Szerző Téma: egészséges RECEPTEK!  (Megtekintve 6309 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető torokildiko46

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
egészséges RECEPTEK!
« Dátum: 2014 Május 10, 21:43:17 »

Számos gyógyhatása van a szalonnának:
A szalonna erősíti az immunrendszert: nem is véletlen, hogy nagyszüleink és dédszüleink erősek és egészségesek voltak a sok szalonna fogyasztásától.
szalonna1Amikor a legújabb kutatások kiderítették a hagyományos zsírokat helyettesíteni kívánó új típusú élelmiszereknek negatív hatásuk van, a szakemberek figyelme a színezéket, tartósítószert és E-számokat sem tartalmazó szalonna felé fordult.
A szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó arachidonsavat tartalmaz, ami elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét.
Zsírok kis mennyiségben jótékony hatással vannak a szívre és a véredényekre, a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot is és az érnyomást. A dohányosoknak jó, ha fogyasztanak kis mennyiségű szalonnát, mivel az szelént tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt. Így a dohányzás okozta károsodások részben csökkennek. A szalonna az alkoholmérgezést is enyhíti, mivel a gyomorfalat zsírral vonja be, így megakadályozza az alkohol gyors felszívódását.
A disznózsírt időtlen idők óta használják a népi orvoslásban.
Ízületi fájdalmak: lefekvés előtt jól kenjük be disznózsírral, vagy avas szalonnával a kérdéses területet. A szalonnát daráljuk meg, majd a masszához adjunk egy evőkanál mézet. Miután bekentünk a testrészt, helyezzünk rá celofánt vagy pergament, és az egészet tekerjük be egy sállal, vagy gyapjú kendővel. A pakolást hagyjuk egész éjszaka a fájós testrészen.
Az ízületek stimulálása betegségek után: a sérült területre vigyünk fel 100 gramm disznózsírt, amelyhez adjunk egy kanál sót. A testrészt vastag gyapjúkendőbe bugyoláljuk.
szalonna2Mellgyulladás: a gyulladt felületre tegyünk egy csík avas szalonnát, a tetejére sztaniolpapírt, és ragasszuk le sebtapasszal.
Ekcéma: megolvasszuk a sózatlan szalonnát, majd hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá 2 kanál olvasztott zsírt, két tojásfehérjét, 100 gramm gyümölcspépet, 3 kanál vérfüvet. A keveréket hagyjuk 2-3 napig állni, majd a problémás területet naponta kétszer kenjük bel.
Fogfájás: egy vékony csík sózatlan szalonnát tegyünk a fájós fog köré, a fájdalom pedig fokozatosan elmúlik.
Sarokcsont sarkantyú: 100 gramm sózatlan szalonnából vágjunk apróra, adjunk hozzá egy nyers tojást, valamint 100 milliliter ecetkoncentrátumot. A keveréket hagyjuk sötét helyen állni, addig amíg a szalonna fel nem oldódik. Használat előtt a bokát forró vízben áztassuk, majd egy tamponnal vigyük fel a krémet a problémás területre. Csak éjszakára használjuk, nappal meleg vízzel mossuk meg a lábat. A kezelés időtartama 5-7 nap.
Forrás: filantropikum.com
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
egészséges RECEPTEK!
« Válasz #1 Dátum: 2014 Május 11, 07:50:25 »
EPER

Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

eper-szeletek
Az eper gyógyhatásai:
szépít,
méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
vesebántalmak esetén,
a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
a pattanásos bőr kezelésére,
csökkenti a szívbetegségek,
a kötőszöveti gyulladások,
az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

Eperkúra az egészségünkért

„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.

Ha nyersen fogyasztjuk az epret..

Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.

A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.

epertál

Sülve-főve

Az eperből készített leveseknek és finomságoknak kimeríthetetlen tárháza van, és elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt. De hogy ezzel se legyen probléma, néhány rövid ötletadó recepttel kedveskedünk!

