Szerző Téma: Az Íge világosságában  (Megtekintve 32900 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
    • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:Az Íge világosságában
« Válasz #15 Dátum: 2011 December 17, 20:01:36 »
:afro: :2smitten:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Shomer ayin

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #16 Dátum: 2011 December 18, 15:39:42 »
Kedves Testvéreim!
Köszönöm a hozzászólásaitokat. Nagyon építőek és elgondolkodtatóak. Isten nem változik soha, Őnála még a változásnak árnyéka sincsen.
 Sokan Hallelujáznak, amikor Isten szeretetéről van szó. persze valóban csodálatos az Úr szeretete. Ő maga a szeretet. De Ő igazságos is. Ő azt szeretné ha munkatársai lennénk. Nem pedig csak gyülekezetesdit játszanánk. Valóban nagyon fontos az alázat és az Istennek való engedelmesség.
Az Isten iránti szeretet is ebből látható. Viszont amikor valaki nem szereti az embertársát, hát ez is azt mutatja, hogy akkor az Istennel sincs rendben a kapcsolata. az van írva a Példabeszédekben, hogy amit leginkább kell embernek kívánni, az irgalmasság az. Kemény szívvel, hogyan is ismerhetnénk meg közelebbről az Urat.
A megbocsátásról sem szabad elfeledkezni, és nem hordozhatunk keserűséget szívünkben.
Áldott Testvérem.
Nem vitatom az írásodat, sem pedig annak magvas mondandóját. Inkább egy másik aspektust mutatnék fel ha megengeded...
Tehát a szeretet! Valóban elengedhetetlen kritérium ez, ám amikor ezen témákat feszegetjük, nem lehet-e hogy éppen az ilyen "magukat hízlaló" egoizmustól túlfűtött, magamutogató, önmagukat hívőnek, és ami rettenetsebb: SZOLGÁLÓKNAK nevező emberek aljas és Istenkáromló munkásságuk nyomán elesett, vagy rendkívül rossz állapotba került gyengébb testvéreink iránt érzett féltő szeretet megnyilvánulásaként próbáljuk a ködösítésen át, világosságra hozni a félrevezetést (???)
Ézs 60,19    
Nem a nap lesz néked többé nappali világosságod, és fényességül nem a hold világol néked, hanem az Úr lesz néked örök világosságod, és Istened lesz ékességed,

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #17 Dátum: 2011 December 18, 15:43:33 »
Szia Testvérem!

Kicsit még kifejtenéd amit az előbb írtál? :2smitten:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Shomer ayin

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #18 Dátum: 2011 December 18, 15:50:44 »
 :2funny: bocsi... zavarosra sikerült... :hehe:
Szóval: Testvérünk írásából arra következtettem, hogy utalást tesz arra, hogy a Szeretet nevében zárjuk ezt a témát.
A Szeretet és a megbocsájtás egyre érdekesebb témakörré válik nézetem szerint. Ugyanis jelen pillanatban ott tartunk, mintha a szeretettel már csak annak tartoznánk, akik ellenünk vétkeznek...
Ám Pál így szól:Gal 6,10    
Annakokáért míg időnk van, cselekedjünk jót mindenekkel, kiváltképen pedig a mi hitünknek cselédeivel.
Egy kifogás felhozatala is lehet a szeretet megnyilvánulása... /persze más aspektusból! (szemszögből)/
Ézs 60,19    
Nem a nap lesz néked többé nappali világosságod, és fényességül nem a hold világol néked, hanem az Úr lesz néked örök világosságod, és Istened lesz ékességed,

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #19 Dátum: 2011 December 18, 15:56:28 »
Köszönöm, kedves Shomer Testvérem!

Egy témával való Ige szerinti megvitatás, nagyon nagy ádást rejt magában. Nem kell félnünk, hisz nem szeretetlenül tesszük ezt.

:2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #20 Dátum: 2011 December 18, 15:59:26 »
:2funny: bocsi... zavarosra sikerült... :hehe:
Szóval: Testvérünk írásából arra következtettem, hogy utalást tesz arra, hogy a Szeretet nevében zárjuk ezt a témát.
A Szeretet és a megbocsájtás egyre érdekesebb témakörré válik nézetem szerint. Ugyanis jelen pillanatban ott tartunk, mintha a szeretettel már csak annak tartoznánk, akik ellenünk vétkeznek...
Ám Pál így szól:Gal 6,10    
Annakokáért míg időnk van, cselekedjünk jót mindenekkel, kiváltképen pedig a mi hitünknek cselédeivel.
Egy kifogás felhozatala is lehet a szeretet megnyilvánulása... /persze más aspektusból! (szemszögből)/

Ismerős ez Testvérem! Volt aki ellenem az eddigi legnagyobb bűnt követte el, megbocsátottam és még ő kételkedett a megbocsátásomban és még megpróbált hatalmaskodni felettem.
Nekem erre most egyetlen egy szó jut eszembe: undorító.

Nem elérhető ditte

• Segítő
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #21 Dátum: 2011 December 18, 16:36:44 »
Kedves Testvéreim!
Sajnálom, biztos félreérthető voltam.
 :05:
Bocsánatot kérek.
Természetesen nem arra gondoltam,hogy a szeretet nevében zárjuk a témát. Távolról sem.
Inkább arra próbáltam utalni, hogy sokan a szeretetről azt gondolják, ez valami cukormázas valami, de az igazságtól és engedelmességről, valamint a megbocsátásról kissé elfeledkeznek. Azt hiszem ezzel mind küszködünk néha. Azonban az Isten és embertársaink iránt való szeretetünknek a cselekedeteinkben is látszania kell, nem csak a szavainkban.
 :2smitten: :2smitten: :2smitten:
"Társuk vagyok mindazoknak,akik félnek téged,és akik határozataidat megtartják."Zsoltárok 119,63

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #22 Dátum: 2011 December 21, 10:19:44 »
Teljes szívből

Most pedig, óh Izráel! mit kíván az Úr, a te Istened tőled? Csak azt, hogy féljed az Urat, a te Istenedet; hogy minden ő utain járj, és szeresd őt, és tiszteljed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, és teljes lelkedből,
5Móz 10,12

30. Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, és teljes elmédből és teljes erődből. Ez az első parancsolat.
31. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincs más ezeknél nagyobb parancsolat.

Mk 12,30-31

Teljes szívből....  Akkor nincs helye már a szívemben büszkeségnek, keserűségnek, haragnak, önteltségnek. Az ÚR nem elégszik meg fél szívvel!

Ha hiábavalóságok vannak a mi szívünkben, akkor azokkal is fogunk foglalkozni.

21. Ne térjetek el a hiábavalóságok után, a melyek nem használnak, meg sem szabadíthatnak, mert hiábavalóságok azok.
22. Mert nem hagyja el az Úr az ő népét, az ő nagy nevéért; mert tetszett az Úrnak, hogy titeket a maga népévé válaszszon.
23. Sőt tőlem is távol legyen, hogy az Úr ellen vétkezzem és felhagyjak az érettetek való könyörgéssel; hanem inkább tanítani foglak titeket a jó és igaz útra.
24. Csak féljétek az Urat, és szolgáljatok néki hűségesen, teljes szívetekből; mert látjátok; mily nagy dolgot cselekedett veletek.

1Sám 12,21-24

A természeti, körülmetéletlen szív gonosz:

Amikor az ÚR megérezte a kedves illatot, ezt mondta magában az ÚR: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, és nem irtok ki többé minden élőt, ahogyan most cselekedtem.
1Móz 8,21

Telve van gyűlölettel, önigazsággal, önszeretettel, egoizmussal, aggodalommal, félelemmel, Isten iránti lázadással.

Ezért is könyörög Dávid, miután vétkezett:

Tiszta szívet teremts bennem, oh Isten, és az erős lelket újítsd meg bennem.   
Zsolt 51,12    

Másik helyen olvashatjuk a csodálatos ígéretet:

És körülmetéli az Úr, a te Istened a te szívedet, és a te magodnak szívét, hogy szeressed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből, hogy élj.
5Móz 30,6

Azonban, ha engedetlenek vagyunk, nem hallgatunk az Ő szavára, megkeményítjük a mi szívünket.

Miért keményítenétek meg szíveiteket, mint megkeményítették szívöket Égyiptom és a Faraó? Avagy nem úgy volt-é, hogy a mint hatalmát megmutatta rajtok, elbocsátá őket, hogy elmenjenek?
1Sám 6,6

Isten nem fogad el kétszívűséget. Nem szolgálhatunk két Úrnak. Hit és engedelmesség által tudja Urunk a mi szivünket körülmetélni.

