Szerző Téma: A teremtés igazolódik, az evolúció bukik  (Megtekintve 20905 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető magic_acid

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 29
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #105 Dátum: 2010 November 12, 20:38:36 »
Először is én nem ítélek el senki, :05:. Attól még hogy más az életszemléletünk, sőt mitagadás az egész gondolkodásgmódunk, egyáltalán nincs jogom bárkit is lefigymálni.
Az evolúci mint természeti folyamat valóban nnem tesz külömbséget ember és állat között, én azonban igen. És a többi evolucionista is  :01: .

Kedves kamilla:

Az értelem és érzelemek nagyon kényes fogalmak. Vajon a többi élőlénynek van ? Szerintem van, de vajon milyen mértékben? Egy kutya például képes egyszerűbb érzelmekre, egy szarvasbogár viszon nem. Ettől függetlenül kialakulhatott a az értelem az emberekben, hiszen kétségtelenül nagyban szolgálja a túlélést az értelem. Sőt az érzelmek is, hiszen melyik egyszerúbb érzelemnek ne lenne túlélési funkciója? ( szerelem, harag, a gyermekek szeretete) A civilációk beköszöntével pedig áltolánosak lettek az összetettebb érzelmek ( hazaszeretet, bosszú, hit(?) ). :05: EZ csak akkor logikus és értelmes ha az értelmet és az érzelmeket az agy szerkezeti sajátosságainak tudjuk be, hiszen csak így formálódhatott az idegrendszerünk apró változások során keresztül.

Antee:  azt hittem az a sok kék betűs szöveg a regisztráció feltételeihez kapcsolódik, de ezek szerint nem voltam elég figyelmes :08:

Nem elérhető Zsuzsa2

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1336
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #106 Dátum: 2010 November 12, 20:45:38 »
Szia magic acid!
Ateistának lenni annyi, mint valaminek a hiányában lenni, ez a hiány pedig a hit!
Nem róhatjuk fel Neked ezt a hiányosságodat, mert nem tehetsz ellene semmit! Vagy kapod Istentől és az emberi mivoltodat emberként éled meg, vagy nem kapod, s az elméd beletörödik abba, hogy a sokadik felmenőid még a fákon csüngtek! Ha Téged nem zavar, akkor engem sem!
:gunyos:
:hehe: :2smitten:


 :2funny:  :hehe:
 és pl. a humor, nevetés a kiválasztódás során a micéllal alakult vajon ki?????
A TE RUHÁID MINDENKOR LEGYENEK FEHÉREK, ÉS AZ OLAJ A TE FEJEDRŐL EL NE FOGYATKOZZÉK. -  Préd.9.10.

Nem elérhető magic_acid

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 29
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #107 Dátum: 2010 November 12, 21:03:44 »
Bocsánat hogy többet írok egymás után, de még nem jöttem bele teljesen a fórum használatába :02:

Kedves Csaba:

Nem volt szándékomban senkinek a szívébe taposni, kizárólag a saját gondolataimat írom le amelyeket szívesen összevetek másokéival :063: . Pontosan ezért regisztráltam itt, mivel úgy gondolom hogy a legjobb út az igazsághoz, vitákon keresztül vezet. Elég baj hogy van "ateista fórum" meg "hívő fórum".  :117: Szerintem sokkal több párbeszéd kellene a két tábor között, hiszen világos hogy minkettőjüknek van mit tanulni a másiktól.
A Biblia hitelességéről nem vagyok meggyőződve, talán azért nem mert kevés róla az információm. Tudom hogy vannak benne történelmileg hiteles dolgok, de a csodatételeket képtelen vagyok lenyelni. Olyan számomra mint az Iliász. Sok benne a tröténelmi valóság, de sok benne a mese is.

Antee:

Az információ valóban nem lehet anyag, már cask azért sem amit mondtál, sokkal inkáb az anyag bizonyos elrendeződése. A majom és az ember DNS-e még ha pontosan megegyezne anyagában, akkor sem lenne szükségszerűen ugyanaz hiszen a citozin, guanin, adenozin, attól még más sorrendben helyezkedhetne el, így más lehetne az információtartamuk. AZ evolúció pedig nagyonis meg tudja változtatni (nemcsak az anyagot) a sorrendet is, tehát a tárolt információt is. :063:

KEdves Zsuzsa:

Ez jóval komolyabb kérdés mint gondolod, a tudósok például rájöttek hogy az egerek is képese nevetni ( számunkra nem hallaható frekvencián) és gőzerővel dolgoznak annak a megfejtésén hogy a nevetés milyen célból akalult ki.  :063:

Nem elérhető Antee

 • Admin
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 22846
  • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #108 Dátum: 2010 November 12, 21:17:06 »
Az evolucio csak a mar meglevo dolgokbol tudna dolgozni. El tudod azt kepzelni, hogy felrugsz egy kacattal teli vodrot a levegobe es egy mukodokepes szamitogep esik le, amin operacios rendszer is van!?

