Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Vitás témák / Re:Latrok barlangja
« Utolsó üzenet: írta Sofia Dátum Tegnap - 11:28:06 »
Megtérésem előtt sok-sok évig nem voltam templomban, még karácsonykor és húsvétkor sem. Nem tudtam, hogy változott-e valami azóta, hogy utoljára voltam istentiszteleten. Csodálkozva és megdöbbenve láttam, hogy a templomban "papír-írószer és könyves bolt" működik. Árulnak Bibliákat, mindenféle keresztény irodalmat, újságot, és apró igés dolgokat, pl. kulcstartót, tollat, könyvjelzőt. Gyerekkoromban, amikor konfirmáltam nem emlékszem ilyenre, a lelkészi hivatalban lehetett Bibliát és énekes könyvet vásárolni. És van még valami amivel nem értek egyet. Ugyancsak mostanában részt vettem olyan istentiszteleten, ahol élménybeszámolót tartottak egy-egy tábor után az azon résztvevők, elhozták és bemutatták, hogy mit készítettek, vagy, hogy milyen új népdalt tanultak a gyerekek. Sem a kereskedelem, sem az élménybeszámoló nem való a templomba. Nagyon elszomorít, hogy azok, akik ezt megengedik vagy megszervezik, vagyis a lelkészek, presbiterek, ezt nem így látják.
2
Ismerkedés és szabadidő / Re: Hírek a világból
« Utolsó üzenet: írta Sofia Dátum Tegnap - 10:12:35 »
Ez a felfedezés véget vethet a műanyagszennyezésnek

Nem kérdés, hogy a műanyagszennyezés korunk egyik legnagyobb környezeti problémája. Néhány elrettentő adat arról, hogy tulajdonképpen mekkora is a baj:

-2015-ös adatok szerint a világon évente 381 millió tonna műanyagot termelünk.
-1950 és 2015 között összesen megközelítőleg 7,8 milliárd tonna műanyag készült.
-a legkönnyebben újrahasznosítható műanyag a PET, de még ennek is mindössze 20-30 százaléka kerül vissza a körforgásba, a többi     hagyományos hulladékban végzi.
-1950 óta a globális műanyagmennyiség mindössze 9 százalékát hasznosítottuk újra.
-az óceánban található műanyaghulladék 80 százaléka a szárazföldről származik.
-a három Franciaországnyi területű Nagy csendes-óceáni szemétsziget 52 százalékát műanyag teszi ki.
-a műanyagnak több száz évre van szüksége ahhoz, hogy mérgező melléktermékeket produkálva lebomoljon a természetben.

Elég szörnyű a helyzet, éppen ezért igyekeznek kutatók, hogy valami használható alternatívát találjanak a hagyományos műanyagra. Néhány lebomló változat már kudarcot vallott, többek között azért, mert ezeket sem lehet egyszerűen a háztartási hulladékba dobni, különleges módszerekkel bomlanak csak le ipari körülmények között. A most kifejlesztett, újrahasznosítható műanyag viszont teljesen más tészta: legóként lehet szét- és összeszerelni molekuláris alkotóelemeire, méghozzá minőségromlás nélkül, így rengetegszer újrahasználható – írja a Science Daily. Az USA Energiaügyi Minisztériumának Berkeley Nemzeti Laboratóriumában fejlesztették ki a különleges anyagot, amelyet gyakorlatilag molekuláris elemeire bontva számtalanszor újra lehet használni különböző formákban, struktúrákban és színekben, a használati céltól függően. A Nature Chemistry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ráadásul az anyag minősége sem romlik a sokszoros “szét- és összeszereléstől”. Peter Christensen, az egyik kutató szerint az alapvető probléma az, hogy a legtöbb műanyagot nem arra tervezik, hogy újra lehessen használni, ellentétben ezzel az újítással, amely molekuláris szinten gondolta újra az elődeit. Minden műanyag, a PET-palackoktól kezdve az autó-alkatrészekig olyan nagy molekulákból áll, amelyeket polimereknek nevezünk. Ezek a polimerek széntartalmú, kisebb monomerek összekapcsolódásából állnak. A hagyományos műanyaggal az a baj, hogy az olyan adalékok, amelyek az anyag keménységéért vagy színéért felelnek, gyakran a monomerekhez kapcsolódnak, méghozzá olyan erősen, hogy az újrahasznosításnál lehetetlen őket elválasztani egymástól. Mivel ezek a különböző tulajdonságokkal rendelkező műanyagok keverednek az újrahasznosító üzemben, gyakorlatilag kiszámíthatatlan, hogy az új anyag melyik eredeti tulajdonságát fogja örökölni, ezért lehetetlen újra és újra lefolytatni ugyanezt a folyamatot. A műanyag újrahasznosítási élettartama nagyon alacsony, és ha nem lehet már többet mit kezdeni vele, a hulladéktárolókba megy, onnan pedig a talajba vagy az óceánokba. A megoldás a polydiketoenamin, vagyis a PDK lehet, amit egyszerű, erősen savas oldatban molekuláris szintig lehet bontani. A sav felbontja a monomerek közötti kötéseket, és lehetővé teszi, hogy az anyagot bármilyen formában újrahasznosítsák. A kutatók ott akarják ilyen műanyaggal kiváltani a hagyományos változatot, ahol eddig lehetetlen volt az újrahasznosítás, ilyenek például a mobiltelefontokok, az óraszíjak, a cipők vagy a számítógépes kábelek.

