Szerző Téma: Életjelek  (Megtekintve 49185 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Guti Tünde

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3755
  • www.gutitunde.eoldal.hu
Re:Életjelek
« Válasz #690 Dátum: 2017 Június 18, 19:22:50 »
"Félelemmel és rettegéssel vigyétek véghez a ti üdvösségeteket!" Filippi 2:12.

ERŐHATÁSOK
 
Jézus mondja:
„Aki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem.”
János 14:21.
 
Sokkal nagyobb a fiúság feletti örömünk az Atyában, mint hogy nehéznek találjuk az Ő akaratában való járást. Mérhetetlenül erősebb az Úr Jézus iránti szeretetünk, mint a tiszta életre való törekvés fáradalma. Kimondhatatlanul szenvedélyesebb az Ige utáni vágyakozásunk, mint az annak tanulmányozására és a Vele töltött időnk szervezésének feszültsége.
 
„Mert az az Isten szeretete, hogy megtartjuk az Ő parancsolatait, az Ő parancsolatai pedig nem nehezek.” I. János 5:3.
 
2017. június 17.                                                 Guti Tünde
„Vezéreld utamat Igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjon rajtam!
Gyönyörködöm beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:133, 162.

Nem elérhető Guti Tünde

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3755
  • www.gutitunde.eoldal.hu
Re:Életjelek
« Válasz #691 Dátum: 2017 Július 12, 12:15:22 »
                        AMI ÉPPEN FOGLALKOZTAT…

 

„Bizonyára, ha még embereknek igyekeznék tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék.” Galata 1:10.

E világról és az életről alkotott véleményem politikától mentes. Független vagyok minden jobb- és baloldali párttól, ide-oda sodródó ideológiától, téveszmékkel fűszerezett vallási irányzatoktól. Ezért mélyen megsebez, amikor nap mint nap látom, hogyan zilálja szét a hívők egységét a média által harsogott, rengeteg agymosó kampány. Elkeserítő ez az erőteljes szétdobálás. Tudjuk, honnan ered.

Hitvallásom az Örökkévaló Isten Szava. Az Ige, mely Jézus Krisztusban testté lett, s Szentlelkével a szívembe írta az Ő királyságának, a Vele kötött szövetségnek törvényét. Persze, sajnos ezt sokan sokféleképpen értelmezik. De a világ Világossága mindenre fényt derít.

 

Nyilván nem vagyok tévedhetetlen, sőt bevallom, esendő emberként küzdök én is. Hol jól, hol rosszul. De minden igyekezetemmel arra törekszem, hogy kis és nagy kérdésekben, hétköznapi vagy más egyéb események kapcsán a Szentírás alapján formáljam meg véleményemet, és ne befolyásoljon a társadalmi trend. Sem párkapcsolati, sem gyermeknevelési, sem erkölcsi vagy egész földünket érintő kérdésekben.

Nem hagynak érintetlenül az aktuális hírek – örülök a jóknak, és bánkódom a hallott tragédiák felett, háborgok a tapasztalt igazságtalanságok láttán –, de nem tántoríthatnak el szívbeli meggyőződésemtől és végső célomtól. Nagyra értékelem a kortárs keresztyén írók, költők fáradhatatlan munkásságát, akik nem szűnnek meg hangot adni legmélyebb gondolataiknak, lírai formába öntve féltő aggályaikat vagy tiszta boldogságukat. Áldja meg az Úr őket, s mindazon tanítót, pásztort, akik szembe mennek az árral, felvállalva a színtiszta evangélium hirdetését. S legyen áldott mindazon szolgáló testvér, aki nem szégyelli végezni a „hegyen épül város” világító feladatát.

Gyakran eszembe jut Pál apostol intelme, amit elsősorban magamra vonatkoztatok, leginkább olyankor, amikor az előző, fenti sorokhoz hasonlókat írok.

„Azért aki azt hiszi, hogy áll, meglássa, hogy el ne essék.” I. Kor. 10:12. (Új fordítás szerint: „vigyázzon, hogy el ne essen.”)

 

Vigyáznom kell, szüntelenül megmaradva az Úrral való szoros közösségben, mert közeledik a nap, amikor számot kell adnom Krisztus ítélőszéke előtt mindarról, amiben hittem, és amit tettem (vagy nem tettem meg). Istenfélelemmel írom ezeket, de azzal a jó reménységgel, hogy aki elkezdte bennem a munkát, be is fejezi azt Krisztus napjáig. Mert Ő szüntelenül dolgozik, és féltőn szeretve munkálja bennem az akarást, hogy rendíthetetlenül helytálljak.

