Kövess engem!
Járjunk az ÚRral, tulajdonképpen Jesua is erre szólít fel „Kövess engem!“
És mikor Jézus onnét tovább méne, láta egy embert ülni a vámszedő helyen, a kinek Máté volt a neve, és monda néki: Kövess engem! És az felkelvén, követé őt.Mt 9,9
Mennyire egyszerü! Nem mondta az ÚR, hogy tedd elöbb ezt vagy azt. Máté vámszedő volt. Abban az időben is az egyik legutáltabb emberek voltak a vám és adó-behajtók. Mégis az ÚR nem adott kritériumokat, csak egyszerüen hívja: Kövess engem!
Nézzük meg a másik vámszedö esetét is, Zákeust.
2. És ímé vala ott egy ember, a kit nevéről Zákeusnak hívtak; és az fővámszedő vala, és gazdag.
3. És igyekezék Jézust látni, ki az; de a sokaságtól nem láthatá, mivelhogy termete szerint kis ember volt.
4. És előre futván felhága egy eperfüge fára, hogy őt lássa; mert arra vala elmenendő.
5. És mikor arra a helyre jutott, feltekintvén Jézus, látá őt, és monda néki: Zákeus, hamar szállj alá; mert ma nékem a te házadnál kell maradnom.
6. És sietve leszálla, és örömmel fogadá őt.
7. És mikor ezt látták, mindnyájan zúgolódának, mondván hogy: Bűnös emberhez ment be szállásra.
8. Zákeus pedig előállván, monda az Úrnak: Uram, ímé minden vagyonomnak felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit patvarkodással elvettem, négy annyit adok helyébe.
9. Monda pedig néki Jézus: Ma lett idvessége ennek a háznak! mivelhogy ő is Ábrahám fia.
10. Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, a mi elveszett.Lk 19,2-10
Mint látjuk, itt sem követelt az ÚR semmilyen előfeltételt ahhoz, hogy vele vacsorázzon. Még csak azt sem olvassuk, hogy Zákeus hitt volna, csupán kiváncsi volt és látni akarta Jesuát. Mennyire meglepődhetett ez a gazdag, de gyűlölt személy Jeshuának e szavain! Gyorsan leszállt a fáról, mert a tömegben pont őt vette észre az ÚR! Micsoda megtisztelés! Örömmel fogadta! Meg is hozta azonnal a gyümölcsét e találkozás! A bűnös ember, Zákeus, hirtelen kapcsol és felismeri: Ez így nem mehet tovább, és változtat az életén, DE először azután, hogy Jézus bement hozzá!
Sokan fordítva gondolkoznak: Addig nem térhetsz meg, amíg nem teszed rendbe az életed. Jézus elöször ment be hozzá és azután lett e látogatásnak meg a gyümölcse. Ezért is mondja: Ma lett üdvössége ennek a háznak!
De most vissza: Kövess engem! Miért?
10. Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, a mi elveszett.Lk 19,10
Ily módon hívta el az ÚR az Ő tanítványait. És akik engedelmeskedtek, és Vele jártak, az az követték Őt, azokat út közben tanítgatta és megigazította. Nem lettek egyből úgymond tökéletesek. Még a hitetlenség miatt is megdorgálta őket az ÚR, de nem vádolta, hanem mint apa a fiát szereteben megdorgálta tanítványait. Így készítette őket fel arra a feladatra, amelyet mennybe menetele után is el kellett végezniük. Minden tökéletlenségük ellenére szerették és követték Urukat, engedelmeskedtek. Ezért is a Jelenések könyvében írt kinyilatkoztatások szerint, hogy a mennyei Jeruzsálem alapkövein Jeshua tizenkét apostolának lesz a neve felírva. Ma is nevel minket a mi Urunk, de ne gondoljuk azt, hogy ugyan a megváltás ingyen volt, nem érdem, szerint, dehát utánna a megtartás cselekedeteim által van! NEM! Utánna is egyedül Jesua igazít meg, tisztít meg, szentel meg, az engedelmesség pedig Isten iránti szeretetünk gyümölcse. Nem tehetünk tulajdonlképpen másképp, ha teljes szívből, teljes lelkünkből és teljes lényünkkel szeretjük az Úrat!
