Alfa-Omega közösség

Evangélium => Vitás témák => A témát indította: Antee - 2011 Szeptember 17, 20:25:20

Cím: Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2011 Szeptember 17, 20:25:20
A témát érintő kérdéseket várjuk.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2011 Szeptember 18, 11:21:00
 :104: De tényleg... kik ezek és honnan valók? Őket kell követni-vagy a tanaikat? Mi szerint kel őket vizsgálni az Ige szerint? és őket kell-e - vagy azt amit tanítanak? Mi a szűrő? Ki lehet tanító? Ki keni fel a tanítókat? Miben nyilvánul ez meg? Ki tesz róluk bizonyságot? Ha "valaki"  bizonyságot tesz róluk, akkor az felülbírálható-e? És ha már "tanítók"... akkor kik a tanítványok? és kinek a tanítványai? Ez miben nyilvánul meg? Ha a jó "tanítvány" -ból felismerhető a "Mestere"... akkor a mi esetünkben hogy van ez? Miért kell tanító, ha Isten tanítványai vagyunk? (   Jn 6,45    
Meg van írva a prófétáknál: És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek. Valaki azért az Atyától hallott, és tanult, én hozzám jő.; Jer 31,34    
És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig, azt mondja az Úr, mert megbocsátom az ő bűneiket, és vétkeikről többé meg nem emlékezem.)
Hol kezdődik és meddig tart a Tanító felelőssége- és hol a Tanítványé?
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2011 Szeptember 18, 11:22:01
és egyáltalán:    HALLLLLÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ          VAN ITT VALAKIIIIIIIIIIIIIIIII ?
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Ani Kinor - 2011 Szeptember 18, 12:57:02
Van, van  :hehe:  csak nem vagyunk tanítók.


Hát a sima tanár, az attól jó, hogy pont annyi információt ad át a 'diáknak', amennyi kell, azaz amit Az éppen befogadni képes.

Amúgy pedig, ha IGÉT tanít valaki, az tobbnyire, de nem mindig! - lelki pásztor, vagy valóban tudja, és ismeri az IGÉKET az ISTEN Gyermeke  :2smitten:

Egyébként, ott van maga a BIBLIA, és azt elolvassa valaki, a Szent Szellem megtanítja a leírtakat belole. Példákkal illusztrálja.

Honnan tudhatom, hogy igaz tanító valaki? - onnan, hogy egyezik a BIBILIÁVAL amit mond. A BIBLIA hitelessége?
Az esetemben, a lelkiismeret volt a mérvadó.
Nekem a BIBLIÁRÓL a kovetkezoképpen tettek bizonyságot:
* eloszor fiatalabb koromban (most 38 vagyok) 20 - 21 évesen, kedves, jószándékú, hitben gyenge személyek az utcán, akiknél nem megtértként is erosebb hittel rendelkeztem, tuzesebb hittel!!!
* majd az orangyalok, akik azt mondták egyedul a BIBLIA igaz, de nekik sem annyira hittem, mivel azt mondták nem tudják a jovot, és így azt gyanítottam, valami kókler szellemek.....
* AZTÁN!!!! maga az ÚR! A felhoben levo nagy szem. Mikor 2009 decemberében, azt mondtam: mutassa meg, mi az igaz út, mert tudni akarom!
És akkor vezetett arra a volt ma már hála ISTENNEK nem letezo ezoterikus forumra, ahol megismertetett egy keresztény társam a BIBLIÁVAL, és abból tanított hónapokon át.

Most ki is térnék megtérésem további részére. Mikor maga a megtérés lezajlott, amely nem megtérés volt, hiszen az ÚRBAN mindig is hittem, az o kegyelme által, hanem Megigazítás, akkor azt mondta a Szent Szellem, uljek le, és nézzuk a BIBLIÁT. Írtam már tobbszor, nekem az életem, a lelki életem, legbelul azzal telt, hogy egy mondatot kerestem, a lélekrol. Csak ugye ezt a spirituális konyvekben nem találtam meg.
És annyit mondott a Szent Szellem mikor leultem: GALÁTABELIEKHEZ ÍRT LEVÉL 5. fejezet.
Ez volt a legnagyobb ajándék tulajdonképpen, én már mást nemis keresek az életben.  :2smitten: :2smitten: :2smitten:

Ki az egyetlen igaz tanító? - a Szent Szellem!  :igen:(Engem emberek nem nagyon érdekelnek, mert nem tudnak semmit.)
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2011 Szeptember 22, 15:39:25
Az újszövetségi korban mindannyiunkat a Szent Szellem vezérel. A Szent Szellem azonban nem erőlteti ránk a vezetését. A mi felelősségünk,hogy engedjük-e,hogy Ő vezessen.
A tanító egy szolgálati ajándék,amit a Szent Szellem ad az egyháznak. A szolgálati ajándékokra szükség van az egyházban a "szentek tökéletesbítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére".(Efézus 4,12.)
Azonban azt is mondta,hogy mindent vizsgáljunk meg. Ebben is segít nekünk a Szent Szellem.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2011 Szeptember 22, 18:40:39
Bizony Testvérem, nagy szükség van erre az ajándékra Krisztus testén belül!
Viszont akinek sok adatott, attól sok is kéretik számon.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Irma - 2011 Szeptember 29, 17:43:32
Van egy nagyon érdekes - legalábbis számomra az - Ige szakasz a Bibliában, amely egy speciális tanítási feladatról szól, igy van megírva a Titushoz írt levélben :

3 ugyanígy az idős asszonyok is szentekhez illően viselkedjenek; senkit se rágalmazzanak, ne legyenek mértéktelen borivás rabjai, tanítsanak a jóra;
4 neveljék józanságra a fiatal asszonyokat, hogy ezek is szeressék a férjüket és gyermekeiket,
5 és józanok, tiszták, háziasak, jók, férjük iránt engedelmesek legyenek, nehogy miattuk érje gyalázat Isten igéjét.

Itt hangsúlyossá teszi az idősebb asszonyok számára a tanítás feladatát a fiatalasszonyok felé, azt hiszem, hogy ez ma nagyon nehezen megvalósítható, mert a fiatalság értéke túl van hangsúlyozva, és divat az idősek megvetése.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2011 Szeptember 29, 22:35:53
Igen sajnos ilyen lett a világ.Pedig fontos dolog ez.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2011 Szeptember 29, 22:37:46
Nem csak az idősebb asszonyoknál a fiatalabbak felé nyilvánul meg, hanem ugyanúgy igaz a férfiaknál is.
A fiatalok többnyire nem tanulnak tiszteletet. Elvetik.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2011 Szeptember 29, 22:40:27
Szerintem az egész életünkkel tanítanunk kellene, hogy kövessenek minket ahogyan követjük Krisztust.
Nem csak a pulpitusról lehet tanítani. Sokkal inkább az életünkkel.

Nagyobb nyomot hagy az emberek szívében az életünk.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2011 Szeptember 29, 22:48:55
Igen.Ámen.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2011 Szeptember 30, 14:53:01
Kedves Irma!

