Alfa-Omega közösség

Ismerkedés => Fórumozók blogjai => Árvai Emil => A témát indította: Árvai Emil - 2011 November 10, 16:19:25

Cím: Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2011 November 10, 16:19:25
Olvasmányélményeim...
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2011 November 10, 16:22:35
http://mindennapi.hu/cikk/blogok/keresztrejtveny-illetve-igaz-vagy-e-/2011-10-30/9083 (http://mindennapi.hu/cikk/blogok/keresztrejtveny-illetve-igaz-vagy-e-/2011-10-30/9083)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2011 November 10, 16:23:29
http://mindennapi.hu/cikk/blogok/a-keresztenyseg-boldogit-/2011-11-09/9441 (http://mindennapi.hu/cikk/blogok/a-keresztenyseg-boldogit-/2011-11-09/9441)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2011 November 21, 06:36:08
http://www.parokia.hu/hir/mutat/2950/ (http://www.parokia.hu/hir/mutat/2950/)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2011 December 12, 15:41:32
http://mindennapi.hu/cikk/egyhaz/karacsonykor-tert-meg-a-rabszolga/2011-12-11/10601 (http://mindennapi.hu/cikk/egyhaz/karacsonykor-tert-meg-a-rabszolga/2011-12-11/10601)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2011 December 14, 06:51:35
http://mindennapi.hu/cikk/blogok/szeretet-hollywood-jezus-krisztus/2011-12-13/10701 (http://mindennapi.hu/cikk/blogok/szeretet-hollywood-jezus-krisztus/2011-12-13/10701)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2011 December 23, 07:53:46
http://mindennapi.hu/cikk/blogok/mennyei-diktatura-rabok-legyunk-vagy-szabadok-/2011-12-22/11036 (http://mindennapi.hu/cikk/blogok/mennyei-diktatura-rabok-legyunk-vagy-szabadok-/2011-12-22/11036)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 Január 07, 19:24:56
http://mindennapi.hu/cikk/blogok/a-hit-felulmulja-az-ertelmet-/2012-01-06/11597 (http://mindennapi.hu/cikk/blogok/a-hit-felulmulja-az-ertelmet-/2012-01-06/11597)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 Január 11, 18:06:42
Internetről, pár évvel ezelőtti hírek:
-----------------------------------
MEGFÉKEZHETETLEN ÉBREDÉS INDIÁBAN

Levél Ayophy-tól, egy helyi lánytól 2006. Szeptember 6-án:
"Elképeztő az újságok cimlapján az ébredésről olvasni...
Nem is olyan rég kezdődött Shillong külvárosaiban az ébredés csodálatos megindulása: 4-7 éves gyerekek elkezdtek prófétálni, látásokat látni, prédikálni és prófétai imákat imádkozni Jézus Krisztus visszajöveteléről. Sok szétesett család újra egyesült, rengeteg hindu jött Jézushoz, és a gyülekezetek hatalmas ütemmel kezdtek nőni...
Most pedig már Shillong városában is terjed az ébredés. Az iskolákban kezdődött múlt héten: 8 iskolán söpört végig a Szent Szellem! Az egyik hindu iskolában az igazgató sem tudta megfékezni a gyerekeket - teljesen tanácstalan volt, hogy mit kéne tennie: hivta a rendőrséget, a rendőrség meg a lelkészeket... És ez még csak a kezdet!
Ez a folyamat csak egyre erősödik! Kedden például egy katolikus iskolában a nővér teljesen összezavarodott a gyerekek viselkedése miatt, nem tudott velük mit kezdeni: bezárta őket az osztályterembe és azt mondta, hogy ő nem hisz ilyen értelmetlen dolgokban...

Emberek! Missziós csoportok, akik itt jártatok és a Szent Szellem kiáradásáért imádkoztatok! Nem izgalmas ami itt történik?!!! Mikor itt voltatok, még semmit sem láthattatok, de most a kitartó imáitok hallgattatnak meg!
Kérlek imádkozzatok tovább, mert most még sokkal inkább szükségünk van emberekre, mint ezelőtt. "Az aratnivaló sok, a munkás kevés: kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásba'"

A gyülekezetben, ahova én járok (City Church) hihetetlen látni, hogy már 4-5 hete főiskolai és egyetemi hallgatók tömege kötelezi el magát Jézus mellett - először vagy most újra! Minden héten csatlakoznak fiatalok a gyülekezetünkhöz. A hivő diákok tizesével hozzák osztálytársaikat, barátaikat a gyülekezetbe...

Az a vágyunk és imánk, hogy ez az ébredés felébresszen rengeteg fiatalt, akiket kiküldhetünk majd Észak-kelet India többi részére, sőt egészen a Föld végső határáig, hogy vigyék az Örömhirt!
Imádkozunk még több missziós csoportért, akik jönnek, buzditják, motiválják, tanitványozzák a fiataljainkat... még több misszióban szeretnénk mi is részt venni! Ezen a nyáron például Kinába vagy Bhutánba szeretnék missziós csoportot vinni. Kétségkivül a rövid missziós utak során ide érkezett fiatalok adják nekünk a hajtóerőt, hogy mi is előrébblépjünk a misszióban. Imádkozzatok velünk, hogy meglássuk, mi van Isten szivén - hogyan kapcsolódhatunk bele az Ő álmainak az épitésébe, ami Észak-kelet Indiára, illetve az egész világra vonatkozik! Imádkozzatok tovább az ébredésért is!

Az ébredés a presbitériánus gyülekezetekben és iskolákban indult el, de mára már minden felekezetre átterjedt. Főiskolákban, éttermekben térnek meg hinduk és muzulmánok... A gyülekezetek és templomok tömve vannak - éjjel-nappal nyitva tartanak.
Régen annyi volt a részeg fiatal az utcákon, hogy este 8 után senkinek sem volt ajánlott egyedül közlekedni az utcákon, most meg akár ha éjfélkor is megyek haza, a Szent Szellemtől megittasult embereket találok az utcán csak... Tánc, nevetés van mindenhol - az utcákon, az otthonokban. Minden iskolában, irodában, boltban az ébredésről és Istenről beszélnek az emberek, és mindenki evangelizál és hirdeti, hogy ez az ébredés előkészület arra, hogy készek legyünk a Király közeli visszajövetelére!"

Levél Sunny-tól, szintén egy helyi gyülekezeti vezetőtől 2006. Szeptember 8-án:
"Shillongban kitört az ébredés. Az iskolákban a gyerekek érintést kapnak Istentől: az órákon meglátogatja őket a Szent Szellem. A gyülekezetek tömve vannak, valahol egész éjjel összejövetelt tartanak... Jelek és csodák történnek mindenfele! Még arany por is száll emberekre. Rengetegen térnek meg! A gyülekezetek tömve vannak emberekkel. A média is az ébredésről szóló hirekkel van teli. Saját szememmel látom és a magam bőrén tapasztalom az ébredést: ez valóságos!! Dicsőség Istennek!"

Shillong Times (helyi újság)- 2006. Szeptember 1.: Diákok elájulását szellemi ébredésnek hivják a gyülekezetek
"Az "ébredés szelleme" szétterjedt a shillongi iskolákban csütörtökön: lányok ájultak el az iskolaidőben. Minimum 30-40 diák az All Saints' School iskola 7-8. Osztályában rövid időre elájult. Többüket elvitték az All Saints' Templomba Lyngdoh lelkész tanácsáért.
Lyngdoh lelkész szerint az ébredés a Szent Szellem eljövetelét hirdeti és bizonyitja - mindenütt a Khasi és Jaintia Hills területén (Meghalaya állam). "Az állam más területeiről is hasonló beszámolókat hallottunk - vidéki és városi területekről egyaránt" - mondta el Lyngdah lelkész. "Ezek a Szent Szellem megnyilvánulásai és ebben semmi rossz sincs" - mondta.
Az az általános "divat", hogy a lány diákok elájulnak egy rövid időre, majd mikor visszanyerik az öntudatukat, sokkal jobban érzik magukat. "Boldogok, hogy Jézussal lehetnek - ezek jó dolgok jelei" - mondta Lyngdoh lelkész. Szerinte ezek a történések az emberi erőn és hatalmon felüliek, amiket nem kezelhetünk az elme betegségeiként. Ő adta tudtunkra azt is, hogy Khasi, Jaintia és Garó népcsoportokon kivül két bengáli lánynak is hasonló élményekben volt része csütörtökön. Más riportok pedig a Laban Presbitériánus Középiskolai eseményekről számoltak be: az ébredés szelleme oda is kiáradt.
Meg kell emlitenünk azt is, hogy az 1906-os Mairang-I ébredésnek áprilisban ünnepelték a 100. Évfordulóját. 100 éve terjedt el a kereszténység Mizoram államba. A százéves évfordulót követően sorra érkeztek be az ébredés szellemének újboli kiáradásáról szóló beszámolók Sohra, Lumparing, Lawsohtun, Nongkrem és Smit területekről."Guardian News Bureau (újságcikk)- 2006. Augusztus 31. : A Szent Szellem érintése egyre erőteljesebb
A Khasi Hills-I Presbitériánus Gyülekezet hivei a Szent Szellemnek olyan hatalmas érintését tapasztalják meg, ami még a hitetleneket is elképeszti.
A Szent Szellem kiáradásának ébredésszerű erejét a Presbitériánus Gyülekezet száz éves ébredési évfordulója (2006. Április 23, Mairang) óta azóta tapasztalják meg ilyen hatalmasan. Mind a hivok, mind a racionalistak közt euforikus állapot alakult ki.
Két iskola (All Saints' Középiskola és Khasi Jaintia állami általános iskola) tanulói is kapták ma a Szent Szellem kenetét.
Lyngdoh legfőbb lelkész igy nyilatkozott: 'Ez egy isteni fenoména, a Szent Szellem munkája. Imádkoztunk a Szent Szellem eljüveteléért, és most kapjuk a Szent Szellemet.'
Lyngdoh elmondta a The Meghalaya Guardian-nak, hogy délután 2:30 körül kezdődött a kenet kiáradása, amikor is a 7. Osztály egy dicsőitő éneket hallott, majd betöltötte őkjet a Szent Szellem, ami aztán átterjedt a többi osztályra is. Összesen kb. 30-40 diákra áradt ma ki a kenet - tette hozzá.Lyngdoh lelkész maga sem érti, hogyhogy a gyerekekre árad ki a Szent Szellem elsősorban és nem az idősebbekre: bizonyára valamilyen különös terve van Istennek, amiért mindez ilyen módon valósul meg.
Az evangéliumi ébredés a következőket jelenti: 'életet hozni vagy helyreállitani, helyreállást és ... hozni Isten megnyilvánuló jelenlétén keresztül, ami bűnbánatot, szabadulást, szentséget, felszabadult örömet, áldásokat, csodákat, fizikális gyógyulásokat, üdvösséget, megnyugvást, a tűz fellobbanást a szivekben, prófétálást, a Szent Szellembe való belemerülést és az igákat letörő kenetet hoz magával'.
Az ébredés a Hills területein futótűzként terjed - elsősorban a gyerekeken keresztül. De fiatal lányok valamint a Presbiteriánus Gyülekezet vezetői és idősek is hasonlókat tapasztalnak meg. A gyülekezetek megtelnek megtérni akaró bűnösökkel..."
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: ditte - 2012 Január 11, 18:20:54
Dicsőség az Úrnak!!! Hallelujah!
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 Január 15, 18:09:09
Egy másik beszámoló az Indiában (pár évvel ezelőtt) történt ébredésről.
Internetről (megmenekules honlap):
------------------------------------------------
ÉBREDÉS INDIÁBAN - 2. rész

Sokan hallottatok már róla, de talán sokan még nem: INDIÁBAN KITÖRT AZ ÉBREDÉS!!! Shillongban, Észak-kelet Indiában, ahol tavaly télen és idén nyáron is jártam - a missziós utak során, szolgálva elsősorban gyerekek és fiatalok felé - teljesen megváltozott a városkép. Isten meglátogatta a környéket: gyerekek prófétálnak, éttermekben, iskolákban, boltokban térnek meg sírva az emberek, mikor rájuk nehezednek bűneik. Ezentúl rengeteg rendkívüli dolog is történik - hadd soroljak fel párat ezek közül! Az alábbi idézetek az Interneten talált beszámolókból, újságcikkekből valamint azokból a levelekből részletek, amiket az ottani ismerőseimtől az utóbbi hetekben kaptam. Kérlek imádkozzatok, hogy az ébredés ne álljon meg, hanem terjedjen ki egész Indiára, sőt az egész világra! Köszönöm! Cinti

Fény az imatermi kereszt körül
"Kedden hajnalban, a Malki Persbiteriánus gyülekezetben a fa kereszt körül különös fény jelent meg. A hívők ezt a Szent Szellem erejének a megnyilvánulásaként, az ébredés egy újabb elemeként értelmezik, ami hetek óta terjed a Khasi és Jaintia Hills területein. Az utóbbi napokban különböző iskolák diákjai felváltva vesztették el az eszméletüket rövid időre, amit szintén a Szent Szellem jelenlétének tulajdonítanak a hívők. Azt mondják, hogy sokan nagyon áldott pillanatokat éltek meg a Szent Szellemmel az utóbbi napokban, hetekben. Kedden este például az egész éjszakát a templomban töltötték a hívek - Isten jelenlétében - Jézushoz imádkozva."
"Az unokaöcsém a gyülekezet bejáratához közel ült - egy éjjelig húzódó Istentiszteleten. Először ügyet sem vetett egy kisfiú kiáltozására: "Jézus, Jézus, nézd, Jézus!" - azt hitte valaki újabb látomást kapott, és ez már nem is új az utóbbi napokban. De aztán kiderült, hogy a falon levő nagy fakereszten egy férfi alakja jelent meg - fényből. Ő értesítette a húgomat és engem is. Saját szememmel láttam. Aztán elmentem reggel is megnézni, hátha csak a fénynek valami játéka ez. De nem: a fény-test még élénkebben kezdett világítani, ahogy feljött a nap. Ma már 6-ik napja látható ez a jelenség."

Ébredés az iskolások közt
"Iskolás gyerekeket ér el a Szent Szellem hulláma - egyszerű tanórák alatt. Összeesnek, sírnak, bűnbánatot tartanak, Isten erejét keresik, prédikálnak hirdetve, hogy az iskolában mindenkinek meg kell térnie, látásokat látnak Jézusról, angyalokról, mennyről és pokolról, az Élet Könyvéről. Több iskolát ideiglenesen be is kellett már zárni."

"Minden imáért hálásak vagyunk. Hihetetlen látni, mik történnek! Iskolák zárnak be, mert nem tudnak mit kezdeni a gyerekekkel, akik mikor összegyűlnek, elkezdenek imádkozni, énekelni és összeesni. A gyerekek látomásokat látnak arról, hogy az Úr azt üzeni: hamarosan visszajön és az ajtók hamarosan bezáratnak. Az Úr kéri őket, mondják meg a szüleiknek: térjenek meg, jöjjenek vissza Őhozzá."

"Ez történik számos kollégiumban, főiskolán és középiskolában is."

"Ma napközben kaptam a hírt, hogy az ébredés betört az All Saints iskolába, ami a város közepén található. Ez az iskola a Church of North India alá tartozik. Elmentünk megnézni, mi történik.
Találkoztam az iskolaigazgatóval, aki egyben előljáró ebben a gyülekezetben. Ő mondta el nekem, hogy ma reggel, még az órák kezdete előtt a 11-12. osztály több tanulóját megérintette Isten ereje. Tehát ahelyett, hogy a tanterembe vezették volna őket, az iskola kápolnájába vitték őket, ami az iskolaépület mellett van közvetlen. Már késő délután volt, mikor mi odaérkeztünk a kápolnába. Sokan voltak ott: elsősorban diákok, a szüleik, tanárok, és néhány bámészkodó. Énekeltek, kiáltoztak és imádkoztak.
Mikor közelebb mentem, megláttam két fiatal lányt a földön feküdni. Néhányan körbevették őket és imádkoztak értük. Azt, hogy ezelőtt mi történt, nem tudom, de látszott rajtuk, hogy már sok mindent tapasztaltak meg a mai napon. Néhányan az ellenség erejét űzték el, mások kérték őket, hogy vallják meg hangosan, hogy Jézus az Ő Uruk és Megváltójuk. Próbáltam közelebb férkőzni, kérdezősködni, de úgy tűnt, teljesen azzal vannak elfoglalva, ami történik. Kis idő múlva a két lány visszanyerte az eszméletét, és felült a padra, a többiek mellé, Istent imádva énekeltek ők is.
Leültünk egy padra. Az előttünk levő padon többen oldalra dőlve imádkoztak. Aztán megláttam egy másik lányt, aki feküdt - felette imádkoztak a többiek. A lány teljesen erőtlennek tűnt, aki nem igazán képes megmozdulni. A szeméből ömlött a könny. Egy idő után segítettek neki a többiek felülni. Habár ott voltak a szülei is, és próbáltak kiszedni belőle valamit, a lány egy szót sem szólt. Képtelen volt rá. Csak a könnyek folytak a szeméből: úgy tűnt, teljesen máshol jár lélekben.
Felállt egy gyülekezeti vezető, és bejelentette, hogy aki akar maradni, maradhat, de aki menni szeretne, legyen szabad rá. A szülők már várnak a gyerekeikre. Mikor elhagytuk a termet, a diákok még mindig énekeltek."

"Hasonló történt Assam állam, Silchar városában is. Oda is kitöltetett a Szent Szellem. Az iskolavezetőknek fogalmuk sem volt, mit kezdjenek a jelenséggel, így a kórházba szállították a gyerekeket. Néhány pásztor elment meglátogatni őket Shillongból. Ők a nemzeti tévécsatornából értesültek a történtekről, ahol "Hisztérikus Összevisszaság" címen beszéltek a számukra érthetetlen jelenségről. Azóta több gyülekezetre és iskolára is kiáradt a Szent Szellem."

"Jóel próféciája teljesül be, ami az Apcsel. 2: 16-18-ban is le van jegyezve."

Addig maradnak eszméletlenek a gyerekek, amíg mindenki meg nem tér körülöttük
"Nagyon sok esetben addig maradnak eszméletlenek a gyerekek, míg a családjuk tagjai mind meg nem térnek. Ha akár csak egy is tiltakozik a bűnbánat ellen, a gyerek visszaesik az önkívületi állapotba.

A szülők kapcsolata a gyerekek imája által gyógyul
"A gyerekek azt hangoztatják, hogy a szülők kapcsolata helyre kell, hogy álljon. Ez egy általános téma. A szülők cikiben érzik magukat, mert ezt hangosan mondják el a gyerekek. Úgy tűnik, hogy ezekben a napokban a gyerekek rengeteg titkot felfednek."

Egy lányt egy falu utcáján kapott el a Szent Szellem
"Múltkor például egy fiatal lány az úton esett össze. Éppen egy ébredési összejövetelről tartott hazafele, Nongstoinban (kisebb falu Shillong közelében). Vissza kellett vinni a gyülekezeti épületbe."

Egy természetimádó lányhoz közvetlenül szólt Isten
"Egy törzsi természetimádó népből való lány, akinek az anyukája alkoholkészítéssel foglalkozik, szintén elkapott a Szent Szellem, és azt mondta neki, hogy az anyukájának abba kell hagynia ezt a foglalkozást, üzletet."

Egy hindu fiú az Élet Könyvét látta látomásban
"Egy Bihar államból való hindu fiú két dolgot látott: a poklot és egy nagy könyvet. De se az ő, se a szülei neve nem volt benne a könyvben. Aztán megtudta, hogy csak annak a neve kerül be a könyvbe, aki elfogadja Jézus Krisztust, és akinek a neve nincs benne a könyvben, az a pokolra megy. Azóta már lelkigondozzák a családot."

Az ébredés szelleme kiterjedt egy buddhista iskolára
"Szeptember 4-én az ébredés betört egy buddhista iskolába is"

A pásztorok az iskolákba járnak lelkigondozni
"Mind a Presbiteriánus, mind a karizmatikus pásztorokat hívják az iskolákba a diákokhoz - lelkigondozni. A pásztorok harmóniában dolgoznak együtt."

Egy hindu lány látomásában látott egy jóképű férfit - Jézust!
"Egy hindu lány Shillong Polo nevű területén egy látást látott és hangosan felkiáltott: "Jóképű, jóképű". A hindu anyuka megkérdezte, ki jóképű, mire a lány azt mondta, hogy a férfi, akit lát a látomásban. Mikor megkérdezte az anyuka, hogy kit lát, a lány így válaszolt: "Yeshu" (Jézus hindiül).

Tiszta látás egy minden vallást keverő iskolában
"A Cherrapunjee városbeli Ram Krishna Iskola szintén ébredést tapasztal. Ez az iskola az ún. Swami Vivekananda vallási nézetet képviseli, ami azt vallja, hogy minden út ugyanoda vezet, tehát ünneplik a karácsonyt, van a falon Jézus kép, de a hindu rituálékat is megtartják. Most ott is a Szent Szellem vette át az uralmat."

Bűnbánat és Jézus visszajöveteléről szóló próféciák
"Két szóban lehetne összefoglalni a Shillong-i ébredést: bűnbánat és "Jézus hamarosan visszajön". A gyerekek keresik a bocsánatot a bűneikre és prófétálnak Jézus közeli visszajöveteléről."

Látomások az utolsó időkről
Egy indiai ezt a látomást látta, mikor "elkapta" a Szent Szellem: "Csak 2-3 lap maradt a Bibliából - a többit már kitépték: már csak egy pár fejezet van, ami még nem teljesedett be".

Egy másik ember ilyen képet látott: "Jézus egyik lába már a Földön, a másik még a mennyben van. Már megérintette a lábával a Földet. Nagyon közel van az, amikor teljesen megérkezik!"

Szokatlan Istentiszteletek
"Anyukámat jöttem meglátogatni Shillongba, aki egy műtéten esett át nemrég. Amikor elmentek a helyi Presbiteriánus gyülekezetbe, teljesen más képet mutatott, mint korábban. Nem volt semmilyen program, szabály, de mégsem volt összevisszaság. Volt aki állt, volt aki ült, valaki tapsolt, valaki felemelte a kezét - mégis rend volt. A befejező ima alatt valami olyat hallottam, amit soha előtte: valami esőszerű hang volt ez, ami egyre erősödött. Felnéztem, és láttam, hogy az emberek kitörésszerűen, mélyen, szívből jövően imádkoznak. A Jelenések 14:2, illetve 19:6-beli "sok vizek zúgását" juttatta eszembe mindez. Úgy éreztem, mintha a menny kapuján kopognának. Felemelő érzés volt - és mindez egy ortodox Presbiteriánus gyülekezetben! Olyan ez, mintha áttört volna az akadály, olyan ez a hang, mintha egy nagy gát törne éppen át. A gyerekek prófétálnak, fiatalok látomásokat látnak. A démonok kimennek emberekből, és menekülnek. Az utcák mégis békések. Nincsenek részegek, erőszakoskodások, veszekedések, csak késő éjjelig éneklő fiatalok. A hétközi alkalmakon is tömve vannak a gyülekezetek - nincs ülőhely."

"Jézus szeret téged. cédulákkal evangelizálják egymást a diákok
" A gyerekek kérés nélkül is magukkal viszik a Bibliájukat az iskolába. Egyik nap az egyik katolikus iskolában egy tanár (akit személyesen ismerek, pár napja beszéltem vele) azt vette észre, hogy órán kis cédulákat adogatnak egymásnak a gyerekek .Jézus szeret Téged" felirattal. Mikor megkérdezte, hogy ki írta a cédulákat, egy kisfiú állt fel. Azt mondta, hogy nem tudja megmagyarázni, miért, de elkezdett ilyen papírokat írogatni azzal az elhatározással, hogy az iskolában ahány embernek csak tudja, odaadja. A tanár teljesen meg volt lepve, ugyanis a fiú egy szigorú Jainta vallású családból jött, és valószínűleg sosem hallott még az evangéliumról semmilyen formában."

Varázslódoktortól kapott amuletteket égettek
"Egy lány rávette a vonakodó anyukáját, hogy elégessék a korábban egy varázslódoktortól kapott amuletteket. Az égetés alatt kiáltozott és visítozott az anyuka."

Az utcakép totálisan megváltozott
"Régen annyi volt a részeg fiatal az utcákon, hogy este 8 után senkinek sem volt ajánlott egyedül közlekedni az utcákon, most meg akár ha éjfélkor megyek is haza, csak a Szent Szellemtől megittasult embereket találok az utcán. Tánc, nevetés van mindenhol - az utcákon, az otthonokban. Minden iskolában, irodában, boltban az ébredésről és Istenről beszélnek az emberek, és mindenki evangelizál és hirdeti, hogy ez az ébredés előkészület arra, hogy készek legyünk a Király közeli visszajövetelére!"

Családok helyreállnak
"Tegnap beszéltem egy lánnyal, aki most ért vissza Shillongból Bangaloreba. A hétvégére hazament - a családi egyesülés hírére: mindenki kibékült mindenkivel, és életükben először együtt imádkoztak mindannyian."

A gyülekezetek tömve vannak
"A gyülekezetben, ahova én járok, hihetetlen látni, hogy már 4-5 hete főiskolai és egyetemi hallgatók tömege kötelezi el magát Jézus mellett - először vagy most újra! Minden héten csatlakoznak fiatalok a gyülekezetünkhöz. A hivő diákok tízesével hozzák osztálytársaikat, barátaikat a gyülekezetbe."

Valakit az angyalok zárt ajtón át vittek a templomba
"Egy helyi újság azt írta, hogy egy lányt a templom zárt ajtaján keresztül vitt be egy angyal."

Rengetegen térnek meg
"Főiskolákban, éttermekben térnek meg hinduk és muzulmánok. A gyülekezetek és templomok tömve vannak - éjjel-nappal nyitva tartanak."
"...Valahol egész éjjel összejövetelt tartanak. Jelek és csodák történnek mindenfele! Még arany por is száll emberekre. A gyülekezetek megtelnek megtérni akaró bűnösökkel. Rengetegen térnek meg! A média is az ébredésről szóló hírekkel van teli. Saját szememmel látom, és a magam bőrén tapasztalom az ébredést: ez valóságos! Dicsőség Istennek!"
-----------------
(internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 Október 05, 16:55:44
Szundar Szing története az internetről:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szundar_Szing (http://hu.wikipedia.org/wiki/Szundar_Szing)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 Október 05, 16:59:06
Nicky Cruz története az internetről:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nicky_Cruz (http://hu.wikipedia.org/wiki/Nicky_Cruz)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 November 10, 07:04:44
Egy vallásszociológus a kereszténységről:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/miert-gyoztes-keresztenyseg (http://www.magyarkurir.hu/hirek/miert-gyoztes-keresztenyseg)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Elisabeth - 2012 November 10, 14:28:18
Olvasva a cikket, úgy érzem szükség van korrektúrára, ami Németországot illeti. Sajnos nem hogy növekedne a keresztény egyház, hanem egyre többen hagyják el azt, és lépnek ki az egyházból. Ez olyan mértékeket öltött, hogy a politikusok gondolkoznak egy kultúr-adó bevezetésével, hogy lefékezzék e folyamatot. Nem csak anyagi (egyházadó) okokból, hanem a sok botrány és az Evangéliumtól való eltávolodás (pl. vita homoszexuális lelkészek miatt, muzulmánokkal való közösködés, ábrahámi ökuménia) is kilépésre indít sokakat.

Érdemes a cikkekben a statisztikákat megnézni.


http://www.idea.de/detail/frei-kirchen/detail/hessen-landeskirchen-verloren-2011-fast-30000-mitglieder.html (http://www.idea.de/detail/frei-kirchen/detail/hessen-landeskirchen-verloren-2011-fast-30000-mitglieder.html)

http://www.idea.de/detail/thema-des-tages/artikel/der-gottesdienstbesuch-ist-ruecklaeufig.html (http://www.idea.de/detail/thema-des-tages/artikel/der-gottesdienstbesuch-ist-ruecklaeufig.html)

http://de.wikipedia.org/wiki/Kirchenaustritt (http://de.wikipedia.org/wiki/Kirchenaustritt)

http://www.dw.de/image/0,,15398573_4,00.jpg (http://www.dw.de/image/0,,15398573_4,00.jpg)

Azonkivül Németországban egyre kevesebb a templom, ellenben egyre több a mecset.

http://www.focus.de/politik/deutschland/deutschland_aid_119798.html (http://www.focus.de/politik/deutschland/deutschland_aid_119798.html)

http://www.welt.de/politik/article96540/Immer-mehr-Moscheen-immer-weniger-Kirchen.html (http://www.welt.de/politik/article96540/Immer-mehr-Moscheen-immer-weniger-Kirchen.html)

Ez csak egy kevés kiválasztott hír a sok közül, ám ezek a problémák igen nagy gondot jelent az egyházaknak.

Szeretettel

 :2smitten:
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 November 13, 20:24:46
David Wilkerson: Hová lett a gyötrődés?

http://www.youtube.com/watch?v=FWVXnzpkBCs# (http://www.youtube.com/watch?v=FWVXnzpkBCs#)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 November 24, 20:55:22
Riport Kubiszyn Viktorral, a Drognapló c. könyv írójával:

http://www.parokia.hu/hir/mutat/4039/ (http://www.parokia.hu/hir/mutat/4039/)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 November 25, 17:59:02
ÜNNEPNAPOK - AMIKOR A LÉLEK ÉLEZŐDIK

Két embert fát vágni küldtek az erdőre. Az egyik keményen dolgozott, megállás nélkül, egész nap. A másik óránként szünetet tartott. A nap végén az egyik feleannyit haladt, mint az időnként megpihenő másik.
– Hogyan történhetett ez, hiszen én több időt szántam a munkára? – kérdezte döbbenten az egyik.
Mire a másik:
– Te csak azt láttad, hogy pihenek, de arra figyeltél-e, hogy mindig megélesítettem a fejszémet?

Így van ez az ünneplő lélekkel...

(internetről - Magyar Kurir)

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 November 28, 16:41:45
Jókai Anna:
"... Ezért is vagyok nagyon boldog (Krisztus-hívő) ökumenikus alkalmakon, mert úgy érzem, hogy Jézus ott van igazán jelen."

(parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 December 03, 08:04:14
Kuklay Antal:
"...Egyéni adottság kérdése, hogy ki mit tud tenni. Mindenkinek van feladata, mindenkinek a maga módján lehetősége van a karitászra. Hiszen Jézus annyit mondott csak, hogy nagyobb boldogság adni, mint kapni. Van Atyánk, testvérek vagyunk és nagyobb boldogság adni a testvérnek, mint elvárni tőle. Az Egyház mi vagyunk. Ha valaki érez egy szükséghelyzetet és szeretne valamit tenni, megteheti, hiszen szabadok vagyunk. Mindenki tehet valamit."
(Magyar Kurir)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 December 10, 16:20:23
MIKULÁS - másképp
(Arkadiusz Nocon után)

Szent Miklós - az őt körülvevő legendák ellenére - történelmi személy volt. 270 körül született Patarában, a mai Törökország területén. Szülei gazdag és istenfélő emberek voltak, akik sokat imádkoztak azért, hogy gyermekük szülessen. Az Úr meghallgatta kérésüket és fiúgyermekkel ajándékozta meg őket, aki gyermekkorától kezdve kitűnt éles elméjével, őszinte hitével és engedelmességével. Szülei halála után jelentős vagyont örökölt, amelyet jó szívvel osztogatott a szegények között. A mai napig ismert vele kapcsolatban a három leányról szóló történet, akik hozomány hiányában nem tudtak férjhez menni: Miklós titokban, az éj leple alatt pénzt dobott be számukra az ablakon keresztül.

Jóságának híre Myráig is eljutott, s a város lakói megválasztották püspöküknek. Miklós a rábízott egyházmegyét megfontoltan és bölcsen irányította...
350 körül halt meg Myrában...

Hírnevét egyszerű, hétköznapi jócselekedeteivel érdemelte ki, hiszen nem volt sem vértanú, sem szigorú aszkéta, nem alapított rendet, és egyházatyának sem nevezik. Tetteit mindig titokban, a világ nyilvánossága elől elzárva hajtotta végre. Éppen e csendes és alázatos "szentet" tisztelték és szerették a következő korok nemzedékei...

A XIX. század második felétől Szent Miklós alakját kezdték eltorzítani...
Különböző nevekkel ruházták fel, mint Santa Claus vagy Télapó, akinek a fején pomponos sapka van és a rénszarvasok földjéről érkezik hozzánk szánkón...

Azért érdemes róla beszélni mindent előre kiszámoló világunkban, mert az apró, jelentéktelen jócselekedetek időnként megmenthetnek valakit a kétségbeeséstől...

Arkadiusz Nocon írása nyomán
internetről - Magyar Kurir
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Elisabeth - 2012 December 11, 14:43:53
Dietrich Bonhoeffer írta naplójába 1944-ben a konzentrációs tábor börtönében:

„Ki vagyok? Egy magányos kérdés gúnyolódik velem. Akárki vagyok, Te ismersz engem, a Tiéd vagyok, ó Isten!”

http://zeltmacher-nachrichten.eu/content/zitat-des-tages-heimat-f%C3%BCr-das-ich (http://zeltmacher-nachrichten.eu/content/zitat-des-tages-heimat-f%C3%BCr-das-ich)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: ditte - 2012 December 11, 17:51:52
Dietrich Bonhoeffer írta naplójába 1944-ben a konzentrációs tábor börtönében:

„Ki vagyok? Egy magányos kérdés gúnyolódik velem. Akárki vagyok, Te ismersz engem, a Tiéd vagyok, ó Isten!”

http://zeltmacher-nachrichten.eu/content/zitat-des-tages-heimat-f%C3%BCr-das-ich (http://zeltmacher-nachrichten.eu/content/zitat-des-tages-heimat-f%C3%BCr-das-ich)
Köszönöm drága Elisabeth. Ő egy bátor és igaz ember volt egy embertelen korban.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 December 13, 06:15:56
"Az egyik legnagyobb kihívás: felismerni, amit Isten NEM vár el tőlünk..."

(idézi: Mai Ige)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Elisabeth - 2012 December 13, 14:29:49
Dietrich Bonhoeffer írta naplójába 1944-ben a konzentrációs tábor börtönében:

„Ki vagyok? Egy magányos kérdés gúnyolódik velem. Akárki vagyok, Te ismersz engem, a Tiéd vagyok, ó Isten!”

http://zeltmacher-nachrichten.eu/content/zitat-des-tages-heimat-f%C3%BCr-das-ich (http://zeltmacher-nachrichten.eu/content/zitat-des-tages-heimat-f%C3%BCr-das-ich)
Köszönöm drága Elisabeth. Ő egy bátor és igaz ember volt egy embertelen korban.

Egy rövid ismertetés Bonhoeffer életéröl:

http://pozsonyiuti.reformatus.hu/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=357:2006easter-bonhoeffer&catid=72:2006easter&Itemid=63 (http://pozsonyiuti.reformatus.hu/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=357:2006easter-bonhoeffer&catid=72:2006easter&Itemid=63)

 :2smitten:
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 December 14, 13:30:45
...
"ISTENKERÜLŐ KONTINENS
Kocsis Fülöp véleménye szerint elképzelhető, hogy Európa hitvilága már nem fordítható meg, hiszen a számok azt is mutatják, hogy az öreg kontinens lakossága tudatosan Isten-kerülővé vált.
– Elképzelhető, hogy Európa is úgy jár majd, mint a Római Birodalom. Nem tudni. A lényeges kérdés mégsem ez; nekünk itt kell élnünk, akkor is, ha fenekestül felfordul minden."

Kocsis Fülöp görög katolikus püspököt idézi a parokia.hu
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 December 15, 06:01:39
"A Biblia nem csupán informál - átformál. Ha hagyjuk.
A könyvek többsége olyan, mint az üdítő: egyik finomabb, mint a másik - de ha kimarad az életedből, nem sokat veszítesz.
A Biblia olyan, mint a víz. Nemcsak fontos. Létfeltétel."

Szabó Viktor - idézi a parokia.hu
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2012 December 20, 19:25:00

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20121212-a-jupiter-nelkul-eletveszelyben-lennenk.html (http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20121212-a-jupiter-nelkul-eletveszelyben-lennenk.html)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Január 21, 07:07:54
"...Izgalmas, érdekes az élet, és ne azért buggyanjon ki szívedből a dal, mert általa unatkozó emberek sztárja lehetsz, hanem csak azért mert jó énekelni, társa lenni a korán kelő pacsirtának, ki dalával ébreszti a hajnalt, és a vándort. ..."
(Böjte Csaba: Újévi gondolatok 2013. - részlet)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Január 21, 07:22:49
"...valami nagy munkát Istennek ajánlani, helyes. De Benne cselekedni, köznapi egyszerűséggel, talán még helyesebb."

"Szerencsére belső karrier is van, sőt, az az igazi."

(Jókai Anna: Ne féljetek - részletek, idézik parokia.hu fórumon)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Január 22, 04:23:31
"Nem ritka eset, hogy a hosszú tévelygés alkalmatlanná teszi az embert további útra, és mi haszna akkor a tapasztalatoknak?"
Thomas Hardy (idézi parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Január 22, 04:28:06
http://www.parokia.hu/hir/mutat/4183/ (http://www.parokia.hu/hir/mutat/4183/)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Elisabeth - 2013 Január 22, 10:51:15
A cikkröl egy Ige jutott eszembe:

Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.
Jn 14,6

Nincsennek felekezi különbejáratok, csak Jézus egyedül az ÚT az Atyához!

Jőjjetek, hajoljunk meg, boruljunk le; essünk térdre az Úr előtt, a mi alkotónk előtt!
Zsolt 95,6

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Január 30, 06:48:51
http://www.magyarkurir.hu/hirek/zanussi-korunk-valsaganak-oka-judeokereszteny-ertekektol-valo-eltavolodas (http://www.magyarkurir.hu/hirek/zanussi-korunk-valsaganak-oka-judeokereszteny-ertekektol-valo-eltavolodas)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Július 21, 14:05:38
"Nagy csapás az, ha jellemünkkel eljátsszuk azokat a jogokat,
amelyeket képességeink adnak nekünk a társadalomban."

Nicolas Chamfort - idézi parokia.hu
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Július 23, 16:44:46
"... ha azonban a népből a hit hiányzik, minden kormányzás lehetetlen."

Kung Fu-ce  - idézi parokia.hu
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Július 26, 07:25:16
"Az igazság létezik. Csak a hazugságot találják ki."

Georges Braque - idézi parokia.hu
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: ditte - 2013 Július 26, 09:38:50
Ez igaz!
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Augusztus 13, 16:33:54
"Jézus Krisztus nélkül az ember kikerülhetetlenül bele van ragadva a bűnbe és nyomorúságba."

Blaise Pascal - idézi parokia.hu
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Szeptember 11, 12:33:57
" Ma kezdődik az életed hátralévő része. "
Charles Dederich - internetről

- - -

Izgalmas!
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Október 15, 06:48:17
"... Én pedig hiszek Istenben. Nem egy katolikus Istenben; nem létezik katolikus Isten; Isten létezik. És hiszek Jézus Krisztusban, az ő megtestesülésében. Jézus az én mesterem és az én pásztorom, de Isten, az Atya, az Abba a fény és a Teremtő. Ez számomra a Lét. ..."
Ferenc pápa
(internetről, interjú-részlet, idézi Magyar Kurír)


Cím: Re:Olvasónapló
Írta: bacsipista - 2013 Október 16, 09:59:23
Olyan jó lenne ha mások is ebben az Istenben hinnének.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 Október 31, 07:11:00
"... A reformáció egyik nagy üzenete, hogy életveszélyessé válik minden, ha rutinból csináljuk. Ez leginkább a Krisztusban való életre áll. Abban nincsen, nem lehet rutin. Hadd hivatkozzam Max Weberre, aki vallásszociológiájában azt írja, hogy a bajok mindig akkor kezdődnek, amikor a karizma rutinizálódik. Amikor az isteni ajándék, a megtapasztalása és megélése,  illetve formái, szerkezetei mechanikussá válnak. ..."

(Bogárdi Szabó István ref. püspök - internetről, parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 November 15, 06:44:13
"Választanunk kell a másik és a magunk szeretete között.
Ebben áll a nagyság próbája,
mely megkülönböztet a többiektől
és eggyé olvaszt velük."
Tatiosz   - internetről (parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 November 27, 06:41:13
"Míg az emberek között vagyunk, gyakoroljunk emberiességet.
...Ne törődjünk a veszteséggel, sértéssel, gyalázással, szurkálódással.
Viseljük el nagylelkűen a rövid ideig tartó kellemetlenséget."
Seneca - internetről (parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 December 04, 06:23:41
"... Ebben az időszakban az advent valahogy belengi a hétköznapokat, megszínesíti a napjainkat. Nem szeretem a hideg telet, mégis ez a fajta melegség, ami adventkor átjár, felkészít a karácsonyra.
Az emberek átváltoznak karácsony közeledtével. Az adventi várakozás olyan, mintha egy kicsit mindenki szerelmes lenne.
..."
Katus Attila sportoló - internetről (parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2013 December 16, 06:46:08
"Azok a dolgok, amelyek pénzen megvehetők, nem lehetnek igazán értékesek."

- ismeretlen - (internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Január 06, 14:46:33
(A szenvedélybetegségekben testet öltő életviteli zsákutcákkal naponta szembesül dr. Zacher Gábor toxikológus. A napi munkája mellett minden idejét a drogban, alkoholban és egyéb függőségekben jelentkező veszélyek elleni felvilágosító munkának szentelő, országszerte ismert szakembert kérdezte Sz. I., a Világgazdaság /2014.I.6./ újságírója, általános lelki, egészségi állapotunkról ) .
Részletek a válaszokból:


Dr. Zacher Gábor főorvos:

„... Amit látunk, hogy – amint mondják – magyar magyarnak az ellensége, nagyon sokszor előjön még napjainkban is. Tulajdonképpen egymás ellen dolgozunk, amit én nem tartok igazán jó dolognak. Miért kell folyamatosan kritizálnunk egymást? Ez elég rossz hangulatot tud ebben a világban, a Kárpát-medencében teremteni. (...)

Van bennünk valami türelmetlenség, hogy holnaptól minden jó legyen. Nos, ilyen nem lesz. (...)

A mai fiatalok pontosan olyanok, mint mi voltunk annak idején, csak a világ változott meg jelentősen körülöttünk. Valljuk be őszintén, erről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni. Úgy harmincöt év után szépen bearanyozódik egy kamaszkori berúgás. (...) És ma nagyon jót derülünk rajta. (...)
Igazából a körülményeink, a világ változott meg nagyon. (...)
Amikor itt beszélünk, a mai estén háromszázötvenezren fognak valamiféle tudatmódosító szert használni Magyarországon. (...)

Ha én merek, tudok valamire nemet mondani, az egy értékrendet jelent... (...)
De ha belegondolunk abba, hogy ma az otthoni kommunikáció elég gyatra dolog, és egy átlagfelnőtt egy átlaggyerekkel átlagosan naponta hét, azaz hetes percet kommunikál, akkor azt mondom, ne csodálkozzunk azon, hogy ilyenek a gyerekek. (...)
Egy egyszerű példát hadd mondjak erre. Itt vannak a közlekedési táblák. Hányan tartjuk be az előírásaikat, például a városok határán belül nagyon fontos sebességkorlátozást? Ha mi alapvető dolgokra nem tudunk nemet mondani, miképpen várjuk el a gyerektől? (...) A kereteket ugyanúgy próbálják megsérteni, mint mi. (...)

De jó lenne, ha mi, felnőttek is tudnánk változni, akik sokszor megmaradunk a ’bezzeg az én időmben, fiam!’ című mondatnál. (...) "
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Január 15, 06:41:10
Mihail Kalasnyikov (1919-2013) orosz fegyvertervező búcsúleveléből:

"Minél tovább élek, annál inkább szöget üt a fejembe ez a kérdés, és annál kíváncsibb vagyok, miért engedi az Úr az embereknek, hogy az irigység, kapzsiság és agresszió ördögi vágya kerítse hatalmába őket."

(forrás: Magyar Kurír)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Január 15, 06:46:28
Baltasar Gracián Y Morales:

"Nem" és "igen" kurta szavak, de hosszú megfontolást kívánnak.

(forrás: parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Február 03, 06:55:54
Böjte Csaba: A szeretet forradalma! (részletek)

"... Ott, ahol a léted véget ér, ott testi, lelki fiaid, lányaid diadalmasan továbbmennek. A szülő varázsvesszeje az ő gyermeke, kik által létet adva továbbteremt, az életet szolgálva, a 36 fokon égő, élő fáklya hordozóját szüli e világra, hogy a szeretet és a jóság lángjából építsék Isten Országát! ...

... Előrenézek ötvenöt év magaslatáról, és tudom, hogy a öröklött álmaim rajtam túlmutatnak, e cél meghalad, hisz utunk e földi tájon véges. Bár remélem, hogy vándorlásom minden nappal egy lépéssel közelebb visz a mennyek országához, s e földi létem végén ugyanezt a munkát magasabb szinten, még intenzívebben végezhetem, azért mégis jó tudni, hogy a zászlót, a hitemből született gyermekeim kezébe átadhatom! Nyugodt vagyok, bízom a gyermekeimben, hisz eddigi életemben magam is megannyi botladozás és minden elesés után megtapasztaltam, hogy keljfeljancsi-létem mélyén a talpra állító ólom nem más mint Isten, és ez a hit, mely bármilyen sötétségből talpra ránt! ..."

(forrás: Magyar Kurír)

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Február 05, 06:40:36
Egy cikk részlete az internetről (házasságról, családról):
 
... Szathmáry László diakónus Raniero Cantalamessa kapucinus atyát idézte: "Az alázat a szeretet ikertestvére, az Isten ezt azért találta ki, hogy megmentse a házasságokat."

Mi az alázat? A mai ember viszolyog e kifejezéstől, mert azt hiszi, ez azt jelenti, hogy hallgatni és megalázkodni kell. Holott éppen az ellenkezője igaz: a megbeszélés, gondolati és érzelmi csere mindennél fontosabb. Mert a házasságban megszűnik az "én" meg a "te", és a "mi" veszi át a szerepet. Nincs egyéni, csak közös "kalapviselés", közös ügyek, közös felelősségvállalás, közös döntések és örömök vannak, s ha mindez szeretetből fakad, akkor önkéntes, belülről jövő lesz, és az önátadás vágya mozgatja majd a házastársakat: "Teljesen átadom magamat neked".

Miként a szülő is teljesen odaadja magát a gyermekének. A gyereket nem úgy nevelik, ahogyan az apa vagy anya akarja, hanem ahogyan mindketten akarják.

Ugyanakkor el kell fogadniuk, hogy a házasságban tulajdonképpen mindketten Isten titkát szolgálják - emelte ki a diakónus. Ugyanis létét minden ember Istennek köszönheti. Isten beavatkozása, hogy a fogantatásnál a több millió hímivarsejt közül éppen az termékenyítette meg azt az egyetlen petesejtet, amelyből személyes énünk megfogant. S hogy miért? Ez Isten titka. Mint ahogy az is, amikor egy lány és egy fiú összetalálkozik, és összekötik életüket Isten áldásával. S a titkok lánca, a miértek folytatódnak a gyermekekben...

(Magyar Kurír)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Február 07, 07:20:00
Házasság, szerelem.
Riportcikk az internetről:

http://www.parokia.hu/hir/mutat/5298/
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Február 11, 06:21:51
Anthony de Mello:
"Mi haszna van annak, ha van szemünk, de a szívünk vak?"

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Február 17, 16:40:11
Kovács András Péter humoristával készített interjút Szilvay Gergely A Szív 2014. februári számában.

Részlet:

" (...) - Szerinted létezik keresztény humor, vagy az olyan, mint mondjuk a kommunista matematika?

- Én két irányból tekintenék a kereszténységre. Van az a kereszténység, amit megtanulsz: tudod a dogmáit, a kereteit, ismered az írásait, ebben a közösségben élsz. Ugyanakkor szerintem az ember alapállapota az, hogy keresztény. Ha nem magunkra veszünk mindent, hanem lecsupaszítjuk magunkat, ugyanoda jutunk: szeretni, szeretve lenni, segíteni akarunk, és Istenben is hinnénk, ha nem magyaráznánk be magunknak, hogy nincs. A kereszténység tehát a sallang nélküli alapállapota az embernek. És ugyanúgy a humor is egy ilyen sallangmentes, mélyről jövő dolog. (...)"

(forrás: Magyar Kurír)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Április 25, 06:28:17
"Jézusnak nem a "nagy sokaság" kellett, mely utána tódult.
Nem érdekelte őt, hogy hányan vannak, hanem hogy milyen emberek az ő tanítványai."
Victor János

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Június 04, 06:42:08
Beszélgetés Bogárdi Szabó István ref. püspökkel:

http://www.parokia.hu/hir/mutat/5613/
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Június 04, 07:22:39
Beszélgetés Tőkéczki László történésszel:

http://www.parokia.hu/hir/mutat/5565/
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Július 30, 07:00:35
Ferenc pápa látogatása pünkösdistáknál:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/punkosdista-hivekkel-talalkozott-ferenc-papa-casertaban-1
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Szeptember 16, 06:06:51
" Isten nélkül magányos mindenki. "

(Gyökössy Endre)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Október 03, 07:17:23
"Az igazat mondd, ne csak a valódit...".
Valóság és igazság.
Internetes cikk önmagunkról:

http://www.parokia.hu/hir/mutat/5878/
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Október 16, 16:46:29
PASSIO

http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/200010/fajdalmak_ferfia_es_betegseg_ismeroje
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Október 20, 06:36:28
Van benne valami:

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-674969
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 Október 27, 16:20:31
"Ez a szabadság, amely a mi szintünkön vívható, ez is szabadság.
Csak amennyivel magasabb az ég a földnél (…),
akkora a különbség az Isten adta szabadság és a földön kiharcolható szabadság között."

Regéczy-Nagy László

(idézi: parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2014 November 13, 07:19:29
"... A fejekben kellene rendet rakni, elveszett az alázat – fogalmazott a közlekedésmorálról a műsorban Gönczi Péter vezetéstechnikai oktató. A szakember szavai szerint "öncélú" a mai közlekedés, "mindenki csak a maga tennivalóját végzi, csakis arra figyel". Hozzátette: nagyon kevés idő jut a környezet megfigyelésére, az autósok nem mérik fel "az ember-gép-talaj kapcsolatát", csak azt nézik, mennyi idő alatt lehet célhoz elérni. Pedig a környezetre való figyelés nagyon fontos lenne..."

(hirado.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Január 08, 06:34:25
Böjte Csaba:

Jézus Krisztus azt mondta: "Atyám mindmáig munkálkodik, azért én is munkálkodom." (Ján. 5:17)
Az én igazi reményem a mindmáig munkálkodó Isten,
mert azt még valahogy el tudom hinni, hogy az emberi munka értelmetlen, céltalan, üres lötyögés,
de azt, hogy a teremtő Isten mindig a szeg mellé ütne, azt nem tudom elképzelni.

(Böjte Csaba: A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény - Helikon 2014.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Január 09, 07:11:56
Ch. Spurgeon:

"Minden dolgot a megváltás fényében kell szemlélnünk, ez a helyes szemlélet."


(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Január 09, 07:30:57
Kiss Ulrich riport:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/kiss-ullrich-sj-jezus-nem-lenne-adocsalo
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Február 04, 06:31:03
Franz Werfel:

"Senki sem ismeri önmagát, mielőtt próbára nem tétetett."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Február 04, 06:43:37
Tomka János:

"... Egyetértek azzal a mondással, hogy nem azt kell elvenni feleségül, akivel el tudja képzelni az ember az életét, hanem azt, aki nélkül nem tudja elképzelni. ..."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Február 05, 06:14:24
Hamar Dávid:

..."A magyarországi keresztyének jó része viszont elfáradt. A csüggedés, a kiégés, az elbátortalanodás és az elvilágiasodás nagy munkát végez a lelkünkben. A közeg mérgező, és nagy az ereje. Mi pedig szép lassan eltávolodunk az igazi céltól: Istennel szoros közösségben lenni. Sok emlékem van újonnan megtért emberekről, akik mintha immunisak lennének a társadalmunk szégyenkultúrájára, aztán eltelik pár év, és visszasüppednek a magyar valóságba.

Stuart McAllister skót apologéta szavai csengnek a fülemben, aki mélyrehatóan bizonyította, hogy az igazságot relativizáló közeg mennyire erős méreg a keresztyének számára. Mikor megkérdeztem, mit lehet tenni ez ellen, a válasza egyszerű volt: közelebb kell húzódni Istenhez. Ebben pedig nagy hangsúlyt helyezett az imádság és az Ige szerepére az életünkben. Röviden: sokan spirituális szárazságban élnek. Inni kellene. Meríteni Istenből, ha már az út szabaddá vált. És ez nem csak feltételes, hanem kijelentő mondat is. Helyes lelkiségből helyes etika következik."...

(internetről - a parokia.hu riportjának részlete)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Guti Tünde - 2015 Február 06, 19:08:18
Franz Werfel:

"Senki sem ismeri önmagát, mielőtt próbára nem tétetett."

(internetről - parokia.hu)

Ez most nagyon megérintett. Nagyon igaz, köszönöm! Átéltem.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Február 18, 06:10:15
B. J.-né Erzsike néni vallomása a 70-es évekről:

"Az ébredés nem múlt el, itt van még bennem."
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Március 06, 16:15:53
Molnár Ferenc Caramel:

– Ön vallásos? - kérdezte az újságíró.

