Szerző Téma: Amire egy jó pásztornak figyelnie kell  (Megtekintve 16231 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Árvai Emil

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 2116
Re:Amire egy jó pásztornak figyelnie kell
« Válasz #60 Dátum: 2023 Május 25, 07:10:54 »
"... A jó lelkipásztor gondozza és ápolja a rábízott lelkeket azáltal is, hogy az azonos érdeklődésű vagy élethelyzetű emberekből igyekszik csoportokat létrehozni.  Sokféle példát látni erre...
De ezt a célt szolgálják a gyülekezeti kirándulások, túrák, diakóniai vagy egyéb más közös szolgálatok, megmozdulások, együtt végzett tevékenységek is. Így mindenki megtalálja a maga helyét a nagy közösségen belül egy átlátható kisebben is, szorosabbra szövődik az igazi közösségi háló. Különösen is fontos ez az olyan gyülekezetekben, ahol az emberek szinte már alig ismerik egymást. Az Úr ugyanis senkit sem akar egyedül hagyni a hit útján való járásban..."

Horváth Mihály (internetről - megvanirva hu)

Nem elérhető Árvai Emil

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 2116
Re:Amire egy jó pásztornak figyelnie kell
« Válasz #61 Dátum: 2023 Május 31, 06:16:09 »
...
"–   Bizalmi tőkét ilyenekkel tudsz befektetni: hátrébb tudsz lépni, át tudsz adni magadtól szolgálati területe(ke)t másoknak, be tudsz vonni másokat, (újakat is) a szolgálatba, be tudod vonni a teljes gyülekezetet döntésekbe, rá tudsz bízni döntéseket másokra anélkül, hogy te beleszólnál, eleve feltételezed, hogy másokban is van kegyelmi ajándék nem csak benned és annak teret is engedsz, minden lehetséges módon arra törekszel, hogy másokat felemelj és ne lenyomj stb. (ezek most csak az Apcs. 6 közvetlen tanulságai, de a lista még bizonyára folytatható…)
–   Ha nyilvános és teljesen őszinte (nem egy pózolós, stratégai alapon alkalmazott) önkorrekciót gyakorolsz, azzal csak növeled a bizalmat a hívőkben, ezért bármilyen nehezedre esik is, tedd meg! (Vagy azt gondolod, hogy ha egy Péter apostolra volt jogos panasz – és itt nem csak az Apcsel 6-ra, hanem a Gal.2-re is gondolok – akkor rád nem lehet jogos panasz? Te mindig mindent jól csináltál, mindig neked volt, van és lesz igazad?)
–   Ne próbáld azt elhitetni magaddal sem a hívőkkel, hogy ha egy probléma nincs kommunikálva, akkor az nem létezik! A hívők nem hülyék…
–   Ne legyen háttér olvasata annak, amit mondasz, ne stratégizálva, manipulálva beszélj, mint a politikusok, hanem beszélj őszintén és egyenesen: Úgy-úgy, nem-nem...."

Pánczél Tamás (internetről, evangelikalcsoport hu)

Nem elérhető Árvai Emil

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 2116
Re:Amire egy jó pásztornak figyelnie kell
« Válasz #62 Dátum: 2023 Június 01, 05:51:08 »
VÉLEMÉNYCÜNAMIBAN

A juhok bégetnek,
a pásztor hallgat.
A juhok (el)tévednek,
a pásztor szaladhat.

Nem elérhető Árvai Emil

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 2116
Re:Amire egy jó pásztornak figyelnie kell
« Válasz #63 Dátum: 2023 Június 08, 19:10:41 »
"Kapusok és lelkipásztorok",
avagy
amire egy kapusnak illetve lelkipásztornak (és társaiknak) figyelni kell.

https://www.igeidok.hu/egeszseg/kulter/kapusok-es-lelkipasztorok

Nem elérhető Árvai Emil

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 2116
Re:Amire egy jó pásztornak figyelnie kell
« Válasz #64 Dátum: 2023 Június 30, 20:53:21 »
"... Miért pazarolnánk időt a rendszeres teológiára, amikor az embereknek magát az evangéliumot kell hallaniuk?! Épp azért, mert ezeknek az embereknek hallaniuk kell az igaz evangéliumot. Ha hirdetni akarjuk az üzenetet, tudnunk kell, mi maga az üzenet. Egymásnak is, más egyházaknak is és a világnak is tartozunk azzal, hogy világosan megfogalmazzuk és kifejtsük a hitünket. Pál apostol ezt nevezi „az igazság nyílt hirdetésének” (2Kor 4,2)."

