Szerző Téma: Napi lelki morzsák  (Megtekintve 426181 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7605 Dátum: 2019 Július 18, 09:20:45 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„07. 18 Pihenjetek meg!

„Jöjjetek Velem csak ti magatok
egy lakatlan helyre, és pihenjetek
meg egy kissé." (Márk Ev. 6. 31 )

Sokan mostanában veszik ki nyári szabadságukat, és próbálnak valahol egy kicsit pihenni. Vannak, akik legszívesebben mindig szabadságon lennének, de vannak, akik nem mernek jó lelkiismerettel kikapcsolódni. Pedig Jézus azt tanítja, hogy a pihenés nem fényűzés, hanem a jó minőségű munka egyik feltétele. Persze nem munka helyett, hanem munka után helyes gyakorolni. Megállás nélkül nem lehet jól dolgozni, s itt olvassuk, hogy a tanítványoknak néha enni sem volt idejük. Hogyan pihenjen egy keresztény ember? A tanítványok Jézussal mentek el pihenni. Igazi felüdülést a Vele való Közösség ad. Munka közben is, de néha úgy, hogy csak Rá figyelünk. Olyan jellemző, hogy ki mit visz magával évi szabadságára vagy egy-egy szabadnapra. Van, aki fáradtabban jön haza, mint ahogy elment. Tervezzük meg a pihenést, s legyen fontos az Úrral való Közösség! Egy lakatlan helyre viszi Jézus az övéit. Nagy szükségünk van a csendre. Ez önmagában is gyógyít, de Jézus halk és szelíd Szavát is jobban értjük így. S csak a tanítványait hívta most. Nem kell ahhoz nagy társaság, hogy felüdüljön az ember, de a legközelebbiekkel fontos ápolni a Közösséget. (Ugyanakkor éppen a szabadságunk alatt több lehetőség van meglátogatni olyanokat, akik mindig egyedül, a puszta csendjében élnek.) Itt a tanítványok végre kibeszélhették magukat Jézusnak. Néha nagyon rövidre szabjuk a Vele töltött időt. Szánjunk most többet arra, hogy egészen megnyíljunk Előtte! S végül: egy kissé akarja megpihentetni őket. Mert az élet nem pihenésből áll, a pihenés célja az erőgyűjtés a szolgálatra. De a csendben sokszor jobban látja az ember, mi is valóban a feladata, melyek a jellemző hibái, kiaknázatlan lehetőségei, ki ő és ki az ő Ura. Ezért szükséges munka közben is elvonulni néha a csendbe. Ahogyan Jézus is tette."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7606 Dátum: 2019 Július 19, 08:04:18 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Július 19.

„Jöjjetek Énhozzám …” (Mát. 11. 28 )

Gondolkodtál – e már azon, miért olyan nehéz az életed megtérésed után is? Mert nem fordulsz minden terheddel rögtön az Úr Jézushoz. Bűneid terhével, amint észreveszed, fordulj Hozzá! Ne melengesd, ne vállalj vele közösséget. Ha viharba kerültél, gyermek módjára tárd fel a szíved Előtte, és fogd meg a Kezét, nehogy a keserűség valamilyen gyökere felnövekedjen a lelkedben. Betegségeddel is azonnal Hozzá fordulj, mint Bartimeus. Ha mégoly súlyos is, az a fontos, hogy az Úr Kezébe legyél. Szeretteid terhét, betegségét is Hozzá vidd, mint ahogy béna társukat a barátai. Anyagi gondjaidat is Őreá bízd, mert Ő megígérte, hogy megadja mindennapi kenyeredet. Terveiddel, titkaiddal, jellemhibáiddal, testi fogyatkozásaiddal szintén fordulj Hozzá. Ő teremtett, ismer téged, és elégnek fog bizonyulni az Ő Kegyelme.

„Hozzá, csak Hozzá mindennel!
Ha megbántottak, ha megsértettek,
Ha úgy érzed, nem ismernek el,
Ha nehéz az élet,
Hozzá mindennel!
Hozzá lehet, mert Ő hív:
Jöjjetek Énhozzám!

