akarata, aközben valósul meg az az ember, és lesz azzá, akinek Isten Teremtette. Aki Istentől kapott Küldetését végzi, az a Helyén van, annak Békessége van. Az autonóm, öntörvényű ember azonban önmagát akarja megvalósítani, ezért nem találják sokan a helyüket, van, aki egy életen át hiába keresi, sehol sem érzi Igazán jól magát. Jónás elindul, de ellenkező irányba. Menekül az Úr Elől, mintha bárhova el lehetne menni Isten Elől. Nem tesz ő semmi rosszat, csak nem teszi azt a Jót, amivel Isten Megbízta. Sok ilyen ember van: nem tagadják Istent, csak éppen semmibe veszik a Parancsait. Egy ember - Isten nélkül: ezt nevezi a Biblia bűnnek. Nem a Célja felé halad. A bűn szó ezt jelenti: céltévesztés. Lehet az ilyen ember tevékeny is, csak éppen nem azt teszi, ami a dolga lenne. Nincs Kapcsolata Istennel, Tőle függetlenül éli napjait. Aztán Nélküle kell eltöltenie majd az Örökkévalóságot is. Ez az Örök halál, a kárhozat. A világon sok menekülő ember van. Munkába, betegségbe, mámorba, sok mindenbe próbálunk menekülni a lelkiismeret, a hiányérzet elől. Jónás vihetné az Életmentő Üzenetet Ninivébe, s ez jelentené neki is a kibontakozást, az Életet. Most, hogy menekül Isten Elől, szabotálja küldetését, ezzel saját pusztulásába, halálába is rohan. A menekülésnek egyetlen helyes formája van: Isten Elől is Istenhez menni. Helyreállítani vagy megerősíteni a Vele való Kapcsolatot, lemondani a magunk igazáról, és Igazat adni Neki, ezzel kezdődik az Igazi Élet, az Örök Élet minden ember számára."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7463 Dátum: 2019 Május 07, 06:51:51 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 07.

„A páska után való napon jöttek ki az Úr felemelt
Kezével Izráel fiai egész Egyiptom szeme láttára,
miközben az egyiptomiak sorra temették azokat az
elsőszülöttjeiket, akiket megölt az Úr közülük ...”
(4Móz. 33. 3 – 4 )

Ez az Ige drága emlékeztetés Izráel számára. A páskavacsorára emlékezteti őket, amikor megnyílt számukra a szabadulás Útja a szolgaság hazájából. Szabadok lettek. Eljöhettek a folyó mellől, amelybe gyermekeiket dobálták, a gödrök mellől, amelyekből téglákat vetettek. Felemelt kézzel jöhettek ki, s elnyomóik látták az örömüket, miközben elsőszülöttjeiket temették, mert az Úr Karja felemelkedett ellenük Izráelért. Milyen csodálatos, biztató volt az indulás, majd pedig az út további része! De mindezek előtt a páskabáránynak meg kellett öletnie. A Báránynak először is fel kellett emeltetnie a Golgotán, hogy megnyíljon számunkra a Szabadulás Útja. Te elhagytad – e már Egyiptomot? A Bárány már megöletett, úgyhogy fel lehet emelni a lankadt kezeket, és el lehet indulni a Szabadulás csodálatos útján! Melyik táborhoz tartozol? Akik halottaikat temetik, vagy akik követik a Tűzoszlopot? Csak Krisztus Útján lehet felemelt kézzel, Szabadon járni. A Krisztus nélküli út: temetői menet. Te már kiálltál a temetői menetből? Emlékszel, hogyan dicsőítette meg Magát az Úr elnyomóiddal szemben? Lépj ki azok közül, akik csak temetni tudnak, járj az Élet Útján, és emlékezz a Szabadításra!

HADIFOGLYOK * Amikor a hadifoglyokat szabadon bocsátották, legtöbbjük amint kilépett a fogolytábor kapuján, kezét magasba emelve az égre nézett. Szava kevésnek volt, azonban felemelt kezük és tekintetük mindent elmondott.