57. Az Úr, a mi Istenünk, legyen velünk, a miképen volt a mi atyáinkkal, ne hagyjon el minket, el se távozzék tőlünk,
58. Hanem hajtsa magához a mi szívünket, hogy járjunk minden ő útaiban, és őrizzük meg az ő parancsolatit, rendeléseit és végzésit, a melyeket a mi atyáinknak parancsolt.
59. És ezek a szavak, a melyekkel imádkoztam az Úr előtt, legyenek jelen az Úr előtt a mi Istenünk előtt éjjel és nappal, hogy ítéletet tegyen az ő szolgájának és az ő népének, az Izráelnek, minden időben,
60. Hogy megismerjék a földön minden népek, hogy csak az Úr az Isten, és hogy ő kívülötte nincsen más.
61. És a ti szívetek legyen tökéletes az Úrhoz, a mi Istenünkhöz, hogy járjatok az ő rendeléseiben, és őrizzétek meg az ő parancsolatit, miképen e mai napon.

1Kir 8,57-61

De nekünk magunknak is vigyáznunk kell szívünkre:

De még most is így szól az Úr: Térjetek meg hozzám teljes szívetek szerint; bőjtöléssel is, sírással is, kesergéssel is.    
És szíveteket szaggassátok meg, ne ruháitokat, úgy térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez; mert könyörülő és irgalmas ő; késedelmes a haragra és nagy kegyelmű, és bánkódik a gonosz miatt.
Jóel 2,12-13    

Ne keményítsétek meg a ti szíveteket, mint Meribáhnál, mint Maszszáh napján a pusztában:
Zsolt 95,8

Metéljétek azért körül a ti szíveteket, és ne legyetek ezután keménynyakúak;
5Móz 10,16    

Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.
Péld 4,23

Jeshua a gonosz gondolatainkat a szívünkben a kovásszal hasonlítja össze. Egy kis kovász megkeleszti, felfújja a tésztát. Elég egy kis sértődöttség, és milyen hamar lesz belőle keserűség és ítélkezés. Elég egy kis aggodalom, és milyen hamar fellázad Isten ellen.
Teljes szívet kíván az ÚR, nem csalhatjuk meg magunkat:

Ha valaki istentisztelőnek látszik köztetek, de nem zabolázza meg nyelvét, sőt megcsalja a maga szívét, annak az istentisztelete hiábavaló.
Jak 1,26

Aki megcsalja a szívét, és nem engedelmeskedik Isten akaratának huzamosabb időn át, annak Isten is megkeményítheti a szívét, mint azt Mózes könyvében olvassuk a fáraó esetében:

De az Úr megkeményíté a Faraó szívét, és nem bocsátá el az Izráel fiait.
2Móz 10,20   

Isten ajándékoz meg bennünket új szívvel, engedelmeskedjünk Neki és ne engedjük, hogy a hitetlenség és engedetlenség megfertőzze azt.

24. És fölveszlek titeket a pogányok közül, s egybegyűjtelek titeket minden tartományból, és beviszlek titeket a ti földetekre.
25. És hintek reátok tiszta vizet, hogy megtisztuljatok, minden tisztátalanságtoktól és minden bálványaitoktól megtisztítlak titeket.
26. És adok néktek új szívet, és új lelket adok belétek, és elveszem a kőszívet testetekből, és adok néktek hússzívet.
27. És az én lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolatimban járjatok és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek.

Ez 36,24-27

Keressük Istent és sz Ő akaratát teljes szívünkből, mert az Ő gondolatai élet számunkra.

11. Mert én tudom az én gondolatimat, a melyeket én felőletek gondolok, azt mondja az Úr; békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kivánatos véget adjak néktek.
12. Akkor segítségre hívtok engem, és elmentek és imádtok engem, és meghallgatlak titeket.
13. És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem.

Jer 29,11-13

A parancsolatnak vége pedig a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és igaz hitből való szeretet:
1Tim 1,5

Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!
Jn 14,27

Hogy erősekké tegye a ti szíveteket, feddhetetlenekké a szentségben, a mi Istenünk és Atyánk előtt, a mikor eljő a mi Urunk Jézus Krisztus minden ő szenteivel egyetemben.
1Thess 3,13    

Vígasztalja meg a ti szíveteket, és erősítsen meg titeket minden tudományban és jó cselekedetben.
2Thess 2,17
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #23 Dátum: 2011 December 26, 14:19:50 »
Áldozat és hit

Sokan úgy gondolják, hogy az áldozat parancsolata Mózes által adatott Izraelnek. Azonban már a történelmünk legelején is találkozunk az áldozattal, amikor még Izrael nem létezett:

Ábel juhpásztor lett, Kain pedig földművelő. 3. Egy idő múlva Kain áldozatot vitt az ÚRnak, a föld gyümölcséből. 4. Ábel is vitt az elsőszülött bárányokból, a kövérjükből. Az ÚR rátekintett Ábelra és áldozatára, 5. de Kainra és áldozatára nem tekintett.
1Móz 4,2b-5

Az egyiket elfogadta az ÚR, a másikat nem. Miért? A következö mondatból kiderül:

Emiatt Kain nagy haragra gerjedt, és lehorgasztotta a fejét. 6. Ekkor azt kérdezte Kaintól az ÚR: Miért gerjedtél haragra, és miért horgasztod le a fejed? 7. Hiszen ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta.
1Móz 4,5.7

Ábel hittel áldozott.

Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható. 4. Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot, mint Kain, és ezáltal nyert bizonyságot arról, hogy ő igaz, mert Isten bizonyságot tett áldozati ajándékairól, úgyhogy hite által még holta után is beszél.
Zsid 11,3-4

Nézzük meg hol volt a probléma Kainnál:

Kain felfuvalkodottságában úgy gondolta, hogy Isten döntése felett áll, valahol okosabbnak tartja magát az Örökkévalónál, mert úgy érzi jobban tudja, hogyan kellett volna Istennek dönteni. Ezért is a figyelmeztetés:

Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta.

Ma is érvényes ránk:

Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedelmeskedjetek kívánságainak.
Róm 6,12

Kain felfuvalkodottságában találkozunk a kisértő hazugságával:

Hanem jól tudja Isten, hogy ha esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó, és mi a rossz.
1Móz 3,5

Mekkora hazugság! Nem kell Isten, hisz ti is el tudjátok dönteni! Nem kell a hit, hisz olyanok vagytok, mint Isten. A mai világ egyik legnagyobb bűne ez az önteltség. Támaszkodik a tudományra, támaszkodik az erkölcs maghatározására, a saját katonai erejére, a pénzre,... mindenre, csak az Örökkévaló Istenre nem.
Kiben és miben hiszünk? Mennyire tartjuk magunkat bölcsnek? Az Isten nélküli bölcsesség nem más, mint felfuvalkodottság. Az Isten szerinti bölcsesség kezdete az Isten félelmében rejlik. Tudom, hogy az Ő ítéletei igazak és igazságosak!

A következő áldozattal Nóénál találkozunk. A föld megtelt gonoszsággal, csak Nóé talált kegyelmet Isten előtt. Miért?

Nóénak ez a története: Nóé igaz ember volt, feddhetetlen a maga nemzedékében. Az Istennel járt Nóé.
1Móz 6,9

Mert Istennel járt... Nem azért, mert sohasem követett el bűnt, hanem mert Istennel járt. Vele járni, azonban azt is jelenti, hogy hiszek mindenhatóságában, hiszek igazságosságában, hiszek könyörületességében, hiszek és engedelmeskedek.

Isten könyörületességét tapasztalta meg az ítélet és harag idején. Engedelmeskedett Isten szavának és ehhez akkor is hit kellett. Az özönvíz előtt nem esett eső, mert a pára nedvesítette a földet:

Akkor pára szállt fel a földről, és mindenütt átitatta a termőföld felszínét.
1Móz 2,6

Tehát árvizet el sem lehetett akkor képzelni. De ha Isten mondta, akkor hitt és engedelmeskedett. Ezt a hitet állítja példakép gyanánt az Íge elénk:

Hit által kapott kijelentést Nóé azokról a dolgokról, amelyek még nem voltak láthatók, és Istent félve és tisztelve készítette el a bárkát háza népe megmentésére. E hite által ítélte el a világot, és a hitből való igazság örökösévé lett.
Zsid 11,7

Amikor Nóé és családja kijött a bárkából, nem a szabadságát élvezte először, hanem áldozatot mutatott be Istennek.

Azután oltárt épített Nóé az ÚRnak, és vett minden tiszta állatból és minden tiszta madárból, és égőáldozatokat mutatott be az oltáron. 21. Amikor az ÚR megérezte a kedves illatot, ezt mondta magában az ÚR: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, és nem irtok ki többé minden élőt, ahogyan most cselekedtem. 22. Amíg csak föld lesz, nem szűnik meg a vetés és az aratás, a hideg és a meleg, a nyár és a tél, a nappal és az éjszaka.
1Móz 8,20-22

A hitből fakadó áldozat kedves illat Isten előtt. A nem hitből fakadó áldozatot Isten elutasítja. Képmutatás az ilyen áldozat, mert önteltségből áldoz, és még el is várja, hogy fogadja el azt Isten.