 

Maradjunk meg mennyei Atyánk jóságos kezei alatt, hogy kifinomult mesterművé válhassunk Krisztus képére elváltozva, s ne hagyjuk, hogy idegen, sötét erők kontárkodjanak bele ebbe a folyamatba!

 

2017. június 5.                                       Guti Tünde
„Vezéreld utamat Igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjon rajtam!
Gyönyörködöm beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:133, 162.

Nem elérhető Guti Tünde

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3755
  • www.gutitunde.eoldal.hu
Re:Életjelek
« Válasz #692 Dátum: 2017 Július 29, 14:56:03 »
                                   KITŐL KÉRDEZZÉK MEG?

   „Vigyázzatok azért, hogy úgy cselekedjetek, amint az Úr, a ti Istenetek parancsolta néktek; ne térjetek se jobbra, se balra. Mindig azon az úton járjatok, amelyet az Úr, a ti Istenetek parancsolt néktek, hogy éljetek, és jó legyen dolgotok, és hosszú ideig élhessetek a földön, amelyet bírni fogtok…
És ez igék, amelyeket e mai napon parancsolok néked, legyenek a te szívedben. És gyakoroljad ezekben a te fiaidat, és szólj ezekről, mikor a te házadban ülsz, vagy mikor úton jársz, és mikor lefekszel, és mikor felkelsz. És kössed azokat a te kezedre jegyül, és legyenek homlokkötőül a te szemeid között. És írd fel azokat a te házadnak ajtófeleire, és a te kapuidra.”
5. Mózes 5:32-33, 5. Mózes 6:7-9.

   Nemcsak most, 57 évesen, négy felnőtt férfi édesanyjaként és kétszeres nagymamaként foglalkoztat ez a téma. Régóta érdeklődéssel figyelem a nevelési tanácsadó trendek változásait. Hol jó, hol rossz irányba mennek a dolgok.
Itt van például a fenyítés kérdése. Vagy a tinédzserek túlzott szabadon engedése, önmegvalósítás céljából. Aztán sokat cikkeznek az autizmusról és a családon belüli erőszakról. Sajnos okkal, hiszen a létező összes hibát megtalálhatjuk a társadalmakban.
Keresztyén asszony vagyok, aki tanultam az engem ért rossz tapasztalatokból, sőt a saját hibáimból is. De nem egyszerű leckét adtak a felmenőim elrontott dolgai is.
Nálam sokkal bölcsebbek és tanultabbak írtak már ezekről hosszas tudományos értekezéseket, mégis összegzem a gondolataimat. Talán csak önmagamra nézve fontos. Elválik.

   Ejtsünk tehát pár szót a figyelemhiányos gyerekekről. (Figyelemhiány alatt nem azt értem, hogy egy tanuló képtelen koncentrálni 45 percig. Erről külön lehetne vitázni, mivel és mennyi ideig kellene foglalkoztatni őket.) A szakember és a vérbeli pedagógus hamar felismeri ezt a fajta magatartászavart. Visszahúzódás vagy hiperaktív viselkedés, mindkettő megjelenhet. Ha egy szülő érzelmileg sérült, akkor részben képtelen lesz saját gyermekei részére kialakítani azt a „biztonsági zónát”, ami fontos és elengedhetetlen az egészséges psziché fejlődésében. Olykor örökölt gének is szerepet játszanak, de az adott környezet helyes vagy helytelen hozzáállása rengeteget jelent.
   Vannak kiskorúak, akik pont a saját családjukban sérülnek meg lelkileg. Mert a hozott torzulások beláthatatlan következményeivel nem tudja felvenni a küzdelmet a korábban bántalmazott felnőtt szülő. Így mind párkapcsolatában, mind apaként vagy anyaként éretlen marad a saját, már a házasságába magával hozott érzelmi zűrzavarából fakadóan. Aki ezt a bomlasztó folyamatot időben felismeri, megállítja és visszafordítja, annak tudatosan meg kell tennie mindent, hogy személyisége meggyógyuljon. Így lesz esélye saját gyermeknevelési hibáinak a korrekciójára.

   Nagy veszélynek vannak kitéve azok a kisfiúk és kislányok, akik első éveikben nem kapják meg a koruknak megfelelő odafigyelést. Ezt az űrt nem lehet később sem túlzott dicsérgetéssel, sem felelőtlen anyagi támogatással egyensúlyba hozni.
Idegen hangokat követhetnek már az óvodában, de az iskolai évek alatt még erőteljesebben nőhet a távolság szülő és gyermeke között. Aki nem látja be, mit rontott el, egy pattanásig feszült indulatos helyzetben, hirtelen felindulásból rossz döntést is hozhat. Mennyien válhatnak így áldozattá! S mennyien lesznek keserűek vagy gyógyszerfüggők, ami elkerülhető lenne. Ugyanis a pirulák nem irtják ki a feszültségek gyökerét, melyet viszont életmódváltással, hittel és valóságos szeretettel hatástalanítani lehet.

De nézzük meg a szerepeket az Ige alapján.
 Az édesapa és az édesanya már nem a „saját” életét éli. Más a felelőssége. Több, ami gyakran lemondásokkal jár.
A jó szülő olyan, mint egy pásztor. Nevezhetjük akár a mennyei Atya vagy a Jó Pásztor előképének a gyermek szemében.
A helyesen működő családi kapcsolatokban betöltésre kerülnek mind a fizikai, mind a lelki szükségek. Van idő beszélgetésre, együtt tanulásra, játékra, kirándulásra, és a kérdések megválaszolására. Meg kell ragadni a közös élmény adta pillanatokat, mert az őszinte bizalmi kapcsolat ezekből táplálkozik. Ha a szürke hétköznapok nem ássák alá a hitelességét.
Kérdések jönnek, egyre több és több. S ha apa és anya rendszeresen nem ér rá sem buksi cirógatásra, sem egy esti mesélést lezáró „jó éjt puszis” ölelésre, együtt imádkozásra, jó szóra vagy egyéb minőségi időre, a kicsiből kiskamasszá, majd konok tinédzserré cseperedő fiúk, lányok máshol keresik válaszaikat, és máshol elégítik ki betöltetlen érzelmi szükségeiket.
Minden felől ömlik rájuk a szenny, zúdul feléjük a züllött világ megannyi sötét megoldása, és mindig kéznél van a hirtelen ajánlkozó „barátok” kificamodott jótanácsa is.

Figyeljünk oda rájuk! Szoktassuk rá magunkat már az elején, hogy az otthon az egy fészek! Bár itt senki sem tökéletes, de a szeretet és gondoskodás működik. Intelligenciától és pénzügyi háttértől függetlenül. Az otthon, a család legyen Isten valóságos jelenléte a gyermekek számára is! Legyen őszinte terep a nyílt kommunikációra! Sok bajt megelőzhetünk vele.
A kisebb-nagyobb viharokat, változásokat így sem kerülhetjük el, de mindig lesz egy biztos pont, ahova vissza lehet térniük.
Ezért (is) járjunk hitben, legyünk hitelesek, még stabilabbak, az Igéhez szabva gondolatainkat, így az Úr bölcsessége tölti be szívünket és szánkat! (Lásd Példabeszédek 8. részét!)
Ennek folytán, az Úr kegyelméből, gyermekeink remélhetőleg megfontolják mondandónkat.

   „Fiam, tartsd meg az én beszédeimet, és az én parancsolataimat rejtsd el magadnál. Az én parancsolataimat tartsd meg, és élsz, és az én tanításomat mint a szemed fényét. Kösd azokat ujjaidra, írd fel azokat szíved táblájára.”

Példabeszédek 7:1-3.

2017. július 29.                                                                                    Guti Tünde
„Vezéreld utamat Igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjon rajtam!
Gyönyörködöm beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:133, 162.

Nem elérhető Zsuzsa2

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1336
Re:Életjelek
« Válasz #693 Dátum: 2017 Augusztus 08, 08:05:46 »
Kedves Tünde, örömmel olvastam nagyszerű irásod, abszolut egyetértek veled a témában, és ha már fiatal anyukaként ezzel az igei látásmóddal rendelkeztem volna, sok nevelési hibát elkerülhettem volna.  :afro:  :314:  :311:  :2smitten:
A TE RUHÁID MINDENKOR LEGYENEK FEHÉREK, ÉS AZ OLAJ A TE FEJEDRŐL EL NE FOGYATKOZZÉK. -  Préd.9.10.

Nem elérhető Guti Tünde

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3755
  • www.gutitunde.eoldal.hu
Re:Életjelek
« Válasz #694 Dátum: 2017 Augusztus 15, 11:58:27 »
Köszönöm, kedves Zsuzsám!  :2smitten: Minden dicsőség az Úré! Amíg élünk, mindig tanulunk.  :314:

"A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a miénk és a mi fiainké mind örökké, hogy e törvénynek minden igéjét beteljesítsük."
V. Mózes 29:29.

„Vezéreld utamat Igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjon rajtam!
Gyönyörködöm beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:133, 162.