HOZZÁ * Egy férfi haladt nehéz teherrel a hátán az országúton. Időnként meg – megállt, majd tovább vonszolta terhét. Egy arra haladó szekér gazdája megszólította, feltessékelte a kocsijára. A vándor nem győzött hálálkodni. Sok utat megtettek már, amikor a gazda észrevette, hogy utasának még mindig a hátán van a zsákja. „Hát maga miért nem rakja le azt a zsákot?” – kérdi. „Ó kérem, nem akarom ezzel is terhelni a kocsit” – válaszolta az utas. Ne legyél balga! Vidd minden terhedet az Úrhoz!

* Sión jogosság által váltatik meg – Ézs. 1. 20 – 31”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7607 Dátum: 2019 Július 19, 08:13:04 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„07. 19 Magába szállt

„Ekkor magába szállt és ezt mondta: Az én
apámnak hány bérese bővelkedik kenyérben,
én pedig itt éhen halok!" (Luk. 15. 17 )

Valaki azt mondta, nyári pihenésének egyik eredménye az volt, hogy végre magába szállt, s ennek sok jó következménye lett. Jézus a tékozló fiú példázatában használta ezt a kifejezést. Mit kell ezen érteni? Mit jelentett ez a tékozló fiú esetében? Nagyon sok ember olyan értelemben magán kívül van, hogy a bajainak okát önmagán kívül keresi. Másokat vádol, önmagát mentegeti. A tékozló fiú is élte világát, amíg volt pénze, olyan harsogás volt körülötte, hogy nem hallott meg semmit. A disznók vályújáig kellett eljutnia, hogy végre befelé nézve megérkezzen önmagához, felismerje, hogy egyedül ő minden bajának az oka. Amikor magába szállt, eszébe jutott az apja, de nem önmagában találta meg, hanem haza kellett mennie hozzá. Senki sem önmagában találja meg Istent, lelke mélyebb rétegeiben, valamiféle meditáció során, hanem az önmagára lelt ember leborul a rajta kívül, tőle függetlenül létező Kegyelmes Isten Előtt, meghallja Hívását, és vall Neki: „vétkeztem az Ég ellen és Teellened". Amikor magába szállt, rádöbbent, hogy mi nyomorúságainak az oka. Addig csak azt látta, hogy nincs otthona, az éhhalál szélére került, megalázzák, és kilátástalan a jövője. Most ismerte fel, hogy mindennek az az oka, hogy nincs a Helyén. Ha Otthon lenne, mindez nem így lenne. Otthon a béres is jóllakik mindennap. Az embereknek sem Hitbeli problémáik vannak, hanem megélhetési, egészségügyi, társkapcsolati, önértékelési... Magunkba szállva látjuk meg, az a baj, hogy eljöttünk Otthonról, hogy gyakorlatilag Isten nélkül telnek a napjaink. S ha a Szentlélek elsegít oda, hogy leborulunk Isten Előtt, s kimondjuk: „vétkeztem, de szeretnék Veled Élni", akkor kezdődik Új szakasz az ember életében."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7608 Dátum: 2019 Július 20, 10:47:58 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Július 20.

„Péter pedig távolról követte. Amikor az
udvar közepén tüzet raktak, és körbeülték,
Péter is közéjük ült.” (Luk. 22. 54 – 55 )

Pétert a Jézushoz való ragaszkodás vitte a főpap udvarába, hogy lássa mi fog Vele történni. Mégis meggondolatlanul cselekedett, amikor odament, hiszen Jézus előre figyelmeztette, hogy olyan kísértésben lesz része, amivel szemben nem fog tudni megállni. Jobban tette volna, ha ezt az éjszakát valahol máshol biztonságosabb helyen tölti imádságban, és nem teszi ki magát kísértésnek. Veled is megtörténhet, hogy észrevétlenül – mondjuk, mert társadalmi kötelezettségnek akarsz eleget tenni, vagy erényes voltodat megbizonyítani – odaveted magad a kísértésnek, kihívod Sátánt magad ellen, aki csak az alkalomra vár, hogy gonosz szándékait véghez vigye. Neked is van gyenge oldalad, ahol a tested vagy a lelked legkönnyebben sebezhető, és ezt Sátán jobban ismeri, mint te magad. Ha tudod, hogy nincs elég erőd ellenállni egy ilyen támadásnak, inkább ne tedd ki neki magad. Ne játssz a kísértéssel, bármilyen ártatlannak látszik is, mint valami játék! Ne menj közel olyan tűzhöz, amilyennél Péter melegedett. Kerüld az olyan tüzet, amit nem Jézus hívei gyújtottak, bármilyen jólesnék is a melege, mert a bűnös alkalmak tüzében lángra lobbanhat és eléghet az életed! Kérd az Urat, hogy tartson állandóan a Szentlélek zabolája alatt, és ne engedjen túl lépni a saját mértékeden!

