Szia Laci!
A megtérésről... igen, itt nem árt a fogalmakat tisztázni. Én kétféle megtérésről beszélek. Egyszer az üdvösségre, (ujjászületés), utána (nem üdvösségre) azokból a bűneinkből, gyengeségeinkből való megtérésre, amiket az ó emberünk okoz.
Péter esetében, amit shalomnak írtam, ott erről beszélek, mármint a másodikról. Ezt nevezzük megszentelődésnek. Ebből nem is csak 2-3 van szerintem, hanem akár több is... de ez nem az üdvösségünkért megy...
Az üdvösségre egyszer térünk meg, ez az ujjászületés szerintem. Miért is mondom ezt?
Ha megnézzük a Bibliát, hogy hogyan üdvözülhetünk, akkor ezeket összevethetjük.
Először is Kegyelemből, Hit által... nem cselekedetekből... tehát nem abból, hogy most ezt a bűnt hagyjuk el, második megtérésünkkor meg amazt... Jakab megkavarhat minket a cselekedetekkel, de ott nem erről van szó. Ő arról beszél, ha valóban van Istenbe vetett hitünk, akkor (Tehát első a hit) ezt követni fogják cselekedetek is. (vagyis a cselekedetek csak következmények, és ez inkább olyan, mint a vízjel a pénzen. Ha van, akkor igazi a pénz, ha nincs, akkor nem az Élő Istenben hiszek...)
Másodszor, akinek ilyen hite van, vagyis hiszi, hogy Jézus meghalt a bűneiért, és ezt megvallja, az üdvözül.
(hit, és megvallás) A megvallást itt is következménynek tartom. Ha valódi a hitem, akkor meg is vallom Jézust...
Harmadszor, hogy a fogalmakhoz térjek vissza,
az ujjászületés. Itt jön be az egyenlőségjel. Erre a legjobb a János 3. Jézus Nikodémussal beszélget. Ott közli Nikodémussal, hogy csak akkor üdvözülhet, ha ujjászületik...
De az ujjászületésnek nem feltétele, hogy előtte egyre tökéletesebbek legyünk... meg kelljen előtte térni kétszer, háromszor... Ez a bhívő életünkben lesz, de nem üdvösség miatt.
Gondoljunk a latorra... Ő nem tért meg kétszer-háromszor... Egy bénának tűnő mondatot elmondott (mi lehet ezt el se fogadnánk "megtérők imájának". Máris ujjászületett, üdvösségre jutott.
Isten adhatja meg az üdvösséget. EZ ÍGY VAN! De ki formálja bennünk az akarást a megtérésre? Szerintem azt is Isten... Na már most abban nem hiszek, hogy én eldöntöm, hogy megtérek, mert észrevettem, hogy bűnös vagyok, oda megyek Istenhez, és bocsánatot kérek, erre Ő elkezd gondolkodni... "vajon ujjászülessen ez a fickó, vagy nem?" Ha én megtérek, azt csak Isten formálhatja ki bennem, Ő hív a megtérésre (ujjászületésre), és ahogy őszintén megbánom a bűneimet (ez a megtérés szerintem, hogy rájövök, hogy bűnös vagyok, szeretném ezeket kijavítani, de tudom, hogy csak Jézus áldozata képes erre), Ő HŰ ÉS IGAZ, HOGY MEGBOCSÁSSA AZOKAT.Aki csak hozzá megy, Ő nem küldi el... Aki segítségül hívja az Ő nevét, az megtartatik...
Kedves Laci! Lehet, hogy te is erre gondoltál... ha így van, akkor ezt vegyük az írásod kibővítésének

Ha nem erre gondoltál, akkor természetesen ezt írd meg.
"A kettőt (megtérést és újjászületést) magába foglaló folyamatot, vagy akár egy csodálatos pillanatot nevezzük Szentlélekkeresztségnek."Ezzel viszont abszolút nem értek egyet. Egy tanítvány sem pünkösdkor született újjá... akkor miért akkor merítkeztek bele a Lélekbe? Ők már mind újjá voltak születve...
Ritkán előfordul, hogy ez egyszerre történik, (lásd, amikor Péter elment a rómaiak házába) de ez egy teljesen külön dolog. Az újjászületéshez annyi köze, van, hogy az az alapja. Ha nem vagy ujjászületve, akkor nem kaphatod Isten Lelkét, mert nem vagy Isten gyermeke... Ez külön van az ujjászületéstől. Lehet, hogy még aznap megkapod, de lehet, hogy csak évek múlva... Egy kicsit sarkos a példa, amit írok. Kapsz egy vadi új autót (ujjászülettél), még aznap kapsz ajándékba 4 téligumit is (Lélekbe bemerítkezés). Nyílván azért kaphattál ajándékot, mert megvetted az autót, tehát ez feltétel, de a második nem kötelező következmény... ha kéred, akkor kapod... de mikor? amikor az autós cég úgy gondolja, mert ők az ajándékozók... Isten pont ezt teszi. Ezt a Lukács 11-ben láthatjuk. kérni kell, kopogtatni, zörgetni...kitartóan...de egyszer megkapjuk...
Erre van egy elég jó példa az ap cselben: A 8. részben. Fülöpnél megtértek (ujjászülettek) az emberek Samáriában. Be is merítkeztek Jézus nevében. Még sem merítkeztek be Lélekbe... (Nem volt Szentlélekkeresztségük). Amikotr Péter, és János odamentek, akkor lett nekik...