Hirtelen...
Nem tudja az ember azt sem, hogy mennyi ideje van még. Ahogyan a halak veszedelmes hálóba kerülhetnek, ahogyan a madarak tőrbe eshetnek, ugyanúgy jutnak kelepcébe az emberek is, ha hirtelen rájuk szakad a veszedelem ideje.
Préd 9,12
A veszedelmek, a katasztrófák hirtelen és váratlanul történnek, ami azt is jelenti, hogy nem számoltak vele. Árvizek, földrengések, 2004-es indiai-óceáni cunami, szárazság, extrém hőség, járványok, stb. mind hirtelen érintette az emberiséget.
Jézus nyíltan megmondta, hogy a visszajövetelét nyomorúságos idők előzik meg. Mindezek mellett azt is megmondta, hogy:
Isten országának ezt az evangéliumát pedig hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jön el a vég.
Mt 24,14
Ma már a föld összes országának hivatalos nyelvére lefordították a Bibliát, és dolgoznak a törzsek nyelvére való fordításon is.
Pál apostol is figyelmeztet:
Az időpontokról és alkalmakról pedig nem szükséges írnom nektek, testvéreim, 2. mert ti magatok is jól tudjátok, hogy az Úr napja úgy jön el, mint éjjel a tolvaj. 3. Amikor azt mondják: Békesség és biztonság, akkor tör rájuk hirtelen a végső romlás, mint a fájdalom a várandós asszonyra; és nem fognak megmenekülni. 4. Ti azonban, testvéreim, nem vagytok sötétségben, hogy az a nap tolvajként lephetne meg titeket. 5. Hiszen valamennyien a világosság és a nappal fiai vagytok, nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. 6. Akkor ne is aludjunk, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok. 7. Mert akik alusznak, éjjel alusznak, és akik megrészegednek, éjjel részegednek meg. 8. Mi azonban, akik a nappal fiai vagyunk, legyünk józanok, vegyük magunkra a hit és a szeretet páncélját, és mint sisakot, az üdvösség reménységét. 9. Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által, 10. aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, vele együtt éljünk. 11. Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.
1Thessz 5,1-11
Békesség és biztonság, akkor tör rájuk hirtelen a végső romlás... Hirtelen és váratlanul...
De nem kell ennek így lennie. Jézus minket készenlétre buzdít.
Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, hogy melyik órában jön el a ti Uratok!" 43. "Azt pedig jegyezzétek meg: ha tudná a ház ura, hogy melyik őrváltáskor jön a tolvaj, virrasztana, és nem hagyná betörni a házába. 44. Ezért legyetek ti is készen, mert abban az órában jön el az Emberfia, amelyikben nem is gondoljátok!" 45. "Ki tehát a hű és okos szolga, akit azért rendelt szolgái fölé az úr, hogy kiadja nekik az eledelt idejében? 46. Boldog az a szolga, akit ilyen munkában talál ura, amikor megjön! 47. Bizony, mondom néktek, hogy egész vagyona fölé rendeli őt.
Mt 24,42-47
A következő fejezetben is erről beszél a mi Urunk. Kik azok, akik készen voltak?
Amikor pedig az Emberfia eljön az ő dicsőségében, és vele az angyalok mind, akkor odaül dicsősége trónjára. 32. Összegyűjtenek eléje minden népet, ő pedig elválasztja őket egymástól, ahogyan a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. 33. A juhokat jobb keze felől, a kecskéket pedig bal keze felől állítja." 34. "Akkor így szól a király a jobb keze felől állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek a világ kezdete óta számotokra elkészített országot. 35. Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, 36. mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám. 37. Akkor így válaszolnak neki az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enned adtunk volna, vagy szomjazni, hogy innod adtunk volna? 38. Mikor láttunk jövevénynek, hogy befogadtunk volna, vagy mezítelennek, hogy felruháztunk volna? 39. Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy elmentünk volna hozzád? 40. A király így felel majd nekik: Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg.
Mt 25,31-40
Nem azért segítettek a rászorultakon, hogy „kincseket” szerezzenek a Mennyben, hanem azért, mert szerették embertársaikat. Így ezt Jézussal cselekedték meg.
Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el." 34. "Vigyázzatok magatokra, nehogy szívetek elnehezedjék mámortól, részegségtől vagy a megélhetés gondjaitól; és hirtelen lepjen meg titeket az a nap, 35. mint valami csapda, mert úgy fog rátörni mindazokra, akik a föld színén laknak. 36. Legyetek tehát éberek és szüntelen könyörögjetek, hogy kimenekülhessetek mindazokból, amik történni fognak, és hogy megállhassatok az Emberfia előtt.
Lk 21,33-36