Szerző Téma: Elveszíthető-e az üdvösség?  (Megtekintve 31536 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Csaba

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3527
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #195 Dátum: 2010 December 26, 20:43:27 »
Szia Robi!

Nagy a különbség az között, hogy valaki elszív egy szál cigit, megiszik egy pohár bort, vagy pedig oxigénmaszkkal az arcán is cigaretta után kiált, esetleg a környezete életét megkeserítve döntögeti magába a piát.
Az előbbi keresztyén szabadság, az utóbbi evilági megkötözöttség, szenvedélybetegség, szellemi rabszolgaság!
Nem én állítom, hogy az ilyenek nincsennek újjászületve és nem öröklik Isten országát, hanem a Biblia!
:2smitten:
'A szeretet nem keresi a maga hasznát...' 1Kor13

Nem elérhető erdei

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1752
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #196 Dátum: 2010 December 26, 20:55:39 »
Bizony a farizeusok, nagyon is szent életet éltek.
Vagy az esszénusok, vagy a szadaceusok is, de még a szamaritánusok is.


Tit 2:9  A szolgákat [intsed], hogy az ő uraiknak engedelmeskedjenek, mindenben kedvöket keressék, ne ellenkezzenek,
Tit 2:10  Ne tolvajkodjanak, hanem teljes jó hűséget tanusítsanak; hogy a mi megtartó Istenünknek tudományát ékesítsék mindenben.
Tit 2:11  Mert megjelent az Isten idvezítő kegyelme minden embernek,
Tit 2:12  Amely arra tanít minket, hogy megtagadván a hitetlenséget és a világi kívánságokat, mértékletesen, igazán és szentül éljünk a jelenvaló világon:


Tudod nem jó a Bibliát szavakra szedni.
Hiszen, itt is vannak testvérek akik nem értenek egyet a jelenlegi urakkal, sőt még "tolvajkodnak" is,(nem fizetnek adót például) nem bízva a Krisztusban.
Ettől még nem vonnám meg tőlük azt, hogy üdvözülnének.

Csabám

Mind addig, míg valaki meg nem tagadja a Krisztust, (szavával) ki nem jelenti, hogy Jézus, nem a Krisztus, nem veszti el az "üdvösségét", nem én állítom, hanem a Biblia.
Mint ahogy azt sem én mondom, hogy aki a törvényből a legkisebbet (bűnt) is elköveti, az egészet megrontja.(Jak 2:10)
Ha te nem iszol, vagy dohányzol, de gondolatban elköveted a bűnt, semmivel sem vagy különb annál, aki iszik vagy dohányzik, vagy bármit is csinál.(2Móz 20:17)

 
1Kor 1:27  Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;

Nem elérhető Csaba

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3527
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #197 Dátum: 2010 December 26, 21:12:16 »
Bocsi, egy ige is itt van a kérdésedre:
"Akik pedig  Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt"
Gal.5:24

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kívánhatnád a házastársadat, vagy ahogy fogalmaztál, ne bukkanhatnának fel parázna gondolataink...
A kérdésed gondolatmenetét követve, a kívánságtól a bűn megvalósúlásáig azért van egy út, amelynek bármely szakaszán ellene lehet állni.
A bűn onnantól bűn, amikor dédelgetni kezdjük!
"Hanem mindenki kisértetik, amikor vonja és édesgeti a tulajdon kívánsága.
Azután a kívánság megfoganván bűnt szűl; a bűn pedig teljeségre jutván halált nemz."
Jak.1:14-15

Valóban nem a megszentelődés üdvözít, hanem a Krisztusban való újjászületés. Ezért gáz, ha nem látjuk át, hogy mit jelent újjászületni, mi tanúskodik mellette és ellene az ember életében...
'A szeretet nem keresi a maga hasznát...' 1Kor13

Nem elérhető Irma

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1935
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #198 Dátum: 2010 December 26, 21:14:24 »
Szia Robi !

Én nem gondolom, hogy  az üdvösség a "szent élet" következménye, és sajnálom ha neked abból amit írtam ez jött le. De azt igenis gondolom, hogy a megkötözöttség nem fér meg a szent élettel. A Biblia nem részletezi a megkötözöttséget, de megszabadulásokról beszél az Ige, és sehol sem olvassuk, hogy a megszabadult emberek később visszaestek volna.