1. Zabpelyhes epersaláta

Hozzávalók:

15 dkg eper
2 evőkanál zabpehely
fahéj
3 evőkanál natúr joghurt
vanília rúd
A zabpelyhes epersaláta elkészítése:

A joghurthoz add hozzá a fahéjat, a zabpelyhet és a vaníliát. Hagyd állni addig, amíg a zabpehely megpuhul, majd add hozzá a megmosott, felaprított epret. Ha édesíteni szeretnéd, használhatsz egy kiskanál mézet.

--------------------------------------------------------------------------

2. Epres müzli

Hozzávalók:

30 dkg eper
14 dkg müzlikeverék
5 dkg méz
2,5 dl tejföl
egy citrom leve
2,5 dl sovány tej
6 dkg dió
pisztácia
Az epres müzli elkészítése:

A tejfölt keverd ki a sovány tejjel, a mézzel és a citromlével. Add hozzá a müzlit és ízlés szerint hígítsd tejjel, majd hagyd állni 20 percig. A félbevágott epret tedd bele a müzlibe, majd az egészet hintsd meg pisztáciával.

3. Hideg eperleves

Hozzávalók:

2 dl tejszín
50 dkg eper
5 dl tej
méz
A hideg eperleves elkészítése:

Az epret mosd meg és szeleteld fel. Az egyik feléhez add hozzá a tejet és turmixold össze, adj hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen, majd tedd bele a maradék epret és jól hűtsd le. Ha szükséges, mézzel édesítheted.
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető DöNdIkEeE

• Admin(n)é :)
  • Testvérünk
  • *
  • Mrs :D
Re:egészséges RECEPTEK!
« Válasz #2 Dátum: 2014 Június 14, 14:58:49 »
A szalonnás dologban nagyon nem értek egyet! :301: Engem nem győzött meg a cikk... :304:
A Kereszt Tény, ezért vagyok Keresztény! :)

Nem elérhető DöNdIkEeE

• Admin(n)é :)
  • Testvérünk
  • *
  • Mrs :D
« Válasz #3 Dátum: 2014 Június 14, 15:03:36 »
Az oldalról ahonnan a szalonnás dolog van.

Jobban fogyunk a diétás kólával, mint a vízzel

A Colorádó-i Egyetem szakembereinek kutatásából kiderült, hogy a light kóla jobban segíti a fogyást, mint a víz. Az amerikai üdítőgyártók szövetsége megbízásából végzett kutatást megelőzően a tudósok azt feltételezték, hogy a cukormentes üdítők fogyasztói ugyanannyit fogyhatnak, mint azok, akik vizet isznak.

A kutatásba 300 embert vontak be, akik egy előre meghatározott fogyókúrás programot követtek. Különbség csupán egy volt: az alanyok egyik fele diétás kólát, míg a másik csoport csak vizet fogyasztott. Három hónap múlva kiderült, hogy akik üdítőt ittak, azok 5,9 kilót fogytak, míg a vizet ivók csak 4,1 kilót. További meglepetés volt, hogy a kólát fogyasztók esetében a „rossz koleszterin” szintje is jobban csökkent.

A kólafogyasztó alanyok a három hónap után arról számoltak be, hogy kevésbé érezték éhesnek magukat. A kérdésben a CNN pszichológusokat is megszólaltatott, akik szerint a véges akaraterő állhat a meglepő eredmények mögött. Ugyanis a vizet ivóknak nemcsak a kedvenc ételeikről, de az üdítőkről is le kellett mondaniuk, a szervezet pedig a nagyobb fokú lemondást a több evéssel kompenzálta. Ez pedig több kalóriát jelentett még abban az esetben is, hogy csak fogyókúrás ételeket fogyasztottak.

http://filantropikum.com/jobban-fogyunk-a-dietas-kolaval-mint-a-vizzel/

Viszont egészségtelenebb is az is biztos!  :304:
A Kereszt Tény, ezért vagyok Keresztény! :)