Az ido nem old meg mindent!
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Kamilla

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1727
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #109 Dátum: 2010 November 12, 21:24:45 »

 Nekem meg az jutott eszembe, hogy van egy "varázsszó":
 ŐSROBBANÁS, ennek érdekes része: ROBBANÁS, nos én
 rövidke életem során, de még történelmi adatokból se hallottam,
 hogy egy robbanásból, ami szétdúl, apróra zúz, elszakít...stb.
 aból összejött  volna bármi ép, okos, nagyszerű dolog, pláne
 értelmes, érző....hmmm  :03:

    :2smitten:    :169:

Nem elérhető Csaba

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3527
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #110 Dátum: 2010 November 12, 21:40:39 »
Kedves savacska! :2funny:
Az ember nem születik úgy, hogy hisz Istenben!
Az evolúcíós elméletet mindnyájan tanúltuk az  iskolában, s gyerek fejjel el is fogadtuk, ha csak nem hívő családban nőtünk fel!
Te magad mondod, hogy kevés ismereted van a Bibliáról.
Nehezzen tudnék egy atomfizikussal beszélgetni a paksi erőmű működéséről, ha csak annyit tudnék, hogy az Urán, mint érc létezik, aszt kész...
Te is tudod, hogy van biblia, de ha nem jársz utánna, hogy miként lehet a keresztyénhit fűtőeleme, akkor sajnos parttalan elbeszélések lesznek csak közöttünk!
Ha nem tudod racionális értelemmel megvizsgálni az Úr Jézus Krisztus élete, halála és feltámadása mellett szoló bizonyítékokat, akkor úgy jársz, mint az az irodalom tanár, aki azt mondta nekem, hogy "a biblia egy irodalmi remekmű, olvasása az általános műveltség része." Nos, ő teljesen felesleges módon töltött időt a Biblia fölött! Kinyította, de nem nyílt meg neki, mert ő sem nyílt meg előtte!
Létezik párbeszéd a hívők és nem hívők között! Úgy hívják evangélizácíó! Amikor egy fizikus felismer egy törvényszerűséget, akkor magát a törvényt nem ő fektette le! Törvények pedig nem jönnek létre maguktól, vagy véletlenszerűen ott mindig van egy TÖRVÉNYHOZÓ! Maga a Teremtett világ, a törvényszerűségeivel a szemmel látható bizonyíték az inteligens tervező, a Mindenható Isten léte mellett!
'A szeretet nem keresi a maga hasznát...' 1Kor13

Nem elérhető körtevirág

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 326
 • Isten gyermeke
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #111 Dátum: 2010 November 12, 22:59:37 »
A bundának eltűnt, mert már nem volt rá szügségünk, hiszen megváltozott a bőrünk, elkedzünk ruhákat viselni, illetve olyan környezetbe kerültünk amiben már nem volt erre szükség.

Izé, menj ki most ruha nélkül. A beduinok is hordanak ruhát, pedig meleg van a sivatagban. És miért volt szükség ruhára, ha nem kellett bunda? Én egyszer olvastam egy újságcikket, szó szerint ez volt benne, nem felejtem egy életre: Azért volt szükség a ruhára, mert elvesztettük a bundánkat. Pár mondattal arrébb a következő: Azért tűnt el a bunda, mert ruhákat kezdtünk hordani.  :02: :254: Ezt úgy hívják mifelénk fából vaskarika, meg ellentmondás.
Még valami. Ha vannak olyan helyek a Földön, ahol nem kell bunda, az állatokról miért nem kopott le? Hiszen nincs rá szükség.

Négykézláb valóban gyorsabbak egyes állatok, de nekünk van két kezünk amivel ezközt használhatunk, és könnyebben elérjük a táplálékot.


Ki kell ábrándítsalak, egyre több állatról derül ki, hogy eszközt használ. Majmok, madarak, vízilények, szóval mindenféle. Mégsem járnak két lábon. A zsiráf nagyszerűen megoldja a hosszú nyakával a táplálékhoz jutást, mégis csak ő az egyetlen lény, aminek ez kifejlődött. Ha neki gondot okozott annak idején, miért nem állt két lábra? Egyszerűbb, mint nyakat növeszteni évezredeken át. És addig mit csinált, amíg nem érte el a táplálékot? Fényből élt? :03:

A fájdalmas szülés nem "jó" nekünk, ám evolúciós szempontból irreleváns. A túlélést nem befolyásolja az hogy mennyire fáj valami, egyedül az számít mennyire hatékony.
 Ez nem igaz. Nem hatékony. Számtalan felmérést készítettek már, és sokban benne volt, azért nem szülnek sokan, mert fáj. Egyre többen választják a császárszülést, pedig az gyengíti a méhfalat. Veszélyezteti a köv. terhességet.
Négykézláb a terhesség kihordása is könnyebb, nem terheli annyira a gerincet.


Van egy fizikai törvény. Minden a rendezetlenség, a káosz felé halad. Kivéve az ősrobbanás utáni állapotot? :02: Lehetnek paradoxonok és meg nem magyarázott dolgok, de pont ez a nagy horderejű dolog lenne a kivétel, mi?   :061:

Egy kicsit nem az evolúció, de azért idevág.
Régebben tudósok egy csoportja ki akarta deríteni, hogy az emberiségnek hány "ősanyja" van. A mitokondriális DNS-sel vizsgálták, mert ez anyáról-lányára öröklődik és változatlan formában megy tovább. Sok mintát vettek, és visszafejtették ezt a DNS-t 1 azaz egy nőre. Mennyi ennek az esélye vajon? Hogy csak egy nő mitokondriális DNS-e maradjon fenn? Elenyésző.Testem a Szent Szellem temploma, mert Jézus Krisztus vére megváltott az ördög
kezéből, ezért az én testem nem az ördögé, nem enyém, hanem Istené, akinek én szánom
az én testemet élő, szent és Istennek tetsző áldozatul, mint okos tiszteletemet.

