Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Guti Tünde / Re:Életjelek
« Utolsó üzenet: írta Guti Tünde Dátum Ma - 16:08:01 »
  Beteg nemzedék

 

Megkezdődött a kilökődés. Mert a társadalom méhének

abortált, nemkívánatos magzatai ők, pedig egykori munkájukkal

ők is a mi jelenünket alapozták.

Haszontalanok? Megbízhatatlanok? Koszosak? Részegesek?

Nyomorult ingyenélők? Pszichopaták? Igen. Sokan valóban ilyenek.

Harmonikusabb lenne nélkülük az utcai látkép?

Makulátlannak tűnne a tarka, zajos forgatag,

mely szemek elől elrejtve is magában hordozza kárhozatát?

Kegyetlen generáció ez a miénk. Nem különb, mint elődei.

Beteg nemzedékünk halálos diagnózisa: önzés.

 

Mielőtt megbélyegeznéd a szerencsétleneket,

kérlek, válaszolj néhány kérdésre!

Ó, nem nekem, mert nem vagyok én senki,

csak egy gyenge hang, pislákoló mécses.

A lelkiismeretednek felelj!

Mondd, segítettél-e valaha csak egynek is?

Meghallgattad-e családi tragédiáját, miért s hogyan

csúszott számkivetettként a civilizáció borgőzös bugyraiba,

melyet maga az embertelenség ásott olyan mélyre!?!

 

Ó, persze, mindenki a maga sorsának kovácsa…

De amikor elfogy az erő a kalapács felemeléséhez,

és lelohad a láng, ami olvasztaná a vasat,

mondd, milyen életet formálhat az a kovács?

 

Szegények mindig lesznek velünk, hogy legyen lehetőségünk

az irgalmasság gyakorlására. Emberek vagyunk mindannyian,

Isten teremtményei, kikre egyformán süt a nap, szitál az eső,

fázunk, nevetünk, sírunk, szorongunk, ki többet, ki kevesebbet,

de van, akinek kilátástalan létformája a félelem.

„Szeresd felebarátodat, mint magadat” – hirdeti Jézus.

Nincs személyválogatás. Mindenki tud tenni valami jót.

Senki sem mentes a felelősség alól.

 

2018. október 17.                                     Guti Tünde
2
Rukina / Re:عهد تمیمی
« Utolsó üzenet: írta Guti Tünde Dátum Ma - 16:01:06 »
Kaphatnánk esetleg egy magyar fordítást is?  :301:
3
Rukina / عهد تمیمی
« Utolsó üzenet: írta Rukina Dátum Ma - 15:32:26 »
عهد تمیمی (عربی: عهد التميمي‎، زاده ۳۱ ژانویهٔ ۲۰۰۱)؛[۱] دختر فلسطینی است به دلیل مبارزه با اشغالگری اسراییل در کرانه باختری رود اردن شهرت یافت. تصاویر مقابله او با نیروهای اسراییلی از ایام کودکی در رسانه‌های جهان بازتاب یافته بود. مقاومت او در برابر نظامیان اسراییلی وی را به قهرمان ملی فلسطینیان تبدیل کرده‌است. وی چندین بار توسط نظامیان اسراییلی بازداشت شده‌است. بازداشت وی انتقادات را به جهت نقض حقوق کودکان متوجه اسراییل کرده‌است. تظاهرات‌هایی در اروپا برای آزادی وی از زندانهای اسراییل ترتیب داده شد. نمایندگی اروپا در رام‌الله و بیت‌المقدس نیز در بیانیه‌ای خواستار آزادی او و دیگر کودک دستگیرشده فلسطینی شد.[۲][۳][۴][۵][۶][۷][۸]

4
Árvai Emil / Re:Olvasónapló
« Utolsó üzenet: írta Árvai Emil Dátum Ma - 11:38:13 »
JÉZUS KRISZTUS

"Mi volt egyedülálló a kereszténységben?
A kereszténység önmagát Isten új cselekedetének mutatta be az emberi dolgok között, úgy, mint isteni kijelentést. Tekintélye nem tanításainak és vallásgyakorlatának teljes eredetiségétől függött.
A keresztény állítások azon alapultak, hogy Istentől származó kijelentések-e vagy nem, nem pedig eredeti voltukon, és ez egy olyan állítás, amit nem lehet történeti vizsgálódásokkal bizonyítani. A kereszténység melletti vagy elleni döntés hit kérdése...