forrás:24.hu/tudomány
3
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Napi lelki morzsák
« Utolsó üzenet: írta szandry Dátum Tegnap - 08:34:40 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„05. 22 Dönteni kell

„Ekkor sokan Hittek Benne... A főpapok
és a farizeusok pedig már kiadták a
parancsot, hogy ha valaki megtudja, hol
Van, jelentse be, hogy elfoghassák."
(Ján. 11. 45 és 57 )

Lázár feltámasztása olyan egyértelmű Bizonysága volt Jézus Isteni Hatalmának, hogy nem lehetett félremagyarázni. Ezért állásfoglalásra kényszerített mindenkit. A Ján. 11 vége négy csoportot említ:
1. Sokan Hittek Benne a zsidók közül, mert látták, amit Jézus tett. Tettei hitelesítették számukra Szavait, s elfogadták, hogy Istentől jött, az Ő Erejével cselekszik, Valóban Ő az Isten Fia.
2. Mások is látták Jézus Tetteit, mégsem Hittek benne. Miért? Mert „aki nem úgy fogadja az Isten Országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be Abba" (Márk ev. 10,15 ). Az ismeri fel Krisztus Titkát, aki előlegezi Neki a Bizalmat. Aztán majd Ő Meggyőzi a hívőt, hogy nem tévedett. Merjünk kisgyermekké válni!
3. A hatóság eldöntötte, hogy meg kell Őt ölni. Miért? Hiszen ők is látták Tetteit, s tudták, hogy ezek valóban Messiási Tettek. Igen, de be kellett volna ismerniük, hogy tévedtek Jézus eddigi megítélésében, s erre nem voltak hajlandók. Aki nem akar változni, annak az értelme is zárva marad Jézus Igazsága Előtt. Benne Hinni azt jelenti, hogy nem Őt állítom az én ítélőszékem elé, hanem én állok oda az Ő Igazságának Ítélőszéke Elé.
4. És voltak, akik keresték Jézust. Jöttek a zarándokok Jeruzsálembe, s Vele szerettek volna találkozni. És jönnek messziről ma is emberek, akik szeretnék Őt megismerni, mert sejtik, hogy Benne van Jelen a Mindenható és Kegyelmes Isten, és nekünk Őrá van múlhatatlanul Szükségünk. Csak jó helyen keressék, ahol megtalálható: Igéjében és a Benne Hívők között! Kinek vallom Jézust annak alapján, amit már tudok Róla? „Inkább növekedjetek a Kegyelemben és a mi Urunk, Üdvözítő Jézus Krisztusunk Ismeretében!" (2Pét. 3,18 )"
4
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Napi lelki morzsák
« Utolsó üzenet: írta szandry Dátum Tegnap - 08:33:45 »
„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 22.