Kevin DeYoung (internetről - evangelikalcsoport hu)

Nem elérhető Árvai Emil

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 2116
Re:Amire egy jó pásztornak figyelnie kell
« Válasz #65 Dátum: 2023 Július 08, 11:54:06 »
"... Talán kijelenthetjük, hogy a helyi gyülekezettel kapcsolatos látás egyre fontosabbá válik, ahogy a kultúránk egyre inkább elveszíti zsidó-keresztyén kötődéseit.
Nem is olyan régen a Tízparancsolatot még egységes társadalmi normának tekintették. Az egy férfi és egy nő közötti monogám házasságot és az élethosszig tartó hűségre vonatkozó fogadalmat (holtomiglan-holtodiglan) jó dolognak tekintették és az állami törvények rendszerint támogatták is ezeket az eszméket.
Ez azonban megváltozott. A mai világ egészen más. Keresztyén ellenkultúrát kell építenünk – olyan helyi gyülekezeteket, amelyek ugyan megőrzik a világgal való tiszteletteljes kommunikációt, mégis másképp, radikálisan eltérő módon élnek.
Tanításra van szükség, méghozzá sok tanításra, hogy egy gyümölcsöző, evangéliumközpontú, biblikus alapozású ellenkultúrát tudjunk kialakítani.
A helyi gyülekezetekre hárul a feladat, hogy olyan szellemi struktúrát építsenek ki, amelyben képesek megértetni a keresztyénekkel, hogy az ige mit mond a férfiakról, a nőkről, a házasságról és az élet egyéb területeiről. Sok keresztyén épp a tanítás hiánya miatt sok témában – például a pénz, az élet célja, a jólét, a szexualitás, az öröm, a szenvedés – exegetikai szempontból téves tanításokat csipeget fel. A helyi gyülekezet biztosítja, hogy ez ne történjen meg. A helyi gyülekezetnek ellenkultúrává kell válnia, hiszen a helyi gyülekezet az új ég és az új föld „előőrse.”

D. A. Carson (internetről, evangelikalcsoport hu)

Nem elérhető Árvai Emil

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 2116
Re:Amire egy jó pásztornak figyelnie kell
« Válasz #66 Dátum: 2023 Július 13, 15:25:22 »
Cigánymisszió. Tanulságok egy vidéki lelkipásztori szolgálat kapcsán:

https://www.parokia.hu/v/hol-a-kicsit-megbecsulik/

Részlet a cikkből:

"... A napi, személyes kapcsolat ápolása kulcsfontosságú – ha kell, Facebookon, telefonon vagy családot látogatva. „E nélkül elhagyatottnak éreznék magukat” – állítja a lelkész. „Kitartok mellettük, igyekszem minden segítséget megadni nekik. Ez volt az, ami eddig is megnyitott szíveket. Olyan emberek tértek meg, akikre nem számítottam volna. Nem azok, akik minden vasárnap hallgatták az Igét, hanem akik csak néha eljöttek.
Az volt a döntő, amikor én is kimondtam magamnak, hogy nem lehet csökkent értékű evangéliumot hirdetni azért, mert ők cigányok. Vállalni kell a konfrontációt: ha az evangélium valamire azt mondja, hogy bűn, akkor az bűn. Amikor így kezdtem prédikálni, volt, aki kiment. Azt hittem, megsértődött, de aztán három nap múlva felhívott, hogy szeretne megtérni.”

A cigány gyülekezetben leplezetlenül őszinték az emberek. „Ide nagyon komoly biblikus tudás kell, mert itt nem úgy van ám, hogy el lehet keresztényi szép beszéddel mismásolni a dolgokat. Itt nem úgy van, mint a tradicionális református gyülekezetekben, hogy ha nem értek valamivel egyet, majd a húsleves mellett kibeszélem. Itt azonnal megmondják, és azonnal kérdéseket tesznek föl. Nincs idő arra, hogy hazamenjek és fellapozzam a kommentárt, azonnal, fejből kell tudni a választ.”