* A páska utáni napon – 4Móz. 33. 1 – 4”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7464 Dátum: 2019 Május 07, 07:01:50 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„05. 07 A bűn Megoldása

„Nagy vihar támadt a tengeren, és már azt hitték,
hogy hajótörést szenvednek." (Jón. 1. 4 )

Jónás nem akar elmenni Ninivébe, hanem menekül Isten Elől. Aki ezt teszi, egyre mélyebbre süllyed. A hajó alján mély álomba merül. Sokan keresik a narkózist a bűn megoldása helyett. Jónás ezzel Isten Kegyelmes tervét nem tudja meghiúsítani (hogy megmentse Ninivét ), de sok bajt szerez magának és másoknak is. „Nagy vihar támadt a tengeren..." A bűnnek mindig következménye van, akkor is, ha ez nem azonnal jelentkezik. Nem gondolta Jónás, hogy ekkora lavinát indít el azzal, hogy nem Engedelmeskedik Istennek. Isten azonban nem mond le sem Ninive, sem Jónás Megmentéséről. Életünk viharainak sokszor ez az oka és a célja. A hajón már mindenki imádkozik, csak Jónás nem. Hogyan tudna leborulni Isten Előtt az, aki háttal áll neki? A bűn mindig magányossá tesz, elválaszt Istentől és egymástól is. A kapitány felébreszti, ő bevallja: „miattam támadt ez a nagy vihar rátok." Mindig nagy eredmény, ha valaki eljut oda, hogy nem mentegetőzik, hanem nevén nevezi bűnét. A vihar azonban mégsem csendesedett. Miért? Mert nem jó helyen vallott Jónás. A hajósok nem tudnak mit kezdeni az ő engedetlenségével. Az Előtt kellene bűnt vallania, Aki Ellen vétett, Istennek. Így nem jut eszükbe más megoldás, mint hogy „dobjatok a tengerbe". És ez mit old meg? A bűnnel szemben tehetetlen az ember. A bűn következménye a halál. Ezért fontos tudnunk, hogy Jézus Krisztus óta mégsem kell feltétlenül meghalnunk a bűneink miatt. Mert Ő már meghalt helyettünk. Isten nem minket, hanem a bűneinket akarja a tenger mélyére dobni (Mik 7,19 ). Boldog ember az, aki nem valamilyen narkózisba menekül a bűnével Isten Elől, hanem Istenhez menekül, Neki vall, és Hittel megragadja az Ő Kegyelmét. Ez a bűnkérdés egyetlen valódi megoldása."

Mik. 7.19:
"Hozzánk térvén, Könyörül rajtunk;
eltapodja álnokságainkat. Bizony a tenger
mélységébe veted minden bűnünket!"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7465 Dátum: 2019 Május 08, 08:41:59 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 08.

„Elindultak Márából, és eljutottak Élimbe.
Élimben tizenkét forrás volt és hetven pálmafa.
Tábort ütöttek ott.” (4Móz. 33. 9 )

Az Igeszakasz, Amelyből a fenti Vers is való, a negyven évig tartó vándorlás állomásait sorolja fel Ramszesztől Móábig. Mindegyik helységnév egy – egy lépcsőfok a szolgaság házából az atyák örökségébe vezető úton. Mindegyik név több, mint egyszerű helymeghatározás. Az öröm és a bánat, a szomjúság és a megelégedés, a hitetlenség és a bizakodás helyei ezek az emberi állhatatlanság útján. Ha figyelmesen követjük a térképen, megannyi kanyarral, vargabetűvel, visszafordulással leírt útvonalat látunk magunk előtt. De mindezek felett mégis ott van az Úr biztos vonalvezetése, miközben nevel, edz, fedd, dorgál, harcképessé formál az úton. A nép szíve állandóan változik, de a Tűzoszlop Változatlan, mindig Ugyanaz. Elindulni – ez az örökös feladat. Elindulni Ramszeszből, és elindulni Márából, ahol kevés a víz, és ami van az is keserű, és a szomjúság elviselhetetlen. De van gyógyító fa, amely édessé teszi a keserűt, és felhangzik az Áldott biztatás: „Én vagyok az Úr, a te Gyógyítód.” Tovább kell indulni Élimből is, a bővizű források és árnyas pálmafák helyéről. Nincs megállás a hívő Élet kellemesebb állomásainál sem. El kell indulni a Sínai – hegytől, a Törvénytől, és menni a Golgota felé. Majd csak ott, Ábrahám örökében, Mórijjá földjén – a Golgotán –, ott lehet végleg megpihenni. Jó azonban látni, hogy az Út Iránya: Ramszeszből, a szolgaságból a móábi királyságba; Márából, a keserűségből Élimbe, a kellemes pihenőbe; a Sínaitól, a Törvénytől a Kegyelem hegyére, a Golgotára. És minden egyes állomás előtt ez a szó áll: »elindultak«. Soli Deo Gloria!

„Indulj hát bűnös, és vedd e Kegyelmet,
Téged az Irgalom bősége vár.”

* Elindultak – 4Móz. 33. 5 – 4 9”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7466 Dátum: 2019 Május 08, 08:48:33 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„05. 08 Kiáltás a mélyből

„Jónás imádkozott Istenéhez, az Úrhoz
a hal gyomrában." (Jón. 2. 2 )

Jónást saját kérésére a hajósok bedobják a tengerbe, s a vihar erre elcsendesedik. Ennyire megkeményedhet egy ember szíve, hogy inkább a halált választja, mint az Engedelmességet. Isten őrizzen bennünket ettől! Az Úr azonban nagyon Türelmes, meg Akarja menteni Jónást. Ha egyelőre nem tud általa munkálkodni, akkor először benne dolgozik. Odaparancsol egy nagy halat, ami mint egy mentőcsónak megmenti Isten szolgáját a haláltól. (Sokat vitatkoztak ezen, de többször megesett már, hogy egy kék bálnából vagy ámbrás cetből élve szedtek ki balesetet szenvedett embert vagy delfint, fókát. ) A nagy halban végre megszólal Jónás. Eddig egy szava sem volt Istenhez, nem mondott sem igent, sem nemet, csak némán menekült Előle. Most beszél, imádkozik. Néha mi is csak egy nagy halból - megoldhatatlan helyzetből, betegségből, valamilyen függőségből - kezdünk kiáltani Istenhez. Meg kell ezt várni, nem lehetne már előbb? Onnan is lehet, a legnagyobb mélységből is eljut Istenhez az imádság, de Ő minket a Vele való folyamatos, Boldog párbeszédre teremtett. Ezt kellene gyakorolnunk. Jónás imádkozik - de a szíve még nem változott meg. Vágyódik Isten után, elmondja, milyen szoros helyzetben van, de hiányzik belőle az, amivel a tékozló fiú kezdte: vétkeztem, de szeretnék újra Neked engedelmeskedni. Amíg valaki ragaszkodik a maga igazához, és nem ad igazat Istennek, késlelteti a szabadulását. Isten olyan türelmes, hogy ad még egy esélyt a makacs szolgának. „Az Úr Parancsot adott a halnak, és az kiköpte Jónást a szárazföldre." Csak vissza ne éljünk Isten Türelmével!"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7467 Dátum: 2019 Május 09, 13:14:31 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 09.

„... a világ bolondjait választotta ki Magának Isten ...”
(1Kor. 1. 27 )

Az idézet Rész nem az első és nem is az utolsó eset, amikor Fesztusz római főtisztviselő bolondnak nevezi a Hitvalló Pál apostolt. Isten gyermekeit általában bolondnak nézi, és annak is nevezi a világ. Fesztusz nem ismerte Jézust, előtte az imádság, a Szentírás, az Isteni Kegyelemben való elmerülés mind bolondság volt. Számára az állami rend, a katonaság, a törvények, az evés, a fürdő, a bálok voltak az értelmes dolgok. Nem sokat változott a világ azóta. A hitetlenek ma is úgy vélik, bolondság annyira belemerülni a lelki dolgokba, hogy csak Krisztus álljon az érdeklődésAünk középpontjában. Bármennyire is bolondnak tűnnek Isten gyermekei a világ szemében, az Igazság mégis az, hogy Jézus követői mindkét lábukkal a Valóság talaján álló, felvilágosult, a dolgokat és a lehetőségeket józanul mérlegelő emberek. Tizenhét év alatt, amióta Jézust ismerem, sokszor mérlegre tettem az életemet, és feltettem magamnak a kérdést: „Érdemes volt hátat fordítani a világnak? Okos dolog volt kárnak és szemétnek ítélni a világ dicsőségét?” És számító, előretekintő, hitetlenkedő fejjel is arra a következtetésre jutottam, hogy nincs annál Biztosabb, mint Krisztus oldalán állni! Ne félj, a Jézusba vetett Hit nemhogy alkalmatlanná tenne az életre, hanem egyre igazibb, nagyszerűbb Életre hív el!

JÉZUSBA VETETT HITTEL * A Krisztust követő parasztember különb ember, mint amilyen előző, istentelen életében volt. A Krisztust követő kőművesnek is különb munka kerül ki a keze alól, mihelyt Jézusé lesz. A Jézus által vezérelt emberek az élet bármely területén jobban megállják a helyüket, mint a hitetlenek. Ez az egyszerű mezítelen Igazság.