„Boldogok Békességre igyekezők,
mert ők az Isten fiai.” (Mát. 5. 9 )

Az ember gyakorlatilag többet tesz azért, hogy háborúság legyen, mint azért, hogy békességet teremtsen. Holott békességre vágyik, de arra rosszul „igyekszik”. Milyen békességről van itt sz? Először is önmagunkkal való békességről. Tele vagyunk békétlen érzésekkel, hangulatokkal, amelyek égetnek, mint a mitológiai Nesszosz inge. Nem tudunk szabadulni tőlük. Ha van is valami békességünk, csak ideig – óráig. Ha éppen semmi sem zavarja a békességünket, akkor is félünk, hogy elveszítjük. Velünk van tehát a baj! „Si vis pacem, pare bellum” – mondja a latin közmondás, vagyis: „Ha békét akarsz csinálj háborút.” És ez Igaz is a lelki életre: csinálj háborút, de önmagad, az óembered ellen! Az ember és ember közötti békétlenséget azonban nem kell „csinálni”, az magától nő mint a gaz. A békességet ezzel szemben csinálni kell: a szeretetlenséget szeretettel viszonozni. Már a békétlenkedő apró gyermek is hogy tudja mondani: „Ő kezdte!” Az Ige azonban arra tanít, hogy „idejében békülj meg ellenfeleddel, amíg úton vagy vele”. A magunk erejéből ez nem megy, de Istennel igen, ugyanis minden a Vele való Békességgel kezdődik. Ebben az értelemben csodálatos Valósággá válik ez a kijelentés: „Ő kezdte!” Mert nem csak kezdte, el is végezte, „Békességet szerezve Keresztjének Vére által”. Sőt azt is elvégezte, hogy a gyermekévé tesz. Most is a Békéltetés Igéjét küldi, és Krisztusért kér: „béküljetek meg Istennel”. ÁMEN

A „BÉKESSÉG FEJEDELME” * Jézus Békességet hagyott az övéire, mert Magára vette békességünk büntetését a Kereszten. Feltámadása után így köszönt tanítványainak: „Békesség nektek!” Ő a mi Békességünk, Akinek a Békessége minden értelmet felülmúl. Ha Tőle kéred a Békességet, nem fog többé nyugtalankodni a szíved. Isten gyermeke leszel.

* Cselekedeteink Isten Színe Előtt – Hós. 7. 1 – 7”
5
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Baál imádás
« Utolsó üzenet: írta Sofia Dátum 2019 Május 21, 16:57:01 »

Ez pedig a mai korra is igaz, sokan úgy gondolják, hogy a baál imádás már kihalt.
Viszont ha Jézusról valami olyat gondolunk, ami valójában nem összeegyeztethető az Ő személyével, akkor az baál imádat.Hát ezt nem nagyon értem!?
Ha valamit rosszul gondolok, akkor már más istent imádok!?
A Szentírás szerintem egyértelműen leírja, hogy mi a baál imádat.

"A mi Istenünk a mennyben van, megalkotott mindent, amit akart!
A bálványok ezüstből és aranyból vannak, emberi kéz csinálmányai.
Van szájuk, de nem beszélnek, van szemük, de nem látnak.
Van fülük, de nem hallanak, van orruk, de nem szagolnak.
Van kezük, de nem tapintanak, van lábuk, de nem járnak, nem jön ki hang a torkukon.
Hozzájuk hasonlók lesznek készítőik és mindazok, akik bennük bíznak." (Zsoltárok 115:3-8)

Egyszerűen fogalmazva: Ha nem az egyetlen, igaz, élő Istent imádom, akkor más istenekkel paráználkodom, baált imádok.
Volt idő, (megtérésem előtt) amikor az Istent egy szigorú, félelmetes, haragos istennek gondoltam, mert az Ószövetségből csak azt hallottam, hogyan büntette meg választott népét, amikor azok nem engedelmeskedtek Neki. Azt nem tudtam, hogy előtte hányszor figyelmeztette őket, hogy mennyire türelmes volt velük, mert szerette/szereti őket. Így már egy egészen más istennek láttam az Örökkévalót. Nem hiszem, hogy baál imádatot követtem volna el ez esetben, amikor rosszul ítéltem meg Istent. Nekem soha sem fordult meg a fejemben, hogy több isten is létezik.   
6
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Tisztítótűz
« Utolsó üzenet: írta Sofia Dátum 2019 Május 21, 15:02:34 »


Egyértelmű, hogy a halál után az ítélet következik és nem pl. tisztítótűz.

