Gárdonyi Géza: Egri csillagok (részletek)
"A második hét végén egy szűrös, vén paraszt jelentkezett a kapunál... Dobó a piacon fogadta. Tudta, hogy megint levelet küldtek...
Dobó az asszonyokhoz fordult: Hozzatok ki egy fazék parazsat. Hoztak. Kifordították a földre. Dobó rávetette a levelet...
A jelenetnek tanúi voltak a hadnagyok is... Gergely is ott állt.
Mikor a parasztember belépett a kapun, minden ágyú elhallgatott. A török várta a választ.
Kapitány uram – mondotta Gergely -, én akaratlanul is elolvastam egy sort a levélből. Ez volt a sor: Vagy pedig kész-e a koporsód, Dobó István?
Dobó hümmentett: Hát kész. S ha ezzel azt akarja kérdezni, hogy elkészültem-e a halálra, hát erre az egyre megfelelek neki.
Negyedóra múlva fekete koporsó jelent meg a várfalon. A két sarkánál, két vasláncon, két kopja tartotta. A vitézek letűzték a két kopja nyelét a kőrésekbe.
A török ágyúk erre újra megdördültek."
..................................................................
Máté evangéliuma 16:24-26a
"Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti, aki pedig elveszti életét énértem, az megtalálja. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?"