Szerző Téma: Épp testben élve  (Megtekintve 11133 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Épp testben élve
« Dátum: 2010 November 08, 10:32:56 »
Minden hasznos dolgott probálok ide tenni, hogy egészségesebbek legyünk.
Sok témát fogok érinteni.
De egyszere, csak egyel, hogy ne legyen nagy a kavarodás!
Az első nagy témám a fogyókúra!
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #1 Dátum: 2010 November 08, 10:34:07 »
Mi is a fogyókúra?

A testsúly csökkentésére irányuló kúra, étrend, életmód.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Antee

  • Admin
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 22795
    • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:Épp testben élve
« Válasz #2 Dátum: 2010 November 08, 10:34:53 »
Esetleg tudsz hízókúrát is? Kellene vagy 10 kiló súlygyarapodás...
A legtöbben a fogyókúrával "kínlódnak", én meg hízni nem tudok! :hehe:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #3 Dátum: 2010 November 08, 10:44:13 »
Ime az első!
Maga az ötlet jóak tünik, hogy a napi kaloria szükségletet 5 étkezésre összú el, mert igy a szervezet nincs megterhelve!
Itt jegyezném meg midenkinek más a napi kaloria szükséglete.
Függ nemtől, kortól és hogy milyen a munkája.
Fizikai munka vagy irodai.

És egy nagyon fontos dolog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kismamáknak és olyan anyukáknak akik még szóptatnak nem kell fogyozniúk, mert azzal a babának ártanak, de ez nem az jeleni, hogy nekik nem kellene ódafigyelni mit esznek


3 órás diéta

Az egyik legújabb fogyókúra-őrület elkerülni látszik hazánkat, talán azért mert az elnevezése hallatán nem is mer hinni benne a rutinosabb fogyókúrázó, a szakember pedig hamar átlátja, hogy ezúttal sincs új a nap alatt.

Kétségtelen, hogy a diéta neve megtévesztő. Vajon mire asszociál a fogyni vágyó ember? Az sem lenne meglepő, ha a súlyfelesleggel harcolók olyan ígéretre gondolnának, hogy immár itt a három óra alatt sikert ígérő, azaz fogyást eredményező módszer. Ez esetben azonban (még) nem erről van szó. A 3 órás diéta azt jelenti, hogy naponta legalább öt alkalommal kell étkezni a siker érdekében. Gondolhatnánk, hogy ebben nincs semmi különös, hiszen az egészséges táplálkozás alapja a rendszeres, lehetőleg napi öt alkalomra (három fő- és két kisétkezésre) elosztott tápanyagfelvétel.

Jorge Cruise, a 3 órás diéta Kaliforniában élő szülőatyja azt állítja, hogy a testtömegvesztés nem a kalóriák számlálásán vagy a zsírmentes élelmiszerek fogyasztásán múlik, hanem kizárólag a helyes időzítésen. A módszer ennél nem is bonyolultabb, mindössze a szervezet bioritmusának megfelelően kell étkezni. A 3 órás diéta egyetlen megkötése, hogy minden három órában enni kell, ezáltal „garantálva” van az anyagcsere optimális szintű működése. Az elméletet, miszerint a zsírraktározást a zsír folyamatos égetése akadályozza, több vizsgálatában igazolta Benardot professzor, a Georgiai Állami Egyetem táplálkozási és kineziológiai laboratóriumának vezetője. A módszert élsportolókon vizsgálták: a háromóránként étkező sportolókon nagyobb testtömegvesztést mértek a kutatók, mint a kontrollcsoport sportolóin.

Az élettani magyarázat szerint a folyamatos és rendszeres energiafelvétel hatékonyabb anyagcserét eredményez, amely termikus hatásként ismeretes. Ráadásul a vércukorszint is inkább egyensúlyban marad, tehát a napi energiafelvételre gondosan ügyelve kisebb adagok esetén az elhízás veszélye mindenképpen kisebb. Fogyást azonban az addigi életmód és étrend megváltoztatása (adott esetben nemcsak a több kisebb étkezés, hanem az élelmi anyagok arányának változtatása és technológiai módosítások is) eredményezhet. Természetesen az adagok is nagyon fontosak, mint ahogy a napi ritmus is. David Katz, a Yale Egyetem orvosa szerint ez az igen egyszerű, de annál praktikusabb étrend csökkenti a kortizolszintet, az étvágyat és a koleszterinszintet, s növeli az alapanyagcserét.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #4 Dátum: 2010 November 08, 10:45:38 »
Antee igére nézek neked valami hatásos dolgott!
Igyekszem ma még ezt neked ide felrakni!
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Antee

  • Admin
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 22795
    • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:Épp testben élve
« Válasz #5 Dátum: 2010 November 08, 10:52:25 »
Köszi! :2smitten:

Azt tudni kell rólam, hogy ételben kicsit válogatós vagyok. Bár a legnagyobb bajom a gyors anyagcsere.
Volt idő, mikor naponta a normál étkezés mellett megettem 3000 (háromezer) kalória étrend kiegészítőt!
De még így sem sikerült a hízás. Lehet kevesebbet is kellene dolgoznom...

Áldott szép napot! :2smitten:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #6 Dátum: 2010 November 08, 10:53:53 »
Antee-nak:

Súlygyarapodás diétával?

Ha valaki néhány pluszkilóra vágyik, a dietetikusok általában a roboráló diétát írják elő. Ennek az a lényege, hogy növeli az energiabevitelt mind a fehérje-, a zsír-, mind a szénhidrátmennyiség emelésével. A rendszeres étkezés ebben az esetben is minimum napi ötszöri alkalmat jelent. A diétán belül két szempont érvényesül: egyrészt a megfelelően magas energiatartalmú nyersanyagok választása, másrészt a jó konyhatechnológia (milyen módon készítjük el az ételt).


Édesség helyett hús

Oda kell figyelnünk arra, milyen terméket vásárolunk és fogyasztunk, miből készítjük el ételeinket. A gazdagabb energiatartalmú tejet és tejtermékeket (1,5-ös zsírtartalmú helyett 2,8-as, 20%-os tejföl, tejszín, kalóriadúsabb sajtok) válasszuk. Mindenféle magasabb energiatartalmú hús (mint például a sertés- és marhahús bizonyos részei), húskészítmény ehető. A gabonafélék közül inkább teljes kiőrlésű kenyeret fogyasszunk, még jobb, ha bármilyen olajos magvas vagy sajtos fajtát (napraforgómagos kenyér, sajtos baguette) veszünk. Fontos, hogy ugyan a cukor energia, mégse abból vigyünk be pluszkalóriákat, és az édesség soha ne helyettesítse a főétkezést, sokkal inkább kövesse azt.

Ne sajnáld a kalóriát!

A jó konyhatechnológia azt jelenti, hogy olyan elkészítési eljárásokat alkalmazunk, melyek pluszenergiával látják el az ételt. Az alábbi módszereknek köszönhetően jóval több kalóriát vihetsz be a szervezetedbe ugyanannyi táplálék elfogyasztásával. A dietetikusok azt javasolják, ha nem tudsz nagyobb mennyiséget megenni, akkor dúsítsd az ételeket (például a rántottára szórj reszelt sajtot). Így nem kell óriási adagokat készítened, mert a dúsítás által a fogásokban több lesz az energia. Főként a habarás ad lehetőséget arra, hogy többletenergiát vigyünk be. A liszt mellett tejet, tejfölt, tejszínt, tojássárgáját használjunk. Gyümölcs- és krémleveseket ne vízzel, hanem tejszínnel vagy tejföllel habarjunk be, így kalóriadúsabbak lesznek (a habarás egyik speciális formája a legírozás, aminek során a tojássárgáját tejszínnel vagy tejföllel összekeverjük). A manírozást akkor alkalmazhatjuk, ha a főzelék vagy a mártás nem elég sűrű. Vajat vagy margarint kockákra vágunk, beleforgatjuk lisztbe, és hozzátesszük az ételhez. Montírozáskor pedig a kész ételhez (pl. mártások) pluszzsiradékot adunk (vaj, margarin).