Ami valóban egyedülálló a kereszténységben, az Jézus Krisztus.
Életéhez és tanításához talán találhatók párhuzamok az ókori világ egyik vagy másik szegletében, de Jézus, az ő személye és munkája az, ami egyedülálló volt a kereszténységben. (...)
A keresztény igazság összefonódik Jézus személyével és munkájával, azzal, aki ő volt, és azzal, amit tett. Ami a kereszténységet abszolút értelemben véve, minden lehetséges történelmi vetélytárs nélkül egyedülállóvá tenné, az az, ha Jézus valóban az, aminek mondták - Isten egy és egyetlen fia, Isten, aki megjelent testben; és valóban megtette azt, amit mondanak róla - aki üdvösséget hozott és Istennel való kapcsolatot, amit senki más, csakis Isten fia hozhatott el. Itt lépünk át a történelemből a hitbe."

Everett Ferguson: A kereszténység bölcsője (részletek, 523-524. old.) - Osiris kiadó Bp. 1999.
5
Árvai Emil / Re:Olvasónapló
« Utolsó üzenet: írta Árvai Emil Dátum Ma - 09:12:49 »
A KEGYELEM

"Egy angliai vallási konferencián a világ minden tájáról érkezett résztvevők arra igyekeztek választ találni, hogy vajon mi teszi egyedivé a keresztyénséget. Sorra vették a lehetőségeket: talán a megtestesülés? Más vallásokban is előfordul, hogy az istenek emberi alakot öltenek. A feltámadás? A többi vallásban is olvashatunk a halálból való visszatérésről.
Vitáztak, érveltek, míg valahonnan elő nem bukkant C.S. Lewis:
- Mi ez a nagy hangoskodás? - kérdezte a terembe lépve. Amikor megtudta, miről diskurálnak a kollégák, azonnal rávágta:
- Na, ez igazán egyszerű. Hát a kegyelem.
A konferencia résztvevői némi gondolkodást követően végül rábólintottak Lewis válaszára. A gondolat, miszerint Isten szeretete ingyenesen, mindenféle feltétel nélkül elérhető számunkra, valóban ellentmondani látszik az ember ösztönös törekvésének. A buddhisták nyolc szakaszból álló útja, a karma hindu tana, a zsidók szövetsége, a muzulmánok szabályrendszere mind Isten tetszésének elnyerésére irányul. Egyedül a keresztyénség veszi a bátorságot, hogy Isten feltétel nélküli szeretetét hirdesse."

Philip Yancey: Meghökkentő kegyelem - Harmat kiadó
6
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Napi lelki morzsák
« Utolsó üzenet: írta szandry Dátum Ma - 06:47:05 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„10. 18 A csüggedés Gyógyszere

„A tűz után Halk és Szelíd Hang
hallatszott... Mit csinálsz itt, Illés?"
(1Kir. 19. 12 - 13 )

Jezábel, az istentelen királyné, terjesztette a bálványimádást, üldözte Isten népét, és irtotta Isten prófétáit. Illés próféta is sokat szenvedett tőle. A Karmel - hegyi Isteni Ítélet bebizonyította, hogy mégis Isten az Úr, Ő él és cselekszik - ellentétben a tehetetlen bálvány szobrokkal. Ez Jezábelt annyira feldühítette, hogy megüzente Illésnek, ő is halál fia. Illés ekkor teljesen elkeseredett. Fizikailag is kimerült már, de most lelkileg is összeomlott, és szeretett volna meghalni. Hogyan gyógyította meg őt Isten? Nem szidta meg, nem háborodott fel, hanem először altatta, aztán enni és inni adott neki, majd beszélgetett vele. Eszméltette: mit csinálsz itt? Illésből áradt a panasz. De mit csinálsz? Aztán kapott néhány feladatot, és észre sem vette, hogy visszatért az életkedve, fizikai ereje, és újra Isten használható eszközévé vált. A legjobbakkal is előfordulhat, hogy kimerülnek és elcsüggednek. Ne szégyellje ezt a hívő ember se! Isten nem háborodik fel emiatt, hanem gyengéd Szeretettel kezelésbe vesz. Ő ismeri a testi szükségeinket is, de legfőbb Gyógyszer mindig az Ő Igéje. Itt így olvassuk: az Ő Halk és Szelíd Szava. Ez segít a helyes önismeretre, valóságlátásra, és önmagunkról és a nehézségekről újra Istenre irányítja a figyelmünket. Felemeli a csüggedt ember tekintetét, s mindjárt messzebb is lát, meglátja Istentől elkészített feladatait. Mi se botránkozzunk meg, ha valaki kimerül vagy kiborul a közelünkben! Isten gyengéd, de Határozott Szeretetével pótoljuk fizikai és lelki szükségeit, és főleg helyén mondott Igével engedjük, hogy erősítse őt Maga Isten! Rá irányítsuk egymás tekintetét, Ő a mi Igazi Gyógyítónk."
7
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Napi lelki morzsák
« Utolsó üzenet: írta szandry Dátum Tegnap - 09:23:05 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„10. 18 Önszeretet?