Nem elérhető Kamilla

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1727
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #112 Dátum: 2010 November 13, 06:35:40 »

   Gondoltam iderakok egy írást, ami a Biblia hitelességével foglalkozik. Tulajdonképpen jó hogy itt vagy kedves Magic acid - mindenképpen  :06: - de így legalább mi is "uána nézünk" ennek, mert a vak hit, vagy a félelemből való hit, nem kedves Isten előtt!  :168:

    Mitől hiteles egy írásos történeti forrás?

Hitelességi szempontok:

  1.  A szerző személye hiteles-e?
A Szentírás szerzője a Szent Szellem.
2Pt 1:21  Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó, hanem a Szent Szellemtől indíttatva szóltak az Isten szent emberei.
2Tim 3:16  A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre.

1Kir 22:14  Mikeás pedig mondta: - Él az Úr, hogy csak azt fogom mondani, amit az Úr mond nekem.

  A Szentírást a Szent Szellem inspirálta, lejegyzői az apostolok, Isten emberei.

Nem pszeudoepigrafikus = 'más néven íródott' - hanem a sajátjukon írták. Nem álnéven!

2Thess 2:1-3a;
  Arra kérünk azonban titeket testvéreink, a mi Urunk, Jézus Krisztus eljövetelével és a mi Őhozzá való összegyülekezésünkkel /episzünagógé: egybegyűjtetésünkkel/ kapcsolatban, hogy a kelleténél hamarabb ne dúljon fel benneteket az a gondolat, és ne hagyjátok magatokat riadóztatni se szellem, se beszéd, se a mienkéhez hasonló levél által, amely szerint "már elérkezett az Úr napja" (senki semmiféle módszerrel ne vezessen félre titeket).

Lényeg: maguk az apostolok és Jézus tanítványai tisztában voltak azzal, hogy sokan az ő nevükkel visszaélnek, és azzal a tekintéllyel akarnak fellépni, ami nekik van.

   2.  A szöveg azonos azzal, amit a szerző lejegyzett.
- Az apostolok gondot fordítottak arra, hogy megerősítsék azt, hogy ők írták a levelet.
2Thess 3:17  Az üdvözlés a saját kezemmel, Páléval, ami ismertetőjel minden levelemen: így írok.
1Kor 16:21   Az üdvözlést saját kezemmel írom én, Pál.
//  Kol 4:18; Fil 19; Zsid 13:22;

  A levelek nagy részét Pál diktálta, amit általában közöl is az írásokban.
=> nem lehetett becsempészni nem Istentől ihletett könyvet a Kánonba.
OKOK:
 - nagy földrajzi kigerjedettség,
 - kézzel másoltak voltak => lehetővé tette, hogy bizonyos helyeken megpróbálkozzanak olyan művek becsempészésével, hitelesítésével a Kánonba, amik nem inspiráltak voltak.

DE: a 3-4. sz-ra világosan látszottak a különbségek.  Ebben a nagy ismertség döntő volt!!!

 !! Ezért az apostolok előre nézve hitelesítették a saját és egymás művét is!!!

  Mindegyik komoly keresztény irányzat: katolicizmus + protestantizmus + ortodox -,  megegyezik abban, hogy az Újszövetség mind a 27 könyve inspirált könyv.

  A vita az Ószövetséggel kapcsolatban van a kereszténységben:  Kapcsolódik-e az Ószöv. könyveihez /39/
további könyv, ami inspirált? Erős vita alakult ki a 16. sz. körül.
  Ágoston és Jeromos állították, hogy vannak még másodkanonikus könyvek a 39-en kívül, amik hasznos olvasnivalók.
DE: a zsinatokon azt a Kánont hagyták jóvá, amit a zsidók is.

Ellentétes tanítások:
  - halottakért való közbenjárás lehetősége = a katolikus egyház anyagi megalapozódása /Purgatórium 
  - a halott szellemeknek társmegváltói szerepet tulajdonítanak
  - közbenjáróként tartják őket.

Tridenti zsinat: ("Van másik" - mondás)
  deuterokanonikus = 'másodlagos' könyvek, főleg az I és II. Makkabeus könyve!
Teológiai határozat: egyenértékűek a 39 könyvvel!= így akarták kioltani az ellenvetéseket.
CSAK a 16. sz-ban lett ez a vita! = az addig kialakult hamis gyakorlatok alátámasztására.
     pl. pénzért üdvösség = búcsúcédulák, stb.

Legerősebb érvek:
 - Amikor a földön járt Jézus, Ő maga bizonyságot tehetett volna arról, hogy a zsidók által használt Ószöv. nem hiteles, DE: Ő megerősítette azt!
A Tórát + Prófétákat + Írásokat idézte.

 - Jézus azokat a tekercseket használta, amit a rabbi tanács is használt.
   "A Törvényből egyetlen pontocska vagy vessző...."

 - Az Újszöv. 327 helyen idézi az Ószöv.et.

 - Róma 3:1-2; - Pál is megerősíti a zsidók által használt Kánont.
     Nos, akkor hát mi a különleges a zsidókban, vagy mi a körülmetéltség előnye? Minden szempontból sok minden. Biztos, hogy elsősorban az: rájuk lettek bízva az Isten kinyilatkoztatásai.

  Értelmezési viták folynak azóta is, de nem azt mondják, hogy ez nem Isten Beszéde!
  Jézus és az apostolok se vitatták!