KÍSÉRTÉS * „Ne vígy minket a kísértésben, de szabadíts meg minket a gonosztól!” – mondjuk naponként az Úri Imádságban. Őszinte vágyad fejeződik – e ki benne? Akarod – e magad is kerülni a kísértés alkalmait, vagy csak a jól ismert szavakat mormolja ajkad?

* Vigyázatlansággal kezdődött – Márk Ev. 14. 54 – 72”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7609 Dátum: 2019 Július 20, 11:01:28 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„07. 20 Mire való a pénzünk?

„Mert minden rossznak gyökere
a pénz szerelme, amely után
sóvárogva egyesek eltévelyedtek
a Hittől, és sok fájdalmat okoztak
önmaguknak." (1Tim. 6. 10 )

Mi a pénz? A gazdasági életben általános értékmérőként és csereeszközként használt érme vagy bankjegy. Tehát a pénz eszköz. Amíg eszköz, addig kénytelen engedelmesen szolgálni nekünk. Mihelyt céllá válik, kénytelenek vagyunk engedelmesen szolgálni neki. Ezért írja Pál apostol: „Akik pedig meg akarnak gazdagodni..., sok esztelen és káros kívánságba esnek, amelyek az embereket pusztulásba és romlásba döntik." Ha bálvánnyá válik, elszakít Istentől, mert „nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak" (Mát. 6. 24 ). A másik fontos Igazság: érme, tehát csak neki tulajdonított értéke van. S ha ezt többé nem ismerjük el, nem ér semmit önmagában, ki lehet dobni. Ezért is fontos azokra az értékekre is figyelnünk, amelyek önmagukban is megállnak, mégpedig minden időben. A Szeretetnek, Hűségnek, Áldozatnak, Igazságnak önmagában van Értéke. Nem beszélve az Istennel való Közösségről, ami magát az Életet jelenti a hívőnek. Erre mondta Jézus: „az ember életét nem a vagyon tartja meg, hanem ha Istenben gazdag;" (Luk. 12. 15, 21 ). Hol a pénz helye? Nem a szívünkbe zárva, nem a markunkban szorongatva, hanem a zsebünkben, hogy ha szükség van rá, elköltsük. így marad eszköz. Mondd meg, mire költöd el, s megmondom, ki vagy. A Biblia szerint nem a pénz rossz önmagában, hanem a pénz szerelme. A pénz lehet áldott eszköz Isten Kezében is. De akinek már az lesz a célja, hogy minél több legyen belőle, annak a fejére nő, s az ilyen ember nem tudja többé teljes szívéből szeretni Istent. Aki viszont teljes szívéből Őt szereti, és felebarátját is úgy, mint önmagát, az mindig tudni fogja, mit kell tennie a pénzével, akár kevés az, akár sok."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7610 Dátum: 2019 Július 21, 13:11:43 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Július 21.

„Ő azonban letagadta, mondva: Asszony
nem ismerem Őt!” (Luk. 22. 57 )

A Krisztust komolyan követni akaró emberrel, Isten gyermekével is megtörténhet az olyan szomorú bukás mint a Péteré. Fölöttébb gyenge emberek vagyunk: elég csak egy pillanatra elengedni az Úr Kezét, s máris összeomlik a nagy önérzettel fogadott hűség! Elég egy durva szó, ami sért, egy lángoló tekintet, ami szenvedélyeket gyújt, egy kellemetlen hír, ami felbosszant, egy eltemetett vágy, ami felszínre kerül, elég egy kis áldozat, egy kis lemondás, amibe a hűség kerülne, s már megtagadjuk, hogy valami közünk volt Jézushoz. Nem is a szavainkkal tagadjuk meg Őt, nem azzal, hogy amikor Róla van szó valahol, azt mondanánk, hogy nem ismerjük Őt, hanem amikor egészen másról van szó, egész magatartásunkkal, viselkedésünkkel, lényünkkel azt hirdetjük, bizonygatjuk vagy éppenséggel kiáltjuk, amit Péter: „nem ismerem Őt!” Hányszor mondasz vagy teszel naponként olyasmit, ami a mennyeiek nyelvére lefordítva úgy hangzik, mint Péter tagadása? Mert amikor szavaiddal és cselekedeteiddel nem teszel Bizonyságot Jézusról, amikor személyiségednek bármilyen megnyilatkozása nem hirdeti félreérthetetlenül, hogy Jézushoz tartozol, akkor megtagadod Őt!

