Alfa-Omega közösség

Egyéb => Dicsőítsük Istent! => A témát indította: Anti - 2007 Január 03, 12:11:53

Cím: Vízkereszt
Írta: Anti - 2007 Január 03, 12:11:53
Vízkereszt ünnepe eredetileg Jézus nyilvános fellépésének és a Jordán vizében való megkeresztelkedésének az ünnepe. Amikor az első századokban a karácsonyt még nem ünnepelték, vízkereszttel kezdődött az egyházi esztendő: Jézus fellépésével megjelent a világ Világossága. Benne a halál árnyékában élő emberiségnek felragyogott a nem teremtett Fény, aki János evangéliumának prológusa (Jn 1,1–14) szerint a nagybetűs Élet világossága, aki minden e világra jövő embert megvilágosít, aki a sötétségből támad fel, és a sötétségben tündöklik, akit a sötétség hiába próbál elnyelni, mert végül ő nyeli el a sötétséget.
Január 6-án így boruljunk le a Világosság Ura előtt!
Cím: Re: Vízkereszt
Írta: kzoli - 2007 Január 06, 06:26:36
Bár nem ide tartozik, de Sok boldog születésnapot kívánok neked Zoli! Isten áldjon meg, és vezessen az Ő kegyelmében! :taps: :fel:
Cím: Re: Vízkereszt
Írta: maria - 2007 Január 06, 16:44:10
Shalom írta: "Vízkereszt ünnepe eredetileg Jézus nyilvános fellépésének és a Jordán vizében való megkeresztelkedésének az ünnepe....Január 6-án így boruljunk le a Világosság Ura előtt!"

Kérdésem: a vízkereszt ünnepét, ki rendelte el?

Zoli, nagyon áldott születésnapot! Isten gazdagsága vezessen utadon!
Cím: Re: Vízkereszt
Írta: kiscsillag - 2007 Január 06, 19:09:16
 A vízkereszt ünnepének hivatalos neve görög-latin szóval epifánia, pontosabban Epiphania Domini, azaz magyarul Urunk megjelenése.Ez az ünnep a karácsonynál régibb, és a karácsonynak a IV. század vége felé végbement általános elterjedése előtt azt is magában foglalta, jelenleg a karácsonyi ünnepkör zárónapja.
Az epifánia ünnep tárgya Jézus Krisztus megjelenése volt általában, azaz születése, majd a napkeleti bölcsek eljövetele a kisded Jézushoz, Jézus megkereszteltetése, isteni küldetésének megnyilatkozása a Jordán folyónál, és csodatévő hatalmának első megnyilatkozása a kánai menyegzőn. A IV. századtól Jézus születésének ünnepe, a karácsony különálló ünneppé vált, így a vízkereszt azóta a következő három jelentést tartalmazza: a napkeleti bölcsek eljövetele, Jézus megkereszteltetése és Jézus csodatétele a kánai menyegzőn.

De ezeket biztosan tudtad is. Azt hogy ki rendelte el,azt nagyon nehéz lenne megmondani.

Jézus a világ világossága!
Cím: Re: Vízkereszt
Írta: t.zoli - 2007 Január 06, 22:49:41
 :2smitten:
Cím: Re: Vízkereszt
Írta: maria - 2007 Január 07, 08:18:37
Nem tudtam semmit a vízkereszt ünnepéről és a többiről sem. Akkor ezekszerint csak a katolikusok ünnepe. Tehát emberek alkották, mondjuk ki nyugodtan. Valami barkaszentelésről is hallottam, meg gyertyaszentelésről is meg boldogasszony ünnepéről. Lehet, hogy rossz az emlékem, akkor javítsatok ki. Ezekről mit tudtok? Meg arra is kíváncsi lennék, - tudom nem üdvösség kérdése, - de Jézus mit mondott mit ünnepeljünk, mire emlékezzünk meg? Senkit nem szeretnék megbántani. Ha úgy ítélitek meg, hogy viszálytkeltő a kérdéseim akkor nyugodtan töröljétek. Csupán az igazság keresője vagyok.
Cím: Re: Vízkereszt
Írta: kiscsillag - 2007 Január 07, 17:28:16
Minden ünnepet emberek alkottak, de a vízkereszt sem kizárólag katolikus ünnep szerintem. Persze sok sok babonás dolog is ragadt rá. A fontos szerintem,hogy mindig Isten hatalmas tette és kegyelme legyen a középpontban és nem az,amit az emberek tesznek.
Dicsősség Istennek!
Cím: Re: Vízkereszt
Írta: mate.kriszti - 2008 December 29, 16:42:11
A Vízkereszt Január 6.án van :126:
Cím: Re: Vízkereszt
Írta: tothg - 2008 December 30, 06:50:40
Ja, "vagy amit akartok"....  :2funny:
Cím: Re: Vízkereszt
Írta: Guti Tünde - 2009 Szeptember 27, 19:06:05
 :044:

Ezt nem tudtam! Református családból származom, de ezt a magyarázatot még nem hallottam. Köszönöm a tájékoztatást! :168: