Evangélium > Lélek gyümölcse

Önmegtartóztatás

<< < (2/4) > >>

Antee:

--- Idézetet írta: Jules - 2011 Augusztus 31, 23:44:10 ---A viccet félretéve, szerintem ez a szellem gyümölcsének talán a legfontosabb része (a szeretet után).
Tudjuk, hogy a testi valónk a Szellem ellen törekszik és ez halált hozna (Róma 8:13), és az önmegtartóztatás az, ami által mégis képesek vagyunk arra, hogy szellem szerint éljünk, a testet pedig megfeszítsük.

--- Idézet vége ---

Igen! Továbbá azt is mondja, hogy ezek (test és lélek) szüntelenül tusakodnak egymással.
Az önmegtartóztatás egyik megnyilvánulása például a böjt.

Jules:
Igen, a böjt egy jó, és klasszikus példa.
Azonban mindannyiunknak más és más az, ami a teste számára kísértést jelenthet: lustaság, indulatosság, falánkság stb, és nagyon fontos, hogy ezekben győzedelmesek lehessünk.

Én személy szerint például a lustasággal harcolok leginkább (ezt tekinthetitek bűnvallásnak is...  :hehe:), és fontos számomra az, hogy nálunk vasárnaponként három istentisztelet van és én a legkorábbira járok, azaz legyőzöm a testemet, hogy az Úrért igenis felkelek korán hétvégén is.

Clio:
Szerintem ez egy olyan fogalom amit  legjobban a saját életünk példáival tudunk a legjobban megmagyarázni. Én is harcolok a testemmel.

Csak egy példát mondok.  Anyám pont most sütött krumplis fánkot én nagyon szeretem, de éjszakára nem tanácsos sokat enni mert csak a túlsúlyomat növeli. De ha egyet megeszek az nem elég..
Mi a teendő?
Az az igazság hogy vágyat csak másik vágy csillapít. Elfoglalom magam most azzal hogy ide írok és meghallgatok egy szép éneket..

De vajon milyen az amikor Istenért harcolok a testemmel és milyen az amikor Istennel? Hogyan folyik ez a dolog.. az aszketizmus hogy kapcsolódik ehhez?

Torocko:
Sokan vagyunk itt a fórumon, mindenki máshonnét jön, az én életem is egészen sajátos körülmények között zajlik. Ezért gondolkodtatott el a kérdés: nekem, akinek már semmije sincs, aki azt eszi, és akkor, amikor kap, azt a ruhát viseli, ami megmaradt,  azt teszi, amit mondanak neki vagy amiben segítik, hisz másképp nem megy stb...nekem mit jelent a szó: önmegtartóztatás?

Aztán rájöttem: korlátozni a vágyaimat, az álmodozást, csak azért epekedni", ami elérhető, a gondolataimat rendszabályozni, az önsajnálatot - elfelejteni nem lehet szerintem - de a minimálisra csökkenteni, a felesleges beszédekről , a sok irkálásról...egyszóval ezer módja van még itt is annak, hogy önmegtartóztatással lemondjak dolgokról

Isten gondoskodik a saját magunk neveléséről is. Hála Neki ezért /is/.


Antee:
Eszembe jutott egy ige ahogyan olvastam Klarit. Ha azonban etelunk es ruhazatunk van elegedjunk meg vele.
Ha ezt vesszuk merceul, akkor a legtobben igen gazdagok vagyunk!

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése