Szerző Téma: Félelmeink és szorongásaink  (Megtekintve 99563 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Sofia

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 341
Re:Félelmeink és szorongásaink
« Válasz #465 Dátum: 2020 Július 27, 09:16:52 »
Mindannyian hallottuk már a kifejezést ,,szégyelld magad" és sokunknak kora gyerekkora óta ismerősen hangzanak ezek a szavak. Talán nem pakoltunk össze a szobánkban, és akkor hallottuk ,,szégyelld magad".

Vagy nem jöttünk ki a testvérünkkel, amikor mondták nekünk: ,,szégyelld magad". Még felnőttként is halljuk, bár nem hangosan, hanem a fejünkben. Például amikor nem sikerül legyőzni azt a rossz szokást, máris jön a ,,szégyelld magad". Vagy elváltál: ,,szégyelld magad". Nem vagyunk tudatában, hogy a szégyen milyen romboló hatással bír. A szégyen keltést azért használjuk, hogy az embereket jobb cselekedetekre bírjuk, a szégyen, azonban, pont az ellenkezőjét éri el. Értéktelennek és kárhoztatva érezzük magunkat, olyanoknak, akik nem érdemlik meg az áldásokat.

A szégyen keltés az ellenség egyik kedvenc eszköze. Nem véletlen hívják őt a ,,vádlónak". Minden egyes hibádra és minden egyes bukásodra emlékeztet, még arra is, ami egyáltalán nem a te hibád volt. Megpróbál meggyőzni róla, hogy te voltál az oka. Ezt tapasztalják meg például azok a gyerekek, akiket bántalmaznak. ,,Nem vagy elég jó. Megérdemled, hogy így bánjanak veled" - súgja a gonosz. Mindent megtesz azért, hogy hordozd a nyomasztó terhet. A Biblia viszont azt mondja nekünk, hogy Isten elvette a szégyenünket, mert Jézus a kereszten elhordozta azt. Akár a te hibád volt, akár nem, kell hordoznod a szégyen nyomasztó terhét, nem kell rosszul érezned és ostoroznod magad. Amikor az ellenség azt mondja ,,szégyelld magad", Isten azt mondja: ,,A szégyenedet elvettem. A bűneidet megbocsátottam. Megváltottalak, megszabadítottalak. Értékes vagy!"

Ne felejtsd el, hogy nem az határozza meg az értéked, amit az emberek tettek, vagy nem tettek veled. És az sem határozza meg az értéked, hogy te mit tettél, vagy nem tettél. Az értékedet Alkotód határozza meg, Aki az élet leheletét lehelte beléd. Ő dicsőséggel és méltósággal koronázott téged (Zsoltárok 8:5). Csodálatos műalkotásának nevez (Efezusi 2:10). Ha legközelebb azt hallod, hogy ,,szégyelld magad", emlékezz rá, hogy Jézus nagyon drága árat fizetett azért, hogy a szégyenedet elvegye!

,,Az Írás is így szól: "Aki hisz őbenne, nem szégyenül meg." (Róma 10:11)

forrás: https://www.ahitatok.hu/joel-osteen/587-nincs-tobbe-szegyen.html

Nem elérhető Guti Tünde

  • Testvérünk
  • *
  • Hozzászólások: 4346
    • www.gutitunde.eoldal.hu
Re:Félelmeink és szorongásaink
« Válasz #466 Dátum: 2020 Augusztus 22, 14:00:40 »
Azt gondolom, hogy a folytonos rápirítás, vádlás és szégyenbe hozás valóban romboló hatású egy családban. Különösen a fejlődésben levő gyermekekre nézve.
A szégyenérzet mégis hasznos, sőt fontos, amikor valaki felismeri a hibáit, vétkeit, bűneit. Ha nem szégyellné magát Isten és emberek előtt, ugyan miért térne meg


„Vezéreld utamat Igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjon rajtam!
Gyönyörködöm beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:133, 162.