– Igen. A családom katolikus, én református iskolába jártam, két éve keresztelkedtem meg, katolikusként, de egyszerűen kereszténynek tartom magam. Nekem mindegy, hol, csak beszélhessünk a jóról, a hitről, a Bibliáról. Majdnem mindig nálam van, nagyon hasznos olvasnivaló. Bármilyen kérdés foglalkoztat, van benne rá válasz.

(internetről - Heti Válasz)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Március 31, 06:47:38
Lev Tolsztoj:

"Az ég bűneinkért haragszik reánk, a világ erényeinkért."

(internetről - idézi: parokia.hu)
 
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Július 03, 14:27:03
"Elestem ugyan, de fölkelek..."

http://www.parokia.hu/hir/mutat/6539/
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Július 03, 14:30:22
LAO-CE:

"Három kincsem van, erre vigyázok s ezt őrzöm:
az első a szeretet, a második az elégedettség, a harmadik az alázat."

(idézi: parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Július 16, 16:47:15
Uram!
"Ne múljon el egy nap sem ebben az évben, hogy Veled ne találkoztam volna."
Szabó Imre (1891-1955)

(idézi: parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Szeptember 22, 06:28:09
John Bunyan:

"Sehogy sem tetszett nekem, amikor láttam, hogy az emberek csak tantételeket fogadtak be anélkül,
hogy megismerték volna Jézus Krisztust, vagy saját megváltásuk szükségét."

(idézi: parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Szeptember 25, 08:45:00
Lessing:

"a szándék méretik meg, nem az adomány"

(idézi parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Október 16, 06:35:35
Böjte Csaba:

"Azt mondják, hogy a fa arra esik majd hulltában, amerre hajolt életében. ..."

"A halálra az életünkkel lehet felkészülni. Ha ajándékba kapott életünk ajándék mások számára is, akkor nyugodtan meghalhatunk. Ilyen egyszerű."

(Böjte Csaba: Az igazgyöngy fájdalomból születik c. könyvből)

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 Október 20, 06:25:04
C. H. Spurgeon:

"Isten mind a két kezével áld,
az egyikkel kegyelmet oszt,
a másikkal megszentelődést nyújt.
Az egyik áldás csak a másikkal együtt nyerhető el."

(idézi parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 November 03, 07:21:24
REFORMÁCIÓ

"A megbízható, az érték, a fundamentum
nem elv vagy ideológia,
hanem egy Személy
és a vele való kapcsolat."

(Orbán V. - internetről, parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 November 05, 06:20:25
"Jézus nem a csodáival és a nagy prédikációival váltotta meg a világot,
 hanem a szenvedésével, az értünk szeretetből vállalt kereszthalálával."

(Böjte Csaba: Az igazgyöngy fájdalomból születik c. könyvből)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 November 12, 17:27:47
LUTHER MÁRTON:

"Az egyház kincse valójában Isten dicsőségének és kegyelmének szent evangéliuma (örömhíre). De ezt méltán igen gyűlölik, mert elsőkből utolsókká tesz."

(részlet a 95 tételből - internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 November 23, 07:09:18
Platon:

"Jobban óvakodjunk igazságtalanságot tenni, mint olyat elszenvedni."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 November 24, 07:35:04
Dosztojevszkij:

"Hősnek lenni egy percre, egy órára könnyebb,
mint csendes hősiességgel hordozni el a mindennapokat."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 November 25, 07:59:29
Michel Quoist:

"Az öröm akkor kezdődik, amikor abbahagyod saját boldogságod keresését azért, hogy megkísérelj másokat boldoggá tenni."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 November 27, 06:43:12
Seneca:

"Míg az emberek között vagyunk, gyakoroljunk emberiességet.
...Ne törődjünk a veszteséggel, sértéssel, gyalázással, szurkálódással. Viseljük el nagylelkűen a rövid ideig tartó kellemetlenséget."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 December 08, 16:18:44
Kalkuttai Teréz anya:

"Ha fájlalod, hogy nem tudsz segíteni  az egész világ nyomorúságán,
segíts egyetlen emberen!"
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2015 December 10, 17:18:52
Tragédia

A hagyomány szerint Nógrád megyében, Szontágh Pál birtokán egyszerre volt vendég Madách Imre, Arany János és Ballagi Mór. Madách legújabb írását olvasta fel barátainak, a mű címe azonban hiányzott. Eközben Ballagi Mór a kastély melletti tavon csónakázott, ám a csónak felborult, és Ballagi csuromvizesen tért vissza a többiekhez. Amikor megkérdezték tőle, mi történt, csak annyit felelt: "Ez az ember tragédiája". Ez a mondata volt Madách híres művének címadója.

(internetről - wikipédia)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Január 04, 15:18:48
A MARADÉK

"Egy anekdokta szerint Révai, a kommunista kultúrpápa megpróbálta meggyőzni Márait arról, hogy ne emigráljon. Sorban olyan intézkedéseket hozott fel, amelyekre Márai kényszerűen bólogatott, és a felsorolás végén Révai diadalmasan vágta ki: Márai, maga 95 százalékban egyetért velünk! Akkor miért nem áll be közénk? Mire Márai azt mondta: Mert csak a maradék 5 százalék miatt érdemes élni."

(internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Január 08, 07:16:08
A HALLGATÁS...

"A hallgatás az addigi jelkibocsátás megszűnése. A hallgatás is közöl valamit. A jel meg nem érkezése éppoly tartalmas üzenet lehet, mint a megérkezése. (...) A jelkibocsátás huzamos szünete előrefelé, hátrafelé is nyomatékosítja az elhangzottakat."

(Hernádi Miklós, a Magyar nyelv és kommunikáció c. tankönyvből)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Január 12, 07:11:53
Regéczy-Nagy László:

"A szabadságot ideig-óráig kivívhatjuk magunknak, de kérdés, hogy tudunk-e vele élni. Krisztuson kívül nem tudunk. Nincs fontosabb, amit a nemzetemnek kívánhatnék, mint hogy megtapasztalja az igazi szabadságot, amit Krisztus hozhat el."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Január 20, 06:41:36
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778):

"Vannak nagy fizikusaink, matematikusaink, vegyészeink, csillagászaink, költőink,
de nincsenek már erkölcsös és kedves emberek."

(internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Január 28, 06:44:48
Lakó István (lelkész):

"... az is igaz, hogy nem lehet olyan könnyen átugrani a távolságot a cigányok és a nem cigányok között. A feszültség és a hideg távolságtartás nem szűnik meg politikai ideológiák mentén vagy csupán azzal, ha kedvesek vagyunk. Az egyetlen hely, ahol ezek áthidalhatók, az Krisztus gyülekezete."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Január 29, 06:52:03
Tóth Sára:

"Nem biztos, hogy válaszokat kell kapni a kérdéseinkre. Jézus gyakran valami egészen más kérdésre adott választ, mint amit kérdeztek tőle. Nem gondolom, hogy a keresztyén hit recept, ajánlat vagy még inkább térkép lenne, ahol pontosan látszik, hogyan lehet A pontból B pontba eljutni. Az Isten-kapcsolat személyes, meg kell hallanom a nekem szóló szót, és ez nem biztos, hogy válasz az eredeti kérdésre.

A hitéletben azért jó, hogy nincs mindenre válasz, mert így újra és újra Istenhez fordulhatunk. Ha már elfogytak kérdéseink, akkor elégségesek lennénk önmagunknak. Lennének ugyan receptjeink, válaszaink, de ezzel együtt az utunk is véget érne. Köztes helyzetben vagyunk, küzdünk, vándorolunk az úton és párbeszédet folytatunk Istennel. ..."

(https://www.parokia.hu/v/tancol-a-por/)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Február 05, 14:41:40
Martin Luther King:

"Ha egy embernek utcaseprő a munkája, akkor úgy seperjen utakat, ahogy Michelangelo festett, ahogy Beethoven komponált, vagy ahogy Shakespeare írt verseket. Olyan jól seperje az utakat, hogy a mennynek és a földnek minden lakója megálljon egy percre s azt mondja, ím, itt élt egy nagyszerű utcaseprő, aki jól végezte a munkáját."

(internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Február 15, 07:28:30
ismeretlen szerző:

"MILYEN LESZ A MENNYORSZÁG?

Vannak könyvek, amelyeket az életem során újra és újra elolvasok, egyszerűen végigkísérik az éveimet. A Pál utcai fiúk, a Tüskevár, a Zarándok útja, Jim Eliot (Győztesen a gyöngykapun át) vagy Wesley (Parókiám az egész világ) életútja… Szerintem mindegyiket olvastam már vagy tízszer. És van még egy kedvenc szerzőm, Jules Verne, akinek épp most fejezem be (sokadjára) a Rejtelmes szigetét.

Csak két mondatban a történet – hátha valaki nem olvasta: az amerikai polgárháború idején öt léggömbön menekülő férfi egy lakatlan szigeten ér földet, és ott kénytelenek leélni az életük jónéhány évét. Szó szerint semmijük nincsen, még egy darab zsebkés sem marad egyiküknél sem, de a könyv végére fűtött, üvegtáblás ablakokkal védett Gránitpalotában élnek, és az állatfarmjuknál lévő faházat távíróvonal köti össze az otthonukkal.

Nem csak az a fantasztikus, hogy a semmiből hogyan építenek fel mindent a széleskörű tudásuk, a kreativitásuk, a szorgalmuk és a kemény munkájuk révén – már ez is példaértékű és inspiráló. De van egy hihetetlenül érdekes és elgondolkodtató sajátossága a történetnek, pontosabban a történet szereplőinek, amire csak így majdnem negyvenéves fejjel figyeltem fel.

Öt ember él évekig kényszerű összezártságban és egymásra utaltságban. De ez öt olyan ember, akik az első pillanattól kezdve a legutolsóig elfogadják és tisztelik egymást. Akik egyetlen alkalommal sem veszekednek, mert mindent meg tudnak beszélni egymással. Akik soha nem hazudnak egymásnak, még csak nem is gondolnak rosszat egymásról – nincs erre egyetlen példa sem a könyv sok száz oldalán. Akik azonnal (!), gondolkodás, feltételek és következmények nélkül megbocsátanak egymásnak, s ha valaki hibázik közülük, mert ilyen előfordul, csupán egyetlen reakciójuk van: “megtörtént – akkor most hogyan hozzuk helyre együtt?”. Ennyi. Akik nagyon őszintén tudnak lelkesedni a másik ötletéért, és mindent megtesznek azért a közös jóért. Udvariasak, mégis közvetlenek és teljesen nyíltak egymással. És amikor egy vadidegen vadembert szednek össze a szomszéd szigetről, akkor vadember korában is, majd később, amikor kiderül, hogy egy száműzött, körözött rablógyilkosról van szó, akkor is elsőként nyújtanak kezet neki, s ajánlják fel, hogy mindenüket megosztják vele.

Ez egy egészen más történet, mint például a Legyek ura. Pedig az alapszitu ott is hasonló. Vagy hogy mai verziót említsek, nagyon különbözik a Lost-tól is. Verne szigetén nincs széthúzás, nincs ármány, hazugság, önzés, irigység, harag, féltékenység, sértődés, előítélet, bizalmatlanság, vádaskodás… Elképesztő erejű ezeknek a tulajdonságoknak a teljes hiánya egy hétköznapi emberekről szóló történetben. És mi az eredmény? Egy semmiből teremtett hihetetlenül gazdag és prosperáló élet, munkás, de boldog és elégedett mindennapok, tartalmas élet, nagyszerű barátságok. De nem erre vágyunk mindannyian?

Nem tudom, mint hely, milyen lesz a mennyország. De az emberi jellem és kapcsolatok minőségét tekintve szerintem Verne megmutatott belőle valamit, még ha nem is tudatosan tette. Ezért érdemes elolvasni ezt a történetet – megmutatja, hogy ilyenek is lehetnénk, s akkor talán lakatlan sziget sem kellene ahhoz, hogy élhetőbb legyen az életünk és a világunk. Más lenne a családi és a gyülekezeti életünk, más lenne a közélet. A mennyből egy kis darab a földre költözhetne – mennyei emberek képében. Mert én így tekintek erre az öt emberre: ők mennyei emberek. Számomra példaképek."

ismeretlen szerző - internetről - apcsel29.hu
   
 


 
 
 


 
 
 


 
 
 


 
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Február 16, 07:22:44
Bartholomaiosz pátriárka:

„A kihívások, melyek egyházainkat érik, a mai történelmi helyzetben arra köteleznek minket, hogy felülemelkedjünk azon, hogy elfordulunk egymástól, a legnagyobb szintű együttműködéssel kell szembesülnünk e kihívásokkal. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy elszigetelten cselekedjünk. Akik a keresztényeket üldözik napjainkban, nem fogják megkérdezni áldozataiktól, hogy melyik egyházhoz tartoznak. Az egység, melyre törekszünk, sajnálatos módon már megjelent a világ néhány helyén a vértanúk vérében."

(internetről - magyar kurír)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Február 17, 07:30:07
Fekete Zsuzsa:
"Hogyan kell érteni Jézust, amikor azt mondja, hogy könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdag embernek bemenni a mennyországba?"

Illéssy János:
"Először is sok gazdag és istenfélő embert ismerünk a Bibliából, mint ahogyan sok szegényt is. Nem az számít, hogy gazdagok vagyunk-e vagy sem, hanem az, hogy hűek vagyunk-e Istenhez. Egy gazdag embernek valóban lehetetlen bemennie a mennyországba, ha nem hajlandó mindenét átadnia Istennek. Halkan kérdezném: és egy szegénynek?... Ezért csodálatos Jézus örömhíre, miszerint ami az embereknek lehetetlen, az Istennek nem. Egyes egyedül Jézussal mehetünk be Isten országába."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Február 17, 07:33:43
Fekete Zsuzsa:
"Az a kérdésem, mit tegyünk, hogy ne váljuk manipulálhatóvá?"

Illéssy János:
"Egy szóval felelek: Biblia. Van egy dolog, ami nagyobb nálunk és nagyobb ennél a világnál. Ha ebben nem hiszünk, akkor nem látok reményt. Pál apostol azt mondja, hogy változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy meg tudjátok ítélni, mi a jó és mi a rossz. Nem tudok más alapot, csak Istent."

(internetről - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Február 17, 07:36:49
Beszélgetés pénzügyi kérdésekről ILLÉSSY JÁNOS mérnök-közgazdásszal:

http://www.parokia.hu/hir/mutat/7038/
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Február 17, 16:24:33
" ...  Mégis, mindennek ellenére fáradhatatlanul azt mondom nektek: ti vagytok (fiatalok) Mexikó gazdagsága. Ne higgyétek, hogy azért mondom, mert jó vagyok, vagy mert a téma szakértője vagyok, nem, kedves barátaim, nem így van. Azért mondom ezt nektek, mert meg vagyok győződve róla. Tudjátok, miért? Mert ahogyan ti is, én is hiszek Jézus Krisztusban. Ő az, aki mindig megújítja bennem a reményt, Ő az, aki mindig megújítja a tekintetemet. Ő az, aki folyton hív, hogy térjen meg a szívem. Igen, barátaim, azért mondom ezt nektek, mert Jézusban találkoztam valakivel, aki képes lángra gyújtani bennem azt, ami a legjobb bennem. Neki köszönhetően tudunk előre haladni, Neki köszönhetjük, hogy mindig újrakezdhetjük, neki köszönhetően tudjuk bátran mondani: Nem igaz, hogy csakis úgy lehet élni, úgy lehet fiatalnak lenni, hogy életünket a kábítószer-kereskedők kezébe tesszük le, vagy azokéba, akik egyetlen dolgot tesznek csupán, pusztulást és halált vetnek. Neki köszönhetően mondhatjuk, nem igaz, hogy a fiatalok itt csakis szegényen és kirekesztetten élhetnek, kirekesztve a lehetőségekből, kirekesztve a terekből, kirekesztve a képzésből, az oktatásból, kirekesztve a reményből. Jézus Krisztus az, aki megcáfol minden olyan törekvést, amely haszontalanná, mások érdekeinek bérencévé akar tenni benneteket.
Azt kértétek, reményt adó szavakat mondjak: amit adhatok nektek, azt Jézus Krisztusnak hívják. ..."

Ferenc pápa egyik (fiatalokhoz intézett) mexikói beszédéből - internetről, magyar kurír
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Február 18, 07:19:51
"A szeretet túlhalad az igazságosságon, ugyanakkor a szeretet soha nem létezik igazságosság nélkül.
A szeretet felülmúlja az igazságosságot és teljessé teszi azt az ajándékozás és a megbocsátás logikájában."

Benedek pápa: Caritas in veritate - részlet (internetről - magyar kurír)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Február 19, 07:29:51
"Tudom, hogy sok esetben nem könnyű a tárgyaló feleknek közös megegyezésre jutniuk, de azt is tudom, hogy rosszabb és több kárral jár, ha nem tárgyalunk egymással és nem becsüljük meg egymást. Egyszer azt mondta nekem egy munkavezető, aki ritka tisztességes volt, meg is halhatott azzal, amennyit keresett, de sosem használta ki az embereket: "Valahányszor tárgyalóasztalhoz kellett ülnünk, tudtam, hogy valamit el kell veszítenem, hogy mindannyian nyerjünk.""

Ferenc pápa egyik mexikói beszédéből részlet - internetről, magyar kurír
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Május 06, 17:12:06
"Mindenkiben annyira él Jézus, annyira ölt testet a mennyei élet,
amennyi életet tékozolt el, amennyi áldozatot hozott, amennyi halált szenvedett
Jézusért."

Ravasz László

(idézi: parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Július 07, 16:41:17
Kalkuttai Teréz anya:

"Hogyan segíthetjük elő a világbékét?
Menjünk haza és szeressük a családunkat."
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Július 13, 07:31:02
"Nem az a kulcskérdés, hogy mennyi ideig élünk, hanem az, hogyan – ez pedig döntően rajtunk múlik."

