Szerző Téma: Beszélgetések Kötetlenül  (Megtekintve 32894 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
    • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:Beszélgetések Kötetlenül
« Válasz #30 Dátum: 2011 Április 27, 14:22:34 »
Szia Magda!

Csak gondoltam beirom, mielott elszabadulnak az indulatok. Nem kell rosszra kovetkeztetni :hehe:
:2smitten:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Magda

• Testvérünk
  • *
Beszélgetések Kötetlenül
« Válasz #31 Dátum: 2011 Április 27, 14:44:46 »
 :2angel:
Fil 2,11 És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére

:)

Nem elérhető erdei

• Testvérünk
  • *
« Válasz #32 Dátum: 2011 Április 27, 18:25:44 »
Én nem tudom miért, de van, hogy hozzászólás elvész.
Mindegy meg ismétlem.

Szóval Gabikám a kérdés így hangzott:
"Szerintetek, minden egyes emberben, ISTEN lelke lakozik ?"Ani Kinor
Erre a biblia, válasza igen.
Itt felhívnám a figyelmet, a lélek szóra.

Amire te gondolsz, ott a kérdés így hangzott volna:
Szerintetek, Isten Szelleme, minden egyes embert meg elevenít?
Ott a válasz az lenne, hogy nem, nem elevenít meg mindenkit.
Itt a szellem szón van a hangsúly.
 :044:

...azért pontosan tudod, hogy miről beszélek... hiszen te is tudod, hogy a Károli nem használja a szellem kifejezést, ennek nyomán több testvér se, de néha arra gondol, így született kétféle válasz. Szerinted nem?  :2smitten:

Részben igazad van.
Azért ne feledjük, hogy sokan nem fogadják el a szellem, lélek, test hármasságát.
Én is elkezdtem gondolkodni ezen.
Bizony nem könnyű.
Hiszen van e Istennek lelke? Ha azt mondom, hogy nincs(nem tudom) akkor Zoli nagyon is helyeset írt.
Ha van lelke, erről miért nem számol be a biblia. Vajon Szellemnek van e lelke?
Nekem mint embernek van, de pont ezért vagyok ember, hiszen azt mondja: Lett az ember élő lélekké.
Azt hiszem Jézus személye, sokkal több annál, amit mi gondolunk.
Én Jézus miatt hiszem, hogy Istennek van lelke, mert Jézus ember is volt.
Magánban folytatnám, de itt nem szeretnék megbotránkoztatni senkit.
1Kor 1:27  Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;

Ani Kinor

• Vendég
« Válasz #33 Dátum: 2011 Április 28, 07:36:09 »
Hát már a lélek fogalmában más-mást értünk sokszor, nemhogy abban, hogy szellem...

Így jutunk el oda, hogy ki,  mit tart fontosnak  :060:

Jó ez a bábeli rálátás
 :059:
Koltozzon szeretet a szívedbe.  :2smitten:

Tisztelettel,
Móni

Kedves Móni, majd szólok a SZERETETNEK, hogy kritizálod a működését  :2funny:

:161:

A szeretetet mukdeset soha senki nem kritizalja.
Áldjon az ÚR  :2smitten:

Ani Kinor

• Vendég
« Válasz #34 Dátum: 2011 Április 28, 07:38:04 »
Kozetek csapok! :2knuppel:

Értettem, koszonom.  :2smitten:

Ani Kinor

• Vendég
« Válasz #35 Dátum: 2011 Április 28, 07:39:23 »
Én nem tudom miért, de van, hogy hozzászólás elvész.
Mindegy meg ismétlem.

Szóval Gabikám a kérdés így hangzott:
"Szerintetek, minden egyes emberben, ISTEN lelke lakozik ?"Ani Kinor
Erre a biblia, válasza igen.
Itt felhívnám a figyelmet, a lélek szóra.

