Jézus betöltötte a törvényt, de nem oldotta fel. Erröl teljesen nyíltan beszél a Hegyi beszédben. A szabadság nem törvénytelenséget jelent még csak nem is törvénynélküliséget. Mert ma is érvényes:
Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.
Mt 5,18
Valaki a bűnt cselekszi, az a törvénytelenséget is cselekszi; a bűn pedig a törvénytelenség.
1Jn 3,4
Am a testté lett Íge egyben a tökéletes engesztelö Bárány.
A törvényt testünk erötlensége miatt nem tudjuk betölteni, és viszont engesztelés nélkül a halál várna ránk.
De miben van az engesztelés? A vérben.
Véresáldozatban és ételáldozatban nem telik kedved: nyitott fület adtál nekem. Égőáldozatot és vétekáldozatot nem kívánsz.
8. Akkor így szóltam: Íme, megjelentem, a könyvtekercsben írva van rólam.
9. Abban telik kedvem, Istenem, hogy akaratodat teljesítsem, törvényed szívemben van.
Zsolt 40,7-9
4. Mert lehetetlen, hogy a bikák és bakok vére eltörölje a bűnöket.
5. Azért a világba bejövetelekor így szól: Áldozatot és ajándékot nem akartál, de testet alkottál nékem,
6. Égő és bűnért való áldozatokat nem kedveltél.
7. Akkor mondám: Ímé itt vagyok, (a könyv fejezetében írva vagyon rólam), hogy cselekedjem óh Isten a te akaratodat.
Zsid 10,4-7
11. És minden pap naponként szolgálatban áll és gyakorta viszi ugyanazokat az áldozatokat, a melyek sohasem képesek eltörölni a bűnöket.
12. Ő azonban, egy áldozattal áldozván a bűnökért, mindörökre űle az Istennek jobbjára,
13. Várván ímmár, míg lábainak zsámolyául vettetnek az ő ellenségei.
14. Mert egyetlenegy áldozatával örökre tökéletesekké tette a megszentelteket.
15. Bizonyságot tesz pedig erről mi nékünk a Szent Lélek is, mert minekutána előre mondotta:
16. Ez az a szövetség, melyet kötök velök ama napok után, mondja az Úr: Adom az én törvényemet az ő szíveikbe, és az ő elméjökbe írom be azokat,
17. Azután így szól: És az ő bűneikről és álnokságaikról többé meg nem emlékezem.
Zsid 10,11-17
Jézus a szövetséget, és annak parancsolatait megerösítette (mint azt a Hegyibeszédben találjuk) és ezeket a szívünkbe írta be!
Tökéletes áldozata révén nem kell senkinek meghallni, aki hisz benne és a Vér által történö bünbocsátásban. Szabaddá tett bennünket a szeretetre és az engedelmességre Parancsolatainak, mert az a szeretet kifejezöje Megváltónk iránt!
Nem a törvénytröl szabadította fel azokat akik hisznek és megbánják a büneiket, és engesztelést nyernek, hanem a törvény átkától:
Krisztus megváltott minket a törvény átkától, úgy, hogy átokká lett értünk - mert meg van írva: "Átkozott, aki fán függ" –
Gal. 3:13.
Nem törvényböl tartatunk meg, hanem kizárólag Jézus Krisztus engesztelö áldozata révén. Ám a kegyelem azoknak jár akik szeretik az Örökkévalót és Jézus Krisztust. Ez viszoont azt jelenti, hogy megtartjuk a parancsolatait...
Aki befogadja parancsolataimat, és megtartja azokat, az szeret engem, aki pedig szeret engem, azt szeretni fogja az én Atyám; én is szeretni fogom őt, és kijelentem neki magamat."
Jn 14,21
Ha ellenben megtartjátok a királyi törvényt az Írás szerint: Szeressed felebarátodat, mint tenmagadat, jól cselekesztek.
Jak 2,8
Bánjátok meg azért és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bűneitek, hogy így eljőjjenek a felüdülés idei az Úrnak színétől.
Csel 3,19