Irritábilis bél syndroma (IBS) diétás kezelése
Az irritábilis bél szindróma többféle tünettel járhat együtt. Szigorúan kötött diétát ezért nem lehet előírni, mindig a beteg egyéni állapotához és érzékenységéhez kell alkalmazkodnunk. Az érintettek többségénél megfigyelhető valamilyen táplálék-alkotórész iránti túlérzékenység. Amennyiben tudomása van róla mi az az élelmianyag vagy étel ami panaszt okoz, azt teljes egészében ki kell iktatni az étrendből.
Általában jó hatású, ha a rostbevitelt fokozatosan emeljük. Kíméletes módon tehetjük meg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerekkel, péksüteményekkel. A gabonakorpák szinte észrevétlenül adhatók az ételekhez, nem rontva azok ízélményét. Különösen kedvező tulajdonságú a zabkorpa. Tehetjük töltött, rakott ételekbe, vagdaltba, de natúr vagy gyümölcs joghurtba, kefirbe is keverhetjük. Szórhatunk a salátákra, keverhetünk majonézbe, salátaöntetekbe, vagy tésztákhoz is. A magasabb rostbevitelt több gyümölcs és zöldségféle fogyasztásával is elérhetjük. Ezek mellett ajánlott a napi folyadékfogyasztás 1-1,5 literrel való növelése.
Az erősen irritáló hatású, csípős fűszerek kerülendők (paprika, bors, torma, mustár, hagyma, fokhagyma), bár ha nem okoznak panaszt, szigorú tilalmuk nincs.
Kávé, tea, alkoholos italok fogyasztását csökkenteni vagy kerülni kell. A szénsavas italok sem ajánlottak.
Előfordulhat puffadás, teltségérzet, nagymértékű gázképződés, fájdalom. Ilyenkor a rostok csökkentése célszerű néhány napig, amíg a tünetek megszűnnek, majd óvatosan lehet újra emelni a mennyiséget. Oda kell figyelni rá, hátha csak egy bizonyos zöldségféle okoz panaszt, azt a továbbiakba ne fogyassza. Gázképződést fokozzák a következő ételek: hüvelyesek, káposztafélék, uborka, hagyma, szilva, banán, mazsola, teljes kiőrlésű gabonák, magas laktóztartalmú ételek, mesterséges édesítőszerek (főleg szorbitol, mannitol), magas zsírtartalmú ételek.
Ha laktóz érzékenység áll fenn, csak laktózmentes tejet és tejterméket vásároljon. A kemény sajtok nagy része kevés- vagy egyáltalán nem tartalmaz laktózt, pl. Pannónia, szabadon fogyasztható.
Előfordulhatnak hasmenéses időszakok is, ilyenkor étrendünk ennek megszüntetésére irányul. Jó hatású a rizsnyák leves, erős fekete tea, vizes kakaó. Fogyaszthatunk főtt rizst, burgonyát, sárgarépát, darát, főtt tésztát, kétszersültet, háztartási kekszet, stb. Heveny hasmenéses időszakban kerüljük a tejet és tejes ételeket, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, olajos magvakat (dió, mandula, napraforgó, szezámmag, lenmag, mogyoró, mák, stb.) Ha a panaszok enyhülnek, megszűnnek a rostbevitelt hámozott, főtt almával kezdjük Nagyon fontos a megfelelő folyadék- és elektrolitpótlás, amit megtehetünk szénsavmentes ásványvízzel, teával, szűrt gyümölcslével, bőséges leves fogyasztással. Szükség lehet a bélbaktériumok pótlására is, amelynek legjobb módja az erre a célra gyártott gyógyszertári készítmény. A panaszok megszűnése esetén a bélflóra helyreállítását természetes módon joghurttal, kefirrel is végezhetjük (az Activia joghurt kitűnő erre a célra).
Törekednünk kell rá, hogy minél változatosabb legyen az étrend, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő energia és tápanyagigényt. Tünetmentes időszakban az egészséges táplálkozásban ajánlott ételeket, italokat részesítse előnyben.
A Crohn betegségdiétás kezelése
A Crohn betegség a bélfal valamennyi rétegére kiterjedő ismeretlen eredetű krónikus gyulladás. Fontos, hogy az étrendet mindig a beteg aktuális állapotához kell igazítani.
Heveny szakban legfontosabb szempont a só- és folyadékpótlás. Az energiabevitel az emésztőrendszer megkerülésével (parenterálisan), később pedig az elemi diéta alkalmazásával történik. Az egyensúlyi állapotban lévő beteg étrendi lehetőségei tág határok között mozoghatnak.
A diéta összeállításánál vegyük figyelembe
a beteg állapotát
egyéni érzékenységét
ízlését
A diéta célja
energiagazdagság
fehérjepótlás
folyadék- és ásványianyag veszteség pótlása
felszívódási zavarok megszüntetése
A diéta jellemzői
energiaszükséglet: 50-57 kcal/ttkg (210-240 KJ/ttkg)- optimális testtömegre vonatkoztatva
fehérjeszükséglet: 1,5-2 gr/ttkg- optimális testtömegre vonatkoztatva
zsírszegénység: az energia-bevitel 25%-nál kevesebb, a zsiradék teljes megvonása nem szükséges, a felszívódási zavar miatt elsősorban növényi zsiradékok használhatók fel
szénhidrátszükséglet: 6-8 gr/ttkg- optimális testtömegre vonatkoztatva, natív cukorban szegény, azok bélmozgást serkentő hatása miatt (méz, jam, cukor), míg az összetett szénhidrátok bővebben fogyaszthatók (zöldség, gyümölcs, gabonafélék)
tejmentes a gyakori laktázhiány miatt
vitamin- és áványianyagban gazdag: C- vitamin igény 500 mg-ra növekedett, valamint fokozott A, D, E, K vitamin és Zn, Mg, Ca (1500 mg)bevitelre van szükség, mely csak étrendi úton nem kivitelezhető
oxálsav szegény a híperoxalúria és következményes vesekőképződés miatt
nem vízoldékony élelmi rostok csökkentése (durva rostok) vízoldékony élelmi rostok növelése (alma, birsalma, sütőtök, sárgarépa)
vérszegénység befolyásolására gyógyszeres kiegészítés
erős, izgató fűszerek mellőzése
nagyon fontos az egyéni különbségek és tűrőképesség miatt a beteg táplálék-toleranciájának ismerete, figyelembe vétele
ha a beteg étvágytalansága, leromlott állapota miatt nem biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, enterális (szonda), vagy pareterális táplálásra van szükség
Alkalmazható konyhatechnikai eljárások
Hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás, teflonban, cserépedényben sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés.
Sűrítési eljárások: száraz rántás, egyszerű habarás, kefires habarás diétás rántás, burgonyával vagy saját anyagával történő sűrítés. Nem ajánlott a magyaros rántás, tejfölös habarás. Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Tünetmentes időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!
Fontos!
Tilos a bő zsíradékban való sütés, a szalonnával tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata!