Szerző Téma: Zsidó hagyományok  (Megtekintve 14639 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #30 Dátum: 2012 Május 14, 21:11:54 »
Nem kell megrémülni, kedves Dafna!

Talán amire megkérnélek Benneteket, hogyha a héber szavakat használjátok, akkor írjátok a magyar megfelelöjét is oda. Így érthetöbb mindenki számára.  :afro:

Pl. Szukkot: Sátoros ünnep (3. Móz 23,34-44; Zak 14,16)

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #31 Dátum: 2012 Május 14, 21:36:01 »
Egy másik ilyen örökérvényü rendelkezés Istentöl a Shabbat, a szombat...

A szombat megindokolása az Íge szerint visszatér a teremtéshez, jóval a törvényadás elött.

És egyben elöre vetíti jelentését, mint célt:

Munkái készen voltak a világ teremtése óta, 4. és valahol így szól az Írás a hetedik napról: "És megnyugodott az Isten a hetedik napon minden alkotó munkája után." 5. Itt viszont ezt mondja: "Nem mennek be az én nyugalmam helyére." 6. Mivel tehát még várható, hogy némelyek bemennek abba, és akiknek előbb hirdették az evangéliumot, nem mentek be engedetlenségük miatt, 7. egy napot ismét "mának" jelöl ki. Ekkor Dávid által annyi idő múlva így szól, ahogyan előbb mondtuk: "Ma, ha az ő hangját halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket!" 8. Mert ha Józsué bevitte volna őket a nyugalom helyére, nem szólna azután egy másik napról. 9. A szombati nyugalom tehát még ezután vár az Isten népére. 10. Aki ugyanis bement az Isten nyugalmába, maga is megnyugodott a munkáitól, mint Isten is a magáétól. 11. Igyekezzünk tehát bemenni abba a nyugalomba, hogy senki el ne essék az ehhez hasonló engedetlenség következtében.
Zsid 4,3-11

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Antee

 • Admin
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 22838
  • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #32 Dátum: 2012 Május 14, 22:03:38 »
Antee, rettenetesen meg vagyok rémülve! Ha úgy gondolod hogy ez a topik megbotránkozást szül a hivők között, töröld, bocsánatot kérek Tőled. Jó szándékkal inditottam, senkit sem akarok félrevezetni, azt gondoltam, hogy érdekes lesz azoknak akik ide betévednek.

Szia Testvérem!

Nem hinném, hogy ez a téma a kukába volna való. Lehet erről beszélgetni békességben.
Talán nem éppen úgy megy a téma, mint ahogyan az várható lett volna, de meg kell azt mindenkinek értenie, hogy egy-egy téma többféle megvilágításban mehet, kinek-kinek nagyobb fontosságú és kiemelt részekkel.

Ezekkel semmi baj sincsen, meg kell őrizni a békességet a testvéri szeretettel és akkor baj nem lehet.

:2smitten:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #33 Dátum: 2012 Május 14, 22:27:39 »
Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk. 5. A türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy kölcsönös egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, 6. hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját. 7. Fogadjátok be tehát egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére. 8. Mert mondom: Krisztus a zsidóság szolgájává lett az Isten igazságáért, hogy megerősítse az atyáknak adott ígéreteket. 9. A népek pedig irgalmáért dicsőítsék az Istent, ahogyan meg van írva: "Ezért magasztallak téged a népek között, és nevednek dicséretet éneklek." 10. Ezt is mondja: "Örüljetek, népek, az ő népével együtt." 11. És ezt is: "Dicsérjétek, ti népek mind, az Urat, és dicsőítse őt minden nép." 12. Ézsaiás pedig így szól: "Hajtás sarjad Isai gyökeréből, és népek uralkodójává emelkedik: benne reménykednek a népek." 13. A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.
Róm 15,4-13

Fogadjátok be tehát egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére. 8. Mert mondom: Krisztus a zsidóság szolgájává lett az Isten igazságáért, hogy megerősítse az atyáknak adott ígéreteket.