Heti fél kiló

Ha hízni akarunk, az ideális az, ha heti fél kiló súlygyarapodásra törekszünk. Ezt akkor érhetjük el, ha a napi normális kalóriafogyasztásunkat körülbelül 500 kcal-val növeljük. Dietetikus segítségével kiszámolható, hogy egyénileg kinek mennyi a napi szükséges kalóriamennyisége. A példa kedvéért lássuk az én adataimat: a magasságom (170 cm) és a korom alapján (26 év) a normál testsúlyom 53 és 67 kilogramm közötti, vagyis az ideális súlyt megállapíthatjuk 58 kilóban. A napi energiabevitelt úgy kell kiszámolni, hogy az ideális súlyodat beszorzod 30-35 kcal-val. Vagyis én naponta körülbelül 1900 kcal-át fogyaszthatok el. Könnyen azt hihetnénk, hogy ha hízni szeretnénk, nincs szükségünk mozgásra, hiszen általában akkor tornászunk, ha ledobni akarjuk kilóinkat. Ha viszont egy hízókúra alatt valaki egyáltalán nem mozog, a bevitt pluszenergia és -zsír hamar a pocakján fog megjelenni ahelyett, hogy izomként épülne be. A mozgás amúgy is jó közérzetet és persze jobb étvágyat biztosít!

"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #7 Dátum: 2010 November 08, 10:55:52 »
Az egészségestáplálkozás 10 alapelve

1. Együnk minél változatosabban.
2. Használj növényi eredetű zsiradékot (olaj, margarin).
3. Figyelj a só- fogyasztásra. č Édességet, még ha hízni akarunk is, csak a főétkezés után együnk.
4. Mindennap fogyasszunk fél liter tejet vagy ennek megfelelő értékű tejterméket.
5. Mindennap együnk friss zöldséget, gyümölcsöt.
6. A megfelelő mennyiségű rost beviteléhez válasszunk teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárut.
7. Próbáljunk meg naponta legalább ötször
8. étkezni.
9. Szomjunkat vízzel csillapítsuk.
10. A helyes táplálkozás nem jelent tilalmat semmire nézve.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #8 Dátum: 2010 November 08, 12:42:39 »
Egy dolgott elfelejtettem még ide írni!
Ha valaki szeretne fogyni vagy hízni kérje ki orvos vagy dietetikus véleményét, mert mindenkinek más modszer válik be.

Ja és ha valakinek más kérdése van és nem a témába vág nyugodtan kérdezzen én megkeresem ha tudom rá a választ!
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető körtevirág

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 326
  • Isten gyermeke
Re:Épp testben élve
« Válasz #9 Dátum: 2010 November 08, 14:33:33 »
Engem az érdekelne, hogy mitől van a lányoknak a túlzott szőrnövekedés.
Testem a Szent Szellem temploma, mert Jézus Krisztus vére megváltott az ördög
kezéből, ezért az én testem nem az ördögé, nem enyém, hanem Istené, akinek én szánom
az én testemet élő, szent és Istennek tetsző áldozatul, mint okos tiszteletemet.

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #10 Dátum: 2010 November 08, 15:03:09 »
Ezt találta, remélen választ kapsz belőle!