 - Qumráni tekercsek,
 - Tissendorf kutatásai


                           A legrégebbi újszövetségi kéziratok:

° 120 körül                       John Rylands - papirusz: Jn 18:21-23;
° 200 körül                       Bodmer - papirusz : teljes János evangélium
° 200-as évek eleje          Chester Beaty - papiruszok: 4 evang; Apcsel;
                                         Pál levelei; Jelenések;
° 4. sz első fele                Alexandriai  kódex : majdnem a teljes Ó -és
                                         Újszöv.
° 325-350                        Vatikáni kódex: Szeptuaginta és majdnem a teljes Újszöv.
° 4.sz.                             Sínai kódex: teljes Újszöv. 


  Mi a hitelesség?

  1. Szerzőség - Egy szöveg tekintélyét elsősorban a szerző adja. A Bibliát is ezen keresztül  támadták meg: először Dánielt, Mózest, majd az összes könyvet.
      A Szent Szellem a prófétákon keresztül írt. Nekik van tökéletes kapcsolatuk a Szent Szellemmel, hitelességüket az életükkel pecsételik meg.    "Isten Szelleme sodorta őket, amerre akarta."

  2. Szöveg hitele
      Aprólékos szabály szerint másolták a Tórát:
        - csak papok hitelesíthették;  - kiválasztott családok másolták;
        - nem fejből írták; - sorvezetővel, szót szóra másoltak;
        - a Tóra másolásakor még a király előtt sem álltak fel, nehogy
          eltévesszék!
        - Qumráni tekercsek ( 1947 )
               
  szekta: a Biblia szövegébe belenyúl, annak érdekében, hogy tanításait igazolja.

    Malakiás K.e. 4. sz.-->1400 év - Egyiptom K.u. 10. sz.- első írott kódex = pontozott héber szöveg
    Qumráni tekercsek kb. 2. sz. ; 

  3. Események valósága - A legjobb fordítások ébredésekkor keletkeztek. pl. Károli fordítás


  Nos ezt találtam, remélem segít a kételkedés legyőzősében, vagy legalábbis elgondolkoztat és esélyt adsz annak a gondolatnak, hogy:
  "Mi van akkor, ha ez tényleg igaz??!"

 Mert akkor nagy bajban vagy, kedves felebarátom!  :089: Persze csak akkor, ha nem változtatsz  :01:
  Én is nagy bajban voltam megtérésem előtt...  :061:

  szeretettel: Kamilla   :2smitten:

Nem elérhető Kamilla

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1727
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #113 Dátum: 2010 November 13, 06:51:55 »

   A  BIBLIA  TÖRTÉNETI  HITELESSÉGE  ÉS  AZ  EGYHÁZ, ILL.                     
   A  ZSIDÓSÁG  ÁLTALI   HITELESÍTÉSE,  KANONIZÁCIÓJA

   Ireneus könyvei  (III: és V.)  az Írás elleni támadásokra válaszolnak a Biblia alapján, szisztematikusan zárják ki az ellenérveket. A Biblia hitelessége a kánon, a kanonizáció alapkérdése volt abban az időben. Később az egyházatyák is próbálták ezt tovább vinni, mert pl. Simon mágus és más gnosztikusok is felléptek:
ÉRV: az a kijelentés, amit ő kapott, közvetlenül a mennyből, a Szentháromságtól jött!

  Illéneusz, Origenész,. Tertüllánusz  igyekeztek válaszolni ezekre az állításokra.

A gnoszticizmus és a markoinizmus a hamis, titkos kinyilatkoztatás alapján működött. Az igazi kereszténység és köztük a vita az volt, hogy mi tekinthető inspirált, elfogadott iratoknak.

  A kanonizáció folyamatához, az is hozzájárult, hogy a ma mérvadónak tekintett korai atyák és egyházi források utaltak/idézték az Újszövetség könyveit.

Apostoli atyák: az a generáció, akik legközelebb voltak az apostolokhoz. 
Egyházi korszak: az apostolok elköltözése az Úrhoz -> az utánuk következő 3. - 4. generáció.
pszeudóepigrafa: 'álnéven írt levél'  /pl. Barnabás levele

   Ezek a korai, 2. századi kortárs források mérvadóak, de nem ihletettek/kanonikusok.
Inkább deuter kanonikusok: a kanonikus írások mellé javasolták olvasni őket. Nem állították a szerzők sem, hogy isteni ihletettségűek lennének!
  Nagyon gazdagon és sokszor idézik az Újszövetség-i íráshelyeket, ami mutatja:
- ismertek voltak;  - használták ezeket.

 Tertulliánusz /karthágói/: kereszténynek született, de 40 évesen meg is tért, újjászületett. /katolikus volt/ Elsősorban katolikus teológusként ismert, hirdette az evangélium igazságait. Ezért perifériára szorult.

-- 2. század 2. fele: Tatianus, Justinus, Irenaus.
Az Újszövetség minden könyvét ismerték már ekkor, !!! Egyik sem keletkezhetett később!!!
Valami ellen íródtak a műveik = hitvédő, apologetikai írások.

-- 5. generáció: Origenész /alexandriai / ;Tertulliánusz
-- 4. sz. 1. fele : Eusebius /cézáreai /- Egyháztörténeti könyve; Kelemen /alexandriai /
--  Ciprianó püspök az Egyház egységéről írt.

   = Ez a 4. - 6. generáció = 2.-4.század

Ők újszövetségi, bibliai alapokon álltak és védelmezték a Szentírást az:
  - apokrif iratok bekerülése ellen,
  - az ezeken álló irányzatok befolyása ellen a kereszténységet is védelmezték.

