Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták. Máté 7,12 (Károli)
Ez a parancs nem veszíti érvényét a világi emberekkel szemben sem. Mert ha én a jót cselekszem a világi emberrel , nagyon ritka az, hogy rosszat kapok vissza.
21 Ha éhezik, aki téged gyűlöl: adj enni néki kenyeret; és ha szomjúhozik: adj néki inni vizet;
22 Mert elevenszenet gyűjtesz az ő fejére, és az Úr megfizeti néked.Példabeszédek 25,21-22 (Károli)
Új fordítás szerint
Ha éhezik, aki gyűlöl téged, adj neki kenyeret, és ha szomjazik, adj neki vizet,
mert parazsat gyűjtesz a fejére, az ÚR pedig visszafizeti, amit adtál. Példabeszédek 25,21-22
Fontos, hogy az a jó, amit cselekszem, azt szeretettel tegyem.
Minden dolgotok szeretetben menjen végbe! 1Korintus 16,14
Keresztény és világi között is lehet jó barátság. Igaz, ritka, mint a fehér holló, de van rá példa.
Nem akarok az interneten példát keresni erre híres emberek között, bár biztosan találnék.
Saját tapasztalom van erről. Ipari tanulóként ismerkedtem meg a munkahelyen egy fiúval aki egy évvel idősebb tőlem. Barátság alakult ki közöttünk, ő volt az aki akkoriban mindig figyelmeztetett, hogy túl hosszú a hajam, sok cigarettát szívok, kevesebb alkohol is elég lenne, ne csapjam a szelet annak a lánynak ... stb. Ő valahogy úgy viselkedett, mintha az őrző angyalom lenne, mindig meg akart óvni a bajoktól. Ő tartózkodott azoktól a dolgoktól amelyeknél figyelmeztetett, de egy idő után őt is elkapta a világi élet gépezete, és szinte minden rossz tulajdonságomban megelőzött. Ekkor már én figyelmeztettem őt.
Soha nem tudtunk egymásra megharagudni.
Hét évvel ezelőtt megtértem, ő nem. Jóformán az összes régi barátomból csak jó ismerős lett, de ő hűségesen kitart a barátság mellett. Van amit elfogad a Biblia írásaiból, van amit nem, mert ő is mindent logikával akar megmagyarázni.
Vitatkozunk és nézetkülönbségeink ellenére is barátok maradtunk.
Imádkozom érte és hiszem, hogy egykor ő is meg fogja hallani az Úr szavát és akkor felhagy az ellenvetéssel.