Szerző Téma: Mi újság?  (Megtekintve 801481 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Viz77

• Testvérünk
  • *
Re:Mi újság?
« Válasz #10020 Dátum: 2014 Augusztus 11, 00:09:29 »
Dr Arnold Fruchtenbaum Biblia ertelmezeserol mi a velemenyetek ?

/ ugy latszik nekem hobbym minden kissebb nagyobb egyhaz ,felekezet ,
ertelmezeset tanitasat atolvasnom  :293: , de szerintem evvel nincs gond
elvegre az Irast tanulmanyozom tobb fele szemszogbol. /

http://www.bibliatanitasok.hu/Bibliaiskola/Bibliaiskola.html

Cirka fel eve atragtam  az itt levo tanitasokat ,
 / bar rament  egy eros  delutanom  :293: /
 kozben, sokszor bologattam helyeseltem magamban,
 elegge alapos osszeszedett ,
ajanlom figyelmetekbe

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
    • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
« Válasz #10021 Dátum: 2014 Augusztus 14, 10:05:25 »
Áldott szép napot nektek! :2smitten:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető bacsipista

• Testvérünk
  • *
    • Keresztény kincskereső
« Válasz #10022 Dátum: 2014 Augusztus 30, 07:13:26 »
"Jézus Krisztus tökéletessége abban mutatkozott meg minden tettében, hogy soha nem cselekedett azért, hogy az emberek lássák. Mindenben teljesen Isten akaratát kereste.
Az Ószövetségben látjuk, hogy az áldozatok bemutatásánál a füstölőszerek illata kedves volt a papok előtt is, de teljesen Istennek volt szánva.

Így kellene lenni nálunk is. Semmi más indítékunk ne legyen, csak az, ami Istent keresi, ami Őfelé irányul, és Őt dicsőíti."
J. N. Darby

Legyen mindenki számára áldott ez a nap!
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető Shomer ayin

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #10023 Dátum: 2014 Szeptember 24, 14:42:50 »
Ma van a Zsidó naptár szerint, az Újév napja-Ros hasáná. A Zsidó naptár szerint, ma 5775-ös évet köszöntjük. E mai napon az Újévi köszöntés ez:

LESÁNÁ TOVÁ TIKÁTÉVU VETÉCHÁ TÉMU.
/ "jó esztendőre legyetek beírva és lepecsételve." /
Ézs 60,19    
Nem a nap lesz néked többé nappali világosságod, és fényességül nem a hold világol néked, hanem az Úr lesz néked örök világosságod, és Istened lesz ékességed,

Nem elérhető bacsipista

• Testvérünk
  • *
    • Keresztény kincskereső
« Válasz #10024 Dátum: 2014 Szeptember 24, 16:26:32 »
Áldott új Esztendőt kívánok akkor kedves testvérem, az általad megosztott köszöntéssel:  LESÁNÁ TOVÁ TIKÁTÉVU VETÉCHÁ TÉMU.
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető torokildiko46

• Testvérünk
  • *
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
« Válasz #10025 Dátum: 2014 Szeptember 24, 18:01:07 »
:019:

ROS HÁSÁNÁ - ZSIDÓ ÚJÉV
Címkék:Ünnep
2014. szeptember 24-26.

A ros hásáná héber szavak jelentése: az év feje. Kétnapos ünnep Izraelben és a diaszpórában is a zsidó időszámítás szerinti tisri hónap első és második napján.

A zsidó hagyományban a ros hásánái időszak a megtérés, bűnbánat és a megbocsátás jegyében telik. Ez az időszak a ros hásánát megelőző hónap, elul hó elsejével kezdődik és hagyományosan jom kipurig tart. A hagyomány úgy tartja, hogy a világ teremtése a ros hásánát megelőző héten történt, vagyis Ádám és Éva teremtése éppen ros hásánára esett.

Szokások:

A ros hásánái liturgia talán legfontosabb része a sófárfújás a reggeli ima részeként. A sófár, vagyis a juh szarvából készült kürt feladata, hogy felébressze a hívek szívében a megtérés vágyát és felhívja a figyelmet a közelgő „Félelmetes Napokra", ahogyan a ros hásáná és jom kipur közötti tíz napot hívják.

