Köménymag, a szuper egészséges fűszer!
A köménymag a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszernövénye, de emellett Észak-Afrikában, és a Távol-Keleten is sokat használják. Nemcsak jellegzetes íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert rendkívül jó hatással van a szervezetre.A köménymagnak többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló, görcsoldó, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk (ha például nem szívesen harapnánk rá a magokra). Lássuk, miért olyan egészséges!
A kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelyet az emésztés javítására használhatunk. Az "egyszerű" hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, melyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is küzd.
És az édeskömény?
Rokonságban állnak a nálunk köménymagként emlegetett fűszerköménnyel, de az édesköményt máshogy használják. Ánizsos íze remekül illik salátákhoz, zöldséges ételekhez, és egészségügyi tulajdonságai is egyedülállóak. Ismerjük meg az édesköményt!
Az egyik legkellemetlenebb emésztési tünet a puffadás.. Ilyenkor a bélrendszerben összegyűlnek a felesleges gázok, ez pedig hasfájáshoz, feszülő érzéshez vezethet. Ennek a tünetnek számtalan oka lehet, de a kömény minden esetben a segítségünkre lehet, még akkor is, ha valamilyen gyulladásos bélbetegséggel küzdünk. A puffadás elleni gyors enyhüléshez forraljunk fel 2 deci vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Gyöngyöztessük még nagyjából öt percig, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni és igyuk meg.A köményben található vas a vérszegénység kezelésében is segíthet. A vas szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk hemoglobint állítson elő - ez az anyag szállítja az oxigént a sejtekhez.
A köménymagnak a testsúlyra is jótékony hatásai vannak, különösen, ha szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni. A köményben található vegyületek csökkentik a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, "felpörgetik" az anyagcserét, és azt is megakadályozzák, hogy sóvárogjunk bizonyos ételek után. Hatékony fogyasztó és emésztésjavító uzsonnához keverjünk egy teáskanál őrölt köményt egy pohár natúr joghurtba, majd együk meg (akár saláták mellé).Az ősi ayurveda tudománya szerint a köménymagnak a cukorbetegségre is rendkívül jó hatása van: a szakemberek szerint (és ezt több tudományos kutatás is alátámasztotta) a kömény rendszeres fogyasztása normalizálja a vércukorszintet. Pirítsunk meg (zsiradék nélkül) serpenyőben 8 teáskanál köménymagot, őröljük meg, majd fél teáskanálnyit keverjünk el egy pohár vízben és igyuk meg. Naponta kétszer fogyasszuk.A kömény az agyműködést és a memóriát is serkenti, emellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, és nagyszerűen fokozzák a vérkeringést. Ráadásul egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy könnyebben elaludjunk és kipihentebben ébredjünk.
Én ma köménymaglevest főztem , szoktam főzni mert szeretjük , piritós kenyérrel , nagyon jót tesz a gyomornak
A fűszerkömény egyike a hazai alapfűszereknek, szinte minden háztartásban megtalálható, és számos ételt ízesítünk vele. Mindemellett olyan jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik ez az apró mag, hogy természetes gyógyszerként is alkalmazhatjuk. Ha valakinél mégis hiányozna a fűszerpolcról, feltétlenül érdemes beszerezni belőle!