(internetről - Bölcsek könyve  mottó)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 Július 15, 08:21:51
"Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem!"

(Ferenc pápa)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2016 November 24, 16:46:29
Assisi Szent Ferenc legendáiból egy történet:

Szent Ferenc egy napon Masseo testvérrel éhesen egy kis faluba érkezett. Hogy éhségüket elverjék, útközben egy kis kenyeret koldultak. A falun kívül egy forrásnál az összekoldult ételt letették egy széles kőre.
Ferenc mindjárt fölkiáltott: "Ó Masseo testvérem, ilyen nagy kincsre nem vagyunk mi méltók!"
A testvér csodálkozva és rosszallóan csóválta a fejét és azt mondta: "De atyám, hogy beszélhetsz kincsről, hisz a legszükségesebbekben is hiányt szenvedünk. Sem asztalterítőnk, sem késünk nincsen, még egy vágódeszkánk és tányérunk sincs."
Akkor felujjongott Ferenc: "Éppen ez az, amit kincsnek mondok, hogy itt semmi sincs, amit emberkéz alkotott, hanem csak amit Isten gondviselése készített. Ő öröktől fogva tudta, hogy mi ma éhesen és fáradtan ide jövünk, azért növesztette ezt a fát, hogy bennünket megajándékozzon hűs árnyékával. Ezt a szép széles követ asztalul tette ide nekünk, és hogy szomjunkat olthassuk, ezt a hűs forrást fakasztotta itt. Ó Masseo testvér, milyen jóságos a mi Istenünk!" Közben csak úgy hullottak könnyei a meghatódottságtól, és a száraz kenyérre estek, melyet hálásan eszegetett.

(idézi: Sík Sándor: Hétköznapi kereszténység. Internetről, vigilia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2017 Október 28, 15:04:55
MISI ÉS GERGŐ
(olvasónapló - Móricz Zs.: Légy jó mindhalálig, Móra F.: Kincskereső kisködmön)

Kimondva-kimondatlanul, de nagyon sokszor a jó és a rossz harcáról szól az élet, és az irodalom.
”Légy jó mindhalálig” – hirdeti már címében egyik klasszikusunk.
”A szeretet az élet.” – mondja ki csöndben a mű végén a Kincskereső kisködmön írója.
Elmélkedve a két könyvön és összehasonlítva őket, új gondolatokat jegyeztem föl, elsősorban a magam számára.

Emlékeim szerint a Légy jó mindhalálig-ban a „jó”-t Misi többnyire egyedül képviseli, a „rossz”-at akár többen is, a közömbösek ill. ingatagok pedig hol itt, hol ott rúgnak labdába. Misi magányos hős a maga ártatlanságával és jóságával, vele senki nem ér föl ezen a téren. Szinte predesztinálva van sorsára, az elszigetelődésre, az ártatlanul való meghurcoltatásra, elítéltetésre. Ártatlan bárány, de nem messiás. Szenved, de nem győz. Megmenekül, mert a legvégén megérkezik az ő saját, még nagyobb messiása, aki már győzni is tud, és kimenti, kiemeli a fojtogató magányból, kálváriából.
Kit akar tanítani Misi arra, hogy „légy jó mindhalálig”? A rosszakat? Az ingatagokat? A jókat? Nem emlékszem, hogy valakinek is az élete gyökeres fordulatot vett volna ebben a regényben. Számomra most úgy tűnik, hogy Misi a jókat akarja erősíteni, vagy mintha csak önmagát biztatná erre: légy jó mindhalálig…

Aztán újra átlapozva a könyvet, más gondolataim támadtak: nem is jók és rosszak állnak itt szemben egymással, hanem az ember magányossága és meg-nem-értettsége a főszereplő, amit a gyermekkor és gyermeki lelkület csak fölerősít, már-már rossz álomként szenvedve az életet.
Van, akinek megadatik oázisként a családi melegség, másnak (éppen) nem. És ebben a miliőben minden kedves gesztus kincset ér, egy jó szó már örömkönnyeket csal a gyerek szemébe. A mű nem évülő érdeme szerintem, hogy arra tanít: a jóságnak nincs elfogadható alternatívája. Jónak lenni, jó-vá lenni: ez az egyetlen megoldás, és magamon kell kezdeni.

A túlérzékeny, gátlásos, naivul fecsegő ám jólelkű Misinek könnyen megbocsátom apró, "ártatlan", (többnyire félelem vezérelte) füllentéseit; nem úgy a főbűnös Török Jánosnak, aki égbekiáltó gaztettét még förtelmes hazugsággal tetézve, a poklok poklába taszítja kis főhősünk életét. A szélhámos úrfi hepiendet előidéző végső bűnvallását kárörömmel veszem tudomásul, úgy kell neki, végre kiderült az igazság.
A rossz senkit sem boldogít, Misit meg végképp nem, és hiába dobja el a "véletlenül" eltulajdonított bicskát, be nem vallott tette végig nyomasztja, tüskeként ott marad lelkében és falként a két érintett gyerek között.
Mit is mondott édesanyja? "Fiam, mindig úgy viseld magad, mintha látnálak... Gondold azt, hogy az én szemem lát, s akkor soha nem teszel semmit, ami nem helyes."

---

"Megéreztem, hogy egy láthatatlan szempár vigyázza minden lépésemet, és csak akkor mosolyog rám, ha úgy viselem magam, hogy a ködmönnek ne legyen oka szorítani." - olvassuk a másik könyvben a hasonló gondolatot.

A Kincskereső kisködmön lapjain, átlagos emberek és gyerekek közt, nem kevésbé izgalmas a küzdelem. Viszont a Kincskereső kisködmön más képet tár elénk a jó és a rossz harca kapcsán. Számomra érdekesebbé válik a nagy kaland azzal, hogy itt a főhős szíve a csatamező, Gergőben, Gergőért folyik a háború.
„Akkor éreztem életemben először fájdalmat úgy, hogy senki se bántott.” – olvassuk mindjárt az első fejezetben a bűntudat szép irodalmi megfogalmazását, majd pár sorral később: „Szívszakadva értettem meg, hogy már nem vagyok jó gyerek.”
Így kezdődik. Hogy rádöbben: „nem vagyok jó”. És folytatódik a nagy küzdelem, pl. pár fejezettel később, amikor szorítani kezd a ködmön… Vagy a végén, amikor farkasszemet néz az égbelátóval:
”- No, most mi lesz, te csaló Gergő, te hazug Gergő? – nézett a lelkem fenekébe az üvegszem.
- Hát az lesz, hogy… megmondom neki, hogy rosszat tettem, és megkérem, hogy bocsásson meg.”

---

Ha fájdalom ér, hamar az igaztalanul bántott Misi-nek képzelem magam, és az én megmentő nagybácsimat is szívesen meglátnám már... Ó, az ártatlanul szenvedés gyötrő víziója! - akár jogos az érzés, akár nem.
Nos, ebben a lelkiállapotban résen kell lennem, mert könnyen megfertőzhet egy alattomos betegség, az önsajnálat. Az önsajnálat pedig torzképet mutat, és becsap.

Más lesz, tisztább a kép, ha Gergő jelmezében nézek a tükörbe.
A józan önkontroll és önkritika mindig a lelki egészség egyik jele.
Nem öröm rájönni, hogy rosszat tettem. De nagy kegyelem, ha rájövök.

Misiben szeretnék magamra ismerni néha. Józanabb óráimban be kell hogy lássam: én inkább Gergő vagyok.
Beismerésem nyomán kisüt a nap, enged a ködmön szorítása, mosolyra derül az égbelátó, még talán a körte-muzsika szép hangja is fölcsendül… újra…

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2017 Október 29, 16:13:00
Megjegyzés az előző, Misi és Gergő című bejegyzéshez:

Misi ábrándozó művészlélek, a könyvek és az irodalom érdekli, verset farag, ezzel is kilóg a sorból. És mikor szenved, azzal vigasztalja magát, hogy majd ha egyszer híres ember lesz belőle, akkor majd bocsánatot kérnek tőle azok, akik most bántják; a rossz nebulók meg beszekundáznak, ha nem tudják fölmondani az ő versét... Szóval ilyen kis ábrándos lélek, aki ráadásul mindenen sír, ha összeszámolnánk a regényben, több vödör megtelne a könnyeivel... Szegény: ő bizony az író áldozata. A szerző saját bevallása szerint is ki akarta írni magából a sérelmeket, mondhatnánk, hogy ebben a regényben kisírja magát az Író. De mivel nagyon jó író, és gyermeki környezetben játszódik a mű, hát ifjúsági irodalom lett belőle. A gyerekek még föl sem fogják a mélységeit, felnőttkorra meg elfelejtik a részleteket... No, most egy kicsit lefújtam róla a port...

(olvasónapló - Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig)

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2017 Október 29, 16:44:20
PETŐFI SÁNDOR: MI A SZERELEM? című költeményéről.

Klasszikus költőnk kevésbé ismert, ritkábban idézett verse.
1847. októberében írta, Koltón.
Szerintem tanítani lehetne: tanulhatunk belőle Petőfiről, Petőfitől.
A vers két részre osztható. Az első rész a költő egyik arca: a csipkelődő, a fűzfapoétákat kipellengérező. Ha nem ő írta volna, talán nem is lenne rokonszenves ez a hang.
A másik részben hangnemet vált, "könnybe mártott tollal" folytatja. Őszinte vallomásban tárulkozik ki, mintegy illusztrálva a gondolatot, hogy "akkor is sírunk, ha nevetünk", illetve költői megfogalmazását adva annak a gondolatnak, amit tömören így fogalmazott meg valaki egyszer egy prédikációjában: "a szeretet nem elvárás, hanem vállalás".

Többé-kevésbé ismerjük a költő életét, házasságának történetét.
Most üljünk le, és hallgassuk meg, mint mond nekünk erről ő maga, fiatal korához képest megható, mély tartalommal.

Petőfi Sándor: Mi a szerelem?

Süldő poéták, bikficek,
Ugyan ne csiripeljetek
A szerelemről! kérlek szépen
Az emberiség szent nevében,
Melyet kínpadra vonni vétek,
Kérlek, hogy azt ti ne tegyétek.
Tudjátok: melyik fán terem,
Milyen madár a szerelem?
A kotyvaszték, mit fejetek
Rossz bögréjében főztetek,
A sóhajtások galuskája
Pityergések levébe hányva,
Epedéssel megsáfrányozva
Vagy kakasdühhel megborsozva,
Oh én szerelmes istenem,
Ez még koránsem szerelem!
Még várjatok, kis bikficek,
Kissé nagyobbat nőjetek,
hogy a szerelmet ismerjétek
És azt megénekelhessétek. -
Viselni hosszú éven át
A szívben a kétség nyilát,
Teremteni legmelegebb
Vérünkből szép reményeket,
Csak azért, hogy meghaljanak,
Hogy minden istenadta nap
Legyen egy-egy kedves halottunk,
Kit kínosan kell megsiratnunk;
A rágalomnak óriási
Kígyófarkával szembeszállni,
Eltűrni oly bántalmakat,
Mit megtorolni nem szabad,
Mert kedvesünk azé, ki bánt,
Aztán elvenni a leányt,
Eldobni érte szabadságunk,
Mely legimádottabb sajátunk,
S fölvenni a könnyű szabadság
Helyett az élet súlyos gondját,
Dolgozni napok s éjeken,
Hogy ételünk s ruhánk legyen;
S ha feleségünk tán szeszélyes,
Magunkat szabni szeszélyéhez,
Hogy már ha kell örömtelennek
Lenni egyik vagy más életnek,
Mienk legyen örömtelen...
Lássátok, ez a szerelem!

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Január 04, 08:03:20
Gál Álmos keramikus:
AGYAG AZ ALKOTÓ KEZÉBEN (részlet)

"...Óriási öröm volt számomra, amikor fölfedeztem, hogy a fazekasságban nincs selejt. Semmit sem kell kidobni. Szeretettel és szakértelemmel az utolsó kis agyagdarabkát is meg lehet menteni, újra lehet gyúrni és ismét meg lehet formálni. A másik nagy meglepetés az volt, amikor fölfedeztem, hogy az értéktelen sárból egy kevés idő ráfordításával, valamint hozzáértéssel, teljesen új anyag keletkezik. Megmarad az alap, de a kemence tüzéből kikerülő cserépnek már teljesen más a szerkezete, mint az agyagnak.
A korábbi életem is leginkább egy marék sárhoz volt hasonló, teljesen alaktalan és képlékeny volt. Nagyon mélyre kerültem, sok kívánnivalót hagyott maga után az életvitelem. A környezetem gyakorlatilag lemondott rólam.
Ekkor Isten kezébe vette az életemet, mint fazekas az agyagot, és elkezdte formálni. Így a vad életemből egy békés, nyugodt élet lett, amit Istennek köszönhetek.
A mesterségemen keresztül nap mint nap szembesülök azzal, hogy nincs reménytelen, kilátástalan helyzet, mindig van egy következő lépés, egy választható kiút."

(Jelige 2009/II)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Január 22, 07:31:38
"Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan."

(internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Január 22, 07:34:13
Internetről:

- A mai fiatalságnak nincsenek példaképei?
- Ennél sokkal rosszabb a helyzet. Mi vagyunk a példaképei.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Március 20, 10:08:00
FAMILY magazin 2018/I
Mélybenéző rovat

Részletek a "A veszteségeink is megajándékozottá tehetnek minket" című riportcikkből,
Ferenczi Zoltán lelkész, addiktológus gondolataiból:

"Én arra jutottam, hogy a boldogság az Isten megtapasztalásából fakadó, megrendíthetetlen biztonság, amely akkor sem rendül meg, ha a legfájóbb dolog történik meg velem.
Persze az ember nehéz helyzetekben össze tud roppanni. Nekem is összeomlott az életem, de az alap megmaradt.

Amint végre ki tudtam mondani, hogy "rendben, legyen, Uram", a félelmem abban a pillanatban megszűnt.

Lehet, hogy nem tudunk az érzéseinkkel azonosulni, de attól még vannak. Az istenkapcsolat igazi értékmérője pont az, hogy nem szűnik meg attól, ha éppen hitetlen vagy haragos vagyok.

A földi lét nem alkalmas a boldogságra, alkalmas viszont a szeretetre - ám mi a naponkénti boldogulásunk érdekében könnyen feladjuk a szeretetkapcsolatainkat. Ha szeretünk valakit, azzal azt is vállaljuk, hogy amikor rossz nekünk vele, akkor is az ő megerősödését és kiteljesedését keressük.

Mi, egyházi vezetők borzasztóan szeretnénk elhitetni, hogy ott van Isten, ahol építünk egy épületet, s hogy ott van Jézus, ahol az egyház. Ám a valóságban ez épp fordítva van: ott van az egyház, ahol Jézus.
Kétségbeesetten látom azt az európai keresztény törekvést, hogy a saját magunk intézményi fenntarthatósága sokkal fontosabb kérdés, mint hogy mi lesz azokkal, akik az ajtón túl vannak...
Házon belül beleragadtunk a sok statisztikai adatba: csak legyen minél több hangzatos adat meg sikersztori, még több gyülekezeti tag, látványos szolgálat vagy intézmény...
Amikor Isten azt mondja, hogy "elhagytad az első szeretetet, térj meg!", az nem Mari néninek vagy Józsi bácsinak szól, hanem az egész gyülekezetnek.

...............................

A ma emberének az a legnagyobb tragédiája, amellyel nem tud szembenézni, hogy egy időbe zárt világban élünk, és egy nap mindent el fogunk veszíteni. Hiába kapaszkodunk a gyerekeinkbe, az emlékeinkbe, a pénzünkbe vagy a pozíciónkba..."

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Április 18, 15:24:40
Thomas Kempis (XV. sz.) KRISZTUS KÖVETÉSE című művéből részletek:
(Fordította dr. Jelenits István, Ecclesia, 1978.)

"Legyen legkedvesebb foglalkozásunk
a Jézus Krisztus életéről való elmélkedés.
Krisztus tanítása a szentek minden tanításánál különb;
és akiben lélek lakik,
elrejtett mannát talál benne,

Mi hasznod abból, hogy a Szentháromságról mélyreható vitákba bocsátkozol;
ha nincs benned alázatosság, s azért nem telik benned kedve a Szentháromságnak?

Inkább kívánom, hogy érezzem a töredelmet,
mint hogy tudjam annak meghatározását.
 
Hiábavaló igyekezet hosszú életet óhajtani
és az igaz életre kevés gondot viselni.
Hiábavalóság csak a földi élettel törődni
és az eljövendőről előre nem gondoskodni.
Hiábavaló azt szeretni, ami egy-kettőre elmúlik,
és oda nem igyekezni, ahol örökké való öröm vár ránk.

Aki jól ismeri magát, belátja: nincs mivel büszkélkednie;
s nem leli kedvét az emberek dicséretében.

Minél többet tudsz, minél műveltebb vagy,
annál szigorúbb ítélet vár rád, ha szentebbül nem élsz.

Még ha azt látnád is, hogy más nyíltan vétkezik,
vagy valami nagy hibát követ el,
akkor sem kellene magadat nála jobbnak gondolnod:
hiszen nem tudod, meddig tudsz megállni a jóban.
Mindnyájan gyarlók vagyunk,
de te senkit se tarts magadnál gyarlóbbnak."
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Április 23, 07:06:04
Rick Warren: Miért élek a földön?
című könyvéből részlet.
(Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány, Bp. 2010.)

"Egy orosz író, Andrej Bitov, az ateista kommunista rezsim idején nőtt föl. Egy nyomott hangulatú napon azonban megszólította Isten. Így emlékszik erre:
"Huszonhetedik évemet tapostam, amikor egy napon a leningrádi (ma szentpétervári) metrón annyira elhatalmasodott rajtam az elkeseredettség, hogy úgy éreztem, vége az életnek, nincs semmi esélye a jövőnek, nemhogy az élet értelmének. Aztán hirtelen, a semmiből egy mondat jelent meg a fejemben:
Isten nélkül értelmetlen az élet.
Ámulattal vettem tudomásul, hogy fölfelé gördülő mozgólépcsőként repít egyre nagyobb magasságokba e kijelentés ízlelgetése, s a metróból kilépve máris Isten világosságában találtam magam."