LÁSSÉK MEG BENNED * A beiktatást követően egy gyülekezet hívei ezt mondták új lelkipásztoruknak: „Azt kívánjuk, hogy valahányszor a tiszteletes úrra nézünk, Jézus Krisztus jusson az eszünkbe!” Neked is az a hivatásod, hogy életed Jézusra emlékeztesse ezt a feledékeny világot!

* Aki azt hiszi, hogy áll, vigyázzon,
hogy el ne essen – Luk. 22. 47 – 62”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7611 Dátum: 2019 Július 21, 13:25:45 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„07. 21 Van - e a pénznek szaga?

„De Valóban nagy Nyereség az
Istenfélelem Megelégedéssel..."
(1Tim. 6. 6 )

A keresztény ember számára nagyon fontos a pénz eredete. Mert a pénznek igenis van szaga, és ha tisztátalan pénz kerül hozzánk, megbűzhödik tőle az egész életünk. Tiszta az, amit a munkájáért kap valaki, amit ha szükségbe kerül, testvérek szeretettel adnak (tudni kell elfogadni is), és néha Isten készít ajándékot, „akit az Úr Szeret, annak álmában is ad eleget" (Zsolt. 127. 2 ). Kié a pénzünk? A miénk - mondják a legtöbben. A tizede az Úré - vallják, akik hallottak erről valamit. Az egész az Úré - állítja a Biblia. „Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók." (Zsolt. 24,1 ) Isten gyermeke tudja, hogy mindenestől Isten tulajdona, akitől sáfárságra kapott sok mindent, a pénzét is, amivel felelősen lehet gazdálkodnia, s a végén majd el kell számolnia. Az Újszövetség nem írja elő a tized fizetését, de akik a jövedelmük tizedét félreteszik Isten céljaira, mások megsegítésére, jól teszik, Isten áldása van rajta. De tudnunk kell, hogy az egészet felelősen kell beosztanunk. Jézus nélkül könnyen a szerzésvágy uralkodik el rajtunk, Ővele az ajándékozás Öröme lesz a részünk. Mennyi az elég? „Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges..." (Péld. 30. 8 ) „...megtanultam, hogy körülményeim között elégedett legyek." (Fil. 4. 11 ) Isten az egyik kezünket tele akarja rakni, de a másik maradjon szabad a szolgálatra! (Préd. 4. 5 - 6 ) Az Istent félő embernek a kevés is mindig elég, Isten nélkül a sok is mindig kevés. Nélküle a másokét is kívánom, Vele a magamét is megosztom. Aki Istenben gazdag, annak nem árt meg a szükség sem, a bőség sem."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7612 Dátum: 2019 Július 22, 08:26:56 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Július 22.

„Az Úr pedig hátrafordulva rátekintett
Péterre. ( … ) És kiment Péter, és
keservesen sírt.”(Luk. 22. 61 – 62 )

Péter zavart tekintete találkozott Jézus szomorú Tekintetével, és ettől a bukott tanítvány szégyenében és bánatában sírva fakadt. Ez a könnyes bűnbánat mutatja, hogy nem gonoszságból, hanem gyengeségből vétkezett. Isten gyermekével is előfordul, hogy megtagadja Mesterét, de ha Igazán az Övé, annak az a jele, hogy keservesen meg is tudja bánni bűnét. A bűnbánat nem azt jelenti, hogy félek a bűnöm következményétől: mit szólnak majd az emberek, mi lesz, ha elvesztem a jó hírnevemet, ha kitudódik rólam minden. Nem is azt, hogy félek Isten büntetésétől: félek, hogy baj lesz majd belőle az utolsó Ítéletkor. Ez nem igazi bűnbánat, mert nem a bűnét, hanem bűne következményét bánja meg a lélek. Az Igazi bűnbánat az, amikor a következményeket félretéve magát a bűnt bánom meg, a bűn fáj, mert érzem, hogy mennyire fáj Krisztusnak. Jó, ha annyira tud fájni a bűn, hogy sírva fakad miatta az ember! Ebből a szomorúságból gyógyulás, megtérés, Új Élet támad. Nem elég az, hogy meglátod bűnödet, az sem, hogy bűnöd következményétől megszeppenve megszomorodsz. Isten csak akkor bocsátja meg minden bűnödet, és akkor emel ki belőlük, ha szíved mélyéről fakadó őszinte szomorúság emészt bűneid miatt.

