Kedves Zoli,
Sok kérdést tettél fel. Hol is kezdjem válaszomat...
Igen, van válaszom. Ige értelmezésnél meg kell nézni a teljes szövegkörnyezetet. A fejezetet, a könyvet, vagy hogy tovább menjek a Bibliát. Tanítják.
Szemléltetem mindjárt, hogy együtt tudjunk gondolkodni megértve egymást. Vegyünk alapul egy újságcikket. Hosszas beszédből ha kiragadunk egy gondolatot és csak azt szemléljük, elmehetünk a beszélő eredeti mondanivalója mellett. Szélsőséges példát fogok mondani most (kérlek ne magadra vedd), lehetséges pl. Hitler mein kampf könyvéből kiragadni gondolatokat tetszőlegesen úgy is, hogy az a hallgató számára pozitívan csengjen. Vagy be lehet állítani Istent a Bibliából egy dühös pusztító Istennek is ha csak azokat a részeket emeljük ki a szövegből, amik a haragjáról szólnak.
Ezt az elvet használva fogok most írni Júdás leveléről. Azután igyekszem választ adni a többi kérdésedre is, kérlek szólj ha valamit kihagynék.
Hogy értsd, kérlek olvasd közben a Bibliádat versről versre! Ha van nem Károly fordításod azt is vedd elő. Versről versre tanulmány lesz. Hosszára tekintettel nem ollóztam be minden verset csak az elemzést ezért szükséges olvasni közben!Mert másképp nem fogod érteni :)Júdás levélÍrta Júdás a Jakab testvére (1). A levél megírásának oka, hogy nyugtalanító tévtanítások terjedtek el keresztény körökben és ez sok Jézus követőt tévutakra vitt.
A 4. vers irja, hogy belopóztak közétek emberek, akik a mi Istenünk kegyelmét kicsapongásra használják és az Jézus Krisztusunkat megtagadják.
Az apostoli kor egyik problémája volt ez. Pál leveleiben is sokszor találunk utalást hasonló esetekre. Beszivárgott hamis tanokra, tanítókra. Kolossé gyülekezet problémája volt pl a gnosszicizmus (hamis angyal tanok) és az aszkétizmus (kol 2-8-tól). Angyalkultusz létét olvashatjuk a zsidó levélben is pl., bár itt más jelleggel. A zsidóság büszke volt hagyományaira, hogy Isten hajdan a frigyládán keresztül, angyalokon és prófétákon keresztül szólt a néphez. Így alakult ki egy angyal imádat a zsidóság körében, hasonlóan a mai Mária imádathoz (ha érdekel, bővebben:http://istenletezik.hu/keta_zsidokhoz.html). Elterelve a hívő figyelmét Jézusról.
Tévtanítók jelenlétéről olvashatunk még 1Tim 6,3 vagy 2Tim 2,15-16 vagy Fil 1,15-17, vagy Gal 1,6 vagy apcsel 15....stb.
A legtöbb Páli levélben is jelen ez a jelenség. A levelek megírásainak legfőbb oka, mindamellett, hogy a tanítások is ezekben vannak. Ez okozta az egységes zsidó és protestáns kánon létrehozását. Kr.u. 323 többszáz zsidó és protestán tanító összerakta az ihletett könyveket, a mai Bibliát. És elvetették a hamis könyveket, gnosszikus és júdaizáló, utánzat..stb könyveket amit nem a szent szellem ihletett. Apokrifnek nevezzük ezeket. (Apologia.hu oldalon olvashatsz erről többet ha érdekel).
Mindezeket az előzményeket kezdhetjük elemezni a levelet és mondanivalóját. 2. Ver után a fő cím: Óvás a gonosz ámítóktól. A mondanivaló az elköszönésig erre orientálódik. 4. vers ,belópoztak közénk emberek akik Jézust az Urunkat megtagadják.
5. vers ne légy hitetlen, ne hagyd el a hitedet. Emlékezz meg arról, amikor az Úr kihozta Egyiptomból a népet, és akik nem hittek elvesztette.
Itt vegyünk egy lélekzet szünetet. Most jönnek a kérdéses angyalaitok.Szóval. A hamis tanítók miatt 1: Ne veszd el a hitedet.
6.vers "Emlékezz meg a bukott angyalokra is" (Sátán és a bukott angyalaira Jelenések 12,4 És a farka utána vonszá az ég csillagainak harmadrészét, és a földre veté azokat, és álla az a sárkány...). 2Akik elhagyták fejedelemségüket. Akik örök bilincsekben vannak az ítéletig." A második halálig (Jel 20,14).
A hamis tanítók miatt 2: Ne hagyd el Istened, mint Lucifer és angyalai.
7 vers "Ugyanígy Sodoma és Gomora meg a körülöttük lévő városok is...."
Itt figyelj. Itt már Sodoma bűnéről beszél....nem az angyalokéról. Párhuzam vele csak.
Paráználkodtak ők is, mint az angyalok. MI a paráznaság: 1. Idegen Istenek utáni imádat, szexuális jellegű bűn.