Magyar név - Fokozott szőrösödés
Orvosi név - Hypertrichosis
BNO kód - L68

Az embereknek nagyon változó sűrűségű testszőrzetük van. A személy kora, neme, rasszbeli, illetve etnikai hovatartozása, és öröklött tényezők határozzák meg a testszőrzet mennyiségét. A "fokozott" szőrnövekedés, mint meghatározás szubjektív dolog. Van olyan kultúra, ahol a szőrös férfit tartják férfiasnak; másokban a szőrösség kerülendő dolog. Van olyan nő, aki viszolyog attól, hogy a testén bárhol szőr legyen, mások viszont nem törődnek mindezzel. A fokozott szőrnövekedés ritkán már a születéskor megjelenhet (öröklött betegség miatt), azonban általában inkább később, az élet során fejlődik ki. Nők és gyermekek esetében a fokozott szőrnövekedés a hipofízis (agyalapimirigy), a mellékvese vagy a petefészek a férfi nemi hormonok túltermelését eredményező rendellenességéből eredhet. Kialakulhat ez az állapot bizonyos gyógyszerek, például a minoxidil, a fenitoin, a ciklosporin és az anabolikus szteroidok szedésének következményeképpen is. Porfiria cutanea tarda - egy enzimhiányos betegség  - szintén okozhat túlzott szőrnövekedést.


Kórisme és kezelés

Számos betegség okozhat túlzott szőrnövekedést, ezért az orvosoknak meg kell tudniuk különböztetni a betegségek következményeként kialakult fokozott szőrnövekedést az egyszerűen kozmetikai vonatkozású elváltozásoktól.

Az orvos először az emelkedett androgén hormonszint egyéb tüneteit keresi, például a rendszertelen menstruációs ciklust, a mélyülő hangmagasságot, a kopaszságot vagy a Cushing-szindróma jeleit  - például a nagy kerek arcot és a vállak közötti zsírpárna megjelenését. Ha ezek bármelyike megjelenik, az orvos bizonyos hormonszintek meghatározására különböző vérvizsgálatokat végez.

Az esetlegesen fokozott szőrnövekedést okozó gyógyszerek szedését abba kell hagyni, ha ez nem jelent nagyobb problémát. Ha a betegség háttérében magas tesztoszteron szint áll, tesztoszteron hatását gátló gyógyszerek -így a spironolakton, a flutamid vagy a finaszterid- segíthetnek, de ezek csak ritkán kerülnek alkalmazásra.

Ideiglenes megoldásként a szőrzet leborotválása vagy kihúzása szolgálhat. A borotválás, a közhiedelemmel ellentétben nem fokozza a szőrszálak növekedését, viszont vastagabbá válnak általa. Más egyszerű átmeneti megoldások közé tartozik a szőr kitépése, gyantázása - mely során a szőrszálat a hajhagymával együtt húzzák ki - valamint a szőrtelenítő szerek alkalmazása (folyadék vagy krém formájában), melyek kémiai úton választják le a szőrszálat a felszínen. Sokaknál az eflornitin krém lényegesen lassítja a szőrnövekedést, ezzel csökkentheti a manuális szőreltávolítás szükségességét. Amennyiben a szőrzet finom szálú, a szőkítés leplezheti a túlzott szőrösséget.

A végleges szőrtelenítéshez a szőrtüszőket kell elpusztítani. Elektrolísis során elektromos tűt vezetnek minden egyes szőrtüszőbe, ezáltal a hő, illetve az elektromos áram segítségével szétroncsolják a szőrtüszőket. Sokszor több különböző kezelés válhat szükségessé, és gyakran számos szőrtüsző túléli a beavatkozásokat, mely a szőr újbóli kinövéséhez vezet. Lézeres kezelés szintén csökkentheti a nemkívánatos szőrösödést.  Ugyan a többszöri lézeres kezelés tartósan elroncsolhatja a szőrtüszőket, utána mégis jelentős mennyiségű szőrszál nőhet vissza.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Irma

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1935
Re:Épp testben élve
« Válasz #11 Dátum: 2010 November 08, 15:04:34 »
Drága Shaly!

Te dietetikus vagy ? Mert ha igen akkor kérnék majd néhány tanácsot, de nem akarom a topicot terhelni, inkább priviben.

 :2smitten: :2smitten: :2smitten:
„Én, én vagyok vigasztalótok! Miért félsz halandó embertől, olyan embertől, aki a fű sorsása jut?”

