Nos így első blikkre: Azt gondolom, hogy ha valakit az Úr megszabadít, éspedig akár miből is, akkor az valósággal szabad!
Jn 8,36
Azért ha a Fiú megszabadít titeket, valósággal szabadok lesztek.
Hapedig valakinek meg kell taratóztatnia magát valamitől... Dohányzás-Alkohol, aminek a foglya volt, az valójában még mindíg fogoly!
Beszéltem én már Testvérekkel, akik őszintén elmondták nekem, hogy: 6-7 éve szokott le a dohányzásról, vagy az alkoholizálásról, de minden nap, és minden percben meg kell küzdenie önmagával,
azért hogy "tiszta"maradjon... Ez a véleményem szerint így NEM SZABADSÁG!
Ugyanakkor hallottam már olyan Testvér beszámolóját is, aki elismerte hogy pár éve még alkoholista volt, de a legnagyobb lelki nyugalommal veszi az Úrvacsorát borral, mert nincs benne
semmi kívánság az alkoholért. Na! Ezt nevezem szabadságnak!
Ezek a dolgok azért fordulhatnak elő a gyülekezetekben, mert az Úr szabadítását felcserélik, az emberi törvénykezés adta önmegvalósítás-önmegtartóztatás témakörével...
Azonban... és itt jönne az észrevételem élesebb fele: Ha a gyülekezet beskatulyáz valakit, mert azelőtt alkohol problémái voltak, akkor maga a gyülekezet tartja fogságban azt a Testvért,
mert nem adja meg neki a választási lehetőséget!
Én senkit nem kényszerítenék arra hogy borral vegye az Úrvacsorát, és nyilván nem ítélem el azt sem, aki nem azzal veszi. Mindenki a maga dolga felől legyen meggyőződve!
Azt azonban még elmondanám, hogy egykor ez a kérdés fel sem merülhetett! Hiszen minden ünnepi akalomra, bort rendelt az Örökkévaló.