* E világ bolondjai – ApCsel. 26”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7468 Dátum: 2019 Május 09, 13:23:36 »
„Cseri Kálmán
A kegyelem Harmatja"

„05. 09 Az Ige Ereje

„Ninive lakosai azonban Hittek
 Istennek..." (Jón. 3. 5 )

Isten újra küldi Jónást Ninivébe, s ő ekkor már Engedelmeskedik. De sok bajt elkerülhetnénk, ha az első szóra engednénk az Úrnak! Ninive mohósága és kegyetlensége hírhedt volt akkor. Isten minden gonoszságot megítél, de az Ítélet előtt Igéjével figyelmeztet. Minden Ige intés is: térjetek meg, mert ha nem, jön az Ítélet! Elhangzik itt is a világos figyelmeztetés: még negyven nap, és elpusztul Ninive. És láss csodát: a Niniveiek hittek Istennek. Nem is Jónásnak, hanem annak, Aki őt küldte. Ilyen ereje van Isten Igéjének, ezt semmi más módon nem lehetne elérni. Aki úgy olvassa vagy hallgatja Isten Igéjét, mint ami valóban az Úr hozzánk szóló Szava, abban Ez munkálkodik, Hit ébred benne, s ez a Hit azonnal cselekedetekben is megnyilvánul. A király megalázza magát, bűnbánatot tart, és az emberek Kegyelemért kiáltanak Istenhez. A sorrend mindig ez: Isten Igéje hangzik, ez Hitet támaszt a hallgatókban, s ez a Hit tettekre indítja őket: Isten előtti megalázkodásra és bűnbánatra, s az emberek iránti jó cselekedetekre. A jó cselekedet tehát a sor végén van, gyümölcse, következménye Isten munkájának, és nem oka. Nem a csoda szüli a Hitet (Jónás nem tett semmi csodát ), nem látomásaik voltak, nem ők határozták el, hogy megváltoznak, hanem az egyszerű Igehirdetést komolyan vették, s Isten ezáltal Újjáteremtette őket. Ezzel a Hittel hallgassuk és mondjuk másoknak mi is Isten Igéjét!"

Néhány Igehelyet érdemes ehhez kikeresnünk:
Róm 1. 16; 10. 17; 1Kor. 1. 18; 1Thes. 2. 13.:

Róm. 1.16: „Mert nem szégyenlem a Krisztus
Evangéliumát; mert Istennek Hatalma az minden
hívőnek Üdvösségére, zsidónak először meg görögnek."

Róm. 10.17: „Azért a Hit hallásból van,
a hallás pedig Isten Igéje által."

1 Kor. 1.18: „Mert a Keresztről való Beszéd
bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek;
de nekünk, akik megtartatunk, Istennek Ereje."

1Thes. 2.13: „Ugyanazért mi is hálát adunk az Istennek
szüntelenül, hogy ti befogadván az Istennek általunk
hirdetett Beszédét, nem úgy fogadtátok, mint emberek
beszédét, hanem mint Isten Beszédét (aminthogy
Valósággal az is), Amely Munkálkodik is ti bennetek,
akik Hisztek."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3124
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7469 Dátum: 2019 Május 10, 10:58:45 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 10.

„Odament hozzá, olajat és bort
öntött sebeire, bekötözte azokat ...”
(Luk. 10. 34 )

Jézus mindenkin megkönyörül, akit bűntől kifosztott állapotban talál. De soha nem áll meg a könyörületnél, hanem teljes megoldást akar. A sebek kitisztítása és bekötözése nem jelentett egyebet a fent idézett helyzetben, mint életmentést. Jézus meg akar menteni. Tudja nagyon jól, hogy ha abban az állapotban maradsz amiben éppen most vagy, örök halállal kell meghalnod. Ezért kezelésbe vesz. Ahogy a történetben szereplő embernek a sebeibe olajat és bort töltött megmentője, úgy a te szíved sebeibe bort, vagyis az Ő Kereszten kiontott Vérét önti, hogy amiképpen a bor a sebet tisztítja és fertőtleníti, az Ő Vére megtisztítson téged minden bűntől. Ahogyan az olaj puhította a sebet és üdítette a beteget, úgy Ő Szentlelke által puhítja szívedet, és alkalmassá teszi arra, hogy Őt Hittel befogadd. Ő Igazi felüdülést, új életet ad neked, amikor a Lélek által Újjá szül. Látod, ilyen teljes megoldást ad neked Jézus. De jaj, vajon nem fogod – e visszautasítani?

CSAK AKI NEM AKARJA * Friedrich von Bodelschwingh evangélikus lelkész több alkalommal igyekezett egy halálos betegségben szenvedő, züllött életű leánnyal Isten számára is felkínált Kegyelméről beszélgetni, azonban mindig visszautasításban részesült. Egy alkalommal aztán elmenőben azt mondta: „Akinek nem fájnak a bűnei, és nem akar azoktól szabadulni, azon Jézus nem tud segíteni.” Ekkor a lány sírva kérte, hogy vezesse őt Jézushoz, mert neki nagyon fájnak a bűnei, csak nem mert velük Jézushoz fordulni. Jézus könyörült rajta.

* A tévelygés útján – 2Pét. 2. 10 – 22”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.