Nálunk már egy ideje a Mi Atyánk a téma.
A múlt vasárnapi rész: "...Tiéd a hatalom..."
Ismét bementek Jeruzsálembe. És miközben Jézus körüljárt a templomban, odamentek a főpapok, az írástudók és a vének,
és így szóltak hozzá: "Milyen hatalommal cselekszed ezeket, és ki adta neked a hatalmat arra, hogy ilyeneket tegyél?"
Jézus így válaszolt nekik: "Én is kérdezek tőletek valamit, feleljetek rá, és megmondom nektek, milyen hatalommal cselekszem ezeket.
Vajon a János keresztsége mennyből való volt-e vagy emberektől? Erre válaszoljatok nekem."
Azok pedig így tanakodtak maguk között: "Ha azt mondjuk: a mennyből, azt fogja mondani: Akkor miért nem hittetek neki?
Vagy talán mondjuk azt: emberektől?" De féltek a sokaságtól, mert Jánosról mindenki azt tartotta, hogy valóban próféta volt.
Ezért így feleltek Jézusnak: "Nem tudjuk." Jézus erre így szólt hozzájuk: "Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal cselekszem ezeket." Mk 11,27-33A farizeusok nem ismerhették meg Jézus hatalmának forrását, mert nem volt megfelelő a szívük állapota. A helyes szív-állapot részben a fenti ige alapján a következő:
(nem biztos, hogy minden pontra pontosan emlékszem, Agapés tesók majd kiegészítenek...
):
- Hit (a farizeusok nem hittek Jézusban)
- Őszinteség (nem ismerték be, hogy hibáztak, amikor Jánosban nem hittek)
- Kitartás (amikor nem kaptak választ, eloldalogtak, nem is akarták igazán megismerni Jézus hatalmának a forrását
- Nem emberek tetszését keresni (féltek a néptől)
- Szükség esetén konfrontálódni kell (a "nem tudjuk" egy kitérő válasz volt)
- Az Igére támaszkodni
- Megvallani Jézust (nem csak általánosságban Istent, mert Isten alatt minden ember mást ért)
- Betelve lenni Szentlélekkel