A judaizmus tulajdonképpen Jeshuában, a Messiásban, Jézus Krisztusban jut el teljességére! Megerösítette az atyáknak tett ígéretet!

De Benne nincs választófal:

Ti abban az időben Krisztus nélkül éltetek, Izráel közösségétől elkülönítve, és mint az ígéret szövetségein kívül álló idegenek, reménység nélkül és Isten nélkül éltetek a világban. 13. Most pedig Krisztus Jézusban ti, akik egykor "távol" voltatok, "közel" kerültetek a Krisztus vére által. 14. Mert ő a mi békességünk, aki a két nemzetséget eggyé tette, és az ő testében lebontotta az elválasztó falat, az ellenségeskedést, 15. miután a tételes parancsolatokból álló törvényt érvénytelenné tette, hogy békességet szerezve, a kettőt egy új emberré teremtse önmagában. 16. Megbékéltette mindkettőt egy testben az Istennel, miután a kereszt által megölte az ellenségeskedést önmagában, 17. és eljött, és "békességet hirdetett nektek, a távoliaknak, és békességet a közelieknek". 18. Mert általa van szabad utunk mindkettőnknek egy Lélekben az Atyához.
Ef 2,12-18

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Batiszrael

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1864
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #34 Dátum: 2012 Május 15, 08:37:10 »
KASRUT

A kasrut igy lesz teljes:
III. Mózes 7/22-23
"Azután igy beszélt Mózeshez az Úr: Mondd meg Izráel fiainak, hogy a marhának, a báránynak és a kecskének a kövérjéből semmit ne egyenek meg."
A Bibliában a "kövérje" a zsirt jelenti. A kasrut szerint semmilyen állatnak nem szabad a zsirját megenni, ezért csak olajakat használnak.

Nem elérhető Batiszrael

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1864
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #35 Dátum: 2012 Május 15, 08:40:54 »
NIDA törvény

III. Mózes 15/28

"Ha az asszony megtisztul folyásától, számoljon még hét napot, és azután már tiszta."

Ha az asszonynak mentsturációja van, tisztátalannak számit a házaséletre. Amikor ennek vége van, számolnia kell még hét napot és egy rituális fürdőben (Mikve) alá kell meritkeznie, hogy újra tiszta legyen.

Nem elérhető Batiszrael

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1864
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #36 Dátum: 2012 Május 15, 08:44:31 »
Megtaláltam azt a törvényt is, amit az Úr nem oldott fel az étkezéssel kapcsolatosan, ime:
III. Mózes 17/10-16
"Ha Izrael házából vagy a köztük tartózkodó jövevények közül valaki bármilyen vért eszik, ellene fordulok annak az embernek, aki vért evett, és kiirtom népe közül. Mert a test lelke a vérben van, és én az oltárra adtam azt nektek, hogy engesztelést szerezzen értetek. Mert a vér a benne levő lélek által szerez engesztelést. Ezért mondtam Izráel fiainak: Senki se egyék vért közületek, a köztetek lakó idegen se egyék vért......."

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #37 Dátum: 2012 Május 15, 10:29:08 »
Habár nem kell a pogányokból megtérteknek zsidóvá válni, mégis a vérevés, a paráznaság, a bálványozás és a fulladt állat fogyasztása egyébbként az Újszövetségben is tiltva van nemzetbelieknek is:

A szíveket ismerő Isten pedig bizonyságot tett mellettük, amikor éppen úgy megadta nekik is a Szentlelket, mint ahogyan nekünk, 9. és nem tett semmi különbséget közöttünk és közöttük, mert hit által megtisztította szívüket. 10. Most tehát miért kísértitek azzal Istent, hogy olyan igát tegyetek a tanítványok nyakába, amelyet sem atyáink, sem mi nem tudtunk elhordozni? 11. Ellenben abban hiszünk, hogy mi is az Úr Jézus kegyelme által üdvözülünk. Éppen úgy, mint ők."