Függetlenül az emberek gondolataitól Isten Igéje világosan közli, hogy kik nem mehetnek be az Ő királyságába. És nem fűzi hozzá, hogy kivéve ha misét mondatnak érte, vagy imádkoznak érte vagy búcsúcédulát vesznek. Ezek Isten Igéjével ellentétesek.


Ebben a rövid földi életben kell mindenkinek eldöntenie, hogy hol szeretné eltölteni az örökkévalóságot. Isten mindenkinek kínálja az Ő kegyelmét, de nem mindenki fogadja el.
Nem erőszak a disznótor. Szokták mondani, ha valakinek nem kell a jó.
7
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Tisztítótűz
« Utolsó üzenet: írta István63 Dátum 2019 Május 21, 10:41:40 »
Mit mond Isten Igéje, mi következik a halál után?

Zsid.9:27.    
"És miképen elvégezett dolog, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután az ítélet:"

Egyértelmű, hogy a halál után az ítélet következik és nem pl. tisztítótűz.

Függetlenül az emberek gondolataitól Isten Igéje világosan közli, hogy kik nem mehetnek be az Ő királyságába. És nem fűzi hozzá, hogy kivéve ha misét mondatnak érte, vagy imádkoznak érte vagy búcsúcédulát vesznek. Ezek Isten Igéjével ellentétesek.
Isten Igéje világosan kijelenti, hogy senki sem válthatja ki (és meg sem) az ő embertársát, rokonát, stb., csak és egyedül Isten. És Ő önmagát adta váltságul értünk. Senkinek nincs joga, hogy az Úr Jézust felajánlja az Atyának csak Őneki (az Úrnak).

Zsolt.49:8.    
"Senki sem válthatja meg atyjafiát, nem adhat érte váltságdíjat Istennek.
...
16. Csak Isten válthatja ki lelkemet a Seol kezéből, mikor az megragad engem."


1.Tim.2:5.    
"Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus,
6. A ki adta önmagát váltságul mindenekért, mint tanúbizonyság a maga idejében,"


Shalom
8
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Napi lelki morzsák
« Utolsó üzenet: írta szandry Dátum 2019 Május 21, 07:05:56 »
„Cseri Kálmán
A Kegyelem Harmatja"

„05. 21 Hinni

„Nem mondtam - e neked, hogy ha Hiszel,
meglátod az Isten Dicsőségét?" (Ján. 11. 40 )

Lázár feltámasztásának történetében nyolcszor fordul elő az, hogy mit jelent Hinni. A Biblia nem a Hit meghatározását adja, hanem a hívő élet dinamizmusát szemlélteti. Hinni azt jelenti, hogy semmi olyat nem várunk Istentől, amit nem Ígért, de mindent nagy Hittel várunk, amit Megígért. Nem Ígérte, hogy nem érnek szenvedések, tehát nem csalódom, ha próbák jönnek. De Ígérte, hogy a Benne Hívő minden nyomorúság közepette is az Ő Jelenlétében marad. Hinni azt jelenti, hogy bármi ér, legelőször Jézushoz fordulok. Amikor Lázár beteg lett, testvérei azonnal Jézushoz küldtek: Uram, akit Te szeretsz, beteg. Nem a maguk érdemeire hivatkoznak, hanem Jézus Szeretetére, és teljesen Rábízzák a segítés módját és idejét. Hinni azt jelenti, hogy azt veszem komolyan, amit Jézus Mondott, akkor is, ha az az eszem és a tapasztalataim számára felfoghatatlan. Mert mit jelent az, hogy „aki Hisz Bennem, ha meghal is, Él"? Hogyan kell ezt érteni? Hiszen aki meghalt, meghalt. Aki Hisz, másként vélekedik a dolgokról, mint az, aki nem Hisz. Az emberek vádolják Jézust: megtehette volna, hogy Lázár ne haljon meg, miért nem tette meg? Mária és Márta viszont teszik, amit Jézus mond. Még azt is, hogy a követ vegyék el a sír szájáról. Ennek semmi értelme, sőt veszélyes, mert már „szaga van". Jézus Szavára azonban mégis megteszik - s csak utólag látják, hogy így tudott kijönni testvérük a sírból. Aki Hisz, vállalja Jézust, ha miatta bajba kerül, akkor is. A feltámadott Lázár meggyőző bizonysága lett Jézus Isteni Hatalmának. Ezért Jézussal együtt őt is meg akarták ölni. Az Igaz Hit Sorsközösség Jézussal: itt a szenvedésben is, odaát az Ő Dicsőségében is. „Boldog, aki Hitt, mert beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki." (Luk. 1. 45 )"
9
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Napi lelki morzsák
« Utolsó üzenet: írta szandry Dátum 2019 Május 21, 06:55:36 »