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #4 Dátum: 2014 Június 14, 20:28:45 »
 :thanks: :027: :031: :031: :026: :081:  érdekes !!! :2smitten: :2smitten: :2smitten:

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #5 Dátum: 2015 Január 21, 10:02:40 »
A LEGEGÉSZSÉGESEBB BOGYÓK

Elképesztően sok jótékony hatással bírnak a különböző bogyós gyümölcsök: tele vannak antioxidánssal, bőrregenerálók, csökkentik a szív-érrendszeri kockázatot, a cukorbetegség és rák kockázatát egyaránt.

ACAI BOGYÓ

Blueberries

Ezek, a szakértők szerint, öregedés elleni gyümölcsök. Kicsik és sötétlilák Dél-Amerika pálmafáin nőnek. 19 aminosavat tartalmaznak és egy hadsereg öregedés elleni antioxidánst. Serkentik az immunrendszert, védnek az idült betegségek ellen, jótékonyak a szívre és az idegrendszerre nézve.

ÁFONYA

afonyaű

A legjobb név, ami az áfonyára illik: kék dinamó. Nagy mennyiségű magnéziumot tartalmaz, ami egy energia-vitamin. K-vitamin, ami a csontépülést serkenti. A szakértők szerint az áfonyában gazdag diéta javítja a motoros funkciókat és segít leküzdeni a rákot, szívbetegséget és cukorbetegséget. Felhasználásánál csak a fantáziánk szab határt.

CAMU CAMU BOGYÓK

camu_camu

Ezek a kis vöröses bogyók az Amazonas vidékén nőnek, bokrokon. Savanykás az ízük és nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaznak, ami megmagyarázza, hogy miért használják előszeretettel a hűléses, megfázásos állapotokban. Ugyanakkor segítenek az egészséges szemek megőrzésében, a fogíny és bőr egészségéért is felelősek. Frissen is lehet kapni őket, egy teáskanállal adva a mindennapi gyümölcslevünkhöz vagy salátánkhoz.

VÖRÖS ÁFONYA

vorosafonya

Magas flavonoid tartalmának köszönhetően csökkentik a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a szívre is jótékony hatást képesek kifejteni. Felhasználható frissen vagy aszalva.

GOJI BOGYÓK

goji_bogyo

Ha szereted a vitalitást, ez a te gyümölcsöd. A hagyományos kínai orvoslás gyakran használja a friss piros bogyókat a cukorbetegség, magas vérnyomás kezelésére illetve a szemek egészségére, és a más, vese kiválasztás serkentésére. C-, E-vitamin, béta-karotin és likopin tartalma kiemelkedő. Napközben goji bogyót rágcsálva energikusabbakká válhatunk.

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
egészséges RECEPTEK!
« Válasz #6 Dátum: 2015 Április 15, 15:49:11 »

Rakott brokkoli
 A brokkoli így elkészítve megőrzi jellegzetes ízét. Könnyű étel. Ettől nem lehet elhízni! Többek között ezért is szeretjük.

hozzávalók / 2 adag

500 g brokkoli
300 g tejföl
20 g vaj
4 ek zsemlemorzsa
30 g trappista sajt
1 db tojás
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (őrölt)

hirdetés
alapanyagok

brokkoli fekete bors só tejföltojás trappista sajt vaj zsemlemorzsa
receptjellemzők

konyha: magyar   
szezon: bármikor   
diéta: cukormentes, gluténmentes   
nehézség: könnyű   
költség egy főre: megfizethető receptek   
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus   
adag: 2 főre   
kalória: átlagos   
szakács elkészítette: család kedvence receptek   
mikor: ebéd, vacsora   
elkészítési idő: 30-60 perc:
elkészítés

Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a rózsájára szétszedett brokkolit. Egy kevéske vajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, félretesszük.
Egy tűzálló tál alját vékonyan meghintjük pirított zsemlemorzsával. A lecsepegtetett brokkolit ráhelyezzük.
A tejfölbe belekeverjük a tojást, sózzuk és ízlés szerint borsozzuk.
A brokkolira rászórjuk a maradék zsemlemorzsát, majd egyenletesen ráöntjük az ízesített tejfölt. Megszórjuk reszelt sajttal. A sajt tetejére kés segítségével pici vajdarabkákat teszünk.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Melegen, puha kenyérrel tálaljuk! ez  volt  a tegnapi vacsoránk és  nagyon finom volt!!! :2smitten: :2smitten: :2smitten: :2smitten:

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #7 Dátum: 2015 Április 28, 21:34:21 »
Fokhagymakrémleves

Nagyon szeretjük a fokhagymát minden formában, de ebben a levesben adja ki szinte majdnem a legjobban az ízét. Egyszerű és mégis olyan finom, hogy egy tányér sosem elég belőle. :)

hozzávalók / 4 adag

7 gerezd fokhagyma (nagy)
20 g teavaj
2 dl tej
3 evőkanál finomliszt
0.5 kk fehérbors
só ízlés szerint
10 dkg sajt (reszelt)

alapanyagok

fehérbors finomliszt fokhagyma sajt só teavaj tej
receptjellemzők

konyha: magyar   
költség egy főre: nagyon olcsó receptek   
elkészítési idő: 5-15 perc   
kalória: alacsony   
szezon: bármikor   
diéta: cukormentes, tojásmentes   
nehézség: könnyű   
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus   
szakács elkészítette: család kedvence receptek   
mikor: ebéd, vacsora   
adag: 4 főre   
elkészítés

A fokhagymagerezdeket miután megtisztítjuk, törővel összenyomjuk. De késsel is össze lehet préselni őket, ha nincs törő.
A kevéske vajat (nekem ez a 20 g vaj egy 100 g-os teavajból vágott 3 db 0,5 cm vastagságú szelet) egy lábasba felteszünk olvasztani, és mikor megolvadt, egyből rászórjuk az összetört fokhagymát. Alacsony lángon pirítjuk, és ott állunk mellette, elég sűrűn kevergetjük, mert nagyon hamar megpirul. Akkor öntjük fel 8 dl vízzel, mikor kezd enyhén barnulni a fokhagyma, de nem szabad megpirítani. Ha felöntöttük vízzel, megsózzuk, és rászórjuk a fehérborsot (ízlés szerint). Nagy lángon főzzük.
Míg forraljuk a levest, a lisztet simára kikeverjük a tejjel.
Ha felforr a leves, akkor a lisztes tejet beleöntjük a forró levesbe. Ezután megint megvárjuk, hogy felforrjon, és kevergetjük még kicsit (kb. 1 percig), várva, hogy krémessé sűrűsödjön a levesünk. (Mi nem szeretjük, ha túl sűrű lesz, ezért a lisztből csak 3 ek-lal adok hozzá, de ha ez nem elég valakinek, akkor tegyen hozzá bátran több lisztet.)
A levest forrón, gőzölögve merjük tányérba, és rászórunk egy kis marok reszelt trappista sajtot. Így tálaljuk, azonnal fogyasztjuk.