Ezért én úgy gondolom: ne terheljük meg azokat a pogányokat, akik megtérnek Istenhez, 20. hanem rendeljük el nekik, hogy tartózkodjanak a bálvány okozta tisztátalanságtól, a paráznaságtól, a megfulladt állattól és a vértől.
Apcsel 15,8-11; 19-20

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető E.Edit

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1427
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #38 Dátum: 2012 Május 15, 11:13:59 »
Kedves testvereim!

Informacio szinten valoban erdekes ez a tema de vigyazzunk,hogy meg is maradjon ezen a szinten.
Az en szemelyes gondolatom a kovetkezo: Mirank,akik Krisztusban uj teremtesek lettunk,egyforma ertekrendek kell,hogy ervenyesek legyenek.Fuggetlenul attol,hogy milyen nemzetisegunek szulettunk. Beirok egy par igeverset amire en hagyatkozom:

1Timotheus4:1-5.

1.A Lelek pedig nyilvan mondja,hogy az utolso idoben nemelyek elszakadnak a hittol,hiteto lelkekre es gonosz lelkek tanitasaira figyelmezven.
2.Hazug beszedueknek kepmutatasa altal,kik megvannak belyegezve a sajat lelkiismeretokben.
3.Akik tiltjak a hazassagot,surgetik az eledelektol valo tartozkodast,melyeket Isten teremtett halaadassal valo elvezesre a hivoknek es azoknak,akik megismertek az igazsagot.
4.Mert Istennek minden teremtett allata jo,es semmi sem megvetendo,ha halaadassal elnek azzal;
5.Mert megszenteltetik Istennek igeje es konyorges altal.


Titus1:15.

Minden tiszta a tisztaknak:de a megfertoztetetteknek es hitetleneknek semmi sem tiszta;hanem megfertoztetett azoknak mind elmejok,mind lelkiismeretok.

1Korint.10:23-33.

23. Mindent szabad nekem,de nem minden hasznal;minden szabad nekem,de nem minden epit.
24. Senki ne keresse ami az ove,hanem kiki azt,ami a mase.
25. Mindent,amit a meszarszekben arulnak,megegyetek,semmit sem tudakozvan a lelkiismeret miatt.
26. Mert az Ure a fold es annak teljessege.
27. Ha pedig valaki meghiv titeket a hitetlenek kozul es el akartok menni,mindent,amit eletek hoznak,megegyetek,semmit sem tudakozodvan a lelkiismeret miatt.
28. De,ha valaki ezt mondja nektek:Ez balvanyaldozati hus,ne egyetek meg a miatt,aki megjelentette,es a lelkiismeretert;mert az Ure a fold es annak teljessege.
29. De nem a tulajdon lelkiismeretet ertem,hanem a masiket. Mert miert karhoztassa az en szabadsagomat a mas lelkiismerete?
30. Ha pedig en halaadassal veszek reszt,miert karomoltatom azert,amiert en halakat adok?
31. Azert akar esztek,akar isztok,akarmit cselekesztek,mindent az Isten dicsosegere miveljetek.
32. Meg ne botrankoztassatok se a zsidokat,se a gorogoket,se az isten gyulekezetet.
33. Mikeppen en is mindenkinek mindenben kedveben jarok,nem keresven a magam hasznat,hanem a sokasaget,hogy megtartassanak.


Ez csak egy kis toredeke annak amit ezzel kapcsolatban belehetne irni.
Amit gyerekkoromba tanultam szuleimtol az az,hogy a vert es a fulvaholt allatot nem esszuk. Amelyik allat fulladas altal pusztult el,annak ugyanis nem folyt ki a vere. Az allat lelke pedig a vereben van,amit hagyunk elfolyni.
Minden mast,sajat egyeni izlesunktol fuggoen,halaadassal fogyasztunk el.