Jézus Krisztus/Jesua HaMassiah áldozata tökéletes:

Nem is bakok és bikák vérével, hanem a tulajdon vérével ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, és örök váltságot szerzett. 13. Mert ha bakok és bikák vére és tehén hamva a tisztátalanokra hintve megszentel, vagyis külsőleg tisztává tesz, 14. akkor a Krisztus vére, aki örökkévaló Lélek által önmagát áldozta fel ártatlanul az Istennek, mennyivel inkább megtisztítja lelkiismeretünket a holt cselekedetektől, hogy szolgáljunk az élő Istennek. 15. Így tehát új szövetség közbenjárója lett Krisztus, mert meghalt az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért, hogy az elhívottak elnyerjék az örökkévaló örökség ígéretét.
Zsid 9,12-15

30.    
Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, és teljes elmédből és teljes erődből. Ez az első parancsolat.
És szeretni őt teljes szívből, teljes elméből, teljes lélekből és teljes erőből, és szeretni embernek felebarátját, mint önmagát, többet ér minden égőáldozatnál és véres áldozatnál.

Mk 12,30.33

Itt van az Istennek tetsző áldozat. Jézus Krisztus lett a tökéletes engesztelő áldozat:

Mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, 7. hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; 8. megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.

Fil 2,6-8

Az tökéletes engesztelő ádozatot bemutatva életbe lépett az atyáknak ígért új szövetség. Amikor kimondta az ÚR, -  „ELVÉGEZTETETT” – érvényessé vált az ÚJ SZÖVETSÉG! Nem eltörölte, hanem tökéletesen betöltötte a Messiás.

A mi áldozatunk ezért a lelki áldozat:

Annakokáért ő általa vigyünk dícséretnek áldozatát mindenkor Isten elé, azaz az ő nevéről vallást tevő ajkaknak gyümölcsét.16. A jótékonyságról pedig és az adakozásról el ne felejtkezzetek, mert ilyen áldozatokban gyönyörködik az Isten.
A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.

Zsid 13,15-16

Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, amely azonban Isten előtt "kiválasztott és drága"; 5. ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által. 6. Ezért áll ez az Írásban: "Íme, leteszek Sionban egy kiválasztott drága sarokkövet, és aki hisz benne, nem szégyenül meg".
1Pt 2,4-6
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #24 Dátum: 2011 December 30, 19:46:52 »
Járjunk Istennel

Énók:
22. És járt Énókh az Istennel, minekutánna Methuséláht nemzette, háromszáz esztendeig; és nemze fiakat és leányokat.
23. És lőn Énókh egész életének ideje háromszáz hatvanöt esztendő.
24. És mivel Énókh Istennel járt vala; eltűnék, mert Isten magához vevé.

1Móz 5,22-24

Énók dédunokája: Noé

8. De Noé kegyelmet talála az Úr előtt.
9. Noénak pedig ez a története: Noé igaz, tökéletes férfiú vala a vele egykorúak között. Istennel jár vala Noé.

1Móz 6,9

Ha végig olvassuk 1Móz 5 fejezetét, láthatjuk, hogy Ádámtól számítva sehol nem találjuk, hogy Énók elött, vagy Énók idejében más valaki is Istennel járt volna. Csak Énókról írja ezt az Íge.

Nóé idejében elszaporodott a gonoszság a földön, annyira, hogy Isten nem nézheti tovább az istentelenséget és elpusztítja azt. Egyedül Nóé talált kegyelmet az ÚR előtt, mert Istennel járt.

Mindkettőjük Istennel járt, és mint látjuk eléggé egyedül maradtak. Nóé még ismerhette Dédnagyapját Énókot, mert 35 éves volt, mikor Énók elragadtatott.

Ám olvashathuk Jakab könyvében, hogy Énók egyben próféta is volt.

Ezekről is prófétált Énók, aki Ádámtól számítva a hetedik volt, amikor így szólt: "Íme, eljött az Úr szent seregeivel, 15. hogy ítéletet tartson mindenek felett, és megbüntessen minden istentelent minden istentelenségért, amelyet istentelenül elkövettek, és minden káromló szóért, amelyet istentelen bűnösökként ellene szóltak."
Júd 1,14

Tehát Énók teljesen tisztában volt azzal, hogy Isten nem hagyja büntetlenül a gonoszságot. Istennel járt… Elragadtatott...Csak azok láthatnak tisztán Isteni igazságokat, akik Istennel járnak! A gonoszság, a bűn megvakítja a szemeket.

Istennel járt...

A ki velem nincsen, ellenem van; és a ki velem nem gyűjt, tékozol.
Mt 12,30

20. Sőt, hogy a mit a pogányok áldoznak, ördögöknek áldozzák és nem Istennek; nem akarom pedig, hogy ti az ördögökkel legyetek közösségben.
21. Nem ihatjátok az Úr poharát és az ördögök poharát; nem lehettek az Úr asztalának és az ördögök asztalának részesei.
22. Vagy haragra ingereljük az Urat? avagy erősebbek vagyunk-é nálánál?

1Kor 10,20-22

Az életben is így van: Ha megyek valakivel, nem mehetek ezzel egyidőben mással is az ellenkező irányban. Ez nem működik.

Ezért is figyelmeztet az Íge a langymelegség miatt: vagy hideg, vagy forró... A langyost nem emészti meg az ÚR és ahogy az, az eredeti szövegben szószerint áll: kihányja (kiköpi).

Nóé is Istennel járt, és szintén egyedül maradt, mert a világ gonosz volt.

Akkor ezt mondta az ÚR Nóénak: Menj be egész házad népével a bárkába, mert csak téged látlak igaznak ebben a nemzedékben.
Móz 7,1

600 éves volt Nóé, amikor jött az özönvíz, és megmenekült... Évszázadokon át járt Istennel!

Hasonló időket élünk ma is, ezért figyelmeztet Péter apostol:

1. Valának pedig hamis próféták is a nép között, a miképen ti köztetek is lesznek hamis tanítók, a kik veszedelmes eretnekségeket fognak becsempészni, és az Urat, a ki megváltotta őket, megtagadván, önmagokra hirtelen való veszedelmet hoznak.
2. És sokan fogják követni azoknak romlottságát; a kik miatt az igazság útja káromoltatni fog.
3. És a telhetetlenség miatt költött beszédekkel vásárt űznek belőletek; kiknek kárhoztatásuk régtől fogva nem szünetel, és romlásuk nem szunnyad.
4. Mert ha nem kedvezett az Isten a bűnbe esett angyaloknak, hanem mélységbe taszítván, a sötétség lánczaira adta oda őket, hogy fenntartassanak az ítéletre;
5. És ha a régi világnak sem kedvezett, de Nóét az igazság hirdetőjét, nyolczad magával megőrizte, özönvízzel borítván el az istentelenek világát;
6. És ha Sodoma és Gomora városait elhamvasztotta, végromlásra kárhoztatta, például tévén azokra nézve, a kik istentelenkedni fognak;
7. És ha megszabadította az igaz Lótot, a ki az istenteleneknek fajtalanságban való forgolódása miatt elfáradt;
8. (Mert amaz igaz, azok között lakván, a gonosz cselekedeteket látva és hallva, napról-napra gyötri vala az ő igaz lelkét):
9. Meg tudja szabadítani az Úr a kegyeseket a kísértésekből, a gonoszokat pedig az ítélet napjára büntetésre fenntartani.

2Pét 2,1-9

Istennel járni nem jelent egy kényelmes utazást, és nem is egy széles út, ahol sokan járnak.

"Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik azon járnak.
14. Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják."
15. "Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik juhok ruhájában jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. 16. Gyümölcseikről ismeritek meg őket.

Mt 7,13-15

Istennel járni soha sem jelentheti azt, hogy kövessük a tömeget. Nem bízhatunk a saját erőnkben és a saját kegyességünkre sem támaszkodhatunk, mert ezek mind téves útra vezetnek. A mi Urunknak mindenkivel van egy személyes terve. Az Ő úti teve személykre van szabva, és csak az ÚR vezetésével vagyunk képesek járni azon.

23. Tudom, URam, hogy az ember nem ura élete útjának, és a rajta járó nem maga irányítja lépteit!
Jer 10,23

Jézus így válaszolt: "Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.
Jn 14,6

Ne féljünk attól, ha esetleg egyedül maradunk.