Ros hásáná előestéjén családi vacsorát szokás tartani, melyen hagyományosan mézet és egyéb édes ételeket esznek, hogy édes évük legyen, illetve egyes családokban szokás bárány – vagy halfejet fogyasztani, mert ros hásáná héberül az „év fejét" is jelenti.

Bibliában:

Vájikrá (Leviták könyve) 23:23 – 25

Bámidbár (Számok könyve) 29:1 – 6

http://akibic.hu/unnepek/item/127-ros-hasana-zsido-ujev

Újév (Rós Hásáná)

rooshasana.jpgAz Újév héber neve: Rós Hásáná (vagyis az év feje). Az őszi ünnepek vele kezdődnek. Az előtte való héten hajnali ájtatosságok vannak, bűnbánó imákkal (szelichot). (en4) Ünnepestén a kalácsot mézbe mártják, hogy az elkövetkező évre jó ómen legyen. Néhol mézbe mártott almaszeletet is esznek. Nechemja könyvében található rá utalás (8:10): ,. . . . igyatok édes italokat . . ., mert szent nap ez Urunknak." A hagyomány szerint itt az Újévről van szó. A szokás nem szorítkozik zsidó körre.

A rómaiak január 1-én mézet ettek: "Et data sub niveo condita mella cado'?" -..és mellette minek tiszta edényben a méz'?" (Ovidius: Fasti. I. 186.). Magyarországon, a karácsonyi vacsorán szerepel alma, dió és fokhagyma mézbe mártogatva.
A templomban a férfiak fehér halotti ruhát öltenek, és fehér sapkát vesznek fel. Ez magába szállásra és bűnbánatra int. Az istentisztelet kiemelkedő része a sófárfúvás. A kos szarvából készült kürt a legrégibb zsidó hangszer. Az ünnepen Izsák feláldoztatási kísérletére emlékeznek. A második nap bibliai olvasmánya is ez. A legenda szerint az első sófár az Izsákot helyettesítő kos szarvából készült. A sófárfúvás már a Talmudban is a rossz szellem elűzését szolgálja. A zsidó misztika ezt kiszélesíti és így kap helyet az ünnepi liturgiában. Ha a sófárból nem jött hang, a babona sátánt gyanított benne.

A sófár héber betűi e szavak rövidítése: "én szátán v'én fegá rá": "eltűnt a Sátán, eltűnt a baj". A zsidó művészetben gyakori ábrázolás: a sófár hangjára menekül a Sátán (így van egy párizsi és egy budapesti Máchzorban).
Sófárt fújtak baj eltávoztatására, temetésen, esőt kérő szertartáson; fekete sófárt a kiátkozásnál. Sófárral várják a Messiást az idők végén (Jes. 27: 13.).

Az ünnep délutánján kimennek a folyó, tó, patak partjára, vagy - ha nincs ilyen -egy kúthoz s imát mondanak, benne e prófétai mondatot: "Bedobod a tenger melyébe minden vétkünket" (Micha 7: 19.). Ennek a szertartásnak - a mondat első szaváról - táslich ("bedobod") a neve. Kései eredetű, Rási, francia Biblia- és Talmud-magyarázó, a Xl. században még kialakulatlan formájában idézi a gáoni responzumokból: pálmaháncsból készült kosarát, amelybe Rós Hássána előtt 22 vagy 15 nappal egyiptomi babot vagy borsót ültettek el, a ház minden tagja a Rós Hássánát megeloző napon hétszer megforgatja feje körül, e szavak kíséretében: "ez ennek helyébe, az a váltságom, ez a cseretárgyam", s a folyóba veti (Sáb. 81b). Itt még láthatóan egybefolyik a táslich és a Káppárot (lásd később) szertartása. Utóbb kenyérmorzsákat vetettek a vízbe. Szimbolikusan így szabadultak meg vétkeiktől.

