Szerző Téma: Zsido vallási irodalom  (Megtekintve 4391 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Batiszrael

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1864
Re:Zsido vallási irodalom
« Válasz #30 Dátum: 2012 Augusztus 02, 10:48:26 »
Tudományos irodalom

Az irodalomnak ez a része kezdetben Babiloniában, későbben leginkább Spanyolországban virágzik. Arra törekszik, hogy a zsidó vallás eszméinek és törvényeinek rendszerében reámutasson azokra az alapgondolatokra, amelyek ezekben megnyilatkoznak és kimutassa, hogy a zsidó vallásban tanitott igazságok teljesen megfelelnek az ész törvényeinek és azonosak a bölcsészektől tanitottakkal eredményeikben pedig eszközei azoknak a magasztos céloknak, melyeket a nemesebb gondolkodás az emberiség elé tűzött. Ebből kifolyólag annak az irodalomnak sokszor védekező célzatai is vannak, különösen azokban az iratokban, amelyekben a karaiták, mohemedánok és keresztények ellen védekeztnek. A nyelvészetet is itt fejlesztik.
A tudományos irodalom részei:
1. Kabbala
2. Vallásbölcsészet
3. Apológia
4. Nyelvészet

Nem elérhető Batiszrael

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1864
Re:Zsido vallási irodalom
« Válasz #31 Dátum: 2012 Augusztus 02, 11:02:19 »
A Kabbalából nem hoznék semmit, mert nem vagyok biztos benne hogy épitő lenne. Csak hozok egy összefoglalót, ime:
Kabbala


Ezzel a névvel azt az irodalmat jelöljük, amely a középkor elején legelőször lép föl önállóan, de letöbbnyire nem az igazi szerző neve, hanem valmi régi tannaitáé alatt, aki megfigyelései és eszméihez csodás és természetfölötti módon jut. Maga a kabbala szó hagyományt jelent, vagyis hagyományt, amelyet megérteni és fölfigni csak az igazi benső vallásosságnak megadatott, de amley hagyomány Mózes, a patriarchák, sőt Ádám óta él. Minthogy az ezen az úton közölt  tanitások csodás módon jutottak el a jámborokhoz, maguk az eszmék is a fantázia szüleményei és logika csakis az eszmék következetes  keresztülvitelében mautatkozik. Isten végtelen tökéletessége mellett nagy szerpet juttatnak az angyaloknak és gonosz szellemeknek. Hisznek a lélekvándorlásban és a világ keletkezését úgy magyarázzák, hogy istenségből keletkezett kisurgárzás (emanáczikó) folytán jött létre. A kisugárzás folytán keletkezett világból újabb három világ sugárzott ki, amelyek egymáshoz bizonyos viszonyban vannak és amelyek mindegyikében még tiz lénysorozatot (szefirot) különböztetnek meg. S miután az ember lelke által a legmagasabb, vagyis az istenségből közvetlenül kisugárzott jótettei által a világot átalakithatja. Ez magyarázza a csodák lehetőségét. A kabbalisztikus eszmékben sok az újplátói és a kersztény alapigazságokból. A zsidóságban legjobban virágzott az üldözések idejében. A zsidóság nag yés józan része mindig távol tartotta magától.
(Nekem ez úgy tűnik, mintha nem is a zsidó vallás lenne, hanem valami új, egyveleg, amibe jócskán a sátán is benne van.)

Nem elérhető Batiszrael

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1864
Re:Zsido vallási irodalom
« Válasz #32 Dátum: 2012 Augusztus 02, 11:03:51 »
Megjegyezném, hogy Madonna popsztár is ennek az "érdekes" vallásnak a hive. Semmi köze sem júdaizmushoz, sem kereszténységhez, esze ágában sincs a megtérés.