Szerző Téma: Egészséges Nővények! Isten kertje!  (Megtekintve 159 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4494
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Egészséges Nővények! Isten kertje!
« Dátum: 2019 Május 18, 08:20:07 »


 Mire jó a cékla:

A cékla szinte egész évben elérhető, sokoldalú zöldségféle, amelyet elsősorban savanyúságként ismerünk, pedig sokkal többféleképpen felhasználható. Érdemes is lenne belőle minél többet fogyasztani, mert nagyon jó hatással van az egész szervezetünkre.
Szabályozza a vérnyomást
A céklában lévő nitrátok sokat segítenek abban, hogy ereink egészségesek legyenek, ettől pedig jobb lesz a keringésünk és alacsonyabb a vérnyomásunk.  A céklalé vérnyomáscsökkentő hatását kutatások is igazolták.
Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét
A céklában sok a folsav és a betain, ezért segít csökkenteni a vérben a homocisztein szintjét - ha ebből túl sok termelődik, akkor növelheti az artériakárosodás, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Javíthatja az állóképességet
Nem véletlen, hogy élsportolók étrendjében gyakran szerepel ez a zöldség - hiszen a benne található nitrátok javíthatják a sportteljesítményt is. A mérhető hatáshoz három-négy kisebb céklát kell elfogyasztani, ami elsőre talán soknak hangzik, de ha valaki komolyabb fizikai erőpróbára készül, érdemes tennie vele egy kísérletet.
Javíthatja a szellemi teljesítményt
A cékla erekre és keringésre gyakorolt jó hatása miatt abban is segít, hogy több vér jusson az agyunkba, amitől jobban működhet. Ez különösen az idős embereknél nagyon hasznos, így nekik még inkább javasolt a gyakori céklafogyasztás.


A cékla minden mérget kipucol
A cékla meglepően egészséges élelmiszer, ráadásul csaknem egész évben bőségesen rendelkezésre áll. Aki alaposan belegondol fogyasztásának előnyeibe, könnyen étrendjének állandó szereplőjévé tehet
Jót tesz a májnak
Májunk komoly szerepet játszik a vér, illetve egész testünk méregtelenítésében - ha céklát eszünk, némiképpen tehermentesíthetjük ezt a fontos szervet. Kutatások szerint ez a szép színű zöldség javíthatja továbbá cukorbetegeknél a májfunkciókat, és kis mértékben csökkentheti a koleszterinszintet és a máj méretét is.

Forrás: health.com

A cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető. Mit érdemes tudni róla?

A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!
A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, ez, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak a idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így azAlzheimer-kórrizikóját, és a memóriánkat is élesen tarthatjuk. Vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben átalakulva a vérnyomást is csökkentik.
A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!
A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, ez, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak a idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így azAlzheimer-kórrizikóját, és a memóriánkat is élesen tarthatjuk. Vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben átalakulva a vérnyomást is csökkentik.


Céklalével amagas vérnyomásellen
Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohárnyi céklalé - erre az eredményre jutottak brit orvosok. Mennyit fogyasszunk belőle, hogy megelőzzük a szív-és érrendszeri betegségeket? Kattintson!
A magas vérnyomás számos súlyos betegséggel áll összefüggésben, például a stroke-kal, szívrohammal is. A céklában lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok, például a bétacianin igen erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek. Kutatások szerint ez a vegyület jelentős mértékben képes lelassítani a tumorok növekedésének ütemét. A cékla hatásosnak bizonyul a prosztata-, az emlő-, a bélrendszeri, a tüdő- és a hererák elleni küzdelemben.

A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást, ezért érdemes azt fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt. Ez a hatása szintén a benne található nitrátoknak köszönhető, mert azok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el.

A céklában található tápanyagok, többek között például a kalcium, a mangán, a réz, a magnézium és a vitaminok erősítik a csontokat és a fogakat. Ez nemcsak a magas tápanyagtartalomnak, de azok egyedi kombinációjának is köszönhető, ugyanis így könnyebben szívódnak fel az értékes nyomelemek és ásványi anyagok.