„Szikszai Béni: „Útitárs”
Bibliai elmélkedések
az év minden napjára”

„Május 21.

„Boldogok az Irgalmasok, mert ők
Irgalmasságot nyernek.” (Mát. 5. 7 )

Nem csak az elveszett léleknek van szüksége megigazulásra, hogy az érette hullott Vér által Igaznak tekintse őt az Úr, hanem az Újjászületettnek is, hogy Jézus lakjon benne, hogy Ő ábrázolódjon ki benne. Ez az életmegigazulás, amelyhez a felebarát felé forduló élet is hozzátartozik, különben könnyen lép a hívő „én” az óember helyébe. „Boldogok az Irgalmasok” – hirdeti Jézus. Sok megigazult ember nem gyakorol Irgalmasságot felebarátjával, annak gyarlóságaival, bűneivel szemben, hanem nyers, fanyar farizeussá válik. Az irgalmasság azonban Igazság nélkül „elnézi” takargatja a bűnt, és az önfeláldozó „könyörületesség” is csak a kárhozatba segít. Az „Irgalmas” szó helyén szereplő görög kifejezés együttesen jelent Irgalmasságot és részvételt. A kettő csak együtt működik. A másik ember szenvedésére, bajára, bűnére úgy kell tekintened, mint a magadéra. Az emberi irgalmasság azonban személyválogató. Éppen ezért csak az ellenséggel szemben megnyilvánuló Irgalmasság és Szeretet bizonyító erejű, mint az Irgalmas Szamaritánusé. Ez azonban emberi erővel elérhetetlen. Még a saját lelkünkkel szemben is irgalmatlanok vagyunk, pedig a „Könyörületesség Lelke” arra indít, hogy a lelken megkönyörüljünk, ahogyan Jézus a mi részt vevő, részt vállaló módon Irgalmas Főpapunk tette, Aki Önmagát áldozta fel érettünk és helyettünk. Az ember legfeljebb a testen könyörül, a lélek rovására. Csak az Irgalmasságot nyert ember képes Irgalmas lenni Igazán, testileg is, lelkileg is. Irgalmassága olyan mint az áramkör: az Úrtól jön, rajta keresztül elvezet másokhoz, és az Úrhoz vezet vissza, Akinél Irgalmasságot nyerhetünk. Boldogok tehát az Irgalmasságot nyert Irgalmasok, mert „cselekedettel és Valósággal” szerethetnek. A Boldogmondás ellentéte is igaz: az Ítélet irgalmatlan az iránt, aki nem cselekszik Irgalmasságot.

* Cselekedetek a megtérés útján – Hós. 4. 15 – 5. 15”
10
Gondolatok Isten Igéjéről / Re:Megbocsájthatatlan bűn
« Utolsó üzenet: írta István63 Dátum 2019 Május 20, 14:54:10 »
Persze itt ismét felmerül a kérdés: Ki született Istentől?
Oldalak: [1] 2 3 ... 10