„Szelíd Szemed, Úr Jézus,
Tudom, hogy vádat is emel;
Vétkeztem én, ítéljen el,
Szelíd Szemed, Úr Jézus.

Szelíd Szemed, Úr Jézus,
Elítél bár, lásd, én megint
Csak várom, hogy majd rám tekint
Szelíd Szemed, Úr Jézus.”

* Van Szószólónk az Atyánál – 1Ján. 2. 1 – 17”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7613 Dátum: 2019 Július 22, 08:33:47 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„07. 22 Kilátás csak Felfelé

„...Istenünk, szabadíts meg bennünket az ő
kezéből, hadd tudja meg a föld minden országa,
hogy Te vagy Egyedül az Úr!" (Ézs. 37. 20 )

Kr. e. 721, Asszíria nyugat felé terjeszkedik, az északi zsidó államot már meghódította, most Júda van soron. Jeruzsálem körül bezárult az ostromgyűrű, az asszír király ultimátumot ad. Képviselője nagy hangon dicsekszik, fenyegetőzik, igyekszik megingatni a várfalon remegő emberek bizalmát Istenben és Ezékiás királyban is, aki viszont rendületlenül tartja a lelket a népben: „az Úr megszabadít bennünket, megígérte." Aztán Ezékiás beviszi a templomba az ellenség levelét, és megrendítő imádságban kéri újra Isten Szabadítását. Ő sem tudja, hogyan és mikor ad az Úr Segítséget, de bizonyos benne, hogy adni fog. Aztán másnap reggel hűlt helyét találják az asszír seregnek, mert valami járvány törhetett ki, „mindenfelé csupa holttest volt". Ebben a reménytelen helyzetben Ezékiás belekapaszkodott Isten Ígéretébe, és teljesen Őrá bízta népe sorsát. Aki ismeri az ilyen mély, tusakodó könyörgést, az tudja, hogy mennyire másként látja utána a hívő a nyomasztó terheket és önmagát is. Az imádságnak emelő Ereje van, önmagunk és a bajaink fölé emel, és Isten Közeléből látjuk a helyzetet. Az imádságnak formáló Ereje is van, átrendezi a gondolatainkat s még az arcvonásainkat is. Megszabadít a szorongástól, felszabadít a Reménységre. Aki az Istennel való imádságos párbeszédből Él, az olyan rejtett Életet él, Amelyről a világ mit sem tud, csak az Áldásait tapasztalja. Az ilyen emberben már az eljövendő világ Erői mozdulnak meg, sőt áradnak a környezetébe is. Ezért lesz Áldássá. Hasonló szorongattatásainkban Bízzunk mi is Isten Igéjében! Nem az számít, hogy mekkora az ellenség, hanem hogy milyen közel vagyunk az Úrhoz, mert Nála készen van a Szabadítás. Ő mondta:„Hívj Segítségül Engem a nyomorúság idején! Én Megszabadítlak, és te dicsőítesz Engem." (Zsolt 50. 15 )"
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7614 Dátum: 2019 Július 23, 14:23:20 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Július 23.

„... Isten szerelmeseinek ...” (Róm. 1. 7 )