Példa idegen Istenek és idegen népek imádatának paráznaságára: Ezékiel 16 egész fejezet. Ime néhány vers ebből:
25És minden keresztútnál megépítéd magaslatodat, s útálatossá tevéd szépségedet, és kétfelé vetéd lábaidat minden melletted elmenőnek, és sokasítád paráznaságodat.
26És paráználkodál Égyiptom fiaival, szomszédiddal, a nagytestűekkel, és sokasítád paráznaságodat, hogy engem ingerelj.
27És ímé kinyújtottam kezemet ellened, s megkisebbítém rendelt részedet, és adálak téged a te gyűlölőidnek, a Filiszteusok leányainak csúfolásukra, akik átallák fajtalan útadat.
28S Assiria fiaival is paráználkodál, mert meg nem elégedél; paráználkodál velök, és még sem elégedél meg.
29És sokasítád paráznaságodat a kalmárok földje, Káldea felé, de még ezzel sem elégedél meg.
30Mily gyenge a szíved, azt mondja az Úr Isten, hogy mindezeket cselekedted, egy rakoncátlan rima cselekedeteit!
Vagy Hóseás egész könyve....
Íme néhány példa: Hóseás 2, 15 És azon a napon, ezt mondja az Úr, így fogsz engem hívni: Én férjem, és nem hívsz engem többé így: Baálom.
Hóseás 3,1 És mondá az Úr nékem: Menj el újra, szeress egy asszonyt, akit szeret az ő társa és mégis házasságtörő; amint az Úr is szereti Izráel fiait, bár ők idegen istenekhez fordulnak, és szeretik a szőlőskalácsokat.
Hóseás 4, 11-14 Paráznaság, bor és must elveszi az észt!
Népem az ő bálványát kérdezi, és az ő pálcája mond néki jövendőt; mert a fajtalanság lelke megtéveszt, és paráználkodnak az ő Istenök megett.
A hegyek tetején áldoznak és a halmokon füstölnek: a cserfa, a nyárfa és a tölgyfa alatt, mert kedves annak az árnyéka. Ezért paráználkodnak a ti leányaitok, és házasságtörők a ti menyeitek.
Nem büntetem meg leányaitokat, hogy paráználkodnak, menyeiteket sem, hogy házasságtörők, mert ők magok is félremennek a paráznákkal és áldoznak a kurvákkal. De az értelmetlen nép elbukik.
Szóval. A hamis tanítók miatt 3. Ne legyél Bálvány imádó, mint Sodoma és Gomora.
8. vers Ezen hamis tanítók munkássága olyan, mit a fent említett utálatosságok. MIt csinálnak: 1. testet megfertőztetik. Azaz bűnbe visznek. Beviszik a bűnt. 2. Hatalmasságot megvetik. Azaz így az Istent is. 3.A méltóságokat káromolják. MInt pl: Jel 13,3 a fenevad káromló szája.
9-10 vers Ezek káromolnak olyan dolgokat amiket nem ismernek. Ellenpélda nekik MIhály aki a Sátánnal való vetekedés közben csak annyit mondott, hogy dorgáljon meg téged az Úr. Nem volt káromló szája.
11-13 vers Tévtanítókról szól. Júdás ellenük levő dühe. Bálám tévelygéséhez hasonlítja őket akik pénzért tértek el a helyes útról, Kóré csoport lázadásához hasonlítja őket. Szennyfoltoknak nevezi őket az Istentiszteleteiken. Gyökerestül kiszakadt fák....stb.
Figyelmetekbe ajánlom a 11-13 vers több fordításának elolvasását is. Újfordításban, reformátusban, Békés Dalosban....stb. Károlitól eltérő fordítások nem tévelygő csillagoknak nevezi. Bolygócsillagnak. Különbséget téve a jelenések könyvében olvasható csillagoktól, amik angyalokat jelentenek. Itt különbséget tesz, bolyongóknak nevezi őket. bolygócsillagoknak.
A Károly fordítás hitelességét sajnos manapság megkérdőjelezik. Jelzem magam is évekig Károlyt használtam. A katolikus egyház leváltotta a Káldyval, a Békés Dalossal és a Szent István társulatossal. És persze sok protestáns fordítás is megjelent. Károly fordítás hitelessége sajnos megkérdőjelezhető, mint az újvilág fordítás. Tanok tekintetében ez is elfogult. A legnagyobb bizonyíték erre az 1 János 5,7 (Hárman vannak a bizonyságtevők a mennyben....). Károly a szent háromság tanának erősítéséért tette bele a fordításába ezt. Görögből való fordításokban ez a rész nem is szerepel pl: Csia féle görög újszövetség. A legtöbb angol fordítás zárójelbe teszi. Vagy újabb nyelvű magyar fordítások meg sem említik vagy jelzik ,hogy ez a vers nincs benne a legrégibb fenmaradt fordításokban.
Ha pontosítani akarjuk nézeteinket, tanulmányozni akarunk szavakat, fejezeteket pusztán egy Bibliafordítás olvasása kevés lehet. Ha csak Károlyt olvasol, akkor könnyen csapdába eshetsz. (Tapasztalatból mondom)
Folytassuk a könyv elemzését.