Mivel a céklának magas a vastartalma, az egyik legnagyszerűbb élelmiszer, melyet a vérszegényeknek, illetve az arra hajlamosaknak érdemes enni. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.
A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja a cékla, valamint csökkenti a zsírmáj kialakulásának rizikóját is. Bizonyos fitokemikáliák, például a methionin nevű pigment, stimulálják, élénkítik a máj sejtjeit, így azok hatékonyabban tudnak küzdeni a felhalmozódott méreganyagok ellen.

Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is, a segítségével sikeresen küzdhetünk a pattanások, furunkulusok és egyéb bőrproblémák ellen, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés első jelei ellen véd. A cékla rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását, ennek hatására a bőrünk egyenletesebb árnyalatú, ragyogóbb, egységesebb megjelenésű lesz.

Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4494
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:Egészséges Nővények! Isten kertje!
« Válasz #1 Dátum: 2019 Május 18, 09:42:49 »
EPER

Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.
eper-szeletek
Az eper gyógyhatásai:
szépít,
méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
vesebántalmak esetén,
a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
a pattanásos bőr kezelésére,
csökkenti a szívbetegségek,
a kötőszöveti gyulladások,
az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

Eperkúra az egészségünkért
„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
Ha nyersen fogyasztjuk az epret..
Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.
A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.
epertál

Sülve-főve
Az eperből készített leveseknek és finomságoknak kimeríthetetlen tárháza van, és elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt. De hogy ezzel se legyen probléma, néhány rövid ötletadó recepttel kedveskedünk!
1. Zabpelyhes epersaláta
Hozzávalók:
15 dkg eper
2 evőkanál zabpehely
fahéj
3 evőkanál natúr joghurt
vanília rúd
A zabpelyhes epersaláta elkészítése:
A joghurthoz add hozzá a fahéjat, a zabpelyhet és a vaníliát. Hagyd állni addig, amíg a zabpehely megpuhul, majd add hozzá a megmosott, felaprított epret. Ha édesíteni szeretnéd, használhatsz egy kiskanál mézet.
------------------------------------------------------- -------------------
2. Epres müzli
Hozzávalók:
30 dkg eper
14 dkg müzlikeverék
5 dkg méz
2,5 dl tejföl
egy citrom leve
2,5 dl sovány tej
6 dkg dió
pisztácia
Az epres müzli elkészítése:
A tejfölt keverd ki a sovány tejjel, a mézzel és a citromlével. Add hozzá a müzlit és ízlés szerint hígítsd tejjel, majd hagyd állni 20 percig. A félbevágott epret tedd bele a müzlibe, majd az egészet hintsd meg pisztáciával.
------------------------------------------------------- -------------------
3. Hideg eperleves
Hozzávalók:
2 dl tejszín
50 dkg eper
5 dl tej
méz
A hideg eperleves elkészítése:
Az epret mosd meg és szeleteld fel. Az egyik feléhez add hozzá a tejet és turmixold össze, adj hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen, majd tedd bele a maradék epret és jól hűtsd le. Ha szükséges, mézzel
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4494
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:Egészséges Nővények! Isten kertje!
« Válasz #2 Dátum: 2019 Május 18, 09:50:25 »
Pitypang, pimpamparé, buborékfű, avagy a sokoldalú gyermekláncfű
Most is ebből csináltam Karcsinak teát!
Most, hogy végérvényesen beköszöntött a tavasz, előbújtak az első gyógynövények is, hogy segítsenek testünk-lelkünk tavaszi nagytakarításában és feltöltésében. A kerteket hetek óta sárgára festi a gyermekláncfű, aminek különleges adottsága, hogy az egész növény felhasználható, és rengeteg gyógyhatással bír. Hatóanyagai között találunk többek között gyulladáscsökkentő flavonoidot, összehúzó hatású cseranyagokat és keserű anyagokat, a cukorbetegek számára fontos inzulint, nyálkaanyagokat, C, B2, D vitamint, kálciumot, valamint nagy mennyiségű vasat és káliumot. Levele virágzás előtt a legalkalmasabb saláta készítéséhez, almaecettel kombinálva. Szárából napi 6-8 szár elfogyasztva méregtelenítő, roboráló hatású a benne lévő tejnedv miatt. Virágából szirup készíthető, gyökeréből és leveléből tea, illetve tinktúra. Jótékony hatásait már az ókorban is ismerték, számos betegségre kiváló gyógyír. Méregtelenítő hatása egyrészt abban rejlik, hogy serkenti a májműködést és az epetermelést, emellett vértisztító és vizelethajtó hatású. Máj- és epehólyag problémák nagy sikerrel kezelhetők vele, erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat, és regenerálja a hasnyálmirigyet. Erős vizelethajtó hatása miatt a vese és a hólyag tisztítására, gyógyítására is alkalmas, csökkenti a vizesedést, ödémaképződést. Mindemellett nyugtató hatású, reumatikus panaszok, izületi gyulladások is kezelhetők vele, a gyökerében található inulin teaként cukorpótlóként használható cukorbetegek számára. Külsőleg is számos problémára alkalmazható, tejnedve alkalmas bőrpanaszokra, szeplőre, májfoltra.
Tea készítése szárított levélből vagy gyökérből:2 teáskanál gyógyfüvet 2 dl forrásban lévő vízzel leöntünk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
A gyökeret megtisztítjuk, éjszakára vízbe rakjuk, majd lepucoljuk, részekre vágjuk, de nem aprítjuk, hogy a nedve megmaradjon. Egy adag tea készítésénél 1 teáskanál gyökeret 2 dl hideg vízbe teszünk, és felmelegítjük, forrás után 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
Kúraszerűen maximum 3 hétig alkalmazva, napi 2-3-szor fogyasztható.
Szirup készítése virágból:
Kb. 30 dkg virágot, 1 felszeletelt citrommal, 8 dl vízzel kis lángon negyed óráig főzünk, leszűrjük, jól belenyomkodjuk a virágokat és a citromot. Hozzáadunk 1 kg barna cukrot, és további negyed órát főzzük kis lángon, majd megvárjuk míg kihűl, és üvegekbe töltjük.
Tinktúra készítése gyökérből:
Maréknyi gyökeret megtisztítunk, éjszakára vízbe rakjuk, majd lepucoljuk, részekre vágjuk, de nem aprítjuk, hogy a nedve megmaradjon. Tegyük befőttes üvegbe, majd öntsük le minimum 50 százalékos alkohollal, majd zárjuk le, és egy hónapra tegyük félre, sötét helyre! Közben gyakran rázzuk össze, a végén pedig szűrjük le, és töltsük sötét üvegbe, hűvös helyen tároljuk. Napi 3x20 csepp fogyasztható belőle legfeljebb 3 hétig.
Az epeutak elzáródása és bélelzáródás esetén nem szabad alkalmazni! Epekőnél kizárólag orvosi véleményezés után szabad csak használni!
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4494
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:Egészséges Nővények! Isten kertje!
« Válasz #3 Dátum: 2019 Május 18, 18:41:16 »
BODZA TÖRTÉNELEM – RECEPTTEL!


