Szerző Téma: KEDVENC RECEPTEK!  (Megtekintve 33327 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető torokkarol

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 445
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #30 Dátum: 2012 December 01, 19:56:40 »
 :005:
Mivel ma én vagyok itthon  én főztem amit nagyon szeretek és megosztom veletek!
Körömpörkölt
Hozzávalók:
1,5-2 kg friss sertésköröm (nagyságtól függően 5-6 db)
40 dkg vöröshagyma (felkockázva)
4 duci gerezd fokhagyma (zúzva)
3-4 dkg mangalica zsír (a köröm is enged)
1 csapott evőkanál pirospaprika (csípőssel lehet keverni)
1 nagyobb zöld paprika
1 nagyobb paradicsom
(télen 2 evőkanál házilecsó)
1 szem szegfűbors (aki nem ismeri, inkább ne használja)
fél mokkáskanál őrölt kömény
fél mokkáskanál őrölt színes bors
1 dl száraz vörösbor
1-2 kávékanál só (ízlés szerint)
1-1,20 kg krumpli (hosszában szeletelve)
Elkészítés:
A körmökről az esetleges szőröket eltávolítjuk, majd a köröm végétől kezdve éles késsel hosszában az inak mentén félbevágjuk, alaposan megmossuk (nem lesz csontszilánkos).

Legalább 5 literes űrtartalmú serpenyőben vagy lábosban a vöröshagymát zsíron megpirítjuk, megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, a körmöket jól átforgatjuk benne. Ízesítjük a fűszerekkel, belevágjuk a paradicsomot, paprikát vagy a lecsót, meglocsoljuk a borral. Lassú tűzön elkezdjük főzni, néha alákevergetünk, hogy a bőr le ne ragadjon. Az elfőtt levét vízzel folyamatosan pótoljuk, megkóstoljuk, és izlésünkre fűszerezzük.

4,5-5 óra főzést követően, amikor már kezd a csontról leválni a hús, a körmöket rövid lére főzzük, és igyekszünk kicsit körbepirítani. A pirítás során keletkező pörzsanyagtól kapja meg azt az ízt, amitől igazán pörkölt a pörkölt

Mielőtt a krumplit beletennénk, a feleslegesnek tartott zsiradékot evőkanállal eltávolítjuk a tetejéről, majd a krumplit beleöntjük, felengedjük 5-6 dl vízzel, sózzuk, átkeverjük, és kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. (A krumplit külön is megfőzhetjük sós, köménymagos vízben!)

Kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Megjegyzés:
Ez tipikusan az az étel, amelyet igyekszünk a nyilvánosság kizárásával fogyasztani, de nagyon finom tud lenni. Jó cupákolást kívánok hozzá!
 :044:

Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm.
Fűves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem.
23 zsolt.

Nem elérhető Moncsi

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1454
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #31 Dátum: 2012 December 01, 20:06:52 »
    Én ma Olga almást készítette, íme  a recept:

 
    1 kg alma
    8 tojás
    18 dkg porcukor
    3 ek víz
    20 dkg liszt
    1/2 cs sütőpor
    1 ek kakaó

Krémhez:

    25 dkg vaj
    18 dkg porcukor
    3 dl tej
    1 cs vaníliás pudingpor

Habhoz:

    2 cs tejszínhabpor
    3 dl tej

 
 