Valóban észlelhetö ez a tendencia sok helyen, de tapasztalatom szerint nem általánosítható. Gyülekezetünkben nagyon sok fiatal van, és igen tisztelettel viselkednek idösebb testvérek felé. Sokszor elöfordult már, hogy tanácsot kértek. Tényleg nagyon fontos az is, hogy életünk, szeretetünk beszéljen elsösorban.

Szeretettel

Elisabeth :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: bacsipista - 2011 Szeptember 30, 15:14:27
hangsúlyossá teszi az idősebb asszonyok számára a tanítás feladatát a fiatalasszonyok felé, azt hiszem, hogy ez ma nagyon nehezen megvalósítható, mert a fiatalság értéke túl van hangsúlyozva, és divat az idősek megvetése.
Ezt, hogy megvetés, szerintem nem jellemző. Sok fiatal nem tudja hogyan viselkedjen az idősekkel szemben, mert nem látnak rá példát. Manapság ritka, hogy több generáció él egy családban, ezért nincs miről-kiről példát venni. És talán a szülők azok akik elrontják gyermekeiket, mert a szülőknek lenne kötelessége  a tiszteletadásra tanítás.

Sokszor bemegyek a gyülekezetbe, és nem köszönnek a fiatalok. Ugyan miért?  Legtöbb keresztény gyülekezetben megszokott a tegeződés. Ott áll az a szegény szerencsétlen ifjonc, köszönne ő, de nem tudja hogyan. Ha tegezve köszön tart az elutasítástól, a csókolomozásból abból úgy érzi, hogy már kinőtt, a Jó napothoz pedig még  nem érzi magát érettnek. De tudunk segíteni azzal, ha mi köszönünk, és udvariasan rá vezessük őt a helyes formára.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2011 Szeptember 30, 18:39:47
Én próbálom a tegeződést kivitelezni a legtöbb esetben, viszont ha nálam jóval idősebb testvért kell köszöntenem, akkor általában azt szoktam mondani, hogy: Az Úr áldja meg.

Ebben nincs tegeződés és szerintem a köszönés is helyet foglal.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2011 Október 04, 15:50:22
Kedves Antee!

Szerintem nem a tegezödés dönti el a tiszteletet. Sokszor én kértem meg, hogy már ne nénizzenek engemet, mert akkor tényleg öregnek érzem magam. :020:
A szeretetet az ember megérzi, és megtapasztalja. Sokszor lehet pont a szeretet kifejezöje a tegezés. Tiszteletet tegezve is meg kell adnunk egymásnak korhatártól függetlenül. :afro:

Szeretettel,  Shalom

 :2smitten:

Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2011 Október 04, 16:04:10
Nyilvan Testverem, a tisztelet az elso. :afro: 
Magazva is el lehet kuldeni valakit melegebb eghajlatra, nem csak tegezve... :hehe:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2011 Október 04, 16:10:52
 :hehe: :2funny:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2011 Október 04, 16:55:40
És ha ezekhez hozzávesszük azt, hogy: Istent is tegezhetjük...
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2011 Október 04, 17:06:07
Bizony.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2011 Október 09, 11:00:05
Kedves Testvéreim!

Miután a tegezödést letisztáztuk :280:, szeretnék visszatérni a topic témájához: A tanításhoz.

A következö Igeszakasz szerintem arra is utal, hogy nem csak "a tanítóknak" kell tanítani, hanem egymást is tanítsuk úgy, hogy Krisztus  beszéde lakjon bennünk.

15És a Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben, hiszen erre vagytok elhíva az egy testben. És legyetek háládatosak. 16A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dícséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek.  17Amit pedig szóltok vagy cselekesztek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala.
Kol 3,15-17

Tehát ha ezt olvasom, akkor a tanítás nem csak egy prof. tanítóra vonatkozik. De ez sohasem történhet fentröl lefele, kioktatva a másik tetsvért, hanem szeretetben Krisztus békességében. Tanítás elsösorban abban, hogy gyakorlom a Krisztusi szeretetet és Isten Szavához ragaszkodom.

Szeretettel

Shalom
 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: m.ági - 2011 Október 12, 15:55:25
Egy érdekes dolog jutott eszembe,
hogy sokszor mondjuk, már megint tanultam valamit...

lehet akár a munkahelyen, vagy a szomszédtól,

és nemcsak egy receptre, vagy ház  körüli javításokra
gondolok.

Úgy gondolom, nemcsak a keresztények mutathatnak jó
példát nekünk, nemcsak ők taníthatnak valamilyen követendő
dologra. Isten van amikor a szomszéd által üzen, a nem keresztény
barátod által tanít.

Azt hiszem.... :03:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2011 Október 12, 15:58:43
Egy érdekes dolog jutott eszembe,
hogy sokszor mondjuk, már megint tanultam valamit...

lehet akár a munkahelyen, vagy a szomszédtól,

és nemcsak egy receptre, vagy ház  körüli javításokra
gondolok.

Úgy gondolom, nemcsak a keresztények mutathatnak jó
példát nekünk, nemcsak ők taníthatnak valamilyen követendő
dologra. Isten van amikor a szomszéd által üzen, a nem keresztény
barátod által tanít.

Azt hiszem.... :03:
........................."Rm 1,20    
Mert a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik..."
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: pilgrim - 2011 November 06, 11:14:26
Szerintem az egész életünkkel tanítanunk kellene, hogy kövessenek minket ahogyan követjük Krisztust.
Nem csak a pulpitusról lehet tanítani. Sokkal inkább az életünkkel.

Nagyobb nyomot hagy az emberek szívében az életünk.

Tettszett ez a hozzászólás. Én nem vagyok hitoktató, se pásztor. Csak eszembe jutott erről egy gondolat.
A világban a tanítás csak információ átadása. Ezzel szemben a keresztény oktatás meg élet átadása. A matematika, az irodalom, történelem...stb nem hoz erkölcsi, szellemi növekedést az ember életében, de ha Krisztusról tanul, megváltozhat az élete :05: :05:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2011 November 07, 17:39:56
Ámen!!!
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: m.ági - 2011 November 08, 09:49:09
Szerintem a tanításban nagyon fontosak a példák,
aki tanító, annak nyíltnak, közvetlennek kell lennie,
hogy  a hallgató is megnyíljon, és befogadó legyen.
A példák a hétköznapi életből pedig könnyen érthetővé
teszik a tanítást, a tanító saját példái pedig személyessé
teszik a tanítást.

Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2011 November 08, 10:00:44
Igen. Jó gondolat!
 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2011 November 08, 11:31:36
Egyetértek Ági! :afro:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2011 November 15, 08:42:46
Szerintem akaratlanul is tanítunk. Az életünkböl a viselkedésünkböl, a beszédünkböl, a hitünkböl, a szeretetünkböl többet tanulnak gyermekeink, környezetünk, mint azt sokszor gondolnánk.

