Szerző Téma: KEDVENC RECEPTEK!  (Megtekintve 65366 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető bacsipista

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 5968
    • Keresztény kincskereső
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #285 Dátum: 2013 December 10, 14:47:31 »
Én a mákosat, csak sajnos az nálunk nem sikerül. Száraz lesz és szétmorzsálódik. Otthonról hoztam mindig amíg éltek szüleim, a sparhelt sütőjében sült, igazi mákos bejglit.  Számomra ez már csak nosztalgia
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4530
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #286 Dátum: 2013 December 10, 15:18:57 »
Én a mákosat, csak sajnos az nálunk nem sikerül. Száraz lesz és szétmorzsálódik. Otthonról hoztam mindig amíg éltek szüleim, a sparhelt sütőjében sült, igazi mákos bejglit.  Számomra ez már csak nosztalgia
     ebben igazad van kedves Pista tesvèrem amig èlt a nagymamám õ is kint a kemencèbe sütöte az volt az igazi, ,de szerintem finom amit    mik is csinálunk nem szokott száraz lenni,nèha morzsálòdik  az igaz,de finom :2smitten: :2smitten:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető DöNdIkEeE

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1627
  • Mrs :D
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #287 Dátum: 2013 December 10, 23:18:15 »
Nekem is a mákos a kedvencem!!!  :igen: Nem értem hogy, hogy morzsálódik szét?! Nekem sosem szokott csak sajnos megreped a tésztája...  :117:  Vagy arra gondoltatok nem a mákra?
A Kereszt Tény, ezért vagyok Keresztény! :)

Nem elérhető bacsipista

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 5968
    • Keresztény kincskereső
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #288 Dátum: 2013 December 10, 23:40:15 »
Én a tésztáról írtam, az töredezik szét.
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4530
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #289 Dátum: 2013 December 11, 12:53:51 »
:125:


                                            Karácsonyi csillag


Hozzávalók
25 dkg porcukor
5 evőkanál narancslikőr
1 dl narancslé
2,5 teáskanál sütőpor
8 dkg kókuszreszelék
23 dkg finomliszt
4 db tojás
1 teáskanál gyömbér
ízlés szerint reszelt narancshéj
1 csipet só
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg mogyoró
20 dkg Rama
10 dkg koktélcseresznye
10 dkg aszalt barack
10 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg kandírozott narancshéj
Elkészítés

Előkészítésként a cukrozott citrom- és narancshéjat, az aszalt barackot, a koktélcseresznyét meg a mogyorót apróra vágjuk. Egy csillag alakú tortaformát alaposan kikenjük Ramával (ha nincs ilyen formánk, a kör alakú is jó, és a kész tésztát vágjuk ki). A sütőt 180°C-ra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegítjük. A Ramát kikeverjük, és egymás után beledolgozzuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancs reszelt héját, a gyömbérport, a tojásokat és egy csipet sót. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a masszába forgatjuk. Végül a cukrozott citrom- és narancshéjat, a barackot és a cseresznyét, a mogyorót és a kókuszreszeléket is belekeverjük. A tésztát a formába simítjuk, és a sütőben kb. 1 órát sütjük. Még 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk. A narancslevet összekeverjük 2 evőkanál likőrrel, meglangyosítjuk, és a még meleg tortát meglocsoljuk vele. Hagyjuk teljesen kihűlni. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a maradék likőrrel és 3 evőkanál vízzel. Ezzel a sűrű masszával a tortát lepelszerűen bevonjuk, cukrozott gyümölcsökkel díszítjük, és hagyjuk megszáradni.
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető manoka38

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 163
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #290 Dátum: 2013 December 11, 12:58:54 »
Drága nagymamám azt tanította, hogy kevesebb mákot töltsek bele, vékonyabbra nyújtsam a tésztát, nagyon lassan süssem, és sülés közben többször is kenjem meg a tetejét cukros tejjel. Ez nekem bevált.
Próbáljátok ki ! :2smitten:

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4530
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #291 Dátum: 2013 December 11, 13:05:20 »
Drága nagymamám azt tanította, hogy kevesebb mákot töltsek bele, vékonyabbra nyújtsam a tésztát, nagyon lassan süssem, és sülés közben többször is kenjem meg a tetejét cukros tejjel. Ez nekem bevált.
Próbáljátok ki ! :2smitten:
:afro:

 igazad van kedves Manóka  emlékszem az én nagymamám is vékonyra nyujtotta a  tésztát és megkente tojás sárgájával :2smitten: :2smitten: :2smitten:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető DöNdIkEeE