    Megpucoljuk az almát, és 1 cm-es vastagságra lekarikázzuk. Ezt egy alufóliával kibélelt tepsinek az aljába helyezzük egymás mellé. (Az alufólia nyugodtan  kilóghat a tepsiből, és úgy könnyebb lesz kivenni!)
    Kikeverjük a tojássárgákat a porcukorral és a vízzel. Hozzáadjuk a sütőport, majd a lisztet, és csomómentesre keverjük. Majd a tojások kemény habját is hozzáadjuk. Óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a hab.
    A tészta felét ráöntjük az almára. A második felébe belekeverjük a kakaót, és ezt is ráöntjük.
    Amikor kisült, kiborítjuk a tepsiből, hogy az alma kerüljön felülre.
    A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük. A tejből és a pudingból krémet főzünk. Ha kihűlt, összekeverjük a vajkrémmel, és a tészta almás felére kenjük.
    A habhoz a tejszínhabporból és a tejből habot keverünk, és ezt rákenjük a krémre.
    Minimum egy órára hideg helyre rakjuk, hogy dermedjen össze.
    Tálaláskor felszeljük kockákra, és karamellt pirítunk a tetejére.
 Jó étvágyat! :2smitten:

Az Úr szegénnyé tesz és gazdagít,megaláz s fel is magasztal. 1Sám2/7

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7155
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #32 Dátum: 2012 December 05, 09:51:48 »
Pár napja úgy nosztalgiáztam egy kicsit....


Nagypapáéknál sokszor ettünk fokhagymás piritos kenyeret libazsírral és kásás, érett almával. Mennyire finom volt, szinte a kedvenceimhez tartozik. Vettem is libazsírt, és vacsorára ettem is, csak kásás almát nálunk nem lehet kapni, ezért egy kis piros hagymával ettem.

 :086: :129: :179:

Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4474
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #33 Dátum: 2012 December 05, 10:00:34 »
Pár napja úgy nosztalgiáztam egy kicsit....


Nagypapáéknál sokszor ettünk fokhagymás piritos kenyeret libazsírral és kásás, érett almával. Mennyire finom volt, szinte a kedvenceimhez tartozik. Vettem is libazsírt, és vacsorára ettem is, csak kásás almát nálunk nem lehet kapni, ezért egy kis piros hagymával ettem.

 :086: :129: :179:




 :161: :016: :rozsa:


küld el a cimet és küldök neked Erdélyből hozott kásás almákat csomagba!


 :016: :rozsa:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7155
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #34 Dátum: 2012 December 05, 10:07:38 »
Köszönöm, kedves vagy Ildikóm, de mire ide érne, almáslepény lesz belöle...  :pirul:

 :rozsa2: :thanks: :026:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4474
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #35 Dátum: 2012 December 05, 10:22:48 »
 ;) nem biztos én szerintem meg lehet próbálni nem??? ha gondolod én szívesen küldöm! :161: :016: :rozsa:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4474
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #36 Dátum: 2012 December 05, 10:36:49 »
 :086:
 valami nagyon finomat reggeliztem most:
 ARANYGALUSKA!


Hozzávalók:

A tésztához:
300 g finomliszt
50 g rétesliszt
2 tojássárgája
40 g vaj
20 g élesztő
30 g cukor
2,5 dl tej
csipet só

Töltelékhez:
50 g vaj
80 g darált dió + 50 g cukor
esetleg mazsola

Elkészítés:
A tésztához valókat beleteszem a kenyérsütőbe, utoljára a langyos tejben feloldott élesztőt és az olvasztott vajat, megdagasztatom. Ha nincs kenyérsütő, akkor egy tálba teszem és robotgép spiráljával addig dagasztom, míg szép sima és hólyagos lesz.
Hagyom negyedórát kelni, újra elindítom a gépet, és mégegyszer megdagasztatom. Ezután hagyom, hogy duplájára keljen. Ekkor kivajazom a tepsit, és egy kis tálban megolvasztom a vajat. Kézzel, egyenesen a kenyérsütő üstjéből tésztadarabokat csippentek, egy kissé gömbölyűre formázom, de nem kell sokat foglalkozni vele, nem túl szorosan teszek egy réteget a tepsibe. Mielőtt kicsippentem a tésztát, az ujjaimat egy kissé bemártom az olvasztott vajba. Ha egy réteg kész, szilikonecsettel minden galuskát bekenek olvasztott vajjal. Megszórom a cukros darált dióval! :2smitten: :2smitten:
 nagyon finom! :2smitten: :2smitten:

Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4474
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #37 Dátum: 2012 December 13, 13:06:37 »
 :086:

 MIK ERDÉLYBEN  KARÁCSONYRA TÖLTÖTT KÁPOSZTÁT SZOKTUNK FŐZNI !
 ez egy bevált szokás Erdélyben hogy Karácsony estén fő a töltött káposzta és díszítik a Karácsonyfát!