Jézus Krisztus az utolsó időket Noé idejével hasonlítja össze.

Ahogyan Nóé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfia eljövetele is. 38. Mert amiképpen azokban a napokban, az özönvíz előtt, ettek, ittak, házasodtak és férjhez mentek egészen addig a napig, amelyen Nóé bement a bárkába, 39. és semmit sem sejtettek, míg el nem jött az özönvíz, és mindnyájukat el nem sodorta, úgy lesz az Emberfiának eljövetele is. 40. Akkor ketten lesznek a mezőn: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik, 41. két asszony őröl a kézimalommal: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik. 42. Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, hogy melyik órában jön el a ti Uratok!"

Mt 24,37-42

Ettek, ittak, nem sejtették, hogy jön a pusztulás. Miért? Mert a bűn megvakította őket, és közömbössé váltak Istennel szemben.

Az utolsó időkben is jellegzetes lesz az az állapot, amely Nóé idejét jellemezte. Kevesen vannak akik a keskeny úton járnak, mert ez az út a teljes átadás, és engedelmesség útja. Nóé egyedül maradt és csak ő menekült meg családjával. Ezért is figyeljünk, mit mond Jézus Krisztus: „Vajon talál-e hitet a földön...”

7. Hát az Isten nem áll-é bosszút az ő választottaiért, kik ő hozzá kiáltanak éjjel és nappal, ha hosszútűrő is irántuk?
8. Mondom néktek, hogy bosszút áll értök hamar. Mindazáltal az embernek Fia mikor eljő, avagy talál-é hitet e földön?

Lk 18,7-8

Hát nem tudod, vagy nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az ÚR? Ő a földkerekség teremtője, nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. 29. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. 30. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. 31. De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.
Ézs 40, 28-31

31. Az Istennek útja tökéletes;
Az Úrnak beszéde tiszta;
Paizsa ő mindeneknek, a kik ő benne bíznak.
32. Mert kicsoda volna Isten az Úron kivül?
S kicsoda kőszikla a mi Istenünkön kivül?
33. Isten az én erős kőváram,
Ki vezérli az igaznak útját.

2Sám 22,31-33

Az ÚR nem csak maga az út, hanem a Világosság is.

5. Jákób háza, jöjjetek, járjunk az ÚR világosságában!
Ézs 2,5

7. Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.
1Jn 1,7

Ha az Úrral és az Ő világosságában járunk, nem félünk még akkor sem, ha ez az út a halál árnyékának völgyén át vezet is. Mert velünk van.

Dávid zsoltára. Az ÚR az én pásztorom, nem szűkölködöm. 2. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. 3. Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért. 4. Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem. 5. Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam. 6. Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az ÚR házában lakom egész életemben.
Zsolt 23

Ha Istennel járok, nem félek embertől, az egyedül maradás sem riaszt vissza, nem befolyásolnak utamon az emberi vélemények, egyedül egy lesz a fontos: „Atyám legyen meg a Te akaratod az én életem útján. Vezess engem a TE akaratod szerint, hogy a világosságban járhassak Veled! Legyen világosságod ösvényem szövétneke, mert Nálad nélkül semmit sem cselekedhetek, még egy lépést sem! Nem engeded, hogy lábaim tántorogjanak, és a tévelygés útjától is Te őrizel meg engem.

Most pedig, óh Izráel! mit kíván az Úr, a te Istened tőled? Csak azt, hogy féljed az Urat, a te Istenedet; hogy minden ő utain járj, és szeresd őt, és tiszteljed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, és teljes lelkedből,
5Móz 10,12

22. De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.
23. Az ilyenek ellen nincs törvény.
24. A kik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt.
25. Ha Lélek szerint élünk, Lélek szerint is járjunk.

Gal 5,22-25

1. Legyetek annakokáért követői az Istennek, mint szeretett gyermekek:
2. És járjatok szeretetben, miképen a Krisztus is szeretett minket, és adta Önmagát miérettünk ajándékul és áldozatul az Istennek, kedves jó illatul.

Ef 5,1-2

Az egyedüli és kizárólagos út, amely biztos és az életet jelenti: Jézus Krisztus. Ő az út az Atyához, Ő a Világosság, egyedül Őbenne és Ő által járulhatunk Istenhez, Ő által van a megmentésünk és Ő fogja azokat elragadni Isten haragja elől, akik engedelmesen járnak Vele.

Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága."
Jn 8,12

Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #25 Dátum: 2012 Január 02, 16:21:41 »
Kövess engem!

Járjunk az ÚRral, tulajdonképpen Jesua is erre szólít fel „Kövess engem!“

És mikor Jézus onnét tovább méne, láta egy embert ülni a vámszedő helyen, a kinek Máté volt a neve, és monda néki: Kövess engem! És az felkelvén, követé őt.
Mt 9,9

Mennyire egyszerü! Nem mondta az ÚR, hogy tedd elöbb ezt vagy azt. Máté vámszedő volt. Abban az időben is az egyik legutáltabb emberek voltak a vám és adó-behajtók. Mégis az ÚR nem adott kritériumokat, csak egyszerüen hívja: Kövess engem!

Nézzük meg a másik vámszedö esetét is, Zákeust.

2. És ímé vala ott egy ember, a kit nevéről Zákeusnak hívtak; és az fővámszedő vala, és gazdag.
3. És igyekezék Jézust látni, ki az; de a sokaságtól nem láthatá, mivelhogy termete szerint kis ember volt.
4. És előre futván felhága egy eperfüge fára, hogy őt lássa; mert arra vala elmenendő.
5. És mikor arra a helyre jutott, feltekintvén Jézus, látá őt, és monda néki: Zákeus, hamar szállj alá; mert ma nékem a te házadnál kell maradnom.
6. És sietve leszálla, és örömmel fogadá őt.
7. És mikor ezt látták, mindnyájan zúgolódának, mondván hogy: Bűnös emberhez ment be szállásra.
8. Zákeus pedig előállván, monda az Úrnak: Uram, ímé minden vagyonomnak felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit patvarkodással elvettem, négy annyit adok helyébe.
9. Monda pedig néki Jézus: Ma lett idvessége ennek a háznak! mivelhogy ő is Ábrahám fia.
10. Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, a mi elveszett.

Lk 19,2-10

Mint látjuk, itt sem követelt az ÚR semmilyen előfeltételt ahhoz, hogy vele vacsorázzon. Még csak azt sem olvassuk, hogy Zákeus hitt volna, csupán kiváncsi volt és látni akarta Jesuát. Mennyire meglepődhetett ez a gazdag, de gyűlölt személy Jeshuának e szavain! Gyorsan leszállt a fáról, mert a tömegben pont őt vette észre az ÚR! Micsoda megtisztelés! Örömmel fogadta! Meg is hozta azonnal a gyümölcsét e találkozás! A bűnös ember, Zákeus, hirtelen kapcsol és felismeri: Ez így nem mehet tovább, és változtat az életén, DE először azután, hogy Jézus bement hozzá!
Sokan fordítva gondolkoznak: Addig nem térhetsz meg, amíg nem teszed rendbe az életed. Jézus elöször ment be hozzá és azután lett e látogatásnak meg a gyümölcse. Ezért is mondja: Ma lett üdvössége ennek a háznak!

De most vissza: Kövess engem! Miért?

10. Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, a mi elveszett.
Lk 19,10

Ily módon hívta el az ÚR az Ő tanítványait. És akik engedelmeskedtek, és Vele jártak, az az követték Őt, azokat út közben tanítgatta és megigazította. Nem lettek egyből úgymond tökéletesek. Még a hitetlenség miatt is megdorgálta őket az ÚR, de nem vádolta, hanem mint apa a fiát szereteben megdorgálta tanítványait. Így készítette őket fel arra a feladatra, amelyet mennybe menetele után is el kellett végezniük. Minden tökéletlenségük ellenére szerették és követték Urukat, engedelmeskedtek. Ezért is a Jelenések könyvében írt kinyilatkoztatások szerint, hogy a mennyei Jeruzsálem alapkövein Jeshua tizenkét apostolának lesz a neve felírva. Ma is nevel minket a mi Urunk, de ne gondoljuk azt, hogy ugyan a megváltás ingyen volt, nem érdem, szerint, dehát utánna a megtartás cselekedeteim által van! NEM! Utánna is egyedül Jesua igazít meg, tisztít meg, szentel meg, az engedelmesség pedig Isten iránti szeretetünk gyümölcse. Nem tehetünk tulajdonlképpen másképp, ha teljes szívből, teljes lelkünkből és teljes lényünkkel szeretjük az Úrat!

A város falának tizenkét alapköve volt, és azokon a Bárány tizenkét apostolának tizenkét neve.
Jel 21,14

Egyedül egy kritériumot említ az ÚR a követéssel kapcsolatban

„Aki visszatekint...”

Monda pedig másnak: Kövess engem. Az pedig monda: Uram, engedd meg nékem, hogy előbb elmenjek és eltemessem az én atyámat.
60. Monda pedig néki Jézus: Hadd temessék el a halottak az ő halottaikat: te pedig elmenvén, hirdesd az Isten országát.
61. Monda pedig más is: Követlek téged Uram; de előbb engedd meg nékem, hogy búcsút vegyek azoktól, a kik az én házamban vannak.
62. És monda néki Jézus: Valaki az eke szarvára veti kezét, és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára.

Lk 9,59-62

Mit jelent ez? Mielőtt az Úral találkoztunk, a testi embernek a prioritása egozentrikus, a saját és családja jólétének biztosítása a legfontosabb. (Söt ezt a tragikus egozentrikus és „humanista” nézetet látjuk sok helyen ma is a keresztény teológiákban) Pont erröl beszél az ÚR, amikor figyelmeztet:

Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom.
Lk 14,26

A priorítás a követénél kizárólag az ÚR akarata életünkben és ebben nem befolyásolhat semmi sem, sem a környezet, sem saját magam (szabad akarat?...)
Nem tekinthetek vissza, és nem gondolkozhatok úgy mint addig.

Ezt egy vacsrára való meghívás példáján tárja elénk Jeshua az elötte levő Igeszakaszban:

16. Ő pedig monda annak: Egy ember készíte nagy vacsorát, és sokakat meghíva;
17. És elküldé szolgáját a vacsora idején, hogy megmondja a hivatalosoknak: Jertek el, mert immár minden kész!
18. És mindnyájan egyenlőképen kezdék magokat mentegetni. Az első monda néki: Szántóföldet vettem, és ki kell mennem, hogy azt meglássam; kérlek téged, ments ki engem!
19. És másik monda: Öt iga ökröt vettem, és elmegyek, hogy azokat megpróbáljam; kérlek téged, ments ki engem!
20. A másik pedig monda: Feleséget vettem, és azért nem mehetek.
21. Mikor azért az a szolga haza ment, megmondá ezeket az ő urának. Akkor megharagudván a gazda, monda az ő szolgájának: Eredj hamar a város utczáira és szorosaira, és a szegényeket, csonkabonkákat, sántákat és vakokat hozd be ide.
22. És monda a szolga: Uram, meglett a mint parancsolád, és mégis van hely.
23. Akkor monda az úr a szolgának: Eredj el az utakra és a sövényekhez, és kényszeríts bejőni mindenkit, hogy megteljék az én házam.
24. Mert mondom néktek, hogy senki azok közül a hivatalos férfiak közül meg nem kóstolja az én vacsorámat.

Lk 14,16-24

Mint látjuk, fontosabbb volt a személyes jólétröl való gondoskodás, fontosabb volt a feleség, fontosabb volt a saját döntés a meghivás elfogadásánál! Erről van itt szó!
Mindent, ami gátolna abban, hogy az Úrat kövessem, szószerint meg kell gyűlölni.
Tehát nem arról van szó, hogy most gyűlöljem a személyeket, hanem azt a csábítást, ami nem engedné meg, hogy elfogadjam a meghívást az Úrral együtt lenni.

Ebben az aspektusban értjük meg, hogy itt az ÚR arra buzdít, hogy tartsuk be e helyes priorítást: Elöször ISTEN! Járjunk Vele!

Ha ez a sorrend megvan, akkor fogom tudni igazán önzetlenül szeretni Jeshua szeretetével feleségemet, gyermekeimet, és környezetemet. Mert ez az ÚR akarata! Addig alantas, izzadságszagú önző motivációim hajtottak, amelyek Isten akarata ellen hajszolnak. Mostmár viszont Isten Ígéjében elmélyülve gyakorlom azt a szeretetet, amelyre a testi ember soha sem képes romlottsága miatt.

Mégegy, ami összefügg a visszatekintéssel:

A sokaságot pedig az ő tanítványaival együtt magához szólítván, monda nékik: Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.
Mk 8,34

Korábban vidáman éltünk a bűneinkben. Ha kellett letagadtuk, vagy kimagyaráztuk, vagy egyszerüen természetesnek vettük. Ez nem működik, ha az ÚRral járunk. Meg kell feszítenünk a kereszten testi kívánságainkat. És ha mégis vétkezünk, mert vétkezünk, olyan főpapunk van, akihez bizalommal járulhatunk, mert ismeri azokat a kísértéseket, amelyek minket is támadnak. Jeshua sohasem vétkezett, a kísértésben is győzedelmes volt, pedig a sátán Isten Szavával próbálta megkísérteni, de az ÚR felismerte mögötte az igazi motivációt! Atyja akarata volt az abszolút priorítás.

24. A ki a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: a kinek sebeivel gyógyultatok meg.
25. Mert olyanok valátok, mint tévelygő juhok; de most megtértetek lelketek pásztorához és felvigyázójához.

1Pt 2,24-25

Megmondom őszintén, hogy engem rettenetesen zavar, ha a keresztények megható önsajnálkozásban mondják a saját problémájukra, hogy hát ez az én keresztem.
Mintha nem tehetnénk le az ÚR kezébe nehézségeinket vállava a gyönyörűséges igát, mégha szenvedést is jelent. Lehet az én szenvedésem nagyobb annál, amit Isten Báránya szenvedett? Nem ígérte meg azt, hogy semmi , de semmi sem szakíthat el szeretetétől, sem betegség, sőt még a halál sem? Kövessük Őt, aki engedelmes maradt a halálig, mégpedig a kereszthalálig. Szelíd és alázatos maradt.

29. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek.
30. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű.

Mt 11,29-30

Elsősorban nekünk a saját kívánságainkat és önfejű akaratunkat kell a keresztre szögezni.

Tehát a meghíváshoz nincsennek kritériumok, de merjük vállalni, hogy e követében és az Istennel járva, meg akar az ÚR minket igazítani és szentelni. Ne féljünk, hiszen gyermekei lettünk, és a mi mennyei Atyánk, mégha néha dorgálva is, de a javunkat akarja, ezért is áldoztatott fel egyszülött Fia, Jeshua:

Lk 19,10

Kövessük Urunkat engedelmeskedve meghívásának, járjunk Jeshua követése által Istennel azon az úton, amelyet személy szerint nekünk rendelt ki. A többit bízzuk az Úrra és negedelmeskedjük Neki.

Ismerjük meg az Ő Ígéjét, mert életet jelent nekünk:

Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága.
Zsolt 119,105 

Ha Istennel járunk, Jeshuát követjük, hatalmas ígéretünk van!!!

27. Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem:
28. És én örök életet adok nékik; és soha örökké el nem vesznek, és senki ki nem ragadja őket az én kezemből.
29. Az én Atyám, a ki azokat adta nékem, nagyobb mindeneknél; és senki sem ragadhatja ki azokat az én Atyámnak kezéből.
30. Én és az Atya egy vagyunk.

Jn 10,27-30

Senki, értjük ezt? SENKI!!! Én sem! Mert az Ö Juha vagyok....

A sátánnak nincs tovább hatalma rajtunk, és maga Jeshua HaMassiah harcol érünk, szentel meg igazságával és vezet győzelemre, Szent Lelke pedig kimondhatatlan fohászkodással könyörög értünk! A mi harcunk, az engedelmesség, az Úré pedig a győzelem!

Ne sírj: ímé győzött a Júda nemzetségéből való oroszlán, Dávid gyökere,
Jel 5,5
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #26 Dátum: 2012 Január 08, 14:03:19 »
Járjunk Istennel – az ÚT – az Ajtó – a Cél

Jézus így válaszolt: "Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.
Jn 14,6

Igen egyedül Ő az út az Atyához, és a juhok ajtaja.

7. Jézus tehát így szólt hozzájuk: "Bizony, bizony, mondom néktek: én vagyok a juhok ajtaja. 8. Aki énelőttem jött, mind tolvaj és rabló, de a juhok nem is hallgattak rájuk. 9. Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, megtartatik, az bejár és kijár, és legelőre talál. 10. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." 11. "Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.
Jn 10,7-11

Aki Vele jár, annak viszont csodálatos reménysége van!

"Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. 2. Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? 3. És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is. 4. Ahova pedig én megyek, oda tudjátok az utat."
Jn 14,1-4

Igen, tudjuk az utat, mert az út Jézus Krisztus, Isten cselekvő Szava!

Nem céltalan a mi utunk, ha követjük Jézus Krisztust és Istennel járunk! A mi reménységünk nem a földiekre fokuszál, hanem a mennyeiekre! Meg vagyunk győződve arról, amit nem látunk, és bizalmunk van Őbenne, Aki azt monta: Ne félj, én vagyok a Te Istened, én formáltalak, veled vagyok, és drága és értékes vagy szemeimben és szeretlek. (Ézs.43)

Az ÚR Jézus mondja: Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higyjetek Istenben, és higyjetek én bennem.

"Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, azok is ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák az én dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem már a világ kezdete előtt. 25. Igazságos Atyám, a világ nem ismert meg téged, de én megismertelek, és ők is felismerték, hogy te küldtél el engem. 26. És megismertettem velük a te nevedet, és ezután is megismertetem, hogy az a szeretet, amellyel engem szerettél, bennük legyen, és én is őbennük."
Jn 17,24-26

Jézust követni azt is jelenti, hogy az Örökkévalóság perspektívájából nézem az életet. Nem a földiekre, hanem a mennyeikre konzentrálok.

Ha csak ebben az életben reménykedünk a Krisztusban, minden embernél nyomorultabbak vagyunk. 20. Ámde Krisztus feltámadt a halottak közül, mint az elhunytak zsengéje.

Íme, titkot mondok nektek: nem fogunk ugyan mindnyájan elhunyni, de mindnyájan el fogunk változni. 52. Hirtelen egy szempillantás alatt, az utolsó (sófár)harsonaszóra; mert meg fog szólalni a (Sofár)harsona, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, mi pedig elváltozunk. 53. Mert e romlandó testnek romolhatatlanságba kell öltöznie, és e halandónak halhatatlanságba. 54. Amikor pedig (ez a romlandó romolhatatlanságba öltözik, és) ez a halandó halhatatlanságba öltözik, akkor teljesül be, ami meg van írva: "Teljes a diadal a halál fölött! 55. Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?" 56. A halál fullánkja a bűn, a bűn ereje pedig a törvény. 57. De hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által! 58. Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.

1Kor 15,19-20; 51-58

Tehát hatalmas reménységünk van! Ezért is erősen álljatok, mozdíthatatlanul, buzgólkodván az Úrnak dolgában mindenkor, mert boldog az az ember, akit ilyen munkában talál az ÚR, ha visszajön!

Itt a földön testünk még romlandó állapotban van. Van fájdalom, van betegség és van halál. De nem itt végződik, a Cél túlmutat e földi életen. Romolhatatlan és dicsőséges testet kapunk mindannyian, akik elfogadtuk bizalommal a Megváltást, és akik, Isten Bárányának áldozati vére árán újjászülettünk. Már itt a földön is csodálatos Igéretünk van:

Én veletek vagyok! - így szól az ÚR.
Hag 1,13b

Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, 20. tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig."
Mt 28,19-20

Velünk van az ÚR! Már itt e földön kegyelmében élünk, és elküldte hozzánk Szent Lelkét, az Igazság lelkét, a Vígasztalót!

Járuljunk bizalommal Hozzá!

Mivel tehát nagy főpapunk van, aki áthatolt az egeken, Jézus, az Isten Fia, ragaszkodjunk hitvallásunkhoz. 15. Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt. 16. Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.
Zsid 4,14-16

Készüljünk, és legyünk készségesek Istennel járni és Jézus Krisztust követni!

24. Szeressétek az Urat mind ti ő kedveltjei; a híveket megőrzi az Úr és bőven megfizet a kevélyen cselekvőknek!
25. Legyetek erősek és bátorodjék a ti szívetek mindnyájan, a kik várjátok az Urat!

Zsolt 31,24-25

9. Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elveszszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson.
10. Az Úr napja pedig úgy jő majd el, mint éjjeli tolvaj, a mikor az egek ropogva elmúlnak, az elemek pedig megégve felbomlanak, és a föld és a rajta lévő dolgok is megégnek.
11. Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben,
12. A kik várjátok és sóvárogjátok az Isten napjának eljövetelét, a melyért az egek tűzbe borulva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak!
13. De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, a melyekben igazság lakozik.
14. Annakokáért szeretteim, ezeket várván, igyekezzetek, hogy szeplő nélkül és hiba nélkül valóknak találjon titeket békességben.
15. És a mi Urunknak hosszútűrését idvességnek tartsátok; a miképen a mi szeretett atyánkfia Pál is írt néktek a néki adott bölcsesség szerint.

2Pt 3,9-15

Legyetek tehát türelemmel, testvéreim, az Úr eljöveteléig. Íme, a földművelő várja a föld drága gyümölcsét, és türelmesen várja, amíg az korai és késői esőt kap. 8. Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szíveteket, mert az Úr eljövetele közel van.

Jak 5,7-8

2. Az igazságért, a mely megmarad bennünk, és velünk lesz mindörökké:
3. Kegyelem, irgalom, békesség legyen veletek az Atya Istentől, és az Úr Jézus Krisztustól az Atyának Fiától igazsággal és szeretettel.

2Jn 1,2-3

Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #27 Dátum: 2012 Január 15, 21:36:25 »
Egyenes szív

Az egyenesség Isten egyik tulajdonsága:

Mózes éneke:

Figyeljetek, ti egek, hadd szóljak, a föld is hallja meg számnak mondásait! 2. Esőként szitáljon tanításom, harmatként hulljon mondásom, mint permet a zsenge fűre, záporeső a pázsitra. 3. Bizony, az ÚR nevét hirdetem, magasztaljátok Istenünket! 4. Kőszikla ő, cselekvése tökéletes, minden útja igazságos. Hű az Isten, nem hitszegő, igaz és egyenes ő.

5Móz 32,1-4

Az ember akkor tud csak egyenes lelkű és egyenes szívű lenni, ha azon az úton jár, amelyen Isten vezeti, mert az Örökkévaló egyengeti annak az útját.

Az igaz ember ösvénye egyenes, te egyengeted az igaz ember útját. 8. Ítéleted idején is benned reménykedtünk, URam, neved dicséretére vágyott a lelkünk. 9. Lelkem hozzád vágyódik éjjel, teljes szívből kereslek téged. Mert ha ítéletet tartasz a földön, igazságot tanulnak a világ lakói. 10. Ha a bűnös kegyelmet kap, nem tanul igazságot.
Ézs 26,7-10

Érdekes ez az utolsó mondat:

Ha a bűnös kegyelmet kap, nem tanul igazságot.

Első hallásra ellent mond annak, amit hiszünk:

Amikor ezt Jézus meghallotta, így szólt hozzájuk: "Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket."
Mk 2,17

A bűnös csak ítélet után kaphat kegyelmet. Még a földön is így működik ez. Isten igazságos és egyenes, nem nézheti el a bűnt. Nem magyarázkodhatunk előtte, mert Ő pontosan ismeri a szívünk gondolatait. A bűn az bűn, nincs mellébeszélés. A kegyelem abban rejlik, hogy az ítéletet, azt amit az Íge úgy hív, hogy a törvény átka, Jézus Krisztus magára vette. Ezzel a felfoghatatlan egyenességével és szeretetével töltötte be az Igazságát!!!

Ha mi megpróbáljuk bűneinket kimagyarázni, eltakarni, vagy letagadni, sohasem részeülhetünk az ítélet aluli felmentésben. A bűn mindenesetben ítéletet von maga után. Ha elítélem magamban a bűnt és megvallom az én Megváltómnak, akkor ez az ítélet az Övé lett, felszegzte a fára.

Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság. 9. Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. 10. Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, hazuggá tesszük őt, és nincs meg bennünk az ő igéje.
1Jn 1,8-10

Figyeljük meg: Nem magunkat tesszük hazuggá, hanem Istent! Kemény, nem?!
Magunkat megcsaljuk, és Istent, a Mindenhatót hazuggá tesszük!

Ezért mondja az ÚR a fent említett Ígeszakaszban, hogy:

Ha a bűnös kegyelmet kap, nem tanul igazságot.

Az ítélet nélküli kegyelem sohasem vezetné az embert egyenes útra és egyenes szívre! Besimogatja a kárhozatra a bűnöst.

Isten az egyenes szívben gyönyörködik. Az egyenes szív érzékeny: érzékeny Isten felé elsősorban, de érzékeny embertársa felé is.

