Visszatekintés.
5Móz 8:2 És emlékezzél meg az egész útról, amelyen hordozott téged az Úr, a te Istened immár negyven esztendeig a pusztában, hogy megsanyargasson és megpróbáljon téged, hogy nyilvánvaló legyen, mi van a te szívedben; vajon megtartod-e az ő parancsolatait vagy nem?
Testvéreim. Most, hogy hamarosan ismét véget ér az év, mint Isten igéje mondja, emlékezz vissza a megtett útra. Isten kegyelmére, szeretetére, türelmére, amiben hordozott téged, engem. Bizonyára mint a világban, úgy Isten gyermekének is jó, ha számot vet, leltárt készít az elmúlt évről, életéről Isten előtt, mi az, ami a hitben, érett korúságának előmozdítója, vagy éppen akadályozója volt. Jézus azt mondja, engedjük, hogy formálja életünk napjait, maradjunk Ő benne……. Ján 15:4 Maradjatok énbennem és én is tibennetek. Miképpen a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, hanemha a szőlőtőkén marad; akképpen ti sem, hanemha énbennem maradtok……Aki benne marad, és engedelmes életet él annak még a próbái közepette is Isten áldásában lesz része, gyümölcsei megsokszorozódnak. Ján 15:8 Abban dicsőíttetik meg az én Atyám, hogy sok gyümölcsöt teremjetek; és legyetek nekem tanítványaim.” Ebben viszont soha nem lehetünk megelégedve önmagunkkal, hiszen elhívásunk nem egy bizonyos időre, hanem egész életünkre szól. Engedjük, hogy Isten beleszóljon, belenyúljon életünkbe még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy érzékeny pontunkra tapintott rá. Hiszen csak akkor lehetünk igazán tanítványai, ha figyelünk szavára, vezetésére, kijelentésére……Ján 15:2 Minden szőlővesszőt, amely énbennem gyümölcsöt nem terem, lemetsz; mindazt pedig, amely gyümölcsöt terem, megtisztítja, hogy több gyümölcsöt teremjen.” és minden Ő utaiban járunk……Zsolt 128:1 Mind boldog az, aki féli az Urat; aki az ő utaiban jár!”….Isten adjon bölcs önvizsgálatot, hogy valóban tetszésére, dicsőségére tudjuk végezni midazt a szolgálatot, amit Ő bízott ránk…..1Kir 8:58-60 Hanem hajtsa magához a mi szívünket, hogy járjunk minden ő utaiban, és őrizzük meg az ő parancsolatit, rendeléseit és végzésit, amelyeket a mi atyáinknak parancsolt. És ezek a szavak, amelyekkel imádkoztam az Úr előtt, legyenek jelen az Úr előtt a mi Istenünk előtt éjjel és nappal, hogy ítéletet tegyen az ő szolgájának és az ő népének, az Izraelnek, minden időben, Hogy megismerjék a földön minden népek, hogy [csak] az Úr az Isten, és hogy ő kívülötte nincsen más.”