 Hivatalos jegyzékek és kánonok listája:
- Javnei kánon - a Templom lerombolása után = a korai ortodox zsidók kánonja
- Markión kánonja - hamis tanító, gnosztikus beütéssel / 2. sz. közepe.
      Erős hatással van a római katolikus teológiára.                       
      Az Ószövetséget elutasítják követői, annak gyakorlati hasznát, örökségét, beteljesítését.
      Markiónita gondolkodás = csak a katolikus egyházra vonatkoztatja a Biblia áldásait.
      Szerinte az a kánon, ami az ő elgondolásának megfelel
  = eretnekség!! : nem egy idegen vallás támadása a kereszténységgel szemben, hanem belülről jövő farkas!!!

- Murátori kánon - 7. sz-ban keletkezett, a 2. sz-ban írt kéziratokból.
- Afrikai lista
- Athanasziosz ún. Húsvéti levele  i.sz. 367. - éles különbséget tesz a Szent iratok és az eretnek írások között.

 => a korai kereszténység e levél után zárta le a vitát.

-> Laodiceai zsinat: Csak az itt jóváhagyott írásokból lehet felolvasni az istentiszteleteken.
-> Hippói zsinat  i.sz. 393.
-> 3. Karhágói zsinat  i.sz. 397.

             :2smitten:        :168:

Nem elérhető Kamilla

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1727
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #114 Dátum: 2010 November 13, 06:54:07 »
   Egyházon kívüli források Krisztusról

  Josephus Flavius: A zsidók története XVIII; Plinius - Traianus császár levelezőtársa (pozitív);
  Lucianus - 2. sz-i szatirikus (megvető: Jézus Krisztusról mint: "első törv.adójukról" ír );
  Tacitus - 2. sz-i római történelemíró - Néró idején;  Suetonius - Néró idején;

  Az evangéliumok eredeti kéziratai valószínűleg már a 2. sz-ban elvesztek, de mint minden héber szent iratot, ezeket az írásokat is elkezdték lemásolni. Ránk maradt: 72 papirusztöredék, 242 nagybetűs kézirat (ún. majuskulus), 2570 kisbetűs kézirat (ún. minuskulus), 1909 istentiszteleti felolvasásra szánt részlet (ún. lecitonatium).Önmagában már ez is bizonyítja, hogy a kereszténység már az 1. sz-ban is óriási nyomot hagyott a világon, hiszen a legtöbb 1 sz-i történeti feljegyzés rendkívül hézagosan és töredékesen maradt fenn.
  Az egyes másolatok közötti hibák és eltérések kiszűrésére a 4. sz. elején vállalkozott:
  - az alexandriai Hiszükhiosz;  - a cézáreai Pamfilosz;  - antiókhiai Lukianosz.
A mai egységes görög nyelvű szöveg az ő kézirataik alapján maradt ránk.


Az evangéliumok, mint 1. sz-i történelmi dokumentumok

  Ezeket az írásokat nem is annyira a konkrét szerzők miatt, inkább isteni ihletettségük miatt 100 % -san megbízható történelmi dokumentumoknak kell felfognunk.


  A legtöbb történelmi támpontot   L u k á c s   evangéliuma tartalmazza:
  - hírt ad a Jézus Krisztus szolgálatának előfutáraként tekinthető Keresztelő János fogantatásának és megszületésének eseményeiről.
Mindezt Heródes uralkodásának idejére teszi: i.e. 4 április 1-én halt meg. Keresztelő János és Jézus fogantatása között fél év telt el.         
Jézus Augustus császár idején született: i.e. 27 és i.sz. 14 között. Augustus népszámlálást rendelt el.
Ezért kellett Józsefnek és Máriának Názáretből Bethlehembe, a Dávid városába menniük.
Ekkor Siriában Cirénus Quirinus i.sz. 6-9. - konzul volt a helytartó, aki Augustus leghűségesebb emberei egyike volt.

 Theodor Mommsen, a 19. sz. legnevesebb ókortörténésze bebizonyította, hogy i.e. 11-7. között Quirinus a Libanon-hegységben büntetőhadjáratot folytatott a fellázadt itureaiak ellen, aminek során összeírást is tartott. Lukács erről szólt. Jézus tehát i.e. 8-ban, v. 7-ben, esetleg 6-ban születhetett, figyelembe véve az ókori utazási módokat és körülményeket, és az ilyen összeírás lebonyolításának nehézségeit.

 - Keresztelő János szolgálata "Tibérius császár uralkodásának 15. évében" kezdődött el.
Tiberius i.sz. 14-ben kezdett el uralkodni, tehát a 15. éve i.sz. 29, v. 28 (az akkori szokás szerint az uralkodás kezdő éve elsőnek számított), tehát János ekkor kezdhette szolgálatát. "Jézus a harmincas éveiben járt."

  - Jézus halálának, keresztre feszítésének és feltámadásának időpontját ezek szerint i.sz. 30 és 33 közé kell helyeznünk. i.sz. 32-es év a legelfogadottabb.
Alátámasztja: a Dániel-féle 69. évhét pontosan ez év, tehát i.sz. 32. niszán havának 15. napján járt le.

  Az evangélium eseményei tehát i.e. 6. és 8. között kezdődnek el Keresztelő János és Jézus születésével, és
i.sz.32 tavaszán érnek véget Jézus halálával, feltámadásával és az azt követő 40 nap eseményeinek vázlata ismertetésével.