Lk. 11:33.    "Aki lámpást gyújt, nem teszi rejtett helyre, sem véka alá, hanem a lámpatartóra, hogy a belépők lássák a világosságot.


 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2011 November 15, 09:18:11
Igen Testverem ez igy van. :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: torokildiko46 - 2012 Január 26, 09:58:15
e"

Tanítás, feddés, megjobbítás, igazságban való nevelés

Hogy a Szentírás valóban alkalmas-e a tanításra, azt hiszem nem is lehet kérdés a számunkra.
Azért adta Isten, hogy megtanítson bennünket mindenre, amire csak szükségünk lehet az örök élet elnyeréséhez. Jézus tanít minket a Biblia minden lapjáról. A bűnbeesés óta hatalmas problémája az emberiségnek az, hogy nem tud különbséget tenni a jó és a rossz között. Isten az ő Igéje által meg akar tanítani arra, mi a jó, a valóban jó, és meg akar tanítani arra is, hogyan követhetjük a jót, vagyis Isten akaratát. Ha belátjuk, hogy Isten akarata a legjobb, és meggyőződünk az ő szeretetéről, nem lesz fájdalmas a saját elképzeléseinkről való lemondás, hanem megtanulunk bízni Istenben, és együtt járni Vele. Ehhez az kell, hogy Tőle tanuljunk Ésa. 54.13 "És minden fiaid az Úr tanítványai lesznek, és nagy lesz fiaid békessége." Hatalmas lehetőség és kiváltság az ember számára, hogy az Úr tanítványa lehet. Tanulhat attól, aki teremtette, aki megváltotta, aki ezernyi módon bebizonyította a számára, hogy szereti, és el akarja vezetni az örök életre! Tanulhat attól, aki az életét adta az emberért, az életét adta miértünk, önzetlen szeretetből, semmit nem várva érte. Ezt a szeretetet meg kell tanulnunk Tőle, ahogyan Jézus mondja, hogy tegyétek a jót, érte semmit sem várván. (Luk. 6.35)
Isten az ő népére bízta a beszédeit, (Róm. 3.2) egymástól is kell tanulnunk, de a tanultakat mindig összevetve Isten Igéjével.

Isten tanításának teljes elfogadása és megélése azonban nem megy egy pillanat alatt, gyakran szükség van a feddésre is, hogy Isten felhívja a figyelmünket arra, hogy rossz úton járunk. Kevésbé fájdalmas az, ha Isten fedd meg minket, mint ha más teszi ezt. Alázat kell minden feddés elfogadásához, s ezen le is mérhetjük lelkünk állapotát, úgy van-e, ahogyan Dávid mondja a 141. zsoltár 5. versében: "Ha igaz fedd engem: jól van az; ha dorgál engem: mintha fejem kenné. Nem vonakodik fejem, sőt még imádkozom is értök nyavalyájokban." Ha az igaz fedd engem� De mi van akkor, ha olyan valakitől jön a feddés, akinek jól látjuk a hibáit? Azt már sajnos sokkal nehezebben fogadjuk el, sőt talán el sem fogadjuk, nem is állunk szóba ezzel a figyelmeztetéssel. Ez azonban nagy hiba. Ezzel a büszkeségünket áruljuk el. A büszkeség pedig azt mutatja, hogy máris letévedtünk a keskeny ösvényről.

A tanítás és a feddés a mi megjobbításunkat szolgálja, ahogyan az alapigénkben is olvastuk. A tanítás és feddés ha eléri a célját, a mi megjobbulásunkat kell hogy eredményezze. De hogy igazán hatékonyak legyenek ezek az életünkben, teljességgel el kell fogadnunk, és a gondolkodásunk egyik alapjává, vasbeton alapjává kell hogy legyen Pál apostolnak a tanítása, amelyet magáról mondott, de mindannyiunkra ugyanúgy vonatkozik, ez pedig az, hogy "nem lakik énbennem, azaz a testemben semmi jó." (Róm. 7.18). Ez első pillantásra nehezen elfogadható, de valójában egy felszabadító erejű gondolat. Ha ezt elfogadom, máris tudom, hogy Istenre van szükségem, és hitben megragadhatom Őt. Tapasztalhatom Isten működését az életemben, hiszen ha én semmi jóra nem vagyok képes, akkor nyilvánvaló, hogy Isten működik az életemben, ha bármi jót tudok tenni. Megszabadít ez a gondolat attól a gyötrelemmel teli és haszontalan munkától, hogy a magam dicsőségét, mások elismerését keressem. Hiszen ha nem lakik bennem semmi jó, akkor minden jóért Istené a dicsőség. Ha nem lakik bennem semmi jó, nem is várok semmit azért, ha sikerül jót tennem, hiszen nem is érdemlek érte semmit, mert Isten cselekedett. S minthogy nem érdemlek érte semmit, nem is kell számon tartanom, és semmiféle viszonzást sem kell várnom érte. Máris helyes megvilágításban látom a kapcsolatomat Istennel, és sok felesleges dologtól megszabadultam.
Megjobbulunk, jobbá leszünk, mert egyre inkább a jót akarjuk, egyre inkább azt akarjuk, amit Isten akar, mivel az a legjobb. S ha valamiben megjobbulunk, Isten tovább tanít, megfedd a bűneinkért, rossz tulajdonságainkért ha szükséges, s így haladhatunk előre a megjobbulás útján. Felismerjük, elismerjük magunkban a rosszat, megbánjuk, sőt meggyűlöljük, és győzünk fölötte Isten Lelke által. Ha Isten újabb világosságot ad, aminek a fényében újabb rossz dolgokat ismerünk föl magunkban, vagy a régiek közül tér vissza valami, újra szembefordulunk vele. Mindvégig szem előtt tartjuk, hogy egy megromlott természetünk van, bizalmatlanok vagyunk magunk iránt, viszont teljes bizalmunk lesz Isten iránt. :026:
2Tim :3,16-17:"A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített" :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Batiszrael - 2012 Január 26, 16:51:40
Általában az a jó tanitó és tanitvány is, aki sosem elégszik meg a saját tudásával. Amikor valaki azt gondolja, hogy már mindent tud, onnantól kezdve tanithatatlan, a tanitó pedig be kell ismerje, hogy nem tudhat mindent. Ha ez a tanitó és tanitvány viszonyában fenn áll, akkor egy jó csapatról van szó, vagyis a tanitvány tisztelni fogja a tanitóját és tanulni is fog tőle. illetve a tanitó jó tanitónak minősül, ha tudását oly módon adja át, hogy nem kiharcolja, hanem kiérdemli a tiszteletet. A tanitók legnagyobb hibája lehet, ha harcolnak tekintélyükért, akár gyülekezeti szinten is. A tanitvány pedig nemcsak tanul, hanem magáévá teszi a tanultakat. Sok egyházban csak hivők vannak, tanitványság nélkül.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2012 Január 29, 21:29:41
Teljes mértékben egyetértek Testvérem!