 :2smitten:

"Ne félj, csak higgyj!"  Márk ev.5:36/b

Nem elérhető kata2

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #39 Dátum: 2012 Május 15, 12:20:44 »
Kegves Dafna,szeretettel udvozollek testverem,remelem eljut hozzad ez a par sor. orulok ennek a topicnak,engem nagyon erdekel a tema. Fiatal korom ota vonz valami mefoghatatlan a zsido nep fele.erdekel a tortenelme,a hagyomanyok a szokasaik.szerintem ez nem veletlen ,mert az Ur azt akarja hogy az O kivalasztott nepet megismerjek a jovevenyek is.Egyebkent a godolye fiatal nosteny kecske .egy eves koraig igy hivjak,a zerge.oz stb kicsinye is godolye. Aldjon meg az Ur ,bekesseg kata2 :044: :2smitten:

Nem elérhető Batiszrael

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1864
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #40 Dátum: 2012 Május 15, 12:32:40 »
Kegves Dafna,szeretettel udvozollek testverem,remelem eljut hozzad ez a par sor. orulok ennek a topicnak,engem nagyon erdekel a tema. Fiatal korom ota vonz valami mefoghatatlan a zsido nep fele.erdekel a tortenelme,a hagyomanyok a szokasaik.szerintem ez nem veletlen ,mert az Ur azt akarja hogy az O kivalasztott nepet megismerjek a jovevenyek is.Egyebkent a godolye fiatal nosteny kecske .egy eves koraig igy hivjak,a zerge.oz stb kicsinye is godolye. Aldjon meg az Ur ,bekesseg kata2 :044: :2smitten:
Köszönöm szépen. Akkor ez igazolni látszik, hogy a gödölye illetve Gdi elképzelhetően nem egy fajta állatra vonatkozik, hanem a nőstény, illetve elevenszülő állatokra.

Nem elérhető Batiszrael

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1864
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #41 Dátum: 2012 Május 15, 12:35:42 »
Kedves testvereim!

Informacio szinten valoban erdekes ez a tema de vigyazzunk,hogy meg is maradjon ezen a szinten.
Az en szemelyes gondolatom a kovetkezo: Mirank,akik Krisztusban uj teremtesek lettunk,egyforma ertekrendek kell,hogy ervenyesek legyenek.Fuggetlenul attol,hogy milyen nemzetisegunek szulettunk. Beirok egy par igeverset amire en hagyatkozom:

1Timotheus4:1-5.

1.A Lelek pedig nyilvan mondja,hogy az utolso idoben nemelyek elszakadnak a hittol,hiteto lelkekre es gonosz lelkek tanitasaira figyelmezven.
2.Hazug beszedueknek kepmutatasa altal,kik megvannak belyegezve a sajat lelkiismeretokben.
3.Akik tiltjak a hazassagot,surgetik az eledelektol valo tartozkodast,melyeket Isten teremtett halaadassal valo elvezesre a hivoknek es azoknak,akik megismertek az igazsagot.
4.Mert Istennek minden teremtett allata jo,es semmi sem megvetendo,ha halaadassal elnek azzal;
5.Mert megszenteltetik Istennek igeje es konyorges altal.


Titus1:15.

Minden tiszta a tisztaknak:de a megfertoztetetteknek es hitetleneknek semmi sem tiszta;hanem megfertoztetett azoknak mind elmejok,mind lelkiismeretok.

1Korint.10:23-33.

23. Mindent szabad nekem,de nem minden hasznal;minden szabad nekem,de nem minden epit.
24. Senki ne keresse ami az ove,hanem kiki azt,ami a mase.
25. Mindent,amit a meszarszekben arulnak,megegyetek,semmit sem tudakozvan a lelkiismeret miatt.
26. Mert az Ure a fold es annak teljessege.
27. Ha pedig valaki meghiv titeket a hitetlenek kozul es el akartok menni,mindent,amit eletek hoznak,megegyetek,semmit sem tudakozodvan a lelkiismeret miatt.
28. De,ha valaki ezt mondja nektek:Ez balvanyaldozati hus,ne egyetek meg a miatt,aki megjelentette,es a lelkiismeretert;mert az Ure a fold es annak teljessege.
29. De nem a tulajdon lelkiismeretet ertem,hanem a masiket. Mert miert karhoztassa az en szabadsagomat a mas lelkiismerete?
30. Ha pedig en halaadassal veszek reszt,miert karomoltatom azert,amiert en halakat adok?
31. Azert akar esztek,akar isztok,akarmit cselekesztek,mindent az Isten dicsosegere miveljetek.
32. Meg ne botrankoztassatok se a zsidokat,se a gorogoket,se az isten gyulekezetet.
33. Mikeppen en is mindenkinek mindenben kedveben jarok,nem keresven a magam hasznat,hanem a sokasaget,hogy megtartassanak.


Ez csak egy kis toredeke annak amit ezzel kapcsolatban belehetne irni.
Amit gyerekkoromba tanultam szuleimtol az az,hogy a vert es a fulvaholt allatot nem esszuk. Amelyik allat fulladas altal pusztult el,annak ugyanis nem folyt ki a vere. Az allat lelke pedig a vereben van,amit hagyunk elfolyni.
Minden mast,sajat egyeni izlesunktol fuggoen,halaadassal fogyasztunk el.

 :2smitten:

Drága Edit!
Lenne egy kérdésem hozzád, ha a kereszténység számára fontos, hogy vért ne egyen, miért nem tanulják veszik át a kasrut azon részét, hogy hogyan is kell kóserolni egy húst? Nem kekeckedni akarok, tudod ez engem nagyon régóta foglalkoztat annál is inkább mert jártam teológiai főiskolára. Én tanittatnám. Tudod ha a népnek nincs tanitva hogy hogyan nem lehet vért enni, milyen technikai megoldásai vannak, akkor hogyan fog vér nélküli ételeket késziteni?

Nem elérhető Batiszrael

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1864
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #42 Dátum: 2012 Május 15, 12:45:50 »
RÓMA 14. RÉSZ
A hitben erőtelent fogadjátok be, nem ítélgetvén vélekedéseit.
2
Némely ember azt hiszi, hogy mindent megehetik; a hitben erőtelen pedig zöldséget eszik.
3
Aki eszik, ne vesse meg azt, aki nem eszik; és aki nem eszik, ne kárhoztassa azt, aki eszik. Mert az Isten befogadta őt.
4
Te kicsoda vagy, hogy kárhoztatod a más szolgáját? Az ő tulajdon urának áll vagy esik. De meg fog állani, mert az Úr által képes, hogy megálljon.
5
Emez az egyik napot különbnek tartja a másiknál: amaz pedig minden napot egyformának tart. Ki-ki a maga értelme felől legyen meggyőződve.
6
Aki ügyel a napra, az Úrért ügyel: és aki nem ügyel a napra, az Úrért nem ügyel. Aki eszik, az Úrért eszik, mert hálákat ád az Istennek: és aki nem eszik, az Úrért nem eszik, és hálákat ád az Istennek.
7
Mert közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal önmagának:
8
Mert ha élünk, az Úrnak élünk; ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Azért akár éljünk, akár haljunk, az Úréi vagyunk.
9
Mert azért halt meg és támadott fel és elevenedett meg Krisztus, hogy mind holtakon mind élőkön uralkodjék.
10
Te pedig miért kárhoztatod a te atyádfiát? avagy te is miért veted meg a te atyádfiát? Hiszen mindnyájan oda állunk majd a Krisztus ítélőszéke elé.
11
Mert meg van írva: Élek én, mond az Úr, mert nékem hajol meg minden térd, és minden nyelv Istent magasztalja.
12
Azért hát mindenikünk maga ad számot magáról az Istennek.
13
Annakokáért egymást többé ne kárhoztassuk: hanem inkább azt tartsátok, hogy a ti atyátokfiának ne szerezzetek megütközést vagy megbotránkozást.
14
Tudom és meg vagyok győződve az Úr Jézusban, hogy semmi sem tisztátalan önmagában: hanem bármi annak tisztátalan, aki tisztátalannak tartja.
15
De ha a te atyádfia az ételért megszomorodik, akkor te nem szeretet szerint cselekszel. Ne veszítsd el azt a te ételeddel, akiért Krisztus meghalt.
16
Ne káromoltassék azért a ti javatok.
17
Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm.
18
Mert aki ezekben szolgál a Krisztusnak, kedves Istennek, és az emberek előtt megpróbált.
19
Azért tehát törekedjünk azokra, amik a békességre és az egymás épülésére valók.
20
Ne rontsd le az ételért az Isten munkáját. Minden tiszta ugyan, de rossz annak az embernek, aki botránkozással eszi.
21
Jó nem enni húst és nem inni bort, sem semmit nem tenni, amiben a te atyádfia megütközik vagy megbotránkozik, vagy erőtelen.
22
Te néked hited van: tartsd meg magadban Isten előtt. Boldog, aki nem kárhoztatja magát abban, amit helyesel.
23
Aki pedig kételkedik, ha eszik, kárhoztatva van, mert nem hitből eszik. Ami pedig hitből nincs, bűn az.

Szerintem a kasrutra nagyon is vonatkozik ez az új-szövetségi igeszakasz. Ha egy zsidóval ülsz asztalhoz, nem szabad megbotránkoztatnod vagy olyasmire kényszeritened, amiben az Ő hite gyenge. Nem egy egyszerű kérdés ám itt Izraelben ez a dolog, ugyanis még a világi zsidó sem hajlandó sokszor táref vagyis nem kóser ételt fogyasztani. Ha megakarod nyerni Őt Krisztus számára, akkor érdemes érte engedelmeskedni, hátha ezáltal Őt Krisztusnak megnyered.
Itt a gyülekezetekben pld. ha összejövetel van, nem szoktak tréfli dolgokat tálalni. Hogy kinek mi van az otthonában, az meg mindenkinek a saját hitén múlik. Mint irtam, én egyik tábort sem itélem el, illetve meg.

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #43 Dátum: 2012 Május 15, 12:59:45 »
 :afro:

19. Mert én, noha mindenkivel szemben szabad vagyok, magamat mindenkinek szolgájává tettem, hogy a többséget megnyerjem.
20. És a zsidóknak zsidóvá lettem, hogy zsidókat nyerjek meg; a törvény alatt valóknak törvény alatt valóvá, hogy a törvény alatt valókat megnyerjem;
21. A törvény nélkül valóknak törvénynélkülivé, noha nem vagyok Isten törvénye nélkül, hanem Krisztus törvényében való, hogy törvény nélkül valókat nyerjek meg.
22. Az erőtleneknek erőtelenné lettem, hogy az erőteleneket megnyerjem. Mindeneknek mindenné lettem, hogy minden módon megtartsak némelyeket.
23. Ezt pedig az evangyéliomért mívelem, hogy részestárs legyek abban.

1Kor 9,19-23

Az egység Krisztusban nem jelent egyformaságot. Mint ahogy a férfi és a nö között megmarad a külömbség, mégis Krisztusban egyek!

 :2smitten:  :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Batiszrael

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1864
Re:Zsidó hagyományok
« Válasz #44 Dátum: 2012 Május 15, 13:01:39 »
TÁLIT ÉS CICIT

IV. Mózes 15/37-41
"Azután ezt mondta Mózesnek az ÚR: Szólj Izrael fiaihoz, és mondd meg nekik, hogy csináljanak bojtokat a ruhájuk szegélyére nemzedékről nemzedékre és tegyenek a szegélyen levő bojtokra kék bibor zsinórt. Arra való ez a bojt, hogy valahányszor ránéztek, emlékezzetek az Úr minden parancsolatára, teljesitsétek azokat, és ne csábitson el titeket sem a szivetek, sem a szemetek, amelyek paráznaságba vihetnek benneteket, ha ne emlékezzetek, és teljesitsétek minden parancsolatomat, és szentek legyetek Istenetek előtt. Én, az Úr vagyok a ti Istenetek, aki kihoztalak benneteket EGyiptomból, hogy Istenetek legyek. Én, az Úr vagyok a ti Istenetek!"

A kék bibor szálhoz egy tengeri állat, a chilazon véréből nyerik a festéket. A szine az ég kék jét hivatott felidzéni, mert aza tisztaságot jelképezi. Mivel ez igen-igen drága, általában fehér cicit-szálakat használnak. A cicit négy végén lévő bojton pontosan 613 csomózás van.
Ez a felsőruhája meggyőződésem, Jeshuának, Messiásunknak is volt.