   Az evangélium, mint egyháztörténeti alapmű

  Az újszövetségi gyülekezet, az Egyház szempontjából az evangéliumok beszámolói az alapozás idősza-
kát, a kezdeteket örökítik meg. Az evangéliumok az Apostolok cselekedeteivel és az apostoli levelekkel együtt az egyháztörténelem 1. sz-ának leghitelesebb dokumentumai.

  Az evangéliumok az egyházatyák írásaiban

    1.sz - A legrégibb ismert Evangéliumi harmónia egy Tatianus nevű szír keresztény nevéhez fűződik
(kb. 170) A 4 evangéliumot használta fel. Kortársa, Irenaeus, Lyon és Vienne püspöke is hivatkozik a 4 evang.ra.
   2.sz első fele
     - Papias hiereapolisi püspök: állást foglalt az evang.umok keletkezése kapcsán.
     - Ignatius antiókhiai püspök pontosabb megjelölés nélkül idéz Máté és János evang.ából.
     - Polükarposz szmirnai püspök Máté és Lukács evang.ából idéz.
   2. sz. 60-as éve: Justinus a Luk 22:44-re hivatkozik.

   4. sz  - az általunk ismert legrégibb egyháztörténet -
     - Eusebius cézáreai püspök (340-ben halt meg). Jézustól kezdve, i.sz. 324-ig írja le az egyház történetét.

=> Máté a 40-es években, arám nyelven, héber dialektusban, amit később lefordítottak görögre.
     Márk - ihletője Pál egy római prédikációja lehetett.
     Lukács - szintén Pál igehirdetése ihlette.
         == szinoptikus evangéliumok

     János - i.sz. 85. szemtanú volt, így nem volt szüksége emberi forrásra.   


        :2smitten:           :168:

 

Nem elérhető ermaha

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 2797
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #115 Dátum: 2010 November 13, 07:30:07 »
Csabám,az valóban igaz,hogy Isten létezésének és a Biblia megértéséhez HITre van szükség!DE amit a tudósok az Evolúcióról összehablatyolnak,annak az elhívésére még nagyobb hit kell.

A Biblia önmagát magyarázza és ahogyan telik az idő,úgy jönnek rá a tudósok arra,hogy minden igaz amit a Biblia ír.Mert már Isten apránként megengedi,hogy ők a hitetlenek saját maguk bizonyítottság be a Bibliai igazságokat!--történéseket,amik a Bibliában megíródtak.

Ahogyan rövidül az idő és Jézus visszajövetele közel van,Isten segíteni akar az emberiségnek azon rétegén,hogy higgyenek Jézus Krisztusban és az Ő megváltásában.Kevés az az ember,akinek Isten radikálisan kijelenti magát,hogy higgyen.Az Ateizmushoz is hit kell.

Ez éppen olyan,mint amikor valakitől megkérdezik,mi volt előbb,a tyúk vagy a tojás.Általában nincs rá felelet,csak filóznak rajta az emberek és magyarázkodnak.De aki HIVŐ és hisz Istenben,a Bibliában és Krisztusban,annak könnyű ráfelelni.
A tyúk volt előbb,mert Isten nem tojást,hanem állatokat teremtett és azok szaporodtak,nekünk ezt nem kell a tudósoknak bebizonyítani. :hehe:
Mert nem a félelemnek szellemét adta nekünk
az Isten,hanem az erőnek és szeretetnek és józanságnak szellemét/Tim:1,7/

Nem elérhető Zsuzsa2

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1336
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #116 Dátum: 2010 November 13, 08:15:26 »
Kedves savacska! :2funny:
Az ember nem születik úgy, hogy hisz Istenben!
Az evolúcíós elméletet mindnyájan tanúltuk az  iskolában, s gyerek fejjel el is fogadtuk, ha csak nem hívő családban nőtünk fel!
Te magad mondod, hogy kevés ismereted van a Bibliáról.
Nehezzen tudnék egy atomfizikussal beszélgetni a paksi erőmű működéséről, ha csak annyit tudnék, hogy az Urán, mint érc létezik, aszt kész...
Te is tudod, hogy van biblia, de ha nem jársz utánna, hogy miként lehet a keresztyénhit fűtőeleme, akkor sajnos parttalan elbeszélések lesznek csak közöttünk!
Ha nem tudod racionális értelemmel megvizsgálni az Úr Jézus Krisztus élete, halála és feltámadása mellett szoló bizonyítékokat, akkor úgy jársz, mint az az irodalom tanár, aki azt mondta nekem, hogy "a biblia egy irodalmi remekmű, olvasása az általános műveltség része." Nos, ő teljesen felesleges módon töltött időt a Biblia fölött! Kinyította, de nem nyílt meg neki, mert ő sem nyílt meg előtte!
Létezik párbeszéd a hívők és nem hívők között! Úgy hívják evangélizácíó! Amikor egy fizikus felismer egy törvényszerűséget, akkor magát a törvényt nem ő fektette le! Törvények pedig nem jönnek létre maguktól, vagy véletlenszerűen ott mindig van egy TÖRVÉNYHOZÓ! Maga a Teremtett világ, a törvényszerűségeivel a szemmel látható bizonyíték az inteligens tervező, a Mindenható Isten léte mellett!
:afro:
A törvények szellemi termékként feltételezik az  Alkotót. A nagy bumm anyagról szól. ( mellékesen: hogy keletkezett az anyag? és hogy lett rendezetlen egységekből hatalmas, egységben  működő rendszerré?... arra sincs magyarázat,  hogy hol a tettenérhető átmenet  az élettelenből élőbe... és hogy lett  az anyagvilágból a "kiválasztódás" folyamán kiemelkedett ember hármas egységgé: test - lélek - szellem..? Ezekre az evolució nem ad választ. Annyi a megválaszolatlan kérdés, hogy nem is érdemes foglalkozni vele:  mert a válaszok Istennél vannak. Sok hitetlen tudós jutott Istenhitre, amikor szembesült a teremtett világ, azonbelül saját kutatási területe csodáival.
A hit a Biblia szerint "a nem látott dolgokról való meggyőződés", igy az evolució is hiten alapul, mert valódi bizonyiték nincs létjogoultságára.