Lapos, tányéros virága és lédús, egészen sötét lila színben pompázó bogyói elegáns szépséget, biztosítanak a bodzának. Már az ókor óta tisztelt és szeretett növény, a rómaiaktól a britekig számos nemzetben teremtett hagyományt, szokást, hitet.
Az ókori rómaiak, nem titok: adtak a szépségre, így hát a bodza nagy segítség volt nekik. Őszülő hajuknak bodzabogyók levével adtak ismét pompás, hollófekete színt.

Természetesen nem csak kívülről, de belülről alkalmazva is hamar felfedezték a növény áldásos hatásait, amit egyrészről annak tudtak be, hogy megvédi az embert a rontó szellemektől. Másrészről azonban főzetekkel, fürdőkkel, inhalálással gyógyították magukat. Nem csak a termést és virágot, hanem az ágakat, kérget is felhasználták a tinktúráikhoz. Később a tudomány is alátámasztotta a tapasztaltakat: a bodza hatóanyagai gyulladáscsökkentő és vizelethajtó szerként is gyógyítanak, de akár köptetőnek is alkalmasak. Így sokrétű használata okkal terjedt ki a tüdőgyulladástól, bőrproblémákon át az emésztéssel kapcsolatos problémák kezelésééig igen sok betegségre. A dánoknál is igen nagy népszerűségnek örvendett, egyenesen a természet istennőjeként tisztelték. Hitték, hogy a bodzafa ágai között tündérek táncolnak, a fa pedig védelmet nyújt a gondozóinak.