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #8 Dátum: 2015 Június 07, 13:02:52 »
Minden finom, ami Magyar - Mai étekajánlat itt, az Őseinkben: Finom vajas pogácsa, bögrésen(egyéni recept)
A pogácsák alfája és omegája, itt kezdődik a vendégváró falatok fogalma. A legfinomabb mind közül, amit valaha alkalmam volt kóstolni, és ismét Erzsi dédi keze munkáját dicséri. Nem szárad ki, nem szikkad meg, kívül van egy leheletvékony, vajas kérge, belül puha, foszlós.
És, elronthatatlan!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 4 bögre liszt
– 1 kocka Rama, vagy vaj (25 dkg)
– 3 tojás sárgája
– 1 csapott evőkanál só
– 1 kis poharas tejföl (esetleg még egy pici, mert nem mindegyik tejföl egyforma)
– 1 kocka élesztő (50 g)
1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk.
2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is.
3. A tésztát ezután összegyúrjuk, és hűtőbe pihentetjük a tésztát legalább öt-hat órát. A mami szerint este érdemes begyúrni és reggel sütni. Egyébként jobb is két részletben, mire kell a pogácsa pedig, akkor már csak szaggatni és sütni kell.
4. A hűtőbe tálba tegyük, takarjuk le egy nejlonnal, vagy műanyagfedővel.
5. Ha a tészta megpihent, lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter (fel fog jönni sütés közben) vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan berácsozzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk őket. Sajtot is szórhatunk rá még pluszban.
6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, aranyszínűre sütjük őket 180-200 fokon.
Jó étvágyat

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #9 Dátum: 2015 Július 01, 19:45:22 »

Hajdina!
a hajdináról:
A hajdina gyógyhatásai és felhasználása
A hajdina, Fagopyrum esculentum, más néven pohánka, tatárka a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Magjainak színe fekete vagy barnás. Az íze is kellemes, de lássuk a gyógyhatásait!
A hajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát, amely 56 -77 %-ban keményítő, 17-20 %-ban élelmi rost, ennek 12-17 %-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.
Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza.
Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak.
Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert - az erek kötőszövetes állományát - azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.

Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt, a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül, jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is, mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták. Ezek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnak. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
A krónikus májbetegségekben a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak (pl. metionin) fogyasztása jótékony hatású. Magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre.
A hajdinából régebbi korokban leggyakrabban kását főztek. A legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb..

Hajdinás-párolt csirkeszárny recept

Ma kreatív napom volt. Nem néztem recepteket a mai ebédre vonatkozóan csak azt, hogy mi olyat találok a hűtőben, amiből ebéd készülhet. Lehet, hogy a fotó nem tökéletes - még de nagyon-nagyon finom lett!
Mindenkit bízatok arra, hogy próbáljon ki új ízeket!

hozzávalók / 2 adag

8 db csirkeszárny
40 dkg fehér spárga
40 dkg gomba
30 dkg hajdina
1 hüvelykujjnyi gyömbér
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
ezt olvastad már?

alapanyagok

bors csirkeszárny fehér spárga gomba gyömbér hajdina só
elkészítés

A csirkeszárnyakat előkészítjük és egyesével három darabba vágjuk, sózzuk-borsozzuk.
A gombát, spárgát és gyömbért megpucoljuk és daraboljuk.
A csirkét kevés olajon elősütjük - 2-3 perc alatt -, majd a zöldségekkel együtt összerakjuk és szintén kevés olajon lassan sütjük-pároljuk.
Félidőben hozzátesszük a hajdinát és készre főzzük. A fűszerezést mindenki szája íze szerint, de óvatosan!
ma kóstoltam először de ehető
Sajnos tegnap az UH vizsgálaton megállapították hogy májzsírosodásom van igy utána néztem hogy mik vannak májregeneráló receptek