A tanítók elkövetik azt a hibát, hogy csak az Úrra mutatnak ha a tanítói szolgálatát valaki is megkérdőjelezi.
Ezalatt pedig arra gondolok, amikor azt mondják: "Az Úr ellen mész ha ellenem mész!"

Pedig a gyümölcsöknek kell rámutatniuk a tanítóra! Kevés az alázatos tanító, aki megértette azt, hogy mindent csak Istennek köszönhet és
se a tudására, se a bölcsességére nem lehet büszke! És igen, a tanítványok azon létszáma is kevés, akik a tanító felé alázatban és tiszteletben tudnak
megmaradni.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2012 Január 30, 08:45:35
Valóban mindig taníthatónak kell lenni. Aki azt gondolja, neki már nincs mit tanulnia, az gőgös. Már pedig a gőg a bukás előhírnöke.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2012 Január 30, 10:39:05
Kedves Antee!

Idézet
A tanítók elkövetik azt a hibát, hogy csak az Úrra mutatnak ha a tanítói szolgálatát valaki is megkérdőjelezi.
Ezalatt pedig arra gondolok, amikor azt mondják: "Az Úr ellen mész ha ellenem mész!"

Ez különösen akkor veszélyes, ha valaki saját véleményét tanítja.

Ha megfigyelem az Ígében az apostolokat, akkor látom, hogy ök az Ígét az Ígével magyarázták. Nem tettek hozzá és nem vettek el. Ehhez viszont elengedhetetlen volt, hogy ismerjék az Írásokat.

 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2012 Január 30, 10:58:06
Igen Testverem. Eppen ezert nekunk is ismernunk kell az iget, hogy meg tudjuk vizsgalni a tanitasok hitelesseget!
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2012 Január 30, 22:11:22
Még valami eszembe jutott...

Egy jó tanító nem azt tanítja, amit a tanítványok hallani akarnak, hanem azt, amire szükségük van a növendékeknek.

 :135:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Rozálka - 2012 Március 14, 11:11:16
>>Egy jó tanító nem azt tanítja, amit a tanítványok hallani akarnak, hanem azt, amire szükségük van a növendékeknek.<<

Ezt magam is így gondolom Elizabeth.   :afro:

Végig olvastam a topicot és sokat tanultam tőletek.

Köszönöm.  :05:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2012 Március 14, 11:12:42
Dicsőség az ÚRnak, hogy hasznodra volt ez a topic! :afro:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Rozálka - 2012 Március 14, 11:34:01
Az elmúlt hétvégén volt nálunk egy közösség kurzus.  Két közösség alakult és az egyiknek én lettem a vezetője.
Most úgy érzem, hogy nagy felelősség is rakódott rám.

12 en vagyunk, mint az apostolok.  :05:
Mivel ők még aránylag friss megtértek, így a tanítás feladata rám hárul.

Szívesen fogadok tanácsokat, tapasztalatokat, megosztásokat ezzel kapcsolatban.  :01:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2012 Március 14, 11:48:02
Biztosan találsz olyan hozzászólásokat a fórumon, amelyek a segítségedre lesznek. Sok téma van és a napokban a 100 000. hozzászólást is elérjük.
:afro:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: zoltan - 2012 Március 14, 13:44:23
Kedves Rozálka.

A tanítás, ahogy te is mondtad, roppant nagy felelősség, ezért nem mindegy mit tanítunk.

De ha úgy is az elején vagytok, jobb téma, mint a Biblia tanulmányozása nincs.
A Bibliát nem lehet elégszer tanulmányozni, abból sosem elég.
Rettentő sok áldást lehet nyerni általa, hisz ez Isten kijelentett szava.

Kívánom, hogy az Úr vezessen, az Ő, Szent Szelleme által, és nyerjetek sok sok áldást, és növekedést a szentségben, az Úr követésében.

 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Antee - 2012 Március 14, 13:46:47
Egyetértek Zoltán! Aki a Bibliát úgy kezeli, hogy már nem is olvassa gyakran, mert tudja mi van benne, akkor az még semmit sem tud igazán.

Az Úr Igéje kimeríthetetlen forrás!

:2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2012 Március 14, 17:29:21
Egyetértek én is Zoltán Testvéremmel. Szeretném azonban még ajánlani a Skype alkalmainkat is, mert nagyon sokat lehet tanulni, és nagy áldás forrása. Rendszeresen látogatom én is, és megtapasztaltam az ÚR áldását.

 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: torokildiko46 - 2012 Április 27, 22:44:18
 
Egyetértek én is Zoltán Testvéremmel. Szeretném azonban még ajánlani a Skype alkalmainkat is, mert nagyon sokat lehet tanulni, és nagy áldás forrása. Rendszeresen látogatom én is, és megtapasztaltam az ÚR áldását.

 :2smitten:

 ez nagyon igaz kedves Erzsike!
  de erről eszembe jutott  egy zsoltár:


133: :Jezus04: :026: :016: :rozsa:

. Ímé, mily jó és mily gyönyörűséges, amikor együtt lakoznak az atyafiak!
2
Mint a drága olaj a fejen, amely aláfoly a szakállon, az Áron szakállán; amely lefoly köntöse prémjére;
3
Mint a Hermon harmatja, amely leszáll Sion hegyeire. Csak oda küld áldást az Úr és életet örökké!
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2012 Április 28, 14:16:39
Kedves Ildikó!

E Zsoltárnak a szavai az egyik legközismertebb ének Izraelben és a zsidók között:

HINE MA TOV - Mily  szép

http://www.youtube.com/watch?v=lZs9ld3klPo# (http://www.youtube.com/watch?v=lZs9ld3klPo#)

 :265: :284: :043:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: torokildiko46 - 2012 Április 28, 15:35:27
Kedves Ildikó!

E Zsoltárnak a szavai az egyik legközismertebb ének Izraelben és a zsidók között:

HINE MA TOV - Mily  szép

http://www.youtube.com/watch?v=lZs9ld3klPo# (http://www.youtube.com/watch?v=lZs9ld3klPo#)

 :265: :284: :043:
 ez csodálatos! többször halottam már de mindig nagy örömmel hallgatom!!!
 hálás vagyok hogy feltetted! virágot érdemelsz és sok sok  puszit! ( hátha egyszer élőben  is) :rozsa: :rozsa2: :017: :161: :016: :love:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2012 Április 28, 16:19:51
Remélem, drága Ildikó, hogy megadja az ÚR a lehetöséget, hogy ne csak a smilek küldjenek puszikat, és személyesen is találkozhatunk!

 :thanks: :026: :027:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2012 Május 09, 15:17:54
"Aki azért mást tanítasz, magadat nem tanítod-é?"(Róma2,21.)
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2012 Május 09, 15:26:00
Ez testvér nagyszerű...  Kifejtenéd nekünk mit jelent ez az Ige meglátásod szerint?
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2012 Május 09, 15:27:39
Pláne meg: Elmondanád nekünk mily összefüggést kell meglátnunk az előtted szólók írásaival kapcsolatban???
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2012 Május 09, 15:33:01
Igazából csak eszembe jutott, nem az előző dolgokkal kapcsolatban, hogy milyen fontos az, hogy vajon egy tanító, vagy akárki aszerint él-e, ahogy tanít.
 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2012 Május 09, 15:43:02
 Ha itt erről van szó testvér, akkor sok Tanító nagyobb házba kell hogy költözzön, hogy akik vizsgálni szeretnék őket hozzáköltözve megtehessék.