A város falának tizenkét alapköve volt, és azokon a Bárány tizenkét apostolának tizenkét neve.Jel 21,14
Egyedül egy kritériumot említ az ÚR a követéssel kapcsolatban
„Aki visszatekint...”
Monda pedig másnak: Kövess engem. Az pedig monda: Uram, engedd meg nékem, hogy előbb elmenjek és eltemessem az én atyámat.
60. Monda pedig néki Jézus: Hadd temessék el a halottak az ő halottaikat: te pedig elmenvén, hirdesd az Isten országát.
61. Monda pedig más is: Követlek téged Uram; de előbb engedd meg nékem, hogy búcsút vegyek azoktól, a kik az én házamban vannak.
62. És monda néki Jézus: Valaki az eke szarvára veti kezét, és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára.Lk 9,59-62
Mit jelent ez? Mielőtt az Úral találkoztunk, a testi embernek a prioritása egozentrikus, a saját és családja jólétének biztosítása a legfontosabb. (Söt ezt a tragikus egozentrikus és „humanista” nézetet látjuk sok helyen ma is a keresztény teológiákban) Pont erröl beszél az ÚR, amikor figyelmeztet:
Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom.Lk 14,26
A priorítás a követénél kizárólag az ÚR akarata életünkben és ebben nem befolyásolhat semmi sem, sem a környezet, sem saját magam (szabad akarat?...)
Nem tekinthetek vissza, és nem gondolkozhatok úgy mint addig.
Ezt egy vacsrára való meghívás példáján tárja elénk Jeshua az elötte levő Igeszakaszban:
16. Ő pedig monda annak: Egy ember készíte nagy vacsorát, és sokakat meghíva;
17. És elküldé szolgáját a vacsora idején, hogy megmondja a hivatalosoknak: Jertek el, mert immár minden kész!
18. És mindnyájan egyenlőképen kezdék magokat mentegetni. Az első monda néki: Szántóföldet vettem, és ki kell mennem, hogy azt meglássam; kérlek téged, ments ki engem!
19. És másik monda: Öt iga ökröt vettem, és elmegyek, hogy azokat megpróbáljam; kérlek téged, ments ki engem!
20. A másik pedig monda: Feleséget vettem, és azért nem mehetek.
21. Mikor azért az a szolga haza ment, megmondá ezeket az ő urának. Akkor megharagudván a gazda, monda az ő szolgájának: Eredj hamar a város utczáira és szorosaira, és a szegényeket, csonkabonkákat, sántákat és vakokat hozd be ide.
22. És monda a szolga: Uram, meglett a mint parancsolád, és mégis van hely.
23. Akkor monda az úr a szolgának: Eredj el az utakra és a sövényekhez, és kényszeríts bejőni mindenkit, hogy megteljék az én házam.
24. Mert mondom néktek, hogy senki azok közül a hivatalos férfiak közül meg nem kóstolja az én vacsorámat.Lk 14,16-24
Mint látjuk, fontosabbb volt a személyes jólétröl való gondoskodás, fontosabb volt a feleség, fontosabb volt a saját döntés a meghivás elfogadásánál! Erről van itt szó!
Mindent, ami gátolna abban, hogy az Úrat kövessem, szószerint meg kell gyűlölni.
Tehát nem arról van szó, hogy most gyűlöljem a személyeket, hanem azt a csábítást, ami nem engedné meg, hogy elfogadjam a meghívást az Úrral együtt lenni.
Ebben az aspektusban értjük meg, hogy itt az ÚR arra buzdít, hogy tartsuk be e helyes priorítást: Elöször ISTEN! Járjunk Vele!