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1627
  • Mrs :D
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #292 Dátum: 2013 December 11, 23:17:23 »
Hát én nem tudom eddig egyszer próbálkoztam a bejglivel és persze szétmment... viszont az íze finom volt  :hehe:
A Kereszt Tény, ezért vagyok Keresztény! :)

Nem elérhető DöNdIkEeE

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1627
  • Mrs :D
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #293 Dátum: 2013 December 11, 23:19:04 »
:125:


                                            Karácsonyi csillag


Hozzávalók
25 dkg porcukor
5 evőkanál narancslikőr
1 dl narancslé
2,5 teáskanál sütőpor
8 dkg kókuszreszelék
23 dkg finomliszt
4 db tojás
1 teáskanál gyömbér
ízlés szerint reszelt narancshéj
1 csipet só
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg mogyoró
20 dkg Rama
10 dkg koktélcseresznye
10 dkg aszalt barack
10 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg kandírozott narancshéj
Elkészítés

Előkészítésként a cukrozott citrom- és narancshéjat, az aszalt barackot, a koktélcseresznyét meg a mogyorót apróra vágjuk. Egy csillag alakú tortaformát alaposan kikenjük Ramával (ha nincs ilyen formánk, a kör alakú is jó, és a kész tésztát vágjuk ki). A sütőt 180°C-ra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegítjük. A Ramát kikeverjük, és egymás után beledolgozzuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancs reszelt héját, a gyömbérport, a tojásokat és egy csipet sót. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a masszába forgatjuk. Végül a cukrozott citrom- és narancshéjat, a barackot és a cseresznyét, a mogyorót és a kókuszreszeléket is belekeverjük. A tésztát a formába simítjuk, és a sütőben kb. 1 órát sütjük. Még 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk. A narancslevet összekeverjük 2 evőkanál likőrrel, meglangyosítjuk, és a még meleg tortát meglocsoljuk vele. Hagyjuk teljesen kihűlni. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a maradék likőrrel és 3 evőkanál vízzel. Ezzel a sűrű masszával a tortát lepelszerűen bevonjuk, cukrozott gyümölcsökkel díszítjük, és hagyjuk megszáradni.


Ez lényegében a mézeskalács nem?  :119: Én egy elég egyszerű de nagyszerű receptet szoktam csinálni! Ha majd bemásolom  :afro:
A Kereszt Tény, ezért vagyok Keresztény! :)

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4530
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #294 Dátum: 2013 December 16, 12:06:28 »
    Kekszes őzgerinc


Hozzávalók:
25 dkg margarinKekszes őzgerinc
2 dl víz
4 púpos ek. porcukor
2 ek. kakaó
½ dl rum/ rumaroma
25 dkg darált háztartási keksz
25 dkg darabokra tört háztartási keksz
díszítésnek kókuszreszelék.
 
Elkészítése:
A margarint, a vizet a porcukrot és a kakaót összemelegítjük, 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk először a rumot/rumaromát, majd a kekszeket, és jól összekeverjük. Egy őzgerinc formát folpackkal kibélelünk, a kekszes masszát beleegyengetjük, és jól lelapogatjuk. Min. 2 órára, de akár egy egész estére hűtőbe tesszük. Felszeletelve tálaljuk.
Kekszes őzgerinc szeletekÉn most egy kis kókuszreszelékkel díszítettem, melyet a folpackra tettem, mielőtt a tésztát elkezdtem belelapogatni, valamint a rétegezés közben kb. a felénél mélyedést formáltam a fakanál segítségével, és a közepébe is tettem egy csíkba.
Korábban dúsítottam már diódarabokkal és meggyel is. Utóbbi esetében egy kicsit kevesebb víz kell bele, mert a meggy is levet ereszt, és amikor a tűzről levesszük akkor kell belekeverni. De akár aszalt gyümölccsel is el tudom képzelni, ízlés kérdése.:-)
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető bacsipista

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 5968
    • Keresztény kincskereső
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #295 Dátum: 2013 December 16, 18:38:49 »
Hát engem becsapott az elnevezés: kekszes őzgerinc
Elképzeltem magamban hogy a húsok közé hogyan lehet bespékelni a kekszet, és , hogy milyen fura íze lehet. És tánéztem az őzgerinc formára és megértettem.