FŰSZERKÖMÉNY, AZ ÉVEZREDES GYÓGYÍTÓ
A minden bizonnyal Délnyugat-Ázsia területéről, illetőleg a Földközi-tenger partvidékéről eredeztethető, mára világszerte elterjedt növény igencsak jól alkalmazkodott a szélsőséges természeti viszonyokhoz, ezért is termesztik nagyon sokfelé, és ennek köszönheti kedvező árát is. A fűszerkömény (tudományos neve: Carum carvi) jelenleg ismert legkorábbi régészeti leletei a Kr. e. 3. évezredből származó sírok feltárása során kerültek elő. Így hát nem csoda, hogy az egyik legrégebbi fűszerként tartják számon világszerte. Már a Bibliában is találkozunk a kömény cséplésével. A mag kinyerése számos országban ma is a biblikus időkéhez hasonlóan történik – persze modernebb eszközökkel. Az sem meglepő, hogy a Kr. e. 3. századból fennmaradt, Apicius nevéhez köthető De re coqinaria címen fennmaradt könyvben is szerepel: itt található az első fűszerként alkalmazott említése is, legalábbis ennél korábbi írásos nyom még nem bukkant fel.A növénytanilag az ernyősvirágzatúak családjába (ide sorolható többek között a zeller és a sárgarépa is) tartozó fűszerkömény legértékesebb része minden kétséget kizáróan apró, aromás magja. Rokona a kapor, az ánizs, az édeskömény és a római kömény is. Frissen megtalálható benne szinte a teljes vitaminskála: A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. A fontos ásványi anyagokból is meglepően komoly koncentrációval rendelkezik. Kifejezetten sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de számottevő mennyiségben található benne cink, kálium, de még nátrium is. Rendkívüli aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti. A jellegzetes illatáért, zamatáért a limonén nevű szerves vegyület egyik származéka, a karvon névre hallgató, vízben nem oldódó vegyület a felelős. A karvon méregtelenítő tulajdonságáról is ismert, a köménymag fogyasztásával tehát többek között a bélrendszerünk méregtelenítését is elősegíthetjük
EGYSZERŰ KÖMÉNYMAGLEVES
Hozzávalók:
2 dkg vaj vagy olaj
1 csapott evőkanál (2 dkg) liszt
1,5 liter víz
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál fűszerpaprika
só és frissen őrölt feketebors ízlés szerint
A tálaláshoz:
pirított zsemlekocka
Elkészítés: A vajat vagy olajat lábosban felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, kissé pirítjuk, de csak addig, amíg a köménymagok illatozni kezdenek, hozzáadjuk a paprikát, és felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Forrás után 1-2 percig főzzük csupán.
Ha valaki nem szereti az egész magokat, át is szűrheti.
Tálaláskor pirított zsemlekockát kínálhatunk hozzá.
A tartalmas, gazdag levesek zamata is köménnyel lesz teljes
A kömény persze számos más levesnek is fontos fűsre. Gulyásba, frankfurti levesbe, tojáslevesbe, zöldségfélékből készítettekbe egyaránt illik. Erős, határozott aromái jól érvényesülnek minden fogásban, ezért mértékkel bánjunk vele, további erős aromájú fűszert nem, vagy csak csekély mértékben célszerű társítani hozzá. A babér, a fűszerpaprika, a koriandermag is jó kiegészítője, de soha nem szabad túlzásba esni a fűszerezéssel.A kömény a világ minden konyhájában elterjedt fűszer. Az ázsiai konyhákban legalább annyira fontos, mint az európaiakban – fűszerkeverékekbe, fűszerpasztákba is gyakran kerül belőle. A Közel-Keleten, az indiai szubkontinens területén egyaránt gyakran rágcsálnak köménymagot étkezés után, olykor ánizzsal is keverve az emésztési problémák megelőzésére.
Közép-Európa konyháiban, így nálunk is alapvető fűszere a kömény a káposztafélékből, hüvelyesekből, gumósokból (elsősorban persze a burgonyából) készített leveseknek, főzelékeknek, salátáknak, köreteknek. Nem csak ízével gazdagítja a különféle fogásokat, de a kellemetlen puffadásos tünetek is kiküszöbölhetők a használatával.A húsok, elsősorban liba-, kacsa-, illetve sertés- vagy marhasültek, pörköltfélék, raguk nem csupán ízletesek lesznek köménnyel fűszerezve, de könnyebben is emészthetők.
A köménymag nagy előnye, hogy akár egészben, akár kissé megtörve vagy porrá őrölve is fűszerezhetjük vele fogásainkat, minden formában érvényesülnek ízei, aromái. Ha erőteljesebb ízeit előcsalogatnánk, jót tesz neki, ha zsiradék nélküli serpenyőben kissé megpirítjuk. Így akár káposztasalátára is szórhatjuk, de körözötthöz is keverhetjük. A párolt káposzta is köménymaggal fűszerezve lesz tökéletes