Amire te gondolsz, ott a kérdés így hangzott volna:
Szerintetek, Isten Szelleme, minden egyes embert meg elevenít?
Ott a válasz az lenne, hogy nem, nem elevenít meg mindenkit.
Itt a szellem szón van a hangsúly.

...azért pontosan tudod, hogy miről beszélek... hiszen te is tudod, hogy a Károli nem használja a szellem kifejezést, ennek nyomán több testvér se, de néha arra gondol, így született kétféle válasz. Szerinted nem?  :2smitten:

Reszemrol nem  :2smitten:

Nem elérhető ermaha

• Testvérünk
  • *
« Válasz #36 Dátum: 2011 Április 28, 08:18:58 »
Lélek nélkül nem lehet érzelmet kifejezni.Ez Istennél is igy van.Ha nem volna lelke,akkor hogyan tudná szeretni az emberiséget.
A Szent-szellemnek is vannak érzelmei,ez lélek nélkül nem volna.Mivel meg lehet szomorítani,örül,stb.
Először ezeken kellene elgondolkodni.Az embernél is így van,hiszen mi Isten hasonlatosságára lettünk teremtve.
A bünös embernek halott a lelke és nem tud érzelmeket kellő módon kifejezni.Minnél nagyobb bűn terheli a lelkét,annál holtabb a lélek.Mivel mi Isten hasonmásai vagyunk és igy Istennek is kell,hogy legyen lelke,éppen úgy mint az embernek.
Mert nem a félelemnek szellemét adta nekünk
az Isten,hanem az erőnek és szeretetnek és józanságnak szellemét/Tim:1,7/

Nem elérhető Clio

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
    • rineweld
« Válasz #37 Dátum: 2011 Április 28, 11:53:01 »
Nekem még mindig fejtörést okoz a lélek szellem test hármassága. Inkább sejtem kezdem érteni. Régen két részből származtattam az embert. Tudat vagyis nem anyagi rész és test vagyis biológiai hús és vér.

De a dolog nem ennyire egyszerű. Mivel a testhez tartoznak az érzelmek is. A tudatunk( akaratunk elhatározásunk) pedig szellem.
A szellem felsőbbrendű az érzelmeknél a testnél. Míg az érzéseimet , hangulatomat nem tudom megváltoztatni ahogy a bőröm színét sem. ( magamtól) Csak befolyásolni tudom.  Addig az elhatározásomat az érzelmeim vagy pillanatnyi érzeteim fölé tudom emelni.  Bizony gyakorolni kell mert nem olyan egyszerű. A lelkünk megszokta hogy a test irányít a szellemünk pedig gyermek aki járni tanul.

Amikor újjászülettem élővé vált a szellemem. Vagyis tud Istenhez kapcsolódni, tud hinni akkor amikor egy testi ember csak értetlenkedne.

Nekem a lélek és a szellem fogalma okoz fejtörést. Sokat gondolkodom rajta. Isten igéje vezet és nagyon jó hogy ez a téma feljött.

Másfél éves betegségem alatt ezeket a fogalmakat tapasztalatban is megtanította az Úr. Azt hogy az érzet a hangulat a test része! Ez biztos!!
A szeretet pedig nem csupán érzés! Hanem akarati döntés!

Amikor Isten elhatározta hogy szeret akkor mi még semmit nem tettünk azért hogy Őt szeretetre "ingereljük" Ő kegyelméből hozott egy döntést!
Nem az érzelmei miatt döntött úgy hogy szeret! Nekem ez csodálatos megnyugvást jelent!
"Ne félj Sion ne csüggedj el.  Veled van az Úr  az Istened  Ő erős és megsegít. Boldogan örül neked megújít szeretetével ujjongva örül neked." zof.3 16-17