Jó lehet, finom és kiváló nassolni való.
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4530
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #296 Dátum: 2013 December 16, 18:50:35 »
Hát engem becsapott az elnevezés: kekszes őzgerinc
Elképzeltem magamban hogy a húsok közé hogyan lehet bespékelni a kekszet, és , hogy milyen fura íze lehet. És utánanéztem az őzgerinc formára és megértettem.

Jó lehet, finom és kiváló nassolni való.

 :2smitten: :2smitten: :2smitten:
 van kedves Pista testvérem  őzgerinc forma tepsi ,  de már biztos láttál  ilyet , igen nagyon finom és olcsó  :016:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető bacsipista

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 5968
    • Keresztény kincskereső
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #297 Dátum: 2013 December 16, 19:01:13 »
Ismerem, Magdinak is van itthon, de a címet olvasva és nem a tepsire gondoltam, hanem a finom özgerinc sültre

Ilyenre gondoltam:

"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4530
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #298 Dátum: 2013 December 16, 19:08:40 »
Ismerem, Magdinak is van itthon, de a címet olvasva és nem a tepsire gondoltam, hanem a finom özgerinc sültre

Ilyenre gondoltam:




 :taps: :taps: :taps: ez is finom lehet kérem a receptet áldott testvérem!!! na meg is éheztem :086: :121: :129: :085:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető bacsipista

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 5968
    • Keresztény kincskereső
Re:KEDVENC RECEPTEK!
« Válasz #299 Dátum: 2013 December 16, 19:14:25 »
Ismerem, Magdinak is van itthon, de a címet olvasva és nem a tepsire gondoltam, hanem a finom özgerinc sültre

Ilyenre gondoltam:




 :taps: :taps: :taps: ez is finom lehet kérem a receptet áldott testvérem!!! na meg is éheztem :086: :121: :129: :085:

Tűzdelt őzgerinc melegen

Hozzávalók:
80 dkg őzgerinc (fagyasztott is lehet), 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, olaj a pácoláshoz és a sütéshez, 10-12 dkg füstölt szalonna, 1 csapott evőka-
nál só
1. A csontos gerincről a hús tetején lévő vékony fehér hártyát lefejtjük, majd az egészet a mustár és a bors keverékével bedörzsöljük. Szorosan tálba fektetjük, annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva, hűtőszekrényben 2-3 napon át érleljük, közben párszor megforgatjuk.
2. Ezután lecsöpögtetve vágódeszkára fektetjük, és a rostokkal párhuzamosan, azaz hosszában vékony (kb. 0,5 centi vastag) csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, megsózzuk.
3. A pácolásához használt olajból 6-8 evőkanálnyit serpenyőbe töltünk, megforrósítjuk, majd a gerincet körös-körül megpirítjuk rajta. Tepsibe tesszük, forró olajával leöntjük, majd a közepesnél erősebbre (200 ºC; légkeveréses sütő 180 ºC) előmelegített sütőbe toljuk.
4. Angolosra, félangolosra vagy teljesen átsütjük.
Az angolos változatnál csak a hús külseje kap egy kérget, a belseje rózsaszínű, illetve az egészen közepe nyers. Ehhez 17-20 percnyi sütés kell.
A félangolos változatnál nemcsak a hús külseje sül meg, hanem úgy 1 centi vastagon a belseje is. Közepe rózsaszínű, de nem véres. Ehhez 22-25 percnyi sütés kell, míg további 5-6 perc szükséges ahhoz, hogy teljesen átsüljön.
5. Ha kész, tálra tesszük,
vajon párolt zöldségekkel körítjük, és külön kis tálkában barnamártást (receptjét lásd a mártások című fejezetben) is kínálunk hozzá.
6. A pecsenyét csak az asztalnál szeleteljük fel, mégpedig úgy, hogy a karajokat a csontról egyben lefejtjük, ezután vágjuk fel.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + pácolás + hűtés
Egy adag (köret és mártás nélkül): 360 kcal

forrás: http://receptletoltes.hu/hu/arch%C3%ADvum/1400
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12