Sziasztok!
Érdeklődve olvastam a reflektációkat. Először kövecske hozzászólásához szeretnék egy pár gondolatot hozzáfűzni. Igen természetesen azzal én is egyetértek, hogy "ketten lesznek egy testé...", mert így teremtette Isten az "
embert: férfivá és nővé". Nyílván döntő, hogy felismerem-e a másikfelemet, de akkor mi van, ha mégsem? Nem szeretném elbagatellizálni, de erről eszembejut egy vicc ezzel kapcsolatban: Egy falut elönt az árvíz, és mindenkit, aki bentragadt, megpróbálnak kimenteni. Észrevesznek egyszer egy férfit a vízben, s egy helikopter fölé szállva igyekszik kimenteni, mire az ember azt mondja: "Menjenek csak nyugodtan, engem majd kiment Isten". Ez még két alkalommal megismétlődött ugyanez volt a vízben kapálódzó embernek a válasza. Aztán sajnos meghalt, s felmenve a mennybe az Úr Isten elé állt, és kérdőre vonta: "Én hívőként bíztam benned és mégsem mentettél ki a vízből!". Isten válasza:"Szerinted ki küldte a helikoptert és a két csónakot?" Remélem megértitek, hogy mire is szerettem volna rávilágítani? Szerintem ezt nem szabad ennyire ideál világba tolni, hogy majd........egyszer......

megtalál/rátalálok, és aztán "jöhet majd a menyegző". Hisz Ádám is kereste az ő párját. Itt hangsúlyos a KERESTE szó. Szerintem nem szabad arra várni, hogy a sült galamb majd a számba repül.
A másik dolog pedig, hogy tulajdonképpen mikor is kezdődik el a házasság???

Amikor a templomban kimondom az Igent, vagy mikor aláírom a házasságomat igazoló okmányt? Szerintem ez az, amit sokan sokféleképpen magyaráznak. Itt leginkább az önmegtartóztatással kapcsolatban szeretnék írni. Szerintem egyenesen tévhit az, hogy van házasság előtt és utáni erotika.Ezt arra szituációra értem, amikor a szerelmes pár az esküvőig vár a "dologgal", mert paráznaság lesz különben. Tehát a fentebb felsoroltak után van házasság utáni, szabad, ugymond legális testi kapcsolat, és minden ami ez előtt van az tiltott gyönyör?
A Házasság az ott kezdődik véleményem szerint, amikor két szerelmes ember Isten előtt egybeköti az életüket, független a helytől, mert Isten mindenhol ott van. Innentől kezdve tehát már házasok, ami utána történik azt már én "földi formaságoknak", "adminisztrációs műveletnek" tartom. Tehát a leglényegesebb megtörténik, mert nem Isten nélkül történik az egész. Aki fontos (Isten) az jelen van. Ezért először ezeket kell tisztázni, nem farizeusi rendszer szerint midenféle korlátot állítok fel magamnak, aztán meg csak arra várok, hogy mikor érek a végére a saját magam állította szabályrendszernek.

Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell egymásra vigyázni és felelőtlenül viselkedni, nem, vigyázni kell egymásra nagyon is!!!!! A hármas kötelék ugyanígy jelen van. Ezért nem szeretem azt mondani, hogy házasság előtt és után...
A másik dolog amire még reagálni szeretnék az kati hozzászólása. Ugyanis a Bibliából mindent meg lehet magyarázni, sok dolgot lehet belemagyarázni, és belőlle kigmagyarázni. Kérlek ne értsetek félre (lásd a sok szektát). Gondolom kati itt a "Ne paráználkodj" parancsolatra gondol, hogy a házasság előtt lopott kevés testi gyönyört paráznaságnak lehet nevezni. Ami így is van! De nem szabad kiragadni a Bibliából igeverseket, hanem az egész Szentírás fényében kell rá megtalálni a választ, amit Isten nem is hagy megválaszolatlanul. Még annyit jegyeznék meg itt, hogy nem csak testi érintkezéssel lehet paráználkodni (pl Jn. 8,1-12).