A fenti Ige egy cím: Pál apostol így címezi a Rómába küldött levelét. Ez a levél azóta, majdnem kétezer éve kereng szerte a világon, és viszi az Ingyen Kegyelemről szóló drága Üzenetet a címzetteknek: „ Isten szerelmeseinek”. Bizonyára te is olvastad már ezt a levelet. Egyes részeit talán kívülről is ismered. Esetleg Hitvallásod alapját képezi a következő kijelentés: „Azt tartjuk tehát, hogy az ember Hit által igazul meg, a Törvény cselekedeteitől függetlenül.” Mégsem biztos, hogy neked van címezve, hogy a te neved szerepel rajta. Isten szerelmese vagy – e? Azt mondod, szereted Őt, de ez még nem elég. Szeretni lehet többet, sokat egyszerre, de szerelmesünk csak egy lehet. Az a kérdés, szereted – e Őt ilyen minden más szeretetet felülmúló, égő szerelemmel? Szereted – e úgy, hogy Érette mindent odahagynál? Tudod – e Érette vállalni a megvetést, a szegénységet, a nyomorúságot? Isten ilyen szerelemmel szeretett, amikor Egyszülött Fiát elküldte éretted. Így szeretett Krisztus, amikor meghalt éretted a Kereszten. Így szeretett és szeret most is Szentlélek, amikor nem szűnik meg hívogatni a Kereszt közelébe, és az Isten iránti Szeretet olthatatlan Lángját gyújtogatja a szívedben. Te se elégedj meg annyi szeretettel, mint eddig, hanem teljesen add át magad az Úrnak, hogy egész életed hirdesse: „Szeretlek, Uram, én Üdvösségem!”

ISTEN SZERELMESE * Ágoston így szólt Szerelmeséhez: „Isten, szívem Fényessége, lelkem Kenyere, elmém Mátkája, Te egyedüli Gyönyörűség! Szálld meg lelkemet, és készítsd el Magadnak, hogy Tied legyen, és szeplő és ránc nélkül legyen a Tied!”

* A Messiás Dicsősége – Ézs. 4”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7615 Dátum: 2019 Július 23, 14:38:06 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„07. 23 Áldott ember

„Szövetséget akarunk kötni veled... Hiszen az
Úr Áldott embere vagy te!" (1Móz. 26. 28 - 29 )

Ezt Izsáknak, Ábrahám fiának mondták olyan pogány fejedelmek, akik közelről látták az életét. Miből láthatták, hogy Áldott ember? Ahol Izsák megállt, ott sátrat vert, oltárt épített és kutat ástak. Tudjuk - e, hogy mi is csak ideiglenesen sátorozunk itt a földön, de Örök lakásunk a Mennyben van? Hozzátartozik - e a mindennapjainkhoz az oltár, Isten Igaz Tisztelése? És jellemzi - e az életünket, hogy értékeket hozunk létre, amelyeket csak részben élvezünk mi magunk, részben másoknak hagyunk? Isten Áldásainak egész sorát láthatjuk Izsák életén. Folyvást gyarapodott, kedvezőtlen körülmények között is. De nem lett elbizakodott, alázatos maradt, Istennek Tulajdonított minden Jót. Apja Hitét mint drága örökséget szeme előtt tartotta, s tudta, hogy sok Áldást őérette kap. Nagy türelemmel szenvedte a rosszindulatú támadásokat is, de a gonoszul betemetett kutakat újra kiásták, mert az létfeltétel volt nekik is, másoknak is. Eközben egyszer forrásvízre akadtak. Ez volt aztán az igazi Áldás! Ezzel csak Isten tudja megajándékozni az övéit. Az ember végzi mindennapi munkáját, ássa a kutakat egymás után, de ha eltalál egy vízeret, az kimondhatatlan ajándék. A hat - nyolc hónapig tartó szárazságban a legtöbb kút kiszáradt. A forráskutak mentették meg a nyájakat. De még kijelentést is kap az Áldott ember, Isten Szól hozzá: ne félj, veled Vagyok, Megáldalak, utódaidat is. És az Áldott ember vonzó is: akik korábban bántották, most szövetségét keresik, bocsánatot kérnek, és szívesen vannak a közelében. Isten embere Istenhez vonz Tőle távol élőket, mert megfigyelték az Életét, és Hitelesnek találták. Mindebből mi jellemző ránk? Szabad Áldásért könyörögni, s ha kapjuk, Vele Szentül élni."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7616 Dátum: 2019 Július 24, 09:43:34 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Július 24.