A Biblia odavágott a jó marketingnek
A bodza kétszer is szerepel a kereszténység legfontosabb írásában, ám mindkét alkalommal inkább rontja, sem mint dicséri a jótékony hatású kis bokrot. Jézus keresztfája bodzafából készült – ami némiképp ellentmond a bodza bokros, alacsony, apró ágakból álló termetének -, illetve Júdás is bodzafán lelte halálát.



Bodzaital  recept:
HOZZÁVALÓK
6-8 bodzavirág
1 doboz citrompótló
1 db citrom
20 dkg cukor
3 liter víz

ELKÉSZÍTÉS

A virágokat alaposan kirázom, hogy a bogarak kiessenek belőle, majd egy pillanatra csap alá tartom, hogy a port is lemossam.
Az üveg aljába teszem őket, rászórom a citrompótlót, rákarikázom a citromot, és beleteszem a 20 dkg cukrot is. Felöntöm vízzel és hűvös kamrában hagyom három napig.
Leszűröm, ízlés szerinti víz mennyiséggel hígítható. Felhasználásig hűtést igényel!
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4494
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:Egészséges Nővények! Isten kertje!
« Válasz #4 Dátum: 2019 Május 23, 14:01:15 »
Köménymag, a szuper egészséges fűszer!

A köménymag a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszernövénye, de emellett Észak-Afrikában, és a Távol-Keleten is sokat használják. Nemcsak jellegzetes íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert rendkívül jó hatással van a szervezetre.A köménymagnak többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló, görcsoldó, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk (ha például nem szívesen harapnánk rá a magokra). Lássuk, miért olyan egészséges!
A kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelyet az emésztés javítására használhatunk. Az "egyszerű" hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, melyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is küzd.

És az édeskömény?
Rokonságban állnak a nálunk köménymagként emlegetett fűszerköménnyel, de az édesköményt máshogy használják. Ánizsos íze remekül illik salátákhoz, zöldséges ételekhez, és egészségügyi tulajdonságai is egyedülállóak. Ismerjük meg az édesköményt!
Az egyik legkellemetlenebb emésztési tünet a puffadás.. Ilyenkor a bélrendszerben összegyűlnek a felesleges gázok, ez pedig hasfájáshoz, feszülő érzéshez vezethet. Ennek a tünetnek számtalan oka lehet, de a kömény minden esetben a segítségünkre lehet, még akkor is, ha valamilyen gyulladásos bélbetegséggel küzdünk. A puffadás elleni gyors enyhüléshez forraljunk fel 2 deci vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Gyöngyöztessük még nagyjából öt percig, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni és igyuk meg.A köményben található vas a vérszegénység kezelésében is segíthet. A vas szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk hemoglobint állítson elő - ez az anyag szállítja az oxigént a sejtekhez.

A köménymagnak a testsúlyra is jótékony hatásai vannak, különösen, ha szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni. A köményben található vegyületek csökkentik a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, "felpörgetik" az anyagcserét, és azt is megakadályozzák, hogy sóvárogjunk bizonyos ételek után. Hatékony fogyasztó és emésztésjavító uzsonnához keverjünk egy teáskanál őrölt köményt egy pohár natúr joghurtba, majd együk meg (akár saláták mellé).Az ősi ayurveda tudománya szerint a köménymagnak a cukorbetegségre is rendkívül jó hatása van: a szakemberek szerint (és ezt több tudományos kutatás is alátámasztotta) a kömény rendszeres fogyasztása normalizálja a vércukorszintet. Pirítsunk meg (zsiradék nélkül) serpenyőben 8 teáskanál köménymagot, őröljük meg, majd fél teáskanálnyit keverjünk el egy pohár vízben és igyuk meg. Naponta kétszer fogyasszuk.A kömény az agyműködést és a memóriát is serkenti, emellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, és nagyszerűen fokozzák a vérkeringést. Ráadásul egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy könnyebben elaludjunk és kipihentebben ébredjünk.
  Én ma köménymaglevest főztem , szoktam  főzni mert szeretjük  , piritós  kenyérrel , nagyon jót tesz a gyomornak

A fűszerkömény egyike a hazai alapfűszereknek, szinte minden háztartásban megtalálható, és számos ételt ízesítünk vele. Mindemellett olyan jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik ez az apró mag, hogy természetes gyógyszerként is alkalmazhatjuk. Ha valakinél mégis hiányozna a fűszerpolcról, feltétlenül érdemes beszerezni belőle!