Nekem nincs elképzelésem a szent életről, de az Igének van, és aszerint elég is ha élünk. A Szeretet Himnuszában elég jól elolvashatjuk, hogy hogyan is kell a szent életet megélnünk.
„Én, én vagyok vigasztalótok! Miért félsz halandó embertől, olyan embertől, aki a fű sorsása jut?”

Ézsaiás könyve 51:12

Nem elérhető b.cermidoff

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 235
 • Brondel Cermidoff
  • Az igazgyöngy
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #199 Dátum: 2010 December 27, 02:52:51 »
Jó pap holtig tanul. Márpedig minden keresztény egyben pap is. Ahogy kimunkálja bennünk az Úr az akarást, úgy egyre inkább meg akarjuk ismerni és közelebb húzódni Hozzá, hogy Ő a saját arcára formáljon át. Ez azonban nem egy pillanat, mivel az ember végesen terhelhető. (Az Igéret Földjét is fokozatosan foglalták el a zsidók.) Addig sok baklövést, sőt - sajnos - szándékos bűnt is elkövetünk. Mindez azért van, hogy belássuk saját alkalmatlanságunkat és gyengeségünket, egyben azt is, hogy  Krisztusban mindenre van erőnk. Őszinte megbánásunkkal Istenhez kell fordulnunk hogy megbocsátó természete megnyilvánuljon és megdicsőüljön. Ő szent és igaz, hogy a megtört szívűeknek megbocsásson. Az igaz megbánás által mi is növekedünk a hitben. Ha rögtön tökéletesen szentéletűvé és szenvedélymentessé válnánk, akkor ennek semmi értelme sem volna.  Az viszont igaz, hogy már a bűnös gondolat is valódi bűn. Az is, hogy nem szabad a bűneinket dédelgetni vagy alibit gyártani nekik. Isten kegyelme azért van hogy éljünk és ne visszaéljünk vele.
"Mert talán azért vált meg tőled ideig-óráig,hogy őt,mint örökkévalót kapd vissza;Nem úgy immár mint szolgát,hanem szolgánál nagyobbat,mint szeretett atyafit,kiváltképpen nékem, mennyivel inkább pedig néked,mind testben,mind az Úrban." "Ha pedig valamit vétett ellened avagy adós,ezt nekem róvd fel"

Nem elérhető Csaba

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3527
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #200 Dátum: 2010 December 27, 13:51:12 »
Ez utóbbi gondolathoz csak annyit fűznék hozzá, hogy aki nem született újjá, a bűneit sem képes lerakni, sem a megkötözöttségeit, sem az óemberi természetének egyéb részeit, így valódi bűnbánatra sem képes.
Ezért előzi meg az újjászületés a megszentelődést. Viszont ahol a megszentelődésnek halvány nyoma sem látszik, felesleges újjászületésről prédikálnunk...
'A szeretet nem keresi a maga hasznát...' 1Kor13

Nem elérhető erdei

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1752
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #201 Dátum: 2010 December 27, 20:51:16 »
"A kérdésed gondolatmenetét követve, a kívánságtól a bűn megvalósúlásáig azért van egy út, amelynek bármely szakaszán ellene lehet állni." Csaba

Róm 7:7  Mit mondunk tehát? A törvény bűn-é? Távol legyen: sőt inkább a bűnt nem ismertem, hanem csak a törvény által; mert a kívánságról sem tudtam volna, ha a törvény nem mondaná: Ne kívánjad.