 :2smitten: :2smitten: :2smitten:

Erdélyi töltött káposzta cserépedényben
1 kg darált sertéshús,
10 dkg nyers rizs,
5 dkg füstölt szalonna,
1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 tojás,
20 db savanyított káposztalevél,
1 kg savanyított káposzta,
25 dkg füstölt sertéshús,
25 dkg bőrös sertéshús,
25 dkg marhafartő,
só,
őrölt bors,
4 dl tejföl;
a tetejére 2-3 evőkanál paprikás zsír
A cserépfazekat legalább 12 órán át hideg vízben áztatjuk, a fedelével együtt.
A káposztaleveleket meg a savanyított káposztát hideg vízben átöblítjük, majd lecsepegtetjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kiovasztjuk, és megfuttatjuk rajt az apróra vágott vöröshagymát. A végén belerakjuk a finomra vagdalt fokhagymát is és lehúzzuk a tűzről. A rizst folyó vízzel átmossuk, lecsepegtetjük. A darált húst összekeverjük a nyersen hagyott rizzsel, a szalonnás pirított hagymával meg a tojásokkal. Sóval, borssal ízesítjük, és a káposztalevelekbe töltjük. A két végüket behajtjuk.
A fazék aljára savanyúkáposztát terítünk, rárakjuk a marha és sertéshúst, valamint a füstölthúst. Ezt betakarjuk a maradék káposztával. A tetejére rakjuk a töltött káposztákat, egy kevés vízzel felöntjük, és platnis tűzhelyre, vagy vaslappal fedett lángra rakjuk. Lassan felforraljuk, majd a fedelét rátéve, közepesen meleg sütőben 4-5 órán át pároljuk.
Tálalás előtt a töltelékeket meg a húsdarabokat kiszedjük, a káposztát a tejföllel összehabarjuk. A töltelékeket visszarakjuk, a húsokat feldaraboljuk és az étel tetejére rakjuk.
Paprikás zsírral meglocsolva kínáljuk.
Ezt az ételt hagyományosan kemencében szokták megfőzni. Ha van rá mód, így készítsük el mi is. Meg eleht főzni fém edényben is, de akkor kevésbé lesz ízletes.


 JÓ ÉTVÁGYAT!!! :086: :011:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7155
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #38 Dátum: 2012 December 13, 14:12:49 »
Kedves Ildikó!

Nekem is kedvenc ételem a töltött káposzta és mi is szoktuk karácsonykor készíteni bárány, illetve marhahússal. Most, hogy felraktad a guszta képeket, máris éhes lettem rá!


 :rozsa2: :121: :149:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4474
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #39 Dátum: 2012 December 16, 08:46:12 »
Kedves Ildikó!

Nekem is kedvenc ételem a töltött káposzta és mi is szoktuk karácsonykor készíteni bárány, illetve marhahússal. Most, hogy felraktad a guszta képeket, máris éhes lettem rá!


 :rozsa2: :121: :149:


 igen nekem is kedvencem a töltött káposzta! de karácsonykor küldök neked is  ha gondolod! :017: :016:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4474
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #40 Dátum: 2012 December 16, 09:45:18 »
az  éjjel 1 kor jöttem haza és főztem kocsonyát!  nagyon szeretem és nagyon finom!
 :08: :08: :2smitten: :2smitten: :2smitten:


Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyahús(köröm,bőrke,füle,farka),  én vettem egy csülköt is
kis fej vöröshagyma,
1 nagy fej fokhagyma,

 3 , 4 db répa
csípős paprika (el is hagyható),
só,szemes bors ízlés szerint.
tetejére:piros fűszerpaprika,esetleg citromkarika.