„Menjetek innen, mert a kisleány nem
halt meg, csak alszik!” (Mát. 9. 24 )

Jairus úgy látta, hogy a leánya meghalt. Jézus pedig azt állítja, hogy csak alszik. Míg az apa mindent veszni látott, Jézus biztos volt a megtartatásban. Ahol Jézus megjelenik, ott csodák történnek. Ahol te megállsz, és kezedet tördelve siránkozol, ahol megtorpansz, és azt mondod, „nem érdemes”, ahol lemondóan legyintesz, hogy „meghalt”, ott Ő tovább megy, el egésze a poklokig, hogy még a halálból is előhozza a Benne hívőket. Mi könnyen lemondunk másokról. Hamar abbahagyjuk a könyörgést, hamar visszavonjuk szeretetünket, hamar megállapítjuk, hogy „meghalt”. Nagyon türelmetlenek vagyunk a betegekkel szemben is. Ha az általunk tanácsolt orvosságot nem fogadják el, vagy nem tapasztalunk náluk gyors és teljes javulást, készek vagyunk kezünket mosva azt gondolni, hogy „ennek már úgyis mindegy”. Pedig sok útszéli, félholtra vert utas gyógyulna meg fájó sebeiből, ha volna valaki, aki mellé térdel, és beteg sebeit megmossa a Jézus Vérében. Sok emberroncs találna otthonra és gyógyulásra, ha volna egy „Irgalmas szamaritánus”, aki hajlandó érettük gyalog megtenni pár mérföldet, csak hogy elvezesse őket az Élet Forrásához. Hívő testvérem, ne gondold, hogy már reménytelen az, akit te halottnak nézel! Siess, mentsd meg! Hallod, hogy nyög és sóhajtozik? Várja az Isten fiainak a megjelenését.

* Arckifejezésünk tesz bizonyságot ellenünk – Ézs. 3”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7617 Dátum: 2019 Július 24, 09:49:03 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„07. 24 Ige és Lélek

„Edd meg ezt a Tekercset, azután menj,
és szólj Izrael házához!" (Ez. 3. 1 )

Ezékiel közvetlenül a babiloni fogság előtt prédikált, aztán Isten a fogságba is elküldte, hogy erősítse a népet Igével. Ez a szakasz arról szól, hogyan hívta el őt Isten erre a szolgálatra. Sok mindent megtudunk Isten Igéjének természetéről. Kiderül belőle, hogy Isten úgy segít az embereken, hogy az Igehirdetésen keresztül megszólítja őket, és ha komolyan veszik azt, az Ige megváltoztatja a hallgatók gondolkozását és életvitelét. Igehallgatás közben támad Hit is a hitetlen szívben. Isten jelképesen egy teleírt könyvtekercset ad a prófétának, amit meg, kell ennie. Minden könyv olvasni való, de a Biblia ilyen értelemben megenni való. Vagyis nem nyalogatni, lapozgatni kell, hanem megrágni megérteni, lenyelni - befogadni, megemészteni - magamévá tenni, azonosulni Vele, engedelmeskedni Neki. Ne válogassunk benne, amit Isten ad, azt vegyük komolyan! Aki így olvassa és hallgatja Isten Igéjét, annak Táplálékká válik. Olyan lesz, mint az édes méz. Még a kemény beszédben is megérzi Isten Mentő és Ajándékozó Szeretetét. „Miközben beszélt, Lélek áradt belém, talpra állított, én pedig hallottam, hogy beszél hozzám." (Ez. 2. 2 ) Vagyis aki Isten Igéjére figyel, annak a Szentlélek érthetővé teszi Isten Szavát, egészen személyesen szólítja meg, megerősíti, és elküldi másokhoz, hogy adja tovább az Életmentő Igét. A mi feladatunk ennyi: elmondani a ránk bízott üzenetet azoknak, akikhez Isten küld. Minden egyebet Ő végez: hogy legyenek köztük is, akik befogadják, hisznek, megváltoznak, és így Üdvözülnek. De lesznek mindig, akik nem akarják hallani, kigúnyolják az Igehirdetést, megvetik Isten Szavát. Ez fáj annak, akit már Isten megmentett az Igével, de nem szabad sem elkeseredni, sem abbahagyni a hirdetését. A Ige által Maga Isten munkálkodik, akármilyen erőtlen is az, aki mondja."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7618 Dátum: 2019 Július 25, 15:11:24 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Július 25.

