EPER
Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.
eper-szeletek
Az eper gyógyhatásai:
szépít,
méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
vesebántalmak esetén,
a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
a pattanásos bőr kezelésére,
csökkenti a szívbetegségek,
a kötőszöveti gyulladások,
az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.
Eperkúra az egészségünkért
„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
Ha nyersen fogyasztjuk az epret..
Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.
A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.
epertál
Sülve-főve
Az eperből készített leveseknek és finomságoknak kimeríthetetlen tárháza van, és elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt. De hogy ezzel se legyen probléma, néhány rövid ötletadó recepttel kedveskedünk!
1. Zabpelyhes epersaláta
Hozzávalók:
15 dkg eper
2 evőkanál zabpehely
fahéj
3 evőkanál natúr joghurt
vanília rúd
A zabpelyhes epersaláta elkészítése:
A joghurthoz add hozzá a fahéjat, a zabpelyhet és a vaníliát. Hagyd állni addig, amíg a zabpehely megpuhul, majd add hozzá a megmosott, felaprított epret. Ha édesíteni szeretnéd, használhatsz egy kiskanál mézet.
--------------------------------------------------------------------------
2. Epres müzli
Hozzávalók:
30 dkg eper
14 dkg müzlikeverék
5 dkg méz
2,5 dl tejföl
egy citrom leve
2,5 dl sovány tej
6 dkg dió
pisztácia
Az epres müzli elkészítése:
A tejfölt keverd ki a sovány tejjel, a mézzel és a citromlével. Add hozzá a müzlit és ízlés szerint hígítsd tejjel, majd hagyd állni 20 percig. A félbevágott epret tedd bele a müzlibe, majd az egészet hintsd meg pisztáciával.
--------------------------------------------------------------------------
3. Hideg eperleves
Hozzávalók:
2 dl tejszín
50 dkg eper
5 dl tej
méz
A hideg eperleves elkészítése:
Az epret mosd meg és szeleteld fel. Az egyik feléhez add hozzá a tejet és turmixold össze, adj hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen, majd tedd bele a maradék epret és jól hűtsd le. Ha szükséges, mézzel édesítheted.