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
Kedvenc RECEPTEK!
« Válasz #10 Dátum: 2015 Július 30, 19:17:00 »
Szuper finom töltött kenyér
Erről a kenyérről is csak egy kép keringett a facebook-on, mint a töltött zsemle esetében. De most magát a kenyeret is én szerettem volna sütni. Emlékeztem, hogy Max-nál láttam egy egyszerű kovászolt kenyér receptet, gyorsan meg is kerestem. Nála leírt instrukciók alapján elkészítettem a kovászt még csütörtök este, másnap sütöttem a kenyeret és szombat reggelire tálaltam e finomságot.Csak egy kicsit elméreteztem magam kenyér ügyileg, egyszerűen össze sem adtam, hogy miből mennyit raktam bele, a végén meg csak csodálkoztam, hogy egy 1,3 kg-os kenyeret sikerült sütnöm.A kenyeret kockásra bevagdostam a 2/3-ig, vagyis az alsó egyharmada egyben maradt, ez tartotta az egészet össze. Az eredeti képen nekem úgy tűnt, hogy csak sajtokkal van telerakva a kenyér, de minden finomság volt itthon, úgy gondoltam mindenfélével megtömöm a kenyeret. Főztem tojást, szeleteltem fel szalonnát, sonkát, szalámit, trappista sajtot és lila hagymát. Közben bekapcsoltam a sütőt kb. 180 fokra, hogy előmelegedjen.A bevagdosás mentén az egyik irányban felszeletelt vajjal raktam ki a sorokat. A másik irányban pedig kerültek a finomságok a sorok közé. 2-3 félét is dugdostam egy helyre. Mikor jól megtömtem az egész kenyeret, rájöttem, hogy abba a jénaiba nemigen rakom vissza, amiben a kenyér sült. Úgyhogy előkaptam a kacsasütő jénait és abba próbáltam belegyömöszölni. Természetesen tettem alá sütőpapírt, nehogy megégjen a kenyér alja.
A tetejére, hogy ne legyen olyan száraz reszeltem még egy kis vajat, majd sajtot és frissen vágott petrezselyemmel megszórtam.
A jénai tetejét ráraktam és sütöttem kb. 20-25 percet (szerintem, ha kisebb a kenyér elég akkor 15-20 perc is), majd a tető nélkül még 15 percet, hogy a sajt piruljon egy kicsit. Szép nagy adag lett belőle, teljesen elkápráztattam a fiúkat vele.

Mivel elég sok lett ezért Erzsike néniéknek is adtunk át belőle, szerencsére akkor még ők sem reggeliztek. Egyöntetűen mindenkinek nagyon ízlett. Én azt gondoltam, hogy sok fog megmaradni, de végül csak egy csücsök maradt, amit másnap reggelinél szétosztottunk magunk között
 :317: :317: :317:

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #11 Dátum: 2015 Október 23, 09:14:28 »

10 ok miért kezdjük a napot meleg-mézes-citromos vízzel

Mindannyian hallottunk már arról, hogy a citromos meleg víz mi mindenre jó, főleg, ha reggel éhgyomorra isszuk. Azt viszont kevesen tudják, hogy a mézes kombinációja miért olyan csodálatos.
Ne gondoljunk csak a fogyásra, ugyanis meg sem gondolnánk, hogy emellett mennyi egészségügyi területen fejti ki jótékony hatását ez az ital.
Javítja az emésztést

Azonnali lendületet ad az emésztés számára. Serkentik a máj és az epe működését, valamint felgyorsítják a méreganyagok tisztulását a sejtekben. A méz pedig antibakteriális hatásának révén véd a fertőzésekkel szemben, segíti a bél nyálkahártyájának zavartalan működését.
Tisztítja a vastagbelet

Az emésztésre gyakorolt hatása miatt egyértelmű, hogy a végbélben is végez tisztító munkát. Védik a bél falát, segítenek az elhalt baktériumok ürítésében. Gondoljuk át a folyamatot: a tápanyagokat a gyomor feldolgozza hibátlanul, a vastagbél pedig kiüríti maradéktalanul.
Segíti a székrekedést

Ha ilyen problémával küzdünk azonnali orvosságként funkcionál az ital. Pozitívumként szóljon, hogy a tabletták és hashajtók mellékhatásával szemben nem okoz kiszáradást, ugyanis amellett, hogy kitisztít, belülről hidratál is.
Tisztítja a nyirokrendszert

Az orvostudomány szerint a leggyakoribb nyirokrendszeri probléma okozója a folyadékhiány. Ha fáradtságot, levertséget, stresszt, székrekedést, alvászavart, mentális problémákat vagy vérnyomás ingadozást észlel, az ön orvossága ez az ital. Kiváló immun javító csodaszer.
Jó hangulatot és energiát nyújt