Ézsaiás könyve 51:12

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #12 Dátum: 2010 November 08, 15:07:18 »
Nem terheled!
Hamarosan itt teszem a tippeket, de ezt orvossal is egyesztetni kell.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Irma

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1935
Re:Épp testben élve
« Válasz #13 Dátum: 2010 November 08, 15:16:41 »
Drága Shaly!

Ha úgy gondolod, akkor légy szives irj már nekem arról, hogy az IBS, illetve Crohn betegségre milyen diéta javasolt.

Előre is köszönöm: Irma

 :2smitten:
„Én, én vagyok vigasztalótok! Miért félsz halandó embertől, olyan embertől, aki a fű sorsása jut?”

Ézsaiás könyve 51:12

Nem elérhető Shaly

  • Moderátor
  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 1610
  • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #14 Dátum: 2010 November 08, 15:33:23 »
Irritábilis bél syndroma (IBS) diétás kezelése

Az irritábilis bél szindróma többféle tünettel járhat együtt. Szigorúan kötött diétát ezért nem lehet előírni, mindig a beteg egyéni állapotához és érzékenységéhez kell alkalmazkodnunk. Az érintettek többségénél megfigyelhető valamilyen táplálék-alkotórész iránti túlérzékenység. Amennyiben tudomása van róla mi az az élelmianyag vagy étel ami panaszt okoz, azt teljes egészében ki kell iktatni az étrendből.

Általában jó hatású, ha a rostbevitelt fokozatosan emeljük. Kíméletes módon tehetjük meg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerekkel, péksüteményekkel. A gabonakorpák szinte észrevétlenül adhatók az ételekhez, nem rontva azok ízélményét. Különösen kedvező tulajdonságú a zabkorpa. Tehetjük töltött, rakott ételekbe, vagdaltba, de natúr vagy gyümölcs joghurtba, kefirbe is keverhetjük. Szórhatunk a salátákra, keverhetünk majonézbe, salátaöntetekbe, vagy tésztákhoz is. A magasabb rostbevitelt több gyümölcs és zöldségféle fogyasztásával is elérhetjük. Ezek mellett ajánlott a napi folyadékfogyasztás 1-1,5 literrel való növelése.

Az erősen irritáló hatású, csípős fűszerek kerülendők (paprika, bors, torma, mustár, hagyma, fokhagyma), bár ha nem okoznak panaszt, szigorú tilalmuk nincs.

Kávé, tea, alkoholos italok fogyasztását csökkenteni vagy kerülni kell. A szénsavas italok sem ajánlottak.

Előfordulhat puffadás, teltségérzet, nagymértékű gázképződés, fájdalom. Ilyenkor a rostok csökkentése célszerű néhány napig, amíg a tünetek megszűnnek, majd óvatosan lehet újra emelni a mennyiséget. Oda kell figyelni rá, hátha csak egy bizonyos zöldségféle okoz panaszt, azt a továbbiakba ne fogyassza. Gázképződést fokozzák a következő ételek: hüvelyesek, káposztafélék, uborka, hagyma, szilva, banán, mazsola, teljes kiőrlésű gabonák, magas laktóztartalmú ételek, mesterséges édesítőszerek (főleg szorbitol, mannitol), magas zsírtartalmú ételek.

Ha laktóz érzékenység áll fenn, csak laktózmentes tejet és tejterméket vásároljon. A kemény sajtok nagy része kevés- vagy egyáltalán nem tartalmaz laktózt, pl. Pannónia, szabadon fogyasztható.