Az én meglátásom erről az: A Hallgatóságnak nem annyira a személyt, sokkal inkább a gyümölcsöket kellene vizsgálni! Ez az Ige pedig kizárólag az Önvizsgálatról szól! tehát mindenki magában vesse össze azokat amiket hirdet azzal amit él!

Harmadsorban: Félreérthető az, ha úgy szólsz hozzá valamihez, ha nem olvasod el az előtted szólókat!!!
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2012 Május 09, 15:52:28
Egyetértek. Igaz, hogy mindezt abban lehet meglátni, valakinek milyen gyümölcsi vannak. Köszönöm a kiegészítést drága Testvérem!!! Így már valóban kerek a dolog. jó, hogy egymást segíthetjük mindazzal, amit a Szent Szellem eszünkbe juttat. Hallelujah.
 :2smitten:

Köszönöm a kiigazítást és intést. Valóban magyarázatra szorult, amit írtam.

 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Batiszrael - 2012 Május 09, 15:54:27
Igazából csak eszembe jutott, nem az előző dolgokkal kapcsolatban, hogy milyen fontos az, hogy vajon egy tanító, vagy akárki aszerint él-e, ahogy tanít.
 :2smitten:

Szia! Elsősorban Isten az aki átvilágit minket. Az a pap vagy tanitó aki bort iszik és vizet prédikál, nem hatalommal végzi a szolgálatát. A Szent Lélek ugyanis csak a mellett tesz tanubizonyságot, aki nemcsak hallgatója, tanitója, hanem gyakorlója is az Igének. Akinek nincsenek megtérésből fakadó gyümölcsei, annak halovány a szolgálata is.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Batiszrael - 2012 Május 09, 15:56:41
Nem véletlen, hogy a katolikus egyházakban olyan száraz az igehirdetés és a tanitás, mert sokszor a pap sincs tisztába azzal, ő meg van-e térve? Teológiai tudása az van, csak a Lélek hiányzik belőle. (Tisztelet a kivételnek.)
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2012 Május 09, 16:02:47
Igaz. köszönöm.
 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2012 Május 26, 11:34:04
Úgy elgondolkoztam a kérdésen....  :pirul:

Nagyon fontos, hogy a tanító Istenre és Jézus Krisztusra mutasson és ne a saját eledelét osztogassa. Igei összefüggések megértése a Szent Lélek által, mégpedig az EGÉSZ Biblia kijelentései szerint mindig mélyebbre visznek Isten megismerésében.

Azonkivül ne alakuljon ki függöségi viszony a tanító és a tanított között. A lelki kiskorúságban való tartás gátolja a növekedést. Nyilt és öszinte légkörben felszabadul az ember kérdéseket is feltenni. Legyen Isten Ígéje a mérvadó minden esetben.

 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2012 Május 26, 12:09:50
Igazából csak eszembe jutott, nem az előző dolgokkal kapcsolatban, hogy milyen fontos az, hogy vajon egy tanító, vagy akárki aszerint él-e, ahogy tanít.
 :2smitten:

Sokáig elgondolkoztam ezen a kérdésen, kedves Ditte!

Általában nagyon sok kritika éri a tanítókat (most nem Rólad beszélek), hiszen a harc élvonalában, nyilvánosság elött kell szolgálniuk.

Ha a tanítók 100%-ig élnék, amit tanítanak, szerintem tökéletesek lennének, viszont akkor már nem lennének a földön. A kétszívüséget Isten is elítéli, nem erröl beszélek most.

Ám Pál apostol például, mint Isten hatalmasan felkent tanítója is felfedezi önmagában:

22. Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint;
23. De látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban.
24. Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből?
25. Hálát adok Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által. Azért jóllehet én az elmémmel az Isten törvényének, de testemmel a bűn törvényének szolgálok.

Róm 7,22-23

vagy:

12. Nem mondom, hogy már elértem, vagy hogy már tökéletes volnék; hanem igyekezem, hogy el is érjem, a miért meg is ragadott engem a Krisztus Jézus.
13. Atyámfiai, én enmagamról nem gondolom, hogy már elértem volna:
14. De egyet cselekszem, azokat, a melyek hátam megett vannak, elfelejtvén, azoknak pedig, a melyek előttem vannak, nékik dőlvén, czélegyenest igyekszem az Istennek a Krisztus Jézusban onnét felülről való elhívása jutalmára.
15. Valakik annakokáért tökéletesek vagyunk, ilyen értelemben legyünk: és ha valamiben másképen értetek, az Isten azt is ki fogja jelenteni néktek:
16. Csakhogy a mire eljutottunk, ugyanabban egy szabály szerint járjunk, ugyanazon értelemben legyünk.
17. Legyetek én követőim, atyámfiai, és figyeljetek azokra, a kik úgy járnak, a miképen mi néktek példátok vagyunk
.
Fil 3,12-17

Tanítóink sokkal nagyobb támadásoknak vannak kitéve, mint a hallgatók. Nagyobb is a felelösségük. Imádkozzunk értük, hogy legyen bátorságuk hirdetni Isten Ígéjét, örizze meg öket az ÚR a gonosztól, vezesse öket a Szent Lélek által.

 :2smitten:


Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2012 Május 26, 19:29:58
Drága Elisabeth!
Egyetértek azokkal, amiket írtál.
Az az igazság, hogy nagyon fontos lenne minden nap imádkoznom/imádkoznunk a tanítókért, pásztorokért és persze más "hivatalban" lévőkért is. Bevallom, sajnos nem teszem ezt elég gyakran.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Elisabeth - 2012 Május 26, 19:44:17
Köszönöm, Ditte,  nekem is ez jutott eszembe, hogy mennyire fontos az imatámogatás azok iránt, akik szolgálnak felénk. Hisz ha öszinték vagyunk, nekünk is szükségünk van arra, hogy naponként igazítson meg az ÚR.

Mérhetetlen nagy az Ö kegyelme és Szeretete!

Légy áldott, és oltalmazzon az ÚR!

 :2smitten:

Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: ditte - 2012 Május 27, 18:52:26
Pontosan így van.
Áldjon meg az Úr drága Testvérem.
 :2smitten:
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: bacsipista - 2012 Augusztus 27, 09:31:45
Mindnyájan tanítók vagyunk.
Az Úr szolgálatra küldött el minket, keresztényeket.

Máté 28

18 És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön.
19 Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,
20 Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!


Úgy gondolom, hogy ez nem csak a 12 tanítványnak szólt, hanem nekünk is, Jézus Krisztus követőinek.
   