Nem elérhető Shomer ayin

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #38 Dátum: 2011 Április 28, 17:02:14 »
Lélek nélkül nem lehet érzelmet kifejezni.Ez Istennél is igy van.Ha nem volna lelke,akkor hogyan tudná szeretni az emberiséget.
A Szent-szellemnek is vannak érzelmei,ez lélek nélkül nem volna.Mivel meg lehet szomorítani,örül,stb.
Először ezeken kellene elgondolkodni.Az embernél is így van,hiszen mi Isten hasonlatosságára lettünk teremtve.
A bünös embernek halott a lelke és nem tud érzelmeket kellő módon kifejezni.Minnél nagyobb bűn terheli a lelkét,annál holtabb a lélek.Mivel mi Isten hasonmásai vagyunk és igy Istennek is kell,hogy legyen lelke,éppen úgy mint az embernek.
Kezdeném egy kérdéssel testvérem: Tehát ha jól értem az általad elmondottakból, akkor a "világi" ember, vagyis az a személy aki nem tért meg, nem képes örülni, nem érez bánatot, fájdalmat, nem szeret...vagyis semmilyen érzelemre nem képes! Hisz a lelke a halál állapotában van...
És íme egy új fogalom, ami előlem eddig el volt rejtve: lehet valakinek a lelke halott-még halottabb-leghalottabb ...
És végül egy kis merengő:   Jn 4,24    
Az Isten lélek: és a kik őt imádják, szükség, hogy lélekben és igazságban imádják. (Itt eredetiben Szellemről szól!)
Ézs 60,19    
Nem a nap lesz néked többé nappali világosságod, és fényességül nem a hold világol néked, hanem az Úr lesz néked örök világosságod, és Istened lesz ékességed,

Nem elérhető Irma

• Testvérünk
  • *
« Válasz #39 Dátum: 2011 Április 28, 17:17:31 »
Kedves Somer-ajin etstvérem!

Hadd kérdezzem meg, hogy ebben az Igében, amit idéztél :

"...Az Isten lélek: és a kik őt imádják, szükség, hogy lélekben és igazságban imádják. ..."  Mind a két helyen a lélek helyett a szellem szó van ?

„Én, én vagyok vigasztalótok! Miért félsz halandó embertől, olyan embertől, aki a fű sorsása jut?”

Ézsaiás könyve 51:12

Nem elérhető Magda

• Testvérünk
  • *
« Válasz #40 Dátum: 2011 Április 28, 17:24:42 »
Kedves Irma, talán nem tekintesz beavatkozónak, ha az eredeti nyelvből a kérdezett két "lélekre" bemásolom a választ.

Az első lélek- nek fordított:

πνευ̑μα  (pneuma)

1) szél, fuvallat

2) lélekzet, lehelet

3) szellem

4) szellemi lény; kísértet

A második lélekben- nek fordított szóra:

πνευ̑μα  (pneuma)

1) szél, fuvallat

2) lélekzet, lehelet

3) szellem

4) szellemi lény; kísértet
Fil 2,11 És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére

Nem elérhető Shomer ayin

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #41 Dátum: 2011 Április 28, 17:28:47 »
Shalom Irma.
Csia féle fordítás:  Ján 4:23 De jön egy óra, és az most van, amikor az igazi imádók az Atyát szellemben és igazságban fogják imádni, mert az Atya is ilyen imádókat keres magának.

Ján 4:24 Szellem az Isten, és az imádóknak szellemben és igazságban kell őt imádniuk.
http://immanuel.hu/biblia/biblia.php?konyv=43&fejezet=4&o1=1&o2=2&o3=3
Ézs 60,19    
Nem a nap lesz néked többé nappali világosságod, és fényességül nem a hold világol néked, hanem az Úr lesz néked örök világosságod, és Istened lesz ékességed,

Nem elérhető Irma

• Testvérünk
  • *
« Válasz #42 Dátum: 2011 Április 28, 17:40:12 »
Mindkettőtöknek köszönöm. Igen igy gondoltam, és igy mond nekem nagyon sokat az Ige, mert a szellem az a rész, amely megtéréskor egylényegűvé válik az Atyával.
Az amit léleknek nevezünk a lényünkben, az az élet lelke, ami a földi létezésünkhöz kapcsolódik. Ez az amit Isten teremtésekor adott az embernek, amitől élővé vált a por, amiből vétetett.
A testről nem szükséges beszélnünk, mert azt mindenki tudja micsoda.