FŰSZERKÖMÉNY, AZ ÉVEZREDES GYÓGYÍTÓ
A minden bizonnyal Délnyugat-Ázsia területéről, illetőleg a Földközi-tenger partvidékéről eredeztethető, mára világszerte elterjedt növény igencsak jól alkalmazkodott a szélsőséges természeti viszonyokhoz, ezért is termesztik nagyon sokfelé, és ennek köszönheti kedvező árát is. A fűszerkömény (tudományos neve: Carum carvi) jelenleg ismert legkorábbi régészeti leletei a Kr. e. 3. évezredből származó sírok feltárása során kerültek elő. Így hát nem csoda, hogy az egyik legrégebbi fűszerként tartják számon világszerte. Már a Bibliában is találkozunk a kömény cséplésével. A mag kinyerése számos országban ma is a biblikus időkéhez hasonlóan történik – persze modernebb eszközökkel. Az sem meglepő, hogy a Kr. e. 3. századból fennmaradt, Apicius nevéhez köthető De re coqinaria címen fennmaradt könyvben is szerepel: itt található az első fűszerként alkalmazott említése is, legalábbis ennél korábbi írásos nyom még nem bukkant fel.A növénytanilag az ernyősvirágzatúak családjába (ide sorolható többek között a zeller és a sárgarépa is) tartozó fűszerkömény legértékesebb része minden kétséget kizáróan apró, aromás magja. Rokona a kapor, az ánizs, az édeskömény és a római kömény is. Frissen megtalálható benne szinte a teljes vitaminskála: A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. A fontos ásványi anyagokból is meglepően komoly koncentrációval rendelkezik. Kifejezetten sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de számottevő mennyiségben található benne cink, kálium, de még nátrium is. Rendkívüli aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti. A jellegzetes illatáért, zamatáért a limonén nevű szerves vegyület egyik származéka, a karvon névre hallgató, vízben nem oldódó vegyület a felelős. A karvon méregtelenítő tulajdonságáról is ismert, a köménymag fogyasztásával tehát többek között a bélrendszerünk méregtelenítését is elősegíthetjük
EGYSZERŰ KÖMÉNYMAGLEVES
Hozzávalók:
2 dkg vaj vagy olaj
1 csapott evőkanál (2 dkg) liszt
1,5 liter víz
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál fűszerpaprika
só és frissen őrölt feketebors ízlés szerint
A tálaláshoz:
pirított zsemlekocka

Elkészítés: A vajat vagy olajat lábosban felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, kissé pirítjuk, de csak addig, amíg a köménymagok illatozni kezdenek, hozzáadjuk a paprikát, és felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Forrás után 1-2 percig főzzük csupán.
Ha valaki nem szereti az egész magokat, át is szűrheti.
Tálaláskor pirított zsemlekockát kínálhatunk hozzá.


A tartalmas, gazdag levesek zamata is köménnyel lesz teljes
A kömény persze számos más levesnek is fontos fűsre. Gulyásba, frankfurti levesbe, tojáslevesbe, zöldségfélékből készítettekbe egyaránt illik. Erős, határozott aromái jól érvényesülnek minden fogásban, ezért mértékkel bánjunk vele, további erős aromájú fűszert nem, vagy csak csekély mértékben célszerű társítani hozzá. A babér, a fűszerpaprika, a koriandermag is jó kiegészítője, de soha nem szabad túlzásba esni a fűszerezéssel.A kömény a világ minden konyhájában elterjedt fűszer. Az ázsiai konyhákban legalább annyira fontos, mint az európaiakban – fűszerkeverékekbe, fűszerpasztákba is gyakran kerül belőle. A Közel-Keleten, az indiai szubkontinens területén egyaránt gyakran rágcsálnak köménymagot étkezés után, olykor ánizzsal is keverve az emésztési problémák megelőzésére.