Júdás 14-15 Énók prófétaságáról beszél. Hogy prófétált az utolsó időkről ő is. "Eljött az Úr sokezer szentjével". HAsonlat Dán 7, 9-10 és ennek hasonlatosságára jelenések 5,11. A királyis szék előtt ülő ezerszer ezer és tízeszerszer tízezerhez.
Júdás 16 Ismét a tévtanítókat korholja.
17-19 fejezet A levél szerzője int, hogy emlékezzetek meg azokról a beszédekről, amelyet az Úr Jézus apostolai szóltak. Hogy az utolsó időkben lesznek csúfolódok. Maguk kívánságaiban járók, érzékiek.
20-25 Befejező intés, Isten dicsőítése.
A fent említett módszerrel végig elemeztem a Júdás levele című bibliai könyvet. Ezzel válaszolva első kérdésedre. Szemléltetve ezzel, azt hogy milyen veszélyekkel jár ha néhány igét kiszemezve a mondanivalóból különállóan elemezgetünk, eltérve a szöveg eredeti mondanivalójától.
Ergó angyal tan a júdás levélből kontra Júdás levél eredeti mondanivalója: Óvás a tévtanítóktól, tanaiknak következménye és veszélye. Ahogy a Júdás levél fő címe is mondja.
Második kérdés: Kik voltak az óriások?
Bevezetőként el kell mondanom, hogy a Biblia kettős jellegű. Van természeti és természet feletti jellege is. Írásmagyarázatkor figyelembe kell venni mindkettőt. Tanítják.
Szemléltetem példával. Ha csak természeti síkon szemléljük, akkor találkozhatunk olyan nézetekkel a világban, amik azt vallják, hogy a frigyláda egy adóvevő készülék. Ha csak szellemi oldalról nézzük, akkor is elcsúszik a mérleg balansza az egyik irányba.
Szellem és ige. A hitéletünkben is. HA csak igeiek vagyunk, akkor vallásosságba esünk. Ha csak szellemiek, akkor hiperszellemiességbe (értsd Máté 7).
Az óriásokkal kapcsolatban is a kettős jelleggel közelítve fogok beszélni.
Fehér Magda hozzászólását figyelve. Adott volt Góliát és Dávid. Tudjuk, hogy Góliát kétség kívűl a Bibliát szemlélve óriás volt. Valóban fizikálisan is óriás volt. Dávid átlagos termetű. Ám van szellemi mondanivalója is a történetnek, így tovább megyek. Góliát, mint óriás a természeti ember megtestesítője. A szemnek kedves. Magas, erős fizikailag. Dávid a szellemi emberé. Az egyszerű pásztor fiú, aki hitben járásában győzött már az oroszlánnal szemben is, így hitben lépett ki amikor úgy gondolta, hogy hátha az Úr a kezembe adja ezt a körülmetéltet. Dávid a szellemi ember, a hitférfi megtestesítője.
A Szent Szellem mondanivalója az óriásokkal kapcsolatban, mindig a hústest a materializmus volt. Annak ellenére is, hogy valóban óriások voltak természeti síkon is.
A Biblia kettős jellegét figyelembe véve az Óriások, óriás termetű emberek, akiket az írás a természeti ember bemutatására használ.
1Móz 6,4-ben lévő óriások létére a korábban beollózott 10 Biblia fordítás mind időpontot jelölt, nem az isten fiak ember leányaihoz való bemenetelének időpontját. Még ezt állítom mindig
És a bűneset Káin és Séth nemzetségének házasságát.
Istenhez tartozó emberek és a hitetlenek egyesülését.
Lenne kérdésem nekem is: A Biblia kettős jellegét figyelembe véve, mi volna a szent szellem mondanivalója abban, hogy angyalok házasodtak emberekkel? Mit tudsz tanítani abból, úgy, mint ahogy a Dávid és Góliát történetéből fentebb én?
Végszóként tisztelettel jelzem, hogy Káin és Séth nemzettségének összeházasodása, mint tan él a protestáns körökben. Tanítják iskolákban. Fiamat vagy lányomat (ha lesz) Istenre tekintve,felelősségből én erre tanítanám inkább, a másik oldalról csak említés szinten, hogy ne lepődjön meg. A Biblia nem fantazi regény.
Végzóként mégegy kérdésedre válasz a fent említettek alapján: Kik az istenfiak akkor?
Válasz: Identitást jelző szó: Újszövetségi hívő, mint nem nép: isten fiai, özönvíz előtti hívők, mint nem nép, hanem család: isten fiak. Identitást jelölő szó. ZSidóság, mint nép: Isten kiválasztott népe. Identitás
Az én kérdésem:A Biblia kettős jellegét figyelembe véve, mi volna a szent szellem mondanivalója abban, hogy angyalok házasodtak emberekkel? Mit tudsz tanítani abból, úgy, mint ahogy a Dávid és Góliát történetéből fentebb én? Idődet köszönöm. Isten áldjon