„A második (parancs) ez: Szeresd
felebarátodat, mint magadat."
(Márk Ev. 12. 31 )

Egy új keletű tévtanítás szerint a Szeretet kettős parancsa három, mert nemcsak azt mondja, hogy szeresd Istent és felebarátodat, hanem azt is, hogy szeresd önmagadat. A helyes önértékeléshez és önmegvalósításhoz szüksége van az embernek arra is, hogy megtanulja szeretni önmagát. Mit ír erről a Szentírás? Más az önmagam elfogadása, és más az önmagam szeretése. Az előbbire bátorít a Biblia. Ír arról, hogy Isten egyenként megtervezett mindnyájunkat, mind „egyedi darabok" vagyunk, „egyedüli példány" (Kosztolányi ). Mint Isten alkotását fogadjam magamat: a külsőmet, képességeimet, adottságaimat, hiányaimat. Legyek hálás minden tőle kapott értékemért, és tartson alázatban minden hiányosságom! Mindnyájunkból hiányzik valami. Aki így elfogadja magát, annak helyes önértékelése lesz, és boldogan szolgál Istennek és segít embertársainak. Ez azonban nem önszeretetet jelent. Az önszeretet velünk születik, azt inkább fékezni kell olykor. Jézus világosan két parancsról beszél: szeresd Istent, és szeresd felebarátodat. A „mint magadat" csak mérték: legalább úgy szeresd a másikat, amennyire magadat szereted! Az önszeretetet egyenesen bűnnek minősíti a Biblia, például az utolsó időkről írja, amikor felerősödik minden gonoszság: lesznek az emberek magukat szeretők (önzők), pénzsóvárak... (2Tim. 3. 2 ). Jézus Krisztus sokkal inkább az önfeláldozásra adott példát, és arra bátorít. A felebarát iránti szeretetből fakadó önfeláldozás és az önszeretet semmiképpen nem fér meg együtt. A Biblia tanítása tehát világos: fogadjam el és ápoljam Istentől kapott testemet, lelkemet! De legalább ilyen fontos legyen nekem a másik ember teste és lelke is, akkor teszek eleget Isten Parancsának. Ennek az egészséges egyensúlynak a feltétele, tápláló forrása pedig az, ha teljes szívemből szeretem Istent, és az Ő Szeretete tölti be a szívemet."
8
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Napi lelki morzsák
« Utolsó üzenet: írta szandry Dátum 2018 Október 16, 11:55:41 »
„Cseri Kálmán
A kegyelem Harmatja"

„10. 16 Éles kérdések

„Aki győz..., fiam lesz.
De a gyáváknak... osztályrésze...
a második halál." (Jel. 21. 7 - 8 )

Nem szeretjük az ilyen sarkos fogalmazást, de így a Biblia vége felé Isten egyre élesebb kérdéseket tesz fel, hogy világos választ tudjunk adni. Kik vagyunk: Isten fiai vagy a halál fiai? Hol lesz a helyünk Krisztus második eljövetelekor: a Mennyei Jeruzsálemben vagy a tűzzel és kénnel égő tóban? És mi vár ránk: a második Feltámadás vagy a második halál? Az első Feltámadás az, amikor valaki hitetlenből hívővé lesz, lelkileg új Életre támad. A második Feltámadás, amikor Krisztus Magához veszi majd a Benne hívőket az Ő Dicsőségébe. Az első halál a biológiai, amelyben mindnyájunknak részünk lesz. A második az örök kárhozat. Erre mondják, hogy aki kétszer születik (testileg és lelkileg is Újjászületik), az egyszer hal meg (biológiai halál). Aki csak egyszer születik (testileg, ahogyan mindnyájan), az kétszer hal meg. „Én adok majd a szomjazónak az Élet Vizének Forrásából ingyen." Ezt ígéri Isten, s mindnyájan erre szomjazunk. Mégsem fogadja el mindenki ezt az ajándékot. Pedig Isten Ingyen kínálja, nem kell érte felmutatni, teljesíteni, adni semmit. Aki ebből iszik, vagyis aki hittel megragadja Isten Kegyelmét, az „örökölni fogja mindezt, és Istene leszek annak, az pedig fiam lesz". „De a gyáváknak és hitetleneknek, az utálatosaknak, gyilkosoknak és paráznáknak, a varázslóknak és bálványimádóknak, és minden hazugnak... osztályrésze... a második halál." Olyan Tükör ez, amibe jó becsületesen belenéznünk, és önvizsgálatot tartanunk. Isten nem ijesztget, hanem figyelmeztet és hív. Ő azt akarja, hogy a mi részünk a második Feltámadás legyen. Ő mindent megtett ezért. És én?"
9
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Napi lelki morzsák
« Utolsó üzenet: írta szandry Dátum 2018 Október 15, 14:08:20 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„10. 15 Letöröl minden könnyet