„Hanem keressétek először Isten
Országát és az Ő Igazságát, és ezek
mind ráadásul megadatnak nektek.”
(Mát. 6. 33 )

Nem mindenki számíthat Isten Gondviselő Oltalmára, csak az, aki Valóban az Övé, aki elfogadta Jézus Váltságát, és ezáltal Valóban Isten gyermekévé lett. Igaz, hogy Isten Végtelen Irgalmából felhozza az Ő napját mind az igazakra, mind a hamisakra, de az Ő Gondoskodására csak azok számíthatnak, Gondoskodását azok kérhetik, akik már elfogadták Jézust életük Alapjául. A tékozló fiú sem számíthatott atyja gazdagon megterített asztalára addig, amíg távol járt a szülői háztól. Sokan vannak olyanok, akik lélekben nagyon távol járnak Istentől, mégis elvárják, hogy Ő gondot viseljen róluk. Ne lepődjenek meg, ha nem részesülnek benne. Az Úr Istenben vetett Hitet nem lehet a Gondviselés igénylésénél kezdeni, hanem csak Jézus Krisztusnál! Az első lépés az Ő elfogadása, a többi már ráadás. Ezért mondja Jézus: „keressétek először Isten Országát”. Próbáld ki, és meglátod, hogy amíg te komoly erőfeszítéseket teszel (az Ő Ereje által) azért, hogy az Ő Akaratát teljesítsd, azalatt Ő az Utat egyengeti, Amelyen járnod kell, és Amelyen egészen bizonyosan fogsz is tudni járni!

A LEGJOBB HÍR * Egy barátommal a megélhetés nehézségeiről beszélgettünk. „Te többfelé jársz, többet hallasz – biztatott –, nem tudsz valami jó hírrel szolgálni? „Dehogynem! – feleltem. – Nagyon jó hírt tudok!” Barátom szeme felcsillant. Azt mondtam: „Jézus Él, és lát bennünket, s Gondja van reánk!” Erre csalódott tekintettel, kissé szomorkásan nyugtázta: „Bizony, már csak ebben reménykedhetünk.” Te is csak ennyire bízol Jézusban, vagy ez a lehető legjobb hír számodra?

* Ne félj, te kicsiny nyáj! – Luk. 12. 22 – 34”
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3089
Re:Napi lelki morzsák
« Válasz #7619 Dátum: 2019 Július 25, 15:51:38 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„07. 25 Ki a kegyes ember?

„...gyakorold magad a Kegyességben..., a Kegyesség
pedig mindenre hasznos..." (1Tim 4. 7 - 8 )

Mi a Kegyesség vagy más szóval Istenfélelem? Az itt szereplő görög szó alapjelentése ez: helyet adni Valakinek, Akit tisztelünk. Ülök egy váróhelyiségben, bejön édesapám, azonnal felállok és átadom neki a helyet. Elhatároztam valamit, de meghallom egy tapasztaltabb ember véleményét, és megváltoztatom a tervemet, helyet adok az ő látásának. Ez nem kötelező, de saját érdekemben hallgatok rá, mert tisztelem és bízom benne. Jelenti a szó ezt is: valakit előreengedni és követni. A Kegyesség az Isten iránti Tisztelet és Bizalom ötvözete. Életemben az első hely az Övé, az Ő Szava, Igéje a döntő, Tőle függök teljesen. Nem kényszerből, hanem meggyőződésből. Ahogyan Jézus vallotta: azért jöttem, hogy Annak Akaratát cselekedjem, Aki elküldött Engem. A Kegyesség tehát nem kegyeskedés (mint ahogyan az okosság nem okoskodás), az Istenfélelem pedig nem az Istentől való rettegés, de nem is bizonyos vallásos kötelességek teljesítése, hanem Bensőséges, Gazdag Szeretetkapcsolat az Élő Istennel. Mint minden számunkra fontos kapcsolatot, Ezt is ápolni kell, erre vonatkozik mai Igénk. Aki leszállt a maga trónjáról, és végleg átadta az első helyet Istennek, s aki tudja, hogy Isten mindig csak Jót Akar neki, az kérdezi Őt kicsi és sorsdöntő dolgokban egyaránt, szenvedélyesen tudakozza és Örömmel cselekszi az Ő Akaratát. Szívesen tölt időt Vele, meggyőződéssel ajánlja ezt az Életet másoknak is - egyszóval gyakorolja a Kegyességet. Nemcsak vasárnap és hívők között, hanem mindig. Ebben az Életben Erő van, a Biblia ír a Kegyesség Erejéről. Isten Ereje árad az ilyen emberek életébe, s rajtuk keresztül a környezetükbe is. Isten Jelenlétében élnek, s ez meglátszik rajtuk."
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.