Talán olvasóm is érezte már úgy, hogy élete értelmének keresése közben a sötétben tapogatózik. ...

Ha nem lenne Isten, és minden a vak véletlen műve volna, nem lenne célja az életünknek. Az egész Istennel kezdődik."
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Május 02, 06:56:58
Billy Graham: A boldogság keresése
(részlet)
"Boldog az, akinek Jákób Istene a segítsége, és Istenében, az Úrban van a reménysége."
(146. Zsoltár 5.)


"Sokan keresik a boldogságot, de nem tudják, mit keresnek, vagy hogy hol található a boldogság.
A boldogság melléktermék, nem pedig cél önmagában.
A boldogságkeresés olyan, mintha valaki keresne egy felhőtlen napot, megragadná azt, beletenné egy üvegbe, aztán elővenné egy borús napon, hogy megint élvezhesse.
Az igazi boldogság nem felszínes és nem átfutó, mint egy nap a vidámparkban.
Az igazi boldogság akkor kezdődik, amikor valaki helyes viszonyba kerül Istennel.

Valójában az igazi boldogság egyetlen forrása Isten, mert Ő felajánlja azokat a lelki értékeket, amelyekről mi tévesen azt hisszük, hogy e földön találhatók: megelégedettség, biztonság, béke és remény a jövőre nézve. Ezek közül egyiket sem találjuk meg a munkahelyen, az emberi kapcsolatban, pénzben, hatalomban vagy rangban. Ezeket egyedül Isten adhatja."


(Forrás: Billy Graham: Szemeimet a hegyekre emelem - elmélkedések az év minden napjára. Bp., 1989.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Május 26, 13:06:49
A TŰZOLTÓ
(történet a "Példázatok, igaz történetek bibliai igazságok megvilágítására" című könyvből)

Az amerikai Chicago városában tűz ütött ki egy sokemeletes házban. A tűz mindenféle segítséget lehetetlenné tett a házon keresztül, a felvonó is működésképtelenné vált. A tűzoltók ezért villámgyorsan odatoltak egy hosszú létrát a ház falához, és így mentették kívülről a lakókat. Amikor már azt hitték, hogy minden embert biztonságba helyeztek, váratlanul még egy fekete asszony kiabált a 13. emelet egyik ablakából. Mellette néhány gyerekfej tolongott az ablaknál.
A tűzoltók ismét odatolták a létrát, de elszörnyedve állapították meg, hogy nem ér el egészen odáig. Az a tűzoltó, aki felmászott a legutolsó lépcsőfokig, látta az anya és gyermekei rémült, kétségbeesett arcát. A létra azonban rövid volt, nem tudott segíteni. Tegye kockára az életét, hogy segítsen ezen a fekete családon? Hiszen neki, magának is van otthon családja.
Szívében azonban győzött a kétségbeesettek iránti szeretet és a kötelességtudat. Így azután a szédítő magasságban előrelendült a 13. emeleti ablakig, és két kezével megkapaszkodott az ablakkeretben. Mögötte más tűzoltók is felmásztak a létrára, akik a lábánál fogva tartották őt.
Ekkor elkezdődött a mentőakció. Az anya mindhárom gyermekét leeresztette a tűzoltó hátán keresztül; végül ő is beleereszkedett a hátán keresztül a többi tűzoltó erős kezébe. Mind a négyen megmenekültek. Lent az utcán hatalmas embertömeg gyűlt össze, és nagy izgalommal figyelte a drámai mentőakciót.
Ekkor a bátor tűzoltónak akartak segíteni bajtársai, hogy vissza tudjon jönni a létrára, majd le a földre. Az ő ereje azonban kimerült; túlságosan sokáig kellett az ablakkeretbe kapaszkodnia. A keze ekkorra már olyan merevvé vált, hogy felmondta a szolgálatot. Bár a következő tűzoltó próbálta tartani a lábát, ő - elveszítve az egyensúlyát -, a 13 emelet magasságból a mélybe zuhant. A sok nézőből álló tömeg, amely a bátor férfi munkálkodását figyelte, egy emberként sikoltott fel.
Azonnal kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Feláldozta az életét azért az asszonyért és annak gyermekeiért.
Az emberek még hosszú idő múlva is mély megindultsággal beszéltek erről az önzetlen emberről.

Ez a megrázó történet rávilágíthat a Golgotán lezajlott isteni üdvesemény teljes horderejére, és megérthetjük, hogy mit jelent:
"Most pedig a Krisztus Jézusban ti, akik egykor távol voltatok, közelvalókká lettetek az Ő vére által." (Efézus 2,13)
Csak Jézus áldozati halála és vérének ontása hidalja ár a bűn szakadékát, amely közöttünk, elveszett emberek, és az örökkön-örökké szent mennyei Isten között tátong. Jézus Krisztus belépett a hasadékba, Ő az élő híd, a mennyei Atyához vezető élő út (János 14,6, Zsidók 10,20). Általa lettünk közelvalókká, olyan közel, hogy az élő Isten gyermekei lehetünk. Ezért nem lehetünk elég hálásak a mi dicsőséges Üdvözítőnknek, Jézus Krisztusnak!

(forrás: Joachim Langhammer: Példázatok, igaz történetek bibliai igazságok megvilágítására. Evangéliumi Kiadó, Bp. 2002.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Június 22, 12:04:26
"Az amerikai elnöktől egy alkalommal megkérdezték, mit gondolt arról az állításról, hogy az embereknek két rossz jelölt közül kellett választania az elnökválasztáskor. Donald Trump azt válaszolta, hogy amíg nem a Názáreti Jézus lesz az elnökjelölt, addig mindig két rossz jelölt lesz."

Forrás: parokia.hu  "Néróért imádkozni" című riportcikkből idézet.

https://www.parokia.hu/v/neroert-imadkozni/
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Július 03, 07:38:45
Egy érdekes és értékes internetes riportcikk linkje, a téma a család:

http://magyarhirlap.hu/cikk/122352/A_csalad_feszek_szentesitett_helyzet
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Július 05, 07:33:31
SZABÁLYOK ÉS SZABADSÁG
(Vomberg Frigyes interjú, részlet)

"...Fontos a kreativitás, de megvilágítom két példával, hogy mit értek alatta:
az egyik a Tízparancsolat. Ha nem lennének a parancsolatok, akkor azt csinálnál, amit akarsz, ami nem vezet semmi jóra. Mivel van Tízparancsolat, van egy kereted, emellett irtózatos nagy szabadságod van arra, hogy számtalan dolgot megtegyél a tiltott cselekedetek nélkül.
Ugyanez igaz pl. a sakkra is. Van egy sakktáblád, de nem ismered a sakkjátszma szabályait. Élvezetes a dolog? Abszolút nem! De ahogy megvan a szabályod, akkor egy olyan kreativitást és szabadságot kaptál a keretek között, amit nem tudsz kimeríteni.
Tehát vannak a szabályok, melyek betartásával óriási lehetőségeid vannak. Ez a kettő együtt jár! Ezzel kell élni!"


(Forrás: Jelige magazin 2018./I. - Szabályok és szabadság a konyhában, interjú Vomberg Frigyes szakács-, séf- és szakoktatóval)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Szeptember 03, 18:50:13
"Boldogok a lelki (hívő) szegények, mert övék a mennyek országa."
(Máté év. 5:3)

"A szegénysorsú testvér dicsekedjék a méltóságával"
mert
"Isten választotta ki azokat, akik a világ szemében szegények,
hogy hitben gazdagok legyenek,
és örököljék azt az országot, amelyet Isten az őt szeretőknek ígért."
(Jakab levele 1:9, 2:5)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Október 04, 20:00:40
"Az üdvösség nem egyéni állapot, hanem közös.
Ha már itt sem tudjuk egymást elviselni, odaát komoly gondok lesznek.
"

Kovács András Péter - írás egy Bibliába.
Forrás: parokia.hu
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Október 04, 21:10:16
Fogadó a Vörös Kereszt-hez, avagy:
Empathy Cafe & Bistro:

https://www.parokia.hu/hirek/v/teret-adni-az-empatianak/
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Október 07, 05:29:08
"Isten nagy újrakezdő. Nem az érdekli, hány játszmát buktam el, hanem hogy akarok-e újat kezdeni."
(Lackfi János - internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Október 18, 09:12:49
A KEGYELEM

"Egy angliai vallási konferencián a világ minden tájáról érkezett résztvevők arra igyekeztek választ találni, hogy vajon mi teszi egyedivé a keresztyénséget. Sorra vették a lehetőségeket: talán a megtestesülés? Más vallásokban is előfordul, hogy az istenek emberi alakot öltenek. A feltámadás? A többi vallásban is olvashatunk a halálból való visszatérésről.
Vitáztak, érveltek, míg valahonnan elő nem bukkant C.S. Lewis:
- Mi ez a nagy hangoskodás? - kérdezte a terembe lépve. Amikor megtudta, miről diskurálnak a kollégák, azonnal rávágta:
- Na, ez igazán egyszerű. Hát a kegyelem.
A konferencia résztvevői némi gondolkodást követően végül rábólintottak Lewis válaszára. A gondolat, miszerint Isten szeretete ingyenesen, mindenféle feltétel nélkül elérhető számunkra, valóban ellentmondani látszik az ember ösztönös törekvésének. A buddhisták nyolc szakaszból álló útja, a karma hindu tana, a zsidók szövetsége, a muzulmánok szabályrendszere mind Isten tetszésének elnyerésére irányul. Egyedül a keresztyénség veszi a bátorságot, hogy Isten feltétel nélküli szeretetét hirdesse."

Philip Yancey: Meghökkentő kegyelem - Harmat kiadó
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 Október 18, 11:38:13
JÉZUS KRISZTUS

"Mi volt egyedülálló a kereszténységben?
A kereszténység önmagát Isten új cselekedetének mutatta be az emberi dolgok között, úgy, mint isteni kijelentést. Tekintélye nem tanításainak és vallásgyakorlatának teljes eredetiségétől függött.
A keresztény állítások azon alapultak, hogy Istentől származó kijelentések-e vagy nem, nem pedig eredeti voltukon, és ez egy olyan állítás, amit nem lehet történeti vizsgálódásokkal bizonyítani. A kereszténység melletti vagy elleni döntés hit kérdése...

Ami valóban egyedülálló a kereszténységben, az Jézus Krisztus.
Életéhez és tanításához talán találhatók párhuzamok az ókori világ egyik vagy másik szegletében, de Jézus, az ő személye és munkája az, ami egyedülálló volt a kereszténységben. (...)
A keresztény igazság összefonódik Jézus személyével és munkájával, azzal, aki ő volt, és azzal, amit tett. Ami a kereszténységet abszolút értelemben véve, minden lehetséges történelmi vetélytárs nélkül egyedülállóvá tenné, az az, ha Jézus valóban az, aminek mondták - Isten egy és egyetlen fia, Isten, aki megjelent testben; és valóban megtette azt, amit mondanak róla - aki üdvösséget hozott és Istennel való kapcsolatot, amit senki más, csakis Isten fia hozhatott el. Itt lépünk át a történelemből a hitbe."

Everett Ferguson: A kereszténység bölcsője (részletek, 523-524. old.) - Osiris kiadó Bp. 1999.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 November 17, 06:45:59
"Mindenkinek két élete van. A második akkor kezdődik, amikor rádöbbenünk, hogy csak egy van."

(internetről - 777blog)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 November 23, 06:12:04

https://777blog.hu/2018/11/22/faradt-erdektelensegbe-suppedt-a-keresztenyseg-interju-markus-tamas-reformatus-lelkesszel/
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 November 23, 07:49:31
http://www.evangelikalcsoport.hu/2018/10/04/tim-keller-hogyan-egyeztetheto-ossze-a-keresztenyseg-a-ketparti-politikai-rendszerrel-sehogy/

KERESZTÉNYSÉG ÉS POLITIKA

Timothy Keller:
"... A hagyományos keresztény értékek a társadalmi kérdésekben nem passzolnak a kortárs politikai kategóriákba.
Így a keresztényekre két különböző irányú nyomás nehezedik. Az egyik, hogy vonuljanak vissza és ne foglalkozzanak politikával. A másik, hogy asszimilálódjanak és tegyék magukévá valamelyik párt teljes programcsomagját és értékrendjét, hogy legyen helyük a közéletben. Ezek közül egyik sem vállalható...
... Az evangélium ellát minket erőforrásokkal ahhoz, hogy szeressük az embereket, még ha elutasítják a hitünket és a személyünket is..."

stb.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 November 28, 05:38:00
JÓ HOZZÁÁLLÁS

"Nem is értem, hogy miért kellett ekkora felhajtást csinálni azon, hogy kin van a (csapatkapitányi) karszalag. Tíz napja együtt vagyunk, nyertünk két meccset, ez a legfontosabb" – nyilatkozta Sz. Á. magyar focista, korábban csapatkapitány.
(internetről - nemzetisport)

Nem az én személyem, nem az én rangom a fontos, hanem a közösségünk egysége és annak jó gyümölcsei.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 December 01, 19:09:23
Mahatma Gandhi:

"Csak akkor beszélj, ha a csendnél értelmesebbet tudsz mondani."

(internetről, montázsmagazin - idézi Leleszi Balázs Károly író, szociálpedagógus)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 December 05, 07:55:37
Isobel Kuhn: AKIK ENGEM KERESNEK
(részletek)
 
A missziói tanács elé hívattak, ami majdnem egész délután tartott. Vacsora után a nappaliba hívott Brownlee úr, hogy közölje velem a missziói tanács határozatát. Kb. a következőket mondta:
- A missziói tanács teljesen elégedett a feleleteivel és mi itt a házban igen örülünk ennek. Azonban a missziói tanács arra kért, hogy egy fontos dologról beszéljek önnel. Az önre vonatkozó információs levelek között van egy, amelyben nem ajánlották önt. Az illető azzal okolja meg, hogy ön elbizakodott, engedetlen és hajlamos békétlenséget szítani. Évek óta ismeri önt, és a missziói tanács nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a kritikát.
- Ki volt az? - kérdeztem hevesen. Szinte képtelen voltam beszélni.
- Nem mondhatom meg a nevet, de szeretnék arról beszélni, milyen romboló hatást tehetnek az ilyen tulajdonságok a missziói munkamezőn.
Ezután elmondott egyet-mást saját tapasztalataiból. Egy órai komoly intés után közölte velem a határozatot.
- Higgye el, nem volt könnyű nekem mindezekről beszélni önnel.
Valóban szomorúnak és fáradtnak látszott.
Sajnáltam őt, bár fájdalmamban majd megszakadt a szívem.
- Jó éjszakát, Brownlee úr!
Ezután szobámba siettem, de nem azért, hogy lefeküdjek és aludjak. Vajon ki lehetett az ismeretlen felvilágosító?
Bár mondták, hogy a misszió határozatát - miszerint csak feltételesen vettek fel a jelöltek közé - ne mondjam tovább, néhány barátomnak megírtam. Felháborodva és teljes együttérzéssel válaszoltak és  kicsit megvigasztaltak. Egy valaki azonban másképpen fogta fel a dolgot: Bancroft Roy volt. Mindenképpen írni akartam neki, miután Brownlee úrral beszéltem, és ezt a dolgot is megemlítettem. Azonnal válaszolt. Elégedetten mosolyogva bontottam fel a levelet, mert elképzeltem, Roy szintén felháborodott a dolgon. Azonban nagy ijedtség vett rajtam erőt.

"Isobel - írta - a legjobban az lep meg, ahogy te ehhez a dologhoz viszonyulsz. Keserű és érzékeny vagy. Ha nekem valaki azt mondta volna: Roy, te büszke, engedetlen és békebontó vagy,  - azt feleltem volna: ámen, így van testvérem, még a felét sem mondtad el nekem! - Egyáltalán mi jó van bennünk? Csak akkor vagyunk győzelmesek ezekben a dolgokban, ha egyiket a másik után a kereszthez visszük és kérjük az Urat, feszítse keresztre a bűneinket."

Mint kardcsapások, úgy hatoltak szívembe ezek a szavak. Hűséges barát volt Roy, aki nem riadt vissza attól, hogy sóval fűszerezze beszédét, de azt sem felejtette el, hogy jósággal édesítse. Olyan hatással volt rám, hogy azonnal térdre borultam és bocsánatért könyörögtem az Úrhoz.
Egészen más hangulatban álltam fel. Ahelyett, hogy tovább nehezteltem volna, vizsgálni kezdtem magamat, hogy ez a három ördögi dolog: elbizakodottság, engedetlenség, lázadozás nem burjánzik-e elrejtve bennem. Ha valóban megvannak, nem vehetem őket védelembe.
Ez visszaadta békességemet, bár még mindig ijedten gondoltam arra, hogy ezeket a tulajdonságokat figyelik majd bennem.

Később véletlenül megtudtam vádlóm nevét. Az a kísértő gondolatom támadt, hogy Brownlee úr és a missziói tanács előtt igazolom magam. De helyes lenne? Egy hangot hallottam: "Ha nekem mondták volna, azt feleltem volna: Ámen, testvérem, a felét sem mondtad el nekem."
Kedves Roy, mennyire igazad volt! Miért ébreszteném a missziónál azt a benyomást, hogy liliomfehér vagyok? Úgyis elég hamar megtudják, mennyire gyenge és gyarló vagyok...

Igen. Az Úr tudta előre, hogy mielőtt misszióba megyek, önzésemnek először alaposan össze kellett törnie, mielőtt Isten az ő nagy ügyét letehette az én kezembe. Az én Uram alapos munkát végez mindenben. De mikor már megkockáztatta, akkor jóságosan azt is megmutatta, hogy miért tette. Mindenestől szeretetének megnyilvánulása volt.
Ez az élmény áldást jelentett egész életemre nézve.

(Forrás: Isobel Kuhn: Akik engem keresnek. Evangéliumi Iratmisszió, 1965.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 December 12, 05:46:42
"Assisi Ferenc élete végén sokat szenvedett amiatt, hogy rendtársai eltértek attól az úttól, amit számára az Úr kijelölt. A lélek sötét éjszakáit élte meg, mígnem meghallotta az Isten szavát: „Talán téged tettelek meg az én rendem pásztorának? Ne gyötrődj, még ha csak három testvérre sorvadna a rend, segítségem állandóan megmarad.” Ferenc erre így kiáltott: „Van Isten, és ez elég nekem!”

Avilai Szt. Teréz: "Ha Isten a tiéd, semmid nem hiányzik: Isten egyedül elég!"

(forrás : internet, Magyar Kurír)

https://www.magyarkurir.hu/hirek/-van-isten-es-ez-eleg-nekem-raniero-cantalemessa-elso-adventi-elmelkedese-vatikanban
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 December 14, 08:27:39
"Valaki azt mondta, hogy a különbség Buddha, Allah és Jézus között a következő képben ragadható meg:
Ha beleesel a szakadékba,
Buddha azt fogja mondani : "tanulj meg kimászni onnan",
Allah, azt, hogy "te vagy a hibás, azért mert beleestél",
Jézus meg utánad fog menni a szakadékba."

(internetről)

forrás:
http://mimindenteologia.blogspot.com/2017/05/keresztyen-filmek-filmek-keresztyen.html
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2018 December 19, 07:33:19
KÁLVIN EMBERI ARCA

"Szemmel tartotta Kálvin Európa csatatereit is. Így pl. De Falais barátjának így ír 1547. május 18-án - miután április 24-én V. Károly császár hadai Mühlbergnél leverték a protestánsokat, és János Frigyes szász herceget foglyul ejtették:
"Feszülten figyelünk az egyház általános helyzetéről szóló hírekre. Ha Isten oly keményen akar meglátogatni, (...) akkor föl kell készülnünk a szenvedésre." (...)
Még ugyanaznap ír ugyane témáról Enzinas Ferenc spanyol menekültnek Bázelbe:
"Amikor azt kérded: a viszonyok jelenlegi összezavarodásáról írjam meg véleményemet, ahhoz egyáltalán nem kell hosszú levél, mivel az oly ködös helyzetben nemcsak szilárd véleményem nincs, hanem még azt sem merem elgondolni: mi lesz ennek kimenetele. Mert valahányszor ezt elkezdem, oly sűrű sötétség kerül elém, hogy semmit sem tartok jobbnak, mint szememet behunyni a világ számára, s egyedül Istenre tekinteni."

(forrás: Szénási Sándor: Kálvin emberi arca. Református Zsinati Iroda sajtóosztálya, Bp., 1986.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Január 07, 13:09:35
Kelly Gaylord: Istenre nézni

Az egyik évben felajánlottam az ifjúsági vezetőmnek,  hogy segítek neki a karácsonyi műsor szervezésében. A tíz-tizenkét év közötti gyerekek nagyon izgultak, hogy hallgatóság előtt kell felolvasniuk. Ünnepi ruhába öltözve nyugtalanul várakoztak, miközben ilyen kérdéseket tettek föl: "Mikor kell a színpadra menni felolvasni? Az ének alatt vagy után?"
Végül megértettem, nem számít, hogy hányszor magyarázom el nekik, hogy mit kell tenni, úgyis idegesek maradnak. Ezért ezt mondtam a szereplőknek:
"Ha nem vagytok biztosak, hogy mikor kell elkezdeni a felolvasást, akkor nézzetek rám, és én segítek, hogy ki következik."
Mivel nem ismertek engem, voltak kétségeim, hogy megbíznak-e bennem, ha éppen elbizonytalanodnának. Ennek ellenére felajánlottam a segítségemet, akartam, hogy tudják: nincsenek egyedül.
Ahogy várható volt, a program alatt mindannyian figyeltek rám.

Számomra ez az eset hasonlít az Istennel való kapcsolatunkra. A bajok között talán elfelejtjük, hogy Isten jelen van, és segít nekünk, bátorítva minket. Bízhatunk Isten vezetésében bármilyen helyzetben. Isten állandó és bölcs jelenléte soha el nem halványul.

Nem akadályozhat meg a félelem abban, hogy Istenre figyeljek.

"Istenünk, segíts rád tekintenünk vezetésért, rábízva magunkat szeretetedre!"

(forrás: Csendes percek - áhítatok az év minden napjára, 2018. nov. - dec.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Január 08, 11:03:06
Olvasónaplómból: 
NÉGY GONDOLAT A SZERETETRŐL
...........................................................

Petőfi Sándor: Mi a szerelem?
című verse, részlet:


...Viselni hosszú éven át
A szívben a kétség nyilát,
Teremteni legmelegebb
Vérünkből szép reményeket,
Csak azért, hogy meghaljanak,
Hogy minden istenadta nap
Legyen egy-egy kedves halottunk,
Kit kínosan kell megsiratnunk;
A rágalomnak óriási
Kígyófarkával szembeszállni,
Eltűrni oly bántalmakat,
Mit megtorolni nem szabad,
Mert kedvesünk azé, ki bánt,
Aztán elvenni a leányt,
Eldobni érte szabadságunk,
Mely legimádottabb sajátunk,
S fölvenni a könnyű szabadság
Helyett az élet súlyos gondját,
Dolgozni napok s éjeken,
Hogy ételünk s ruhánk legyen;
S ha feleségünk tán szeszélyes,
Magunkat szabni szeszélyéhez,
Hogy már ha kell örömtelennek
Lenni egyik vagy más életnek,
Mienk legyen örömtelen...
Lássátok, ez a szerelem!

(forrás: Petőfi Sándor összes költeményei)

----------------------------------------------------------------------------------

Ferenczi Zoltán (lelkész, addiktológus):

"A földi lét nem alkalmas a boldogságra, alkalmas viszont a szeretetre - ám mi a naponkénti boldogulásunk érdekében könnyen feladjuk a szeretetkapcsolatainkat. Ha szeretünk valakit, azzal azt is vállaljuk, hogy amikor rossz nekünk vele, akkor is az ő megerősödését és kiteljesedését keressük."

(forrás: Family magazin 2018/1, -  F.Z.: A veszteségeink is megajándékozottá tehetnek minket c. riportcikk)

------------------------------------------------------------------------------------

Antoine de Saint-Exupéry:

"Az igazi szeretet ott kezdődik, ahol már nem vársz érte viszonzást."

(internetről)

------------------------------------------------------------------------------------

Pilinszky János (költő):

"Mert a tevékeny szeretetet félelmetes szakadék választja el az ábrándos szeretettől. Az ábrándos szeretet nyomot kíván hagyni a földön, s viszontszeretetre vár, méghozzá azonnali viszonzásra. Az igazi szeretet azonban hősies. Kész akár a vereségre is, hisz helye és ideje Istenben van."

(forrás: internet, Pilinszky János kommentárja Dosztojevszkij Karamazov testvérek-éhez,  http://franka-egom.ofm.hu/index.php?id=2015-11-21)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Január 11, 17:40:49
HÉTKÖZNAPI KERESZTÉNYSÉG

"A lobogó lelkesedés mellett van egy másik, nyugodt, csendes lelkesedés, de azért ez is valódi. Ezt mindig meg kell őrizni, szilárdan ki kell benne tartanunk, szítanunk, táplálnunk kell. Ha nehéz napi munkánkat újra kezdjük, ha a hétköznap sokszor nehéz és nyomasztó lesz, mert hisz nem kíséri a költészet és a lobogó lelkesedés, akkor is mindig őrizzétek meg ezt a nyugodt lelkesedést. Ez az, ami legszükségesebb az életben: nyugodt tűz és tüzes nyugalom."

(XI. Piusz pápa 1934. évi beszéde francia munkásnőkhöz, részlet. Idézi: Sík Sándor: Hétköznapi kereszténység. vigilia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Január 22, 20:48:11
"Legnagyobb vereség a világon: megszokni a rosszat!"

Ravasz László

(forrás: internet)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Január 28, 08:52:36
"Hogy mennyire erős bennünk a gonosz hatalma, először akkor érezzük meg, amikor szabadulni akarunk tőle."

C. S. Lewis 

(internetről, idézi parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Február 07, 18:36:00
"Ha tudom, hogy nem vagyok tökéletes, de meg vagyok váltva, akkor el tudom fogadni másnak a tökéletlenségét is."

(Nagy Márta - parókia. hu,  "Elég jó tanár, diák, szülő" c. riportcikk)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Július 01, 05:32:39
Nehémiás könyve 1:11a, három fordításban:

"Kérlek oh Uram, legyen figyelmetes a te füled a te szolgádnak könyörgésére és szolgáidnak könyörgésökre,
akik kívánják félni a te nevedet..." (Károli ford.)

"Ó Uram, legyen figyelmes a füled szolgád imádságára és szolgáid imádságára,
akik boldogok, hogy félhetik a te nevedet! " (prot. új ford.)

" Kérlek, hallgasd meg szolgád könyörgését! Halld meg szolgáid imádságát,
akik gyönyörűségüket lelik abban, hogy tisztelhetnek és félhetnek téged! " (egysz. ford.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Július 17, 05:23:44
Példabeszédek könyve 16:20

"Aki figyelmez az Igére, jót nyer;
és aki bízik az Úrban, ó mely boldog az!"

(Károli ford.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Július 20, 04:36:09
Példabeszédek könyve 19:21

"Sok gondolat van az ember elméjében,
de csak az Úrnak tanácsa áll meg."

....................................................................

Máté evangéliuma 11:27b

"Senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya,
az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú,
és akinek a Fiú akarja kijelenteni."
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Július 23, 07:48:22
"A" terv:

"(a mi megtartó Istenünk) azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére eljusson."
(I. Timóteus 2:4)

"A" feltétel (részünkről): őszinteség

"Míg elhallgattam (bűneim), megavultak csontjaim a napestig való jajgatás miatt. (...)
Vétkemet bevallottam néked, bűnömet el nem fedeztem. Azt mondtam: bevallom hamisságomat az Úrnak
- és Te elvetted rólam bűneimnek terhét."
(32. Zsoltár 3, 5)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Augusztus 28, 08:11:28
"Jó dolog fontos embernek lenni,
de fontosabb dolog jónak lenni."

Roger Federer (internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Szeptember 16, 10:06:11
I. Mózes 3:8-10
(Károli Gáspár fordítás, revidiálás előtti)

"És mikor hallanák az Úr Istennek szavát zengeni a kertben,
annak a napnak szele mentében,
elrejté magát Ádám és felesége az Úr Isten előtt a kertnek fái között.

Kiáltá pedig az Úr Isten Ádámot, és mondá nékie: Hol vagy?

Ki monda: A te szódat hallám e kertben, és megfélemlék... "
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Szeptember 30, 18:37:04
"Egyetlen jótettben több bölcsesség van, mint a legmélyebb filozófiában..."

(Ravasz László)

(internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Október 09, 08:17:43
Sík Sándor:
Egy fenyőfa tetején hintázó rigóhoz


Könnyű rigó,
Fenyőfa keresztje hegyén,
Úgy-e de jó,
(Mi tudjuk csak, te meg én!)
Szél csókján ide-oda lengve,
Fönn, fönn, ahol ne hallja senki,
Belehintázni, belecsicseregni
A végtelenbe!

Fád odalenn
Fűrészli talán már fekete kan.
Túl a hegyen
Gyürkőzik a szél alattomosan.
Döntő fejszét is amott neki fennek:
Így vagy amúgy, ránk döntik a házunk.
De mi ne bánjuk, mi csak furulyázzunk
Az Úristennek!

Regulánk ez, énekeseknek,
Kikkel az Isten kontraktust kötött:
Hogy amikor majd eltöretnek
A világbíró ördögök,
Az embertelen egykori tájon
A dallam, a dallam mécse derengjen,
Hogy a sivatag-csendben
Az Angyal idetaláljon.

(1942. július)

(internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Október 12, 23:37:37
Titusz 3:3-4

"... Valamikor mi is esztelenek, engedetlenek, tévelygők voltunk, különféle kívánságok és élvezetek rabjai, gonoszságban és irigységben élők, egymástól gyűlöltek és egymást gyűlölők.
De... megjelent a mi üdvözítő Istenünk jósága és emberszeretete..."!
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Október 16, 19:45:17
"Atyám házában sok hely van"

"... A kereszténység fő üzenete nem az, hogy ki nem jöhet be,
hanem az, hogy Jézus ide mindenkit meghívott.

Ez a gondolat az életünk végső céljáról szól,
arról, hogy mindannyiunk igazi hazája Istennél van."

Hodász András (internet - Magyar Kurír, Nézőpont - #Godislove...)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 Október 19, 18:44:37
AZ ÚR KÖZEL!

"Egy nap az Úrnál olyan, mint ezer esztendő,
és ezer esztendő, mint egy nap."
     (II. Péter 3:8b)

"Ha ezer lépésre eltávolodtunk is Istentől,
szeretetének köszönhetően egyetlen lépéssel visszatérhetünk hozzá."
     (Hans Joachim Eckstein - idézi parókia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 November 06, 19:01:17
"A szeretetnek egy csöppje többet ér,
mint az értelem óceánja."

(Blaise Pascal - internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 December 07, 08:57:02
"Az első négy-öt évünkben hatalmas teológiai-felekezeti vitáink voltak, de hamar rájöttünk, hogy ez nem igazán visz előre. Eldöntöttük, hogy a felekezeti különbözőségét mindenki otthon éli meg, amit természetesen tiszteletben tartunk, de számunkra itt két dolog fontos: az, hogy hiszünk Isten megváltó munkájában, és hogy motorozunk. Lehet, hogy ez így túl egyszerűen hangzik, viszont működik. Amikor ezt kimondtuk, alkalmassá váltunk arra, hogy egységesen, hatékonyan képviseljük Isten ügyét."

Heizer Kornél, a Magyar Keresztény Motorosok Közösségének vezetője

(Family magazin 2019/IV., "Misszió motorral")
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 December 10, 07:59:11
"Nézvén... Jézusra..."
(Zsidókhoz írt levél 12:2)

"Nézzük meg az Ő magatartását... Szerette az embereket..."

(dr. Kiss Ferenc)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 December 18, 08:41:13
A MEGBOCSÁTÁSRÓL

"Manapság egyre gyakrabban hallani, miért kell állandóan a múlttal foglalkozni..., miért nem lehet megbocsájtani? Miért ne lehetnének jó döntései azoknak, akik korábban esetleg rossz döntéseket hoztak, miért kell valakit a múltja miatt megbélyegezni, elhallgattatni? Ahelyett, hogy állandóan a múltban vájkálnánk, nem az lenne a normális, hogy hagynánk végre a hátunk mögött az egészet...

A választ az emberi lélektan törvényszerűségei, a megbocsájtás mélylélektana adják. Mert az igazság: ha az áldozat megbocsájt is a vétkesnek, még nem jelenti azt, hogy kapcsolata a bűnössel automatikusan ugyanott folytatódhat, mint előtte. Ahhoz, hogy a kapcsolat ugyanott folytatódjon, még a bűnös bűnvallásának, és bocsánatkérésének is meg kell történnie. A megbocsájtást nem lehet elintézni azzal, hogy az áldozat megbocsájt a szívében. A bűnös érdekében (!), a fenti utat, mindkét félnek, tudatosan végig kell járnia. Mert ha ez nem történne meg, ha nem ez lenne a kapcsolat újra indításának feltétele, akkor állandóan ott lenne a lehetősége annak, hogy a bűn megismétlődjék.

Így van ez a legintimebb, családi, baráti kapcsolatoktól, egészen a politikus - választópolgárok kapcsolatáig.
Attól még, hogy a barátomnak megbocsájtok magamban, még nem lesz megint a barátom. Csak akkor, ha nem csak én, hanem ő is elismeri a bűnét, és bocsánatot kér. Kapcsolatunk csakis ekkor folytatódhat ismét barátságként."

Dr. Béres András, orvos, pszichoterapeuta - internetről (Reposzt)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2019 December 30, 11:53:52
"Boldog ember az, aki tisztában van a bűn mélységével és a kegyelem nagyságával is. (...)
 Nem véletlen, hogy az autók szélvédője nagyobb, mint a visszapillantó tükör. A jövőd fontosabb, mint a múltad. Isten kegyelme nagyobb,  mint a bűneid. Nem jó, amit tettél. De Isten jó. És megbocsát. Kész arra, hogy új fejezetet írjon az életedben... "

(Max Lucado: Semmi felől ne aggódj. KIA, Bp. 2019.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Január 05, 22:29:31
Max Lucado: Semmi felől ne aggódj c. könyvből részletek:

"Maradjatok énbennem, és én tibennetek... (János ev. 15:4-10)
Egy jó apa csak egyetlen feladatot ad a (kis)gyermekének (egy forgalmas utcán): Fogd erősen a kezemet!
Isten ugyanezt teszi velünk.
Nem az a cél, hogy a jövőd minden részletével tisztában légy. A cél az, hogy megragadd annak a kezét, Aki viszont tudja a jövődet, és aztán soha, de soha ne engedd el. "
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Sofia - 2020 Január 06, 07:43:14
"Boldog ember az, aki tisztában van a bűn mélységével és a kegyelem nagyságával is. (...)
A jövőd fontosabb, mint a múltad. Isten kegyelme nagyobb,  mint a bűneid.Jövőnk nem csak fontosabb, de sokkal-sokkal szebb és jobb lesz mindenféle tekintetben. Nem csak a földi bűneink vesznek el örökre, de újakat már nem követünk el, nem okozunk újabb csalódásokat és szenvedéseket sem másoknak sem égi Atyánknak.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Január 21, 05:20:51
Kempis Tamás (XV. sz.) : Krisztus követése
(részletek)

Bizony, ha ránkvirrad az ítélet, nem kérdik,
mit olvastunk hanem hogy mit cselekedtünk;
nem kutatják, mily szépen beszéltünk,
hanem hogy milyen szentül éltünk.