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Nagy Gábor - 2014 December 02, 10:59:55
Üdvözletem!

Szeretnék az érzéseim szerint hozzászólni.

Az Úr Jézus tanít minden egyes hívőt, mert Ő az Út az Igazság és az Élet!
A Hívő csupán tovább adja ezeket a tanításokat azoknak és akkor amikor erre maga az Úr ösztönzi a Szent Lélek által!

Ne hívjátok magatokat Mesternek! Emlékeztek?

Üdv Gábor
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2014 December 02, 11:22:22
 :104:
Nos részben így van Testvérem...Részben. Mert ha úgy lenne ahogy mondod, akkor ugye az egyházban nem lenne szükség a Tanítókra, és most nem az "önjelöltekről" beszélek.
pl.: Róma 12,6.    
Minthogy azért külön-külön ajándékaink vannak a nékünk adott kegyelem szerint, akár írásmagyarázás, a hitnek szabálya szerint teljesítsük;
7.    
Akár szolgálat, a szolgálatban; akár TANÍTÓ, a TANÍTÁSBAN;
8.    
Akár intő, az intésben; az adakozó szelídségben; az előljáró szorgalmatossággal; a könyörülő vídámsággal mívelje.

I Kor.12,27.    
Ti pedig a Krisztus teste vagytok, és tagjai rész szerint.
28.    
És pedig némelyeket rendelt az Isten az anyaszentegyházban először apostolokul, másodszor prófétákul, harmadszor TANÍTÓKUL; azután csodatévő erőket, aztán gyógyításnak ajándékait, gyámolokat, kormányokat, nyelvek nemeit.

Ez csak két példa, de abban egyetértek veled, hogy a Tanítónak az a feladata, hogy a Testvéreket elsegítse addig a pontig, amikor is a Szövetség jelen szakasza szerint, Isten Tanítványaivá lesznek. ( Jer.31,31-34.)
Jézus azzal küldte ki az Apostolokat is: Mt.28,18.    
És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön.
19.    
Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,
20.    
Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!

Talán abban lehet a félreértésed, hogy más a Tanító-és más a Mester.
Tanító= More.
Mester= Rav; Rabbi  ( A "Rabbi" szó valós jelentése= Mesterem.)
Az Idézet pedig úgy szól: Mt 23,8   
Ti pedig ne hivassátok magatokat Mesternek, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus; ti pedig mindnyájan testvérek vagytok.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2014 December 02, 12:56:34
Engedj meg nekem még egy apró észrevételet Testvér, azzal kapcsolatban, amit az üzenőfalra írtál...
Idézlek: " És megismeritek  az Igazságot."

Nos ez sem egészen van így... Hiszen úgy olvassuk: Jn.8, 31. Monda azért Jézus a benne hívő zsidóknak: Ha ti megmaradtok az én beszédemben, bizonynyal az én tanítványaim vagytok;
  32. És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.

Tehát az első, hogy "Megmaradni a tanításában!" ... Megismerni az által az Igazságot! ( Jn.17,17) És az Igazság ismerete által van a szabadság!
( Tévedésektől- Hamis tanításoktól-tévelygésektől-hazugságoktól-félelmektől-a hazugság rabságától...)

Na ezért is van szükség tanítókra...
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Nagy Gábor - 2014 December 02, 16:47:41
:)

Köszönöm szépen!
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Nagy Gábor - 2014 December 02, 17:24:24
"24. Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg.
  25. De minekutána eljött a hit, nem vagyunk többé a vezérlő mester alatt.
  26. Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által.
  27. Mert a kik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel."
(Gal. 3.).

És kik Krisztust öltözték fel, Krisztusban és Krisztussal élnek!
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: delfin - 2014 December 02, 17:51:17

És kik Krisztust öltözték fel, Krisztusban és Krisztussal élnek!

Ez hogy működik a gyakorlatban? Mit kell ez alatt érteni?
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2014 December 02, 19:37:45
"24. Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg.
  25. De minekutána eljött a hit, nem vagyunk többé a vezérlő mester alatt.
  26. Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által.
  27. Mert a kik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel."
(Gal. 3.).

És kik Krisztust öltözték fel, Krisztusban és Krisztussal élnek!

Az Ige Igaz! És az hogy mégsem ezt látjuk, az nem az Igén múlik... Hiszen ha mindenki megismerte az Igazságot, akkor miért hirdetnek sokan hazugságokat-emberi ötleteléseket? Miért fontosabb a hívők többségének az emberi okoskodás, mint az Isten Igéje? Hogy lehet az, hogy a Hívek többsége betéve tudja oda-vissza, a magasan kvalifikált tanítók agymenését, és több tíz év hívői múlttal a Szentírást talán ha egyszer-vagy egyszer sem olvasta át? Miért mondja a Szent tan, Hogy a Hívők két harmada balkéz felé fog menni? Talán mert sokan csak hiszik hogy hívők?
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Nagy Gábor - 2014 December 05, 00:04:22
No no!!
A belsö ítèlkezèssel foglalkozzatok a külsöt bízzátok Istenre!

Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: bacsipista - 2014 December 05, 08:40:13
Amíg csak a száj vallja Krisztusba való keresztelkedést, de nincs annak gyümölcse, vajon megtörtént a keresztelkedés? Mert akkor csak a test lett bemerítve, a lélek változatlan maradt.
Az intés, és a mutatás
No no!!
A belsö ítèlkezèssel foglalkozzatok a külsöt bízzátok Istenre!

két ujjal mutat előre és három ujjal vissza, az intőre.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Nagy Gábor - 2014 December 05, 21:21:16
Mert most embereknek engedek-é, avagy az Istennek? Vagy embereknek igyekezem-é tetszeni? Bizonyára, ha még embereknek igyekezném tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2014 December 05, 21:47:13
Néha nem nagyon értem hogy mit - miért mondasz barátom...Vagy úgy érzed hogy István testvérünk próbált téged kényszeríteni valamire?
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2014 December 05, 21:49:54
Egy másik topic-ban írtam neked, valószínűleg azt még nem olvastad, ezért ide is beteszem:

Jer.23,21.   
Nem küldöttem e prófétákat, de ők futottak, nem szólottam nékik, mégis prófétáltak.
22.   
Ha tanácsomban állottak volna, akkor az én igéimet hirdették volna az én népemnek, és eltérítették volna őket az ő gonosz útaikról, és az ő cselekedetöknek gonoszságától.
23.   
Csak a közelben vagyok-é én Isten? azt mondja az Úr, és nem vagyok-é Isten a messzeségben is?
24.   
Vajjon elrejtőzhetik-é valaki a rejtekhelyeken, hogy én ne lássam őt? azt mondja az Úr, vajjon nem töltöm-é én be a mennyet és a földet? azt mondja az Úr.
25.   
Hallottam, a mit a próféták mondanak, a kik hazugságot prófétálnak az én nevemben, mondván: Álmot láttam, álmot láttam.
26.   
Meddig lesz ez a hazugságot prófétáló próféták szívében, a kik az ő szívök csalárdságát prófétálják?
27.   
A kik el akarják az én népemmel felejtetni az én nevemet az ő álmaikkal, a melyeket egymásnak beszélnek, miképen az ő atyáik elfeledkeztek az én nevemről a Baálért?
28.   
A próféta, a ki álomlátó, beszéljen álmot; a kinél pedig az én igém van, beszélje az én igémet igazán. Mi köze van a polyvának a búzával? azt mondja az Úr.
29.   
Nem olyan-é az én igém, mint a tűz? azt mondja az Úr, mint a sziklazúzó pőröly?
30.   
Azért ímé én a prófétákra támadok, azt mondja az Úr, a kik az én beszédeimet ellopják egyik a másikától.
31.   
Ímé, én a prófétákra támadok, azt mondja az Úr, a kik felemelik nyelvöket és azt mondják: az Úr mondja!
32.   
Ímé, én a prófétákra támadok, a kik hazug álmokat prófétálnak, azt mondja az Úr, és beszélik azokat, és megcsalják az én népemet az ő hazugságaikkal és hízelkedéseikkel, holott én nem küldtem őket, sem nem parancsoltam nékik, és használni sem használtak e népnek, azt mondja az Úr.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Nagy Gábor - 2014 December 05, 22:04:25
Kértelek hogy a Szentírás tanításait, vagy az azzal kapcsolatos gondolatokat ossz meg. Figyelmeztetés ellenére sem vagy hajlandó figyelembe venni a fórumunk szabályzatát. Írásod töröltem.

/ http://alfa-omega.hu/forum2/index.php/topic,1249.msg135821.html#msg135821 /

/ Hogy ne állíthasd rólunk, hogy mondvacsinált okkal tiltottak a fórumról, az ezt megelőző " Írásaidat" érintetlenül bent hagyom, hogy bárki olvashassa. /

Shomer Ayin.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Nagy Gábor - 2014 December 05, 22:08:11
Más fórum tulajdonát képező anyag, a szellemi tulajdonos kérését tiszteletben tartva törölve lett.

Shomer Ayin
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: bacsipista - 2014 December 05, 22:46:12
Háló Sándor, a "Hetednapi Adventista Egyház" nyugdíjas lelkésze honlapjára ki van írva ahonnan ezek a bemásolt idézetek származnak
http://igemorzsa.hu/profecia/h_an_uz/07_tema.html
Idézet
Copyright © Háló Sándor honlapja

A HONLAPON TALÁLHATÓ ÍRÁSOK ÉS JEGYZETEK SZERZŐI JOGVÉDELEM ALATT ÁLLNAK.
CSAK SZEMÉLYES HASZNÁLATRA ÉS BIBLIAKÖRI FOGLALKOZÁSOKRA TÖLTHETŐK LE.


Ez a témakör egy turmix, és  nem biblikus
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Nagy Gábor - 2014 December 05, 22:51:21
A Szellemi tulajdon jogok figyelmen kívül hagyása- a Tulajdonos határozott tiltásának ellenére közzététele is lopás. itt ezt nem teheted meg, a fórum kárára!

Shomer Ayin
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Nagy Gábor - 2014 December 05, 22:53:04
Mivel itt nem Igét írtál, hanem az Igét átírva-módosítva adtad közre, ezért Moderáltam az írásod, az alább következő Parancsolat miatt.

V.Mózes 4, 2. Semmit se tegyetek az ígéhez, a melyet én parancsolok néktek, se el ne vegyetek abból, hogy megtarthassátok az Úrnak, a ti Isteneteknek parancsolatait, a melyeket én parancsolok néktek.

Shomer Ayin
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: Shomer ayin - 2014 December 05, 23:13:20
Türelemmel voltunk irányodban barátom, kértelek szépen- kértelek határozottan. Lehet hogy számodra nem fontos a magántulajdon kérdése, de a legtöbb hívő számára az. Összeférhetetlenséged-kötekedésed-fenyegetéseid, továbbá Hívői értékekkel össze egyeztethetetlen dolgaid miatt, a fórumról tiltalak.
Cím: Re:Mit jelent tanítani?
Írta: István_2 - 2015 Február 22, 13:17:11
Tanítás, prófétálás.

1 Kor. 14,1Kövessétek a szeretetet, kívánjátok a lelki ajándékokat, leginkább pedig, hogy  prófétáljatok.    

 Isten népének szolgáló élete akkor biblikus, ha "két lábon jár", és nem sántikál egy lábon mellékutakra. E két láb a tanítás és a prófétálás. Az előbbi főként az értelemhez szó1, forrása a szellemi ismeret (gnószisz), kapcsolódó karizma. a tudománynak Igéje. A prófétálás is értelmes, józan, de érzelemvilágunkat is hangsúlyosan betölt6ő isteni üzenet, melynek forrása a kijelentés ( apokalpszis ) (1Kor 14:6)
A tanítás annál értékesebb, minél több egészséges tudományhoz tartozó ismeretet gyűjtött össze Isten szolgája az Úr követése közben. Olyan "szívbe írt" ismeret (Krisztus értelme bennünk) (1Kor 2:16) melyek közül az Úr Szelleme juttatja eszünkbe szolgálat közben (Jn. 14:26) azokat, amelyeket éppen közölnünk kell a hallgatósággal.
A prófétálás annál ihletettebb, minél alázatosabb a próféta szíve, s minél átadottabb az élete.. így tudja "Jézus bizonyságtételét (Jel 19:10) mind tisztábban közölni. Ez a bizonyságtétel egy belső hang, minden fizikai jelleg nélkül. Hirtelen megjelenő gondolatok, üzenet, melyeket ha a próféta hitben vállal, akkor kimond, átad. Olyan belső látás, melynek nincs köze a plasztikus látáshoz, hanem a szellemi tartalom jelenik meg a próféta belsejében, képszerű összefogottsággal, de minden dimenzió nélkül.
A "belül látott" üzenetet (lásd az ószövetségi nézőket) (4Móz 24:15-17; 1Sám 9:9) a próféta úgy adja át, hogy nem saját értelmével szerkeszti a mondanivalót, nem válogatja a kifejezéseket. Mindezt készen kapja a prófétai ihletettségben, miközben hitben vállalja, és tiszta értelemmel továbbítja a kijelentést.
Az Úr prófétája soha sincs extázisban, Isten Szelleme soha nem kényszeríti erőszakkal valamire. Akaratunkat, a döntés felelősségét (vállalom vagy elutasítom) mindig meghagyja. Szabadságunk van arra, hogy hitben vállaljuk vagy nem vállaljuk a kijelentést. Ez a szabadság vonatkozik minden karizma használatára, minden szolgálatra. Ha bizonytalan, hogy a belső ihletés az Úrtól van-e, inkább hallgasson a próféta, minthogy esetleg hitető szellem sugallatát továbbítsa.
Az eltúlzott óvatosság viszont hitetlenség, amely "megoltja" a karizmát (1 Thessz 5:19-20) és megszomorítja Isten Szellemét. (Ef 4:30)
A tanító és a próféta is mikor megszólal, mindig szorongva teszi, (lKor 2:3) mert emberi támasz és biztosíték nélkül, hitben vállalja a szolgálatot. Az emberi bölcsesség hitető beszéde ugyan mindig rendelkezésre áll, (lKor 2:4) Isten szolgája azonban arra vár, hogy "szó adassék szájának megnyitásakor". (Ef 6:19) Egészen más a helyzete egy hamis tanítónak, aki óriási és önhitt elhívástudattól telítve áll e1ő. A hamis próféta mentes a kétségektő1, hiszen démoni fanatizmus fűti a lelkét.
Isten szolgáinak, így a prófétáknak is van azért megfelelő kontrollja, a testvéri közösség, a próféta társak. (lKor 14:29-32) Mindig meg kell .vizsgálni a kapott kijelentést más testvéreknek is. Nem elég a próféta saját józan és hitbeli önkontrollja. Amíg alázatos, amíg mentes a beképzeltségtő1, addig igényelni fogja szellemi elöljárók, a prófétatársak, a testvérek véleményét. ők hitelesítik a próféciát azzal, hogy elfogadják. Az Úr pedig bizonyít mellette, azzal, hogy beteljesíti. Nem az Úr prófétája az, aki mindenáron el akarja fogadtatni a vélt kijelentést, aki önmagának isteni tekintélyt igényel, s nem vállalja, hogy felelős testvérek megvizsgálják szolgálatát, intsék, ha erre van szükség. Senki ne féljen az ilyen alázatoskodva  mondott gőgös buta beszédtől: " Vigyázz testvér, mert a Szent Szellem ellen vétkezel, ha nem fogadod el ezt a próféciát!" Az Istentől kapott kijelentés mellett soha nem érvel az Úr szolgája, csupán átadja Isten üzenetét. Viszont csak a saját áruját tukmálja az önjelölt próféta, a démoni szolgálatot erőszakolja a hamis próféta. A prófécia tartalmilag a múlttal, a jelennel vagy a jövővel foglakozó, egy vagy több személy dolgaival, állapotával kapcsolatos üzenet Istentő1. Hangsúlyos itt a személyes jelleg. Isten konkrét véleménye valakinek az állapotáró1, kijelentése jövőbeni eseményekrő1. A tanítás rendszerint mindenkihez szó1, általános igazságokat közöl. A prófétai üzenet célja a megjobbítás, (lKor 14:24) felkészítés jövőbeni eseményekre, (APCsel 21:10-11; ApCsel ll:27-28) intés, vigasztalás, a gyülekezet építése. (lKor 14:3-5)
Különbség van az ószövetségi s az újszövetségi próféta között. Az ószövetségi hívő, ha Istent akarta megkérdezni valami dologban, elment a prófétához. (lSám 9:9) Az újszövetségi hívő soha nem tudakolhatja Isten akaratát a prófétától. Sehol nincs erre példa az Újszövetségben.
Az ószövetségi külön papi rend és külön prófétai rend ugyanis megszűnt. Aki Krisztusban új teremtés, az Őbenne az egyetemes papság részese, (IPét 2:9) újjászületésekor megkapta a prófétaság szellemét. (Jel 19:1l)  Az lKor 12:28 szerinti szolgálatra rendelés, tanító (pap ) esetében csak tanításra szól, de elmarad az ószövetségi közbenjáró (engesztelő áldozatot bemutató ) szolgálat. Az újszövetségi prófétai elhívás Isten üzenetének átadásáról szól, de nem lehet közvetítője az Úr és az Ő népe közti kapcsolatnak.
A hívő embernek személyes kapcsolata van az Úrral, Isten Szellemének közvetlen vezetése alatt él. (Róm 8:14) Ez a vezetés gyakorlatilag imádkozás vagy igeolvasás közben, életesemények által vagy testvéri közösségben, a sokféle szolgálat útján valósul meg. Ez utóbbiak között előfordulhat, hogy a próféta által ad eligazító kijelentést az Úr, ha akar! Az is rendjén van, ha a hívő lelkében kéri Istent, adjon tanácsot, közölje akaratát valamelyik szolgája által.
A válasz benne lehet egy tanítói szolgálatban. (Elöljáró, tanító testvérekhez egyébként tanácsért bármikor lehet fordulni.) Benne lehet a válasz egy prófétai kijelentésben, ha Isten úgy látja jónak. Ám kijelentésért soha nem szabad emberhez folyamodni, a prófétához sem! Isten ilyet nem tűr! A prófétának is árt a kérdező. Ha ugyanis még tudatlan, akkor emberi jó szándékból, de saját szívbő1 hozza a kijelentést. Ha pedig már nem alázatos, akkor hiúságból fog hamis próféciát mondani. Hitető szellemtő1 megcsalva, másokat is tévelygésbe visz.
 
A karizma működés közben.

"Egy másik testvér ment a szószékre, hogy szolgáljon az Igével. Mint Isten népének egy fejedelme, olyan határozottan és mégis szelíden, olyan egyszerű szavakkal és mégis bölcsességgel tanított. Közben prófétai ihletettség járta át. Hangja felerősödött, és mint szent sziklagörgeteg, úgy ömlött ajkán a prófécia. Néhányszor megállt néhány másodpercre. Ilyenkor azonnal megszólalt a gyülekezetből egy hozzá hasonló szellemű férfihang és esetenként mindig más. Mondott 3-4 mondatot, elhallgatott, s a szószéken lévő testvér folytatta a szolgálatot. Az egész olyan egybeszerkesztett volt, ahogyan csak a Szent Szellem tudja eggyé tenni az övéit. Itt láttam először, milyen az, amikor bibliai rend van a szolgálatban, és a próféta lelkek engednek a prófétáknak. (lKor 14:29-33)
Minden ihletett bizonyságtétel prófétai beszéd. A tanítás és a prófétálás - egymást váltva - jelen lehet egy kelkigondozói szolgálatban éppúgy, mint egy nyilvános (szószéki) szolgálatban anélkül, hogy Isten szolgája ennek tudatában lenne. Rendszerint a hallgatóság sincs ennek tudatában, a karizmákkal kapcsolatos nagyfokú tudatlanság miatt.
Mindez sajnos elég ritka jelenség a gyakorlatban. A lelkimunkában lévők nagyobb része (vonatkozik ez a hivatásosokra és amatőrökre egyaránt) valóban lelkimunkás, de nem szellemi ember. A Szent Szellem felkészítése, megbízatása és kenetének hiányában, jobb esetben emberi bölcsességgel vagy érzelgős buzgósággal az emberi lelket a pszichét veszik célba. Közben süketek Isten szava iránt, vakok a saját maguk és hallgatóságuk valóságos állapota iránt. Rosszabb esetben hitető szellemek médiumai, hamis munkások.
Segítsen az Úr megérteni, és gyakorlattá tenni prófétai elhívásunkat.