Nem lehet ellen állni, a kívánság bűn!
1Kor 1:27  Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;

Nem elérhető Csaba

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3527
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #202 Dátum: 2010 December 27, 21:08:18 »
Igen, igazad van Robi, a kívánság is lehet bűn!
Csak éppen az nem mindegy, hogy mit kívánsz, a palacsintát, vagy atyádfia feleségét!  Ha az előbbit, annak nem kell ellenállnod, ha az utóbbit, akkor megállhatsz egy ponton, vagy hagyhatod, hogy a kívánság megfoganván bűnt szűljön, a paráznaság bűnét. Igen, tudom mit mondott az ilyen kívánságról az Úr Jézus Krisztus! "...immár paráználkodott azzal, az ő szívében." Vannak kívánságok, amit valóban nem engedhet meg magának az ember...
'A szeretet nem keresi a maga hasznát...' 1Kor13

Nem elérhető erdei

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1752
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #203 Dátum: 2010 December 28, 09:57:20 »
Drága Csabim

A bűn az bűn.
A törvény nem ad lehetőséget arra, hogy szelektáljunk. A törvény azt mondja, "bűnös vagy, méltó a halálra". Mindegy, hogy parázna, hedonista, alkoholista, dohányos, gyilkos, vagy éppen szent életű vagy, a törvény szerint nem vagy más mint BŰNÖS.
Ezért van szükségünk Krisztusra!
Mivel a törvény nem vált meg minket a bűntől, hanem megmutatja azt, hogy mennyire bűnösök vagyunk.
Akármennyire elítélsz egy alkoholistát, vagy egy homoszexuálist, a törvény szerint te sem vagy jobb náluk. Így ha elítéled őket a törvény szerint, magadat is elítéled. Ezzel ugyanis elismered a törvény igazságát, ezáltal pedig magad is, a törvény alá esel. A bűn zsoldja pedig a halál.

A törvény vége pedig a Krisztus. Ha Ő nem törvénykezik, mi se tegyük.

Nem a cselekedeteink által nyertünk üdvösséget, hanem Jézus vérével!
Egyiptomba, mikor a bárány vérét az ajtófélfára kellett kenni, Isten nem mondta, hogy csak a szentéletűek tegyék. Azt mondta, ahol ott a vér, oda a pusztító nem megy be. Gondolod, nem voltak köztük tolvajok, paráznák, homokosok és minden fajta söpredék? Dehogy nem! Isten nem a cselekedeteiket nézte, hanem a vért az ajtófélfán.
Bizonyosan voltak, nagyon szentéletű emberek, akik nem hittek Istennek, bízva a jóságukban. Még is keserves veszteség érte őket.
Ők akik megmenekültek, akkor a bárány vérében, és Isten szavának hittek, még ha nagy trógerok is voltak, még is megmaradtak. Nem cselekedetből, kegyelemből. Mert hitték, hogyha megteszik Isten utasítását, nem éri őket az a bizonyos csapás. 
Nincs ez másképpen ma sem!
Hogy úgy mondjam ezek az emberek "üdvösséget" nyertek. Pedig csak egy jelképes vér óvta meg őket. Mi pedig a valóságos vérrel dicsekedhetünk, ami sokkal dicsőbb annál a vérnél, mert ez nem csak egyszeri megmenekülésre ontatott, hanem által vitt minket az örök életbe.
Azért aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus az üdvözül, bármekkora butaságot is követett el, vagy követ el. Mert Isten most is a vérre tekint, mint akkor régen, ott Egyiptomban.
Mindaddig, míg meg nem tagadja valaki ezt a vért, úgy mint a régiek is, akik negyven évig botorkáltak a pusztában, míg ki nem vesztek.
 


 
1Kor 1:27  Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;

Nem elérhető erdei

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1752
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #204 Dátum: 2010 December 28, 10:05:24 »
Igen Irmám igaz

Egyszer úgy olvasd az 1Korinthus13-at, hogy a szeretet szó helyére Krisztust olvasd. Valahogy így:
"
1Kor 13:1  Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, Krisztus pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.
1Kor 13:2  És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, Krisztus pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.
1Kor 13:3  És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, Krisztus pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból......"
1Kor 1:27  Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;

Nem elérhető Kamilla

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1727
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #205 Dátum: 2010 December 28, 10:15:00 »
 " Nem a cselekedeteink által nyertünk üdvösséget, hanem Jézus vérével!
Egyiptomba, mikor a bárány vérét az ajtófélfára kellett kenni, Isten nem mondta, hogy csak a szentéletűek tegyék. Azt mondta, ahol ott a vér, oda a pusztító nem megy be. "   :igen:

 CSAK:

2Mózes 12 22. 