Elkészítés:
A kocsonyahúst jól megtisztítjuk és mossuk.Hideg vízben feltesszük főni,az első levét leöntjük,és új vízben felkészítjük főzni.Ha ismét felforr,hozzáadjuk az ízesítőszereket és a fűszereket.Kis lángon -hogy ne zubogjon-,lassan készre főzzük én kb 4, 5 órát főzöm lassú tűzön..A megfőtt húsokból a nagyobb csontokat kivesszük és a mélytányérokba egyenlően szétosztjuk.
A levet lezsírozva rászűrjük a húsokra,és hideg helyre tesszük dermedni.Tetejét ízlés szerint megszórhatjuk p.paprikával,ő.borssal,vagy kevés citromlét csepegtethetünk rá,ill .citromkarikával,p.zölddel díszíthetjük.
Kanállal kiveszünk egy kevés lét,és ha ujjunkat belemártva "ragacsos",akkor biztos,hogy zselatin használata nélkül is meg fog dermedni.
 én soha nem használok zselatint! ha jó fokhagymás meg a bőrkék és fülek akkor biztos nem kell zselatin  :2smitten: :2smitten: :2smitten: :135:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4474
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #41 Dátum: 2012 December 22, 19:07:03 »
Gesztenyés szelet (sütés nélkül)


 :2smitten:


Nagyon mutatós, egyszerűen elkészíthető sütemény. Nagy előnye, hogy nem kell sütni, nyári melegben is nyugodtan vállalkozhatunk rá. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom.

Hozzávalók:
2 cs gesztenyemassza
35 dkg darált keksz
kb. 2 dl tej
1 vaníliás cukor

3 cs vaníliás pudingpor
9 dl tej
10 ek cukor
15 dkg margarin (vaj)

1 cs babapiskóta (24 db)
2 dl tej
3 adag kávé
0,5 dl Amaretto (vagy rum, esetleg rumaroma)

4 dl tejszín + 1 habfixáló

Elkészítése:
A gesztenyemasszát elkeverem a keksszel és a tejjel, majd belenyomkodom egy normál méretű tepsibe (nálam ez 21x36 cm). Cukrot nem teszek hozzá, de kíván-e érdemes megkóstolni, mert ez függ a gesztenyemasszától illetve keksztől.
A pudingot megfőzöm a tejben, közben hozzáadom a cukrot. Mikor kész a puding félrehúzom a tűzről, hozzádobom a margarint és botmixerrel jól kikeverem.
Felét ráöntöm a gesztenyemasszára.



A tejet, kávét, amarettot összekeverem, a babapiskótákat belemártom, de csak egy pillanatra, hogy el ne ázzon nagyon. Rásorakoztatom a krém tetejére, utána a maradék pudingos krémet ráöntöm. Végül rásimítom a kemény habnak felvert tejszínt, amibe a habfixálót is beletettem (ha hulalát használunk nem kell fixáló).



Pár órára berakom a hűtőbe és már szeletelhetem is. Tálalás előtt fahéjjal (kakaóporral, csokiforgáccsal) megszórom a tetejét :2smitten:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7155
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #42 Dátum: 2012 December 22, 19:12:08 »
Rém guszta!!!

 :afro:

Holnap én pedig túrós-krémest készítek kis unokám szülinapjára.

 :133:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4474
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #43 Dátum: 2012 December 22, 19:17:11 »
Rém guszta!!!

 :afro:

Holnap én pedig túrós-krémest készítek kis unokám szülinapjára.

 

 :133:






 :2smitten: :2smitten: :2smitten:
a BENNI SZÜLINAPJA LESZ????
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Elisabeth

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 7155
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #44 Dátum: 2012 December 22, 19:44:35 »
Igen, a drágám fejlödik szépen, mi pedig.... Na ja...  :afro:   :hehe:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10