Közép-Európa konyháiban, így nálunk is alapvető fűszere a kömény a káposztafélékből, hüvelyesekből, gumósokból (elsősorban persze a burgonyából) készített leveseknek, főzelékeknek, salátáknak, köreteknek. Nem csak ízével gazdagítja a különféle fogásokat, de a kellemetlen puffadásos tünetek is kiküszöbölhetők a használatával.A húsok, elsősorban liba-, kacsa-, illetve sertés- vagy marhasültek, pörköltfélék, raguk nem csupán ízletesek lesznek köménnyel fűszerezve, de könnyebben is emészthetők.

A köménymag nagy előnye, hogy akár egészben, akár kissé megtörve vagy porrá őrölve is fűszerezhetjük vele fogásainkat, minden formában érvényesülnek ízei, aromái. Ha erőteljesebb ízeit előcsalogatnánk, jót tesz neki, ha zsiradék nélküli serpenyőben kissé megpirítjuk. Így akár káposztasalátára is szórhatjuk, de körözötthöz is keverhetjük. A párolt káposzta is köménymaggal fűszerezve lesz tökéletes
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Guti Tünde

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 3926
    • www.gutitunde.eoldal.hu
Re:Egészséges Nővények! Isten kertje!
« Válasz #5 Dátum: 2019 Május 27, 13:28:20 »
 :311:
„Vezéreld utamat Igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjon rajtam!
Gyönyörködöm beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:133, 162.

Nem elérhető torokildiko46

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4494
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:Egészséges Nővények! Isten kertje!
« Válasz #6 Dátum: 2019 Október 12, 10:11:34 »
A sütőtök : Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító.
Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!A sütőtök rendkívül sok fontos tápanyagot rejt magában és még finom is. Ha étrendünkbe beépítjük a sütőtök rendszeres fogyasztását, szervezetünk igencsak meghálálja majd.
Remek hashajtó és béltisztító
Ideális segítség bármilyen gyomorbántalomra, de méregtelenítőkúrák nem elhanyagolható alkotóeleme is. Hatásos még gyomorsav ellen, hisz a tökben rengeteg ásványi anyag és vitamin van, így védi a gyomrot. A leggyakoribb módja, hogy pépként vagy sütve fogyasztják, de a levét is ajánlott elkortyolni.
Segíti a fogyást
A sütőtök igen laktató étel, kevés kalóriával, köszönhető ez magas rosttartalmának.
Remek immunerősítő
Az egyik legjobb immunerősítőnek mondják, hisz gazdag A-, B-, C-, D-, és E-vitaminokban, rostokban, de tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket és karotint is. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert, tökéletes a megfázásos tünetek enyhítésére és a lábadozási folyamat gyorsítására.
Erősíti a szívet
A sütőtök sokoldalúságának egyik kiemelkedő része még a vérkeringésre és a koleszterinszintre gyakorolt hatása. Magját ajánlott napi rendszerességgel fogyasztani, főleg télen, hiszen segíthet az alacsony keringés visszaállításában, illetve megelőzhetjük vele az érelmeszesedést vagy további szívproblémákat.Csökkenti a rák kockázatát
A sütőtökben lévő béta-karotinnak rákmegelőző hatása van. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.
Antioxidáns tartalma kiemelkedő
A testünkben lévő szabad gyökök fontos feladata, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák. De ha túl sok van belőlük, akkor súlyos betegségeket okozhatnak. A sütőtökben lévő antioxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását.
Jót tesz a látásnak
A napi rendszerességgel fogyasztott sült vagy főtt sütőtök fedezi napi A-vitamin-szükségletünket. Mint tudjuk, az A-vitamin nagyon fontos a látás és a szemek egészségéhez.
A sütőtök finom és sokféleképpen variálható. Édes íze miatt süteményekbe, pitékbe, vagy palacsintába is kerülhet. De jól passzol a sós ételekhez is, így levesekhez vagy tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is remek és a tökmagot külön felhasználhatod.
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25