A víz melletti imádkozás réginek látszik. Tertullianus Orationes litoralesről, tengerparti imákról beszél, és böjttel kapcsolatban említi. Talán az Engesztelő napon gyakorolták. Biblia előtti zsidó képzet, hogy Isten szelleme a víz felett lebeg (Mózes I. I 2.). A magyar irodalomban Juhász Gyula említi. A máramarosi bércről rohanó "kis Tiszá"-nál látta a táslich jelenetet: A hídon bús, kaftános raj mozog, Ünnepi estén itt imádkozók, Monoton dallam zsong a víz felett, Kopottan, fázón ünnepel Kelet!

http://www.mazsihisz.hu/ujev--ros-hassana--27.html
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

• Testvérünk
  • *
« Válasz #10026 Dátum: 2014 Szeptember 24, 18:11:01 »
Ma van a Zsidó naptár szerint, az Újév napja-Ros hasáná. A Zsidó naptár szerint, ma 5775-ös évet köszöntjük. E mai napon az Újévi köszöntés ez:

Köszönjük szépen!!! :081:

Talán a legismertebb zsidó újévi szokás a jókívánság. Ilyenkor azt kívánják egymásnak a találkozó ismerősök, hogy az újévben "jó évre legyél beírva" ezért  én is  azt kivánom nektek : JÓ évre legyél beírva!!!
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Shomer ayin

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #10027 Dátum: 2014 Szeptember 24, 18:28:13 »

Köszönjük szépen!!! :081:

Talán a legismertebb zsidó újévi szokás a jókívánság. Ilyenkor azt kívánják egymásnak a találkozó ismerősök, hogy az újévben "jó évre legyél beírva" ezért  én is  azt kivánom nektek : JÓ évre legyél beírva!!!

Vagy így: SÁNÁ TOVÁ UMVORECHET - áldásos, jó esztendőt!
Ézs 60,19    
Nem a nap lesz néked többé nappali világosságod, és fényességül nem a hold világol néked, hanem az Úr lesz néked örök világosságod, és Istened lesz ékességed,

• Testvérünk
  • *
« Válasz #10028 Dátum: 2014 Szeptember 24, 19:12:38 »
 :2smitten: :2smitten: :2smitten: :rozsa: :thanks:

SÁNÁ TOVÁ UMVORECHET - áldásos, jó esztendőt! :317: :317:

Nem elérhető istvan21

• Testvérünk
  • *
« Válasz #10029 Dátum: 2014 Szeptember 24, 20:22:25 »
Boldog új évet kivánok énis  :291:

Nem elérhető bacsipista

• Testvérünk
  • *
    • Keresztény kincskereső
« Válasz #10030 Dátum: 2014 Szeptember 28, 17:29:57 »
Közelebb az Úrhoz

Lakótelepünkön ma van a Havanna lakótelepi napok zárónapja. A bátrabbak léggömbbel emelkedhettek a magasba. Az erkélyünkről örökítettem meg a telefonommal.

Nem elérhető bacsipista

• Testvérünk
  • *
    • Keresztény kincskereső
« Válasz #10031 Dátum: 2014 Október 07, 08:40:29 »
Olvastam az igeverset és elgondolkodtam a mai tennivalóimon.

Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek” Kol 3, 23

Tegnap is dolgozgattam, közben sűrűn a számítógép elé ültem, meglátogattam számomra néhány fontosnak tartott weboldalt, majd visszaültem a munkához.
Nem égett a szívemben a vágy, hogy szépen, gyorsan, precízen, csak csináltam, mert szerettem volna vele végezni. Végül abbahagytam, hogy holnap majd folytatom.
Ebből a felfogásból érződik, hogy embereknek készül a munka. De a fenti igevers rám szólt.
Felismertem, hogy Istennek nem végezhetünk egy munkát ímmel-ámmal. Szánjuk oda az időnket, energiánkat és kérjük Isten vezetését. Örömmel fogjunk hozzá, és amikor végeztünk vele, örömteljes fáradtság, tölt majd be minket, mert tudjuk, hogy az Úr is büszke lesz ránk, hűségünkért, kitartásunkért. Tőle kapjuk az erőt, és majdan tőle kapjuk a jutalmat is.
Ma amikor elkezdem a munkámat az úrnak fogom ajánlani és hiszem, hogy segíteni, vezetni fog benne, és öröm fogja eltölteni lelkemet.

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
    • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
« Válasz #10032 Dátum: 2014 Október 07, 16:09:18 »
:afro: :2smitten:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető emberke

• Testvérünk
  • *
« Válasz #10033 Dátum: 2014 November 13, 16:33:51 »
Rohogni fogtok...
fel eve kaptam az elso Isten eltessen jokivansagot

Nem elérhető Viz77

• Testvérünk
  • *
« Válasz #10034 Dátum: 2014 November 13, 19:37:58 »
nos en elege sokat  temazok tologiaban
es a mai napig nem ertem a katolikus reformatus es baptista teologiat...