Hetek ünnepe / Shavuot Recept
Sajkrémtleves cipóban shavuotra Hozzávalók· 1,3 l víz,
· 20 dkg trappista sajt + 10 -10 dkg bármilyen más sajt, esetleg füstölt v. krémsajt,
· 4 evőkanál liszt, 5 dkg margarin, 1 dl tej,
· 2 dl tejföl, tálaláshoz zsemlekocka
· só, fekete bors, fehér bors
Elkészítés:A hozzávalókból 2 ek. liszttel besamell-mártást készítünk. (A margarint felforrósítjuk egy kb. 1,5 literes edényben, hozzáadunk 2 ek. lisztet, a rántáshoz hasonlóan kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a tejjel.) Ha kész a mártás, vízzel felengedjük, a fűszereket is hozzáadjuk. Közben a sajtokat lereszeljük és a tejföllel és a megmaradt 2 ek. liszttel elkeverjük. Ha felforrt a levesalap, belekeverjük a sajtot, majd összeforraljuk, amíg be nem sűrűsödik és a sajt el nem olvad. Tálaláskor cipóban pirított zsemlekockával díszítjük.
http://izrael-kulturaja.blogspot.sg/