A Biblia igy ir erről:
Mert nem szégyenlem a Krisztus evangyéliomát; mert Istennek hatalma az minden hívőnek üdvességére...Mert az Istennek igazsága jelentetik ki abban hitből hitbe, miképen meg van írva: Az igaz ember pedig hitből él.
Mert nyilván van az Istennek haragja mennyből, az embereknek minden hitetlensége és hamissága ellen, kik az igazságot hamissággal feltartóztatják.
Mert ami az Isten felől tudható,  nyilván van őbennük; mert az Isten megjelentette nékik:

Mert a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik; úgy, hogy ők menthetetlenek.
Róma levél 1.16.

Magic acid !
Keresd az IGAZSÁGOT!
Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet"

Ő is keres téged...    :igen:
A TE RUHÁID MINDENKOR LEGYENEK FEHÉREK, ÉS AZ OLAJ A TE FEJEDRŐL EL NE FOGYATKOZZÉK. -  Préd.9.10.

Nem elérhető Guti Tünde

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3975
  • www.gutitunde.eoldal.hu
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #117 Dátum: 2010 November 13, 09:56:06 »
Kedves magic_acid!

Nem akarok vitatkozni veled, hiszen a legtöbb ateista bizonyítékokat keres. A Biblia szerint (és szerintem is) minden választ megtalál a kereső ember Jézus Krisztusban. Ezt emberi elmével nehéz felfogni, mégis így van.  :168:
Idézek egy könyvből, ami az általam olvasottak közül a - szinte - legjobb, és a fantasztikus videókat leszámítva (A Föld kora, Éden stb.) ezt tudom leginkább ajánlani elolvasásra.  :168:

"A Föld és az egész kozmosz a hatások roppant összegződéséből áll, és ezekről nem tudjuk, hogy honnan jönnek. Úgy tűnik, mintha minden egy mélység fölött, a semmi fölött lebegne. Carl Friedrich von Weizsacker azt mondta egyszer, hogy amikor az ember ezt igazán felfogja, akkor megrémül, egzisztenciálisan megrémül, és hogy ez a megrettenés hasonlít az embernek Isten előtt való megrettenéséhez... " (105. oldal)

"Isten nem azt akarja, hogy bebizonyítsuk Őt, hanem azt, hogy higgyünk: a Biblia nem arra való, hogy racionálisan, ésszel megértsük, hanem hogy éljük...az ember döntésétől függ, hogy hajlandó-e bízni a Szentírás közléseiben..." (84. oldal)

"Aki hisz, annak nincs szüksége filozófiára."  (113. oldal)

"Csalódásokat csak az él át Istennel kapcsolatban, akinek hamis elképzelései vannak róla. Isten igazsága NEM TAN, amelyet meg lehet fogalmazni és meg lehet érteni, hanem SZEMÉLY." (68. oldal)

Isten a teremtett világban is utal nagyságára, amiből még a legelrejtettebb, dzsungelben élő törzs tagjai is látják, hogy ki az univerzum Ura. Ezenkívül a lelkiismeret is azért adatott, hogy az igazságot jelezze a legbensőbb érzéseinkben.
Jézus maga az igazság.

Olvass el mindent Jézusról az evangéliumokban.
Ezután tegyél fel kérdéseket!
 :044:

(A könyv, amelyből idéztem: Dr. H. Rohrbach: Természettudomány, világkép, hit)
„Vezéreld utamat Igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjon rajtam!
Gyönyörködöm beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:133, 162.

Nem elérhető magic_acid

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 29
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #118 Dátum: 2010 November 13, 12:13:04 »

"Amikor egy fizikus felismer egy törvényszerűséget, akkor magát a törvényt nem ő fektette le! Törvények pedig nem jönnek létre maguktól, vagy véletlenszerűen ott mindig van egy TÖRVÉNYHOZÓ! Maga a Teremtett világ, a törvényszerűségeivel a szemmel látható bizonyíték az inteligens tervező, a Mindenható Isten léte mellett! "

