Sziasztok!
Az a nagy harci helyzet, hogy még mindig nem egy dologról beszélünk!
Próbáltam már elmondani, de nem igazán jött úgylátom össze, hogy nem a dohányzás mellett kampányolok!
Az egyik problémán egy kialakúlt keresztyén dogma, a másik pedig a hiteles keresztyén megítélésének kérdése!
A paráznaságnak, mint a Szent Szellem templomának kizárólagos megrontoját nem sikerűlt kitárgyalnunk, mert egy Szellemi dologhoz mindenképpen testit kívántatok kapcsolni.
Erről ennyit!
Emlékszem micsoda felháborodást kelltettek 'athanásius' szavai:
'EGY pohár finom ital mellé szívesen elszívok
EGY jó szívart'
Hát én ezek miatt a szavak miatt sosem mondanám athanásiusra, hogy hiteltelen keresztyén, vagy hiteltelen pásztor!
'De a léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.'
Gal. 5:22
Az ige ezen tulajdonságok alapján azonosítja a keresztyén ember hitelességét!
A dokmatika pedig kreál magának egy saját mércét!
Az egyiket követő szerínt nem hiteles keresztyén az, aki bort és nem mustot használ az Úrvacsorához,
a másikat követők szerint nem hiteles keresztyén az, aki disznóhúst eszik; aztán egy újabb szerint nem hiteles keresztyén az, aki megeszi a véreshurkát, megint mások szerint nem hiteles keresztyén, aki alkoholt fogyaszt, vagy dohányzik!
Köszönöm szépen, de én inkább maradnék az Ige álláspontjánál amely nyíltan beszél a 'hiteltelen Keresztyén' fogalmáról:
'A testnek cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek ezek: házasságtörés, paráznaság, TISZTÁTALANSÁG, BUJÁLKODÁS.
Bálványimádás, varázslás, ellenségeskedések, versengések, gyülölködések, harag, patvarkodások, visszavonások, pártütések.
Írigységek, gyilkosságok, RÉSZEGSÉGEK, DOBZODÁSOK és ezekhez hasonlók: melyekről előre mondom néktek, amiképen már ezelőtt is mondottam, hogy kik ilyeneket cselekszenek, Isten országának örökösei nem lesznek.'
Gal. 5:19-21
A paráznaság sikertelen értelmezése után, már megsem kisérlem a TISZTÁTALANSÁG, BUJÁLKODÁS, vagy a DOBZODÁSOK -fogalmát tisztázni!
Hiteltelen keresztyénekkelnem kell közösségben lenni!
Nem árt azért szem előtt tartani, hogy egy hiteltelen keresztyén nem fog jó gyümölcsöket teremni !
'Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é, szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét?
Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.'
Mt. 7:16-17
Számomra ezek az igék hiteles/hiteltelen keresztyén megítélsének alapjai, nem a dogmatika