 És vegyetek egy kötés izsópot és mártsátok a vérbe, a mely az edényben van, és hintsétek meg a szemöldökfát és a két ajtófelet abból a vérből, a mely az edényben van; ti közűletek pedig senki se menjen ki az ő házának ajtaján reggelig.


 Lényeg: ki nem menjünk a Vér védelme alól!!!   :169:

    :2smitten:    :2smitten:

Nem elérhető Csaba

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3527
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #206 Dátum: 2010 December 28, 13:42:15 »
Szeretett Robi tesóm!
:2smitten:

Az Ószövetségi események által közvetített előjeleket azért nem célszerű íly módon összemosni az Újszövetséggel, mert a végeredmény egy habkönnyű, megtérés és ítélet nélkűli evangélium lesz!
Az Úr Jézus Krisztus valóban minden bűnéért meghalt a megváltottaknak, azokért is amit a múltban, a jelenben és a jövőben fognak, fogunk elkövetni.
Az senkit sem üdvözít, ha valaki megállapítja Jézusról, hogy Ő a Krisztus, csak ha Úrának is megvallja az élete felett!
"Senki sem szolgálhat két Úrnak..." -talán elhiszed, hogy ezt sem én találtam ki! :2funny:
Szerínted hány ura van egy tolvajlásban, paráznaságban, alkoholizmusban, gyílkosságban stb. élő "keresztyénnek", légyszíves mond el nekem, hogy mitől Krisztus követője, s főként mitől újjászületett ember az ilyen testvér?
Miért figyelmeztett az Új szövetség arra, hogy az ilyen ember osztályrésze a kárhozat?
"Mert ha szándékosan vétkezünk, az igazság megismerésére való eljutás után, akkor többé nincs bűnökért való áldozat.
Hanem az ítéletnek valami rettenetes várása és a tűznek lángja, amely megemészti az ellenszegülőket."
Zsid.10:26-27

Látod Robi, ezek alapján nem én ítélem kárhozatra azt a tesót, akiről állítom, hogy alkoholistaként, vagy paráznaként nem lehet újjászületve, hanem az aki azt állítja róla, hogy már újjászületett, de még mindig a bűn mocskában fetreng!
Az ilyen ember ugyan is "naponta feszítené meg önmagának a Krisztust", s a "szövetségnek vérét", amely megszabadította a bűnei szennyétől "tisztátalannak tartja".   
És itt van nem utolsó sorban az "erős alap" amelyre Isten építkezik:
"Mindazáltal megáll az Istennek erős fundamentoma, melynek pecséte ez: ISMERI AZ ÚR AZ ÖVÉIT;és: ÁLLJON EL A HAMISSÁGTÓL MINDEN, AKI KRISZTUS NEVÉT VALLJA."
2Tim.2:19
:2smitten:
'A szeretet nem keresi a maga hasznát...' 1Kor13

Nem elérhető erdei

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1752
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #207 Dátum: 2010 December 28, 14:26:56 »
Drága Csabim

Tudom, hogy nem könnyű elfogadni, azért amit írtam, igaz.
Az van, hogy tényleg "habkönnyű". /Máté 11:30/
Aki hiszi az evangéliumot, az már általment az ítéleten.
Senki sem jelentheti ki Jézusról, hogy Ő a Krisztus, csak a Szent Szellem (Lélek) által. Aki erre a felismerésre jut, azt Isten magáénak vallja, mert kiválasztotta, hogy az Ő fia legyen. Így értelmezhetetlenné válik, hogy Jézust tegye urává az életében, mivel magában a kijelentésben ez benne foglaltatik. /1Kor 12:3 /

Újjá születni testben is? Igen, ez jó kérdés.
Tudod ismertem egy lányt, aki a testéből élt. Mind addig amíg nem ismertem  körülményeit, nagyon elítéltem. (pedig sem ő, sem én nem voltunk "keresztények")
Mikor megtudtam, hogy mi miért van az életében,enyhültem, de azért bennem volt az ítélkezés.
Én közben befogadtam a Krisztust, ő nem.
Ma már nincs benne ítélet,csak valamifajta mély fájdalom.
Tudod most értem meg, mikor Jézus azt mondja "... az vesse rá, az első követ ..."/Ján 8:7 /

Tudod, nem a másik embernek kell "újjá születnie" hanem neked.