VAló igaz hogy a fizikusok nem feltalálók, hanem felfedezők, vagyis a törvények az emberktől függetlenül léteznek.  :05: . Szerintem a fizikai törvények (vagy törvény, mert egyre inkáb úgy tűnik hogy minden jelenség mögött egyetlen fizikai trövény áll) egyidősek azzal az anyagi ponttal amit 13,7milliárd évvel ezelőtt annyira instabillá tettek hogy az elkedzett tágulni, teret és időt hozva létre. Lehet hogy ez nem így történt, mert ez még nem teljesen igazolt. Sok olyan kérdés van amire nem tud magyarázatot adni. DE! Ez nem jelenti azt automatikusan hogy el kell vetni, fel kell adni ezt az elméletet és a jóval kényelmesebb teremtéshez kell fordulni.  :117:
Barátaim ti azt feltételezitek hogy öröktől fogva létezett egy tökéletes, tehát tökéltesen bonyolult lény, ami egyszercsak gondolt egyet és létrehozott egy elképesztően bonyolult világot.
Én azt feltételezem hogy öröktől (vagy legalábbis általunk nem belátható időtől kezdve) létezett egy nagy energiájú anyagi pont, és mellé olyan fizikai törvények amik felrobbanásra késztették. Ezután minden szükségszerűen következett be, az atomok, a molekulák, hidrogénfelkők, csillagok, bolygók, élet, értelem, és még mindig folytattódik a sor.   
Ezáltal még a hívő szemlélet nagy és elképzelhetetlen ugrásokkal magarázza a komplexitást, az evolúció (nem csak az élőlényeké hanem a világé) ugyanezt fokozatosan, az anyag és a törvények a szükségszerűség által megkoreografált táncával magyarázza. Mindkettő ijesztő, és egyik sem igazolt, a második azonban egyszerűbb, és legalább részben vannak rá bizonyítékok, ezért fogadom el énis.
TOvábbá annyi minden van amit az evolúció magyaráz, de a teremtés nem. A dinoszaruruszok és egyéb ősállatok maradványai a kőzetlerakódás miatt egész egyszerűen nem lehetnek fiatalabbak 6000 évesnél. Ottvan például a 10000 éve kihalt rövid fejű medve. A kormeghatározásaink alapján 10000éves kövületek vannak Észak-Amerikában amik egy 4méteres medvéből származnak. Ezek az állatok, az éghajlati változások miatt kihaltak, illetve kifejlődtek belőlük a ma ismert jóval kisebb medvék. Azért alakultak ezek ki mert kevesebb lett a táplálék, így csak a kisebb testű ezáltal kisebb "fogysztású" medvék élhettek túl. VAGY a teremtés szerint Isten a Föld teremtésekor 4000 éves kövületekkel szórta be a térséget hogy amikor majd megfelelő technikát ad a kezünkbe 6000 évvel később akkor pokolra küldhesse azokat akik "bedőltek" a józan észnek, és a mennybe kerüljenek "az igazi hívők". :2funny:
+
Sehol sem találtak még óriás illetve egyszarvú maradványokat, pedig ezek mind léteztek a Biblia szerint. :02:

KEdves KAmilla:

Köszönöm ezt a sok bibliatörténeti anyagot, de az egész számomra ot bukik el hogy elismerjem a Szent Szellemet mint hiteles szerzőt. Számomra semmivel sem hihetőbb hogy egy létező Isten inspirál egy könyvet mint hogy 9 létező múzsa inspirálja azt. Vagy Atremisz/Tükhlé/Io/vagy Jahve.
Nincs kétségem afelől hogy létezett egy Jézus nevezetű ember valamikor az első században aki egy új tanítást prédikált. Arról is meg vagyok győződve hogy keresztre feszítették hiszen ez bevet szokás volt arrafelé. Azt azonban kétlem hogy valóban feltámadt volna. Nem én vagyok az első aki kimondja: minnél rendkívülibb egy állítás annál rednkívülibb bizonyíték kell annak alátámasztására. Nos a Biblia elbeszélése egyértelműen kevés egy ennyire komoly állítás alátámasztására.

KEdves körtevirág:

A beduionok a nap tűző sugarai ellen örtözködnek fel nyakik. :06:  Amit a bundáról mondok lehet hogy hülyeség, nem vagyok evolúció biológus, de biztos vagyok benne hogy már sokan megvizsgálták a kérdést és van erre is magyarázat mégha mi nem is vagyunk tudatában ennek.Ezért, bár az ezköszhasználatról és a szülésről is lenne még mit mondanom szerint nem ez a megfelelő hely hogy az evolúció részletein rágódjunk vagy hogy felbonthatatlanul összetett jelenségeket keressünk. :020:

Nem elérhető Guti Tünde

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 3975
  • www.gutitunde.eoldal.hu
Re:A teremtés igazolódik, az evolúció bukik
« Válasz #119 Dátum: 2010 November 13, 12:56:35 »
Szia!
Jobb, ha megtudod, hogy már a Zsoltáros könyvében is van szó leviathánról, azaz sárkánygyíkról.  :088:  Sőt ha jól emlékszem, még Jób könyve is megemlíti. Ő pedig több ezer évvel ezelőtt élt.  :168:

"A kormeghatározásaink alapján 10000éves kövületek vannak ".  A kormeghatározásról pedig sokszor bebizonyosodott, hogy igen-igen pontatlan!

"...annyi minden van amit az evolúció magyaráz, de a teremtés nem..."  :01: A teremtés nem szorul magyarázatra!  :afro:
De egyébként ha az evolúció igaz lenne, akkor ma is kellene látni átalakulófélben levő egyedeket.

"Én azt feltételezem hogy öröktől (vagy legalábbis általunk nem belátható időtől kezdve) létezett egy nagy energiájú anyagi pont, és mellé olyan fizikai törvények amik felrobbanásra késztették. "

 :01:  Persze, mindez "csak úgy" magától???!!! Hát tudod, ezt kell ám csak igazán elhinni!  :hehe:

Ha valami "robbanás" volt, az akkor volt, amikor Isten kidobta a Sátánt a mennyből az egész fellázadt démoni sereggel!
Ők valóban "berobbantak" a Föld légterébe, és birtokba vették azt. A hitetés már a mennyben elkezdődött, az első lázadással.  :(„Vezéreld utamat Igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjon rajtam!
Gyönyörködöm beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:133, 162.