„Íme, az Isten... letöröl minden
könnyet a szemükről..."
(Jel. 21. 3  - 4 )

Arról az Új Világról mondja ezt Isten, amit majd Krisztus második Eljövetele után teremt. Ebben a mostani világban nagyon sok könny vér és verejték folyik. Kezdetben nem így volt, ez mind az Istentől való elszakadás következménye. Végigkísér bennünket. Amikor egy ember megszületik, az édesanyja verítékben úszik és vérzik. A kicsi első tette pedig az, hogy felsír. És ettől kezdve hol ő sír mások miatt, hol miatta sírnak mások, verejtékkel keresi meg a kenyerét, és közben nem szűnik meg a vérontás különféle formája sem. Abban a Világban, amit Isten a Benne hívőknek készít, „letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom". Akik már ebben a világban Isten Újjáteremtett gyermekei, azok arra törekszenek, hogy sose folyjék miattuk könny, se vér. Sőt ők tudnak sírni a sírókkal, tudnak vigasztalni azzal a Vigasztalással, amit ők is Krisztustól kapnak, megtanulnak könnyet törölni, sebet kötözni. A halál világában az Életet képviselik. Jézus Krisztus megszabadít minden Benne hívőt attól a kényszertől, hogy önmagát szeresse mindenekfelett, s felszabadít arra, hogy adjon, szolgáljon, segítsen. Jézus is sírt Lázár sírjánál, s Jeruzsálem hitetlensége miatt is. Jézus is verejtékezett a nagycsütörtök éjszakáján folytatott Imaharcában. És Ő is vérzett, sőt elvérzett a Kereszten - éppen azért, hogy gátat vessen ez elé a könny - és vérfolyam elé, s halálával teremtsen olyan embereket, akik az eljövendő Új Világ Erőit hozzák el erre a világra, akik „az Új Teremtés zsengéi". Boldog, aki már itt így él. Mert akit nem tisztít meg Jézus Krisztus Vére, annak nem lesz helye az Új Világban, hanem csak ott, ahol lesz „sírás és fogcsikorgatás" (Mát. 25. 30 )."
10
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Napi lelki morzsák
« Utolsó üzenet: írta szandry Dátum 2018 Október 14, 09:03:43 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem harmatja"

„10. 14 Igazam lenne, ha...

„Engedelmességedben bízva írok neked, mert tudom,
hogy többet is megteszel annál, amit mondok."
(Filem. 21)

Filemonnak sem volt ez könnyű lecke. Meglopta és otthagyta a rabszolgája, s most beállít Pál apostol levelével. Teljesen Igaza lenne, ha példásan megbüntetné. Igen ám, csakhogy Filemon is teljes Bocsánatot és Kegyelmet kapott, amikor Isten befogadta őt gyermekei közé. És azóta ezt az Evangéliumot hirdeti másoknak is. Hogyan lesz ebből a tanból gyakorlat a hétköznapokban? Valóban keresztény testvérként kell visszafogadnia ezt a gyereket? Vagy esetleg fel is kell szabadítania? És mit szólnak ehhez mások? Szokatlan szituáció. A Krisztusban kapott Szeretet Új Törvénye belülről repeszti szét a rabszolga - társadalom és minden társadalom hamisságait „Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad..." (Gal. 3. 28) És Filemon lemond az igazáról, tudomásul veszi ezt a nagy változást, amelyet Jézus hozott ebbe a velejéig romlott világba. Így jelenik meg Krisztus ebben a világban a benne hívő, Új Életet kapott tanítványain keresztül. Egy művelt rabbi, aki éppen börtönben van Krisztusért, egy jómódú pogány gazda, egy nincstelen, komisz rabszolgafiú - akik Testvérek a Krisztusban, és Őérette mindhárman Isten gyermekei lettek. Így megtanulnak bocsánatot kérni és bocsánatot adni, ahogy Isten is megbocsátott nekik Krisztusért.  Készek vagyunk - e valóban a Krisztusi Szeretet törvénye szerint élni ebben a világban? Lehetséges - e ez egyáltalán? Megpróbáltuk már? Valóban Krisztus Él bennünk, vagy csak mi próbálunk egy kicsit Őhozzá hasonlóan cselekedni? Az Ő Természete bontakozik ki bennünk, vagy ez még a miénk, javított kiadásban, egy kis humanista vagy vallásos díszítéssel? Akiben Ő Él, az többet is tesz annál, mint ami a felső határ, mert nem ragaszkodik a maga igazához, hanem mindig Krisztushoz."
Oldalak: [1] 2 3 ... 10