Én igy értettem meg a szellem, lélek és test hármasát.
„Én, én vagyok vigasztalótok! Miért félsz halandó embertől, olyan embertől, aki a fű sorsása jut?”

Ézsaiás könyve 51:12

Nem elérhető Magda

• Testvérünk
  • *
« Válasz #43 Dátum: 2011 Április 28, 17:53:33 »
 :angel2:

Örülök, hogy kijelenti nekünk a Mindenható Isten, hogy ŐT, csak szellemben lehet imádni.

Aztán nagyon fontos - ahogy én látom  - az igazságban imádás.

Az igazságról  is érdemes lenne beszélgetni, hogy erről ki mit gondol.

Amikor a szellem ilyen kétséges, akkor az igazságról mit gondolunk.

Az persze természetes, hogy maga az Úr Jézus az igazság, de ez nekünk a személyes , napi életünkben mit jelent.

Nem elérhető erdei

• Testvérünk
  • *
« Válasz #44 Dátum: 2011 Április 28, 18:00:44 »
Én most Cliora reagálnék.

A testnek valóban vannak "vágyai", ilyen, hogy éhes vagy szomjas vagy. Éppen érzései is vannak, fájdalom ha megszúrod az ujjadat, vagy öröme ha fázol és felveszel egy kabátot.
Mindannyian érzünk egy melengető borzongást, mikor a test vágyai teljesülnek.
Ezeket egyszerűen ki kell elégítenünk, hiszen ha nem ennénk éhen halnánk, ha nem innánk szomjan, ha a hidegben nem öltözködnénk, megfagynánk. Jézus pont erről beszél, hogy ezekért nem kell aggódni, hiszen az Atya tudja ezt, mert így lettünk teremtve. Na ez a test.

Na most nézzük a lelket.
A léleknek is vannak vágyai meg érzései.
Az előző példákkal hasonlítanám össze. Éhség. A lélek nem tud jól lakni, mivel nem test. Ezért arra ösztönzi a testet, hogy még egyen, egyen, de soha nem elég. Csak fal az illető, csak fal, míg bele nem hal.
Éhség. A test már rég enne, mire a lélek még mindig nem engedi, hiszen olyan kövér. Még soványabb akar lenni, még, még, míg el nem fogy mint a gyertya.
Hideg. Nem elég neki egy jó meleg kabát, neki a drága kabát kell, még drágább, a legdrágább.
Ő, ha szomjas, nem iszik hanem vedel, mert nem tudja kielégíteni magát, mivel nem test. A testnek már régen nem kell mondjuk az alkohol, de a léleknek nem elég, még még, adj innom, szól a testnek. Az meg alá van vetve, és iszik, dohányzik, míg bele nem pusztul.
Persze tud szeretni, leginkább saját magát, meg el is tud szomorodni, legjobban saját magát sajnálja.

Ez a megváltatlan ember.
A lélek rabszolgája. Egy nagy kupac.

Vannak vallások, amik úgy gondolják, hogyha a lelküket kordában tudják tartani, azáltal, hogy a testüket megfeszítik,(nem teszik a lélek akaratát) az elegendő. Szerintem önmagában nem elég. (bár, itt rögtön hozzá kell tennem, hogy az ítélet nem nálam van, az Úr pedig kegyelmes, nem zárható ki, hogy ezen vallásokból is sokan jutnak üdvösségre, de az bizonyos, hogy nem önmagában a test "megfeszítése" végett)
Van egy nagyon találó mondás:
"Mit ér a legjobbnak lenni a pokolban?"
1Kor 1:27  Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;