Ha ez a sorrend megvan, akkor fogom tudni igazán önzetlenül szeretni Jeshua szeretetével feleségemet, gyermekeimet, és környezetemet. Mert ez az ÚR akarata! Addig alantas, izzadságszagú önző motivációim hajtottak, amelyek Isten akarata ellen hajszolnak. Mostmár viszont Isten Ígéjében elmélyülve gyakorlom azt a szeretetet, amelyre a testi ember soha sem képes romlottsága miatt.
Mégegy, ami összefügg a visszatekintéssel:
A sokaságot pedig az ő tanítványaival együtt magához szólítván, monda nékik: Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.Mk 8,34
Korábban vidáman éltünk a bűneinkben. Ha kellett letagadtuk, vagy kimagyaráztuk, vagy egyszerüen természetesnek vettük. Ez nem működik, ha az ÚRral járunk. Meg kell feszítenünk a kereszten testi kívánságainkat. És ha mégis vétkezünk, mert vétkezünk, olyan főpapunk van, akihez bizalommal járulhatunk, mert ismeri azokat a kísértéseket, amelyek minket is támadnak. Jeshua sohasem vétkezett, a kísértésben is győzedelmes volt, pedig a sátán Isten Szavával próbálta megkísérteni, de az ÚR felismerte mögötte az igazi motivációt! Atyja akarata volt az abszolút priorítás.
24. A ki a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: a kinek sebeivel gyógyultatok meg.
25. Mert olyanok valátok, mint tévelygő juhok; de most megtértetek lelketek pásztorához és felvigyázójához.1Pt 2,24-25
Megmondom őszintén, hogy engem rettenetesen zavar, ha a keresztények megható önsajnálkozásban mondják a saját problémájukra, hogy hát ez az én keresztem.
Mintha nem tehetnénk le az ÚR kezébe nehézségeinket vállava a gyönyörűséges igát, mégha szenvedést is jelent. Lehet az én szenvedésem nagyobb annál, amit Isten Báránya szenvedett? Nem ígérte meg azt, hogy semmi , de semmi sem szakíthat el szeretetétől, sem betegség, sőt még a halál sem? Kövessük Őt, aki engedelmes maradt a halálig, mégpedig a kereszthalálig. Szelíd és alázatos maradt.
29. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek.
30. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű.Mt 11,29-30
Elsősorban nekünk a saját kívánságainkat és önfejű akaratunkat kell a keresztre szögezni.
Tehát a meghíváshoz nincsennek kritériumok, de merjük vállalni, hogy e követében és az Istennel járva, meg akar az ÚR minket igazítani és szentelni. Ne féljünk, hiszen gyermekei lettünk, és a mi mennyei Atyánk, mégha néha dorgálva is, de a javunkat akarja, ezért is áldoztatott fel egyszülött Fia, Jeshua:
10. Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, a mi elveszett.Lk 19,10
Kövessük Urunkat engedelmeskedve meghívásának, járjunk Jeshua követése által Istennel azon az úton, amelyet személy szerint nekünk rendelt ki. A többit bízzuk az Úrra és negedelmeskedjük Neki.
Ismerjük meg az Ő Ígéjét, mert életet jelent nekünk:
Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága.Zsolt 119,105
Ha Istennel járunk, Jeshuát követjük, hatalmas ígéretünk van!!!
27. Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem:
28. És én örök életet adok nékik; és soha örökké el nem vesznek, és senki ki nem ragadja őket az én kezemből.
29. Az én Atyám, a ki azokat adta nékem, nagyobb mindeneknél; és senki sem ragadhatja ki azokat az én Atyámnak kezéből.
30. Én és az Atya egy vagyunk.Jn 10,27-30
Senki, értjük ezt? SENKI!!! Én sem! Mert az Ö Juha vagyok....
A sátánnak nincs tovább hatalma rajtunk, és maga Jeshua HaMassiah harcol érünk, szentel meg igazságával és vezet győzelemre, Szent Lelke pedig kimondhatatlan fohászkodással könyörög értünk! A mi harcunk, az engedelmesség, az Úré pedig a győzelem!
Ne sírj: ímé győzött a Júda nemzetségéből való oroszlán, Dávid gyökere,Jel 5,5