Ez a keverék csodát tehet a lélekkel is. A méz úgy hat, mint egy azonnali energia bomba, a víz friss vért juttat az agyba, a citrom pedig aktiválja az enzimeket a gyomorban.
Tisztítja a húgyutakat, remek vízhajtó

A méz kiváló antibakteriális szer, citrommal és vízzel keverve pedig kiváló vízhajtóként működik. Erre pedig nem csak a fogyásban van szükség, hanem az egészségünk megőrzésének szempontjából sem szabad az utolsó helyre tenni.
Friss leheletet kölcsönöz

Ez a csodálatos kombinált ital segít a szájban megbújt baktériumokat megölni, a nyelven megrakódó kártevőkre pedig ellenszerként hat.

Növeli a fogyás esélyét

Eltekintve a gyomorban végzett tisztító munkától az ital képes jótékonyan hatni a fogyókúrára is. olyan lúgos állapotot hoz létre ugyanis, ami beindítja az emésztést és a méreganyagok eltávozását.
Világosítja a bőrt

A szervezetben végzett tisztító akción kívül megtisztítja a vérben a vérsejteket, egyfajta erős tisztítószerként hat. A pigmentfoltokat, a májfoltokat képes belülről gyógyítani, így az évek óta tartó harc véget érhet.
Tippek

Reggel,éhgyomorra igyuk, mindenképp még fogmosás előtt.

Vegyünk egy pohár (2dl) meleg vizet, amibe facsarjunk fél citrom levét és kavarjunk el egy teáskanál mézet is. Ha rendszeres kávéfogyasztók vagyunk, csak egy óra eltelte után tegyünk eleget ennek a szokásnak.

Szerző:tudasfaja.com

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #12 Dátum: 2019 Május 11, 19:34:04 »
EPER
Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.
eper-szeletek
Az eper gyógyhatásai:
szépít,
méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
vesebántalmak esetén,
a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
a pattanásos bőr kezelésére,
csökkenti a szívbetegségek,
a kötőszöveti gyulladások,
az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

Eperkúra az egészségünkért
„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
Ha nyersen fogyasztjuk az epret..
Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.
A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.
epertál

Sülve-főve
Az eperből készített leveseknek és finomságoknak kimeríthetetlen tárháza van, és elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt. De hogy ezzel se legyen probléma, néhány rövid ötletadó recepttel kedveskedünk!
1. Zabpelyhes epersaláta
Hozzávalók:
15 dkg eper
2 evőkanál zabpehely
fahéj
3 evőkanál natúr joghurt
vanília rúd
A zabpelyhes epersaláta elkészítése:
A joghurthoz add hozzá a fahéjat, a zabpelyhet és a vaníliát. Hagyd állni addig, amíg a zabpehely megpuhul, majd add hozzá a megmosott, felaprított epret. Ha édesíteni szeretnéd, használhatsz egy kiskanál mézet.
2. Epres müzli
Hozzávalók:
30 dkg eper
14 dkg müzlikeverék
5 dkg méz
2,5 dl tejföl
egy citrom leve
2,5 dl sovány tej
6 dkg dió
pisztácia
Az epres müzli elkészítése:
A tejfölt keverd ki a sovány tejjel, a mézzel és a citromlével. Add hozzá a müzlit és ízlés szerint hígítsd tejjel, majd hagyd állni 20 percig. A félbevágott epret tedd bele a müzlibe, majd az egészet hintsd meg pisztáciával.
3. Hideg eperleves
Hozzávalók:
2 dl tejszín
50 dkg eper
5 dl tej
méz
A hideg eperleves elkészítése:
Az epret mosd meg és szeleteld fel. Az egyik feléhez add hozzá a tejet és turmixold össze, adj hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen, majd tedd bele a maradék epret és jól hűtsd le. Ha szükséges, mézzel édesítheted.