Az nagy igazán,
akiben nagy szeretet lakik.

Sajnos gyakran hamarabb hisszük el
s mondjuk ki valakiről a rosszat, mint a jót:
olyan gyarlók vagyunk.

Az alázatos ember mindenkivel békében él,
a kevély (ember) szívében gyakori vendég az indulat és a bosszúság.

Ne bízzál túlságosan a saját véleményedben,
hallgasd meg szívesen másokét.

Azért beszélgetünk olyan szívesen,
mert vigasztalást várunk attól, hogy egymással szót váltunk,
így próbálunk könnyíteni különféle gondolatokban elfáradt szívünkön.
És szeretünk sokat beszélni meg gondolkodni arról,
amit nagyon kedvelünk, óhajtunk,
vagy amit nagyon veszedelmesnek tartunk.
De jaj, gyakran haszontalanul, hiába.
Ez a külső vigasztalás ugyanis
a belső, isteni vigasztalásnak nem kis kárára van.

Úgy volna rendjén, hogy buzgóságunk gyarapodjék,
és a jóban napról napra előbbre lépjünk,
de most nagy dolognak tartják,
ha valaki első buzgóságának egy részét meg tudja tartani.

(forrás: Kempis Tamás: Krisztus követése. Ford.: Jelenits István. Ecclesia, 1976.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Január 23, 06:18:55
SZORONGATTATÁS
"... Krisztus szeretete szorongat minket..."
(II. Korinthus 5:14)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Február 05, 18:30:20
Kempis Tamás (XV. sz.): Krisztus követése (részletek)

"A vasat a tűz próbálja meg,
az igaz embert a kísértés.
Sokszor nem tudjuk, mire vagyunk képesek,
de a kísértés megmutatja, mik vagyunk.
Mégis résen kell állnunk főként a kísértés legkezdetén;
mert akkor könnyebb az ellenséget legyőzni,
ha szívünk ajtaján be sem bocsátjuk,
hanem amint zörget, a küszöb előtt fogadjuk.
Ezért azt mondta valaki:
Kezdetén tartóztasd fel a bajt,
különben késő az orvosság.

A kísértésekben és a megpróbáltatásokban válik el,
ki mennyit haladt;
ott van a nagyobb érdem,
ott mutatkozik meg igazán az erény."

(i. m., ford. Jelenits I., kiadta Ecclesia 1976.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Február 08, 11:46:55
Kempis Tamás (XV. sz.): Krisztus követése (részlet)

"Kerülni kell a vakmerő ítélkezést

Vizsgálódó tekintetedet magadra fordítsd,
tartózkodjál mások tetteinek megítélésétől.
Amikor másokat megítél az ember,
hiábavaló munkát végez:
gyakran téved,
és könnyen vétkezik;
amikor viszont magát ítéli és rostálgatja meg,
mindig hasznosan munkálkodik.

Gyakran elfogultságaink szerint
ítélünk a dolgokról,
mert ítélőképességünket könnyen megrontja
a rendetlen ellenszenv vagy rokonszenv.
Ha minden vágyódásunk mindig tisztán
Istenre irányulna,
nem olyan könnyen zavarodnánk meg
érzéki természetünk ellenállása miatt.
De sokszor rejtőzik valami bennünk,
vagy fölbukkan valami odakint,
ami eltérít Istentől.
Titokban sokan önmagukat keresik mindabban,
amit véghezvisznek,
és maguk sem tudják.

Úgy látszik, mintha nyugodt békében élnének,
mindaddig, amíg az ügyek szándékuk
és kedvük szerint alakulnak.
Ha pedig másképp fordulnak (a dolgok),
mint ahogyan óhajtják,
egykettőre megrendülnek és elszomorodnak.

Hangulatok és vélemények különbsége miatt
gyakran támad nézeteltérés barátok és polgártársak,
szerzetesek és istenfélő emberek között is.
A régi megszokást nehéz elhagyni,
és saját korlátai közül senki sem lép ki szívesen.
Ha saját belátásodra és igyekezetedre támaszkodol inkább
s nem Jézus Krisztus magához vonzó erejére,
aligha válsz megvilágosodott emberré:
mert Isten azt akarja, hogy teljesen Őtőle függjünk,
és a szeretet ihletében minden emberi belátás
mértékén túllépjünk."

(forrás: i. m., ford. Jelenits I., kiadta Ecclesia 1976. )
(kiemelés tőlem)

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Február 17, 07:56:54
Kempis Tamás (XV. sz.): Krisztus követése (részlet)

"Rosszat nem szabad tenni semmiért a világon,
senki emberfia kedvéért sem.
De ha valaki segítségünkre szorul,
szabad némelykor valami jót elhagynunk,
vagy jobbra váltanunk.
Ha ezt tesszük, a jó cselekedetet nem szalajtjuk el,
hanem inkább jobbra cseréljük.
Szeretet nélkül a külső cselekedet semmit sem ér;
viszont mindaz, ami szeretetből történik,
bármily csekélység, bármily jelentéktelen dolog:
mindenestül termékenynek fog bizonyulni.
Isten ugyanis elsősorban azt veti latra,
ki milyen indulattal cselekszik,
nem azt, hogy mekkora tettet visz végbe.
Sokat tesz,
akiben nagy szeretet lakik.
Sokat tesz,
aki amit tesz, jól teszi.
Jól pedig az tesz valamit, aki inkább
a közösség javát keresi, nem a magáét."

(i. m., ford. Jelenits I., kiadta Ecclesia 1976.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Február 21, 08:24:44
Kempis Tamás (XV. sz.): Krisztus követése (részlet)

"Igyekezz türelmes lenni mások hibáinak
és mindenféle gyarlóságának elviselésében:
mert sok van benned is, amit másoknak
el kell viselniük.
Ha magadat képtelen vagy olyanná tenni,
amilyenné akarod,
mást hogyan formálhatnál tetszésed szerint?
Szívesen elvárnánk, hogy mások
tökéletesek legyenek,
saját hibáinkat azonban nem javítgatjuk.
Kívánjuk mások szigorú rendreutasítását,
de ha minket próbálnak rendreutasítani,
ellenkezünk.
Felháborít mások szabadossága,
de azt nem szeretjük, ha tőlünk bármit megtagadnak,
amit kérünk.
Óhajtjuk, hogy másokat törvénnyel fogjanak
korlátok közé,
de mi semmiféle zabolát nem tűrünk.
Így hát nylvánvaló:
milyen ritkán mérünk felebarátunknak
ugyanazzal a mértékkel, mint önmagunknak."

(i. m., ford. Jelenits I., kiadta Ecclesia 1976.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Sofia - 2020 Február 21, 08:29:23
Minden szó igaz, sajnos.... Bárcsak ne lenne! Köszönjük a megosztást.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Február 26, 05:21:57
Kempis Tamás (XV. sz.): Krisztus követése (részlet)

"Ha minden ember tökéletes volna,
mit kellene másoktól Istenért elszenvednünk?
Most pedig Isten úgy intézte,
hogy tanuljuk egymás terhét hordozni;
mert senki sincs hiba nélkül,
senki sem olyan, hogy terhet ne jelentene másnak,
senki sem elég önmagának,
senki sem elég okos saját ügyének intézésére;
hanem szükséges egymás terhét hordoznunk,
egymást vigasztalnunk,
és segítenünk,
tanítanunk és intenünk.
Hogy pedig kiben mekkora erény lakik,
az jobban kiviláglik olyankor,
amikor valami kedve ellen való adódik,
mert a viszontagságok nem teszik
gyarlóvá az embert,
inkább megmutatják,
mit ér. "

(i. m., ford. Jelenits I., kiadta Ecclesia 1976.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Március 02, 09:40:02
Kempis Tamás (XV. sz.): Krisztus követése (részletek)

"Könnyebb egy szót sem szólni,
mint a szólásban mértéket tartani.

Csak az léphet bátran az emberek elé,
aki szívesen rejtőzködik.
Csak az szólhat bátran,
aki szívesen hallgat.
Csak az vezethet bátran (másokat),
aki szívesen vállalja az alárendelt szerepét.
Csak az örvendezhet bátran,
akinek jó a lelkiismerete.

Nincs igazi szabadság,
sem tisztességes jókedv,
csak Isten félelmében és jó lelkiismerettel."

(i. m., ford. Jelenits I., kiadta Ecclesia 1976.)

Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Március 10, 08:00:46
"Inkább lenni, mint látszani."  (Augustinus)

"Nem sikerorientáltnak kell lenni, hanem értékorientáltnak." (Kuminetz Géza)

(forrás: Magyar Kurír)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Március 19, 06:29:07
"Sok gondolat van az ember elméjében;
de csak az Úr tanácsa áll meg."
(Példabeszédek 19:21)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Március 22, 19:30:39
"... kérdezgetik: Isten miért hallgat?
Jézus Krisztus elmondott mindent..., most szépen vizsgázunk!
A tanár hallgat a dolgozatírás alatt! Ismerjük a szeretet parancsát, tudjuk a dolgunkat, tegyük alázattal!"

(Böjte Csaba - 777blog)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Március 23, 18:04:30
https://kotoszo.blog.hu/2019/11/19/mikor_tanuljak_meg_a_felekezetek_szeretni_egymast
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Március 23, 18:08:04
"A szeretet olyan, mint a gyógyszer, nem jutalom. Nem annak kell adni, aki megérdemli, hanem annak, akinek szüksége van rá."
(Böjte Csaba - internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Június 01, 15:49:32
Wilhelm Busch: NAPONKÉNT KELL TALÁLKOZNOM AZ ÚR JÉZUSSAL

Néhány éve közölték velem, hogy adnak mellém egy segédlelkészt. Ó, gondoltam, semmi szükségem erre. Elvégzem én a munkámat.
Évek múltak, s az ifjú ember még mindig ott volt. De a helyzet igen megváltozott. Már nem is tudtam meglenni nélküle. Nem volt nap, amelyen szükségem ne lett volna a segítségére és hozzászólására. Ha elutazott, úgy véltem, hogy mindjárt rosszra fordul minden.

Így van ez, csak még sokkal inkább az Úr Jézussal. Amikor először találkoztam Vele, még nem tudtam, hogy mennyire szükségem van Rá. De bizony úgy lett, hogy mindennap találkoznom kell Vele.

Hadd idézzem Spurgeont. Ezt mondja:
"Szíve vérével mosott meg a bűneimből s a megigazulás ruhájába öltöztetett. Mindenhatóságára volt szükség ahhoz, hogy legyen belőlem valami. Még most is úgy megyek Hozzá napról-napra, mint szegény koldus. Nem mehet el tőlem sohasem, hogy utána ne kiáltanék:  Jézus, Dávidnak Fia, könyörülj rajtam! "
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Augusztus 04, 07:01:22
"Egy új frázis, ami ma nagyon elterjedt keresztyének körében, hogy ne bűn-központú, hanem kegyelem-központú evangéliumot hirdessünk. Ez fából vaskarika. A bűn és a kegyelem olyan, mint az árnyék és a fény. Aki nem akar szembesülni a bűneivel - a bűnei súlyával -, nem fogja megtapasztalni a kegyelmet sohasem a maga teljességében. "

Márkus Tamás András (evangelikalcsoport. hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Augusztus 24, 17:53:35
"láttam a tengert
most már sejtem hogy milyen
lehet az isten"

(Kányádi Sándor: Lerágott körmökre - részlet)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"... ami Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökkévaló hatalma és istensége,
a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik..."

(Pál levele a rómaiakhoz 1:20)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Augusztus 28, 06:57:52
"A megszentelődés az a folyamat, ahol a hitvallásos hit és a gyakorlati hit között egyre inkább szűkül a szakadék."

Márkus Tamás András - evangelikalcsoport.hu
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Augusztus 29, 06:52:46
"Jerry Bridges szerint Isten azt akarja, hogy engedelmességben járjunk, és nem azt, hogy győztesként."
(Márkus Tamás András - evangelikalcsoport.hu)

Engedelmességünk a győzelmünk.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Augusztus 31, 20:22:56
"Nem a keresztényekhez tartozik az igazság, hanem ők tartoznak az igazsághoz,
ezért bízzák rá magukat."

(Földesi Barnabás: Várni a végítéletre! - parokia.hu)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Guti Tünde - 2020 Szeptember 02, 15:07:35
 :311:
Ez utóbbi három idézet különösen jó volt!
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Guti Tünde - 2020 Szeptember 02, 15:09:06
"Jerry Bridges szerint Isten azt akarja, hogy engedelmességben járjunk, és nem azt, hogy győztesként."
(Márkus Tamás András - evangelikalcsoport.hu)

Engedelmességünk a győzelmünk.

Így igaz! Ámen! A Biblia egyik központi üzenete, hogy az Úr engedelmességet vár a követőitől.
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Szeptember 05, 07:13:04
"Isten és az ember kapcsolatát a 'szövetség' szó fejezi ki a legpontosabban. (...)
Ha az egyik fél (az ember) szerződést szeg, akkor az alapvető morális probléma nem az, hogy esetleg kárt okoz a másik félnek, hanem az, hogy nem tartotta be vállalását. (...)
Figyelem! Az ember nem azt vállalja és garantálja, hogy bűntelen és hibátlan életet fog élni - Isten is tudja, hogy ez nem megy -, hanem azt, (és ez teljesíthető,) hogy nevelőjének Őt /Istent/ választja, mert világosságban akar járni, nem pedig sötétségben. "

(Lázár Attila: Isten pedagógiája és az isteni nevelés..., részlet. - hitkerdes. blog)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Szeptember 08, 06:43:08
"A hívő ember lefelé nő, mint a tehén farka - mondta egyszer egy idős testvér. Micsoda megkönnyebbülés...!  Így nem kell kepesztenem, hogy bárkinél különbnek mutassam magam. Sőt nyugodtan felvállalhatom az életem töréseit, hiszen pont ezeken a repedéseken keresztül szűrődhet át Isten kegyelme."

(Bolyki László - Family magazin 2020/III.)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Szeptember 09, 12:16:26
Részlet egy ifjúsági lelkésszel készített interjúból az internetről:

"Hogyan tudod megvalósítani, hogy a bűnt ítéld el, de a bűnöst ne?"
"Ez a kereszténység kulcskérdése szerintem.
Vannak kilengések mindkét irányba, amikor mindent bűnnek ítélek meg és bűnösnek kiáltom ki az embert, és a másik, amikor maszatolok, és az egyértelmű bűnre is azt mondom, hogy nem az.
Én mindig úgy csinálom, hogy elmondom a saját tökeletlenségemet, a botlásaimat, a saját példámon keresztül próbálok segíteni. Maga Pál apostol is azt mondja, hogy ő az első a bűnösök között. Azt láthatják rajtam, hogy nem egy két lábon járó szent vagyok, hanem egy csetlő-botló ember, aki kicsit talán előttük jár, és aki vallja, hogy van megbocsátás, de csak akkor, ha a bűnt bűnnek tartjuk."
(Bedekovics Péter)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Szeptember 16, 21:54:02
"A mai ember is élményekre vágyik, kiváncsisága a lelkiség irányába is elmozdítható: egy-egy jól megírt irodalmi mű, vagy egy hiteles keresztény élete, példája elgondolkodtató tud lenni számára."
(Szelestei Nagy László irodalomtörténész gondolatai)
(forrás: Magyar Kurír)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Szeptember 25, 08:59:05
"Az isteni bölcsességet, értelmet, vezetést kérni, igényelni kell.
A mai káoszban, krízisben különösen is kérnünk kell ezt a bölcsességet, amely higgadt, és Isten Igéjén tájékozódik. A Szentlélek által megvilágosított józan értelemre van szükségünk. 'A bölcsesség kezdete az Úr félelme.'
'Csak az Úr ad bölcsességet, szájából ismeret és értelem származik.' (Péld. 2:6) (vö. Jak. 1:5)"

(Szeverényi János - internetről, erted.net)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Szeptember 30, 05:03:25
POZITÍV VAGY NEGATÍV

"Milyen a negatív ember? A negatív ember a felmerülő kérdésekkel szemben rendesen nemet mond. Ha valamelyik új eszme vagy terv merül föl, akkor nem azon töri a fejét, hogy meg lehet-e azt valósítani, hanem csak a nehézségeket és az akadályokat nézi. És többnyire azt jósolgatja, hogy nem lesz az egészből semmi, amivel még azokat is elcsüggesztheti, akiknek az alkotó munkához hajlamunk és kedvük van. A negatív ember irigy. Mások hibáit nagyítja, kiszínezi. Az iparkodókat leszólja, a bizakodókat kigúnyolja. Rendesen sokat beszél, másokat fölényes hangon bírál, és eközben többnyire ki is adja az erejét, nem marad már benne energia a hasznos cselekvésekre. –
 Milyen ezzel szemben a pozitív ember? A pozitív ember bizakodó és jóakaratú. Magával szemben szigorú, mások hibáival szemben elnéző, mert az alkotó munkából jól tudja, hogy milyen nehéz valamit megcsinálni, és milyen könnyű tévedni. A pozitív ember szolgálatkész, és amennyire teheti, segít mindenkin, aki igazságos ügyben fárad, a szót nem igen fecsérli, inkább kevés beszédű, viszont a munkában öröme telik, életének fő célja az alkotás... "

(Klebelsberg Kunó - internetről)
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Október 01, 07:19:03
ÉLŐ SZÓ
Előszót, személyes hangú ajánlást írt Ferenc pápa az új kiadású, fiataloknak szánt katolikus Bibliába:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-levele-a-fiatalokhoz-olvassatok-bibliat
Cím: Re:Olvasónapló
Írta: Árvai Emil - 2020 Október 17, 10:01:27
"Nekem egy kisfiam maradt."

https://777blog.hu/2020/10/13/imadkozz-ertem-es-hajts-ovatosan-elete-uzenetet-kapta-a-gyorshajto/

"Egy valakije volt még, a szeretett fia. Utoljára őt küldte el hozzájuk, mert így szólt: Fiamat meg fogják becsülni."  - (Márk ev. 12:6)