Engem mindig nagyon megérint Ruth története. Ruth idegen volt, nem zsidó. De Isten népe, Izrael iránti szeretetét Moáb felismerte:

Volt Naominak a férje után egy rokona, név szerint Boáz, egy jómódú ember az Elimelek nemzetségéből. 2. Azt mondta egyszer a móábi Ruth Naominak: Hadd menjek ki a mezőre kalászt szedni valaki után, akinek megnyerem a jóindulatát! Naomi azt felelte neki: Eredj, leányom! 3. El is ment, és kiérve a mezőre, szedegetett az aratók után. Történetesen az Elimelek nemzetségéből származó Boáz szántóföldje volt az. 4. Éppen akkor ment ki Boáz is Betlehemből, és azt mondta az aratóknak: Az ÚR legyen veletek! Azok így feleltek neki: Áldjon meg az ÚR! 5. Majd ezt mondta Boáz annak a legénynek, aki az aratók felügyelője volt: Ki ez a fiatalasszony? 6. A legény, az aratók felügyelője ezt felelte: Az a móábi fiatalasszony ő, aki Naomival jött meg Móáb mezejéről. 7. Azt kérte, hogy hadd szedegessen és gyűjtögessen a kévék között az aratók után. Így jött ide, és talpon van reggeltől mostanáig; alig pihent egy keveset. 8. Ekkor azt mondta Boáz Ruthnak: Hallgass ide, leányom! Ne menj te más mezőre szedegetni, ne is menj innen máshová, hanem maradj csak a szolgáim nyomában! 9. Legyen szemed a mezőn, ahol aratnak, és menj utánuk! Megparancsoltam a szolgáknak, hogy ne nyúljanak hozzád, és ha megszomjazol, menj az edényekhez, és igyál abból, amiből a szolgák merítenek. 10. Ruth arcra borult, a földig hajolt, és ezt mondta Boáznak: Hogyan nyerhettem el jóindulatodat, hogy pártfogásodba vettél, holott én idegen vagyok? 11. Boáz így válaszolt neki: Apróra elbeszélték nekem mindazt, amit anyósoddal tettél férjed halála után: hogyan hagytad el apádat, anyádat, szülőföldedet, és hogyan jöttél el egy olyan nép közé, amelyet azelőtt nem is ismertél. 12. Fizessen meg tetteidért az ÚR, legyen bőséges jutalmad az ÚRtól, Izráel Istenétől, akinek a szárnyai alá jöttél oltalmat keresni.
Ruth 2,1-12

Ezt nevezem egyenes szívűségnek! Itt Ruth megkérdezi alázatosan:

Hogyan nyerhettem el jóindulatodat, hogy pártfogásodba vettél, holott én idegen vagyok?

Pedig a házassága által rokona volt Boáznak és a törvény szerint az elszegényedettet a rokonnak ki kellett váltani.

Ha elszegényedik a te atyádfia, és elad valamit az ő birtokából, akkor álljon elő az ő rokona, a ki közel van ő hozzá, és váltsa ki, a mit eladott az ő atyjafia.
3Móz 25,25

Erről olvasunk a Ruth 3. fejezetében. Itt is betartja Moáb a Tórát, nem használja ki önző módon a szituációt! Egyenes szívvel engedelmeskedett a törvénynek:

Igaz ugyan, hogy közeli rokon vagyok, de van nálam közelebbi rokonod is. 13. Maradj itt ezen az éjszakán, és ha holnap az vállalja a rokoni kötelezettségét, jó, vállalja! De ha nem akarja vállalni a rokoni kötelezettséget, akkor majd én vállalom.
Ruth 3,12-13

Mert Istenetek, az ÚR, istenek Istene és uraknak Ura. Ő a nagy, erős és félelmes Isten, aki nem személyválogató, és akit nem lehet megvesztegetni. 18. Igazságot szolgáltat az árvának és az özvegynek, szereti a jövevényt, kenyeret és ruhát ad neki. 19. Szeressétek a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén!
5Móz 10,17-19

Ruth idegenként őszinte szeretetével Izrael Istene felé és egyenesszívűsége által bekerült az ÚR Jézus családfájába.

Egy másik csodálatos példa az egyenesszívűségre Dávid. Vétkezett... Nem próbálja takargatni, hanem teljes egyenességgel és őszinteséggel az Örökkévalóhoz fordul:

A karmesternek: Dávid zsoltára, 2. abból az időből, mikor nála járt Nátán próféta, mert bement Dávid Betsabéhoz. 3. Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hűtlenségemet nagy irgalmaddal! 4. Teljesen mosd le rólam bűnömet, és vétkemtől tisztíts meg engem! 5. Mert tudom, hogy hűtlen voltam, és vétkem mindig előttem van. 6. Egyedül ellened vétkeztem, azt tettem, amit rossznak látsz. Ezért igazad van, ha szólsz, és jogos az ítéleted. 7. Lásd, én bűnben születtem, anyám vétekben fogant engem. 8. Te pedig a szívben levő igazságot kedveled, és a bölcsesség titkaira tanítasz engem. 9. Tisztíts meg izsóppal, és tiszta leszek, moss meg engem, és fehérebb leszek, mint a hó. 10. Engedd, hogy vidámságot és örömöt halljak, és megújuljanak tagjaim, amelyeket összetörtél. 11. Rejtsd el orcádat vétkeim elől, töröld el minden bűnömet! 12. Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem! 13. Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem!
Zsolt 51,1-13

Nincs mellébeszélés, nincs magyarázkodás, nincs tagadás.
Egy van: Megvallás Isten előtt! Ez az egyenes út és az egyenes szív!

Nem tartom egyenesnek és őszintének, ha valaki így kér bocsánatot: „Ha megbántottalak, bocsáss meg.” Ez ködösítés. Most vagy vétkeztem ellene, vagy nem. Ha nem vétkeztem, akkor miért kéne bocsánatot kérni. Azért ha valaki ok nélkül megsértődik, attól nem kell bocsánatot kérni. Ha viszont megbántottam valakit, akkor legyek olyan egyenes és becsületes, hogy bocsánatot kérek az esetet konkrétan megnevezve. Nem kell ragozni, nem kell dramatizálni, de érezze a megbántott, hogy komolyan gondolom.

Ha pedig félreértés volt, ne kerüljük el a tisztázást, hanem egyenes szívvel beszéljük meg. Sajnos nagyon sokszor egy konfrontációtól való félelem vezet ahhoz, hogy inkább kimagyarázzuk a vétkünket, mindsem megvalljuk. Besöpörjük a szőnyeg alá.

Az egyenes szívű ember megbízható. Az „igen”-je igen, a „nem”-je nem.
Az egyenes szív soha sem manipulál!!! Nem próbálja meg Istent, vagy embertársait manipulálni, mert Istenfélelemben él! Nem helyezi magát Isten Szava felé, hogy „majd én megmagyarázom”. Isten nagyon jól ismeri a mi szívünket és megmondott mindent érthetően, amire szükségünk van. Nem szorul magyarázatra. Az egyenes szív Isten Szava alá helyezi magát engedelmeskedve. Kutatja Isten akaratát az Örökkévaló szavaiban. Nem hagyja el Isten Ígéjének a kétharmadát, mert azok is Isten akaratáról és Jézus Krisztusról tesznek bizonyságot:

Ti azért kutatjátok az Írásokat, mert azt gondoljátok, hogy azokban van az örök életetek: pedig azok rólam tesznek bizonyságot,
Jn 5,39

Az egyenes szív telve van szeretettel és hálával Isten és Megváltója iránt, Aki megfizethetetlen árat fizetett érte.

A Szeretet:

Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. 1Kor 13,6

Nem örül a hamisságnak, a kétszinűségnek, a képmutatásnak. Miért, mert tudja, hogy olyan az mint a kovász.

Miközben megszámlálhatatlan sokaság gyűlt össze, úgyhogy majd letaposták egymást, beszélni kezdett, de először csak tanítványaihoz: "Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól. 2. Nincsen olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék, és olyan titok, amely ki ne tudódnék.
Lk 12,1-2

Ne tévelyegjetek: "A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!"
1Kor 15,33    

Ezért is figyelmeztet az Íge, hogy forduljunk el az ilyenektöl. Itt nem elítélésről van szó, mert az ítélet egyedül Istené. Itt arról van szó, hogy óvakodjunk, vigyázzunk, azoktól, akik képesek sima szájukkal a kovászt megkeleszteni. A világ szerinti békére való törekvés elködösíti Isten Igazságát kompromisszumokkal, ezért képmutatás, és kovász. Lehet, hogy látszólag ezek tényleg „békességben” élnek, nincsennek támadásaik, de pont ez mutatja, hogy nincs valami rendben. Az egyenes szív felvállaja Isten iránti félelmét és engedelmességét, és ha kell, inkább hajlandó ezért szenvedni, mint megalkudni.

Emlékezzetek meg ama beszédekről, a melyeket én mondtam néktek: Nem nagyobb a szolga az ő uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldöznek majd; ha az én beszédemet megtartották, a tiéteket is megtartják majd.

Jn 15,20

Az egyenes szív őszinte. Egy olyan országban, ahol a Krisztusi hitre térés halálos bünetéssel jár, mondta el a következőt egy fiatal hívő leány:

„Bátorság az, ha megvallom Istenemet akkor is, ha félek”

Ez az egyenes és őszinte szív vallomása. Nem játsza az erőset. Pál apostol is ismerte az erőtlenség állapotát és nem szépítgetett:

De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem.
2Kor 12,9

Az egyenes szív tudja, hogy semmit sem cselekedhet az ÚR nélkül. Bizalmát az Úrba veti és nem törekszik az önbizalomra.

Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.
Jn 15,5

Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki nagy irgalmából újjá szült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre, 4. arra az el nem múló, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyben van fenntartva számotokra. 5. Titeket pedig Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre, amely készen van, hogy nyilvánvalóvá legyen az utolsó időben. 6. Ezen örvendeztek, noha most, mivel így kellett lennie, egy kissé megszomorodtatok különféle kísértések között, 7. hogy a ti megpróbált hitetek, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon a dicséretre, dicsőségre és tisztességre. 8. Őt szeretitek, pedig nem láttátok, őbenne hisztek, bár most sem látjátok, és kimondhatatlan, dicsőült örömmel örvendeztek, 9. mert elértétek hitetek célját, lelketek üdvösségét.
Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, 23. mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által.

1Pt 1,3-9;22-23
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #28 Dátum: 2012 Január 16, 11:41:26 »
Szeretném még ezt az Ígét hozzáfüzni:

Zsolt 119,138    
A te bizonyságaidat igazságban és hűségben jelentetted meg, és mindenek felett való egyenességben.

:2smitten:
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #29 Dátum: 2012 Január 29, 08:46:16 »
Átok – kegyelem

Ezt mondd nekik: Így szól az ÚR, Izráel Istene: Átkozott az az ember, aki nem hallgat annak a szövetségnek az igéire,
Jer 11,3

Megdorgálod a kevélyeket; átkozottak, a kik elhajolnak parancsolataidtól.
Zsolt 119,21

13. Krisztus váltott meg minket a törvény átkától, átokká levén érettünk; mert meg van írva: Átkozott minden, a ki fán függ:
14. Hogy az Ábrahám áldása Krisztus Jézusban legyen a pogányokon, hogy a Lélek ígéretét elnyerjük hit által.

Gal 3,13-14

A törvény átka nem más, mint a törvény szerinti ítélet. Senki sem igazulhat meg a törvény által.

Hiszen azt tartjuk, hogy hit által igazul meg az ember, a törvény cselekvésétől függetlenül. 29. Vagy Isten kizárólag a zsidóké? Nem a pogányoké is? Bizony, a pogányoké is; 30. mert egy az Isten, aki megigazítja a körülmetéltet hitből, a körülmetéletlent pedig hit által. 31. Érvénytelenné tesszük tehát a törvényt a hit által? Szó sincs róla! Sőt inkább érvényt szerzünk a törvénynek.
Róm 3,28-31

A büneimért (ami nem más mint Isten akaratától való elhajlás) ezt az ítéletet  Jézus Krisztus  szenvedte el helyettem a kereszten. Vérével fizette ki az árat, hogy megváltson, illetve kiváltson az igazságos íteletböl. Mit mond az Jézus Krisztus?:

Szenteld meg őket a te igazságoddal: A te ígéd igazság.
Jn 17,17

A Te Ígéd, Isten Szava, a Dabar Igazság! Jeremiásnál azt olvastuk fent, Így szól az ÚR… Ha pedig így szólt az ÚR, akkor az Igazság!

A kegyelem élet és halál kérdése! És messze túlmutat e földi életen át az Örökkévaló életre!

MERT a kegyelem Isten végtelen és örörkkévaló szeretetében kifizette azt az árat, Isten Szent Bárányának a Vérét,  mint engesztelö áldozati Bárány Vérét, amely szükséges volt Isten Igazságában arra, hogy az ítéletet, az az a törvény átkát elvegye rólunk, azt a fára szegezve.

18. Innét van, hogy az első sem szenteltetett meg vér nélkül.
19. Mert mikor Mózes a törvény szerint minden parancsolatot elmondott az egész népnek, vevén a borjúknak és a bakoknak vérét, vízzel és vörös gyapjúval meg izsóppal együtt, magát a könyvet is és az egész népet meghintette,
20. Mondván: Ez azon szövetség vére, a melyet Isten számotokra rendelt.
21. Majd a sátort is és az istentiszteletre való összes edényeket hasonlóképen meghintette vérrel.
22. És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bűnbocsánat.   

Zsid 9,18-22

Tehát Isten Igazságossága nem töröltetett el a kegyelemmel. Ez a SZERETET!

Elöször ítélet azután a kegyelem. Mert pont ezt az ítéletet vette le rólunk Jézus Krisztus Vére árán.

Igen ingyen váltott meg minket, de nem olcsón. Mert mit is mond Jézus Krisztus?

A ki inkább szereti atyját és anyját, hogynem engemet, nem méltó én hozzám; és a ki inkább szereti fiát és leányát, hogynem engemet, nem méltó én hozzám.
És a ki föl nem veszi az ő keresztjét és úgy nem követ engem, nem méltó én hozzám.

Mt 10,37 -38   

Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom.
Lk 14,26

A te ígéd igazság.

Isten Ígéjét, Isten cselekvö szavát kijelentette nekünk az Írásokban elöször a próféták által, majd az idök teljességében Testté lett Ígéjében, és had írjam most az Íge alapján, Testté lett Igazságában, Jézusban, a Messiásban.

Isten Szava nem egy szupermarket, ahol kiválogathatom, ami az ízlésem szerint való. NEM! Isten Szava örökérvényü IGAZSÁG!

Vigyázzatok, hogy el ne utasítsátok azt, aki szól! Mert ha azok nem menekültek meg, akik elutasították azt, aki a földön adott kijelentést, mennyivel kevésbé menekülünk meg mi, ha elfordulunk attól, aki a mennyből szól hozzánk. 26. Az ő hangja akkor csak a földet rendítette meg, most azonban ezt ígéri: "Még egyszer megrendítem nemcsak a földet, hanem az eget is." 27. A "még egyszer" pedig azok megváltozását jelenti, amelyek mint teremtett dolgok megrendülhetnek, hogy megmaradjanak a rendíthetetlenek. 28. Ezért tehát mi, akik rendíthetetlen országot kaptunk, legyünk hálásak és azzal szolgáljunk Istennek tetsző módon: tisztelettel és félelemmel. 29. Mert a mi Istenünk emésztő tűz.
Zsid 12,25-29

Ha valaki elveti Mózes törvényét, az két vagy három tanú vallomása alapján irgalom nélkül meghal. 29. Mit gondoltok: mennyivel súlyosabb büntetésre lesz méltó az, aki Isten Fiát lábbal tapodja, a szövetség vérét, amellyel megszenteltetett, közönségesnek tartja, és a kegyelem Lelkét megcsúfolja?
Félelmetes dolog az élő Isten kezébe esni.

Zsid 10,28-29.31

Én azonban az igazságot mondom nektek: jobb nektek, ha én elmegyek; mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok. 8. És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet. 9. A bűn az, hogy nem hisznek énbennem; 10. az igazság az, hogy én az Atyához megyek, és többé nem láttok engem; 11. az ítélet pedig az, hogy e világ fejedelme megítéltetett."
Jn 16,7-11

Most már tudjuk, hogy mindent tudsz és nincs szükséged arra, hogy valaki megkérdezzen téged: ezért hisszük, hogy az Istentől jöttél." 31. Jézus így válaszolt: "Most hiszitek? 32. De eljön az az óra, sőt már el is jött, amikor elszéledtek, mindenki a maga otthonába, és engem egyedül hagytok: de én mégsem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. 33. Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot."
Miután ezeket mondta Jézus, tekintetét az égre emelve így szólt: "Atyám, eljött az óra: dicsőítsd meg a te Fiadat, hogy a Fiú is megdicsőítsen téged, 2. mivel hatalmat adtál neki minden halandó felett, hogy mindazoknak, akiket neki adtál, örök életet adjon. 3. Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust.

Jn 16, 30-33; Jn 17,1-3

Ha pedig Krisztusban keresve megigazulást, magunk is bűnösnek bizonyulunk, akkor talán Krisztus a bűn szolgája? Semmiképpen sem! 18. Mert ha valamit leromboltam, és ismét felépítem, magam nyilvánítom magamat törvényszegőnek. 19. Mert én meghaltam a törvény által a törvénynek, hogy Istennek éljek. 20. Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem. 21. Én nem vetem el az Isten kegyelmét: mert ha a törvény által van a megigazulás, akkor Krisztus hiába halt meg.
Gal 2,17-21

Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért.

1Jn 4,10

"Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett"
Jel 4,11

"Méltó a megöletett Bárány, hogy övé legyen az erő és a gazdagság, a bölcsesség és a hatalom, a tisztesség, a dicsőség és az áldás!"
Jel 5,12       

Zsolt 143,10