Előfordulhatnak hasmenéses időszakok is, ilyenkor étrendünk ennek megszüntetésére irányul. Jó hatású a rizsnyák leves, erős fekete tea, vizes kakaó. Fogyaszthatunk főtt rizst, burgonyát, sárgarépát, darát, főtt tésztát, kétszersültet, háztartási kekszet, stb. Heveny hasmenéses időszakban kerüljük a tejet és tejes ételeket, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, olajos magvakat (dió, mandula, napraforgó, szezámmag, lenmag, mogyoró, mák, stb.) Ha a panaszok enyhülnek, megszűnnek a rostbevitelt hámozott, főtt almával kezdjük Nagyon fontos a megfelelő folyadék- és elektrolitpótlás, amit megtehetünk szénsavmentes ásványvízzel, teával, szűrt gyümölcslével, bőséges leves fogyasztással. Szükség lehet a bélbaktériumok pótlására is, amelynek legjobb módja az erre a célra gyártott gyógyszertári készítmény. A panaszok megszűnése esetén a bélflóra helyreállítását természetes módon joghurttal, kefirrel is végezhetjük (az Activia joghurt kitűnő erre a célra).

Törekednünk kell rá, hogy minél változatosabb legyen az étrend, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő energia és tápanyagigényt. Tünetmentes időszakban az egészséges táplálkozásban ajánlott ételeket, italokat részesítse előnyben.


A Crohn betegségdiétás kezelése

A Crohn betegség a bélfal valamennyi rétegére kiterjedő ismeretlen eredetű krónikus gyulladás. Fontos, hogy az étrendet mindig a beteg aktuális állapotához kell igazítani.
Heveny szakban legfontosabb szempont a só- és folyadékpótlás. Az energiabevitel az emésztőrendszer megkerülésével (parenterálisan), később pedig az elemi diéta alkalmazásával történik. Az egyensúlyi állapotban lévő beteg étrendi lehetőségei tág határok között mozoghatnak.
A diéta összeállításánál vegyük figyelembe

a beteg állapotát
egyéni érzékenységét
ízlését
A diéta célja

energiagazdagság
fehérjepótlás
folyadék- és ásványianyag veszteség pótlása
felszívódási zavarok megszüntetése
A diéta jellemzői

energiaszükséglet: 50-57 kcal/ttkg (210-240 KJ/ttkg)- optimális testtömegre vonatkoztatva
fehérjeszükséglet: 1,5-2 gr/ttkg- optimális testtömegre vonatkoztatva
zsírszegénység: az energia-bevitel 25%-nál kevesebb, a zsiradék teljes megvonása nem szükséges, a felszívódási zavar miatt elsősorban növényi zsiradékok használhatók fel
szénhidrátszükséglet: 6-8 gr/ttkg- optimális testtömegre vonatkoztatva, natív cukorban szegény, azok bélmozgást serkentő hatása miatt (méz, jam, cukor), míg az összetett szénhidrátok bővebben fogyaszthatók (zöldség, gyümölcs, gabonafélék)
tejmentes a gyakori laktázhiány miatt
vitamin- és áványianyagban gazdag: C- vitamin igény 500 mg-ra növekedett, valamint fokozott A, D, E, K vitamin és Zn, Mg, Ca (1500 mg)bevitelre van szükség, mely csak étrendi úton nem kivitelezhető
oxálsav szegény a híperoxalúria és következményes vesekőképződés miatt
nem vízoldékony élelmi rostok csökkentése (durva rostok) vízoldékony élelmi rostok növelése (alma, birsalma, sütőtök, sárgarépa)
vérszegénység befolyásolására gyógyszeres kiegészítés
erős, izgató fűszerek mellőzése
nagyon fontos az egyéni különbségek és tűrőképesség miatt a beteg táplálék-toleranciájának ismerete, figyelembe vétele
ha a beteg étvágytalansága, leromlott állapota miatt nem biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, enterális (szonda), vagy pareterális táplálásra van szükség
Alkalmazható konyhatechnikai eljárások

Hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás, teflonban, cserépedényben sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés.
Sűrítési eljárások: száraz rántás, egyszerű habarás, kefires habarás diétás rántás, burgonyával vagy saját anyagával történő sűrítés. Nem ajánlott a magyaros rántás, tejfölös habarás. Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Tünetmentes időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!
Fontos!

Tilos a bő zsíradékban való sütés, a szalonnával tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata!

"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5