Igen, vannak akik nem tartanak ki, vannak akik nem harcolják meg a "hitnek szép harcát"./1Tim 6:12/
Mikor egy olimpikon megnyeri a 100 sprintet az olimpián, annak örül, hogy nyert, és nem azon kesereg, hogy a másik 100 vagy 9 nem. Azon sem kezd mélázni, hogy miért nem ők nyertek.
Így vagyunk ezzel mi is. A győzelem a fontos, a célba érés./1Kor 9:24/

Amíg azzal vagy elfoglalva, hogy ki mit cselekszik, te nem lépsz előre. Bízd Istenre a döntést, te fussál, és reménykedj, hogy nem jársz úgy mint akit most elítélsz.
 
1Kor 1:27  Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;

Nem elérhető Csaba

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3527
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #208 Dátum: 2010 December 28, 14:57:39 »
Na akkor pontosítsunk picit!
A világiak 50%-a mondja Jézusról, hogy Isten, Isten Fia, Megváltó...
Az általad említett 1Kor. 12:3 így hangzik az általam ismert fordításokban.
"Azért tudtotokra adom néktek, hogy senki, aki Istennek Lelke által szól, nem mondja Jézust átkozottnak; és SENKI SEM MONDHATJA ÚRNAK JÉZUST, hanem csak a Szent Lélek által.
1Kor. 12:3
 Aki a bűnt pártolja szolgájává lett a bűnnek! Ha nem aggódsz mások helyzete miatt, hanem ítélkezésnek veszed azt a figyelmeztetést, amelyet az ige szinte minden könyve kiemel, akkor a "desszert" evangéliumot hírdeted, amivel jól lehet lakni, csak éppen alkalmatlan a hitben való fejlődésre!
"Jézus szeret Téged, Hallelujah!" Ja, csak ehhez hozzátartozik a másik oldal is: "Ha éngem szerettek, az én parancsolataimat megtartjátok". Ahogy Ambrus tesó mondaná, "aki jól lakik a desszerttel, az a tápláló eledelt már nem kívánja."  Aki "hisz" Jézusban, s az élete ott tart, mint a "megtérése" előtt, az nem tudom miben hisz valójában.
Nem akarlak kiábrándítani, de a keresztyénhithez hozzátartozik a mások üdvösségéért való aggódás! Az az ember, aki csak önmaga miatt aggódik, messze áll a Krisztusi szemlélettől!
:2smitten:
'A szeretet nem keresi a maga hasznát...' 1Kor13

Nem elérhető b.cermidoff

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 235
 • Brondel Cermidoff
  • Az igazgyöngy
Re:Elveszíthető-e az üdvösség?
« Válasz #209 Dátum: 2010 December 28, 15:30:47 »
Kedves Csaba! Ezek szerint félreérthető voltam. Nem keverem össze a hívőket a hitetlenekkel. (Habár Isten általános kegyelme jelen van azok életében is, akik Őt nem ismerik.) Az újjászületett hívőnek is van óembere. Ami nem tűnik el egy pillanat alatt hanem alászáll. Ez az ige feltételez egy fokozatosságot.  "A régi természet elvesztette ugyan hatását, de az óemberen keresztül még mindig uralkodni akar Ef 4:22, a testet, mint a bűn eszközét akarja felhasználni." ...és nem hagyja abba halálunkig. Ezidő alatt többször is "elesünk". Gondolom te is elkövetsz hibákat, sokszor, sokat és sorozatosan, ahogy én is. (Ha ez nem így lenne, akkor valami nagyon nem stimmelne.) Nekünk, hívőknek azonban van helyreállásunk Istennél. Az Ő gyengédsége felénk, hogy megváltása elfogadása után egy életen keresztül formál át minket. Ettől még valódi az újjászületésünk.
"Mert talán azért vált meg tőled ideig-óráig,hogy őt,mint örökkévalót kapd vissza;Nem úgy immár mint szolgát,hanem szolgánál nagyobbat,mint szeretett atyafit,kiváltképpen nékem, mennyivel inkább pedig néked,mind testben,mind az Úrban." "Ha pedig valamit vétett ellened avagy adós,ezt nekem róvd fel"